• DK, STA

    12. 6. 2021  |  Politika

    Kučan: »V mojem dokumentu ni niti besede o spreminjanju meja«

    Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan je v izjavi za STA potezo vlade, da z njegovega poročila o možnem nadaljnjem razvoju dogodkov v BiH iz leta 2011 umakne oznako zaupnosti, označil za potezo preusmerjanja pozornosti z očitkov, da je premier Janez Janša širil non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

  • Uredništvo

    12. 6. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Protest za Radio Študent in neodvisne medije

    Po treh dneh predvajanja gverilskega programa Radio Kričač so se podporniki Radia Študent včeraj odpravili na miroljubno protestniško procesijo ReŠolucija 2021, ki so jo začeli na Metelkovi in končali na Mestnem trgu. Namen akcije je bil opozoriti na rezultate medijskega razpisa, ki je po besedah odgovornega urednika Matjaža Zorca "politična farsa".

  • Uredništvo

    12. 6. 2021  |  Politika

    »Primer STA je postal simbol upora proti sadistični politiki najslabše vlade v zgodovini države«

    "Primer STA ni postal zgolj simbol upora proti sadistični politiki najslabše vlade v zgodovini države. Zaradi uspešne akcije zbiranja donacij za preživetje osrednje medijske hiše v Sloveniji je postal tudi simbol boja za normalnost. Akcija je pokazala, da STA ni ostala sama v vsiljenem spopadu z vlado. Dokazala pa je tudi, da svoboda in demokracija nista samoumevni danosti, ampak da se je treba zanju nepopustljivo boriti."

  • Uredništvo

    12. 6. 2021  |  Družba

    »Tisti, ki bi nas lahko povlekli iz zahtevne politične krize, v politiko nočejo vstopiti«

    "Marsikaj v tej družbi je dobro in slabo hkrati. Da smo veliko bolj diferencirana družba, je mogoče videti po tem, da v današnji družbi sobiva vrsta posameznic, posameznikov, skupin, ki se različno opredeljujejo glede na nacionalno in versko pripadnost, kulturno okolje."

  • DK, STA

    12. 6. 2021  |  Kultura

    Ženske o ženskah

    Društvo Mesto žensk med 12. in 25. junijem v Ljubljani pripravlja festival WoW kot zaključek dvoletnega projekta Women on Women, pri katerem je sodelovalo s partnerskimi organizacijami iz Hrvaške, Irske in Severne Makedonije. Festival bo danes ob 21.15 uvedla podelitev nagrad WoW, zaključil pa se bo z razstavnim projektom Barbare Kapelj z naslovom Lastne sobe.

  • Damjana Kolar

    12. 6. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Migrantski filmi

    Slovenska filantropija že dvanajstič organizira Festival migrantskega filma, ki bo Ljubljano in 8 drugih mest po Sloveniji ponovno pripeljal filmske projekcije in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev. V Ljubljani bo festival potekal med 14. in 17. junijem v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in na Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju.

  • Uredništvo

    11. 6. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: JAneZ

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Bolj ko Janša opisuje sile, ki rušijo ustavni red, vladavino prava in demokracijo, bolj opisuje sebe. Več o tem preberite v naslovni temi, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, poglobljenega in informativnega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Uvodnik

    Zavoženo cepljenje

    Radio Slovenija je v sredo v oddaji Dogodki in odmevi objavil natančen in zelo nazoren prispevek Lidije Cokan o cepljenju v podravski regiji. Ta regija z dobrimi 22 odstotki cepljenih zaostaja za 1,5 odstotne točke za slovenskim povprečjem, vendar so razlike med regijami dejansko premajhne, da bi Podravje lahko izpostavljali. Slovenija v celoti je slabo precepljena, kampanja in sistem cepljenja sta slaba, zgrešila sta bistvo, iz tedna v teden pa vse bolj zaostaja za svojimi cilji in tudi za preostalo Evropo. A vrnimo se k prispevku Lidije Cokan, ki je že na začetku navedla bistveno izjavo direktorja mariborskega zdravstvenega doma Tadeja Završnika: »V tem tednu bomo našo listo čakajočih na cepljenje izpraznili. In v prihodnjem tednu bomo cepili še vse tiste, ki čakajo na drugi odmerek.« Ja, ni več kandidatov za cepljenje, mi pa nismo niti pri 40 odstotkih.

  • Grega Repovž

    11. 6. 2021  |  Politika

    So neonacisti v Sloveniji društvo posebnega nacionalnega pomena?

    Aktivistična skupina grafitarjev je ta teden spet »udarila« in na steklena okna pritličja ministrstva za kulturo narisala rumene križe. Kot vedno doslej, je ta anonimna skupina grafite nasprejala tako, da so zlahka odstranljivi, da se fasada ne poškoduje, naslovnik pa dobi sporočilo. Naj to ponovimo: vedno znova svojo akcijo izvedejo tako, da je mogoče grafit brez posledic odstraniti. Slednje poudarjamo zaradi sprenevedanja o uničevanju fasade in stroških, ki jih ima domnevno država z odstranjevanjem. Te stroški so namreč minimalni. Tako odgovornih grafitarjev ne boste našli nikjer. Slednje poudarjamo zaradi tega, ker mediji in tudi politiki namenoma prikrivajo to dejstvo. Nič niso poškodovali, njihovo sporočilo pa je jasno.

  • Pajdaški kapitalizem

    Janša straši z zarotniško kabalo, ki naj bi skušala zrušiti slovenski ustavni red, državno ureditev, parlamentarno demokracijo, vladavino prava ter »visoko raven varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin«. To veliko protislovensko kabalo spletajo »Levica«, »leve politične stranke«, »del nevidne politike, ki ji rečemo globoka država«, »ljudske vstaje«, »ekstremisti, ki jim ni nič sveto, ne zakoni, ne pravila, ne domovina, niti zdravje ljudi«, »tuja omrežja in gibanja (Antifa, BLM, Woke-ism ipd.)«, »inštitucije Evropske unije, zlasti Komisija in Parlament, kjer spletkarijo proti vladi in premieru ter ga obtožujejo, da krati svobodo medijem«, »mednarodne nevladne organizacije«, »osrednji mediji«, »starorežimski sindikati«, »pripadniki starega režima«, »pravosodni sistem«, »prvorazredni«, »bivši predsednik države« in tako dalje. Ironija je nezgrešljiva: bolj ko Janša opisuje sile, ki rušijo ustavni red, vladavino prava in demokracijo, bolj opisuje sebe. Navsezadnje, že leta napoveduje novo družbeno ureditev – »drugo republiko«.

  • Jure Trampuš

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Obznana v demokratični Sloveniji

    Deset let in tri mesece je od tega, ko je Janez Janša nekdanjega predsednika države Danila Türka obtožil, da je bil obveščen o bombnem napadu v Velikovcu. Leta 1979 sta namreč dva Slovenca v prostorih tamkajšnjega Domovinskega muzeja podtaknila bombo. Akcijo naj bi vodila Udba, četudi sta po nekaterih drugih interpretacijah storilca bombo nastavila po lastni volji. Danilo Türk je bil tedaj star 27 let, pri Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL) je bil pristojen za manjšine.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Družba

    Jerala: »Kdor misli, da se lahko izogne virusu, se moti«

    Lokali so spet polni, na mejnih prehodih se drenjajo dopustniki in kakor pred letom dni se znova zdi, da je bila epidemija koronavirusne bolezni le nočna mora. Tako kot pred letom dni je virus še vedno prisoten med nami, toda utrujeni od dolgih mesecev poslušanja o katastrofalnih krivuljah okužb in smrti sedaj skorajda več ne zaznamo podatkov o nekaj umrlih na dan, vsak dan. Toda če ne bomo sedaj dokončno premagali covid-19, se bodo že čez nekaj mesecev krivulje znova izstrelile navzgor. Kot opozarja prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, prihajajo nove, bistveno bolj agresivne in nevarne različice koronavirusa. Edina obramba pred njimi in edina alternativa novim zaprtjem lokalov, šol, vrtcev, gospodarstva in državnih mej je precepljenje zadostnega deleža prebivalstva. Bližnjic ni, in kdor misli, da se lahko izogne virusu, se moti, opozarja Jerala, ki mu je Slovenska znanstvena fundacija zaradi zaslug pri osveščanju prebivalstva med epidemijo lani podelila častni naziv komunikatorja znanosti.

  • Uredništvo

    11. 6. 2021  |  Politika

    »Predsednik Pahor, če ne slišite več svoje vesti, čimprej odstopite!«

    Protestna ljudska skupščina je v sporočilu za javnost zapisala, da bo današnji protest posvečen manjkajočemu predsedniku republike in že kakšno leto umrli funkciji predsednika države. "Borut Pahor je, tako kot na svoj način Janez Janša, že pred časom povsem izgubil stik z realnostjo. Ne zaznava realnih stisk ljudi, usmerjen je vase, ignorira očitno politično krizo, kršenje zakonov in ustave, napade na medije in državne inštitucije ter čedalje bolj živi samo še v svojem Instagram mehurčku," so poudarili. 

  • Stanka Prodnik

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kultura  |  TV

    SDS sploh ni treba v Odmeve, ker uredniki Odmevov vse uredijo

    V torek zvečer bi moralo biti v Odmevih soočenje med Luko Mescem, prvim poslancem Levice, ter predstavnikoma SDS in NSi, strank, ki sta se odločili, da bosta poskušali doseči prepoved Levice oziroma vsaj vtis v javnosti, da je stranka Levica skrajna in da bi jo morali prepovedati. Vendar sta SDS in NSi sodelovanje zavrnili. Zato je v studio Odmevov prišel zgolj Luka Mesec in predstavil stališča Levice … No, slednje se ni zgodilo. Ker sta SDS in NSi prihod v Odmeve zavrnila, niso povabili niti Mesca. Kako preprost način, da političnemu nasprotniku vzameš besedo, mar ne? Potrebuješ le prestrašene ali preračunljive urednike, ki se nočejo zameriti SDS. V normalnih razmerah se novinarji pač ne bi dali motiti, zgolj pojasnili bi, da so povabili tudi drugo stran, a se ta soočenja ni želela udeležiti.

  • Peter Petrovčič

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Svetilnik, ki to ni več

    »Slovenija je poznana kot svetilnik svobode medijev in varno zavetje novinarjev v EU in širše. Ta položaj je trenutno ogrožen.« Tako slikovito je stanje na področju medijske svobode v Sloveniji opisala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je zgolj zadnja v vrsti visokih evropskih predstavnic, ki vlado svarijo, naj preneha z napadi na novinarje in medijske hiše ter s političnim podrejanjem medijev. Pred njo je to storila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, pa tudi evropska komisarka za vrednote in preglednost Vĕra Jourová. Opozorilo komisarke Sveta Evrope, ki vsebuje podrobno argumentacijo očitkov slovenski vladi, pa ima vendarle dodatno težo, saj predstavlja evropsko povezavo, v okviru katere deluje Evropsko sodišče za človekove pravice.

  • Monika Weiss

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Poplava javnih naročil bo povečala korupcijska tveganja

    Načrt za okrevanje in odpornost, ki predvideva izpeljavo za 2,5 milijarde evrov projektov do leta 2026, bo v naslednjih letih sprožil ogromno javnih naročil, zlasti na področjih gradenj, informacijske tehnologije in tudi svetovalnih storitev. Čeprav to prinaša korupcijska tveganja, v Sloveniji razprava o vzpostavitvi učinkovitega nadzora porabe sredstev načrta ne teče. Nasprotno, vlada skuša na več področjih ošibiti varovalke – med drugim v zakonu o javnem naročanju, vodilne neodvisne državne nadzorne institucije pa vse glasneje opozarjajo na nedopustne pritiske.

  • Izak Košir

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Družba

    Domobranec v parlamentarni stavbi

    »Leon spet doma,« je Aleš Ernecl, glavni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA), ki naj bi bila po njegovem verodostojnejša od STA, v resnici pa gre za alt-right projekt, na Twitterju zapisal k fotografiji, na kateri v dvorani državnega sveta stoji v majici s podobo ikone domobranstva Leona Rupnika.

  • Monika Weiss

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Gorivo bomo kupovali pri madžarskem OMV

    Madžarska skupina MOL je ta teden z avstrijsko energetsko družbo OMV podpisala pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež.

  • IK, STA

    11. 6. 2021  |  Politika

    Janša ne želi, da mu sodijo v Ljubljani

    Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik ni ugodil zahtevi premierja Janeza Janše po izločitvi članov zunajobravnavnega senata, ki mora odločiti o ugovoru na obtožnico v zadevi Trenta, poroča Dnevnik. Janševa obramba pa zdaj izpodbija krajevno pristojnost sodišča, saj ne želi, da bi Janši sodili v Ljubljani.

  • Monika Weiss

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Zaradi ravnanj vlade Slovenija zelo v slabi luči

    »Poraba sredstev iz Mehanizma za okrevanje in odpornost (RRF) zahteva, glede na to, da gre za denar vseh nas, najvišjo raven transparentnosti in nadzora ter inkluzivnost različnih akterjev na nacionalni in nižjih ravneh. V naši politični skupini Renew Europe/LMŠ, in tudi osebno, se zavzemamo za delovanje urada evropskega tožilca ter za okrepitev pristojnosti drugih evropskih nadzornih institucij, zlasti Evropskega urada proti goljufijam (OLAF) in Evropskega računskega sodišča (ECA). Tu premišljeno zavlačevanje imenovanj delegiranih tožilcev s strani aktualne vlade meče na Slovenijo zelo slabo luč, saj jasno kaže, da se Slovenija kot bodoča država predsedujoča Svetu EU ne zavzema za večji in neodvisni nadzor nad porabo evropskih sredstev. V luči sredstev RRF pa vzbuja dvome o namerah glede porabe teh sredstev. Zaradi vsega navedenega in spornih praks v nekaterih državah članicah, npr. Madžarski, v naši politični skupini nedvoumno zagovarjamo tudi popolno skladnost pogoja spoštovanja vladavine prava z dostopom do evropskih sredstev, tudi v okviru RRF.«

  • Jure Trampuš

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Navzkrižje interesov

    Suzana Žilič Fišer je izredna profesorica na mariborski fakulteti za elektroniko, računalništvo in informatiko. Habilitirana je za področje »medijskih komunikacij«. Veliko dela, piše, objavlja, bila je tudi direktorica Evropske prestolnice kulture Maribor. Med drugim že dolgo sedi v strokovnih komisijah ministrstva za kulturo, ki ocenjujejo prijavljene medijske projekte. Sodelovala je tudi v zadnji, katere odločitve so bile izrazito politično pristranske, večino denarja, ki je zakonsko namenjen za razvoj medijske krajine, so dobili mediji, ki krožijo v orbiti vladnih strank in katoliške cerkve. Med njimi sta Demokracija in Nova24tv.

  • Peter Petrovčič

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Leni, nesposobni, neprilagojeni …

    Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred tednom dni na novinarski konferenci predstavil prvi del nekakšne reforme socialne zakonodaje, ki vključuje spremembe štirih zakonov s tega področja. Reforma vsebuje tudi novosti, posebej namenjene točno določeni skupini ljudi, točno določeni narodni manjšini – romski skupnosti. Novi tretji odstavek 38. člena zakona o socialnovarstvenih prejemkih je sicer narodnostno nevtralen, lahko pa bi bil naslovljen tudi »Šola in Romi«.

  • Luka Volk

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Politika

    Oblikovanje za telebane

    V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so se očitno odločili, da zasnovana podoba predsedovanja, ki je nastala pod Šarčevo vlado in za katero je ta odštela 11 tisoč evrov, ni bila dovolj dobra. Tako so že izdelan logotip, izbran na natečaju kot najboljši izmed prispelih 33 del, zavrgli in si izmislili novega. Namesto razpisa novega natečaja so se odločili, da bodo oblikovanje raje prepustili svojemu hišnemu oblikovalcu.

  • Kako so ameriški rasisti pred stotimi leti linčali črnsko mesto

    Leta 1944 so v Južni Karolini prijeli 14-letnega Georgea Stinneyja. Bil je temnopolt. Obtožili so ga, da je v Alcoluju, delavskem mestecu, umoril belski deklici. Prič ni bilo. Dokazov tudi ne. Prijeli so ga, ker so pač morali nekoga prijeti. Umora naj bi bil po aretaciji priznal, so rekli, a dokumenta, ki bi to potrjeval, ni bilo na spregled. Ne tedaj ne kasneje. Menda so ga v zaporu povsem izstradali, potem pa so mu rekli: če priznaš umora, dobiš hrano! Vzel je hrano. Kateri otrok pa je ne bi? Na sojenju krivde ni priznal. Ne da je to kaj spremenilo. V poroti so bili itak sami belci. In tudi na sojenju – v nabito polni dvorani – so bili sami belci. Njegov odvetnik prič sploh ni izprašal. Obsodili so ga na smrt. Porota se je odločila v desetih minutah. Njegov odvetnik se ni pritožil. Sojenje – z izbiro porotnikov vred – je trajalo le en dan. Od aretacije do usmrtitve na električnem stolu je minilo le 81 dni. Guverner za pomilostitev ni hotel niti slišati – pisal je celo, da je George obe deklici tudi posilil. Ker je bil premajhen, so ga med eksekucijo na električnem stolu podložili z Biblijo.

  • IK, STA

    11. 6. 2021  |  Svet

    Orban za prepoved informiranja o homoseksualnosti 

    Madžarska vladajoča stranka Fidesz je v četrtek predlagala spremembe zakonodaje, s katerimi bi prepovedali informiranje in ozaveščanje o homoseksualnosti ter transspolnosti med mladoletniki. Nevladne organizacije so predlog takoj obsodile.

  • Patriotizem kot alibi

    Vse od antike so slogani zvesti spremljevalci javnega življenja. Srečamo jih namreč v oglaševanju, vojaški propagandi, vzgoji in izobraževanju, športu itn. Veni, vidi, vici Julija Cezarja, Just do it blagovne znamke Nike ali pa olimpijsko geslo Hitreje, višje, močneje so samo nekateri izmed najbolj prepoznavnih. Svoje slogane imajo tudi različna družbena gibanja. »Generacija 68« je za svoje privzela geslo ameriškega psihologa Timothyja Learyja »Turn on, tune in, drop out«. Z njim je Leary generacijo 68 pozval k odklopu od takratnega establišmenta in vzpostavitvi alternativnega družbenega reda.

  • Filmski almanah (1991–2020)

    Na začetku leta 1992 je pri Mladininem filmskem kritiku Marcelu Štefančiču, jr. doma pozvonil Mladinin novinar Ivo Štandeker (1960–1992) in mu prinesel prvi tiskani izvod Filmskega almanaha, almanaha, v katerem so bile zbrane vse Marcelove recenzije kinofilmov leta 1991. Vsi filmi leta, vsi kulti leta, vsi filmski obrazi leta, vsi krahi leta. Preden je Ivo vstopil, je rekel Marcelu: »No, zdaj si pa predstavljaj, kako bo čez deset let, ko jih bo na polici deset. In čez dvajset, ko jih bo dvajset. In čez trideset, ko jih bo trideset.« Tu se je ustavil – pri številki 30.

  • Božidar Slapšak

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Družba

    Zametki urbanega

    Proti koncu lanskega leta so v javnost prišle osupljive, z letalnikom posnete fotografije izkopanega dela železnodobnega naselja na Pungrtu nad Igom s kamnitimi temelji skoraj tipskih lesenih hiš, zgrajenih v nizu ob ulici, ki teče vzdolž masivnega obzidja, pa z ozkimi uličicami med hišami. Za tem nizom je bila ugotovljena še ena ulica, ob njej drugi niz hiš, za njimi pa notranje, morda mlajše obzidje. Tisti, ki nam v tistem predbožičnem času misli niso povsem zapolnile nakupovalne radosti, smo se zdrznili – pa saj to je videti kot pravo urbano tkivo, in to sredi prvega tisočletja pred našim štetjem, v kontinentalni Sloveniji. Dokument je vrhunski, ekipa, ki ga je pridobila, je opravila izjemno delo, podoba si zasluži častno mesto v našem kulturnem spominu.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kolumna

    Korakamo, kjer hočemo

    Bil je impresiven prizor: na križišču in še naprej v ulice velikanska množica, promet ustavljen, po na hitro urejenem ozvočenju govori Jaša Jenull, 30 tisoč petkovih protestnikov od časa do časa zaploska in zahrumi, prometni policist pomaga preusmeriti v gnečo ujete avtobuse, mimo pripelje vlak in veselo zatrobenta. Robokopi zaman čakajo pred parlamentom, večinoma najbrž olajšani, Janša, Hojs, Olaj pa osmešeni. Jih je mikalo, da bi robokope poslali na križišče in tam udarili po protestnikih? Najbrž, a nad toliko ljudi si še ta režim ne upa.