• Stanka Prodnik

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Kultura  |  TV

    Rosvita Pesek Kreka seveda ni vprašala ključnega

    Pogovori z Janševim direktorjem NIJZ so vedno bizarni. Tako gostilniško robato ali pa v slogu »dobri sosed iz sosednje ulice« nam ta gospod vedno znova že drugo leto – ja, res je že drugo leto epidemije – pove, da zdaj se pa čas izteka. Res verodostojno, ko nam to pove čisto vsakič z enakim dramatičnim glasom. Zdaj pa gre zares.

  • Publika, ki je ni

    Liza (Zoe Lister-Jones), protagonistka komedije How It Ends (Kako se konča svet), ve, da bo danes – čez nekaj ur – konec sveta. Neizogibno in neizbežno. Ničesar ni več mogoče storiti. Ničesar ni več mogoče spremeniti. Vse je odločeno. Proti Zemlji drvi orjaški asteroid – in ni Brucea Willisa, ki bi ga lahko ustavil. Liza sklene, da se bo še zadnjič sprehodila po povsem praznem Los Angelesu. Le tu in tam naleti na kako osebo, recimo na mlado kantavtorico, ki sedi na ulici in poje – publiki, ki je ni. In na mladenko, ki stoji pred mikrofonom in poka vice – publiki, ki je ni. Publiko, ki je ni, celo poziva, naj ji zaploska. Dajmo – aplavz! Ko zagleda Lizo, publiko, ki je ni, pozove, naj zaploska še njej. Dajmo – aplavz! Mladenka se obnaša, kot da publika obstaja. Pretvarja se, da stoji pred publiko. In da je publika navdušena. In da ji publika ploska.

  • Vanja Pirc

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Kultura

    Umetnost ni kaznivo dejanje

    V torek je odjeknila novica, da je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper avtorje provokativne umetniške instalacije Akril ni voda. Ta se je jeseni pojavila pred ministrstvom za kulturo in tako razburila nekaj tam zaposlenih, da so dejanje prijavili policiji. Rdečo barvo, prelito čez pisarniške mize in stole, ki je simbolizirala krvavenje kulture pod ministrom Vaskom Simonitijem in njegovo ekipo, so namreč – sprevrženo – razumeli kot grožnjo s smrtjo njim samim. Policija jim je januarja pritrdila in ovadila dva od avtorjev, ki ji ju je na podlagi posnetkov edina uspelo prepoznati. Tožilstvo pa je postopek zdaj ustavilo. Ovadbo je zavrglo, saj je ugotovilo, da njuno dejanje ni bilo kaznivo, temveč umetniški projekt.

  • Luka Volk

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Družba

    Varnost naših podatkov

    Kljub napovedim, da bodo nove biometrične osebne izkaznice prebivalcem Slovenije na voljo še letos – tako bi bilo tudi v skladu z direktivo EU, ki državam članicam nalaga, da jih začnejo izdajati 2. avgusta –, bomo morali nanje še počakati. Čeprav so spremembe in dopolnitve zakona o osebni izkaznici začele veljati že aprila, lahko nove osebne izkaznice s čipom, na katerem bosta zapisana dva podatka – podoba našega obraza in dveh prstnih odtisov –, z njimi pa bomo lahko opravljali tudi storitve v zdravstvu, pričakujemo šele z začetkom novega leta.

  • Renesansa raperk

    Zadnja leta postaja ženski glas v rap igri vse opaznejši in vedno bolj prevladujoč. Ameriško sceno so sicer že v zlati dobi hiphopa devetdesetih let močno zaznamovale raperke (denimo Missy Elliot, Bahamadia, Lauren Hill, Lil Kim in Foxy Brown), a v svetu rapa so do nedavnega kljub temu prevladovali moški. Zdaj pa postaja svetovna krajina hiphopa nekoliko bolj uravnotežena: vrhove lestvic najbolj prodajanih in s spleta največkrat pretočenih skladb krasijo imena ognjevito gajstnih, pohotno vulgarnih rap superzvezdnic, kot so na primer Cardi B, Megan Thee Stallion, Nicki Minaj in Doja Cat, na vrhove seznamov najboljših plošč leta po izbiri kritikov pa se uvrščajo številne glasbeno avanturistične, pesniško artikulirane, napredno misleče, družbenokritične in politično angažirane raperke, kot so denimo Little Simz, Young M. A., Noname, Tierra Whack, Rico Nasty in številne druge. Izjemno dolgo je trajalo, da so si ženske izborile mesto v tem nekoč izrazito moškem svetu, a zadnja leta se zdi, da so končno deležne pozornosti, ki si jo zaslužijo. Raperska krajina pa ne postaja uravnotežena zgolj po svetu, temveč tudi pri nas.

  • Lara Paukovič

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Kultura

    Plonklistek TV-serij

    K sreči nismo več zaprti za štirimi stenami, a to še ne pomeni, da nas ne razveseljujejo več kakovostne TV-serije. Sploh poletni dnevi, ki tečejo nekoliko počasneje, kar kličejo po tem, da si na lenoben popoldan ogledamo katerega od opevanih izdelkov, ki nas je mikal vse leto, a zanj v prenatrpanem urniku nismo našli časa. Naš izbor TV-serij prinaša najboljše naslove letošnjega leta, v katerih bodo uživali ljubitelji vseh zvrsti.

  • Lara Paukovič

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Svet

    Nehormonski gel za ženske, ki pred neželeno nosečnostjo ščiti enako učinkovito kot kondomi

    Ko so se v šestdesetih letih v ZDA na trgu pojavile prve kontracepcijske tabletke, so povzročile revolucijo. Že štiri leta po vstopu na ameriški trg smo jih dobili tudi pri nas. Ženskam je dala tabletka svobodo – nadzor nad tem, kdaj bodo zanosile –, to pa je poleg tega, da so se končno lahko v miru posvetile karieri, povzročilo tudi svobodnejše spuščanje v spolne odnose. Zaradi prednosti sprva ni nihče govoril o neželenih učinkih. Leta 1969 pa je Barbara Seaman izdala knjigo The Doctor’s Case Against the Pill (Zdravničini ugovori proti tabletki), v kateri je opozarjala na nevarnosti tega, da ženske s tabletko zaužijejo ogromne odmerke progestina in estrogena, ki lahko povzročijo možgansko in srčno kap, krvne strdke, depresijo in povečanje telesne teže. A kljub temu so tabletke postajale vedno bolj priljubljene, kar je šlo vštric s seksualno revolucijo v sedemdesetih letih. Konec osemdesetih so v Ameriki prvotne tabletke z visoko vsebnostjo hormonov umaknili s trga in pojavile so se nove – a zgovorno je, da kljub razvoju ženskih tabletk še vedno nimamo tabletke za moške. Sodobne kontracepcijske tabletke naj bi imele tudi veliko pozitivnih stranskih učinkov. Danes jih ginekologi marsikateri ženski predpišejo tudi zato, da si denimo odpravi akne ali uredi neredno in bolečo menstruacijo. Kljub temu pa nekaj tveganja neželenih učinkov ostaja: krvni strdki, občutna razpoloženjska nihanja, zmanjšanje libida, zvišanje telesne teže ...

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Hrvaška

    Evro s Teslo

    Eh, Nikola Tesla! Srb? Ali državljan Hrvaške srbskega rodu? Ali Američan, rojen na ozemlju današnje Hrvaške? Genij, ki je svet oskrbel z najpomembnejšo iznajdbo, izmeničnim tokom. Šolal se je v avstro-ogrski monarhiji, nato pa zelo hitro zapustil siromašne domače kraje in odrinil v Ameriko, saj je imel tam na voljo vse, kar je potreboval, da je za vedno spremenil svet.

  • N'toko

    N'toko

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Žive meje

    Kult človekovih pravic

    Diplomatski spori, ki jih sprožajo Janševe sporadične izjave, imajo vse krajše medijsko življenje. Najbrž smo prezasičeni s kaosom vladnih afer, ki z redkimi izjemami ostajajo na naslovnicah le dan ali dva. Mediji povzamemo sporne izjave, citiramo nekaj zgroženih odzivov ter se v lovu na pozornost premaknemo na naslednji sporni tvit. Po enakem tekočem traku je šla tudi Janševa nedavna obsodba iranskih političnih pobojev iz leta 1988, za kar je posredno obtožil novega predsednika Ebrahima Raisija. Še ena čudaška izjava, ki je sprožila vsesplošno diplomatsko ogorčenje, nato pa v dveh dneh potihnila … A če bi bili pozorni, bi lahko iz Janševe avanture v iransko notranjo politiko iztisnili precej več viralnosti. Mediji so žal vsi po vrsti spregledali najbolj fascinanten, pravzaprav edini res zanimiv del novice: to ni Janševa izjava, ampak dejstvo, da jo je izrekel na letnem srečanju Mudžahedin-e-Kalk (MEK) – teroristične »islamsko-marksistične« sekte, ki deluje iz vojaškega oporišča v Albaniji. Celo po opozorilu poslancev evropske S&D so novinarji konferenco še naprej opisovali kot navadno »srečanje iranske diaspore«, niti en medij pa se ni vprašal, kako se je naš premier znašel med mudžahidi.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Dva leva

    Zbogom, Evropa

    Sem zaprisežem in nepoboljšljivo naiven Evropejec, kljub temu da se zavedam vseh njenih protislovij, nedoslednosti. Ali pa prav zato. Evropa je vsekakor moja prva identiteta. Najprej Evropejec, dedič razsvetljenstva, liberalizma, individualizma, šele potem vse drugo. Da sem Slovenec, ni moja prosta izbira, ni stvar identitete, ampak vrojenosti. Zato mi predvsem ni vseeno, kaj se dogaja z »mojo« Evropo. Spomnim se stare dobre, »ožje« Evropske unije, ko so še veljali nekateri standardi. Tako demokratični in pravni standardi kot standardi spodobnosti. In jaz naivnež sem verjel, ali pa vsaj hotel verjeti, da se bodo defektne demokracije spremenile, da bo »Evropa« spremenila države z demokratičnimi primanjkljaji, a zgodilo se je obratno. Prišleki smo začeli spreminjati združeno Evropo. Praviloma na slabše. A Evropa kot Evropa. Kot naš Pahor. Nikomur se ne želi zameriti, nikogar v karkoli prisiliti, nič pogojevati. In sedaj žanje rezultate te neodločnosti in nedoslednosti. Menim, da bi morala Evropska unija še enkrat premisliti, kakšne članice naj sestavljajo zvezo. In članice naj prav tako premislijo, ali sodijo v to zvezo. Karkoli si že človek misli o »Angležih« in Združenem kraljestvu, je vendarle na koncu razhod izpadel korektno. Niso se večinsko počutili doma v Združeni Evropi. Nikoli. In so šli. Škoda, a pošteno. Drugače je z deželami demokratičnega primanjkljaja, kot sta že kar tradicionalno

  • Olimpijske igre in tveganja

    Poletne olimpijske in paraolimpijske igre 2020 v Tokiu leta 2021 že z enoletnim zamikom razkrivajo velike zadrege in nenavadnost dogodka. Pandemija je povzročila lansko odpoved in zamik, igre pa bodo prvič v zgodovini brez gledalcev. Ekonomske škode in interes kapitala, pa tudi želje športnikov in funkcionarjev so presegli tveganja zaradi pandemije. Stroški iger bodo daleč presegli prihodke, toda izgube so že dolgo pričakovan rezultat olimpijskih iger. Pomembnejša so druga sporočila. Tokio v teh razmerah ostaja predvsem simbol solidarnosti in hkrati upanja. Brez olimpijskih iger ni vrhunskega nekomercialnega športa. Kako igre vrniti športu in športnikom in ne kapitalu ter politikom, ostaja odprto vprašanje. Olimpijske igre potrebujejo prenovo, kot vse drugo okoli nas. Agenda 2020, strateški dokument Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), je del tega. Žal odpira več starih problemov kot ponuja novih rešitev.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Portret

    Profesionalna klovna, ki sta cirkuško umetnost pri nas pomagala dvigniti na višjo raven

    Ko je imel Ravil Sultanov približno tri leta, je na televiziji prvič videl nastopati Olega Popova, enega najznamenitejših sovjetskih klovnov. Ni še vedel, da se takšnemu performerju reče klovn, a ga je pritegnil kot magnet. Natalio Sultanovo so podobni občutki obhajali ob gledanju baletnih nastopov. Želela je postati plesalka, igralka, piska tekstov, izmišljevalka zgodb; nekaj, povezano z umetnostjo. Čez leta sta bila oba sprejeta na cirkuško akademijo v Moskvi, kjer sta se spoznala in zaljubila.

  • Luka Volk

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Politika

    Mark, kje si?

    Ob novem odloku, ki veleva, da morajo organizatorji prireditev pri obiskovalcih preverjati izpolnjevanje pogoja PCT, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal aplikacijo, ki je omogočala skeniranje QR-kode, navedene na evropskem digitalnem potrdilu – a jo je moral kmalu zatem začasno umakniti. Poleg tega, da ni bila prijazna do uporabnikov, se je ugotovilo, da ni bila vnaprej usklajena z veljavno zakonodajo o varovanju podatkov – informacijska pooblaščenka je zaradi tega za novo aplikacijo uvedla inšpekcijski postopek.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Kolumna

    Ni kam

    Na naši Zemlji, ljubi in edini, je vrag vzel šalo. Vsako leto je bolj vroče kot prejšnje, v Sibiriji in Kanadi divjajo velikanski gozdni požari, Nemčijo zalivajo poplave, na obeh polih se od ledu, ki očitno ni več večen, lomijo orjaške ledene gore. Amazonski pragozd, nekoč zelena pljuča sveta, morda oddaja več CO2, kot ga skladišči. Suše so hujše in daljše, vročinski valovi neznosni.

  • IK, STA

    29. 7. 2021  |  Politika

    »Janša varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani«

    Predsednica SD Tanja Fajon in podpredsednik SD Matjaž Nemec menita, da premier Janez Janša varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani. Fajon opozarja na afero Pegasus in Janšo poziva, naj zagotovi neodvisno, prostovoljno, forenzično preiskavo mobilnih aparatov, zlasti prvakov političnih strank, preiskovalnih novinarjev in tudi civilne družbe.

  • STA

    29. 7. 2021  |  Svet

    Nekdanji kardinal obtožen spolnega napada na mladoletno osebo

    Bostonsko tožilstvo je proti nekdanjemu kardinalu, 91-letnemu Theodoru McCarricku, ki je po vatikanski preiskavi spolnega nadlegovanja izgubil položaj na čelu ene največjih katoliških škofij v ZDA, vložilo kazensko ovadbo zaradi spolnega napada na najstnika v 70. letih prejšnjega stoletja.

  • Uredništvo

    28. 7. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: USTAVITE LEVICO!

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič (ilustracija) ter Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Slovenska vlada je predsedovanje Svetu EU začela s pobudo, da je treba ustaviti "levi ekstremizem in anarhizem". Več o tem preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 30. julija, dalje. #Mladina30

  • Stranka SDS zlorabila slovensko zastavo

    Je stranka SDS ob pohodu na vrh Triglav v svoji evforiji vsesplošnega prisvajanja države po načelu »Država, to je SDS«, kršila slovensko zakonodajo?

  • STA

    29. 7. 2021  |  Svet

    »Kupuj ameriško«

    Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je zveznim agencijam predlagala nova pravila glede nabav, ki zahtevajo večji delež nakupov domačih izdelkov, narejenih v ZDA. Bidnova vlada to promovira kot dober način za zaščito ameriških delovnih mest in krepitev ključnih oskrbovalnih verig.

  • DK, STA

    29. 7. 2021  |  Politika

    Dve prijavi na novi razpis za delegirana tožilca

    Ministrstvo za pravosodje je prejelo dve prijavi na ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, so za STA potrdili na ministrstvu. Da sta se prijavila tudi na novi razpis, sta sicer pred tem sama sporočila tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler, ki sta bila izbrana že na prvem razpisu.

  • Še ena zloraba RTV Slovenija: Janšev nagovor članom SDS predvajan kar v celoti

    V čem je bil nagovor Janeza Janše članom svoje stranke ob začetku tradicionalnega poletnega tabora stranke SDS v Bovcu 24. julija letos tako pomemben, da bi ga morali od prvega do zadnjega stavka prenašati na javni radioteleviziji? Od kdaj obstaja takšna programska praksa in zakaj tovrstnih potreb ne zadovoljujejo raje strankarski propagandni mediji, katerih obstoj je sicer že po sebi nevarna sistemska anomalija sredi medijsko razvite Evropske unije? Jim želi javni servis biti podoben?

  • DK, STA

    29. 7. 2021  |  Svet

    WHO: »V zadnjem tednu porast števila smrti zaradi covida-19«

    "Število prijavljenih smrtnih primerov covidnih bolnikov po svetu se je v enem tednu povečalo za 21 odstotkov. V tednu med 19. in 25. julijem je namreč umrlo še 69.000 covidnih bolnikov," so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

  • Uredništvo

    29. 7. 2021  |  Politika

    »Tako kot čista pitna voda ima za desnico tudi domoljubje svojo ceno«

    "Človek bi pomislil, da so za domoljubno koalicijo, ki skrb za slovenščino in narodno dediščino postavlja med prioritete, takšni študentje in študentke pomembni. V prihodnje bodo morda ambasadorji slovenske kulture in jezika – če seveda prej dobijo priložnost za študij v Sloveniji. A tu se domoljubje Janševe vlade konča. Le kaj bi s študentkino zavzetostjo za slovenščino – če ne bo imela jeseni na računu okroglih 5000 evrov. Jih ne more zbrati, ker je mama gospodinja in oče brezposeln? Potem naj raje ostane doma. Tako kot morje, reke, jezera in čista pitna voda ima za desnico očitno tudi domoljubje svojo ceno. Zato jim ga – domoljubja – res ne gre prepustiti."

  • Uredništvo

    29. 7. 2021  |  Politika

    »Stihija pri zagotavljanju javnega zdravja je pot v pogubo«

    "Težava državljanov je, da trenutna vlada ni sposobna spremeniti zakonodaje na način, da bi bili ukrepi sprejeti demokratično, da bi zagotavljali pravno varnost in da bi na jasen način določali pravice in obveznosti, predsednik vlade pa tudi noče odstopiti in s tem odpreti vrat predčasnim volitvam, na katerih bi se lahko oblikovala zadostna večina v DZ."

  • STA

    29. 7. 2021  |  Svet

    Obvezno cepljenje, redni testi in nošenje zaščitnih mask

    V ZDA so "zaradi krepitve pandemije covida-19 in zaradi nove različice novega koronavirusa" začeli uvajati zahtevo po obveznem cepljenju proti covidu-19 tako v javnem kot zasebnem sektorju, sicer zaposlene čaka redno testiranje. Ob tem je ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočil maske v zaprtih prostorih tudi za cepljene.

  • IK, STA

    29. 7. 2021  |  Kultura

    Vikend utehe: Metaldays

    Organizatorji so spomladi odpovedali najbolj množičen festival ob Sotočju, Metaldays, a ga bodo v manjši izdaji pod sloganom Vikend utehe le izvedli. Festivalski vikend se začenja že danes, koncerti pa bodo potekali do sobote. Drevi bodo nastopili Mist, Srd, Metalsteel in Decapitated, v prihodnjih dneh pa še osem drugih izvajalcev.

  • Luka Volk

    28. 7. 2021  |  Politika

    Laži in zavajanja ministra Hojsa

    Ko je Ustavno sodišče 19. julija objavilo odločbo, v kateri je ugotovilo, da so bili odloki, s pomočjo katerih je vlada od konca februarja pa tam do sredine maja 2021 shode v celoti poskusila prepovedati oziroma jih omejiti na 10 udeležencev, v neskladju z ustavo, se je svoje poglede na njihovo odločitev odločil deliti tudi notranji minister Aleš Hojs. Pri Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) so se ob ogledu njegovega nastopa v oddaji 24ur Zvečer odločili pojasniti nekatere njegove navedbe, saj "njegov nastop ni zavezan dejstvom, omalovažuje delo Ustavnega sodišča, ruši spoštovanje med vejami oblasti ter s tem načenja zaupanje v pravo".

  • IK, STA

    28. 7. 2021  |  Kultura

    Plečnikova dela v Ljubljani vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine

    Odbor za svetovno dediščino Unesca je na današnjem zasedanju na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine vpisal izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani. Nominacijo Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani - urbano oblikovanje po meri človeka je pod vodstvom ministrstva za kulturo koordiniral Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

  • Violeta Bulc je pripravljena voditi Slovenijo

    Nedavni namigi predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, da bi bilo smiselno vztrajati s kakšno novo strankarsko formacijo, očitno niso čisto iz trte zviti, resne sume, da nastaja zasnutek nove levosredinske stranke na pogorišču nekoč mogočne Cerarjeve SMC, vsaj iz enega dela njenih neskončnih razbitin, je za tednik Reporter bolj ali manj naravnost potrdila nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc. Še več, pogumno je najavila, da je pripravljena voditi Slovenijo. Smo slišali prav?

  • LV, STA

    28. 7. 2021  |  Politika

    Zavržena kazenska ovadba proti protestu kulturnikov

    "Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo policije glede krvavih miz pred ministrstvom za kulturo," je na Twitterju zapisalo ministrstvo za kulturo. Ovadba se je nanašala na lansko protestno akcijo za kulturo, s katero so kulturniki izrazili nestrinjanje s trenutno kulturno politiko. "Odločitev sprejemamo, pri tem pa opozarjamo na stopnjevanje groženj, ki ščuvajo k nasilju tako pred ministrstvom kot pred domovi uslužbencev ministrstva," so v torek še zapisali na ministrstvu.