• Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Politika

    Pahor bo po koncu predsedniškega mandata zaključil politično kariero

    Večerovi novinarji so med pisanjem teme o predsedniških volitvah, do katerih je še dobro leto in pol, na urad predsednika republike naslovili vprašanje, kaj predsednik načrtuje po izteku mandata. Predsednik republike Borut Pahor namreč na naslednjih volitvah v skladu s slovensko zakonodajo ne more več kandidirati. Na pomislek, ali sploh in kako se namerava nadalje politično udejstvovati, so v prvi vrsti poudarili, da si želi predsedniške dolžnosti "angažirano in vestno" opravljati do zaključka zadnjega dneva svojega mandata. "Predsednik Pahor namerava z zaključkom drugega predsedniškega mandata končati politično kariero. Devetkrat zapored je bil na različnih volitvah izvoljen na različne položaje v domači in evropski politiki, po zaključku predsedniškega mandata pa politične kariere ne načrtuje več. Glede ponudb za zaposlitev v zasebnem sektorju doma ali v tujini predsednik Pahor razume problem tako imenovanih vrtljivih vrat in bo pred sprejetjem morebitne take odločitve pridobil ustrezna mnenja vseh pristojnih ustanov," so predsednikovem uradu dodali v pojasnilu za Večer

  • »Sem urednik novega slovenskega fašističnega medija«

    Se bo predsednik vlade distanciral od skrajno desničarskega portala NTA, Nacionalne tiskovne agencije, ki ga sicer na svojem tviter računu zaenkrat občasno podpre s kakšnim retvitom? Ne le, da ga vodi odgovorni urednik, sicer javno razkriti zanikovalec holokavsta, Aleš Ernecl je v zadnjem pogovoru s svojim gostom, znanim supremacistom, konspiracistom in rasistom po imenu Stefan Molyneux, že v prvem stavku pogovora odkrito naznanil, da vodi novi slovenski fašistični medij: "I am editor in chief of new Slovene fascist media called NTA – National Press Agency." 

  • Oštro.si

    23. 3. 2021  |  Družba

    Dvomi o cepivu AstraZenece kljub mnenju stroke

    Zdravstveni minister Janez Poklukar je 15. marca začasno ustavil cepljenje s cepivom AstraZenece. Slovenija je tako sledila več evropskim državam, denimo Franciji, Nemčiji in Italiji, ki so uporabo tega cepiva zamrznile zaradi morebitne povezave med cepljenjem z AstraZeneco in nastankom krvnih strdkov po njem.

  • IK, STA

    22. 3. 2021  |  Politika

    Janševa vlada meni, da bi ukinitev policijske ure povzročila težke posledice za javno zdravje 

    Vlada je na dopisni seji sprejela mnenji, da predloga za začasno zadržanje nočne omejitve gibanja in za začasno zadržanje prepovedi prireditev in shodov nista utemeljena. Obe mnenji bo vlada poslala Ustavnemu sodišču RS, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

  • IK, STA

    22. 3. 2021  |  Politika

    »Klientelizem, nepotizem in neustrezne nabave«

    Poslanske skupine LMŠ, SD, Levice in SAB zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora glede ugotovitev revizijskega poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne in medicinske opreme. Menijo namreč, da je treba opraviti širšo razpravo o ugotovljenih nepravilnostih in zagotoviti, da se te ne bi več ponavljale.

  • IK, STA

    22. 3. 2021  |  Politika

    Janša: »Malo mimo je poslušati nasvete šefice poslanske skupine stranke z enoodstotno podporo«

    Vodja poslancev SMC Janja Sluga ocenjuje, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje skomunicirati. Premier Janez Janša odgovarja, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti "predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo".

  • Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Družba

    »Potreben bo razmislek, ali je tretji val dovolj velika grožnja, da je treba v zaprtje«

    "Na političnem nivoju bo potreben razmislek, ali je tretji val dovolj velika grožnja, da je treba v zaprtje, ali se lahko zanesemo na dobavitelje cepiv do te mere, da lahko rečemo, da pritisk na bolnišnice ne bo tako velik in nadaljujemo z odpiranjem. Če bi bil edini cilj ustaviti epidemijo, je treba v takojšnji 'lockdown', če pa je cilj tudi kolikor toliko normalno življenje, je treba poiskati vmesno pot, ki pa bo odvisna od dobave cepiv."

  • Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Družba

    »Vsako leto imamo več romskih dijakov in študentov«

    "Neskončno smo veseli vsakega mladega človeka, ki se odloči za svojo pot in jo uspe uresničiti. Največja težava je občutek manjvrednosti, nenehno prepričanje, ne, jaz pa tega nisem zmožen. A vsako leto imamo več romskih dijakov in študentov, ki kažejo, da se da, da je možno, da lahko tudi Romi doštudirajo, se zaposlijo, da obstajajo Rominje z diplomami in magisteriji. Zdi se mi, da že s samim obstojem zelo pozitivno prispevamo k drugačnemu razmišljanju."

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Politika

    Trumpova vrnitev

    Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek izrekel podporo kongresniku Jodyju Hiceu v republikanski tekmi za državnega sekretarja Georgie, ki bo prihodnje leto. Hice je naznanil kandidaturo proti Bradu Raffenspergerju, ki se je zameril Trumpu, ker ni hotel spremeniti izida lanskoletnih predsedniških volitev v Georgii.

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Politika

    Orban bi nadziral tudi pop glasbo

    Madžarska vlada načrtuje oživitev lokalne pop scene, v kar naj bi vložila 62 milijonov evrov. Načrt po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vključuje sredstva za iskanje in usposabljanje talentov ter subvencije za ustvarjanje vsebin in marketing ter za zagotavljanje infrastrukture. Načrt je naletel na bojazni o možnem političnem vplivu in cenzuri.

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Kultura

    Od Marine Abramović in njenih otrok do Helen Keller in njenega socialističnega nasmeha

    Zaradi trenutne epidemiološke situacije, bo 23. Festival dokumentarnega filma (FDF) potekal v virtualni obliki prek spletne platforme cinesquare.net. Med 24. in 31. marcem bodo prikazali 20 celovečercev in izbor filmov nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina. Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo potegovalo pet filmov na temo človekovih pravic. Mednarodno žirijo sestavljajo direktorica Slovenskega filmskega centa Nataša Bučar, eden od prvih članov Amnesty International Slovenije in direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski ter generalna sekretarka Amnesty International Kanade Ketty Nivyabandi.

  • Tomaž Lavrič

    22. 3. 2021  |  Kultura

    Otroci slovenskih ilustratorjev

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Politika

    Danska z dolgoročnim načrtom sproščanja protikoronskih ukrepov

    Na Danskem so dosegli dogovor o dolgoročnem načrtu odpravljanja zdaj veljavnih ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa, takoj ko bo dosežena ustrezna precepljenost rizičnih skupin. Dogovor so dosegle socialdemokratska vlada in bolj ali manj vse parlamentarne stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Družba

    Zaradi protikoronskih ukrepov na sodišču rešili manj primerov

    Vpliv vladnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 na delo celjskega okrožnega sodišča je bil lani velik, saj je sodišče poslovalo omejeno, torej le v nujnih in posebej izvzetih zadevah. Skupni pripad je bil v primerjavi z letom 2019 manjši za sedem odstotkov. Večjega zastoja pri poslovanju pa lani niso imeli, je za STA povedala predsednica sodišča Petra Giacomelli.

  • 23. 3. 2021  |  Kultura

    Je idealno mesto utopična ideja?

    Na prvem programu TV Slovenija bo nocoj ob 20.55 premierno na ogled dokumentarni film Amirja Muratovića Idealna mesta. Film predstavlja naselbine, ki so skozi zgodovino nastajale ob slovenski meji z Italijo in bi jih lahko označili za idealna mesta. "Mesto je lahko lepo, če je geometrijsko lepo in uporabno po neki logiki," načelo teh naselbin pojasni režiser, scenarist in montažer novega dokumentarnega filma. Skozi mestne naselbine z idejo idealnih mest v filmu vodi njegov strokovni sodelavec, arhitekt Fedja Košir.

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Družba

    Facebook odstranil 1,3 milijarde lažnih profilov

    Spletni velikan Facebook je včeraj sporočil, da so lani med oktobrom in decembrom z družbenega omrežja odstranili 1,3 milijarde lažnih računov. Izbrisali so tudi 12 milijonov člankov in drugih vsebin o covidu-19 in cepivih, ki so jih strokovnjaki označili za lažne ali dezinformacije, je objavil Facebook na svoji spletni strani.

  • DK, STA

    23. 3. 2021  |  Kultura

    V Sofiji nagradili slovensko manjšinsko koprodukcijo Oaza

    Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića je na 25. mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji v tekmovalni sekciji balkanskih filmov prejela posebno omembo, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Nagrade so na festivalu, ki se bo zaključil 31. marca, podelili že minulo soboto.

  • STA

    23. 3. 2021  |  Svet

    Nepravična razdelitev cepiv ni samo moralna sramota

    Neenakost med revnimi in bogatimi državami pri dostopu do cepiva proti covidu-19 je vse večja, je danes poudaril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Prepad je po njegovem mnenju "vsak dan bolj grotesken".

  • IK, STA

    22. 3. 2021  |  Politika

    Zorčič: »SMC ne igra tiste vloge, za katero smo se dogovorili ob vstopu v to koalicijo«

    Predsednik Državnega zbora (DZ) Igor Zorčič je za TV Slovenija dejal, da bo "verjetno tudi sam moral narediti neko revizijo stališča o sodelovanju v stranki". Ob tem je dejal, da je tudi na svetu stranke prejšnji teden izpostavil, da "SMC ne igra tiste vloge, za katero smo se dogovorili ob vstopu v to koalicijo". Zato se mu zdi vredno premisleka, kako naprej.

  • Retorika »našosti« je nevarna osnova za nacionalistično mentaliteto

    Aleksandra Pivec je spretno izkoristila kultni slogan »Slovenija, moja dežela« in ga uporabila v imenu svoje stranke »Naša dežela«. Oglaševalska akcija pod tem imenom je nastala že leta 1983 in bila namenjena promociji turizma, nehote je pripomogla tudi k slovenski osamosvojitvi, ugotavljajo številni, še danes pa ga lahko najdemo slogan navzoč povsod, npr. tudi v reklamni kampanji in znamčenju trgovskega podjetja Spar.

  • O mutacijah virusa, ki povzročajo največ skrbi

    Spomladi 2020 so bili v velikem brazilskem mestu Manaus, ki leži v središču amazonskega deževnega gozda, prisiljeni umrle za boleznijo covida-19 pokopavati kar v množična grobišča. Večmilijonsko mesto je virus sars-cov-2 močno prizadel, saj so se v prvem valu z virusom srečali skorajda vsi meščani.

  • Tomaž Lavrič

    22. 3. 2021  |  Politika

    V prvem letu vlade smo naredili že ogromno ... škode!

  • Uredništvo

    22. 3. 2021  |  Svet

    Cepljenost kot pogoj za vstop na letalo

    "Za oživitev letalskega prometa so cepiva proti covidu-19 ključnega pomena. Lani je število potnikov po svetu namreč padlo za 75,6 odstotka," opozarja direktor avstralske letalske družbe Qantas Alan Joyce in dodaja, da bodo vlade po svetu vztrajale pri cepljenosti mednarodnih potnikov. "Dolžni smo skrbeti za naše potnike in naše posadke, vsakdo v letalu mora biti varen," je dejal.  Po njegovih besedah 90 odstotkov ljudi, ki so jih povprašali, meni, da bi morala biti cepljenost pogoj za mednarodna potovanja.

  • IK, STA

    21. 3. 2021  |  Svet

    Afera z zaščitnimi maskami odnesla še enega politika

    V povezavi s korupcijsko afero nakupa zaščitnih mask v boju proti pandemiji covida-19 v Nemčiji je danes z vseh strankarskih funkcij odstopil poslanec krščanskih socialistov (CSU) na Bavarskem Alfred Sauter. Vodja CSU Markus Söder je zaradi afere, ki je pretresla tako CSU kot tudi sestrsko CDU, obljubil več preglednosti v stranki.

  • Uredništvo

    22. 3. 2021  |  Politika

    »Janša bi moral iti na zdravljenje odvisnosti od Twitterja«

    "Jaz sem za dialog. Z dialogom bi morali začeti, a je vprašanje, če smo se sploh sposobni poslušati med seboj. Osnova dialoga v teh kriznih časih bi morala biti, da s položajev umaknemo ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov ne obvladujejo tega, kar bi na položajih, na katerih so, morali. Vključno s predsednikom vlade, ki bi moral iti na zdravljenje odvisnosti od Twitterja."

  • IK, STA

    22. 3. 2021  |  Družba

    »Nikakor ne moremo biti zadovoljni zgolj z vpisom pravice do pitne vode v ustavo«

    Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v sporočilu za javnost ob današnjem svetovnem dnevu voda opozoril na pravico do čiste pitne vode. V Sloveniji smo pravico do pitne vode leta 2016 zapisali v ustavo, je spomnil in posvaril pred rokohitrskimi rešitvami, ki bi lahko to pravico ogrozile.

  • Uredništvo

    22. 3. 2021  |  Družba

    »Dejali so mi, da imam še vedno naglas svojih staršev«

    "Preden sem se vpisala, so me znanci spraševali, kaj bom študirala. Ko sem odgovorila 'slovenistiko', so mi dejali 'še vedno se ti sliši L' ali pa 'še vedno imaš naglas svojih staršev'. Takšne opazke se mi ne zdijo prijetne, ker to zame v bistvu ni pomembno. Mislim, da vseeno zmorem."

  • DK, STA

    22. 3. 2021  |  Politika

    Premier, ki je za rešitev vladne krize pripravljen odstopiti

    Slovaški premier Igor Matovič je izrazil pripravljenost, da pod določenimi pogoji odstopi in s tem ponudi možnost za rešitev vladne krize, ki jo je sprožilo nestrinjanje glede upravljanja zaostrenih zdravstvenih razmer. Njegov odstop so zahtevala koalicijske partnerice, v nasprotnem primeru pa zagrozile z odhodom iz vlade.

  • DK, STA

    22. 3. 2021  |  Svet

    »Svetovna kriza vode se ne bliža, temveč je že tu«

    Po vsem svetu več kot 1,42 milijarde ljudi, med njimi 450 milijonov otrok, živi na območjih z visoko ali izjemno visoko vodno ranljivostjo, ugotavlja Sklad ZN za otroke (Unicef). To pomeni, da vsak peti otrok po vsem svetu nima dovolj vode za svoje vsakdanje potrebe, so ob svetovnem dnevu voda opozorili v organizaciji.

  • IK, STA

    22. 3. 2021  |  Politika

    Tudi akademiki vlado pozivajo, naj preneha s finančnim izčrpavanjem in grožnjami STA

    V Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) z zaskrbljenostjo spremljajo zaostrovanje napadov vladnega urada za komuniciranje (Ukom) na Slovensko tiskovno agencijo (STA). Zaposlenim na agenciji izrekajo vso podporo ter Ukom pozivajo, naj preneha s finančnim izčrpavanjem in grožnjami STA.