Tjaša Zajc

 |  Mladina 16

Poslanci na kolesih

Lepo je biti poslanec državnega zbora

Borut Pahor na kolesu - mu bodo sledili tudi poslanci?

Borut Pahor na kolesu - mu bodo sledili tudi poslanci?
© Miro Majcen

Službe državnega zbora so minuli teden z namenom uvedbe dodatnih varčevalnih ukrepov predlagale prodajo treh službenih avtomobilov, namesto katerih bodo morda nabavili službena kolesa. Ta bi bila namenjena uslužbenkam in uslužbencem, lahko pa bi jih uporabljali tudi poslanke in poslanci.
O ugodnostih, ki jih imajo poslanci, mediji nenehno poročajo. Kot je povedal dr. Miro Cerar z ljubljanske pravne fakultete, je »poslanska funkcija nekoliko specifična. Gre za zelo izpostavljeno delo, ki je ves čas na očeh javnosti. To je povezano s posebnim naporom, zato je razumljivo, da imajo poslanci pri nas in v nekaterih drugih državah nekatere ugodnosti.«
A kakšne so te ugodnosti? Pravzaprav jih je zelo veliko. Ob aretaciji poslanca SNS Srečka Prijatelja je zanimanje zbudila poslanska imuniteta. Ob parlamentarnih volitvah vedno znova poslušamo pripombe v zvezi z določbo, da poslanec po prenehanju mandata še vedno prejema plačo v enaki višini, kot jo je imel v času opravljanja poslanske funkcije. Študenti so med protesti proti spremembam pri subvencioniranju študentske prehrane plaz kritik usmerili na nizke cene poslanskih kosil v parlamentu ... Glede prehrane v parlamentu sicer pojasnjujejo, da njihova restavracija ni pridobitna, ne ustvarja dobička, »zato so cene nižje kot v zasebnih restavracijah«.
A seznam poslanskih privilegijev se tu šele začenja. Poslanci imajo pravico do namenskega mesečnega pavšalnega zneska za pokrivanje materialnih stroškov pri opravljanju funkcije v zvezi z delom v volilni enoti. Dobijo lahko službeno stanovanje. Ker je pri poslanskem delu potrebnih veliko pogovorov, pogajanj in dogovarjanj, lahko poslanci za 3000 evrov na leto kramljajo po telefonu, ne da bi za to karkoli prispevali iz svojega žepa. Ker je v interesu državljanov, da v državnem zboru sedijo usposobljeni ljudje, ima vsak poslanec pravico, da se dodatno izobražuje. Tako je iz te postavke leta 2010 za posameznega poslanca namenjenih 1170 evrov: poslanec jih lahko izkoristi za seminarje, tečaje (jezikovne, računalniške ...), simpozije ali nakup izobraževalnih pripomočkov, dodiplomsko ali podiplomsko izobraževanje.
Nekatere izmed privilegijev oz. pravic najdemo v nekaterih drugih poklicih. Cerar pri tem opozarja, da je pomembno, »ali so privilegiji sorazmerni po obsegu, zahtevnosti dela in izpostavljenosti poslancev. Če bi poslanci privilegije, ki jih imajo, uporabljali v skladu z duhom in črko te zakonodaje, potem bi bili sprejemljivi.« Cerar, ki se je v preteklosti največ ukvarjal z vprašanjem poslanske imunitete in vprašanjem pravic po prenehanju mandata, za najbolj kritično šteje izplačevanje plač poslancem po prenehanju mandata. Ta privilegij bi morali po njegovem ukiniti: »Še vedno se dogajajo velike zlorabe. Glede na to, da na to opozarjamo že več kot deset let, da nobeno opozorilo ne zaleže, da nimamo mehanizmov, s katerimi bi to uspešno regulirali, in se zato kršitve neprestano ponavljajo, bi bilo to treba ukiniti.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.