Stanka Prodnik

 |  Mladina 30  |  Kultura

24ur namesto malice

Kako so novice ob enih urgentnejše od večernih

24ur ob enih

24ur ob enih

Že nekaj časa se ubadamo z vprašanjem, kdo zaboga ima ob enih popoldne čas, da namesto v službi ali na kosilcu pol ure ždi pred televizorjem in gleda razvlečene novice 24ur ob enih. Ko nam je po daljšem času predvajanja oddaje končno uspelo ujeti celoten šov, pa nas je ta morda presenetil manj, kot bi nas lahko.
Opoldanska edicija 24ur v resnici ni bistveno drugačna od večerne. Razlika je v tem, da v opoldanskih urah oddajo zapolnjujejo s pregledi najbolj branih in najbolj komentiranih novic s svojega portala, to pa je dobrodošlo, saj tako vidimo, kako krvoločni so njihovi gledalci na medmrežju. In ti so precej krvoločni. V ponedeljek so imeli med drugim najraje spletni prispevek o morilcu visokocenovnih obrtnic iz Gorice, v torek pa novico, da bodo igralko Lindsay Lohan iz zapora morda spustili že ta teden.
Tudi popovci se obnašajo okusu bralcev primerno. Ta ponedeljek so bile na tapeti tragične nesreče, tudi nesreča dveh slovenskih potapljačev pri Trstu, kjer so se še posebno potrudili, da so ob javljanju strokovnjaka za potapljanje predvajali posnetek potapljača, na katerem je žuborela voda. Lep umetniški vložek, ni kaj. Pesniško navdahnjen je bil tudi komentator talentov, pardon, dopisnik iz Londona Brane Kastelic, ki je vest o odstopu šefa BP Haywarda kar spesnil, malo da ne zarepal. “Ni samo streljal kozlov, ampak je tudi sam kozel, in to grešni,” je dejal. In nadaljeval: “Rekel je, da bi rad kick ass, brcal v rit.” In še: “Najbolj važno je, da je Bob Dudley, ki se predstavlja kot Bab, ohranil svoj angleški naglas.” Na koncu smo že mislili, da poslušamo kakšnega poročevalca iz Večernika, rubrike zabavljaškega Ladovega in Jurijevega Not padu, saj je bila edina vrednost Kasteličevega oglašanja umetniški vtis.
Nasploh opoldanskih 24ur temelji na oglašanjih novinarjev in dopisnikov, pri čemer so nekateri očitno v podzemnih prostorih, saj se jim občasno pripeti, da imajo res hreščečo zvezo s studiem. V čem je prednost telefonskih oglašanj, razen v tem, da jim govora ni treba posneti v dopisništvu, ni jasno, verjetno pa želijo s tem ustvariti občutek urgentnosti, četudi to pomeni, da se novinarji javljajo iz prostorov policije, kjer se obeta novinarska konferenca o tem, kako so odkrili navezo, ki je čez Slovenijo tihotapila cigarete. V torek so nam zgroženo predstavili tudi že prejšnji dan nastale in pokazane videoposnetke Jadranke Kosor, ki je v polomljeni angleščini pozdravljala turiste, valeče se proti Hrvaški. No, Jadranki tega ne bomo zamerili, smo pa veseli, da se za kakšno podobno dejanje pred leti, v času predsedovanja vladi, ni odločil vedno tečni in angleščine približno enako vešči Janez Janša.
Kakorkoli že, po ogledu opoldanskih poročil se nam je zdelo, da so bile novice v večernih 24ur manj urgentne, kar nekoliko postane.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.