• IK, STA

    8. 6. 2021  |  Politika

    Hojs zanikal, da Slovenija vstop Hrvaške v schengen podpira s figo v žepu

    Notranji minister Aleš Hojs je danes odločno zanikal poročanje nekaterih hrvaških medijev, da Slovenija vstop Hrvaške v schengen podpira s figo v žepu. "Je pa vprašanje, ali bo soglasje o širitvi schengna mogoče doseči, zato tudi ni jasno, ali bo slovensko predsedstvo to vprašanje uvrstilo na dnevni red notranjih ministrov EU," je dejal. 

  • DK, STA

    9. 6. 2021  |  Svet

    Ko kriptovaluta postane zakonito plačilno sredstvo

    V Salvadorju je kongres sprejel zakon, po katerem bo kriptovaluta bitcoin zakonito plačilno sredstvo, je danes sporočil salvadorski predsednik Nayib Bukele. Salvador bo tako prva država na svetu, ki bo prevzela kakšno kriptovaluto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    9. 6. 2021  |  Družba

    »Noro je pričakovati, da bodo ženske nehale biti seksualna bitja, ker so prestopile mejo tridesetih«

    "Še vedno živimo v pretežno patriarhalnem svetu, ki je podvržen moški perspektivi. Zato so praviloma marginalizirana vsa telesa, ki ne spadajo v kanon tradicionalnih lepotnih standardov. Noro je pričakovati, da bodo ženske (oziroma kdorkoli) nehale biti seksualna bitja, ker so prestopile mejo tridesetih ali ker njihov trebuh ni popolnoma raven. Bog ne daj, da bi omenjali, da se mnogim ljudem zdijo posamezniki, ki ne ustrezajo lepotnim normam, spolno privlačni. To je ista kultura, v kateri je za moške sramota, če javno priznajo, da so jm privlačne debele ženske. Vse skupaj je samo za na odpad."

  • Uredništvo

    9. 6. 2021  |  Politika

    »Radi bi, da bi bil Maribor tako multikulturen, kot je bil pred prvo svetovno vojno«

    "Mesto je v prvi vrsti seveda namenjeno meščanom. Želim pa si, da bi znali v mesto privabiti ljudi, ki imajo znanja in kompetence, s katerimi bi lahko vplivali na razvoj regije. Temu je namenjena mednarodna osnovna šola, da bi lahko ljudje iz tujejezičnih okolij sem prišli kot družina. Iz izkušenj vem, da imajo mnogi člani uprav bank, zavarovalnic ali drugih velikih podjetij s tem zdaj problem. Zato raje gredo v Ljubljano ali Gradec in s tem izgubljamo dobre kadre. Okrog 20 tisoč ljudi se vozi na delo v sosednjo državo, deset tisoč pa v osrednjo Slovenijo. Imamo ljudi, ki smo jim omogočili zaključiti šolo in fakulteto, potem pa jim ne zagotovimo delovnega mesta, vozače, ki trošijo svoj čas in z vožnjo onesnažujejo okolje. Radi bi, da bi bil Maribor tako multikulturen, kot je bil pred prvo svetovno vojno, ko se je tukaj govorilo več jezikov in so bili v mestu tudi tuji vlagatelji - ne le germanski narodi, ampak tudi drugi."

  • DK, STA

    9. 6. 2021  |  Svet

    Zamrznitev premoženja vsem tistim, ki prispevajo k destabilizaciji Zahodnega Balkana

    Ameriški predsednik Joe Biden je izdal ukaz za zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v ZDA vsem tistim, ki prispevajo k destabilizaciji položaja na Zahodnem Balkanu. Te osebe bo določilo ameriško ministrstvo za finance po posvetovanju s State Departmentom.

  • DK, STA

    9. 6. 2021  |  Družba

    V avtomobilu, parkiranem na soncu, umrl otrok

    V parkiranem avtomobilu v Kninu je v torek umrl petletni otrok, ki ga je oče pustil v vozilu, potem ko se je v jutranjih urah pripeljal v službo. Otroka so našli mrtvega popoldne, ko je temperatura v Kninu dosegla skoraj 30 stopinj Celzija. Mestna uprava Knina je napovedala, da bodo zaradi tragedije razglasili dan žalovanja.

  • DK, STA

    9. 6. 2021  |  Svet

    Veliki koncert v parku ob vrnitvi v normalno življenje

    New York namerava avgusta gostiti veliki koncert v Central Parku za praznovanje ponovnega rojstva mesta po pandemiji covida-19, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil župan Bill de Blasio. Podrobnosti o programu niso razkrili, De Blasio pa je za organizacijo zaprosil znanega glasbenega producenta Clivea Davisa.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Kultura

    Deseta obletnica festivala Spider

    V Plečnikovem letnem gledališču v Parku Tivoli bo med 16. in 20. junijem potekal 10. Spider - festival radikalnih teles, na katerega je umetniški vodja Matej Kejžar povabil avtorje in avtorice, ki so na njem nastopili lani. Pričakujejo 80 umetnikov iz osmih držav, njihove nastope pa bosta dopolnila Festival radikalnih pogovorov in (ne)konferenca o mednarodnih plesnih trgih.

  • DK, STA

    9. 6. 2021  |  Kultura

    Zamolčan pojav samomorov med mladostniki

    Na Malem odru Gledališča Celje bodo 10. in 11. junija premierno uprizorili dramo ameriške avtorice Johnne Adams Gorazdov vozel, ki tematizira problematiko samomorilnosti med mladimi. S predstavo v režiji Ajde Valcl, ki je interno premiero doživela med epidemijo, ogledalo pa si jo je tudi nekaj dijakov, želijo opozoriti na zamolčan pojav samomorov med mladostniki.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Politika

    Janševa vlada želi STA zabiti še zadnji žebelj v krsto 

    Ker je vlada ocenila, da je treba podrobneje razčleniti posamezne določbe zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), predlaga izdajo uredbe, s katero se "podrobneje ureja in razčlenjuje zakonske določbe, ki se nanašajo na javno službo, ki jo opravlja STA, in njeno financiranje ob upoštevanju sklepa Evropske komisije", poroča Večer

  • IK, STA

    8. 6. 2021  |  Politika

    Zorčič ne bo sklical izredne seje za obravnavo Levice, ki sta jo zahtevali SDS in NSi

    Predsednik Državnega zbora (DZ) Igor Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ za obravnavo programa Levice, ki sta jo zahtevali SDS in NSi. Ustavna, zakonska in poslovniška ureditev namreč preprečujejo, da bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov stranke, je razvidno iz njegovega dopisa, ki ga je na predlagatelje naslovil po pridobitvi mnenja ZPS.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Družba

    »Šole v Sloveniji niso varne za pripadnike LGBT+ skupnosti«

    Rezultati raziskave z naslovom LGBT mladi - prebijmo molk v šolah, so pokazali, da šole niso varni prostori za pripadnike LGBT+ skupnosti, so sporočili iz društva za zagovorništvo pravic LGBTI oseb Legebitra. Vsak četrti LGBT+ dijak poroča, da v šoli pogosto sliši homofobne opazke, v več kot polovici primerov pa šolsko osebje ni posredovalo. 

  • Ali še lahko rešimo javno RTV?

    Naslov bi pravzaprav moral biti širši, dotakniti bi se moral stanja duha v tem kritičnem trenutku za Slovenijo, ki v krču avtokratske vladavine Janeza Janše komajda še diha, mnogi njeni vitalni sistemi pa so ali paralizirani in onemogočeni ali pa že v polnosti izpolnjujejo peklenski načrt predsednika SDS in vlade. Pa o tem v nadaljevanju, najprej naj se lotim naslovne dileme. Vem, da ne bom povedal nič pretresljivo novega, ugašanje osnovnega poslanstva javne RTV je prisotno že nekaj časa, še posebej izrazito pa po nastopu novega direktorja RTV. Nič ne pomaga dejstvo, da se večina zaposlenih na RTV zaveda svojega poslanstva, dejstva, da je lahko objektivno novinarstvo samo neodvisno od politike in da bi morali uredniki avtonomno, samostojno odločati izključno po strokovnih kriterijih, brez strahu pred cenzuro lastnega vodstva oziroma vpliva aktualne vladajoče politične garniture. Da je nekaj hudo narobe v tem trenutku na RTV Slovenija, mi je potrdilo dogajanje 4. junija.

  • IK, STA

    7. 6. 2021  |  Svet

    Evropski komisar za pravosodje: »Slovenija naj čim prej imenuje delegirana tožilca«

    Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo danes znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca v okviru Evropskega javnega tožilstva (EPPO). "Potrebujemo še dva evropska delegirana tožilca iz Slovenije," je dejal danes v Luxembourgu. Komisar upa, da bo mogoče o tem kmalu govoriti tudi z novim ministrom za pravosodje.

  • Uredništvo

    7. 6. 2021  |  Politika

    Protest za Radio Študent

    Na Radiu Študent v sodelovanju z Iniciativo za Radio Študent, skupnostjo sedanjih in nekdanjih sodelavcev in sodelavk ter podpornikov in podpornic, izvajajo poseben gverilski radijski program, poimenovan Radio Kričač. Frekvenca Radia Študent se tako vrača k svojim koreninam: za svobodo izraza, proti kratkovidnim represijam. Od srede, 9. junija, do petka, 11. junija, med 11. in 15. uro bodo z Metelkove izvajali poseben uporniški program. "Udarna muzika. Objesten špikeraj. Odporniški nagovori. Tridnevni učni komad za ministrstvo in njegovo komisijo za uravnoteženje medijskega prostora ter vso oblast. Ni naključje, da čez cesto domuje ministrstvo z največjimi težnjami po uravnoteženju," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Politika

    »Za Janšo je sklepanje orožarskih poslov bolj plodno kot pa podpora ljudstvu«

    "Palestinci so okupirani od leta 1948, in če tlačiš ljudstvo tako dolgo, bo vsekakor reagiralo. Prvo vstajo so imeli v osemdesetih, druga je bila okrog leta 2000, zadnjih dvajset let je ni bilo, bila pa so krajša obdobja, ko so Palestinci na različne načine, nekateri tudi z nasiljem, iz obupa poskušali spremeniti status quo. To je odziv nemoči, ko se desetletja trudiš z nekimi mirnimi demonstracijami, željami po normalnem življenju, spoštovanju temeljnih človekovih pravic, na neki točki pač obupaš. V Gazi to Hamas vsakič znova izkoristi in rakete poletijo proti Izraelu, primerjalno pa je škoda, ki jo Hamas s tem povzroči Izraelu, veliko manjša, kot če je obratna situacija."

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Politika

    »V Sloveniji lahko sočasno opazujemo še eno vrsto utrujenosti: utrujenost od vlade Janeza Janše«

    "V času pandemije smo večkrat slišali za pandemsko utrujenost. Strokovno jo razlagajo kot apatijo, naveličanost, izogibanje sicer racionalnemu ravnanju nevarnosti navkljub. Za pandemsko utrujenost obstaja tudi zdravilo: premik dojemanja pandemije z abstraktnega na osebno raven, fizična aktivacija in ponotranjenje racionalnih priporočil. To velja storiti ravno tedaj, ko smo najbolj utrujeni."

  • DK, STA

    8. 6. 2021  |  Svet

    Kitajska odobrila tudi cepljenje otrok, starejših od treh let

    Kitajska je odobrila izredno uporabo cepiva proti covidu-19 tudi za otroke, ki so starejši od treh let, so za francosko tiskovno agencijo AFP sporočili iz kitajskega farmacevtskega podjetja Sinovac. S tem je Kitajska postala prva država, ki je tako znižala starostno mejo za cepiva.

  • DK, STA

    8. 6. 2021  |  Politika

    Slovenija ne bo odprla veleposlaništva v Belorusiji

    Janez Škrabec ni več beloruski častni konzul v Sloveniji. Vlada je namreč sprejela sklep o umiku soglasja k odprtju konzulata Belorusije v Ljubljani, ki je bil prejšnji teden objavljen v uradnem listu. Škrabec je ob odločitvi vlade izrazil obžalovanje.

  • DK, STA

    8. 6. 2021  |  Družba

    Prva ženska na čelu angleške nogometne zveze

    Debbie Hewitt bo postala prva ženska na čelu angleške nogometne zveze (FA), potem ko jo je odbor zveze predlagal kot uradno kandidatko za naslednico prejšnjega predsednika zveze Grega Clarka, ki je lani novembra odstopil zaradi izjav glede temnopoltih igralcev, poroča britanski BBC.

  • DK, STA

    8. 6. 2021  |  Družba

    Na Hrvaškem možna prepoved prodaje energijskih pijač mladoletnim

    Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sprožil pobudo za prepoved prodaje energijskih pijač mladoletnikom. Za to se je odločil, ko je prejšnji konec tedna v Zagrebu umrl 13-letnik, ki naj bi zaužil več energijskih pijač. Zdravniki so posthumno ugotovili, da je imel fant do takrat neznane poškodbe srca.

  • DK, STA

    8. 6. 2021  |  Svet

    V Haagu danes izrek pravnomočne sodbe Mladiću

    Sodniki Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča bodo danes v pritožbenem postopku izrekli pravnomočno sodbo bivšemu poveljniku sil Republike srbske Ratku Mladiću, ki je bil na prvi stopnji leta 2017 obsojen na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Kultura

    Slovenska manjšinska koprodukcija v Cannesu

    Na Tednu kritike v Cannesu bodo v tekmovalnem programu sedmih izbranih filmov predvajali tudi italijansko-slovensko-francosko koprodukcijo Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani. 

  • Uredništvo

    6. 6. 2021  |  Politika

    Pahor bo odlikoval STA

    Predsednik republike Borut Pahor je v oddaji Politično s Tanjo Gobec dejal, da bo odlikoval Slovensko tiskovno agencijo (STA) obenem pa tudi koprski del RTV Slovenija (TV Koper) in slovenski del italijanske televizije RAI. "Mislim, da so to tri obletnice, tri pomembne medijske institucije, ki so pomembno prispevale k temu, da imamo svobodo govora, svobodo izražanja in svobodo medijev," je poudaril Pahor. "Slovensko tiskovno agencijo bom odlikoval za 30 let njenega pomembnega poslanstva," je dodal. Predlog odlikovanja STA ob njeni 30. obletnici je predsednik republike prejel s strani Društva novinarjev Slovenije (DNS). 

  • Zakaj še Dimitrij Rupel zardeva, ko ga hvali Rosvita Pesek?

    Po tistem, ko so s pomočjo Mitje Čandra uspešno odstranili Renato Zamida, so na vladi našli odličnega kandidata za njeno mesto na čelu Javne agencije za knjigo (JAK). Upokojeni 75 let star politik in diplomat, tudi rektor Jambrekove Nove univerze, človek vseh režimov in položajev, v zadnjem času borec proti medijskim krivicam in ob pomoči dr. Petra Jambreka pisec užaljenih pisem v Spiegel, Guardian in celo paleto mednarodnih medijev, ki menda pregrdo pišejo o našem predsedniku vlade, član Zbora za republiko, Katedrale svobode in vse think-tankov, ki si jih namislila Janševa politika, pred kratkim tudi neuspešen kandidat za OVSE, bo zdaj le našel manjšo sinekuro, kot je temu dejal Luka Mesec.

  • IK, STA

    7. 6. 2021  |  Svet

    Opravičilo za kazenski pregon istospolno usmerjenih

    Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić se je danes v imenu države opravičila za kazenski pregon istospolno usmerjenih. Po ocenah zgodovinarjev je bilo v Avstriji med letoma 1950 in 1971 zaradi spolne usmerjenosti obsojenih okoli 13.000 ljudi.

  • DK, STA

    7. 6. 2021  |  Politika

    Janša očita komisarki Sveta Evrope, da je del omrežja lažnih novic

    Premier Janez Janša je komisarki Sveta Evrope za človekove pravice Dunji Mijatović po objavi kritičnega poročila o svobodi medijev in svobodi izražanja v Sloveniji očital, da je del omrežja lažnih novic. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice je v poročilu, objavljenem minuli petek, slovenske oblasti med drugim pozvala, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi.

  • Tomaž Lavrič

    7. 6. 2021  |  Politika

    Tonin: »Potrebujemo tako korenček kot palico«

  • Tomaž Lavrič

    7. 6. 2021  |  Politika

    Jih boste zdaj ustavili?

  • Uredništvo

    7. 6. 2021  |  Politika

    »Niti na eno državno proslavo nas niso povabili. Ko smo pomagali, so nas prežvečili in izpljunili.«

    "Leta 1988 na Kongresnem trgu, ki je bil napolnjen do zadnjega kotička, se ne spomnim nobenega policaja, zdaj pa na protestih vidim razkazovanje militantne sile, robokope. Nadzor razumem, če policija brani protestnike, ne pa, da se varujejo pred protestniki."