• Luka Volk

    8. 9. 2021  |  Politika

    Bučke

    Na začetku tega tedna smo prek spleta se udeležili 2. MEDiA dneva, ki je potekal v organizaciji dveh zasebnih fakultet – Fakultete za medije in Fakultete za uporabne družbene študije –, ki ju vodijo znani obrazi, blizu stranki SDS: Borut Rončević, Matej Makarovič in Matevž Tomšič. Namen dogodka je bil predvsem spoznati, tako je pisalo v vabilu v opisu dogodka, »skrivnosti neverbalne komunikacije in pristopov moderne psihologije prepričevanja«. Sprva morda ne najbolj mikavna ponudba se je spremenila v hudo skušnjavo, ko smo ugotovili, da bosta glavna govorca na dogodku strokovnjak za neverbalno komunikacijo, nekoč kolumnist portala Nova24, danes pa vodja promocije cepljenja v državi Edvard Kadič in Sebastjan Jeretič, osebni svetovalec gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in pripadnik tako imenovanega nevroznanstvenega komunikacijskega pristopa, ki je v preteklosti že sodeloval tako s predsednikom republike Borutom Pahorjem (ko je vodil Socialdemokrate) kot tudi z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem. Ljudem, ki uživajo tako visoko zaupanje trenutne oblasti, je morda vredno kdaj tudi prisluhniti.

  • Zakaj bi minister Dikaučič moral nemudoma odstopiti

    Minister za pravosodje Marjan Dikaučič, specialist za slamnata podjetja, je osumljen davčne utaje in ponarejanja poslovnih listin. Vsega tistega, kar smo slutili ali celo poznamo od začetka njegove kandidature in še pred časom njegovega ekspresnega imenovanja, ker sta si ga na tem mestu zaželela Zdravko Počivalšek in Janez Janša.

  • STA

    9. 9. 2021  |  Družba

    IJS: »Četrti val bo predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni«

    Uradni vladni podatki kažejo, da epidemija covida-19 še naprej narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. Kot napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se bo podvojitveni čas v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. "Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, pa bo v temno rdečo predvidoma prešla sredi septembra," so zapisali. 

  • Uredništvo

    9. 9. 2021  |  Politika

    »Z ženskami je hudič, je vedel že škof Mahnič, kaj šele naša vrla vlada«

    "Kolesarji niso kolesarji, ampak zakamuflirani fašisti. Zlasti nevarne pa so zakamuflirane kolesarske fašistke. Tea Jarc se povzpne na Triglav samo zato, da pove Janši, da je osebek in zdrahar, Nika Kovač s svojimi čari zaslepi toliko ljudi, da na referendumu pade zakon, Tanja Fajon se vrne iz Bruslja, da spet povede v boj komuniste, Nataša Sukič in Violeta Tomič pa najbrž po tiho nekje postavljata koncentracijsko taborišče. Z ženskami je hudič, je vedel že škof Mahnič, kaj šele naša vrla vlada. Ti njim prst, one tebi roko. Ti njim dva stola na Bledu, one tebi dvorano. Zato, minister Logar, le pogumno naprej z blejsko strategijo. Pa bo ženska spet v kuhinji in še naprej mir na svetu."

  • STA

    9. 9. 2021  |  Svet

    Odstranili še en sporni kip 

    V prestolnici ameriške zvezne države Virginije Richmond so v sredo iz parka v središču mesta odstranili in razkosali velik spomenik generala nekdanje separatistične konfederacije ameriških držav Roberta E. Leeja. Richmond je bil v času državljanske vojne med letoma 1861 in 1865 prestolnica konfederacije, Lee pa njen najpomembnejši general.

  • Uredništvo

    9. 9. 2021  |  Družba

    »Ljudje so živčni, nestrpni, oblast pa to očitno ljubi«

    "Neprestano napadanje za demokracijo pomembnih neodvisnih ustanov, hujskaštvo, načrtna delitev na naše in sovrage, izkoriščanje epidemije (oh, kako zelo smo se motili, ko smo na začetku menili, da nas bo boj proti bolezni združil in poenotil) za ustvarjanje zmede z nedoslednimi ukrepi v ničemer ne pripomorejo k umiritvi razmer. Nasprotno. Če še niste opazili, pa verjetno ste, ljudje so živčni. Nestrpni. Vsega imajo dovolj. Oblast pa to očitno ljubi. Ljubi to eksplozivno mešanico sovražnih čustev, ki smo jih Slovenci očitno sposobni gojiti samo drug do drugega. In nadaljuje za naivno pamet povsem nesmiselno prakso sprejemanja zmedenih ukrepov, ki evidentno vodijo v epidemiološko katastrofo. Ker v ozadju potem lahko mirno vodi ideološki boj, kadrovske čistke in plenjenje državnega premoženja."

  • STA

    9. 9. 2021  |  Svet

    Severna Koreja na paradi namesto raket predstavila traktorje

    Severna Koreja je v sredo zvečer ob obletnici neodvisnosti države priredila vojaško parado, na kateri pa tokrat ni predstavila raket, ampak traktorje in kmetijsko mehanizacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je bila sicer že tretja vojaška parada v tej državi v manj kot letu dni.

  • STA

    9. 9. 2021  |  Svet

    Ustrelili kandidata za župana 

    V kosovskem mestu Peć so v sredo zvečer ustrelili kandidatka Demokratske stranke Kosova (DPK) za župana mesta Astrita Ademaja. Poleg njega je bil ubit še nekdanji županski kandidat stranke v mestu Dečani Blerand Kadrijaj. Vzrok streljanja še ni znan, poročajo srbski mediji.

  • STA

    8. 9. 2021  |  Politika

    Ministrica Kustec in minister Dikaučič imata Počivalškovo popolno zaupanje

    Minister za gospodarstvo ter predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob robu obiska na Goriškem poudaril, da imata tako ministrica za izobraževanje Simona Kustec kot pravosodni minister Marjan Dikaučič njegovo popolno zaupanje. Tako se je odzval na novinarska vprašanja o interpelacijah, vloženih zoper njiju.

  • STA

    8. 9. 2021  |  Politika

    Ihan: »Cepljenje s tretjim odmerkom je varno, ključna ostajata prva dva odmerka«

    Imunolog Alojz Ihan je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal, da je cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 smiselno v določenih situacijah, prav tako je varno. Hkrati pa poudarja, da bodo k upadu epidemije pripomogli polno cepljeni, "torej je treba povečati delež polno cepljenih".

  • IK, STA

    8. 9. 2021  |  Družba

    Pogoj PCT se v Sloveniji preverja le občasno

    V situaciji, ko bi morali izpolnjevati pogoj PCT, je že bilo 76 odstotka vprašanih v raziskavi #Novanormalnost družbe Valicon. Pri tem jih je 49 odstotkov poročalo, da so odgovorni pogoj preverjali le občasno. 29 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da so PCT-pogoj preverjali vedno, 21 odstotkov pa jih pravi, da pogoja sploh niso preverjali.

  • Damjana Kolar

    9. 9. 2021  |  Kultura

    Komedija o človeški plehkosti, pritlehnosti in pogoltnosti

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo danes ob 20.00 premierno uprizorili črno komedijo Zimska poroka enega najpomembnejših izraelskih dramatikov Hanoha Levina, ki v svojih delih mojstrsko prepleta humor z bridkostjo. Zimsko poroko, v kateri Levin razgali vso človeško plehkost, pritlehnost in pogoltnost, je režiral Matjaž Zupančič.

  • IK, STA

    8. 9. 2021  |  Politika

    »Napovedi niso dobre, epidemijo moramo ustaviti skupaj, sicer jo bomo z res drastičnimi ukrepi«

    Minister za zdravje Janez Poklukar je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejal, da ob 70-odstotni precepljenosti v državi ne bi govorili o omejevalnih ukrepih, pač pa o odpiranju države. "Dejstvo je, da napovedi niso dobre, epidemijo covida-19 moramo vsi skupaj ustaviti, sicer jo bomo z res drastičnimi ukrepi in tega si nihče ne želi," je napovedal.

  • STA

    8. 9. 2021  |  Družba

    Zagorel zabojnik za opravljanje hitrih testov, na kraju našli proticepilske letake

    V Kamniku je ponoči zagorel manjši leseni objekt, ki se je razširil na zabojnik, kombi in osebni vozili, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Zagorel je kontejner za opravljanje hitrih testov na novi koronavirus, so za STA potrdili pri Prostovoljnem gasilskem društvu Kamnik.

  • Uredništvo

    8. 9. 2021  |  Družba

    Večina mladih v Sloveniji cepljenju ne nasprotuje

    Center za socialno psihologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani je danes predstavil prve izsledke raziskave o odzivih mladih na epidemijo in ukrepe ter o odnosu mladih do cepljenja. Raziskava temelji na reprezentativnem vzorcu oseb, starih med 15 in 30 let. Mladi večinsko cepljenju ne nasprotujejo, izrecno ga zavrača le 30 odstotkov.

  • IK, STA

    8. 9. 2021  |  Politika

    Simoniti imenoval direktorja Janševega muzeja 

    Minister za kulturo Vasko Simoniti je za v. d. direktorja Muzeja slovenske osamsvojitve imenoval zgodovinarja Željka Oseta, je za Večer potrdil slednji. Kot piše v današnji izdaji časnika, namreč imenovanja Oseta za v. d. direktorja Muzeja slovenske osamosvojitve niso zasledili še v nobenem sporočilu vlade ali ministrstva.

  • STA

    8. 9. 2021  |  Družba

    Kdo se je znesel nad spomenikom NOB?

    Policija je danes prejela obvestilo, da je ponoči na ljubljanskih Poljanah neznani storilec poškodoval spomenik 24 talcev. Po do sedaj zbranih obvestilih je na spomeniku poškodoval spominsko ploščo in vazo, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Partizanski spomenik NOB stoji na Ulici talcev 2 in velja za prvi javni povojni spomenik v Ljubljani. Bronasti kip talca na podstavku, delo kiparja Karla Putriha, je na ostal nepoškodovan. 

  • IK, STA

    7. 9. 2021  |  Politika

    »Cilj Janševe vlade ostaja enak – utišanje kritike«

    Odbor DZ za notranje zadeve še ni dokončno odločal o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, saj je tik pred glasovanjem predsednik odbora Branko Grims sejo prekinil. Je pa večina na odboru podprla dopolnila, ki jih je vložila koalicija, tudi predlog glede globe za žaljenje in nedostojno vedenje, ki ga je razširila na vse.

  • IK, STA

    7. 9. 2021  |  Politika

    Opozicija vložila interpelaciji zoper Marjana Dikaučiča in Simono Kustec

    Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča in ministrico za izobraževanje Simono Kustec. V interpelacijah Dikaučiču med drugim očitajo nezakonit javni poziv za imenovanje delegiranih tožilcev, Kustec pa zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19.

  • Uredništvo

    8. 9. 2021  |  Politika

    »Prvič v zgodovini imamo vlado, ki jo je treba z zakonom dodatno zaščititi«

    "Prvič v zgodovini imamo vlado, ki jo sestavljajo tako tenkočutni ljudje, da jih je treba z zakonom dodatno zaščititi. To je ugotovila vlada in ljudstvo je prikimalo: te politike je res treba zaščititi, njihova specifičnost je enaka redkosti človeške ribice, njihova usodna pomembnost za državo enaka pomembnosti čiste vode. Njihova občutljivost za premočno svetlobo, hrup s ceste ali zle misli mimoidočih je dosegla stopnjo, ko jih je pred uničenjem treba nujno rešiti v muzejske depoje, kjer so pod strogim nadzorom vlaga, svetloba in temperatura, obiski raziskovalcev teh posebej občutljivih relikvij pa zreducirani na minimum."

  • Uredništvo

    8. 9. 2021  |  Politika

    VIDEO: Veselinovič, Urbanija in Pahor po pogovoru

    Izjava za medije po delovnem srečanju z direktorjem Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojanom Veselinovičem in direktorjem urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo, ki ga je v predsedniški palači priredil predsednik republike Borut Pahor.

  • Uredništvo

    8. 9. 2021  |  Družba

    »Na tem svetu nismo sami«

    "Na tem svetu namreč nismo sami in ne moremo razmišljati le o sebi in svojih potrebah. Res je, cepivo nas kot posameznike ščiti le delno, smo pa zaradi cepljenja kot družba neprimerno bolj zaščiteni in ta zaščita je že do sedaj rešila na stotine življenj, to zimo pa jih bo rešila na tisoče. In vsak od nas lahko s cepljenjem prispeva en majhen delček k temu reševanju.”

  • IK, STA

    8. 9. 2021  |  Družba

    Novi urednik STA prejel 98,5-odstotno podporo uredništva

    Direktor STA Bojan Veselinovič je danes izdal sklep o imenovanju Aljoše Reharja za novega odgovornega urednika STA. Rehar, ki je na izrekanju članov uredništva dobil 98,5-odstotno podporo, bo mandat prevzel po izteku mandata aktualni urednici Barbari Štrukelj, ki se na razpis tokrat ni prijavila.

  • DK, STA

    8. 9. 2021  |  Svet

    Mehiško vrhovno sodišče kaznivost splava razglasilo za neustavno

    Mehiško vrhovno sodišče je včeraj razsodilo, da je kaznivost umetne prekinitve nosečnosti neustavna, kar ženskam po vsej državi omogoča dostop do splava brez grožnje kazenskega pregona. Skupine, ki so si prizadevale za pravico do umetne prekinitve nosečnosti za ženske, so odločitev pozdravile kot zgodovinsko.

  • DK, STA

    8. 9. 2021  |  Svet

    Iz Afganistana evakuirali več sto otrok brez spremstva

    Zaradi kaotičnih razmer, ki so v Afganistanu izbruhnile po prihodu talibanov na oblast, so bili od svojih družin ločeni številni otroci, več sto pa so jih iz države evakuirali brez spremstva, je danes sporočil Unicef.

  • DK, STA

    8. 9. 2021  |  Svet

    Končno osvobojena Britney?

    Oče ameriške pevke Britney Spears je na sodišče v Los Angelesu vložil prošnjo za razveljavitev skrbništva, ki ga ima nad zvezdniško hčerko in njenim premoženjem že vse od leta 2008, poročanje ameriških medijev povzemata nemška tiskovna agencija dpa in francoska AFP.

  • DK, STA

    8. 9. 2021  |  Kultura

    Nestrpnost kot problem sodobne družbe

    Od 8. do 14. septembra bo v Mini teatru potekal 7. festival Hiša strpnosti, mednarodni filmski festival, ki vključuje filmske projekcije, izobraževalna jutra, gledališke predstave, razstave in koncerte. Festival od leta 2015 organizirata Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana.

  • DK, STA

    8. 9. 2021  |  Družba

    Pandemija je imela leta 2020 uničujoč učinek na boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi

    Pandemija covida-19 je imela leta 2020 uničujoč učinek na boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi, ugotavlja danes objavljeno poročilo Globalnega sklada za boj proti tem trem boleznim. Prvič v zgodovini leta 2002 ustanovljenega sklada naj bi pri doseganju ključnih rezultatov nazadovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    8. 9. 2021  |  Svet

    Nova Zelandija sprošča ukrepe

    Nova Zelandija se je po treh tednih odločila, da bo sprostila večino ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, saj se je število novih okužb v primerjavi z avgustom občutno znižalo. Po navedbah zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah že četrti dan zapored potrdili le okoli 20 novih okužb. Pred nekaj tedni so jih krepko čez 80.

  • STA

    7. 9. 2021  |  Družba

    »Dokument ni nikakršen dokaz, da virus ne obstaja«

    Na medicinski fakulteti opozarjajo, da je dokument o domnevnem neobstoju covida-19, na katerega se sklicujejo tudi proticepilci, ki ne želijo upoštevati pogoja PCT, zloraba. Na to dogajanje je opozoril organizator dogodkov Anton Lamovšek, ki je v današnjem sporočilu STA opozoril, da na prireditvah zaznavajo vse več takšnih obiskovalcev.