• STA

    12. 4. 2021  |  Politika

    Seznam vladnih ukrepov, ki veljajo od danes

    Po strožjem zaprtju države zaradi omejevanja epidemije covida-19 bodo od danes do 18. aprila veljali nekoliko manj strogi ukrepi, ki po prenovljenem vladnem semaforju sodijo v rdečo fazo. Razglasitev epidemije so sicer še podaljšali in bo veljala od 17. aprila še 30 dni.

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Politika

    »Minil je 100. dan odkar STA od vlade ni dobila niti evra«

    "V soboto je minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu," je javno pismo Janševi vladi začel direktor STA Bojan Veselinovič. Opozoril je, da vlada kot razlog, zakaj se je odločila za zaustavitev financiranja javne službe STA, navaja, da STA še vedno ni dostavila dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko pripravilo oceno »primernega financiranja«. Kot direktor naj bi bil Veselinović letos dvakrat pozvan k podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za letos, vendar naj za to ne bi izkazoval nobenega interesa. "Ne drži ne eno ne drugo," poudarja direktor STA. 

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Svet

    VIDEO: Policijsko nasilje zaradi kršenja policijske ure

    Na spletu je dostopen videoposnetek nadzornih kamer (objavljamo ga spodaj), na dva uniformirana policista pretepata mlajšega moškega. Nočno nasilje naj bi bilo posneto v Mostarju, poročajo hrvaški in bosanski spletni mediji, kamera pa naj bi bila nameščena nad vhodom v stanovanjski objekt.

  • DK, STA

    12. 4. 2021  |  Družba

    »Upamo, da do zaprtja šol in vrtcev ne bo več prihajalo«

    V vrtcih, kjer so po 11-dnevnem strožjem zaprtju javnega življenja od danes ponovno lahko sprejeli vse otroke, in šolah, kamor so se po dobrem tednu dni vnovičnega šolanja na daljavo spet vrnili osnovnošolci in del dijakov, si želijo in upajo, da zapiranja zavodov ne bo več. V šolah čakajo nadaljnja navodila glede samotestiranja učencev.

  • DK, STA

    12. 4. 2021  |  Družba

    »Žal mi je, da ne poteka komunikacija z ministrico Simono Kustec«

    Od danes so znova dovoljeni treningi in tekme vrhunskim registriranim športnikom, z določenimi omejitvami pa tudi vadba rekreativnim. Rado Pišot, predsednik državnega strokovnega sveta za šport, je pozdravil odločitev vlade in obenem izrazil upanje, da bodo sprejeti ukrepi trajnejši, "saj je šport rešitev težav in ne problem".

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Družba

    Kobal: »Počutil sem se, kot bi nekoga ubil. Linč je bil strahoten.«

    "Vzel sem nekaj, za kar sem menil, da je slab tekst. Vedel sem, da so nekateri v komisiji pripadniki točno take komercialnosti. Z moje strani je bilo predlagano še eno besedilo, ki je bilo moje avtorsko, vendar je bilo oddano pod psevdonimom. Ugotovil sem, da tistega sploh niso pogledali, zato me je zagrabila res huda potrtost. Zato sem poskusil še s tem besedilom in točno tega so vzeli. To je pokazalo na kompletno inkompetenco žirije, ki je izbirala besedila. Po aferi sem prejel kup kazenskih tožb, vrnil sem honorar, ki se ga nisem niti dotaknil, saj sem vedel, da ga bo treba vrniti. Počutil sem se, kot bi nekoga ubil. Linč je bil strahoten, čeprav sem se odklopil in se tega nisem zavedal v polnosti. Dolgo nisem dal izjav za medije, kasneje pa sem se na STA opravičil za to dejanje. Napaka je bila narejena in sem jo plačal, menim pa, da bi moralo biti tudi tu neko sorazmerje."

  • STA

    12. 4. 2021  |  Družba

    »Ob razširjenosti angleške različice so bistveno bolj bolni tudi mlajši ljudje, ki prej niso bili«

    Specialist infektologije in intenzivne terapije Tomaž Vovko je danes dejal da je angleška različica novega koronavirusa bolj smrtonosna, pri njej pa lahko pričakujemo težji potek bolezni. "Ob razširjenosti angleške različice so bistveno bolj bolni tudi mlajši ljudje, ki prej niso bili," je poudaril.

  • DK, STA

    12. 4. 2021  |  Svet

    Avstralija se je odrekla ciljem glede cepljenja

    Avstralija se je po počasnem začetku odrekla ciljem glede cepljenja proti covidu-19. Kot je pojasnil premier Scott Morrrison, je namreč prisotnih vse preveč negotovosti. Avstralija je sprva obljubljala, da bodo do oktobra cepili vse odrasle prebivalce, a so se soočili z zelo počasnim začetkom programa cepljenja.

  • IK, STA

    12. 4. 2021  |  Svet

    Anglija naj bi junija odpravila vse omejitve javnega življenja

    Velik del Britancev je danes korak bliže vrnitvi v normalno življenje, saj se v Angliji po več kot treh mesecih sproščajo številne protikoronske omejitve. Deloma se lahko odprejo pubi in restavracije, stranke lahko znova sprejemajo tudi frizerji. Vrata odpirajo vse trgovine.

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Družba

    Jonas: »Vlada nam hoče podtakniti, da smo navdušeni komunisti«

    "Jaz pripadam tisti generaciji, ki je bila v kontri proti kakršnikoli oblasti. Tako proti staršem kot proti sistemu. Danes sem liberalec in jezi me, ko nas trenutna vlada obtožuje, da si želimo vrnitve starih časov. Kot da nismo bili vedno v kontri. Zafrkavali smo se iz socializma. In zdaj nam hočejo podtakniti, da smo navdušeni komunisti. Nismo, jebemti."

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2021  |  Kultura

    Zajčje luknje

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bo od 15. aprila do 7. maja na ogled razstava španskega intermedijskega umetnika Maria Santamarie z naslovom Netrdne infrastrukture in zajčje luknje. Umetnik pri svojem delu raziskuje nove tehnologije in internetno infrastrukturo, tokrat pa se ukvarja z metaforo "oblaka" in skuša doseči, da se gledalci zavemo fizičnih infrastruktur, ki stojijo za neoprijemljivim "online" svetom.

  • DK, STA

    12. 4. 2021  |  Družba

    Za muslimane se začenja ramazan

    Več kot milijarda muslimanov po vsem svetu danes začenja postni mesec ramazan. Ta se bo začel po današnjem sončnem zahodu, prvi dan posta pa bo v torek. Post bo trajal 30 dni, in sicer do sončnega zahoda 12. maja. 13. maja bo nato sledil ramazanski bajram. Letošnje praznovanje bo sicer v veliki meri omejeno zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

  • DK, STA

    12. 4. 2021  |  Svet

    Na podelitvi baft slavila Dežela nomadov

    Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta je bil za najboljši film razglašen Dežela nomadov. Režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo, slavila pa je tudi glavna igralka Frances McDormand. Za izstopajoči britanski film je bil razglašen film Obetavna mladenka, bafto za najboljšega igralca pa je prejel Anthony Hopkins (Oče).

  • IK, STA

    12. 4. 2021  |  Kultura

    Tehnofobija ni za ženske

    Mestna knjižnica Kranj se je pridružila evropskemu izzivu, ki vključuje knjižnice in njihove lokalne skupnosti iz vse Evrope v želji, da (pre)oblikujejo sedanji in prihodnji pomen javnega prostora. V kranjski knjižnici so se tako lotili projekta Tehnofobija ni za ženske, s katerim želijo opogumljati ženske k udejstvovanju na področju tehnologije.

  • IK, STA

    11. 4. 2021  |  Politika

    V hišo občinske svetnice LMŠ vrgli steklenico s petrolejem in povročili požar

    Predsednik republike Borut Pahor je ostro obsodil nasilno dejanje v Črnomlju, ko je neznanec v petek zvečer skozi okno v hišo občinske svetnice stranke LMŠ Vesne Fabjan vrgel steklenico, napolnjeno s petrolejem, s čimer je povzročil manjši požar. Pahor je pozval k strpnosti in opozoril na pomen medsebojnega spoštovanja.

  • STA

    12. 4. 2021  |  Družba

    Kam naj se obrnejo mladi v stiski?

    Brezplačni posveti in možnost razbremenilnega pogovora so na voljo tudi študentom in mlajšim odraslim, ki v času ukrepov za zajezitev epidemije potrebujejo psihološko pomoč. Obrnejo se lahko na strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki so na voljo v številnih zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji, ali na telefonsko številko 080 51 00, poudarjajo na NIJZ.

  • DK, STA

    12. 4. 2021  |  Kultura

    Restavrirani tajvanski klasiki na spletu

    Slovenska kinoteka bo med 15. in 22. aprilom na spletu prikazala restavrirani tajvanski klasiki iz obdobja črno-belega filma Šest osumljencev (1965) in Neumna nevesta, naiven ženin (1967). Predstavili ju bodo v okviru evropske turneje Tajvanski izgubljeni komercialni filmi, pospremil pa ju bo pogovor s tujima strokovnjakoma. Kot so zapisali, so tajvanske klasike zaradi zgodovinskih okoliščin dragocena redkost, saj so politike japonizacije, sinizacije in vojnega prava vrsto let hromile razvoj lokalne tajvanske kulture in identitete.

  • Peter Petrovčič

    11. 4. 2021  |  Politika

    Dobra dva milijona evrov nezakonito izrečenih glob

    V začetku decembra lani je ustavno sodišče odločilo, da sklepi, s katerimi je vlada podaljševala svoje odloke, v katerih je zapovedovala nošnjo maske, prepovedovala shode, določala policijsko uro in prepovedovala prehajanje regijskih in občinskih meja, niso veljavni, saj jih vlada ni objavila v Uradnem listu. Tedaj je bilo jasno, da je policija na podlagi teh pravnih aktov, ki sploh niso bili pravno veljavni, izrekla številne kazni, ki jih ne bi smela. A od takrat se ni zgodilo nič.

  • Kako je Janša novinarja obtožil cenzure v slogu nacističnega propagandnega lista

    Festivala zapisov o žaljivostih slovenskega predsednika vlade v evropskih medijih ni konca, nemška Der Spiegel in hkrati z istim besedilom še Frankfurter Allgeimeine Zeitung povzemata poročilo nemške agencije dpa o zadnjem tviteraškem obračunu predsednika slovenske vlade s tujimi novinarji, tokrat o žalitvah na račun nemškega dopisnika Nikija Neumaierja, ki je na ARD v rubriki »Tagesthemen« poročal o ogroženi svobodi medijev v Sloveniji. Prispevek v Spieglu nosi naslov »Slovenski premier napadel dopisnika ARD«, prispevek v Frankfurter Allgemeine Zeitung pa »Slovenski premier je verbalno napadel dopisnika ARD«.

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Družba

    Hejt SLOVEni

    Severina, Hristina Popović in Goran Bogdan v videu proti sovražnem govoru. V kampanjo so se do zdaj s svojimi videosporočili vključili tudi Zoran Kesić, Ida Prester, Marko Vidojković, Mile Kekin, Slavimir Stojanović Futro, Nadin Mičić in druge javne osebnosti.

  • IK, STA

    10. 4. 2021  |  Politika

    Uberizacija strateškega sveta za digitalizacijo

    Vlada se je na dopisni seji seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem strateškega sveta za digitalizacijo, ki je posvetovalno telo predsednika vlade. Predsednik sveta je Mark Boris Andrijanič, sicer Uberjev lobist. 

  • Uredništvo

    11. 4. 2021  |  Družba

    »Sram me je, da se šele zdaj zavedam, kako sem bil priča zlorabam, in da sem bil takrat tiho«

    "Kdo bi si mislil, da bo generacija naših profesorjev in staršev končala tako neslavno. Vendar jim jaz ne bom sodil, grob si je izkopala povsem sama. Jaz lahko rečem samo fuck off, dovolj je, nočem se poistovetiti s tem vzorcem in takim obnašanjem. Ljudje, obtoženi zlorab na akademiji, so profesorji, ki sem jih spoštoval in so mi celo pomagali, največje izdajstvo pa je, da marsikdo od njih noče razumeti, zakaj in česa je obtožen. Igro moči je marsikdo od njih videl kot nekaj povsem sprejemljivega."

  • DK, STA

    11. 4. 2021  |  Družba

    Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji: »Papež Frančišek pomirja evropsko javnost«

    Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus se po 15 letih vodenja s položaja poslavlja tri leta pred iztekom mandata. V dneh, ko je informacija prišla v javnost, je bil deležen številnih klicev in prošenj, naj še enkrat premisli. Kljub temu ostaja pri odločitvi, da odide, je povedal v pogovoru za časnik Večer.

  • DK, STA

    11. 4. 2021  |  Družba

    »Otroci ne vedo, ali bodo v ponedeljek v šoli ali ne«

    Trenutno so vsi pedopsihiatrični oddelki v državi polni, prevladujejo motnje hranjenja, samomorilne misli in poskusi samomorov. Kot je za STA opozorila pedopsihiatrinja Hojka Gregorič Kumperščak, epidemija covida-19 ni ustvarila duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih, jih je pa razgalila. V zadnjih 20 letih so narasle za 64 odstotkov.

  • Uredništvo

    11. 4. 2021  |  Družba

    »Pri otrocih in mladih druženje ni samo želja, je potreba«

    "Še posebej so prizadeti otroci, ki so v tem letu začeli z novimi programi, na primer tisti v prvem letniku srednje šole in prvem letniku fakultete. Zato, ker še niso vzpostavili novih socialnih stikov, skozi vse te mesece pa so stari zbledeli. Med njimi je največ osamljenosti. Večina si želi novih doživetij, kontaktov. Mislim, da je ena od rešitev, kako pomagati otrokom, ta, da jih prioritetno cepimo. To so generacije, na katerih bo naša družba slonela v prihodnosti. Če bo epidemija še dolgo trajala, mislim, da potrebujejo prioritetno zaščito. Nobena druga generacija ni tako usmerjena v druženje in ni tako ključno zaznamovana s tem. Najtežje shajajo brez druženja in tudi ko pridejo skupaj, najtežje vzdržujejo zahtevano distanco. Pri otrocih in mladih to ni samo želja, to je potreba. Ena od prioritet mora biti, da jim dovolimo, da se jim življenje začne dogajati naprej. To je pomembno za njihovo zdravje in za našo dobrobit v prihodnosti. Menim, da to na preostale načrte o cepljenju dolgoročno ne bi imelo večjega vpliva in ne bi povzročalo večjih zaostankov."

  • Uredništvo

    11. 4. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #60

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Toneta Pavčka iz izbora poezije Ena sama beseda.

  • Mahnič grozil novinarju

    Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič je na tviterju povzel odziv predsednika slovenske vlade na prispevek ARD, ki je kasneje izbruhnil v še en medijski škandal, o katerem sta med drugim poročala tudi Spiegel in Frankurter Allgemeine Zeitung: »Lügen für den Brotwerb«. Tako so na ARD prevedli hud očitek slovenskega premierja (lying for living) njihovemu novinarju in celi hiši. Primerjanje osrednje nemške javne TV s Stürmerjem ali Pravdo je že tako poniglavost, kakršne na tej ravni še ni bilo.

  • IK, STA

    10. 4. 2021  |  Svet

    Otroci med zaprtjem šol niso napredovali

    Napredek nizozemskih otrok med zaprtjem šol zaradi pandemije covida-19 lansko pomlad je bil praktično ničen, kaže študija univerz v Oxfordu in Stockholmu. Še hujše posledice so utrpeli šolarji iz družin s slabše izobraženimi starši.

  • IK, STA

    10. 4. 2021  |  Politika

    V Slovenijo prihaja 7000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson

    Prihodnji teden bo v Slovenijo prispelo tudi 7000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poleg na NIJZ pričakujejo še 40.950 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer in BioNTech ter 4800 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca.

  • Sumljivi denarni tokovi

    Domen Savič, direktor zavoda Državljan D, se že leta trudi, da bi razgaljal sporne oglaševalske prakse, denimo oglaševanje v "tovarnah sovraštva", državno financiranje širjenja ksenofobije, sovražnega govora in netolerance skozi politiki lojalna državna podjetja. Hkrati v eni od svojih zadnjih akcij razkrinkava, kako se davkoplačevalski denar pretaka od nekaterih strank, recimo Nove Slovenije, preko ministrstev, ki jih te stranke obvladujejo, v čisto določene in izbrane medije. Takšne, ki jih favorizira ta stranka, skrbno izbrani mediji pa ji z veseljem finančno naklonjenost vračajo.