• Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    Toninovo početje je dokaz, kako zelo je svet zdrknil na desno

    V stranki Levica so se v sporočilu za javnost odzvali na (pred)volilno strategijo NSi. "Levica ne bo nacionalizirala vaše njive in zobne ščetke. Borimo pa se, da bi ključni sektorji (p)ostali javni, denimo zdravstvo, energetika in infrastruktura. Odločilno besedo pri kadrovanju in vodenju pa naj imajo zaposleni, ki najbolje poznajo svoje institucije," so zapisali v Levici in dodali, da ne bodo gnali podjetnikov v bajoneti v morje, a poudarili, da nasprotujejo darilom za elite in vztrajajo pri vrnitvi načela, da bogatejši plača več in revnejši manj.

  • STA

    6. 1. 2022  |  Politika

    »Ljudje pod pragom revščine so deležni zgolj drobtinic«

    Poleg sindikatov so tudi Socialni demokrati (SD) ogorčeni nad predlagano uskladitvijo minimalne plače zgolj z inflacijo oz. njenim zvišanjem le za 4,9 odstotka. Kot je poudaril poslanec SD Soniboj Knežak, prejemniki minimalne plače sodijo v skupino najbolj ranljivih ljudi, ki jih prav zdaj pestijo podražitve osnovnih življenjskih dobrin, od hrane do energentov.

  • Uredništvo

    5. 1. 2022  |  Družba

    Čarovnice na Slovenskem

    V novi posebni številki MLADINA ZGODOVINA: ČAROVNICE, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, obravnavamo obračune z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe. Zgodovina procese zoper čarovnice še vedno predstavlja rahlo romantično, na robu zgodb in pravljic, v posebni izdaji ČAROVNICE pa boste lahko izpod peresa različnih avtorjev in avtoric prebrali poglobljene članke o ravnanju z ženskami tako po svetu, Evropi kot seveda v Sloveniji.

  • Vodstvo TV Slovenija odslovilo tudi vse kolumniste oddaje Studio City

    Kot poroča Anja Zag Golob na svojem Facebooku profilu, je v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh zavrnil podpis podaljšanja njene pogodbe o sodelovanju pri sicer kultni oddaji Studio City z neverjetno dolgim stažem. Na podlagi te pogodbe, ki je enoletna, je omenjena pesnica, urednica in kritičarka redno analizirala in kritizirala slovensko družbeno in kulturno dogajanje.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Politika

    Sindikati za 10-odstotni dvig minimalne plače

    Dvig minimalne plače, ki bo po predlogu ministra za delo 4,9-odstoten, bi moral biti po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) višji. Sindikati so na posvetovanju, na katerem do soglasja socialnih partnerjev ni prišlo, sicer predlagali 10,65-odstotno zvišanje, je za STA povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    Ko »nikakor« ni bil kriv samo Janez Janša

    Luka Mesec, koordinator Levice, je na lanski januarski novinarski konferenci ob vložitvi predloga konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše dejal, da slovenski premier ni edini, ki je kriv za nastalo situacijo. Celotno izjavo si lahko preberete spodaj.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    »Treba bo napisati zgodovino tega obdobja. Napisali pa jo bomo mi.«

    "V muzej revolucije je treba v stalno zbirko postaviti vse od prve najave policijske ure do zadnjega govora predsednika vlade in ju vključiti v veliko galerijo psovanja kot politične govorice. To ni državni muzej revolucije, ampak njen državljanski muzej. Nič se ne sme vreči proč. Treba je spravljati vse najmanjše papirčke, ki dokumentirajo logiko oblasti. Vse od papirnatih mask, ki so jih ponujali kot čudežno rešitev pred pandemijo, do železnih ograj pred parlamentom na Trgu nebeškega miru. Triumfalne fotografije avstrijskega kanclerja na Triglavu in vse časopisne članke, ki pedantno razčlenjujejo njegov odstop zaradi korupcije. Skrbno je treba hraniti vse filmsko gradivo, zvočne posnetke, diplomatske narodne noše, policijske oklepe in državna odlikovanja. V zbrana dela gredo vsi tviti, govori in pisma. Vse gre v stalno zbirko muzeja revolucije, z datumi in vso dokumentacijo. Vsi kadrovski seznami, tožbe in pritožbe, cirkus z evropskim parlamentom. Posebno sobo imajo goljufije pod oznako zaščite interesov gospodarstva. Zakaj je to potrebno? Zakaj? Zato, ker bo treba napisati zgodovino tega obdobja. Napisali pa jo bomo mi. Za to so potrebni arhivi in muzejske zbirke."

  • STA

    6. 1. 2022  |  Svet

    V Italiji poleg obveznega cepljenja za starejše od 50 let še dodatni ukrepi

    Italijanska vlada je v sredo zvečer poleg obveznega cepljenja proti covidu-19 za starejše od 50 let, ki bo veljalo od 15. februarja in predvideva denarne kazni do 1500 evrov za tiste, ki tega ne bodo spoštovali, sprejela še dodatne protikoronske ukrepe. Spremembe so pri obveznem izpolnjevanju pogoja PCT in karanteni učencev in dijakov.

  • Danes je nov dan

    6. 1. 2022  |  Družba

    Praznični poračun

    Evropejec za božič povprečno zapravi 419,48 €. Če rast plač ne bi zaostajala za rastjo produktivnosti, bi evropski delavci v zadnjih dveh letih prejeli 116 milijard evrov več in bi za božične stroške imeli na razpolago 649,30 €.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    »Vsi ti ljudje bodo zato, da ohranijo privilegije, volili Janšo«

    "Leto 2021 je bilo leto kadrovskih cunamijev. V vseh sferah slovenske družbe. In vsi ti cunamiji so potekali po isti logiki: odstranili so ljudi, ki niso bili Janševi. In nastavili njegovi. In to ne samo na vodilnih mestih. Ampak tako rekoč v vsej družbi. Položaje in delo je dobila dolga vrsta ljudi, ki jih po strokovnih in profesionalnih kriterijih ne bi mogla nikoli dobiti."

  • STA

    6. 1. 2022  |  Kultura

    Razmislek o svetu, v katerem hočemo živeti mi, naši otroci in vnuki

    Nova premiera Gledališča Koper Indijc hoče v Bronx Israela Horovitza je predstava o strahu, sovraštvu in nasilju, je danes na novinarski konferenci izpostavila režiserka Renata Vidič. Predstava postavlja zrcalo družbi, zato so se z igralskim ansamblom morali pogovoriti o svojem odnosu do sveta ter pogledu na sočloveka, na nasilje in ksenofobijo.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    »Tudi blag potek covida-19 lahko poškoduje organe obolelega«

    Tudi blag potek covida-19 lahko poškoduje organe obolelih, so ugotovili znanstveniki univerzitetnega medicinskega centra Hamburg-Eppendorf (UKE) v doslej največji svetovni študiji. Dokazali so, da lahko covid-19 v teh primerih srednjeročno vpliva na delovanje srca, pljuč in ledvic ter je pogosto povezan z znaki venske tromboze na nogah.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    Macron: »Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti«

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da želi ljudem, ki se nočejo cepiti proti covidu-19, kar se da otežiti življenje ter jih omejiti. "Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti," je dejal v pogovoru za časnik Le Parisien, pri čemer je uporabil pogovoren izraz, ki v francoščini velja za vulgarnega. "In šli bomo do konca, to je strategija," je dejal ter pojasnil, da želi necepljenim kar najbolj omejiti udejstvovanje v javnem življenju.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v letu 2021

    Lestvici najbolj prodajanih knjig v letu 2021, oblikovani ločeno za knjige za odrasle in knjige za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Politika

    Janša poslance, ki podpirajo vlado, vabi na sestanek 

    Premier Janez Janša je povabil vse poslance koalicije in poslance, ki podpirajo trenutno vlado, na sestanek na Brdu pri Kranju. Ta bo naslednji petek, 14. januarja, beseda pa bo tekla predvsem o pomembnih projektih, ki jih še lahko izvedejo do konca mandata, sta poročali TV Slovenija (TVS) in POP TV.

  • Danes je nov dan

    5. 1. 2022  |  Družba

    MediJJi

    Premier Janša je bil pred novim letom gost dveh televizijskih oddaj, ki sta lepo pokazali, zakaj si je desnica tako želela pokoriti slovenske medije. Na TV Slovenija je Janši na dušo pihal zvesti podanik Jože Možina in mu z lahkimi vprašanji omogočal, da je krivdo za zavoženo obvladovanje epidemije tako rekoč v celoti zvalil na opozicijo in ustavno sodišče, hkrati pa opeval delo vlade.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Družba

    Jerala: »Prilagoditve cepiv ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih«

    Po podatkih dr. Romana Jerale, vodje odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, so nekateri proizvajalci svoja cepiva že začeli prilagajati koronavirusni različici omikron. Teh prilagoditev po njegovi oceni ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih. 

  • Uredništvo

    5. 1. 2022  |  Politika

    »V demokraciji pravna država nikoli ne more biti predmet proste presoje politike«

    "Problem suverenosti ni v tem, da države ne bi imele pravice – in tudi dolžnosti –, da na svojem teritoriju svobodno in demokratično sprejemajo zakone in jih tudi uveljavljajo. Da svojim državljanom zagotavljajo varnost in blagostanje in jih, če je to potrebno, ščitijo pred nevarnostjo, ki jim preti. A dejstvo je, da evropske države te cilje mnogo uspešneje dosegajo kot del evropskih integracije kot pa zunaj nje, še posebej pa kot iliberalne banana republike, ki jih nekateri politiki prodajajo kot alternativo." 

  • Uredništvo

    5. 1. 2022  |  Politika

    »Za mir in napredek bi bilo najbolje, da ti ostanejo daleč proč od oblasti nad nami«

    "V teh precej trpkih časih, obteženih še z epidemijo, kakršne smo doslej videvali le v znanstvenofantastičnih filmih, se porajajo zamisli o boljših časih. A nihče ne ve natanko, ali pa vsaj ne pove razločno, kako jih ustvariti. Ob sedanjem rušenju mnogih institucij, od kulture do javnega zdravstva, se slišijo zahteve po demokraciji, ki naj bi jo izgubili. Kar se dogaja, namreč ni v skladu z demokratičnimi načeli. Tukaj pa se je dobro za trenutek ustaviti. Tisti, ki obljubljajo spremembe z več demokratičnosti, morajo obljubljati čisto nekaj drugega, da bi se življenje zares obrnilo na bolje."

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    Papež Benedikt XVI. naj bi prikrival spolne zlorabe otrok

    Pojavile so se nove obtožbe na račun nekdanjega papeža Benedikta XVI. zaradi prikrivanja spolnih zlorab v Cerkvi. V času, ko je bil münchenski nadškof, ni ukrepal zaradi spolnih zlorab, ki jih je zagrešil duhovnik v njegovi škofiji, kažejo nova razkritja nemškega časnika Die Zeit.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Družba

    NIJZ: »Spolno nezadovoljstvo predstavlja vse večji javnozdravstveni problem«

    Spolno nezadovoljstvo ne vpliva samo na posameznika, ampak tudi na družbo in predstavlja vse večji javnozdravstveni problem, na svoji spletni strani opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani je zato razvila anketni vprašalnik o spolnem zadovoljstvu populacije.

  • Uredništvo

    4. 1. 2022  |  Politika

    Ko je Hojs poimensko objavil plače policistov

    Januarja je notranji minister Aleš Hojs ocenil, da je stavka policistov "neupravičena in neutemeljena", zato je naročil evidenco stavkajočih policistov in na spletni strani notranjega ministrstva poimensko objavil plače 8694 uslužbencev ministrstva, policije in resornega inšpektorata.

  • Ptiči niso resnični!

    Letos aprila je v kalifornijskem Torranceu več kot tisoč ptičev izvedlo strašno, šokantno, že kar apokaliptično invazijo: najprej so nekaj časa preletavali neko hišo, potem pa na lepem skozi dimnik vleteli vanjo ter jo povsem opustošili. »Za sabo so pustili kaos in uničenje,« so poročali mediji. »Bilo je noro,« je dodala lastnica. Prav res – video to še vedno potrjuje. Bil je viralen. Vsi pa so ponavljali, da so vsi ti ptiči le citirali strašne, šokantne, apokaliptične ptiče iz Ptičev, ki jih je leta 1963 posnel Alfred Hitchcock: ja, v hišo vdrejo skozi dimnik, in ja, za sabo pustijo kaos in uničenje.

  • Marcel Štefančič jr.

    30. 12. 2021  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Film

    Nesrečni fuk ali Nori pornič

    Nesrečni fuk ali Nori pornič, novovalovski metakolaž eseja, odiseje, dokuja, budoarske filozofije, slovarja anekdot, znamenj in čudes, pornhubske fantazije in balzacovske comédie humaine, ki je v Berlinu osvojil zlatega medveda, se začne z dolgim, skoraj štiriminutnim »domačim« hardcore seksom (felacija, penetracija ipd.), ki ga – ob pesmi Lili Marleen – uprizarjata in snemata romunska zakonca, gimnazijska učiteljica Emi (Katia Pascariu) in njen mož (Stefan Steel), in ki bo gledalce in gledalke v dvorani gotovo navdal z nelagodjem – kako naj se obnašajo? Naj se vzburijo? Je to v teh politično korektnih časih »prebujenosti« dovoljeno? Naj se čutijo nadlegovane? Kaj če se med tem uvodnim amaterskim »norim porničem« koga v dvorani dotaknejo? Nehote – zaradi živčnosti, vznemirjenosti. Ni kaj, v dvorani bo »nori pornič« ustvaril toksično atmosfero – ljudje si bodo zaželeli, da bi bilo fuka čim prej konec. In ko ga je konec, ta »nori pornič« spletom umazanih okoliščin pride na splet in postane naslednja velika stvar. Najprej ponorijo starši dijakov – ja, zgroženi so, ogorčeni. Emi ne more priklicati moža. Svet postane naglo sodišče. Vrata pekla se odprejo.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    Rekordna poravnava: 28 milijard evrov

    Kanadska vlada je v torek sporočila, da je s predstavniki staroselcev dosegla dogovor v vrednosti 40 milijard kanadskih dolarjev (okoli 28 milijard evrov), ki jih bo namenila za odškodnine družinam staroselcev in za reformo diskriminatorne družinske politike. Po navedbah vlade gre za največjo poravnavo doslej.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Politika

    Policijski sindikat bo podal ovadbo zoper direktorja policije 

    Policijski sindikat Slovenije bo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve sindikalnih pravic in pravice do sodelovanja pri upravljanju. Za vložitev ovadbe so v ponedeljek že pooblastili odvetniško družbo Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.

  • Uredništvo

    4. 1. 2022  |  Politika

    Logar: »Ne moremo z zanesljivostjo trditi, da je omikron zadnja varianta novega koronavirusa«

    Včeraj je v oddaji Odmevi na TV Slovenija Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, spregovorila o tem, kakšna priporočila oziroma nasvete je svetovalna skupina dala vladi po včerajšnjem sestanku. "Nasvetov je seveda več. Predvsem smo se ukvarjali z vprašanjem skrajševanja karantene. Kot veste, je ameriški center za nadzor bolezni že izdal priporočilo, da se karantena skrajša," je dejala. 

  • STA

    4. 1. 2022  |  Politika

    »Šolsko ministrstvo je kršilo prepoved diskriminacije«

    Šolsko ministrstvo je kršilo prepoved diskriminacije, ko učenki s posebnimi potrebami ni omogočilo fizične pomoči spremljevalke pri izvajanju pouka tudi, ko je morala zaradi nevarnosti respiratornih okužb šolske obveznosti opravljati od doma. Upravičencem namreč pripada pomoč tudi pri pouku na daljavo, je ugotovil zagovornik načela enakosti.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Družba

    Komisija za medicinsko etiko za razmislek o obveznem cepljenju za najbolj izpostavljene

    Komisija za medicinsko etiko poziva k razmisleku o obveznosti cepljenja skupin s tveganjem za težji potek covida-19 in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi. V primeru novih različic pa bi glede na strokovno presojo in učinkovitost cepiv po oceni komisije veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Svet

    »Pri prebolevnikih po cepljenju bistveno večja zaščita pred različico omikron«

    Pri tistih, ki so covid-19 že preboleli, lahko cepljenje prinese bistveno boljšo zaščito pred različico novega koronavirusa omikron, je pokazala raziskava skupine raziskovalcev iz ZDA, med katerimi je tudi avstrijski virolog Florian Krammer. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA raziskava kaže tudi na potrebo po prilagojenih cepivih.