• Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Kultura

    Nova radijska mini serija o slovenski mitologiji

    Na prvem programu Radia Slovenija bodo vsako soboto od 6. februarja dalje ob 22.40 predvajali novo radijsko mini serijo z naslovom Žetev in kletev, ki govori o slovenski mitologiji in je hkrati prva magistrska predstava AGRFT, ki je doživela prenos z odrskih desk na radijske valove.

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Šola je ustanova, ki otrokom zagotavlja potrebne pogoje za varno in zdravo odraščanje«

    Dekan Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Janez Vogrinc in dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Mara Cotič sta pozvala ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in vlado, da vsem učencem nižjih razredov osnovne šole zagotovi izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa v šolskih prostorih.

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Politika

    Krek: »Že konec meseca bi lahko imeli težak epidemiološki položaj«

    V Sloveniji naj bi šlo pri dveh odstotkih okuženih za angleško različico novega koronavirusa, pravi direktor NIJZ Milan Krek. Ker je ta različica kužnejša, poziva k upoštevanju preventivnih ukrepov. Prepričan je, da se bo različica zelo hitro razširila med prebivalstvom, če ji bomo dali možnost, zato opozarja, da bi lahko imeli težak epidemiološki položaj že konec meseca.

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Destruktivnim dejanjem, ki ogrožajo usodo generacij prihodnjih študentov, se je treba upreti«

    V akademski skupnosti s peticijo protestirajo proti posegom vlade v visoko šolstvo in znanost. Opozarjajo, da gre za nerazumne poteze, s katerimi trenutna izvršna oblast spodjeda sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev Republike Slovenije in da se je treba tovrstnim destruktivnim dejanjem upreti, so zapisali v peticiji, objavljeni na spletu. 

  • Izak Košir

    1. 2. 2021  |  Politika

    Tonin: »Naše vrednote so osrednje vrednote, na katerih je zgrajena Slovenija«

    Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj nastopil v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija. V pogovoru je med drugim branil ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja iz vrst NSi, proti kateremu je bila vložena interpelacija. Ob slednji je Tonin, sicer predsednik NSi, dejal sledeče: "Želimo pa zelo jasno sporočiti tudi predlagateljem te interpelacije. Kristjani smo del te družbe. In to bodo morali slej ko prej sprejeti." Voditeljica Tanja Gobec ga je ob tem vprašala, kaj je s tem pravzaprav mislil in kaj ima to opraviti z dvomi glede razpisa in smrtih v domovih za starejše. Tonina očitno ne moti, da je v to politično zgodbo povlekel tudi kristjane, saj je poudaril, da za svojo izjavo trdno stoji.

  • JAVNO PISMO

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Šolanje od doma je neizvedljivo v večini družin«

    Predsednik vlade, Janez Janša, Republika Slovenija se je z epidemijo novega koronavirusa znašla v najhujši zdravstveni, gospodarski in socialni krizi v vsej svoji zgodovini. Preizkušnja globalnih razsežnosti se v državi prevaja v hude socialne, razvojne in duševne stiske, na udaru pa so razumljivo najbolj ranljive skupine: med prvimi prav otroci in mladostniki. Epidemija in z njo ustavitev javnega življenja je prinesla tudi zaprtje izobraževalnih ustanov.

  • IK, STA

    31. 1. 2021  |  Politika

    Janša: »Nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene«

    Premier Janez Janša je protest zaradi ponovnega zapiranja šol, ki so ga v soboto pripravili v Trbovljah, označil za "nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije". V zapisu na Twitterju je prav tako navedel, da je šlo za "nezakonit shod". Danes so shode pripravili tudi v drugih 

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Svet

    Državni udar

    Mjanmarska vojska je danes izvedla državni udar in aretirala predsednika države Wina Myinta, dejansko voditeljico Aung San Suu Kyi in številne druge visoke politike. Za leto dni je razglasila izredne razmere in naznanila, da je prevzela oblast.

  • DK, STA

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Voljo ljudi je treba spoštovati«

    Iz sveta se vrstijo obsodbe današnjega vojaškega udara v Mjanmaru in nezakonitega priprtja dejanske voditeljice države, demokratično izvoljene Aung San Su Kyi in drugih vodilnih politikov. Med prvimi so se odzvale ZDA, ki so pozvale k ponovni vzpostavitvi demokracije in napovedale ukrepanje proti odgovornim. Dogajanje so ostro obsodili tudi v EU, kjer obenem pozivajo k izpustitvi priprtih, ter v Združenih narodih.

  • IK, STA

    31. 1. 2021  |  Politika

    Številni protesti proti zaprtju šol 

    Protesti zaradi zapiranja šol v regijah s slabšo epidemiološko sliko so se po sobotnem protestu v Trbovljah danes nadaljevali v številnih krajih po državi. Okoli sto protestnikov, tudi otrok, je svoje nestrinjanje z vladnimi odločitvami izrazilo v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju in drugod. Po poročanju lokalnih medijev se jih je največ zbralo v Kopru, Primorske novice poročajo, da celo več kot 700. 

  • DK, STA

    1. 2. 2021  |  Politika

    Republikanska stranka razklana

    Ameriška republikanska stranka je pred začetkom senatnega sojenja bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi ustavne obtožbe v kongresu po oceni poznavalcev razdeljena in na razpotju. Ena smer vodi v Trumpovo stranko, druga, manjšinska smer nazaj h koreninam republikanske stranke.

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Družba

    »Niti eno področje ni varno pred spolnim nadlegovanjem«

    "Najprej so se javljale umetnice, igralke, novinarke iz vse regije. Izjemno hitro se je potem razširilo na pričevanje žensk vseh poklicev, fakultet, zanimanj, institucij, starosti, iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije. Pokazalo se je, da je spolno nadlegovanje vseprisotno in se dogaja vsak dan. V desetih dneh, kolikor obstaja stran, smo prejele več kot 4000 sporočil o spolnih napadih, zlorabah, nasilju. To je dobra stran družbenih omrežij, stvar se lahko takoj razširi po vsem svetu. Klicali so nas tudi že s francoske, nemške in makedonske televizije, pa hrvaških, srbskih, bosanskih medijev."

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Družba

    »Naša šola izobražuje sužnje, ne svobodnih ljudi«

    "Domače naloge je treba ukiniti. Najbolje za vselej. So anomalija, saj smo del učnega procesa prenesli na dom. Če smo pošteni, je v slovenski šoli edini predmet, pri katerem otroci še gredo skozi vse tri faze – podajanje novih vsebin, utrjevanje in preverjanje – športna vzgoja. Drugi predmeti imajo zelo velikokrat le dve fazi – podajanje novih vsebin in preverjanje, medtem ko utrjevanje znanja prepustijo domu. To pa je nesprejemljivo. Če bi delali po pravilih, bi morali učitelji vse domače naloge predvideti tudi v učnih pripravah in letni pripravi na pouk, to pa bi pomenilo, da bi takoj drastično presegli čas, ki ga zakonodaja dopušča za učno obremenjevanje otrok. Šola in dom bi morala biti strogo ločena, kajti s tem, ko otrokom nalagamo domače naloge, jih vzgajamo tako, da bodo cele dneve delali tudi kasneje, ko bodo hodili v službo, in da si bodo delo nosili domov. Naša šola po tej plati izobražuje sužnje, ne svobodnih ljudi, saj otrokom zamegli mejo med prostim časom, ki je njihova pravica, in šolo. Učitelji velikokrat pozabljajo, da otroci v šoli sedijo pet, šest ur, da tam oddelajo cel delavnik, potem pa dobijo za domov še za dve, včasih tudi za tri ure domačih nalog. Mar ni osnovni namen izobraževanja nenehno izboljševanje kakovosti življenja ljudi? Noben starš si verjetno ne želi, da bo njegov otrok v prihodnosti moral garati, kot garamo starši v trenutnem obdobju turbokapitalizma."

  • DK, STA

    1. 2. 2021  |  Družba

    NIJZ: »Cepiva AstraZenece v Sloveniji predvidoma konec tedna«

    Prva pošiljka cepiv AstraZenece proti covidu-19 bo v Slovenijo prispela konec tedna ali pa v začetku prihodnjega tedna, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gre za 15.000 odmerkov cepiv. Danes pa se pričakuje nova pošiljka z okoli 17.550 odmerki Pfizerjevih cepiv.

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Svet

    Trump ostal brez odvetnikov

    Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se je dober teden pred začetkom sojenja zaradi ustavne obtožbe, ki ga bremeni spodbujanja upora proti oblastem ZDA, razšel s svojimi odvetniki, poročajo ameriški mediji. Razlog za razhod naj bi bili različni pogledi na način vodenja postopka obrambe.

  • DK, STA

    1. 2. 2021  |  Družba

    »Tehnologija naj bi nam življenje izboljšala, ne pa nas oddaljevala od bližnjih«

    Februar je mesec varne rabe interneta, namenjen aktivnostim za prijaznejši internet za vse, še posebej za najmlajše. Drugi torek v mesecu, 9. februarja, bodo številne države obeležile tudi dan varne rabe interneta, ki bo letos posvečen dobremu počutju pri uporabi interneta.

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Svet

    Javna zelena streha nad trgovskim centrom

    Skopje je zaradi svoje lokacije in več desetletij zmotnih urbanih politik, v zadnjih letih visoko na evropskih in svetovnih seznamih onesnaževanja. Potreba prebivalcev tega polmilijonskega mesta po več zelenja in kisika je zato očitna,  možnosti za spremembe pa so omejene, saj je osrednje mestno območje zelo gosto zgrajeno.

  • DK, STA

    1. 2. 2021  |  Svet

    Umrl član zasedbe The Animals

    V petek je v 78. letu starosti umrl Hilton Valentine, nekdanji kitarist britanske glasbene skupine The Animals. Novico o glasbenikovi smrti je preko Twitterja sporočila glasbena založba ABKCO Music & Records.

  • Damjana Kolar

    1. 2. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Staša Kleindiensta in Anžeta Severja z naslovom Predstava, spletni prenos koncerta zasedbe Širom, ki velja za eno najbolj priznanih slovenskih zasedb v mednarodnem glasbenem prostoru, razstavo Arjana Pregla, ki predstavlja dela iz njegovih zadnjih treh serij, skupinsko razstavo Academia Nuts #1: Leave Group?, ki predstavlja umetniške prakse in družbene premisleke osmih avtoric: Line Akif, Hannah Koselj Marušič, Lucije Ostan Vejrup, Eme Radovan, Lare Papov, Ize Štrumbelj Oblak, Lee Topolovec in Eve Žibert. 

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Politika

    Janša brani Slovenijo

    Na spletu se je pojavila videoigra z imenom Janša brani Slovenijo. V njej se lahko igralec preizkusi v vlogi aktualnega predsednika vlade in se spopade z epidemijo novega koronavirusa. Opremljeni s topom boste tako lahko krogle streljali v nadležne nasprotnike v obliki covida-19 ter pobirali vreče denarja. 

  • IK, STA

    31. 1. 2021  |  Politika

    »Vse več zaposlenih v domovih se odloča za cepljenje«

    Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je ob obisku Doma Petra Uzarja Tržič povedal, da se situacija v domovih starostnikov po državi bistveno izboljšuje. Vse boljši je tudi odziv na cepljenje. Ob tem je pohvalil pristop tržiškega doma pri osveščanju o prednostih cepljenja.

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Politika

    »Janšo žene strah pred izgubo oblasti in strah pred pozabo«

    "Kaj pa Janeza Janšo žene drugega kot strah. Celo dva. Eden je strah pred izgubo oblasti, drugi je strah pred pozabo. Za ta strah ga naj nič ne skrbi. Nikoli ga ne bomo pozabili. Nikoli pozabili njegovih nadčloveških naporov. Vsakodnevnih žrtvovanj, da ne bi ušel pozabi. Vsakodnevnega preganjanja strahu, da bo izgubil oblast. V enem, dveh dnevih naredi toliko, da lahko le ostanete odprtih ust. Če pustimo ob strani manično oglašanje po twitterju, vam je v nedeljo ekskluzivno napovedal konec sveta, v ponedeljek po dolgih mukah pristal na delno odpiranje šol, ki jih je pol že spet zaprl čez tri dni, prav tako v ponedeljek dva poslanca poslal v ustrezne ustanove na zdravljenje, demantiral zapis svoje vlade, ki ne zna niti citirati šefa vlade, se razveselil nove metle na nacionalki in pazite, to v enem samem dnevu. Zraven pa mimo kamer dal še toliko in toliko navodil, ukazov, naročil in pobud. Halo, a ni to lep primer osebe, ki jo žene strah. Neskončen strah pred izgubo."

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Družba

    »Kaj vse starši počnemo otrokom, ko ne morejo kakati«

    "Joj, poglejmo samo, kaj vse starši počnemo otrokom, ko ne morejo kakati, in celo hranimo jih s špinačo! Pošiljamo jih v šolo, v kolonije, izpostavljamo jih marsičemu. Se strinjam, ni prijetna preiskava, ampak meni jo naredijo vsak teden dvakrat. Če je želel Primož Roglič tekmovati na Tour de Franceu, so mu to počeli nonstop. Vsi se strinjamo, da ni prijetno, odločitev o tem, ali je množično testiranje otrok smotrno za boljše zamejevanje, bi tudi prepustil epidemiologom. A tudi strašenje ni primerno, poglejmo samo, kako je bilo z nošenjem mask, sedaj pa vidimo, da jih otroci nosijo marsikje po Evropi. Ne smemo pustiti, da nas prestrašijo informacije danes v levo, jutri pa v desno in nas naredijo nasprotnike vsega, kar prihaja. Upam pa, da tisti, ki dajejo predloge, pred tem dobro razmislijo in jih dajo, ker je to smiselno. Včasih se zdi, da je tega premisleka premalo in da se ljudem odločitve premalo pojasni s strokovno podkovano pametjo. Potrebujemo strokovne odločitve brez politične obarvanosti in tukaj si mora tudi stroka naliti čistega vina."

  • Dk, STA

    31. 1. 2021  |  Svet

    Gibanje Black Lives Matter med nominiranci za Nobelovo nagrado za mir

    Norveški poslanec Petter Eide je sporočil, da je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir nominiral gibanje Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo), ki se zavzema za pravice temnopoltih v ZDA. Gibanje, ki je bilo ustanovljeno leta 2013, je zagon dobilo maja lani po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je ubil policist. Incident je sprožil množične proteste po ZDA, ki so se razširili tudi drugod po svetu.

  • DK, STA

    31. 1. 2021  |  Svet

    Več evropskih držav zapira meje

    Za preprečitev širjenja novih različic novega koronavirusa se več evropskih držav odloča za zapiranje meja. Češka od sobote vstop v državo dovoljuje le v izjemnih primerih, Nemčija pa prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Francija bo danes zaprla meje za vse države izven EU.

  • DK, STA

    31. 1. 2021  |  Svet

    Prva komercialna odprava v vesolje

    Trije bogataši iz ZDA, Kanade in Izraela bodo predvidoma prihodnje leto postali vesoljski turisti, ki bodo za plačilo okoli 55 milijonov dolarjev poleteli na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Turiste je ISS sprejela že večkrat, vendar naj bi bila tokratna misija Ax-1 prva povsem komercialna odprava v vesolje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #50

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Katje Gorečan iz zbirke Trpljenje mlade Hane.

  • Uredništvo

    30. 1. 2021  |  Politika

    VIDEO & FOTO: Mrzli bureki za Janševo vlado

    Včeraj je protestniško gibanje pred stavbo Univerze v Ljubljani podelilo nagrade "mrzli burek" za "najbolj zaslužne". 

  • STA

    30. 1. 2021  |  Politika

    Umrl poslanec Franc Kramar

    V 61. letu je umrl poslanec SAB Franc Kramar, so za STA potrdili v stranki. V DZ je bil izvoljen na zadnjih parlamentarnih volitvah, bil je član več parlamentarnih odborov. V zadnjem času je bil bolniško odsoten zaradi dolgotrajne bolezni.

  • IK, STA

    30. 1. 2021  |  Politika

    Interpelacija ministra Simonitija že naslednji teden

    Še pred 8. februarjem bo po napovedi Dejana Prešička iz SD vložena interpelacija ministra za kulturo Vaska Simonitija. Kot je dejal v izjavi za medije, bo to verjetno "eno največjih daril", ki jih lahko dajo slovenski kulturi. Vlada namreč s svojimi dejanji po Prešičkovi oceni ogroža vitalna področja v državi.