• DK, STA

    15. 11. 2021  |  Politika

    Bolnišnice v pripravo maksimalnih zmogljivosti za covidne bolnike

    Minuli konec tedna se je število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še povečevalo. Po napovedih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte bodo bolnišnice danes ali v torek odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego.

  • Uredništvo

    15. 11. 2021  |  Družba

    Ihan: »Cepljeni imajo od 10 do 30-krat manjšo verjetnost, da bodo pristali v bolnišnici«

    "Za cepljenje je vedno čas. Na osebni ravni si s cepljenjem v vsakem primeru zmanjšamo možnost slabega razpleta okužbe. Številke so popolnoma jasne: vsakdo, ki je cepljen, ima vsaj 10 do 30-krat manjšo verjetnost, da bo pristal v bolnišnici ali v intenzivni enoti. Po starosti je ta dejavnik koristi različen. Pri starejših od 80 let je ta dejavnik do 10-krat, saj se ti na cepljenje odzivajo slabše, imajo pridružene bolezni in so v slabšem zdravstvenem stanju. Vendar je še vedno tudi pri njih med 5 in 10-krat manjša verjetnost, da bodo potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Izrazito pa so na boljšem stari med 50 in 80 let. Tudi če jih razdelimo po letih, imajo največkrat kar od 25 do 30-krat manjšo možnost, da zaradi covida pristanejo v bolnišnici in v intenzivni enoti. Pri mlajših od 50 let se faktor koristi nekoliko zmanjša, proti 10. Vendar je to še vedno pomembno; v vsakem primeru je cepljenje na osebni ravni izjemno pomembno, še bolj pa na ravni zdravstvenega sistema, saj je še kako odločilno, če potrebuje kisik dvesto bolnikov ali pa desetkrat več. V četrtem valu epidemije je zato vsako cepljenje pomembno, še zlasti vsako osnovno cepljenje. Dejstvo je, da smo v tem trenutku preplavljeni z virusom. Vsakdo je vsakodnevno v stiku s kar nekaj ljudmi, ki so kužni – tega se moramo zavedati. Če smo dovzetni za okužbo, imamo zelo malo možnosti, da se ne bi okužili in da okužbe ne bi prenesli na svojce."

  • Uredništvo

    15. 11. 2021  |  Družba

    »Lobisti so bili uspešnejši kot civilna družba«

    "Dogovor je spet kot na pol napolnjen kozarec vode. Politika ga mora videti kot napol polnega, če ne, izgubi svoj obraz. Voditelji držav so se namreč v zadnjih letih obnašali, kot da niso s tega planeta. Znanost in mladi pa ga dojemamo kot najmanj na pol praznega. Zakaj? Zato, ker v šestih letih po pariškem sporazumu še vedno ni dogovora, da se bodo fosilni izpusti do leta 2030 prepolovili in do leta 2050 nevtralizirali. Kako naj še verjamemo, da bo na pogajanjih leta 2022 kaj drugače? Očitno so lobisti fosilnega posla, ki jih je kar mrgolelo na konferenci in ki so jo seveda delno tudi sofinancirali, bili uspešnejši kot veliko manj zastopana preostala civilna družba."

  • DK, STA

    15. 11. 2021  |  Politika

    Prvo zaprtje za necepljene v Evropi

    Medtem ko je v Avstriji danes začelo veljati zaprtje javnega življenja za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali tega v minulega pol leta niso preboleli, v državi že poteka razprava o morebitnih novih ukrepih. Nova pravila sicer od danes veljajo tudi na avstrijskih šolah. Še posebej v Zgornji Avstriji je širjenje okužb alarmantno.

  • DK, STA

    15. 11. 2021  |  Svet

    Izrael odobril cepivo Pfizer za otroke

    Izraelsko ministrstvo za zdravje je v nedeljo odobrilo cepivo proti covidu-19 ameriškega in nemškega proizvajalca Pfizer/BioNTech za otroke, stare od pet do 11 let. Pred tem je cepljenje z omenjenim cepivom skoraj soglasno odobril ustrezen posvetovalni organ, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    14. 11. 2021  |  Družba

    Razkrivanje in zoperstavljanje skrajnim, neonacističnim skupinam

    Na spletni platformi Zoom bo v četrtek, 18. novembra, ob 12. uri potekal pogovor z naslovom Razkrivanje in zoperstavljanje skrajnim, neonacističnim skupinam – izkušnje novinarjev in civilne družbe. V spletnem pogovoru, ki bo potekal v angleščini, bodo sodelovali: Talya Feldman, Erik Valenčič Darko Šper. Moderatorka bo Brankica Petković, raziskovalka pri Mirovnem inštitutu.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Uvodnik

    Ni dovolj

    Napoved najverjetnejšega datuma volitev, ki jo je pretekli teden izrekel predsednik republike Borut Pahor, je sprožila v kritični javnosti nekakšen optimizem, češ, zdaj vsaj vemo, kdaj se bo končalo obdobje janšizma. Žal ni tako. Izvedeli smo zgolj verjetni datum volitev.

  • Beti Trtorebro

    13. 11. 2021  |  Politika

    Najšibkejši in najmočnejši člen

    Spomnimo se, Janša je Joeja Bidna označil za najšibkejšega ameriškega predsednika v zgodovini in bil za to neupravičeno kritiziran, Joe Biden pa je sedaj moral priznati primat Janezu Janši v uspešnosti boja proti covidu. Slovenija je prva na svetu po številu okuženih na milijon prebivalcev, premier Janša pa je še vedno popolnoma mirno v sedlu. Joe o čem takem ne more niti sanjati.

  • Uredništvo

    12. 11. 2021  |  Družba

    Pričetek »predvolilne kampanje ljudstva«

    V Ljubljani se je na Prešernovem trgu ob 17. uri zbrala množica ljudi, ki je s protestnim shodom opozarjala na korupcijo Janševe vlade in zahtevala predčasne volitve. Na protestu so organizacije, združene v iniciativi Glas ljudstva, pričele "predvolilno kampanjo ljudstva, ki bo od spodaj navzgor oblikovala politično agendo za našo skupno prihodnost". Predstavili so deset od stotih zahtev, s katerimi bodo pred volitvami naslavljali politične stranke in zahtevali, da se do njih opredelijo.

  • Uredništvo

    14. 11. 2021  |  Politika

    Čeferin: »V nobeni državi se ne bi smelo vladati z odloki«

    "V nobeni državi se ne bi smelo vladati z odloki, razen v vojnem stanju. Mi nismo v vojnem stanju in se pač vlada z zakoni. Če oblast ne spoštuje institucij pravne države, kdo lahko potem to pričakuje od državljanov. To je začarani krog tega, nespoštovanja, medsebojnega obtoževanja. S tem bi morali prenehati in država bi morala funkcionirati tako, da bi zadeve urejevala zakonsko, zato imamo zakonodajno vejo oblasti. Imamo delitev oblasti, izvršilna veja oblasti ne more biti zakonodajna. Nekajkrat se je to zgodilo, in to ni dobro."

  • Borut Mekina

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    Kdo je tu glup?

    Na afero »Glupi davki« se je z daljšim pojasnilom ta teden iz Glasgowa odzval okoljski minister Andrej Vizjak. Meni, da naj posnetki pogovora med njim in tajkunom Bojanom Petanom leta 2007, ko je bil Vizjak gospodarski minister v prvi vladi Janeza Janše in ki jih že nekaj tednov objavlja POP TV, ne bi dokazovali, da se je kot minister neprimerno vpletal v gospodarstvo, da je torej zlorabljal svoj položaj ali da je Petanu, danes najpomembnejšemu lastniku DZS, svetoval, kako se naj izogne plačilu davkov. V odgovoru minister Vizjak dokazuje, da se je boril proti tajkunskim prevzemom in proti oškodovanju države ter davkoplačevalcev.

  • Uredništvo

    14. 11. 2021  |  Politika

    »Pokvarjenost, prodanost in primitivnost«

    "Včasih smo vsaj malo verjeli, da v tem prostoru v nosilnih vlogah, torej v vladah in oblastniških strukturah, kraljujejo vsaj delno trije temeljni p-ji, ki slišijo na imena pamet, pravičnost in poštenost. V slabih dveh letih smo na odprti sceni, tam na odru in vsem na očeh prav tako videli tri p-je, ki jih je treba hitro pozabiti. Pokvarjenost, prodanost in primitivnost. Vse to je v zadnjem času eksplodiralo v vsej svoji veličini. Brez mask, brez pudra in brez opravičil."

  • Uredništvo

    14. 11. 2021  |  Kultura

    Prostor, kjer biva upanje

    V Podhodu Ajdovšćina v Ljubljani bo danes, ob 18. uri in 20. uri premiera performativne instalacije Kakor spodaj, tako zgoraj umetniškega kolektiva Hupa Brajdič, ki se pogreza v podzemlje  ter s skupinskim umikom ustvarja prostor, kjer biva upanje. Trinajst performerk in performerjev trmasto vztraja in z glavo rine skozi zid. Ve se, da zgoraj brez spodaj ne obstaja, in če lahko izbiramo, smo mi raje tisti spodaj.

  • Uredništvo

    14. 11. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #91

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Jureta Vuge iz zbirke Modri plamen.

  • Danes je nov dan

    13. 11. 2021  |  Družba

    Razočaranje moramo spremeniti v akcijo!

    Podnebna konferenca COP26 se je začela z velikimi pričakovanji, a se vse bolj razvija v staro zgodbo praznih obljub in business-as-usual. Medtem ko so na sobotnih protestih prisotni pozivali k spremembi ekonomskega in družbenega sistema, se je v dvoranah v Glasgowu dogajalo ravno nasprotno.

  • Borut Mekina

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    Janševi novi fantje

    Odstavljeni dolgoletni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki je zdaj prvi javno spregovoril, kako si v koaliciji politično podrejajo državna podjetja, je v svojem razkritju, kako je potekala menjava, javno povedal, da je moral na sestanek v parlament, v prostore poslanske skupine SDS, kjer ga je pričakal generalni sekretar stranke Borut Dolanc.

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Politika

    »Obstaja nevarnost, da Janša zruši Slovenijo«

    "Mi kot osamosvojena država smo postali narod, narod z lastno državo. Zdaj pa je nevarnost, da zapravimo državo. Janez Janša kot sedanji predsednik vlade je zrušil Demos v pol leta, zdaj obstaja nevarnost, da zruši Slovenijo, slovensko državo, ampak to še ne pomeni uničenja naroda. Mi kot člani SAZU moramo poskrbeti, da narod preživi, ne glede na vse. Kaj se bo zgodilo, nihče ne ve. Ali bo Janeza Janšo, mojega bivšega prijatelja, srečala pamet."

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Družba

    Ihan: »Ne razumem zdravnikov, ki podpisujejo proticepilske članke«

    "Ne razumem zdravnikov, ki naj bi bili zavezani predvsem zdravstveni blaginji ljudi, da se iz neke svoje nastopaške potrebe spuščajo v podpisovanje proticepilskih člankov, ki so polni netočnosti in namernega zavajanja. To je zlasti v silovitem izbruhu epidemije, kakršen je zdaj pri nas, nesprejemljivo in življenjsko nevarno za ljudi, ki se zaradi zavajanja ne bodo cepili in s tem tvegali hudo bolezen ali smrt. In je tudi zelo nemoralno do cepljenih, kot ste vi, saj vam manipulantske trditve brez osnove povzročajo težave."

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Kultura

    Pripovedi žrtev, ki so preživele spolno nasilje med vojno na Balkanu

    Po ovacijah občinstva v Sarajevu in Zagrebu, bo katalonska umetniška organizacija Cultura i conflicte z gledališko predstavo Nekdo je še v gozdu, 13. novembra ob 20. uri gostovala v Slovenskem mladinskem gledališću v Ljubljani. V predstavi spremljamo pripovedi žrtev, ki so preživele spolno nasilje med vojno na Balkanu, v dialogu z avtofikcijo dramatičarke Anne Marie Ricart Codina in ekipe društva Cultura i conflicte.

  • Damjana Kolar

    13. 11. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Benedetta

    Na festivalu Liffe bo 17. in 19. novembra na ogled film Benedetta, navdihnjen z resničnim življenjem lezbične opatinje Benedette Carlini. Gre za razburljivo pripoved o veri, oblasti in seksu v renesančni Italiji. Zgodbo o lezbičnem razmerju dveh italijanskih nun v 17. stoletju, ki je v Cannesu požela stoječe ovacije, nasprotniki pa so jo označili za "bogokletno" in "pornografsko", je posnel vedno provokativni Paul Verhoeven

  • DK, STA

    13. 11. 2021  |  Družba

    Novinar obsojen na 11 let zapora

    Vojaško sodišče v Mjanmaru, kjer je februarja oblast po vojaškem udaru prevzela hunta, je zaradi nezakonitega združevanja, hujskanja proti vojski in kršenja vizumskih pravil na 11 let zaporne kazni obsodilo ameriškega novinarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    12. 11. 2021  |  Politika

    »Domneve o političnih pritiskih na policijo so utemeljene«

    Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, Rudi Medved (LMŠ), je po seji napovedal, da bo komisija v DZ poslala vmesno poročilo, da so domneve o političnih pritiskih na policijo utemeljene. To po njegovih besedah kažejo tudi današnja zaslišanja prič. Razmere v policiji se mu zdijo zaskrbljujoče.

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Družba

    Diskriminacija in jaz

    TAM-TAM Inštitut razpisuje 14. mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat, ki se tokrat loteva teme "Diskriminacija in jaz." Svoja dela lahko prijavite do vključno 12. decembra 2021. Plakat z zmagovalno idejo bo objavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji in prijavljen v tekmovalne dele Slovenskega oglaševalskega festivala (SOF) in Bienala slovenskega oblikovanja Brumen.

  • Borut Mekina

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    V SDS razpolagajo z osebnimi podatki

    To je sporazum o predčasnem prenehanju mandata, ki ga je generalni sekretar stranke SDS Borut Dolanc v prostorih poslanske skupine SDS v parlamentu ponudil zdaj že odstopljenemu predsedniku uprave Elektra Ljubljana Andreju Ribiču. V SDS so sestanek med Dolancem in Ribičem ocenili za »brezpomenski«, češ da ima »pravico za imenovanje kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe, zgolj Slovenski državni holding in nadzorni sveti posameznih družb«. Toda iz dokumenta, ki ga objavljamo, lahko sklepamo tudi na kaznivo dejanje.

  • Ksenija Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Družba

    »Vračanje tradicionalnih pogledov na svet je pod velikim vplivom katoliške cerkve«

    Slavenka Drakulić je hrvaška pisateljica in publicistka. Rodila se je na Reki leta 1949. Na začetku osemdesetih let je bila v prvih vrstah jugoslovanskega feminizma. Njeno kultno delo, Smrtni grehi feminizma (1984), je lani ponatisnila zagrebška založba Fraktura. Kasneje je pisala o vsakdanjem življenju v socializmu, številne od teh knjig, recimo Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali in Kavarna Evropa – življenje po komunizmu, so doživele prevode v številne svetovne jezike. Pisala je o vojnih zločinih v nekdanji Jugoslaviji, o množičnih posilstvih in o njihovih storilcih. Z Dubravko Ugrešić in še tremi pomembnimi hrvaškimi intelektualkami je bila na začetku devetdesetih let izpostavljena hudi nacionalistični medijski gonji in obtožbam, da z nastopi v tujini in kritikami nacionalistične oblasti škoduje ugledu Hrvaške. Dobivala je grozilna pisma, vlomili so v njeno stanovanje. Zapustila je Hrvaško in doma skoraj deset let ni objavljala. Danes živi na Švedskem in v Istri. V zadnjem desetletju je napisala trilogijo del, posvečenih nadarjenim ženskam, ki so ostale v senci genialnih partnerjev – Milevi Einstein, Fridi Kahlo in Dori Maar. Problem staranja in ženskega telesa je obdelala v knjigi Nevidna ženska, ki je pred tremi leti izšla v Zagrebu. Slavenka Drakulić je preživela socializem, postsocializem in lani tudi covid. V Ljubljano je prišla na predstavitev romana Dora in Minotaver, ki je izšel pri založbi Beletrina.

  • Vasja Jager

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    Odvetnik za posebne naloge

    Odvetnik Franci Matoz je v dobrem letu vladavine Janeza Janše in SDS postal eden izmed najvplivnejših posameznikov v državi. Z izjemo samega Janše tako v tem trenutku bržkone ni človeka, ki bi imel več besede pri upravljanju državnega premoženja.

  • Vasja Jager

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    Večkrat preverjeni kader

    Franci Matoz je po osnovni izobrazbi policist, miličnik, kot se je reklo v svinčenih osemdesetih, ko je zaključeval kadetsko šolo v Tacnu. Med drugim je bil pomočnik komandirja postaje milice na Kozini, po osamosvojitvi pa komandir postaje prometne policije v Kopru. Ob delu je doštudiral pravo, pripravniški stalež je opravil v odvetniški pisarni Gorazda Gabriča v Sežani, leta 2001 je šel na svoje in odprl pisarno v Divači. Prvi veliki met mu je uspel, ko se je spoprijateljil s koprskim županom Borisom Popovičem, ki ga je zastopal v številnih kazenskih postopkih.

  • Jure Trampuš

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Družba

    Glas ljudstva

    Ideja o tem, da se je treba s politiko ukvarjati le enkrat na štiri leta, na voliščih torej, kjer se obkroži številko pred najljubšim kandidatom, je iluzorna in nevarna. Res je, da so poslanci predstavniki ljudstva, da v sistemih predstavniške demokracije predstavljajo in zastopajo interese volivcev – vendar počno samo to, zastopajo jih, ne pa nadomeščajo. Poslance, kot je mogoče dobro videti v Sloveniji, velikokrat vodijo lastni ali strankarski interesi, na želje vseh volivcev se spomnijo občasno. V tem primeru so volitve igra, prevara, sejem ničevosti, cirkus, ki zgolj daje občutek, da je v demokracijah oblast v rokah ljudstva.

  • Peter Petrovčič

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    Krivi bi bili, če bi bili tiho

    Vlada je po poletni in še jesenski odločitvi ustavnega sodišča ostala brez pravne podlage za omejitve gibanja in storitev, ki jih je v času epidemije uporabljala doslej. Ukrepe lahko še naprej sprejema in zapoveduje, a pravno gledano nimajo veljave. Morebitne kazni za nespoštovanje ukrepov bi lahko bile prej ko slej pred rednim ali ustavnim sodiščem razveljavljene, saj pomenijo kršitve človekovih pravic. Kako je to mogoče, če pa podobne omejevalne ukrepe oblasti lahko izrekajo drugod po svetu? Ali slovenski ustavni sodniki nagajajo vladi?

  • Jure Trampuš

    12. 11. 2021  |  Mladina 45  |  Politika

    Slovenski »bla, bla, bla«

    Potem ko je Janez Janša v Glasgowu prebral en tak res soliden ekološki govor, realističen, a hkrati vizionarski, se je naš premier vrnil v Slovenijo, kjer ga je znova zaneslo na stara pota.