• IK, STA

    21. 6. 2022  |  Politika

    »Nihče od politikov v Sloveniji ne upa javno priznati, da je to le vrh ledene gore«

    Slovenija s sporazumoma o zaposlovanju delavcev, ki ju je sklenila z BiH in Srbijo, delavce iz teh držav prvo leto veže na delodajalca, s tem pa jih naklepno in zavestno sili v podrejen položaj in k slabim delodajalcem, v javnem pismu premierju Robertu Golobu opozarja Delavska svetovalnica. Prav zato poziva k umiku tega določila.

  • IK, STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    VIDEO + FOTO: »Generalni direktor in odgovorna urednica nas ves čas diskvalificirata«

    V organizaciji novinarskih sindikatov je na Trgu Republike drevi potekal shod za javno RTV Slovenija (RTVS), na katerem so zahtevali nujnost ukrepanja pri ohranitvi javnega servisa tudi od zakonodajalcev. Predstavnica stavkovnega odbora RTVS Ksenija Horvat je opozorila, da za rešitev razmer potrebujejo tudi sodoben zakon, ki bo omogočal neodvisno novinarsko delo.

  • »Ovirajo stavko, ker imamo prav. Na vsak način nas hočejo zamenjati, ker imamo prav.«

    »20. 6. 2022 se bo v zgodovino zapisal kot datum ene najbolj brutalnih cenzur na RTV Slovenija. Generalni direktor, največji škodljivec vseh RTV časov, je v siceršnjem svojem uničevalnem pohodu in v podivjani nameri, da čim bolj onemogoči stavko, bunkeriral današnji Tednik o razmerah v hiši. Namestilo Tednika javnosti ponuja ponovitev dokumentarca o bančni luknji in namesto Studia City dokumentarec o Orbanu,« je udarno ugotavljala novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl in s tem slikovito povzela dramatično dogajanje na dan zgodovinske stavke novinarskega sindikata.

  • STA

    21. 6. 2022  |  Svet

    Slovenska bojna vozila že na poti v Ukrajino 

    Slovensko mejo je v ponedeljek zvečer prestopilo 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil, ki bodo preko Poljske predvidoma danes že na svojem cilju v zahodni Ukrajini, poroča spletni portal 24ur.com. Slovenija naj bi v zameno za donacijo od ZDA dobila dobropis, ki ga bo uporabila za opremo, ki jo Slovenska vojska "potrebuje pri svojem delovanju".

  • IK, STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    Borčevski praporščaki se po Janševi blokadi znova vračajo na državno proslavo

    V soboto bomo obeležili 31. obletnico slovenske osamosvojitve. Vrhunec prireditev v čast dnevu državnosti bo tudi letos osrednja državna proslava, ki bo na predvečer praznika na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na njej bodo znova tudi praporščaki vseh veteranskih in domoljubnih organizacij, so za STA navedli v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom). Proslava bo v petek ob 21.15, slavnostni govornik pa bo predsednik republike Borut Pahor.

  • Danes je nov dan

    21. 6. 2022  |  Družba

    Dvomi v koristnost policije

    Policija bistveno pripomore k varnosti in marsikdo si sveta brez nje ne zna predstavljati. Pojavlja pa se vprašanje, ali res izpolnjuje dolžnosti in dosledno sledi svojemu poslanstvu. Dvomi v njeno koristnost so spet narasli po nedavnem streljanju v ZDA, ko so policisti na vstop v šolo čakali eno uro in celo aretirali starše.

  • STA

    21. 6. 2022  |  Svet

    Kako omejiti cene, ne da bi škodili svetovnemu gospodarstvu?

    ZDA se z zavezniki pogovarjajo o možnosti, da bi z omejitvijo cene ruske nafte zamejili prihodke, ki jih ima Rusija z njeno prodajo, je med ponedeljkovim obiskom v Kanadi potrdila ameriška finančna ministrica Janet Yellen. Kot je pojasnila, potekajo pogovori, kako bi to storili, ne da bi škodili svetovnemu gospodarstvu.

  • STA

    21. 6. 2022  |  Svet

    Nobelovo nagrado prodal za 98 milijonov evrov

    Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega liberalnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov je v ponedeljek na dražbi v New Yorku za Nobelovo nagrado iztržil približno 98 milijonov evrov. Celoten izkupiček bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

  • STA

    20. 6. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Afrika je talka ruske vojne«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v nagovoru Afriški uniji opozoril, da je Afrika talka ruske vojne. Ruska invazija in njena blokada izvoza ukrajinskega žita sta namreč sprožili pomanjkanje hrane in gnojil ter pahnile milijone ljudi v lakoto, je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Družba

    »Žal živimo v državi, ki je precej neusposobljena, da bi se ustrezno odzvala na takšne krizne razmere«

    "Ko v naoljenem kolesju globalnih oskrbnih sistemov ni zapletov, so trgi mirni, ko pa samo malo zaškriplje, države, podjetja in drugi deležniki, ki so odvisni od izvoza nekaj velikih igralcev, postanejo nervozni in tržne cene eskalirajo. Žal živimo v državi, ki je precej nebogljena in neusposobljena, da bi se ustrezno odzvala na takšne krizne razmere. To ne velja le za agroživilski sistem. Kaže se, da je enako v energetiki, zdravstvu, pri črpanju denarja iz evropskih strukturnih skladov ... Politična odzivnost krni, zato se v globalni igri prepogosto ne znajdemo. Ni sistemskega, kolektivnega razmišljanja in razgledanosti. Vedno se zgledujemo po drugih, toda enkrat hočemo biti poniglavi, drugič se skrivamo in smo ponižni."

  • STA

    20. 6. 2022  |  Svet

    Delna prepoved ruske glasbe in uvoza ruskih knjig

    Ukrajinski parlament je Prepoved se ne nanaša na vso rusko glasbo, temveč na tisto, ki so jo ustvarili ali jo izvajajo posamezniki, ki imajo ali so imeli rusko državljanstvo kadarkoli po letu 1991, ko je Ukrajina razglasila neodvisnost izglasoval prepoved predvajanja in izvajanja dela ruske glasbe na radijskih in televizijskih kanalih ter na javnih mestih. V skladu s še enim zakonom bo prepovedan tudi uvoz knjig iz Rusije in Belorusije.

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Družba

    »Moteče oddaje z motečim voditeljem ni več«

    "Ne vem, ali je mogoče razumeti drugače, kot je videti: moteče oddaje z motečim voditeljem ni več. Moteče za del občinstva, predvsem pa politične javnosti, prejšnje vladajoče, in zadostno število programskih svetnikov, da 40 tisoč podpisov in številni protesti ne spremenijo ničesar. Kot varuhinja sem naivno verjela, da tako brutalni posegi v ustaljene navade občinstva niso mogoči. In ko bi se iz spoštljivosti do gledalstva vsaj kdo potrudil za kakšen vsebinski argument. Pa nič. Preberite še enkrat pojasnila vodstva, od lanske jeseni, ko je prvič završalo, do danes. Nič."

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Kultura

    Mladinin fotoreporter v finalnem izboru mednarodnega natečaja

    Na mednarodnem fotografskem natečaju 35 Awards se je v finalni izbor uvrstil tudi Mladinin fotoreporter Gašper Lešnik, in sicer s fotografijo pesnika Dejana Kobana, ki je bila posneta na protestu proti izpraznitvi Roga.

  • STA

    21. 6. 2022  |  Svet

    Ameriška Slovenka uspešna pri zdravljenju raka

    Onkologinja pri ameriškem zdravstvenem centru Sloan Kettering Andreja Čerček, ki je soavtorica študije o poskusnem zdravljenju rektalnega raka v zgodnji fazi z imunoterapijo, je v pogovoru s slovenskimi dopisniki v New Yorku izrazila upanje, da bodo te ugotovitve lahko uporabili tudi pri drugih vrstah raka.

  • DK

    21. 6. 2022  |  Kultura

    Kolektivni eksperiment 

    V Parku Tivoli (zraven Švicarije) bo v petek, 24. junija, med 21. in 24. uro potekal enodnevni razstavni dogodek z naslovom Konec je edino, kar si lahko predstavljamo / Only the End Seemed to Be within Our Grasp, na katerem se bodo predstavile  umetnice_ki mlajše generacije, ki v svojih delih naslavljajo razmerja med naravo in tehnologijo, naš odnos do bivanjskega okolja, vprašanje prehoda iz analognega sveta v virtualno resničnost ter stanje narave v kibernetskem prostoru. V primeru dežja bodo umetniška dela predstavljena v prostorih MGLC Švicarije.

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Politika

    Danes ob 19. uri na Trgu republike shod za javno RTV

    "Stavkovni odbor, ki je na dan stavke pripravil neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik ugotavlja, da sta generalni direktor Televizije Slovenija Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica informativnega programa TVS Jadranka Rebernik grobo posegla v obliko naše stavke," sta v sporočilu za javnost zapisala Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

  • IK, STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    »Prvo vprašanje glede RTV je, kako umakniti odločilen vpliv politike iz organov odločanja«

    Na ministrstvu za kulturo so zaskrbljeni zaradi razmer na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je pred današnjo stavko stavko novinarskih sindikatov na RTVS dejala ministrica Asta Vrečko. Ob tem je napovedala čimprejšnjo spremembo zakonodaje, s katero bi večjo moč v odločevalskih organih javnega zavoda imela civilna družba in zaposleni.

  • Cenzura na RTV Slovenija

    Vse kaže, da današnje oddaje Tednik ne bo na sporedu TV Slovenija, umanjkala je v napovedniku, kjer jo bo nadomestila ponovitev prvega dela oddaje Bančna luknja, ki jo je pripravila »Podatkovno-preiskovalna skupina TVS«. Ta je prosto dostopna na straneh javnega servisa in je bila prvič predvajana marca 2018. Ali to pomeni, da bodo naslednji teden predvajali njen drugi del?

  • STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    »Goriva je v Sloveniji dovolj, ni skrbi, da bi kdo ostal brez«

    V Sloveniji je dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi da bi kdo ostal brez, je danes zagotovil minister za gospodarstvo Matjaž Han. Kot je ocenil, ne gre za hujše motnje na trgu, temveč logistične težave. Je pa ministrstvo na teren poslalo tržne inšpektorje, ki preverjajo trenutno regulacijo, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

  • STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    Ministrica Bobnar: »Vsak, ki beži, le išče nov in varen dom«

    Ministrica Tatjana Bobnar je v poslanici ob svetovnem dnevu beguncev zapisala, da si Slovenija prizadeva za oblikovanje učinkovite humanitarne in varne migracijske politike. Pri nastajanju nove nacionalne migracijske strategije pa jih po njenih besedah vodi spoštovanje temeljnih svoboščin in človekovih pravic ter zagotavljanje varnosti vsem.

  • IK, STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    »Slovenija je varna država, tudi za begunce«

    V uradu za oskrbo in integracijo migrantov ob svetovnem dnevu beguncev izpostavljajo, da je v Sloveniji trenutno več kot 4000 beguncev iz Ukrajine z urejeno začasno zaščito, prav tako 1400 oseb, ki imajo urejeno mednarodno zaščito ali pa so zanjo zaprosile. Ob tem zagotavljajo, da se jim bo Slovenija še naprej trudila zagotavljati varnost.

  • IK, STA

    19. 6. 2022  |  Politika

    »Stavka nikakor ni odpovedana«

    Novinarska stavka na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se bo v ponedeljek nadaljevala po predvidenem scenariju, so sporočili iz stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS. V predlogu stavkovnega sporazuma generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in pozivu k preklicu stavke vidijo ponudbo vzemi ali pusti ter nov poskus preprečitve stavke.

  • Generalni direktor RTV bi moral že zdavnaj odstopiti

    Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je, tik pred napovedano ponedeljkovo stavko, poslal predlog stavkovnega sporazuma odboru novinarskih sindikatov. Po tistem, ko je prva stavka bila 23. maja in se pogajanja skoraj en mesec niso premaknila nikamor, se zdaj sklicuje, da bo v ponedeljek zaradi stavke nastala »nepopravljiva programska škoda«, kar je izmišljena razlaga v opisu dejstev v funkciji pritiska na zaposlene. Očitno ga bolj od škode skrbi vse kaj drugega, predvsem njegov lasten položaj.

  • STA

    19. 6. 2022  |  Svet

    »Pripravljeni moramo biti, da bo vojna trajala več let«

    Ruske sile so v hudih spopadih za oblegani Severodoneck na vzhodu Ukrajine zabeležile nove ozemeljske pridobitve, danes poroča nemška agencija dpa. A ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da ne bodo nikomur predali juga države. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je opozoril, da bi lahko vojna v Ukrajini dolgotrajna.

  • STA

    19. 6. 2022  |  Svet

    Slovenija za podelitev statusa kandidatke BiH že na vrhu EU konec tedna

    Slovenija je pripravila predlog, v skladu s katerim bi Bosni in Hercegovini že na vrhu Evropske unije konec prihodnjega tedna podelili status kandidatke za članstvo v EU. Predlog bi sicer lahko v ponedeljek svojim kolegom iz članic EU predstavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

  • Danes je nov dan

    20. 6. 2022  |  Družba

    Katarski denar lahko kupi vse

    Novembra se bo v Katarju začelo nogometno svetovno prvenstvo. Krovna nogometna zveza Fifa bo mundial prvič priredila izven običajnega poletnega obdobja. Razlog je v vročini, ki zdaj kraljuje v tej naftno bogati državi. Novembra se temperature gibljejo okrog zmernejših dvajsetih stopinj. 

  • STA

    19. 6. 2022  |  Politika

    Umrl nekdanji minister 

    Po dolgi bolezni je v 64. letu umrl nekdanji minister in diplomat Borut Šuklje. Zadnja leta je deloval kot mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

  • STA

    20. 6. 2022  |  Svet

    »Od leta 1991 je bilo za Ukrajino le malo tako usodnih odločitev, kot je ta, ki jo čakamo«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo zvečer opozoril, da bo Rusija v prihodnjih dneh okrepila napade v Ukrajini, medtem ko Kijev pričakuje zgodovinsko odločitev Evropske unije o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v povezavi.

  • STA

    20. 6. 2022  |  Politika

    »Ta situacija za našo državo predstavlja tveganja«

    V Franciji je v odločilnem drugem krogu nedeljskih parlamentarnih volitev zavezništvo Skupaj predsednika Emmanuela Macrona osvojilo 246 sedežev v 577-članski nacionalni skupščini. S tem je Macron zlasti na račun močne okrepitve levice in skrajne desnice izgubil absolutno večino v parlamentu in bo moral za svoje reformne načrte iskati zaveznike.

  • STA

    20. 6. 2022  |  Svet

    »To je resnični vojni zločin«

    Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je danes rusko blokado ukrajinskih pristanišč, ki močno ovira izvoz žita iz Ukrajine, označil za vojni zločin. Poudaril je, da bo morala Rusija odgovarjati, če bo še naprej blokirala izvoz žita.