Konec iniciative

Romom nenaklonjena civilna organizacija na volitvah dobila le 1,79 odstotka glasov

Silvo Mesojedec

Silvo Mesojedec
© Boban Plavevski

Pred volitvami je Silvo Mesojedec, ki je s svojo Listo regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike kandidiral v Novem mestu, dejal, da bo volilni izid pokazal, ali ljudje romsko problematiko razumejo kot on oziroma njegova civilna iniciativa ali pa povsem drugače - tako kot jo razume tudi Mladina. Dokaz prvega bi bila njegova izvolitev v novomeški mestni svet, ob neizvolitvi pa je napovedal prenehanje delovanja civilne iniciative. Po izidih sodeč Mesojedčevega pogleda ne podpira (več) veliko ljudi.
Zdaj pravi, da so ljudje očitno apatični in da za romsko problematiko ne vidijo več rešitve. Kljub temu bo držal obljubo: »Mi bomo zdaj res nehali izvajati aktivnosti, se nekako umaknili. Morda se bomo oglasili le, kadar se bo zgodilo kaj, na kar smo v preteklosti že opozarjali. In zgodilo se bo še marsikaj. Kot sem opozarjal, da se bo zgodil Ambrus, zdaj napovedujem vedno večje težave pri urejanju romske problematike v praksi, ki pa jih bo, žal, vsak dan težje odpraviti.« Čas, pravi Mesojedec, bo pokazal, ali so imeli prav ali ne. Ne glede na to, da zatrjuje, da je njegova iniciativa delala tudi v korist Romov, bo verjetno dejansko marsikomu odleglo. Mesojedec še dodaja, da je zanj glasovalo 12 Romov, a ni najbolj jasno, kako to ve.
V Novem mestu je sicer prvič do sedaj na volitvah zmagala SDS, pri kateri je Mesojedec kandidiral prejšnja leta in katere član, samostojnemu nastopu na volitvah navkljub, ostaja še naprej. Za Mesojedčevo listo je glasovalo 257 volivcev, za izvolitev enega svetnika pa bi potrebovala 375 glasov. Več glasov od nje in tudi po enega svetnika so med drugim dobile Lista krščanskih demokratov Dolenjske, lista Radi imamo Novo mesto in podeželje in celo Športna lista.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.