• DK, STA

    15. 9. 2021  |  Družba

    Za povezovanje kulture in gospodarstva

    Društvo Asociacija od leta 2019 v partnerstvu z društvom Mesto žensk in Društvom humanistov Goriške ter ob sofinanciranju ministrstva za javno upravo izvaja projekt Certifikat Kulturno podjetje. Kot je na predstavitvi poudarila predsednica Asociacije Inga Remeta, je ključno poslanstvo projekta osveščanje o pomenu kulture.

  • DK, STA

    15. 9. 2021  |  Družba

    Barbie v podporo ženskam v glasbeni industriji

    Pri podjetju Mattel so predstavili novo različico punčke Barbie iz serije, s katero skušajo deklicam predstaviti manj znane poklice, ki jih opravljajo tudi ženske, ter jih s tem spodbuditi k izbiri svoje sanjske službe. Tokrat so oblikovali glasbeno producentko Barbie, s katero opozarjajo, da se manj kot tri odstotke žensk odloča za ta poklic.

  • Uredništvo

    15. 9. 2021  |  Kultura

    Objem kot ultimativno dejanje neizgovorljivega

    V Ljubljani se začenja 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo predstavil pregled dogajanja na tem področju v minulih dveh letih. Ob glavnem programu plesnih predstav bo ponudil tri diskurzivne dogodke. Na odprtju bodo podelili nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo 2021 Marku Mlačniku.

  • Uredništvo

    15. 9. 2021  |  Kultura

    Razglednice Aleša Debeljaka

    V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bo od 18. septembra 2021 do 13. februarja 2022 na ogled razstava Saj grem samo mimo: Mozaik razglednic in prijateljstev Aleša Debeljaka. Razstava je muzejska nadgradnja predstavitve razglednic Aleša Debeljaka v knjigi Saj grem samo mimo (uredila Erica Johnson Debeljak), ki je izšla leta 2018 pri Mladinski knjigi, in prinaša določen del Debeljakovega opusa, ki je do sedaj poznan samo tistim, ki so ga bili neposredno deležni. 

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    FOTO: Janša in njegovi vplivni »prijatelji«

    Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo na podlagi informacij, objavljenih v medijih, in več prejetih novinarskih vprašanjih na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus z namenom razjasnitve dejanskega stanja. Gre za včerajšnje poročanje Pop TV o stikih, ki naj bi jih imel predsednik vlade Janez Janša s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božom Dimnikom. Ti naj bi se leta 2016 skupaj vozili z Marčičevo jahto, poleg tega pa naj bi tudi večkrat skupaj igrali golf na Mavriciju. Po objavljenih fotografijah je mogoče sklepati, da so prijateljevali tudi zasebno. 

  • IK, STA

    14. 9. 2021  |  Politika

    Hojs: »Morda bomo že v četrtek razpravljali o tem, ali je potrebno še bolj zaostriti PCT pogoje«

    Notranji minister Aleš Hojs je ob robu današnjega obiska savinjske regije ugotavljal, da so zadnji veljavni ukrepi po njegovem "pripomogli k temu, da se ljudje bolj množično odločajo za cepljenje". A glede na vnovično alarmantno visoko število novih okužb v ponedeljek ne izključuje možnosti dodatnih zaostritev ukrepov, morda že na četrtkovi seji vlade.

  • STA

    14. 9. 2021  |  Svet

    Slovenija na seznamu držav, kamor ni varno potovati

    Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v ponedeljek dopolnil seznam držav, kamor zaradi pandemije koronavirusa ni varno potovati. Na njem je zdaj tudi Slovenija. CDC opozarja Američane, ki mislijo vseeno obiskati države s seznama, naj se prej cepijo proti koronavirusu.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    »V skrajnem primeru bom zahteval tudi prisilno privedbo Janše na zaslišanje«

    Po besedah vodje komisije za nadzor javnih financ Roberta Pavšiča se predsednik vlade Janez Janša ne bo udeležil četrtkove seje komisije, čeprav so Janši ponudili tri mogoče termine oziroma možnost, da sam pove, kateri termin bi mu ustrezal. Kot je še dodal Pavšič, to ni zgolj nedopustno, temveč tudi neustavno: "Premier je po ustavi dolžan odgovarjati na vprašanja državnega zbora."

  • STA

    14. 9. 2021  |  Družba

    V UKC Ljubljana začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom 

    V UKC Ljubljana so danes začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. S tretjim odmerkom pa so že cepili tudi prek 100 bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, kot so denimo hematološki bolniki. Odziv je zelo dober, pravi koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun.

  • STA

    14. 9. 2021  |  Družba

    Disciplinski postopek proti proticepilski učiteljici 

    Proti proticepilski učiteljici na Osnovni šoli Franca Rozmana - Staneta Maribor so uvedli disciplinski postopek, poroča spletni Večer. Razlog naj bi bil, da ne izpolnjuje nobenega od pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki so obvezni za delo v šolskem prostoru.

  • STA

    14. 9. 2021  |  Družba

    Od srede brez pogoja PCT le v lekarno ali v živilsko trgovino 

    V sredo stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

  • STA

    14. 9. 2021  |  Družba

    Duševno zdravje ni bila prioriteta odločevalcev

    Na seji sveta varuha človekovih pravic so razpravljali o duševnem zdravju kot eni izmed človekovih pravic. Pri varuhu so pod drobnogled vzeli dostop do storitev duševnega zdravja v času epidemije. "Zaključki analize še niso povsem oblikovani, mogoče pa je reči, da duševno zdravje ni bila prioriteta odločevalcev, "ugotavlja varuh Peter Svetina.

  • STA

    14. 9. 2021  |  Politika

    Minister Poklukar: »Iskreno se opravičujem«

    Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je po pozivu ministru za zdravje Janezu Poklukarju, naj pojasni izjave o domnevno nizkem deležu precepljenih v vzgoji in izobraževanju, prejel njegova pojasnila in opravičilo. V njem se minister sindikatu opravičuje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, hkrati pa pojasnjuje resnični namen izjav, so sporočili iz sindikata.

  • IK, STA

    13. 9. 2021  |  Politika

    Minister Simoniti zapustil sejo o tem, da neonacizem ni v javnem interesu

    Skupno nujno sejo komisije Državnega zbora (DZ) za peticije in odbora za kulturo, sklicano na zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP, na kateri bi morali razpravljati tudi o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, so po slabi uri prekinili. Razlog je bil odsotnost pristojnih ministrov, od katerih so poslanci želeli slišati odgovore. Skupna seja z naslovom Neonacizem ni v javnem interesu je bila po burni razpravi prekinjena, ker jo je zapustil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Slednji po mnenju predlagateljev ni podal jasnih odgovorov, obenem pa je bil do sogovornikov tudi žaljiv. 

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    Krek: »Morda včasih kaj prehitro rečem, a časi so taki, da ni dosti časa za razmišljanje«

    "Potreboval sem kar nekaj časa, da sem postavil stvari, kot je prav. V nekem trenutku sem dojel, da ne gre za Milana Kreka kot strokovnjaka proti ostalim, ampak da so me postavili v politični kontekst. Jaz pa nikoli nočem biti v političnem kontekstu, ker ni dober za ljudi. Ljudje morajo poslušati stroko, politika je vedno interpretacija stroke. Jaz še vedno nadaljujem tako, da govorim strokovno. Morda včasih kaj prehitro rečem in je to tudi nerazumljivo, a časi so taki, da ni dosti časa za razmišljanje in cincanje, treba je ukrepati in treba je zelo hitro ukrepe sprejemati. Zato imam dosti nasprotnikov med anticepilci in političnimi veljaki. Ko si na taki poziciji, je to visoka gora, ki sprejema vse strele."

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Družba

    »Nič ograj, nič vstopnin, vse bo brezplačno«

    "Da, gradimo tovarno, ki bo najprijaznejša do okolja, zakaj ne bi ljudem potem omogočili, da uporabljajo našo streho 24 ur na dan? To bomo naredili! Nič ograj, nič vstopnin, vse bo brezplačno. Na strehi pa je lahko 600 ljudi hkrati. Če želijo koncert, ga imajo lahko brezplačno, tako se mi zdi, da lahko nekaj vrneš družbi. Več industrij in tovarn bi moralo biti bolj odprtih do okolja in nehati graditi do okolja sovražne objekte. Ljudem je treba odprti vrata. Veste, pomembna je tudi transparentnost, da ljudem pokažete, kako delate do okolja prijazne izdelke. Tega ne želimo skrivati. Nekateri pravijo, da smo naivni, saj vse svoje skrivnosti razkrijemo tekmecem. Zakaj ne, če si prizadevamo za zaščito okolja, je v našem interesu, da vse več podjetij posluje tako. Sharing is caring, deljenje pomeni skrbeti."

  • STA

    14. 9. 2021  |  Svet

    Za misijo v Afganistanu več kot za most na Pelješac

    Sodelovanje hrvaške vojske v misijah zveze Nato v Afganistanu od februarja 2003 do septembra 2020 je državo stal več kot 2,3 milijarde kun (306 milijonov evrov), kar je več, kot je bila investicija v most na polotok Pelješac, poročajo danes hrvaški mediji. Hrvaška je v 17 letih v 35 kontingentih poslala v Afganistan 5722 svojih vojakov.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Svet

    »Istospolne zakonske zveze in partnerske skupnosti bi morale biti priznane po vsej EU«

    Evropski parlament je v resoluciji o pravicah LGBTIQ+ oseb v EU (sprejeti s 387 glasovi za, 161 proti ter 123 vzdržanimi glasovi) poudaril, da bi morali imeti ti državljani možnost, da uveljavljajo vse svoje pravice, vključno s pravico do prostega gibanja, in to kjer koli v Evropski uniji. Od slovenskih evroposlancev so za resolucijo glasovali Tanja Fajon in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). Proti sta glasovala Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS). Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Franc Bogovič (EPP/SLS) pa sta se glasovanja vzdržala.

  • DK, STA

    14. 9. 2021  |  Kultura

    Po Franu še Franček

    V Atriju ZRC so predstavili slovarski spletni portal za mlade Franček, ki je od danes na voljo šolarjem, učiteljem in vsem, ki se učijo slovenščine. Franček je nastal po vzoru portala Fran (beleži že več kot 200 milijonov iskanj) in ponuja slovarske vsebine v treh težavnostnih stopnjah: od 1. do 5. razreda, od 6. do 9. in srednja šola.

  • DK, STA

    14. 9. 2021  |  Politika

    »Slovenija bo svobodna, demokratična in antifašistična!«

    V Parku Zvezda v Ljubljani ob Sidru bodo danes ob 17. uri Socialni demokrati skupaj z občankami in občani tradicionalno počastili državni praznik - Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Ob podpori Partizanskega pevskega zbora bodo zapeli primorsko himno - Vstala Primorska in tako čestitali vsem državljankam in državljanom Slovenije ob državnem prazniku.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Družba

    »Stiske otrok ostajajo prezrte in neslišane«

    Pomanjkanje medosebnih odnosov je še bolj razkrilo in poglobilo stiske otrok in mladih v Sloveniji. Mnogi med njimi se po podatkih raziskave UNICEF Slovenija o svojih težavah ne pogovarjajo z odraslimi, temveč jih skušajo reševati sami. Porast stisk med otroki potrjujejo tudi Unicefove varne točke.

  • DK, STA

    14. 9. 2021  |  Kultura

    Na Dunaju razstava o Almi M. Karlin

    Na Dunaju bodo v sredo odprli razstavo o svetovni popotnici Almi M. Karlin. Postavitev v Weltmuseum Wien je konceptualno zasnovana kot monografija Neskončno potovanje Alme M. Karlin avtorice Barbare Trnovec. Dolgoletna preučevalka Alme Karlin je tudi sokustosinja razstave Sama okoli sveta, ki za slovensko muzealstvo predstavlja velik uspeh.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Kultura

    Projektni prostor za najmlajše generacije ustvarjalk in ustvarjalcev

    Na Gosposki ulici 16 v Ljubljani bodo 15. sepembra ob 12. uri odprli projektni prostor R Space. Nova umetniška iniciativa Ravnikar Gallery Space je nastala v sodelovanju z ZRC SAZU in je namenjena najmlajši generaciji ustvarjalk in ustvarjalcev, ki se bodo predstavljali pretežno v medijih slikarstva, risbe in kiparstva.

  • Uredništvo

    13. 9. 2021  |  Politika

    Vlada vnovič skrajšala pogoj prebolelosti 

    "Pogoj PCT se izpolnjuje tako, kot do zdaj," je na današnji vladni tiskovni konferenci zagotovil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Sprememba je edino pri prebolevnikih, ki pogoj izpolnjujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni. Vlada je torej pogoj prebolelosti vnovič skrajšala z 8 na 6 mesecev. "S to spremembo pogoj izenačujemo z večino držav EU," je dodal Vindišar. 

  • STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    Nekdanji predsednikov varnostnik zaradi nasilja nad protestniki stopil pred sodnika

    Nekdanji varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla je moral danes stopiti pred sodnika zaradi napada na dva protestnika maja leta 2018. Obtožen je nasilja in nepooblaščenega vmešavanja v delo policije.

  • STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    Na Hrvaškem s 1. oktobrom zdravstveni delavci na delovno mesto zgolj cepljeni, preboleli in testirani

    Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v odprtem pismu zaposlenim v zdravstvu napovedal, da bodo s 1. oktobrom lahko prišli na svoje delovno mesto samo, če so cepljeni proti covidu-19, so prebolevniki ali imajo negativen test na novi koronavirus. Med drugim je zapisali, da ljudje hodijo v bolnišnice, da bi se pozdravili, in ne zboleli.

  • IK, STA

    12. 9. 2021  |  Politika

    VIDEO: Tonin prepričan, da brez njegove NSi ne bo stabilne vlade 

    Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je na taboru stranke dejal, da so "ključni dosežki te vlade prav ključni dosežki ministrov NSi". Stabilne vlade pa po njegovem mnenju "ne bo možno zgraditi brez sodelovanja preko sredine" in tudi "ne brez NSi".

  • Tomaž Lavrič

    13. 9. 2021  |  Politika

    »Ko vidimo drek, stopimo vanj in si ne moremo pomagati«

  • Tomaž Lavrič

    13. 9. 2021  |  Politika

    Ne vemo več, kako prepričati Slovence, da bi se cepili ... 

  • IK, STA

    12. 9. 2021  |  Politika

    »Ne podpiramo ukrepov, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko«

    Na vladno zaostrovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so se odzvali v Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS). Zapisali so, da podpirajo ukrepe, a ne takšnih, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko. Janševo vlado so pozvali k razširitvi izjem glede izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT).