• Prvi Golobovi koraki

    Kriza stagflacije dobiva na svetovni ravni in tudi doma vedno jasnejšo podobo. Postaja novi zaščitni znak političnoekonomskega kaosa. Hitro sosledje kriz, tudi vojnih, je šokantno, fatalni odzivi politikov pa zastrašujoči. Stagflacije so relativno redki, protislovni in težko obvladljivi procesi. Običajno so znanilci nevarnih političnih razmer, kumulativnih kriz tržne ekonomije. Sedanja je predvsem rezultat pandemijske krize in ukrajinsko-ruske vojne. V njenem ozadju so širši geostrateški politični spopadi in nova ekonomska deglobalizacija. Inflacija je prevladujoči trend tega desetletja, naša pričakovanja in ravnanja jo dejansko zgolj poglabljajo. Precej je podobnosti z veliko stagflacijo konca sedemdesetih let, a še več razlik. Tokrat je ekonomsko lažje ukrotljiva, politično pa bistveno manj. Spopad z njo bo globalen, pa tudi lokalen. Zato je pomembno, kako se bo stagflacije lotila nova Golobova vlada.

  • N'toko

    N'toko

    13. 5. 2022  |  Mladina 19  |  Žive meje

    Vera v znanost ni dovolj

    Danes se nam je neprijetno spomniti na duhamorne mesece koronakrize, čeprav bi nam to verjetno koristilo. Koristilo bi na primer, če bi se spomnili vseh izjav medijskih in strokovnih avtoritet, ki so se izkazale za zgrešene. Da bi analizirali, kako so vidni izobraženci prisegali na vsemogočnost cepiv, čeprav izkušnje velevajo, da imajo tudi cepiva omejen domet in učinkovitost, pa spet zagovarjali sproščanje nujnih zaščitnih ukrepov za cepljene, čeprav so ti množično zbolevali, ali se celo zavzemali za invazivne nadzorne posege, ki dokazano niso imeli učinkov. Ne glede na njihovo znanje in dobre namere je cepilna strategija sprožila širok upor in klavrno propadla, nihče pa se ni resno vprašal, zakaj. Ta neuspeh med t. i. zagovorniki znanosti ni porodil premislekov o zmotnem pristopu, ampak nasprotno: mnogi so še utrdili prepričanje o svoji nezmotljivosti, za neuspeh pa so krivili antivakserje in dezinformatorje – ljudi, ki ne verujejo v znanost. Problem naj ne bi bil v slabi strategiji, ampak v heretikih, ki so ljudem omajali vero. Ko bi le lahko odstranili lažne informacije z neta, ko bi le Mark Zuckerberg bolj cenzuriral Facebook, ko bi le Spotify ukinil Joeja Rogana in Dnevnik odpustil Tomaža Mastnaka … potem bi s sveta pregnali tudi covid-19!

  • DK, STA

    13. 5. 2022  |  Kultura

    Jani Kovačič zavrnil nagrado za življenjsko delo

    V Stolpu Škrlovec v Kranju so podelili zlate piščali za leto 2022, s katerimi istoimensko društvo nagrajuje dosežke v popularni glasbi. Najboljši izvajalec je drugo leto zapored postala ljubljanska rock skupina Joker Out. Za nagrajenca za življenjsko delo so izbrali kantavtorja Janija Kovačiča, so sporočili iz društva.

  • Damjana Kolar

    13. 5. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Petek, 13. maj

  • Uredništvo

    13. 5. 2022  |  Kultura

    Peta obletnica Švicarije

    V sobota, 14. maja bo ob peti obletnici MGLC Švicarije potekal pester kulturni program. Med 10. in 18. uro bodo odprti umetniški ateljeji, potekale bodo ustvarjalne delavnice, koncert in piknik.

  • Uredništvo

    12. 5. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VELIKI FINALE SDS

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je na kongresu stranke SDS zakrivil Borut Krajnc, oblikovanje pa Ivian Kan Mujezinović. Več o tem, kako se želi SDS s kadrovanjem sebi zvestih kljub porazu na volitvah dolgoročno usidrati v vseh državnih institucijah, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. maja, dalje. #Mladina19

  • Monika Weiss

    12. 5. 2022  |  Politika

    54 sklepov Janševe vlade v zadnjih dveh dneh

    Odhajajoča vlada se bo danes ob 11. uri na Brdu pri Kranju sestala na zadnji redni seji. Za jutri je namreč sklicana ustanovna seja novega sklica državnega zbora, do katere ima Janševa vlada polna pooblastila, čeprav bi se zaradi nedvoumnega volilnega izida morala samoomejiti že po volilni nedelji zvečer. A se, pričakovano, ni. Nasprotno: zgolj včeraj je odhajajoča vlada na dveh ločenih dopisnih sejah sprejela 27 sklepov, enak sveženj pa je sprejela že v torek.

  • Urbanija na čelo TV Slovenija?

    »Generalno vodstvo« RTV Slovenija, kot se občasno samo podpisuje, je pohitelo in objavilo še en razpis za direktorja TV Slovenija. Rok za oddajo prijav je rekordno kratek, poteče jutri, 13. maja, ob 12.00 uri. Seveda lahko slutimo, da smo priča dobro načrtovanemu scenariju, med možnimi kandidati za funkcijo se zaenkrat kuloarsko pojavlja zgolj eno ime – Uroš Urbanija, direktor Ukoma. Za Radio Slovenija je omenjeni povedal, da svoje kandidature ne komentira.

  • IK, STA

    11. 5. 2022  |  Politika

    Seznam ministrskih kandidatov nove vlade

    Vlada, ki nastaja pod okriljem najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, je po več krogih koalicijskih pogajanj danes dobila prvi jasnejši obris. Kot kaže, bo 15. slovensko vlado sestavljalo 20 ministrov. Prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec pa so danes tudi uradno predstavili večino ministrskih kandidatov.

  • STA

    12. 5. 2022  |  Politika

    Janševa vlada za direktorja javne agencije za raziskovalno dejavnost imenovala Mitjo Lainščaka

    Vlada je na sredini seji izdala odločbo o imenovanju Mitje Lainščaka za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) za mandatno dobo petih let, in sicer od 13. maja do 12. maja 2027. Na isti seji je prav tako imenovala člane upravnega odbora javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

  • STA

    11. 5. 2022  |  Politika

    Tonin tik pred odhodom Janševe vlade podpisal memorandum glede nakupa oklepnikov 

    Obrambni minister Matej Tonin je danes v Münchnu s predstavniki organizacije OCCAR podpisal memorandum o soglasju k programu Boxer, je ministrstvo za obrambo potrdilo na Twitterju. V okviru tega programa Slovenija načrtuje nabavo 45 osemkolesnikov za skupno 343,43 milijona evrov.

  • Danes je nov dan

    12. 5. 2022  |  Družba

    Ugovor vesti kot politično orodje

    Medtem ko nosečnica s hudo okvaro ploda, ki ji na Hrvaškem zavračajo pravico do splava, čaka na odločitev drugostopenjske komisije, je izvedela, da so ji poseg odobrili v Sloveniji. Če umetne prekinitve nosečnosti ne bo dosegla doma, bo abortus opravila pri nas. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2022  |  Politika

    Ko zmagujejo tisti, ki moč svoje politične ideologije črpajo iz revizionizma

    "Zdaj lahko na primerih Hrvaške, Madžarske, Slovaške in do neke mere tudi Slovenije vidimo, kaj pomeni, ko zmagujejo tisti, ki moč svoje politične ideologije črpajo iz revizionizma. Putin je agresijo začel z zgodbo o 'denacifikaciji' Ukrajine, čeprav se je vedelo, da je to pretveza: to je tisto, na kar je v devetdesetih plesal Miloševićev ansambel in v veliki meri preslepil del mednarodne javnosti, zlasti evropsko levico, ki je slovensko, hrvaško in pozneje bosansko osamosvojitev označila za nacionalistično, medtem ko so njega imeli za socialista. Pri teh stvareh vsak verjame tisto, kar želi verjeti: v vojnah je angažiranje mednarodne skupnosti odvisno od stopnje žrtvovanja udobja njenih elit." 

  • Uredništvo

    12. 5. 2022  |  Kultura

    Antimilitaristično in antitotalitaristično gibanje

    "Mislim, da je bil nadrealizem izrazito politično gibanje, oblikovalo se je po prvi svetovni vojni in obstajalo med obema vojnama, v obdobju razcveta novega nacionalizma. Šlo je za zelo antimilitaristično in antitotalitaristično gibanje. Logike sanj, halucinacij in nezavednega kot metodologije niso uporabljali zato, da bi pobegnili v drug svet, temveč kot način razumevanja sedanjosti, o kateri je bilo tedaj verjetno težko razmišljati ali jo tematizirati. Danes na neki način živimo v podobnem svetu – ne mislim le na trenutno vojno in pandemijo, pomislimo še na škodljive voditelje, kot sta Trump in Bolsonaro ter vzpon radikalne desnice. Zlasti med izolacijo v času pandemije so številni umetniki morda našli uteho v uporabi introspektivnih orodij, da bi tako govorili o sedanjosti."

  • DK, STA

    11. 5. 2022  |  Svet

    Članica Pussy Riot v preobleki pobegnila v tujino

    Članica skupine Pussy Riot Marija Aljohina je pobegnila iz Rusije, pri čemer se je, kot je povedala v torkovem intervjuju za New York Times, preoblekla v dostavljavko hrane, da bi se izognila policiji. S tem se je pridružila več tisoč Rusom, ki so, odkar je predsednik Vladimir Putin pričel invazijo v Ukrajini, zapustili državo. Pussy Riot bodo sicer 26. maja nastopile tudi v Sloveniji, natančneje v ljubljanski Gala Hali na Metelkovi.

  • Uredništvo

    11. 5. 2022  |  Kultura

    Skupnost, ki jo je uničil kapitalizem, razdelil rasizem in ubilo industrijsko izkoriščanje

    V Gledališču Glej v Ljubljani bo 12. maja ob 20. uri premiera dokumentarnega performansa Southwind Marka Požlepa, Maxima Berthouja in Davisa Freemana, ki "nas ponese v srce skupnosti, ki jo je uničil kapitalizem in razdelil rasizem". "In ubilo industrijsko izkoriščanje. Če ste kadarkoli želeli razumeti, kako se je Ameriki zgodil Trump. In zakaj populizem deluje," so zapisali v Gleju.

  • IK, STA

    11. 5. 2022  |  Politika

    »Upamo, da bo nova oblast spoštovala kritiko ljudi«

    V iniciativi Glas ljudstva pričakujejo, da bodo politične stranke, ki bodo sodelovale v vladni koaliciji, sestavile kakovostno vlado, ki bo delovala v javnem interesu in aktivno sodelovala s civilno družbo. Od njih pričakujejo, da bodo v koalicijsko pogodbo umestile ukrepe, h katerim so se prek njihove iniciative zavezale pred volitvami.

  • 9. maj, dan zmage Marcela Štefančiča

    Gotovo je bila alternativna oddaja Studia City, potekala je v živo iz Slovenskega mladinskega gledališča preko spletnih kanalov, veličastna moralna zmaga za njene podpornike in zagovornike avtonomnega javnega servisa v času njegovega političnega podjarmljanja. Še zlasti je delovala kot izjemen spomenik Marcelu Štefančiču. Tudi po ratingih gledanosti, našla je več kot 100.000 gledalcev, je povozila amatersko pripravljeno »Retrospektivo«, kot so ji dejali, s katero so ob istem času, torej v ponedeljek ob 21.00 uri, uničevalci RTV hiše dobesedno intelektualno mučili vsega hudega navajene plačnike RTV prispevka.

  • STA

    11. 5. 2022  |  Politika

    Pahor za hitro širitev EU, vključil bi tudi Ukrajino in BiH

    Predsednik republike Borut Pahor je danes na 11. Sarajevskem poslovnem forumu opozoril na pomen politične stabilnosti za gospodarski in socialni razvoj Bosne in Hercegovine ter opozoril, da je proces širitve EU na države Zahodnega Balkana prepočasen. Ob tem je pozval, da se BiH čim prej dodeli status kandidatke za članstvo.

  • Meta Vražič

    11. 5. 2022  |  Družba

    Ni prostora za ženske

    Olimpijskih iger je zdavnaj konec, smučarske sezone prav tako. A seksizem v športu ostaja. 

  • STA

    11. 5. 2022  |  Politika

    Orban razburil Hrvaško z izjavo, da so Madžarski »odvzeli morje«

    Hrvaško zunanje ministrstvo je obsodilo izjavo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po poročanju hrvaških medijev namignil, da je bil Madžarski odvzet del Jadrana. Njegova izjava prihaja v luči nasprotovanja evropskemu embargu na uvoz ruske nafte, ministrstvo pa je na zagovor že vpoklicalo madžarskega veleposlanika na Hrvaškem.

  • DK, STA

    11. 5. 2022  |  Svet

    Izraelska vojska ubila novinarko 

    Pripadniki izraelske vojske so davi ubili novinarko katarske medijske hiše Al Jazeera Širin Abu Akleh. 51-letnica je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega, so sporočili pri Al Jazeeri.

  • STA

    10. 5. 2022  |  Politika

    Golob meni, da je Pahor imenoval veleposlanike, ki so blizu Janši

    V uradnem listu je danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov. Med njimi so tudi veleposlaniki, ki so po mnenju najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba sporni, ker da so preveč politično povezani z dosedanjo vlado. Golob je napovedal celo sprožitev postopkov za njihovo menjavo.

  • DK, STA

    11. 5. 2022  |  Družba

    »Že sedmo leto zapored se v Sloveniji nadaljuje trend naraščanja bolniške odsotnosti«

    Najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o zdravju prebivalcev po občinah kažejo, da so se nekateri kazalniki zdravja izboljšali, med drugim umrljivost zaradi samomora, drugi pa poslabšali, denimo stopnja umrljivosti po občinah. Ob tem ne gre zanemariti vpliva pandemije covida-19 na sicer želene trende, opozarjajo na NIJZ.

  • STA

    11. 5. 2022  |  Politika

    Ameriški obveščevalci: »Putin bi lahko uvedel vojno stanje v Rusiji«

    Nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines je na današnjem zaslišanju v ameriškem senatu menila, da bi lahko ruski predsednik Vladimir Putin v Rusiji uvedel vojno stanje v podporo svojih ambicij v Ukrajini. Ameriški obveščevalci sicer predvidevajo, da bo Putin ob nadaljevanju vojne postal vse bolj nepredvidljiv.

  • Danes je nov dan

    11. 5. 2022  |  Družba

    Depolitizacija Radia Študent

    Radiu Študent, ki ta teden obeležuje svojo 53. obletnico, ŠOU že vrsto let poskuša onemogočiti delovanje. Lani so to med drugim počeli z odtegovanjem proračunskih sredstev, letos pa še s preprečevanjem ureditve statusa nevladne organizacije v javnem interesu, o čemer smo nedavno že pisali.

  • Uredništvo

    11. 5. 2022  |  Svet

    Nekdanja veleposlanica: »Ukrajina nikoli ni imela problema s svojo identiteto, kot ga ima Rusija«

    "Do zločina, ki se dogaja danes, je po eni strani pripeljalo spoznanje v Kremlju, da gre Ukrajina svojo pot. Po drugi pa to, da Rusija in Putin nikoli nista bila zares kaznovana, sankcionirana za svoja dejanja – v sami Rusiji na področju človekovih pravic, svobode medijev, v Čečeniji, Gruziji, Donbasu, na Krimu. Skup popuščanj zahodnega sveta na eni strani in na drugi ukrajinska sprememba v družbi, ki je mogoče Rusi niti ne razumejo."

  • Uredništvo

    11. 5. 2022  |  Kultura

    »Vedno, kadar se izpostaviš, si nakoplješ cel kup novih sovražnikov«

    "Vedno, kadar se izpostaviš, si nakoplješ cel kup novih sovražnikov (smeh). Izpostaviš se z idejo, da se boriš za pravo stvar. Niti ne za podpornike. Naletiš na cel kup ljudi, ki se jim prava stvar zdi malo bolj drugačna kot tebi. In kar naenkrat so skregani s teboj. Mislim, da se ne splača, da se izpostavljaš, ampak po drugi strani se moraš. Če se ne nihče ne bo, bo stanje nespremenjeno."

  • Damjana Kolar

    11. 5. 2022  |  Kultura

    Veliki diktator v Ljubljani

    Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo 11. maja ob 20. uri premiera burleske Veliki diktator, ki jo je po znamenitem filmu Charlieja Chaplina režiral Diego de Brea. Chaplinov film spada med največje filmske mojstrovine, gledališka uprizoritev pa upošteva vso tenkočutnost, nežnost in smešnost pa tudi elegantnost, krhkost in plastičnost karakterizacije likov. Klavirska spremljava, ki jo v živo izvaja pianist Joži Šalej, navdihuje, podpira in poudarja burleskno interpretacijo ter hkrati ostrí prenos s platna na oder. 

  • DK, STA

    11. 5. 2022  |  Kultura

    Skrivnostni biološki oče Marilyn Monroe

    Francoska televizija bo na kanalu Toute l'Histoire drevi premierno prikazala dokumentarec o Marilyn Monroe z naslovom Marilyn: Her Final Secret. Režiser filma Francois Pomes je želel razkriti identiteto biološkega očeta slovite igralke, ki še 60 let po njeni smrti ostaja neznanka, piše španska tiskovna agencija EFE.