• IK, STA

    18. 3. 2021  |  Politika

    Krek: »Verjetno bomo šli v nov epidemični val«

    Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je danes dejal, da nas v naslednjih tednih najverjetneje čaka nov epidemični val covida-19, ki se bo v posameznih državah razvijal različno. Ob tem Kreka skrbijo tudi nove, bolj kužne različice koronavirusa, strokovno posvetovalno skupino pa dodatna sproščanja ukrepov. 

  • Borut Mekina

    18. 3. 2021  |  Politika

    »Janševa vlada je bila neoperativna«

    Računsko sodišče v danes objavljeni reviziji nabave zaščitne opreme ravnanje vlade opisuje z besedami: nesistematično, neenotno, nepravočasno, neusklajeno, neučinkovito. Vlada Janeza Janše je s svojim delom, vzporedno z razglasitvijo epidemije začela na videz izredno organizirano, po vojaško, z ustanovitvijo kriznega štaba, poročilo računskega sodišča pa razkriva dejanski kaos.

  • Monika Weiss

    18. 3. 2021  |  Ekonomija

    Podkupovanje in politično vmešavanje 

    V Sloveniji ostaja nesankcioniranje primerov podkupovanja iz tujine še vedno resen problem, je v danes izdanem poročilu opozorila posebna delovna skupina Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Od leta 1999 namreč noben primer podkupovanja iz tujine ni dobil sodnega epiloga.

  • IK, STA

    18. 3. 2021  |  Politika

    »Ne moremo si privoščiti, da bi tudi v naslednji krizi delovali neučinkovito«

    Transparency International (TI) Slovenia ob objavi revizijskega poročila o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje pandemije covida-19 poudarja, da je treba na podlagi ugotovitev sprejeti ustrezne ukrepe za preprečevanje neučinkovitega delovanja v prihodnjih izrednih razmerah.

  • IK, STA

    18. 3. 2021  |  Politika

    SMC bi podelila amnestijo dijakom, ki so prejeli kazni

    Poslanska skupina SMC je danes v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, ki bi podelil amnestijo dijakom, ki so na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlagajo tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob, je v DZ povedal prvopodpisani Branislav Rajić.

  • IK, STA

    18. 3. 2021  |  Politika

    Računsko sodišče: »Vlada in ministrstva pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti«

    Računsko sodišče je v danes objavljenem poročilu o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti. Od vlade in zavoda je zahtevalo popravljalne ukrepe.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SMC

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Borut Krajnc (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Pogled v drobovje nekoč najmočnejše stranke: SMC je postala ujetnica dvojca Janša-Počivalšek. Pogovarjali smo se z njenimi pomembnejšimi člani. Ne zamudite nove Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 19. marca, dalje. #Mladina11

  • Tonin Šarcu: »Ste kot nemški general maja 1945«

    Kdo je odgovoren, da Slovenija lanskega decembra ni naročila vseh količin cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki ga je imela na voljo? Ali je ob tem predsednik vlade celo lagal in manipuliral?

  • STA

    18. 3. 2021  |  Svet

    Združeni narodi: »Covid-19 bo verjetno postal sezonska bolezen«

    Covid-19 se bo najverjetneje razvil v sezonsko bolezen, so danes sporočili iz Svetovne meteorološke organizacije (WMO), ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Ob tem so posvarili pred hitrim sproščanjem ukrepov za zajezitev pandemije glede na sezono, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    18. 3. 2021  |  Družba

    Socialni prispevki samozaposlenih v kulturi po novem všteti med prihodke

    Samozaposleni v kulturi, ki jim prispevke za socialno varnost plačuje država in ki so t.i. normiranci, opozarjajo, da bodi deležni drugačne davčne obravnave. Ker bodo po novem zanje prispevki za socialno varnost všteti v davčno osnovo, bodo morali plačevati višjo dohodnino. Kot so pojasnili na Fursu, gre le za uskladitev z veljavno zakonodajo.

  • IK, STA

    18. 3. 2021  |  Svet

    Svarilo pred nasiljem desničarskih skrajnežev

    Urad nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti ZDA je objavil oceno obveščevalnih agencij, ki svarijo, da v ZDA rasistični skrajneži in milice predstavljajo največjo domačo teroristično grožnjo, ki se bo letos verjetno še povečala.

  • Lara Paukovič

    18. 3. 2021  |  Družba

    Tudi pri nas nad menstrualno revščino

    Pisali smo že, da so v Veliki Britaniji po izstopu iz Evropske unije odpravili davek na ženske higienske pripomočke, ki se uporabljajo pri menstruaciji. Ker zakonodaja EU preprečuje uvedbo ničelnega davka na te izdelke, to prej ni bilo mogoče, so pa številne države, ki ostajajo v EU (Nemčija, Italija, Francija, Češka ...), ženskam prišle naproti vsaj tako, da so davek, ki je večinoma znašal okoli 20 odstotkov, znižale. Zdrava ženska v življenju povprečno porabi okoli 16.800 higienskih vložkov oziroma tamponov, kar je velik strošek, pri tem pa je stopnja tveganja revščine pri ženskah višja kot pri moških in položaj je v zadnjem letu epidemija še poslabšala.

  • Uredništvo

    18. 3. 2021  |  Politika

    Koliko smo res »privarčevali«, ko nismo naročili cepiv?

    "Vlada pravi, da so hoteli 'privarčevati', ko niso naročili cepiv. Račun kaže drugače: 'privarčevali' so 5 milijonov evrov, vsak dan epidemije pa nas stane 5,9 milijonov. So sposobnosti vladnega računovodstva na nivoju njenega upravljanja epidemije - ali pa komu izredne razmere pač ustrezajo?"

  • Uredništvo

    18. 3. 2021  |  Politika

    »Mladi so na dobri poti, odrasti bi morali odrasli«

    "Zagotovo je vprašanje uporabe vseh tehnoloških pripomočkov v našem komuniciranju in delu nekaj, kar bomo morali nasloviti v prihajajočih časih, ko se bo življenje znova selilo v tirnice, kot smo jih poznali pred pandemijo. Nekatere stvari ne bodo enake, kot so bile, ni pa nujno, da je vse, kar se je v tem času dogajalo na daljavo, negativno. Iskanje nekakšnega novega ravnovesja med našim običajnim življenjem in digitalizacijo bo izziv prihodnosti. Na problematiko duševnega zdravja zaradi pandemije smo v strokovnih združenjih skozi celotno obdobje opozarjali in stanje se je tudi zaradi dolgotrajnosti same pandemije poslabšalo. To bo vsekakor največji izziv družbe, še posebej v obravnavi otrok in mladostnikov. In pandemija je osvetlila, da smo kot družba popolnoma zatajili pri oskrbi najstarejših. Upam, da se na ta problem v boljših časih ne bo preprosto pozabilo. V jubilejnem tridesetem letu naše države bi si želel, da začnemo državo jemati resno. Želel bi, da bi v prihodnosti odrasli resnično odrasli. Mladi so na dobri poti."

  • IK, STA

    17. 3. 2021  |  Politika

    Napoved ustavne obtožbe predsednika vlade 

    Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi za medije napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. Gre za neposredno odškodovanje državljanov in za kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, je dejal.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Plaktivat prvič z nagrado za študente

    Na Plaktivatove mednarodne natečaje na družbeno-odgovorne teme se prijavlja vedno več študentov. Na natečaj na temo solidarnost so jih izmed 336 prejetih del iz 28 različnih držav, 117 prispevali študenti. TAM-TAM Inštitut je zato uvedel dodatno, študentsko kategorijo. 

  • IK, STA

    18. 3. 2021  |  Politika

    Računsko sodišče bo danes objavilo revizijsko poročilo glede nakupa zaščitne opreme

    Računsko sodišče bo danes objavilo revizijsko poročilo glede nakupa zaščitne in medicinske opreme v času epidemije covida-19. Predlog poročila je sodišče izdalo 15. februarja po tistem, ko so zaključili razčiščevalne sestanke z zavodom za blagovne rezerve, vlado ter ministrstvi za obrambo, gospodarstvo ter zdravje.

  • Izak Košir

    17. 3. 2021  |  Družba

    »V Sloveniji ni ustrezno poskrbljeno za zaščito žvižgačev«

    V teh dneh z delom pričenja Center za zaščito žvižgačev, ki sta ga ustanovila Ivan Gale in EISEP - Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja iz Ljubljane. V sporočilu za javnost so zapisali, da se bo center ukvarjal z odpravljanjem posledic povračilnih ukrepov, ki pogosto doletijo žvižgače. "Gre za osebe, ki pri svojem delu zaznajo in prijavijo nepravilnosti, zaradi katerih (lahko) nastane škoda za javna sredstva, kršitev zakonitih postopkov, pravic ali legitimnih interesov organov, organizacij ali podjetij ter njihovih zaposlenih in drugih deležnikov ali kršitev človekovih pravic. Ker imajo povračilni ukrepi za potencialne žvižgače zastraševalni učinek, jih je treba obsoditi in prepovedati, posameznikom pa nuditi konkretno podporo v procesu soočanja z njimi," so zapisali.

  • Zver in SDS ob reklamiranju stališč uporabila prijazne grafike ... 

    Slovenski evroposlanec iz kvote SDS se je vključil v plenarno zasedanje evropskega parlamenta o svobodi medijev v Sloveniji. Dr. Milan Zver v skladu s svojo politično linijo kakopak ni priznal, da bi prihajalo do vladnih poskusov utišanja svobodnih medijev, kot se je zgodilo na Poljskem in Madžarskem, ustrezala mu ni niti razširitev razprave na Slovenijo skozi pobudo socialdemokratov in liberalcev (socialistov).

  • STA

    17. 3. 2021  |  Kultura

    Izstopajoče osebnosti slovenskega novinarstva

    Pri založbi ZRC je izšla monografija Osebnosti slovenskega novinarstva, ki jo je uredila Mateja Ratej, prinaša pa 15 življenjepisov izstopajočih posameznikov. Gre za eno redkih del pri nas, ki opisuje zgodovino poklica, za katerega je pogosto slišati, da je način življenja. Prikazuje tudi, kako je ugled novinarskega ceha precej nihal, so zapisali v sporočilu za medije.

  • IK, STA

    17. 3. 2021  |  Družba

    V Sloveniji najbolj zaupamo cepivu Pfizerja in BioNTecha

    V Sloveniji med cepivi proti covidu-19 najbolj zaupamo cepivu Pfizerja in BioNTecha, na drugem mestu pa je cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Cepivo Pfizerja in BioNTecha je na prvem mestu tudi na Hrvaškem, v BiH pa je na drugem mestu, kaže regionalna meritev Valicona.

  • STA

    17. 3. 2021  |  Družba

    V času protikoronskih ukrepov v Sloveniji več družinskega nasilja

    Število kazenskih ovadb za uboj, umor ali poskus teh dejanj se je lani v primerjavi z letom 2019 več kot podvojilo. Prvič doslej so se v samostojni Sloveniji v enem letu zgodili kar trije trojni umori, pri vseh je šlo za družinsko nasilje. Tudi v prvih letošnjih mesecih se je pripetilo več umorov v družini, nazadnje prav te dni dva na Celjskem.

  • IK, STA

    17. 3. 2021  |  Politika

    Slovenec bo novi podžupan v Celovcu

    Predstavnik slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem Lojze Dolinar bo novi celovški podžupan, je danes med drugim napovedal novoizvoljeni župan Christian Scheider, ki je v nedeljo slavil v drugem krogu občinskih volitev na avstrijskem Koroškem. Njegova stranka Team Koroška še išče koalicijske partnerje za vodenje koroške prestolnice.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    »Epidemija je znova odprla vprašanje tradicionalne delitve dela v gospodinjstvu«

    "Zdaj pa se nam dogaja na neki način reorganizacija družbenega reda, ko pa se reorganizira družbeni red, se na novo vzpostavljajo in odpirajo tudi vprašanja enakosti v širšem pomenu besede, ne le enakosti spolov. Tudi dogajanje ob epidemiji, vse te spremembe na neki način v družbi odpirajo prostor za vnovično izpraševanje o določenih družbenih pogodbah. Epidemija je močno znova odprla vprašanje tradicionalne delitve dela v gospodinjstvu. Akademski prostor pa tako kot vsi drugi sistemi tudi ni odporen proti predrugačenju družbe, je samo zrcalo družbe. Negotovosti je več, konkurence je bistveno več. In kadar je konkurence občutno več, je praviloma manj solidarnosti. To je simptomatika sodobne akademije, ki je izredno prekarna in negotova. In vse te negotovosti, tudi na trgu dela, na neki način dopustijo, da vzniknejo vse tiste pritlehne zgodbe razvoja družbe."

  • Marcel Štefančič jr.

    12. 3. 2021  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Film

    Britney Spears se je vse to dogajalo le zato, ker je ženska

    »Kdor zraste pred očmi javnosti, bo tragično končal,« pravi Mara Wilson, nekdanja otroška filmska zvezdnica. Matilda v Matildi, hči Robina Williamsa v Očku v krilu. Še več: »Naša kultura te deklice gradi le zato, da bi jih lahko uničila.« Mara Wilson je nedavno v New York Timesu objavila zelo odmevno kolumno, v kateri popisuje, kako je, namesto da bi praznovala rojstni dan, dajala intervjuje, kako so jo tabloidi razglasili za »razvajenko«, če je rekla, da je utrujena, kako so jo novinarji seksualizirali in že pri šestih mirno spraševali, če ima fanta, kateri igralec se ji zdi najbolj seksi in kaj misli o Hughu Grantu, ki so ga zasačili s prostitutko, kako so se njene fotografije že pri dvanajstih pojavile na spletnih straneh, ki so slavile »foot fetish« (»Vsakič me je bilo sram«), in kako so odrasli moški nenehno komentirali njeno telo. »Hollywood je sklenil, da bo obračunal s spolnim nadlegovanjem v filmski industriji, toda mene na filmskem setu niso nikoli spolno nadlegovali. Spolno nadlegovali so me mediji in javnost.« Ljudje si domišljajo, da si »slavni otroci to zaslužijo«, da torej »sami iščejo«, to pa zato, ker so »slavni in pomembni«. Ironično: to običajno moški rečejo ob posilstvu – saj je sama iskala!

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Zakaj Bowie skoraj ni prišel v Ljubljano

    "To je bil koncert, ki ga skoraj ne bi bilo. Zakaj? David Bowie je bil takrat, leta 1995, če se prav spominjam, res velika zvezda. Po, recimo, enomesečni predprodaji je bilo prodanih samo nekje, ne vem, 1.500 ali nekaj takega. In agent je bil že kar malo nejevoljen, je rekel: 'Kaj se dogaja?' Potem ko je bil pa koncert nekako en teden prej razprodan, je rekel agent: 'OK, super, hvala bogu. Ker me je David Bowie že spraševal: Pa kam me ti pelješ? Kam me spravljaš v neko Džubldžano?'"

  • DK, STA

    17. 3. 2021  |  Svet

    Če se potrdijo očitki o spolnem nadlegovanju, Biden želi njegov odstop

    Predsednik ZDA Joe Biden meni, da bi moral guverner zvezne države New York Andrew Cuomo odstopiti s položaja, če bo preiskava potrdila resničnost navedb o spolnem nadlegovanju žensk. To je prvi Bidnov odziv na škandal, ki se je začel že pred nekaj tedni.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Kaj je diskriminacija in kako ravnati v primeru suma neenake obravnave

    V Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani bo od 19. do 28. marca na ogled razstava Zagovorniki načela enakosti. "Ste bili kdaj obravnavani slabše samo zato, ker ste moški ali ženska? Ste bili kdaj obravnavani slabše, ker ste mlajši ali pa starejši? Vas je nekdo slabše obravnaval zaradi vašega priimka ali barve vaše kože? Ali pa morda poznate koga, ki se mu je to zgodilo?" se sprašujejo organizatorji razstave.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Prvi ris na Gorenjskem

    V začetku marca so v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega risa, ki bo izpuščen na Gorenjskem. Ime za risa, ki so ga pripeljali iz Romunije, so izbirali učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, poimenovali pa so ga Tris (triglavski ris). 

  • STA

    16. 3. 2021  |  Politika

    Slovenija decembra ni naročila cepiva 

    Slovenija je naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo po sistemu pro rata. Ta številka ni višja, ker decembra v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar. Tako sta se poleg nje tedaj odločili le še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.