Vanja Pirc

 |  Mladina 7  |  Politika

Slivnikov kandidat

Za odgovornega urednika Dela je predlagan Peter Jančič

Peter Jančič in Adrijana Kosem Starina

Peter Jančič in Adrijana Kosem Starina
© Matej Leskovšek

Novi predsednik uprave Dela Danilo Slivnik je vendarle sporočil, koga predlaga za novega odgovornega urednika Dela. Položaj naj bi že nekaj časa neuspešno ponujal več kandidatom, a velikega zanimanja za urednikovanje časopisni hiši, ki je pred kratkim, ob interveniranju predsednika vlade Janeza Janše, zamenjala lastnike, potem pa zaradi "pluralizacije" še nadzornike in upravo, ni bilo. Ponudbo je sprejel Peter Jančič, ki je doslej vodil notranjepolitično uredništvo Večera.

Jančič je diplomiral pri profesorju Slavku Splichalu na FDV, in sicer iz novinarske etike. Na Večeru je preživel zadnje desetletje in pol. Medtem je bil aktiven v stanovskem društvu, ki ga je predstavljal tudi v svetu RTV, kjer se je enkrat sam predlagal za predsednika, a je zbral le dva glasova, in na novinarskem častnem razsodišču. Je dobitnik Jurčičeve novinarske nagrade, ki jo podeljuje krog ljudi, naklonjen trenutno vladajoči opciji.

V kolumnah je večkrat poudarjal, da potrebujemo močno vlado, ki pa je proporcionalni volilni sistem, ki v parlament spušča male stranke, ne zagotavlja. Pisal je o aferi Depala vas, zaradi katere je bil leta 1994 razrešen obrambni minister Janša. Proces proti četverici je videl kot politični obračun z Janšo, obujanje afere pa kot "razpihovanje zgodb preteklosti". Leta 2003 je menil, da nedeljsko zaprtje trgovin "države ne bo postavilo na glavo". Ko se je Dimitrij Rupel leta 2004 kljub Ropovi prepovedi udeležil Zbora za republiko, je zapisal, da se je na pritisk odzval, "kot bi se najbrž vsakdo, ki ima kaj hrbtenice" in noče izdati prijateljev, s katerimi je "soustvarjal državo". Po zadnjih parlamentarnih volitvah je Janševi opciji zaželel, da bi bili vsaj tako uspešni kot LDS v zadnjem desetletju. Ko je vlada za šefico tožilcev predlagala Barbaro Brezigar, je zapisal, da mora biti končno imenovana, ker je dobra kandidatka. Lani je menil tudi, da so gospodarske reforme nujno potrebne in da si Janševa vlada zasluži vsaj razumevanje. Sindikatom, ki so napovedali proteste proti reformam, pa je očital, da so pod vplivom Združene liste.

Premier Janša je svoj prvi intervju v tiskanih medijih marca lani naklonil prav Večeru oziroma Petru Jančiču. V njem je premier potarnal, da mediji več pišejo o opoziciji kot o novi vladi, in napovedal: "Potrebno bi bilo drugačno uravnoteženje, predvsem pa večja profesionalnost." Decembra lani, ko je bil velik del "drugačnega uravnoteženja" že izpeljan, je Jančič naredil še en intervju z Janšo. Vprašal ga je, kakšna je bila njegova vloga v primeru Mercator. Janša je odgovoril, da so očitki na njegov račun smešni. Ugotovitev, da naj bi se o menjavi lastnikov Mercatorja in hkrati z njo tudi menjavi lastnikov Dela dogovorili na sestanku pri Janši, se tudi Jančiču ni zdela dovolj podprta z dokazi.

Po lastniških menjavah se je na Delo vrnil Danilo Slivnik. Zaposleni na Delu so protestirali. Jančič pa je Slivnikova pretekla dejanja ocenil za pozitivna. Menil je, da v uredništvih ni preprosto združevati drugače mislečih, sicer "časopis lahko tudi 'raznese'", kot takrat, "ko je z Danilom Slivnikom časopis zapustila vrsta novinarjev, ki so bili ostri kritiki oblasti".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.