• Monika Weiss

    9. 2. 2021  |  Politika

    Policija: »Rumeni jopiči po fotografiranju pobegnili«

    Na območju Metelkove v Ljubljani so se v soboto mudili pripadniki Rumenih jopičev in se fotografirali s transparentom »Porušimo še Metelkovo«. Gre za skupino, ki se na Twitterju samoopredeljuje s profilno sliko človeka (rumenega jopiča), ki v koš za smeti sicer meče rdečo zvezdo, a to pojasnijo s pripisom »Rumeni jopiči proti anarhiji«, podrobneje pa so predstavljeni v članku Boruta Mekine iz julija lani Razkriti neonacisti v rumenih jopičih. Transparent »Porušimo še Metelkovo« poziva ljubljansko mestno oblast, da po zgledu Avtonomne cone Rog zruši še Metelkovo; transparent so že »reklamirali« prek Twitter profila ob nedavnem dogajanju v Rogu.

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Politika

    »Ni težava v tem, če izdaš svoje volivce«

    "Nisem prepričana, da so nas volivci kadarkoli volili zato, ker smo jamčili nesodelovanje s komerkoli. Sem pa prepričana, da so nas volili zato, ker smo obljubljali in tudi dokazali politično normalnost. Zmernost, razumnost, nekonfliktnost, spravljivost. S to držo smo vstopili v vse koalicije, tudi v zdajšnjo, in tudi sama se pogosto sprašujem, zakaj je povezovalnost v slovenski politiki postala zaničevana lastnost. Letos, ko se pogosto spominjamo dogodkov izpred 30 in več let, ki so nas vodili k zgodovinskim potezam našega naroda, poudarjamo to, kar nas je tedaj naredilo zmagovalce. Takrat se je znala politika na kritični točki povezati. Ta modrost tedanjih političnih liderjev je z današnjega gledišča nedosegljiv ideal in žal mi je, da iz te zgodovinske izkušnje nismo odnesli v prihodnja desetletja nič, kar bi zares trajalo. Kakorkoli obrnemo, bomo prej ali slej morali vsi, ki oblikujemo politično prostor, sesti za isto mizo in pošteno priznati nekaj: ni težava v tem, če – kot pravite vi – izdaš svoje volivce, težava je, ko počneš stvari zgolj in samo zaradi svojih volivcev ter pri tem zanemarjaš širši družbeni interes."

  • DK, STA

    9. 2. 2021  |  Politika

    Republikanci stavijo tudi na nekdanjo ameriško veleposlanico v Sloveniji

    Dolgoletni republikanski senator iz Alabame Richard Shelby je včeraj napovedal, da se leta 2022 ne bo potegoval za nov mandat. Republikanci, ki nadzirajo državo, so že začeli iskati možnega naslednika. Med imeni, ki se omenjajo, je tudi nekdanja veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda Blanchard.

  • DK, STA

    9. 2. 2021  |  Svet

    Danes se začenja sodni proces v drugi ustavni obtožbi Donalda Trumpa

    Ameriški senat danes uradno začenja sojenje bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v njegovi do zdaj že drugi ustavni obtožbi. Predstavniški dom kongresa je namreč Trumpa 13. januarja obtožil vzpodbujanja vstaje, ki se je izrazila z napadom njegovih privržencev na ameriški kongres.

  • DK, STA

    9. 2. 2021  |  Družba

    Splet v času pandemije za otroke povečuje številna tveganja

    Tehnologija in digitalne rešitve nudijo pomembne priložnosti za učenje, zabavo in povezovanje mladih (v času pandemije covida-19 je splet hitro postal edina možnost za to), a hkrati tudi povečujejo njihovo izpostavljenost številnim tveganjem, ob dnevu varne rabe interneta opozarja Unicef.

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Pogreb kulture

    V organizaciji AT Rog je na kulturni praznik potekal shod Pogreb kulture. Sprevod 200 udeležencev je od AKC Metelkova mesto preko Trubarjeve ceste in tržnice krenil mimo Mestne hiše do Prešernovega trga, kjer so se udeleženci razšli. Ob tem so uporabniki Roga na Facebooku objavili demanti "Laži in zavajanja Mol v zvezi z uničenjem AT Rog".

  • DK, STA

    9. 2. 2021  |  Družba

    Danes v šole zgolj učenci prvih treh razredov

    V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade bodo danes v šole odšli vsi učenci prve triade osnovnih šol, prav tako bodo znova odprli vse vrtce. Vrtci, ki so že bili odprti, bodo začeli delovati v polnem obsegu. Pred odhodom v šole in vrtce se bodo morali vsi zaposleni testirati.

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Družba

    »Danes arhitekti vemo, kako, največkrat pa ne vemo, kaj«

    "Nekoč so arhitekti vedeli, kaj želijo, niso pa vedeli, kako naj do tja pridejo. Danes arhitekti vemo, kako, največkrat pa ne vemo, kaj. Gre za to, da so v preteklosti arhitekti in njihovi izobraženi naročniki natančno vedeli, kakšno arhitekturo in doživetje želijo, a je bilo to gradbeniško nemogoče doseči. Vendarle je težnost gradiva omejevala želje po arhitekturi. Danes je popolnoma obratno. Sodobna tehnika in tehnologija omogočata skoraj vse, a ne vemo prav dobro, kakšno arhitekturo želimo ustvariti."

  • DK, STA

    9. 2. 2021  |  Svet

    »Sanjaj, kot da boš živel večno. Živi, kot da boš umrl danes.«

    Mineva 90 let od rojstva ameriškega igralca Jamesa Deana, ki je kljub le nekaj filmskim vlogam obveljal za zvezdniški idol ter simbol uporniškega, tragičnega in večno mladega junaka. Vse to je upodabll v filmu Upornik brez razloga režiserja Nicholasa Raya, v katerem je ustvaril prototip nerazumljenega mladeniča, ki se ne znajde v svetu odraslih.

  • IK, STA

    8. 2. 2021  |  Politika

    Slovenski pisatelji zaradi ukrepov Janše ne bodo sodelovali ob obletnici osamosvojitve

    Z Društva slovenskih pisateljev (DSP) so sporočili, da zaradi nedavnih ukrepov predsednika vlade Janeza Janše, da preko urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade, ne bo sodelovalo na dogodkih, ki so načrtovani ob 30-letnici države.

  • Monika Weiss

    8. 2. 2021  |  Politika

    Vizjakove nove metode

    Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pod ministrom Andrejem Vizjakom uporablja nove metode, s katerimi pomembno otežuje sodelovanje javnosti pri pripravi predpisov s področij ministrstva. Določenih spornih predlogov MOP sploh ne razkrije v besedilih, ki jih da v javno obravnavo, ampak sporne člene vključi neposredno po javni obravnavi, ko poda uradni predlog predpisa v potrditev vladi in parlamentu. Na MOP na vprašanja, zakaj to počnejo, ne odgovarjajo.

  • STA

    8. 2. 2021  |  Svet

    Je cepilni potni list diskriminatoren ali nujen?

    Kar nekaj evropskih držav se je že odločilo za uvedbo t. i. potnih listov o cepljenju proti covidu-19, s čimer naj bi sprostili potovanja med državami in omogočili udeležbo na določenih javnih dogodkih. A po drugi strani uporaba tovrstnih potrdil v nezdravstvene namene vzbuja pomisleke, tudi o diskriminaciji.

  • STA

    8. 2. 2021  |  Kultura

    V Zagrebu bodo postavili Prešernov spomenik

    Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojislav Šuc je na današnji kulturni praznik napovedal, da bo Slovenija poleti v zagrebškem parku Bundek postavila spomenik Francetu Prešernu. Pri pripravah na postavitev spomenika veleposlaništvo sodeluje z društvom Slovenski dom iz Zagreba, je sporočil na Twitterju.

  • IK, STA

    8. 2. 2021  |  Družba

    Pri množičnem testiranju bo pomagala tudi vojska

    Slovenska vojska bo na prošnjo Zdravstvenega doma Ljubljana od torka naprej z osmimi medicinskimi tehniki na Gospodarskem razstavišču pomagala pri tedenskem presejalnem testiranju učiteljev, vzgojiteljev in drugih delavcev vzgojno-izobraževalnih institucij, je na Twitterju objavila Slovenska vojska.

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Politika

    »Člani vlade niso tudi osebno odgovorni za nepravilnosti«

    "Člani vlade v katerem od teh primerov zagotovo niso tudi osebno odgovorni za nepravilnosti pri nabavi opreme ali napačne odločitve, za katere so glasovali. Odgovorni pa so za triumf slovenske birokracije, ki je v svoji samozadostnosti in samozaverovanosti z nepregledno grmado predpisov, pogosto povsem neživljenjskih, prekosila svojo avstro-ogrsko kulturno šolo. Slovenija se med epidemiološko krizo dokazuje kot država, nesposobna razumnega (samo)upravljanja. Kot država, ki se suverena počuti le takrat, ko lahko sedi za okencem na šalterju in od tam bere levite neumnim državljanom. Kot 'protikoronski paket' država, v seriji od PKP1 do PKPn+1."

  • IK, STA

    8. 2. 2021  |  Politika

    KUL za tajno glasovanje na daljavo

    Pred vložitvijo konstruktivne zaupnice bodo stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) poskusile še s predlogom sprememb poslovnika državnega zbora (DZ), s katerimi bi poslancem omogočili tajno glasovanje na daljavo. Pred poslanci bo tudi predlog za spremembo meja volilnih okrajev, predlog zakona o demografskem skladu ter razprava o posledicah dolgotrajnega zaprtja šol.

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Družba

    Mladi imajo dovolj vlade 

    Mladinska aktivistična organizacija (MAO) Velenje v torek, 9. februarja, protestno organizira branje javnega poziva k odprtju šol. Dogodek se bo odvil na Titovem trgu v Velenju ob 11. uri. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo protestno manifestacijo bodo izvedli ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Družba

    »Starši večinoma niso podkovani za šolanje svojih otrok«

    "Res je in naše ustanove se ne imenujejo po naključju vzgojno-izobraževalne. Šola ni le prostor za pridobivanje novega znanja. V njej se med socialnimi stiki oblikujejo tudi osebnosti, v interakciji med otroki, ki pomaga oblikovati mlado osebnost – temelj za to, kakšna bo ta v odraslosti. Učenci si morajo izboriti svoje mesto med vrstniki."

  • Damjana Kolar

    8. 2. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo premiero sodobne komično-dramske predstave Elvis Škorc, genialni štor, ki je nastala po romanu Janje Vidmar v režiji Mateje Kokol, 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice, premiero igre Učinek sodobne britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič, spletni prenos koncerta enega najbolj prepoznavnih slovenskih hiphoperjev Emkeja, Noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex, premiero igre Cement Heinerja Müllerja, ene največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike v režiji Sebastijana Horvata.

  • Počivalšek išče šoferje

    Primož Cirman in Vesna Vuković sta včeraj v dva stavka strnila trenutne najbolj vroče fronte vlade v spopadu z demontažo države in virusom: "Iz sedanjosti, kjer epidemijo vodijo vsi razen epidemiologov, gremo v svetlo prihodnost instant diplom slamnatih fakultet in težkih tovornjakov. Po avtocesti drvimo v vladavino neumnosti – medtem ko v strahu čakamo na hitri test."

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Politika

    »Predsednik republike in premier sta v politiki že več kot tri desetletja«

    "Sem drugačen tip človeka, odkrit do državljanov in državljank, zato jim nisem želel mazati oči z nekakšnimi zgodbicami. V slovenski politiki spremljamo driblanje že 30 let in danes se lahko ozremo okoli sebe ter vidimo, kam nas je to pripeljalo. Prišli smo do točke, ko imamo na funkciji predsednika republike človeka, ki je v politiki že tri desetletja, na funkciji predsednika vlade pa imamo funkcionarja, ki se preseda iz fotelja v fotelj prav tako še iz obdobja, ko je leta 1988 kandidiral za predsednika ZSMS. Sem enostaven človek in tip politika, ki rad igra direktno na gol."

  • IK, STA

    7. 2. 2021  |  Politika

    Ravnatelji ljubljanskih osnovnih šol za takojšnjo vrnitev vseh učencev v šole

    Aktiv ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol je šolski ministrici Simoni Kustec v zahtevi za takojšnjo vrnitev vseh osnovnošolcev v šole predlagal organizacijske rešitve, ki bi to omogočile. Med njimi so izvedba pouka izmenično doma in šoli za starejše učence, epidemiološko varnejša organizacija šolskega kosila in zaščita zaposlenih na šoli.

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Družba

    »Če študentka pride na izpit z globokim dekoltejem, je profesor tisti, ki mora obdržati integriteto«

    "Vladavina 'moškega' pogleda na stvari dopušča neskončno vztrajanje na določeni poziciji kljub nasprotnemu, še tako prepričljivemu dokazovanju. Treba si je tudi priznati - spolno nadlegovanje študentk s strani nekaterih profesorjev ima sivo brado, to je znano vsem, ki smo šle skozi fakultetni študij. Spletni komentatorji sicer pogosto strežejo s protiargumenti, da punce pač namenoma izzivajo. A tudi če se semtertja to res zgodi, je v pričujoči debati povsem irelevantno. Zakaj? Ker je profesor tisti, ki je odgovoren za svoje vedenje. Če študentka pride na izpit z globokim dekoltejem in v kratkem krilu z namenom erotizacije situacije ali brez njega, je profesor tisti, ki mora obdržati profesionalno in zlasti profesorsko integriteto."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Politika

    FOTO: Kip kaže sredinec parlamentu

    V Mladem forumu SD so opozorili, da družba postaja vse bolj nasilna in sovražna, da je vsak dan manj svobode in pravic ter da jim oblast jemlje sedanjost, ker jih drži zaprte v sobah in priklenjene na ekrane. Vladi tudi s kipom, ki so ga odkrili na ljubljanskem Trgu republike, sporočajo, da hočejo živeti in se razvijati drugače.

  • Tega ne odtehta noben denar ali dodatek

    Spoštovani! Obračam se na vas, in sicer tokrat ne zgolj kot predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), temveč tudi kot zaposlena medicinska sestra na primarnem nivoju ter obenem kot državljanka Republike Slovenije, ki ji ni vseeno.

  • IK, STA

    7. 2. 2021  |  Svet

    Biden: »Trump ne bi smel dobivati obveščevalnih poročil«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v odgovoru na vprašanje ameriške televizije CBS dejal, da bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo omogočil prejemanja rednih obveščevalnih poročil, kar je bila doslej tradicija za bivše predsednike, ki so za to zaprosili.

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #51

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Aleša Debeljaka iz zbirke izbranih pesmi in esejev Tukaj, zate, tam.

  • Izak Košir

    6. 2. 2021  |  Politika

    V torek bojkot šolskega pouka

    V torek, 9. februarja, bo v Sloveniji potekal vsesplošni bojkot šole na daljavo. Slednjega organizira gibanje Zahtevamo šolo, učenci in dijaki pa se lahko bojkotu priključijo tako, da se tisti dan ne prijavijo v spletne predavalnice. V gibanju Zahtevamo šolo, ki se zavzema, da bi se dijaki in učenci čim prej vrnili v šole, pojasnjujejo, da bodo stavkajoči tako podprli nestrinjanje z aktualnim stanjem v šolstvu. Prav tako pa za ta dan učitelji za izostanek ne bodo delili neopravičenih ur. V primeru, da bi kdo od stavkajočih vseeno dobil neopravičeno uro, v dijaškem gibanju pozivajo, naj jih o tem obvestijo in da bodo takšne primere posredovali pristojnim.

  • OŠTRO.SI

    6. 2. 2021  |  Politika

    Manipulativna izjava Janeza Janše

    Predsednik vlade Janez Janša je na tiskovni konferenci 12. januarja dejal, da ima Slovenija velike težave z naročanjem transportnega letala, s katerim bi lahko iz tujine pripeljali zaščitno opremo ali cepivo proti covidu-19, saj je ustavno sodišče zadržalo zakon, na podlagi katerega bi to lahko storili.

  • Vlada se gre politično epidemiologijo, namesto, da bi upoštevala epidemiološko stroko

    V četrtek je Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, na vladni tiskovni konferenci na strokoven in uglajen način razložil uporabnost hitrih testov (kdaj so zanesljivi in kdaj ne) ter protokole pri njihovi uporabi in evidentiranju (potreba po verifikaciji pozitivnih na HAT tudi s PCR testom ter presojo osebnega zdravnika). V nadaljevanju pa je tudi povedal, kakšna so strokovna stališča epidemiologov glede določenih omejitvenih ukrepov (da iz epidemiološkega vidika denimo niso smiselni policijska ura, omejitev gibanja na občine in regije) in da epidemiologi na podlagi sedanje epidemiološke slike predlagajo odprtje šole za učence do 5. razreda in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine.