Tomica Šuljić

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Plošča

Concord Dawn: The Enemy Within

2010, Uprising Records

+ + + +

Približno desetletje za tem, ko je duet Concord Dawn začel svojo pot v drum and bass glasbi, je tukaj peti studijski album. Gre za prvega po razcepitvi konkordov, ki sta odplula vsak na svojo celino, od leta 2008 pa letita samostojno. Nekdanji član Evan 'Kiljoy' Short je bil tudi sicer prostorsko dislociran od Matta Harveyja in je vztrajal na Novi Zelandiji, od koder prihajata. Tam se je posvetil produkciji za druge izvajalce, še najbolj za novozelandsko skupino Shapeshifters, ki je na drum and bass sledi (ne smemo je mešati s house producenti Shapeshifters, ki so nastopali pri nas). Drugi v tandemu je Matty C., in ta predstavlja prvo albumsko samostojno delo, ki bi ga v rokerskem besednjaku zvočno lahko grobo opisali s frazo 'iz alternative v mainstream'. Ker pa je elektronika vse prej kot enoznač(aj)na, se velja ustaviti pri zgodovini dua Concord Dawn. Zvočne oscilacije so najbolje slišne iz širokega kataloga izdaj oziroma nabora založb, pri katerih so izhajale Mattyjeve in Kiljoyeve avtorske kompozicije. Tako je bilo za prvi solo projekt težko napovedovati smer poleta, a navsezadnje je posijala bolj sončna kot grmeča glasba. Tokrat ura in 28 sekund prinaša enajst skladb, ki bodo razveselile poslušalstvo, ki ni preveč naklonjeno trdim drum and bass linijam ter zvokom, ampak se bolje znajde v toplem, božajočem objemu basa, spevnosti ter vokalov, pojočih kako besedilo, ne zgolj refrenov. Nasploh sta bila člana dua Concord Dawn markantna tudi zato, ker sodita med redke producente, ki za prepevanje melodij všečno uporabljajo moške vokale. Tradicija se nadaljuje tudi na svežem izdelku. Ker je Concord Dawn glede na svoj prostor v drum and bass svetu največje ime prav na Novi Zelandiji, so vokalisti pretežno domačini in njihova imena manj znana na naši polobli. Poleg pomanjkanja nekdanjih kovinotehničnih zvokov pa so nemara največje pomanjkljivosti albuma manjša dinamičnost, zvokovni razpon in razlikovanje od dosedanjih albumov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.