• Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Politika

    »Janša se je prilagodil novim časom in novim diskurzom«

    "Bilo bi resno, če ne bi bilo tako boleče smešno. Že ko desničarji v povedi uporabijo besedo diskurz, je to komično, absurdno pa je, ko levičarjem in celotni družbi očitajo šovinistični, seksistični in rasistični diskurz. A tako pač je, ko se izpoje diskurz o postkomunistični zaroti in ko zgodba o globoki državi nikogar več ne prepriča. Boj z ostarelimi dediči (ne)uspele slovenske tranzicije je končan, časi so se spremenili, kučani in jankovići upehali, sploh pa so si bili z Janšo od nekdaj preveč podobni." 

  • IK, STA

    10. 4. 2021  |  Politika

    Od danes maske na prostem obvezne le, če ni mogoče zagotovitvi ustrezne razdalje

    Danes začenjajo veljati spremembe odloka o vladnih ukrepih za zajezitev epidemije, po katerem maske na prostem ob vzdrževanju primerne medosebne razdalje ne bodo več obvezne. Še vedno pa ostajajo obvezne v zaprtih prostorih.

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Družba

    Kaj pisati z veliko in kaj z malo začetnico 

    "Verjamem, da je poglavje o veliki in mali začetnici še posebej razburilo duhove, ker pokriva vedenje, pri katerem je povezava med materialno platjo jezika in izvenjezikovnim svetom veliko bolj izkustvena, kot je na primer pri ločilih. Tam izražamo razmerja, ampak ni neposredne povezave, pri začetnicah pa bi intuitivno radi vedeli, če že nismo prepričani, kaj pisati z veliko in kaj z malo. Kaj je individualno, kaj splošno, zakaj velika, zakaj mala začetnica? Pozabljamo pa, če smo sploh kdaj vedeli, da je pravopis v veliki meri dogovor in le v manjši meri temelji na slovnici, zlasti pisanje velike in male začetnica. So poglavja, ki veliko bolj sledijo ustroju jezika. Tipično taka je stava vejice, ker izvira iz razmerij, ki obstajajo na slovnični ravni. Z veliko in malo začetnico smo veliko bolj vpleteni v pravopisno plat jezika."

  • Kako smo obnemeli

    Prejšnji teden smo bili precej po tihem in po hitrem postopku sodelavci ljubljanske univerze cepljeni proti covid-19. Na cepljenje se je prijavila večina pedagoškega, pa tudi strokovnega in tehničnega osebja. Cepljenje na Gospodarskem razstavišču je potekalo brezhibno in brez čakanja, v nasprotju s tistim le kak dan za nami, ko so starejši občani na svoj odmerek čakali ure in ure, čeprav bi po vseh pravilih morali biti na vrsti precej pred nami.

  • Jure Trampuš

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Domoljubje kot prevara

    »Spoštovane gospe ravnateljice, spoštovani gospodje ravnatelji! Živimo v eni najlepših držav na svetu, Sloveniji. Imamo dobre šole, ki se lahko ponašajo s tem, da so izobrazile in pripravile za življenje naše mlade. Del te priprave je tudi vzgoja za vrednote. Ena največjih vrednot je lastna država.« S temi lepimi besedami se začne dopis, ki so ga pred dnevi dobile slovenske osnovne in srednje šole. Ker se je bilo za državo »potrebno bojevati«, nikoli ne smemo pozabiti, kaj se je dogajalo v tistem slavnem letu 1991. Zato se dopis šolam končuje s prošnjo, naj šole in učitelji učence in dijake spodbudijo k sodelovanju v tekmovanju o zgodovini Slovenije, ki poteka pod geslom Jožeta Pučnika »Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo«. Namen tekmovanja je okrepiti zavest otrok o pomenu nastanka slovenske države, o evropskih vrednotah in demokraciji v Sloveniji.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Greta

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 5. maja na ogled švedski dokumentarec Greta, ki predstavlja eno od najbolj priljubljenih podnebnih aktivistk. Greta Thunberg si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in na našo odgovornost zanje. Film režiserja Nathana Grossmana spremlja Gretino življenje od prelomnega dogodka, ki jo je povzdignil iz anonimnosti, do njenih nastopov na konferencah in soočenj s politiki ter ob razkrivanju njenega osebnega doživljanja osvetljuje tudi vlogo njenega očeta, ki jo zvesto spremlja na njeni poti.

  • Republika tvitov

    Poleg znanstvenih odkritij in splošnega napredka v znanosti je obdobje razsvetljenstva v 17. in 18. stoletju zaznamoval tudi zanimiv in javnosti manj znan fenomen. Gre za pisemsko korespondenco med najbolj znanimi politiki, znanstveniki in (tako ali drugače) znanimi osebnostmi tistega časa. Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams, Condorcet, Voltaire, John Locke in številni drugi so samo nekateri izmed pošiljateljev in prejemnikov te korespondence, ki je kasneje dobila naziv Republika pisem.

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Družba

    Prihodnost dela opozarja na socialni in ekonomski položaj delavk in delavcev v Sloveniji

    Socialni demokrati v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom razpisujejo natečaj za oblikovanje prvomajskega plakata na temo 'Prihodnost dela'. Z družbenokritičnim plakatom želijo opozoriti na izzive dela, nove generacije delavskih pravic, delavskega organiziranja in kolektivnega organiziranja novodobnih in tradicionalnih delavk in delavcev, ki živijo od svojega dela in znanja.

  • Jure Trampuš

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Kako je zasebni interes ob pomoči politike skoraj premagal javnega

    Sedemindvajsetega oktobra lani je na ministrstvu za izobraževanje potekal sestanek o problematiki Nove univerze. Nova univerza je tista visokošolska institucija, ki združuje tri družboslovne fakultete, povezane s pravom, državnimi in evropskimi študijami, in nekaj pridruženih članic. Gre za zasebni visokošolski zavod z »elementi javno-zasebnega partnerstva«. Sedež ima v Novi Gorici, njena študijska središča pa so tudi v Kranju, Ljubljani in Mariboru. Nova univerza je v zadnjem letu od ministrstva za izobraževanje vsak mesec dobila okoli 160 tisoč evrov, nekaj denarja dobijo tudi neposredno posamezne fakultete. Njen idejni oče je Peter Jambrek, zdaj pa jo na položaju rektorja vodi Matej Avbelj.

  • Ne, šola ni ok!

    Znosno življenje v družbi zahteva sobivanje med tistimi, ki se razumejo, a zlasti med tistimi, ki se ne razumejo. Miniaturni posnetek tovrstne skupnosti je šolski razred. Ko učenci in dijaki ustvarjajo digitalne stike iz svojih otroških in mladinskih sob, vanje ne vključijo posameznikov, ki jih ne marajo. Si znamo predstavljati, kako bo tako naučena likvidacija nezaželenih, neprilagojenih, tako ali drugače nesimpatičnih posameznikov izgledala na družbeni ravni, ko bo daljinsko šolana mladina odrasla? Se lahko glede na temno projekcijo skupno približamo premisi, da moramo v času mučne epidemije ohraniti šole odprte za vsako ceno tudi če se v razredih tedensko menjava le po pet učencev?

  • Peter Petrovčič

    8. 4. 2021  |  Politika

    Lahko greste v tujino! Lahko greste v Italijo, Avstrijo, na Hrvaško!

    Ustavne sodnice in sodniki so odločili, da bodo presojali ustavnost vladnega odloka, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu, med katere sodijo tudi vse sosednje države. Obenem so do končne odločitve v zadevi tudi zadržali omenjeno določbo vladnega odloka in s tem slovenskim državljanom omogočili pot iz države.

  • Uredništvo

    9. 4. 2021  |  Politika

    Ukinja se policijska ura

    Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci vlade potrdil, da se v ponedeljek znova odpirajo šole, ukinja pa se omejitev gibanja v nočnem času oziroma policijska ura. Še vedno pa bo veljala omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Uvodnik

    Preprosta, a velika laž

    V Sloveniji imamo že leta opraviti s trdovratno lažjo, ki jo zlasti politiki, ki so trenutno na oblasti, zavestno in vztrajno ponavljajo. Zanje je ta laž izjemno pomembna, vedo, zakaj jo širijo in utrjujejo: na tej laži so najprej leta gradili svojo pomanjkljivo legitimnost, a zdaj, ko za svoje posle in nelegitimne poteze zlorabljajo epidemijo, s to lažjo utemeljujejo in legitimirajo svoja dejanja. Ta laž ima namen: z njo dejansko umetno ustvarjajo vtis, da imajo v tako rekoč polovici slovenske javnosti podporo za svoja dejanja. Laž je preprosta in neumna, zlahka jo je mogoče razkrinkati. A je res trdovratna, zato je ne smemo podcenjevati, ker je že velikemu delu javnosti zlezla pod kožo. Da je tako trdovratna, so krivi tudi novinarji, ki kot kakšne skobčevke ponavljajo to neumnost, pa še zdi se jim, da ima izrekanje te plitke domnevne »modrosti« nekakšno analitično težo.

  • Monika Weiss

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Hojs naroča 50 kilometrov rezilne žice

    »Srčna pripravljenost mnogih pomagati ljudem v stiski nas je v letu pandemije znova spomnila, da v težkih preizkušnjah nikoli nismo sami. Da je vsak med nami dragocen, ljubljen in poseben v Božjih očeh,« je v velikonočni poslanici razglasil predsednik vlade Janez Janša.

  • Borut Mekina

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Kako se pripraviti na četrto vlado Janeza Janše?

    Tragično, a tudi komično je opazovati, kako se predsednik vlade Janez Janša, ki je za nekatere od svojih sledilcev najboljši in celo najlepši, že dobrih osem mesecev trudi odstaviti direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča. Janša je uporabil že skorajda vse prijeme iz svojega arzenala: blatenje, diskreditacijo, grožnje, izigravanje zakonodaje, celo finančno izčrpavanje. Njegov direktor urada za komuniciranje Uroš Urbanija mora na STA pošiljati najneumnejša vprašanja, češ, poglejte, Veselinovič ignorira naše uradne dopise. Že večkrat so objavili Veselinovičevo bruto plačo, češ, Veselinovič je prvorazredni. Nanj so poslali delovno inšpekcijo, policijo, vpregli svojega nadzornika, zdaj morajo, da bi ga zlomili, črno na belem kršiti sedmi protikoronski zakon. Še huje: Janez Janša si je izdelal celo poseben propagandni video, s katerim poskuša mednarodne kritike prepričati, da je žrtev Veselinoviča in STA dejansko on. Manjka še samo, da nad Veselinoviča pošlje oklepnike.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Uroš Abram

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Družba

    »Sobe za okužene naj bodo v najvišjih nadstropjih, saj zrak potuje večinoma od spodaj navzgor«

    Epidemija covid-19 se nadaljuje v tretji val in verjetno to ni zadnja virusna epidemija, ki je doletela človeštvo, zato si velja zapomniti nekaj temeljnih načinov za ravnanje v času epidemij. Poleg ohranjanja ustreznega psihofizičnega stanja je gotovo eno od osnovnih ravnanj vzdrževanje čim boljšega zraka v zaprtih prostorih oziroma čim večje prezračenosti prostorov. Če bi bila slednja, predvsem v manjših prostorih, kjer se zadržuje več oseb, dobra, bi se virus širil precej počasneje. O tem smo se pogovarjali z Mitjo Lenassijem, strokovnjakom za prezračevanje in predsednikom upravnega odbora matične sekcije strojnih inženirjev v Inženirski zbornici Slovenije.

  • Pia Nikolič

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Družba

    Kljub prepovedi zbiranja v Mekinjah imeli mašo

    »V nedeljo okoli 7. ure smo bili obveščeni, da je v cerkvi v Kamniku obred, na katerem se nahaja več ljudi. Na kraju so policisti ugotovili, da je bilo v cerkvi dejansko deset ljudi, ki so se udeležili maše. Vsi udeleženi so uporabljali maske in bili na razdalji. Zbiranje in obredi so prepovedani, zato so jim policisti izrekli opozorilo po zakonu o nalezljivih boleznih,« je dogajanje pojasnila Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana. Na portalu Kamnik.info namigujejo, da je bilo v cerkvi še več vernikov, »vendar se je vsaj nekaterim izmed njih uspelo policistom izmuzniti skozi vrata zakristije«.

  • Veliki brat v Mariboru

    Prvo aprilsko soboto se je na Glavnem trgu v Mariboru zbralo večje število ljudi, ki so zahtevali odprtje šol in vzklikali protivladna gesla. Policijo je presenetila množičnost shoda in je hitro opustila možnost izločevanja posameznikov in pisanja glob, namesto tega so si policisti namestili telesne kamere in posneli obraze zbranih. Kasneje isti dan so sporočili, da bodo vsi, ki so bili tam in jih bo policija s prepoznavo obrazov lahko identificirala, na dom prejeli sporočilo o globi.

  • Luka Volk

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Družba

    Farsa univerze

    Da bi bile rektorske volitve ljubljanske univerze zanimive za splošno javnost, je podobno, kot da bi snežilo aprila – skoraj nemogoče je, a letos je nekako vseeno uspelo. Reklamni panoji, bombardiranje s spletnim oglaševanjem, pa tudi javne diskreditacije in blatenje so sicer skoraj neopazno izvolitev vodje osrednje akademske institucije spremenili v pravi spektakel, po vseh merilih primerljiv s parlamentarnimi ali predsedniškimi volitvami.

  • Uredništvo

    9. 4. 2021  |  Družba

    Danes prvi protivladni koncert

    Danes ob 19. uri se bo odvil protestni koncert, ki si ga boste lahko ogledali v živo na Facebooku in na spletni strani www.glasupora.si. Nastopili bodo Ana Vipotnik in Igor Leonardi (10.000 biciklov), Jadranka Juras in Darko Nikolovski (Operacija Juriš), MEF in Nobend (Mi se premikamo), Boris A. Novak, Leopold I (Nesen), Matija Solce, Jani Kovačič (Molk in profiti), Rihard Zadravec (Kdo koga), Zajtrk s prijatelji (Politično nekorektna), Doša (Razglednice), Andrej Rozman - Roza (Nas še za vas je sram), Luka Kotnik in Alina Hirtl (Prišel bo sončen dan), Zlatko (Svoboda), Sara Bajec in nekateri gosti presenečenja.

  • 9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Miro Cerar: »Za to se nismo borili«

    Miro Cerar, bivši predsednik vlade, sicer pa profesor na ljubljanski pravni fakulteti, odgovarja pritrdilno:

  • 9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Bogomir Kovač: »Potrebujemo samoupravljanje«

    Morda po modelu pogajanj ob vstopu v EU. Navaja tudi primer velike reforme, ki se jih je po finančni krizi lotila Islandija. A prvi pogoj za večje spremembe naj bi bila depolitizacija kadrovanja na vseh ravneh države.

  • Borut Mekina

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Ko kriza mine, pride sodba zgodovine

    Islandija je ena izmed držav, ki je zaradi svetovne finančne krize skorajda bankrotirala. Šele na podlagi Wikileaksa so državljani ugotovili, da je tik pred islandsko krizo ena od njihovih največjih bank posodila ogromne vsote denarja lastnikom te banke, nato pa dolgove odpisala. Ko je islandska javna televizija hotela objaviti seznam teh lastnikov, je sodišče na podlagi pritožbe, češ da gre za bančno skrivnost, pet minut pred oddajo to preprečilo.

  • Borut Mekina

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Po 15 letih eksperimentov z neodvisnim kadrovanjem in upravljanjem državnih podjetij

    Kadrovski cunami v času prve vlade Janeza Janše med letoma 2004 in 2008, najbolj primitivno politično kadrovanje po gospodarstvu, je bil za politiko in javnost tak šok, da je po njem prišla streznitev. Naslednja vlada Boruta Pahorja je obljubila, da bo poslej vse drugače. Pahor je tedanji ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs naložil, naj izdela nov način izbire nadzornikov in predsednikov uprav »državnih« podjetij. Krebsova se je pri tem zgledovala po tako imenovanem finskem modelu izbire neodvisnih strokovnjakov v nadzorne svete in uprave državnih podjetij. Osnovni princip finskega modela je, da vodstva podjetij sama v sodelovanju z lastniki izpeljejo natečajne postopke.

  • 9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Bojan Bugarič: »Omejiti naskok avtoritarnih voditeljev«

    »Primerjave kažejo, da lahko pravo pomembno zaustavi naskok avtoritarnih voditeljev, in sicer ko so ti še v zgodnji fazi svojega vzpona,« pravi Bojan Bugarič, danes profesor prava na angleški univerzi v Sheffieldu, ki je v preteklosti med drugim pomagal tudi pri pisanju zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA).

  • Lara Paukovič

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Kultura

    Roman, ki spreminja pogled na pedofilijo

    V najkontroverznejši knjigi Markiza de Sada, 120 dni Sodome, se štirje ugledni moški v poznih srednjih letih zaprejo v dvorec s haremom mladoletnih deklic in dečkov in jih uporabijo za udejanjanje vseh svojih najbolj izprijenih fantazij. V še eni de Sadovi knjigi, Filozofija v budoarju, skupina svobodomislecev v svet perverzne spolnosti uvede 15-letno deklico Eugénie. Med svobodomisleci padejo vsi moralni zakoni, užitek je glavno vodilo. Starost sodelujočih v aktu, ki užitek zagotavlja, ni bistvena, sploh če se, kot Eugénie, s početjem strinjajo.

  • Jure Trampuš

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Politika

    Namesto partizanskega znamenja poziv k vstopu v stranko SDS

    Konec decembra 1941 je bil na Pasji ravni, ki je bila nekoč najvišji vrh Polhograjskega hribovja, a jo je zaradi postavitve raketnega oporišča za nekaj metrov znižala nekdanja Jugoslovanska ljudska armada, Cankarjev bataljon. Po bojih z Nemci so se borci premaknili v Dražgoše, kjer je kasneje potekala velika dražgoška bitka.

  • Stanka Prodnik

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Kultura  |  TV

    Zgodovina na TV Slovenija

    V torek so bili na TV Slovenija eni tistih Odmevov, ko si kar malo ponosen na javno televizijo. Igor E. Bergant – kako paše, ko je voditelj res dobro pripravljen na oddajo, za Berganta pa to velja kar praviloma – je tako najprej opravil vsakodnevni pogovor z dr. Beović, se tudi malo pošalil, ji dal jasno vedeti, da zadeve, ki jih govori, včasih niso konsistentne, a ker so časi zagamani, ne bomo malenkostni, ampak gosposki.

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Družba

    Slovenija v devetdesetih

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla posebna številka Mladine z naslovom 9DESETA (ROJSTVO DRŽAVE, 2. del). Obsežen izbor člankov je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in tudi v naši spletni trgovini. Priskrbite si svoj izvod!