• Uredništvo

    31. 8. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ODREŠITEV

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je ilustriral nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Več o tem, zakaj je treba zamenjati programski svet RTV, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. septembra, dalje. #Mladina35

  • STA

    1. 9. 2022  |  Politika

    Razrešitev direktorice TV Slovenija je bila nezakonita

    Delovno in socialno sodišče je po poročanju medijev ugodilo pritožbi nekdanje direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak zoper odločitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreja Graha Whatmougha, ki jo je lani poleti razrešil s tega položaja. Informacijo je Gorščak potrdila za več medijev.

  • Je varuh nakazal, da mu rušenje RTV Slovenija ne predstavlja nobene posebne težave?

    Prompten odziv varuha človekovih pravic na apel generalnega direktorja RTV Slovenija, v katerem je zaigral na karto žrtve sovražnega govora, bi bil groteskno smešen, če ne bi bil v resnici karseda tragičen.

  • Uredništvo

    31. 8. 2022  |  Politika

    »Kandidatka Gibanja Svoboda je bila prava. Tudi sicer je dozorel čas za predsednico.«

    "Zdaj bo tudi veliko njihovih volivcev razočaranih. Pri ocenjevanju potenciala Marte Kos je možno glasove, ki jih je Gibanje Svoboda (GS) dobilo na volitvah, v grobem razdeliti na tri dele. Tretjina volivcev jih je podprla, ker so nasprotovali ukrepom prejšnje vlade v času epidemije, gre za redke volivce, ki so se tokrat pojavili na volitvah, zdaj pa jih spet nekaj časa ne bo. Nanje ni bilo možno računati tudi v primeru Marte Kos na predsedniških volitvah. Drugi del predstavljajo volivci, ki nasprotujejo Janši, tretji del pa so že predstavljali neki iskreni podporniki, ki so se odrazili tudi s podporo Kosovi v javnomnenjskih raziskavah. Odločitev GS je bila prava in kandidatka tudi. Tudi sicer je dozorel čas za predsednico. Nataša Pirc Musar bi lahko od zdaj naprej kvečjemu izgubljala podporo, zdaj pa je dobila veliko novih potencialnih volivcev. Marta Kos pa bi ravno nasprotno lahko zdaj začela pridobivati podporo, saj je bila še vedno precej neprepoznavna."

  • Ceneni trik generalnega direktorja RTV Slovenija

    Predstavljajmo si psihološko stisko generalnega direktorja RTV Slovenija in njegovih pomagačev: njihova politično dirigirana naloga je, da ob nasprotovanju in celo dolgotrajni stavki novinarskega kolektiva v lastni hiši, očitkih Društva novinarjev Slovenije, mednarodne javnosti, medijske stroke in večjega dela politike čim dlje časa ostanejo na položaju in povzročijo karseda veliko škode. Na noben način ne smejo odstopiti, ne da bi izpolnili svojo misijo, razdeljeno na dve fazi: po politizaciji in ob vseh pritiskih se zdaj odvija načrt popolne destrukcije zavoda.

  • Uredništvo

    31. 8. 2022  |  Družba

    Katarina Kresal: »Ne želim, da smo zadrti, da nismo odprti za drugačnost«

    "Zgodovina sveta je zgodovina podrejanja ženske moškemu in nekim vsiljenim, norim družbenim pravilom, ki jih krojijo moški v patriarhalnih družbah. Kot svet še zdaleč nismo liberalna demokratična skupnost. Slovenija žal tudi ni izjema, saj se je na primer razkorak med plačami moških in žensk za enako delo znova povečal. Vse to je posledica patriarhalne politike, ki smo jo gledali zadnjih nekaj let. Ne želim posploševati, da je bilo vse zanič, ker to ni res, ampak ko gledam na vrednostno podstat, si ne želim, da smo konservativna družba po modelu Madžarske ali Poljske. Ne želim, da smo zadrti, da nismo odprti za drugačnost, za modernost, za tujce, za večjo vlogo žensk v gospodarstvu, v politiki in na splošno v družbi. In kaj hitro se nekaj, kar se nam danes zdi samoumevno, lahko spremeni v svoje nasprotje, na primer ob odločitvi Vrhovnega sodišča ZDA v zvezi s prepovedjo splava ti gredo dlake pokonci."

  • Danes je nov dan

    1. 9. 2022  |  Družba

    Koprive na domači njivi

    Mnoge družine in prijateljske kroge je s (proti)cepilskimi dilemami razklala pandemija. Zlahka si predstavljamo – ali pa smo izkusili –, kako je, ko se tvoj starš ali prijateljica iz razumne osebe prelevi v preizpraševalca znanosti. 

  • Uredništvo

    1. 9. 2022  |  Kultura

    Abstrakten svet prihodnosti, ki ga obvladuje ena sama korporacija

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo novo sezono 2. septembra ob 20. uri odprli s premiero znanstveno-fantastičnega muzikala Boljši svet v režiji Gregorja Grudna, ki so ga po naročilu ustvarili: avtorica zgodbe Ira Ratej, avtorici dialogov Iza Strehar in Ira Ratej, avtorica songov Ana Duša in avtor glasbe Luka Jamnik ter dogajanje postavili v prihodnost, ko svet obvladuje ena sama korporacija, ki ima v lasti vse zemeljske vire – razen poslednjega vira čiste vode. Navdih so našli v muzikalu Dear World, ki je predelava satire Norica iz Chaillota Jeana Giraudouxa.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Politika

    Srbski minister: »Zaradi odcepitve Slovenije se je začela vojna v Jugoslaviji, v kateri je umrlo na tisoče ljudi«

    Zaradi "srbskega sveta" ni umrl nihče, zaradi slovenske "samoodločbe za odcepitev" pa se je začela državljanska vojna, je dejal srbski notranji minister Aleksandar Vulin v odzivu na poziv slovenskega predsednika Boruta Pahorja na Blejskem strateškem forumu (BSF), naj Srbija opusti idejo t.i. srbskega sveta in se prične aktivneje približevati EU.

  • STA

    30. 8. 2022  |  Politika

    Si lahko največja vladna stranka privošči biti brez lastnega predsedniškega kandidata?

    Analitik javnega mnenja Andraž Zorko meni, da odstop podpredsednice stranke Gibanje Svoboda Marte Kos od predsedniške kandidature prinaša razočaranje pomembnega dela volivcev. Ob tem se po njegovih besedah tudi postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Politika

    »Že umikanje žične ograje na meji je znak zaupanja v Hrvaško«

    Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so zelo dobri, sodelovanje se krepi na vseh področjih. Ob menjavi vlade v Ljubljani ni prišlo do sprememb v odnosih. "Smo samo še bolj zreli. Mislim, da je zdaj dozorelo razumevanje, da lahko odprta vprašanja rešimo v nekem doglednem času," je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    ZDA opozarjajo Srbijo, da so LGBTQI+ pravice človekove pravice

    Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes pozval Srbijo k izvedbi vseevropske Parade ponosa v Beogradu. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pri odpovedi Europrida vztraja kljub vse številčnejšim pozivom iz mednarodne skupnosti, da spremeni odločitev, organizatorji dogodka pa sporočajo, da parada zagotovo bo, poročajo srbski mediji.

  • STA

    30. 8. 2022  |  Družba

    V Ljubljani omejitev hitrosti vožnje z izposojenim električnim skirojem

    Župan Mestne občine Ljubljana (Mol) Zoran Janković se je v ponedeljek sestal z vodstvom podjetja Bolt, ki v Ljubljani posoja električne skiroje. Pri Boltu so sprejeli zahtevo Mola, da hitrost električnih skirojev v peš coni omejijo na pet kilometrov na uro. Poleg tega bodo na Molu v peš coni označili mesta, kjer uporabniki lahko skiroje pustijo.

  • Uredništvo

    30. 8. 2022  |  Družba

    »RTV Slovenija ta trenutek potrebuje deratizacijo«

    "Zato vas prosim vse v vladi in na oblasti, da nehate bluziti o depolitizaciji nacionalke. Nacionalka ta trenutek potrebuje deratizacijo. Da se iz nje spravijo namišljeni kralji, ki nimajo pojma, so nesramni in razstavljajo javni servis na prafaktorje. In to samo zato, ker lahko. Ker jim to pustite ..."

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    Ukrajina naj bi uničila več ruskih poveljniških mest in skladišč streliva

    Ukrajinske sile naj bi v okolici mesta Herson v istoimenski regiji na jugu države med nadaljevanjem protiofenzive uničile več poveljniških mest in skladišč streliva ruskih sil. Po podatkih južnega poveljstva ukrajinske vojske so v zadnjih 24 urah izvedli 16 zračnih napadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    Je Trump skril zaupne dokumente?

    Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je med preiskavo svojega posestva na Floridi, ki jo je opravil zvezni preiskovalni urad FBI, domnevno skril nekatere dokumente. Kot je v torek objavljenem dokumentu zapisalo ameriško ministrstvo za pravosodje, vse kaže, da je Trump na ta način želel ovirati preiskavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    Prepoved nošenja majic v podporo sindikatom je nezakonita

    Ameriški nacionalni odbor za delovna razmerja je odločitev proizvajalca električnih vozil Tesle, da zaposlenim omeji nošenje majic, ki podpirajo sindikate, označil za nezakonito. V sporu med Teslo in sindikatom UAW iz leta 2017 je odbor odločil, da je podjetje kršilo delovnopravno zakonodajo, ko je omejilo izpostavljanje znakov sindikata.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    Von der Leyen: »Gorbačov je utrl pot svobodni Evropi«

    Iz zahodnih držav se vrstijo pokloni ob smrti zadnjega sovjetskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Gorbačova, ki je odigral ključno vlogo pri koncu hladne vojne. Na njegovo smrt pa se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je izrazil "najgloblje sožalje".

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    Začetek gradnje ograje na zunanji meji EU

    Latvija je začela graditi ograjo na zunanji meji EU z Belorusijo, je v torek potrdilo latvijsko notranje ministrstvo. Kot je navedlo, je ob meji načrtovana infrastruktura na odseku skoraj 150 kilometrov. Vključevala naj bi tudi patruljne poti, kontrolne stolpe, mostove in druge objekte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    30. 8. 2022  |  Svet

    Umrl je nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov

    Po dolgi bolezni je danes umrl nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na Centralno klinično bolnišnico v Moskvi. Star je bil 91 let.

  • Uredništvo

    30. 8. 2022  |  Kultura

    »Srednjo Evropo je ugrabila Rusija«

    "Po padcu Sovjetske zveze se je žal v glavah ljudi ohranila nekakšna ločnica, ki nima realne podlage v dejstvih, temveč temelji zgolj na polstoletni umetni delitvi Evrope, kot jo je zamejila železna zavesa. Dolgo se je uporabljal termin Mitteleuropa, ki je simboliziral nemški pogled na Srednjo Evropo, le počasi se uveljavlja spoznanje, da gre za veliko širše ter narodnostno, etnično, kulturno in jezikovno zelo raznovrstno območje. Lahko se strinjam s tezo Milana Kundere, da je Srednjo Evropo ugrabila Rusija, res pa je njene meje na Vzhodu težko natančno definirati. Nedvomno pa tako zaradi zgodovinskih izkušenj kot tudi zaradi aktualnih dogodkov nihče noče biti več del Vzhodne Evrope, ki jo je obvladovala in jo še vedno poskuša obvladovati Rusija."

  • STA

    31. 8. 2022  |  Svet

    Duhovnik zavrnil krst otroka istospolnega para

    Duhovnik Kristijan Zeba iz kraja Srdoči pri Reki na Hrvaškem ni želel krstiti otroka lezbičnega para, ki je bil spočet z umetno oploditvijo, je poročala hrvaška televizija N1. Krst naj bi zavrnil, ker partnerici po njegovih besedah že zdaj živita v grehu in v nasprotju z nauki Rimskokatoliške cerkve.

  • Danes je nov dan

    31. 8. 2022  |  Družba

    Bogataši proti okolju

    Kylie Jenner je nedavno razburila javnost, ko se je bahala s svojim zasebnim letalom, s katerim je nato opravila sedemnajstminutni let in se tako izognila dobrih šestdeset kilometrov dolgi poti z avtomobilom. Vpliv, ki ga imajo tovrstna potovanja na okolje, je katastrofalen, saj je izpust na potnika od pet- do štirinajstkrat večji kot pri komercialnih letih. Jenner pa še zdaleč ni edina superbogatašinja, ki si redno privošči podobne izlete.

  • STA

    30. 8. 2022  |  Politika

    Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico republike

    Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je odstopila od kandidature za predsednico republike. Kot razlog v sporočilu za javnost navaja "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov". O odločitvi Marte Kos in nadaljnjih korakih bodo organi stranke razpravljali v prihodnjih dneh, so sporočili. Kot so še poudarili, se bodo osredotočili na lokalne volitve. 

  • STA

    31. 8. 2022  |  Kultura

    V Benetkah začetek 79. mednarodnega filmskega festivala

    V Benetkah bo od 31. avgusta do 10. septembra potekal 79. mednarodni filmski festival. Za glavno nagrado zlati lev se bo letos potegovalo 23 filmov. Ocenjevala jih bo žirija pod vodstvom ameriške igralke Julianne Moore. Ob odprtju bodo prikazali White Noise (Beli šum) režiserja Noaha Baumbacha, v katerem sta med drugim zaigrala Adam Driver in Greta Gerwig.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Družba

    Mineva 25 let od smrti princese Diane

    Danes mineva 25 let od tragične smrti valižanske princese Diane. Nekdaj najbolj priljubljena članica britanske kraljeve družine, nekdanja žena princa Charlesa in mati princev Williama in Harryja, je umrla v prometni nesreči v Parizu 31. avgusta 1997.

  • STA

    31. 8. 2022  |  Kultura

    Prihaja album Franka Zappe, posnet v Ljubljani in Zagrebu

    Oktobra bo izšel album z doslej še neobjavljenimi posnetki edinih nastopov ameriškega glasbenika Franka Zappe v nekdanji Jugoslaviji, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug napovedala njegova založba. Kitarist in pevec je 21. novembra 1975 koncertiral v Zagrebu in dan kasneje v Ljubljani.

  • Uredništvo

    31. 8. 2022  |  Kultura

    Vrhunci mednarodne in slovenske plesne produkcije

    Med 1. in 3. septembrom bo v Murski Soboti potekala 17. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@. Na desetih festivalskih dogodkih se bodo na štirih prizoriščih predstavili plesni ustvarjalci iz Avstrije, Madžarske, Mehike, Poljske, Romunije, Španije, Ukrajine in Slovenije.

  • Uredništvo

    30. 8. 2022  |  Družba

    Predsedniški volitvomat volivcem pomaga pri odločitvi

    Po aprilskih državnozborskih volitvah se bližajo predsedniške volitve, za njimi pa nas čakajo še lokalne volitve. V iniciativi Glas ljudstva se na prihajajoče volitve aktivno pripravljajo že vse poletje in bodo, tako kot v času državnozborskih volitev, tudi v jesenskih mesecih po vsej Sloveniji spodbujali aktivno državljanstvo, pozivali k volilni udeležbi, vse kandidate in kandidatke pa pozvali k vsebinskim opredelitvam do ključnih vprašanj.

  • IK, STA

    30. 8. 2022  |  Politika

    »Urbanija se bo posluževal nedovoljenih pritiskov in skušal utišati neposlušne«

    Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je zgrožena nad dogajanji na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in izraža vso podporo in solidarnost novinarskim sindikatom RTVS ter vsem zaposlenim. Menijo, da je bilo uničevanja RTVS dovolj, zato pozivajo DZ, naj preuči možnost za razrešitev članov programskega sveta RTVS.