• Vasja Jager

    16. 10. 2020  |  Mladina 42  |  Družba

    »Verjetno se bliža konec naše zgodbe«

    Ob ponovnem zapiranju države se med ljudmi razrašča tesnoba. Ponovno se bomo morali za več tednov, nemara mesecev, odpovedati ustaljenemu načinu življenja, omejiti stike na minimum, se zapreti med štiri stene in upati, da bo to dovolj, da ohranimo zdravje. Velik del ljudi ima ob tem še dodatne skrbi – gostinci, neodvisni kulturniki, delavci v koncertni industriji, lastniki kinematografov in fitnesov, zaposleni v turističnih agencijah, prevozniki, frizerji in drugi mali obrtniki, ki jim je prvi val epidemije covid-19 povzročil nepopravljivo škodo, obupano pričakujejo novi lockdown. Glede na njihove izpovedi je jasno: ko se bo mora končala, svet ne bo več isti; po valu zaprtij lokalov, delavnic in trgovin bodo središča naših mest neprimerno bolj prazna, kot smo bili vajeni doslej.

  • Pia Nikolič

    16. 10. 2020  |  Mladina 42  |  Kultura

    Brez Hojsa filmov ne bo

    V nedeljo se je končal Festival slovenskega filma, na katerem žirija kar šestih vesen, kot se imenujejo festivalske nagrade, ni podelila. S tem je opozorila na pomanjkanje sredstev, kar je odsevalo tudi v slabšem in maloštevilnem naboru filmov. Festival so filmski ustvarjalci, združeni pod imenom Filmska iniciativa, zato zaznamovali s protestom. Pred ljubljanskim Kinom Komuna se je dan po odprtju festivala zbralo dobrih sto ustvarjalcev, ki so nosili črne maske in zavrteli kratki film na temo te problematike. Zahtevali so »sprostitev denarnega toka«, »debirokratizacijo slovenskega filmskega ustvarjanja in financiranja« in »povišanje sredstev na obljubljenih 11 milijonov evrov za ponovno revitalizacijo slovenskega filma, ki se ravno tako spopada s koronakrizo«. Med glavne krivce za zastajanje financiranja pa so uvrstili notranjega ministra Aleša Hojsa. Minister namreč »predseduje Odboru za državno ureditev in javne zadeve, ki gradivo uvršča na seje vlade. Gradiva, v katerem so zahtevki za filme, na sejo ni uvrstil že od maja«, pravi Urša Menart, predsednica Društva slovenskih režiserjev.

  • Vanja Pirc

    16. 10. 2020  |  Mladina 42  |  Kultura

    Politika palice in korenčka

    Nekaj, kar bi bilo lahko novica desetletja za področje kulture, je v petek odjeknilo tako skrajno čudno, kot je skrajno čudno vse, povezano z ministrom Vaskom Simonitijem in kulturno politiko, ki jo vodi njegova stranka SDS. Ne na posebni novinarski konferenci, ne v sporočilu za javnost, niti ne v kakšnem ministrovem govoru ob svečanem odprtju – ne, novico smo izvedeli v nastopu ministrove namestnice, državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc, na seji parlamentarnega odbora za kulturo.

  • Jure Trampuš

    16. 10. 2020  |  Mladina 42  |  Kultura

    Petdeset let upiranja

    Na pročelju Cekinovega gradu v Ljubljani, kjer danes domuje Muzej novejše zgodovine, visi plakat z vabilom na razstavo Fotoaparat in vojna. Razstava fotografij iz druge svetovne vojne je v muzeju že od marca, a je bila tudi zaradi epidemije podaljšana še za nekaj mesecev. Zato pa neka druga razstava zaradi epidemije v prostorih muzeja (še) ni dobila svojega mesta.

  • IK, STA

    15. 10. 2020  |  Politika

    Hojs: »Zbiranje omejeno na 10 ljudi, v rdečih regijah splošna prepoved zbiranj«

    Od polnoči se omejuje zbiranje na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Prebivalcem iz rdečih regij bo prepovedan prehod v druge regije. So pa določene izjeme, med njimi tranzit in koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

  • Staš Zgonik

    15. 10. 2020  |  Družba

    Dr. Alojz Ihan: »Oblast se mora kdaj tudi zjokati na ramenih ljudstva«

    Po mnenju dr. Ihana je porazno obvladovanje epidemije posledica splošne klime v državi, ki jo je ustvarila slaba komunikacija vlade. "Vlada je izziv epidemije vzela kot priložnost, da se izkaže, je pa vojaška retorika, ki jo je poosebljal Jelko Kacin, pretirano ustvarila razmerje avtoritarne vlade, ki vodi, in ljudstva, ki je vodeno. Vsi smo samo še gledali Kacina in razmišljali, kaj in kdaj bo kaj dovoljeno in prepovedano ter pod kakšnimi pogoji." Kacin bi moral zato po njegovih besedah najkasneje junija, po preletu letal, tudi sam odleteti.

  • Uredništvo

    15. 10. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: UPANJE

    Jutri izide nova Mladina. Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je delo Uroša Abrama. Več o Jožetu P. Damijanu, morebitnemu novemu predsedniku vlade, lahko preberete v jutrišnji številki. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina42

  • IK, STA

    14. 10. 2020  |  Politika

    Vlada omejila prehajanje med regijami, šolski pouk spet od doma

    Ob slabšanju epidemioloških razmer je vlada sprejela nove ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Od ponedeljka se bodo učenci od 5. razreda in srednješolci spet šolali na daljavo, je dejal premier Janez Janša. Za sedem regij pa bo od petka prepovedano zbiranje več kot 10 oseb, omejeno prehajanje med regijami, maske pa obvezne tudi na prostem.

  • IK, STA

    14. 10. 2020  |  Politika

    Ministrstvo za zdravje prekinja nekatere preventivne storitve

    Ministrstvo za zdravje z odredbo zaenkrat prekinja izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti. V bolnišnicah pa je ukinjanje oziroma prelaganje nenujnih storitev prepuščeno izvajalcem in je odvisno od tega, koliko kapacitet potrebujejo za obravnavo bolnikov s covidom-19, je na novinarski konferenci pojasnila Marija Magajne z ministrstva.

  • Oštro.si

    15. 10. 2020  |  Politika

    Zavajanje Romane Tomc 

    Evropska poslanka Romana Tomc (ELS/SDS) je na svojem spletnem mestu komentirala poročilo Evropske komisije o vladavini prava v EU.

  • IK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Facebook zaradi širjenja lažnih novic o koronavirusu zaprl stran politične stranke

    Spletni gigant Facebook je dva dneva pred splošnimi volitvami na Novi Zelandiji danes zaprl stran desne stranke Advance New Zealand (Napreduj Nova Zelandija) zaradi širjenja napačnih informacij o novem koronavirusu, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Melania Trump: »Strahovi so se mi uresničili, ko so ga znova testirali in je bil pozitiven«

    Prva dama ZDA Melania Trump je v sredo zvečer na spletni strani Bele hiše zapisala, da se je s koronavirusom poleg nje in predsednika ZDA Donalda Trumpa ter skoraj osmih milijonov Američanov okužil tudi njen 14-letni sin Barron. Simptomov naj ne bi imel in naj bi bil že negativen.

  • Uredništvo

    15. 10. 2020  |  Družba

    Zlatko: »Ni sramota biti zelen, sramota je biti pokvarjen«

    "Nimam časa za sodniške postopke, razprave, enostavno bi rad rešil še isti moment. A družba, v kateri živimo, ne funkcionira tako, ampak zavlačuje, dokler stvari ne padejo v vodo, dokler sodni postopek ne zastara. In imam cel kup teh izkušenj. To so stvari, na katere je treba opozarjati, ker se tičejo vseh nas. Ker verjamem, da so mnogi lahko doživeli nepravico in niso mogli nič narediti. In to boli."

  • Uredništvo

    15. 10. 2020  |  Družba

    »Vidijo nas kot apolitično mladino, ki bi svojo svobodo prodala za novi iphone«

    "Poudarila bi, da obstajajo še druge delitve, ki jih mladi bolj občutimo, kot delitev na leve in desne, če poenostavim. Mladi smo vključeni v sistem delitev med spoloma, po spolni usmerjenosti, in še najbolj problematična je razredna delitev, ki vsekakor izvira iz zgodovinskih okoliščin. Država premalo poskrbi za mlade. Skrbi me, da nas državniki vidijo kot neko apolitično mladino, ki bi svojo svobodo prodala za novi iphone. Študentje smo bili v obdobju koronakrize prizadeti zaradi izpada dohodka, zmanjšanja študentskega dela. Ostali smo tudi v neki praznini, kaj se bo zgodilo z nadaljnjim izobraževanjem. Zatajili nismo mladi, ampak institucije, ki bi to morale urejati. Mladi smo premalo nagovorjeni in vključeni v proces odločanja. Hodim na volitve, volim, a se vedno znova sprašujem, ali je bolj pametno oddati neveljavno glasovnico in opraviti svojo državljanjsko dolžnost. A vem, da s takšnim načinom sprememb v sistemu ne bomo dobili."

  • DK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Na Hrvaškem naj bi imeli milijon kosov nezakonitega orožja

    Streljanje pred poslopjem hrvaške vlade sredi Zagreba, ki se je zgodilo v ponedeljek je znova odprlo vprašanje nezakonitega orožja, ki so ga na Hrvaškem večinoma obdržali po vojni v 90. letih. Dovoljenje za posedovanje orožja ima približno 100.000 državljanov. Neuradne ocene pa kažejo, da je v državi milijon kosov nezakonitega orožja.

  • DK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Ministrstvo toži nekdanjo prijateljico Melanie Trump

    Pravosodno ministrstvo ZDA je vložilo tožbo proti Stephanie Winston Wolkoff zaradi knjige, ki jo je napisala o nekdanji prijateljici prvi dami ZDA Melanii Trump. Takšne tožbe sicer v ZDA ponavadi vlagajo posamezniki sami. "Predsednik ZDA in prva dama izkoriščata pravosodno ministrstvo ZDA, da me utišata, kar je kršitev prvega amandmaja k ustavi in surova zloraba vlade za njune osebne interese in cilje. S tem nasilništvom me ne bodo prestrašili," je v odzivu na tožbo sporočila tožena.

  • Damjana Kolar

    15. 10. 2020  |  Kultura

    Premiera tedna: Ta obraz

    Na Velikem odru Mestnega gledališču ljubljanskega bo danes premiera prve slovenske uprizoritve drame Ta obraz mlade britanske dramatičarke Polly Stenham. Deloma avtobiografsko besedilo, ki obravnava problematičen odnos med materjo in otrokoma ter odtujenost očeta poslovneža, je režirala Tijana Zinajić. Po premieri bo Dnevnik že triintridesetič podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.

  • Danes je nov dan

    15. 10. 2020  |  Družba

    Sharenting

    Ne le, da se spopadamo s težavami, ki jih med otroki povzroča prekomerna raba pametnih telefonov, s pretiranim deljenjem na spletu pa jim lahko škodujejo tudi starši.

  • DK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Zaradi ukrepov padec izpustov ogljikovega dioksida

    Ukrepi za zamejitev pandemije covida-19 so prispevali k 8,8-odstotnemu padcu izpustov ogljikovega dioksida v prvi polovica leta, kažejo rezultati študije Inštituta za raziskave vpliva podnebnih sprememb iz Potsdama. Emisije so se na letni ravni znižale za 1,6 milijarde ton zaradi zaprtja meja, policijske ure, omejitev gibanja in drugih ukrepov.

  • DK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Znane osebnosti, ki so umrle ali se okužile s koronavirusom

    Novi koronavirus, ki je po svetu prizadel milijone ljudi, ni zaobšel niti znanih osebnosti - od politikov, kot je ameriški predsednik Donald Trump, do nogometnih zvezd, kot je Cristiano Ronaldo. Sledi seznam nekaterih najbolj znanih osebnosti, ki so se okužile ali umrle zaradi covida-19, kot jih navaja francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    15. 10. 2020  |  Svet

    Koronavrtnica

    Konceptualna umetnica Eva Petrič že nekaj let sodeluje s članicami eksperimentalne klekljarske skupine pri Čipkarski šoli Idrija. Med prvim valom koronavirusa je tako nastala klekljana vrtnica, ki so jo izobesili v dunajski katedrali sv. Štefana. Dopoldne so jo v sijaju svetlobe, ki pada skozi okna, uradno predstavili javnosti. Klekljano vrtnico bodo še enkrat predstavili jutri ob 20. uri, tedaj v soju luči.

  • IK, STA

    14. 10. 2020  |  Družba

    Naj telovadnice in športni objekti ostanejo odprti?

    Štiri slovenske zveze v ekipnih športih (nogometna, košarkarska, odbojkarska in rokometna) so se s skupnim pozivom obrnile na lastnike in upravljavce telovadnic ter športnih dvoran in objektov. Pozvali so jih, naj ti objekti ostanejo odprti ter tako mladim športnikom in profesionalnim ekipam ostanejo na voljo za izvajanje treningov in tekem.

  • IK, STA

    14. 10. 2020  |  Družba

    »Bolniku ne moremo reči: Oprostite, danes ne delamo, ker nas ni!«

    Koordinacija zdravniških organizacij je na ministrstvo za zdravje in NIJZ nalovila poziv k sprejetju strategije zdravljenja na daljavo, ki se je v času spomladanske epidemije covida-19 razvilo spontano kot izhod v sili, sedaj pa postaja stalnica. Bolnike ob tem pozivajo, naj sporočijo, če ne morejo priti na obravnavo, za katero se se dogovorili.

  • DK, STA

    14. 10. 2020  |  Družba

    NIJZ prihodnji teden začenja cepljenje proti gripi 

    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) 19. oktobra začenjajo s cepljenjem proti gripi v ambulantah območnih enot za sezono 2020/2021. Kot opozarjajo, je letos toliko bolj pomembno, da se čim več ljudi tako zaščiti pred gripo, še posebej pa to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. Na NIJZ zagotavljajo, jda e cepljenje proti gripi v času epidemije covida-19 varno. Da bi zagotovili najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej.

  • Uredništvo

    14. 10. 2020  |  Politika

    »Švedi bodo priporočilo upoštevali, Slovenci pa ne«

    "Švedska kultura in mentaliteta je povsem drugačna kot naša. Za Švede je priporočilo več, kot je za nas zakon. Švedi bodo priporočilo upoštevali stoodstotno, medtem ko se pri nas gleda, kako odloka ne bomo upoštevali."

  • Uredništvo

    14. 10. 2020  |  Politika

    »Tveganje je že v tem, da se odpravimo nekam od doma, kjer nimamo predvidljivih razmer«

    "Tveganje je že v tem, da se odpravimo nekam od doma, kjer nimamo ravno najbolj predvidljivih razmer. Kot smo se naučili, se razmere po svetu, v sosednjih in drugih državah spreminjajo, tako da je lahko zvečer že bistveno drugače, kot je bilo zjutraj. Vsem, ki se odpravljajo na potovanje, svetujemo trezen razmislek. In če ni, je bolje ostati doma in odložiti tisti obisk ali poslovno potovanje na bolj ugodne čase, ki si jih vsi želimo."

  • DK, STA

    14. 10. 2020  |  Svet

    Vrnitev človeka na Luno

    Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj objavila seznam svojih vesoljskih zapovedi za vse države, ki bodo sodelovale v mednarodnem programu Artemis. S programom, poimenovanem po Artemidi, grški boginji živali, lova in Lune, naj bi se človek vrnil na Luno do leta 2024. Za zdaj se je Ameriki pridružilo le sedem držav.

  • DK, STA

    14. 10. 2020  |  Družba

    Facebook prepovedal oglase proti cepivom

    Facebook je prepovedal vse oglase, ki zavračajo cepiva. Ne bo več sprejemal oglasov, ki ljudi odvračajo od cepljenj, oglasov, ki cepiva opisujejo kot nezdrava in neučinkovita, ali oglasov, ki trdijo, da bolezni, zaradi katerih se ljudje cepijo, niso nevarne.

  • Danes je nov dan

    14. 10. 2020  |  Družba

    Amazon ogroža javno zdravje

    V zadnjih mesecih se je predvsem zaradi omejitvenih ukrepov nakupovanje preselilo na splet. V maju je spletna potrošnja zrasla za kar 36 %. Ni skrivnost, da je prvi med spletnimi trgovci, Amazon, od marca naprej beležil rekordne prihodke in zaposlil 200 000 novih delavcev.

  • DK, STA

    14. 10. 2020  |  Družba

    Konec meseca odvzem krvi za raziskavo razširjenosti koronavirusa

    Sodelujočim v nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 bodo konec meseca ponovno odvzeti vzorce krvi. Ocena, kakšen delež prebivalstva je doslej prišel v stik z novim koronavirusom, bo predvidoma znana konec novembra, a odgovorni nosilec raziskave Mario Poljak glede na epidemiološko stanje ne izključuje morebitnih zamud.