• STA

    17. 3. 2022  |  Politika

    Generalni direktor RTV Slovenija imenovan še za naslednja štiri leta

    Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je dozdajšnjega generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, ki je svoj štiriletni mandat začel aprila lani, danes znova imenoval na to mesto prav tako za štiri leta. Še pred vnovičnim imenovanjem je kot generalni direktor odstopil. Nov mandat začenja v petek.

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PUTINOVA RULETA

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je ustvaril naš hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Več preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. marca, dalje. #Mladina11

  • IK, STA

    17. 3. 2022  |  Politika

    SDS in SNS za prepoved objavljanja javnomnenjskih anket

    Predlogu poslancev SNS za prepoved objave političnih anket pol leta pred volitvami so v današnji splošni razpravi v DZ podporo napovedali tudi poslanci SDS. V drugih poslanskih skupinah, ki so predstavile svoja stališča, pa so do predlagane rešitve kritični. O tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ glasoval prihodnji teden.

  • IK, STA

    17. 3. 2022  |  Politika

    Žvižgač Gale na volitve s svojo stranko

    V stranki Naša prihodnost pod vodstvom (žvižgača in nekdanjega zaposlenega na Zavodu za blagovne rezerve, ki je razkril nepravilnosti Janševe vlade ob nakupu zaščitne opreme) Ivana Galeta so v javno razpravo poslali osnutek programa. Med drugim v njem izpostavljajo pravno in socialno državo, transparentnost, svobodo govora in nov medijski zakon, samooskrbo na vseh nivojih, strokovnost in sposobnost posameznih kadrov ter reorganizacijo in dostopnost zdravstva.

  • STA

    17. 3. 2022  |  Svet

    Velika Britanija bo na Poljskem namestila sistem protizračne obrambe

    Velika Britanija bo na Poljskem namestila sistem protizračne obrambe Sky Sabre ter sto vojakov, je danes med obiskom v Varšavi sporočil britanski obrambni minister Ben Wallace. Napoved prihaja v času, ko zveza Nato zaradi ruskega napada na Ukrajino krepi vzhodno krilo zavezništva.

  • STA

    17. 3. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Ločeni smo z zidom, zidom v Evropi, ki deli svobodo od nesvobode«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes z videonagovorom članom nemškega bundestaga nadaljeval serijo nagovorov tujih parlamentov. Kot v ameriškem kongresu in britanski poslanski zbornici so ga tudi v bundestagu pozdravili s stoječimi ovacijami. V govoru je sicer vojno v svoji državi označil kot nov zid v Evropi in kritiziral Nemčijo.

  • STA

    16. 3. 2022  |  Politika

    Tonin: »V zgodovini Slovenije se še ni zgodilo, da bi piloti naših vojaških letal čakali na to, da poletijo«

    Slovenija je na dan, ko je brezpilotni letalnik letel skozi zračni prostor treh zavezniških držav in nato strmoglavil v Zagrebu, "zelo povečala pripravljenost", je dejal minister za obrambo Matej Tonin. Dodal je, da so bila vojaška letala "v najvišji stopnji pripravljenosti in da se bo Slovenija v podobnih primerih nemudoma odzvala".

  • STA

    16. 3. 2022  |  Svet

    VIDEO: Biden označil Putina za vojnega zločinca

    Ameriški predsednik Joe Biden je danes označil ruskega predsednika Vladimirja Putina za vojnega zločinca. Med dogodkom v Beli hiši je pritrdilno odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je Putin vojni zločinec zaradi napada na Ukrajino in tega, kar tam počne ruska vojska. V Kremlju so sporočili, da gre za nesprejemljivo izjavo.

  • STA

    16. 3. 2022  |  Svet

    »Še vedno je dovolj časa, da zaustavimo to mračno pot«

    Po prvih ocenah Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP) bi se lahko v primeru poglobitve vojne z Rusijo okoli 90 odstotkov prebivalcev Ukrajine znašlo v revščini. Tak razvoj dogodkov bi lahko državo vrnil več let nazaj in pustil globoke družbene in gospodarske posledice za prihodnje generacije, opozarja UNDP.

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    »Ne moreš kredibilno kritizirati Putina v Ukrajini, če te putinizem inspirira pri početju doma«

    "Dvoličnost nekaterih novokomponiranih kritikov Putina, kot so Salvini, Trump in njima podobni, se ne kaže le v odnosu do beguncev, ampak tudi v tem, da svoje politične kariere gradijo na idejah, zelo podobnih tistim, s katerimi si Putin že več kot 20 let in vse bolj grobo in brezobzirno podreja Rusijo, zdaj pa bi to počel še pri sosedih. Z zakonskim in 'izvensodnim' preganjanjem političnih nasprotnikov, neodvisnih novinarjev in medijev, z zatiranjem političnih svoboščin in s krepitvijo 'vertikalne moči' kot alternative 'šibki in pokvarjeni' liberalni demokraciji, ki jo Putin že od samega začetka svoje politične poti prezira in zavrača. "

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    »Ruska identiteta je v veliki meri zgrajena na mitu o nerazumljeni ruski duši«

    "Ruska identiteta je v veliki meri zgrajena na mitu o nerazumljeni ruski duši, ki je zahod ne mara, o neki posebni ruski veličini, ki se zdi kot nekakšen iracionalen obliž na rane, ki so jih ljudstvu prizadejali diktatorji v stoletjih zatiranja, in na tej stari zablodi jaha tudi Putin, ki besno pogreva nacionalizem. Pri tem mu obilno pomaga ruska pravoslavna cerkev. To je počela ob napadu na Čečenijo, Gruzijo, Donbas in Krim. Patriarh Kiril je med nedavno mašo o boju med dobrim in zlim povedal, da so zlo gejevske parade. Ker jih je Donbas zavrnil, je zdaj v Ukrajini vojna. Ob tej obscenosti je amsterdamska pravoslavna cerkev napovedala prelom z rusko pravoslavno cerkvijo in priključitev Konstantinoplu."

  • Danes je nov dan

    17. 3. 2022  |  Družba

    Vojna kot katalizator podnebne bede

    Medtem ko Boris Johnson žica Savdijce, da povečajo količine načrpane nafte, Biden poleg njih prosjači še Združene arabske emirate – in celo Venezuelo. Če za trenutek odmislimo politične implikacije tovrstnih potez, ko v poskusu emancipacije od ruskih energentov Zahod pokleka pred Perzijskim zalivom, ta pa ga poleg vsega še ghosta, spregovorimo vsaj o podnebnih.

  • STA

    16. 3. 2022  |  Svet

    Blokirane spletne strani še več medijev

    Ruski medijski regulator Roskomnadzor je blokiral spletne strani še 15 medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi so BBC, preiskovalni medij Bellingcat, več lokalnih medijev ter mediji v ruščini, ki imajo sicer sedež v Izraelu, Estoniji oziroma Ukrajini.

  • DK, STA

    16. 3. 2022  |  Kultura

    Ujetost v začarani krog ženskih arhetipov 

    V Mali Drami bo v petek, 18. marca ob 20. uri premiera krstne uprizoritve predstave #punceinpolpunce po igri Jere Ivanc v priredbi in v režiji Ivane Djilas. Uprizoritev se ukvarja z zgodovinskimi ženskimi liki, njihovo ujetostjo v začarani krog ženskih arhetipov in iskanjem poti iz teh zank. Besedilo je navdihnila drama Caryl Churchill Punce in pol, ki je pred leti že bila uprizorjena v Drami.

  • Uredništvo

    16. 3. 2022  |  Politika

    Ljudje ne stojijo za škodljivimi ukrepi Janševe vlade

    V Inštitutu 8. marec so sestavili predlog zakona, ki bo z enim zamahom izbrisal nekatere škodljive ukrepe oblasti, ki so bili v veliki meri sprejeti po hitrih postopkih, brez upoštevanja mnenja strokovnjakov, povečevali neenakost in vpliv politike ter uničevali temelje pravne države. Na tiskovni konferenci ob vložitvi predloga zakona v Državni zbor so pojasnili, zakaj so se odločili, da pripravijo predlog zakona, kaj predlog vključuje in kako bo potekalo zbiranje podpisov v podporo zakonu.

  • Pirkovič se boji, da ga bodo vrgli v jamo

    Kolektiv novinarjev RTV Slovenija ravna vedno pogumneje, skupaj s predstavniki novinarskega sindikata in društva novinarjev je znova izrazil svoje nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC, s katerim želi oblast prevzeti ta pomemben novinarski portal.

  • Uredništvo

    16. 3. 2022  |  Politika

    »Izražanje solidarnosti ni obisk vojnega območja za foto termin s predsednikom Ukrajine«

    Ob obisku slovenskega predsednika vlade Janeza Janše v Ukrajini je direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač na Facebooku zapisala, da "izražanje solidarnosti ni obisk vojnega območja za foto termin s predsednikom Ukrajine, medtem ko doma uvajaš cenzuro, groziš in napadaš". Obenem je dodala, da izražanje solidarnosti prav tako ni "pošiljanje policije nad organizacije, ki so se udeležile Shoda za mir", kot tudi ne "organizacija lastnega shoda v podporo Ukrajini, ki ga v živo prenašaš na nacionalni televiziji, ki si jo ravno prevzel".

  • STA

    16. 3. 2022  |  Politika

    V novi bojni skupini Nata bo tudi Slovenija

    Slovaški parlament je v torek odobril vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi tudi do sto slovenskih. Pred tem je vzpostavitev bojne skupine že potrdila vlada.

  • Monika Weiss

    16. 3. 2022  |  Politika

    Poziv poslancem: Prosimo, izenačite emisije!

    V okviru sprejemanja Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) bodo poslanke in poslanci danes odločali tudi o omejitvah izpustov iz naprav za tako imenovani sosežig odpadkov. »Pozvali smo jih k podpori amandmaja k 18. členu predloga zakona, ki predvideva izenačitev emisij snovi v zrak iz naprav za sosežig odpadkov s tistimi, ki veljajo za namenske sežigalnice odpadkov,« poudarjajo v okoljskem društvu Eko Anhovo. »Poslanke in poslanci imajo edinstveno priložnost odpraviti izredno diskriminatorna merila in prebivalcem srednjega Posočja zagotoviti boljše in bolj zdravo življenjsko okolje.«

  • DK, STA

    16. 3. 2022  |  Politika

    Milanović prepovedal prelete vojaških letal nad hrvaškimi mesti

    Hrvaški predsednik Zoran Milanović je po torkovem preletu francoskih letal nad Hrvaško izdal ukaz, s katerim prepoveduje prelete vojaških letal nad hrvaškimi mesti. Vladajoča HDZ, ki je ideološko in politično sorodna slovenski SDS, se je na Milanovićev ukaz ostro odzvala in ga prek Facebooka obtožila, da "spet deluje neodgovorno in proti interesom naroda".

  • Za Počivalška je Janša »malo nor«

    Da so se predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala in predsednik slovenske vlade Janez Janša kar z vlakom odpravili v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Zelenskim sredi vojne vihre in obstreljevanja mesta, je samo še poglobilo naše razumevanje vsega, kar že vemo o predvolilni promociji vladajoče stranke in psihopropagandnih taktikah. Fototermin v Kijevu bo zanesljivo bogato plenil pozornost domače in tuje javnosti.

  • DK, STA

    16. 3. 2022  |  Politika

    Ruski pogajalec: »Potrebujemo prijateljsko, svobodno, neodvisno Ukrajino, ki bo nevtralna«

    Pogajanja med Rusijo in Ukrajino niso enostavna, vendar obstaja upanje za sklenitev kompromisa, je danes v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Četrti krog pogovorov Kijeva in Moskve, ki se je začel v ponedeljek in poteka v obliki videokonference, naj bi se danes nadaljeval.

  • DK, STA

    16. 3. 2022  |  Politika

    Zelenski: »Vsi si čim prej želimo miru in zmage«

    Pogovori z Rusijo postajajo bolj realistični, a za preboj je še vedno potreben čas, je v zadnjem video nagovoru ponoči ocenil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Vsi si čim prej želimo miru in zmage," je dejal, a ob tem dodal, da so za to potrebna "prizadevanja in potrpežljivost".

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Družba

    »S tem se gledalce odvrača od spremljanja javne televizije«

    "S tem se gledalce odvrača od spremljanja javne televizije. Zaupanje v RTV Slovenija se krha in težko ga bo pridobiti nazaj. Ne gre samo za Studio City. Gre za kup oddaj, ki so jih kljub protestom novinarjev in strokovne javnosti porezali ali prestavili."

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Družba

    »Nova vojna tik pred našim pragom v večini zbuja najboljše in v marsikom najslabše«

    "Nova vojna tik pred našim pragom v večini zbuja najboljše in v marsikom najslabše. V Sloveniji smo kljub kratkosti osamosvojitvene vojne plačali precejšen davek in zdi se, da so obresti nanj večne. Posledice invazije na Ukrajino so nepredstavljive. Prej ali slej nas lahko obide skušnjava, da se stiske drugih navadimo. Morda bo tokrat drugače, saj bodo pregnanci ob nas, v naših mestih, v naših šolah. Največji izziv bomo sami sebi."

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Kultura

    »Interneta ni mogoče nadzirati. In če ga ni mogoče nadzirati, bo zmagala svoboda.«

    Galerija Albertina Modern na Dunaju bo od 16. marca do 4. septembra gostila najobsežnejšo retrospektivo kitajskega umetnika in aktivista Aia Weiweia doslej. Razstava z naslovom Ai Weiwei – v iskanju človečnosti bo predstavila kulturno ustvarjanje in aktivistično udejstvovanje tega slovitega konceptualnega umetnika skozi različna obdobja njegovega življenja.

  • DK, STA

    17. 3. 2022  |  Kultura

    Ljubljanski pripovedovalski festival je eden najstarejših v Evropi

    V Cankarjevem domu se bo 19. marca začel 25. Pripovedovalski festival, ki bo do 25. marca ponudil več dogodkov zlasti za odraslo občinstvo. Po besedah programske vodje Špele Frlic bo jubilejna izdaja - po lanski dvodelni in 23., ki je odpadla zaradi epidemije - znova zaživela v tradicionalnem mesecu ob svetovnem dnevu pripovedovanja, 20. marca.

  • STA

    16. 3. 2022  |  Svet

    Srbski predsednik »skače iz vsakega hladilnika«

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v seriji predvolilnih oglasov presenetil z videospotom, v katerem v stanovanju mladega para skoči iz hladilnika in začne govoriti o prihodnosti Srbije. Vučić in njegova Srbska napredna stranka sta za predvolilno oglaševanje doslej porabila že več kot 600.000 evrov, poroča srbski informativni portal Nova.rs.

  • DK, STA

    16. 3. 2022  |  Družba

    Od žvižgačev do javnih medijev v primežu politike

    Za novinarke in novinarje se začenja večdnevni stanovski praznik. V organizaciji Društva novinarjev Slovenije se bo namreč začel tradicionalni festival Naprej/Forward, ki bo še v četrtek vključeval različne pogovore o aktualnih temah. Podelitev novinarskih in fotoreporterskih nagrad za leti 2020 in 2021 bo 25. marca.

  • DK, STA

    16. 3. 2022  |  Svet

    V Ukrajini ubitih že pet novinarjev

    Francija je strani v vojni v Ukrajini danes pozvala, naj zaščitijo novinarje, ki tam opravljajo svoje delo. Od začetka ruske invazije je bilo namreč v Ukrajini med opravljanjem dela ubitih že pet novinarjev, še več pa je bilo ranjenih.