• Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Svet

  Svoboda izražanja ali nespoštljiva provokacija?

  Založnik Larry Flynt (74), o katerem je bil posnet tudi film (Ljudstvo proti Larryju Flyntu), se je vedno zavzemal za napredne in liberalne poglede v ameriški družbi. Kljub temu, da je nekoč sicer želel kandidirati na listi republikanske stranke, je v svoji karieri večkrat podprl demokratske kandidate, predvsem Billa Clintona in nenazadnje lani njegovo soprogo Hillary Clinton, ki je nato ameriško predsedniško tekmo izgubila proti Donaldu Trumpu. Slednji pa je morda Flyntu služil kot navdih pri njegovi nedavni provokaciji. 

 • Damjana Kolar

  6. 6. 2017  |  Kultura

  Zemlja v odnosu do vesolja in Marsa

  V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo 9. junija pripravili 2. mednarodni simpozij Zemlja brez ljudi, kjer bodo poleg predstavitev znanstvenikov in umetnikov, odprli tudi tri razstave: Somnium Dannyja Baze, Marka Peljhana in Karla Yerkesa, Cosmologicus Katarine Petrović in ElektroMagnetikSpektrum Braneta Zormana. Predstavili bodo tudi delo skupnosti na hibridnem biotopu Zelena stena ter tri delavnice, ki tematizirajo Zemljo v odnosu do vesolja in Marsa. 

 • Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Kultura

  Javno branje prvega slovenskega epa Borisa A. Novaka

  V kavarni Narodne galerije v Ljubljani bo 7. junija med 17. in 22. uro potekalo javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka. Pri branju se mu bodo pridružili gostje Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot. Dogodek bo tudi hommage slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

 • IK, STA

  5. 6. 2017  |  Politika

  SDS povečala prednost, Janša ponovno tudi na lestvici najbolj priljubljenih politikov

  Junijska javnomnenjska raziskava časnika Delo kaže velik porast podpore opozicijskima strankama SDS in NSi, obe sta dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu. Največji vladni stranki SMC pa je podpora padla na 5,4 odstotka, s čimer je dosegla novo dno. Prejšnji mesec je SD namreč že skoraj prehitela SDS

 • Darja Kocbek

  5. 6. 2017  |  Družba

  Ko ima peščica podjetij nadzor nad našimi osebnimi podatki

  Internet danes povezuje več kot 3 milijarde ljudi in omogoča dostop do informacij prek naprav, ki jih nosimo v žepih. Slovenec Aleks Jakulin, ustanovitelj in direktor podjetja Ganxy s sedežem v New Yorku, je objavil analizo razvoja interneta v zadnjih 20 letih.

 • Uredništvo

  5. 6. 2017  |  Politika

  O prihodnosti levice pred združitvijo ZL v novo stranko 

  Zadnjih nekaj let je za evropsko in s tem tudi specifično slovensko levico predstavljalo turbulentno obdobje. Od velikih napovedi gradnje grass-roots socialističnega gibanja do celostne usmeritve v parlamentarno politiko; od napovedi socialne revolucije s strani Syrize do njenega sprejetja varčevalnih ukrepov. Po valu levega populizma se je pojavil tudi val skrajnodesničarskega, ki neposredno vpliva na interpretacijo dotičnega obdobja za levico. Nujnost antifašistične koalicije, tudi za ceno odpovedi nekaterim radikalnim predpostavkam ali napor refleksije in poskus počasne obnove izhodiščnih idej? O vsem tem se tik pred združitvijo Združene levice v novo stranko pogovarjamo z Gregorjem Repovžom in Rokom Kogejem.

 • Odškodninske tožbe SDS zoper poslance, ki so zapustili stranko

  V sredo se je na novomeškem okrajnem sodišču začelo sojenje v zadevi SDS proti poslancu Zvonku Lahu, v kateri tega njegova bivša politična stranka toži za povrnitev stroškov za izvolitev, potem ko je izstopil iz poslanske skupine oziroma prestopil v poslansko skupino NSi.

 • Izak Košir

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Kultura

  Vrnitev ameriškega idiota

  Če lahko kako strnem raziskovanje, ki sem se ga lotil pred koncertom skupine Green Day v ljubljanskih Stožicah, moram to storiti z ugotovitvijo, da različne generacije to zasedbo dojemajo različno. Če ste se rodili v osemdesetih ali še prej, boste morda presenečeni nad dejstvom, da za današnje srednješolce stari rock niso več Beatli in Stonesi, temveč Gunsi in Nirvana. Generacija, rojena v osemdesetih, pa ima Green Day za pojav, ob katerem je odraščala. Takrat so na MTV ponovno začele doneti kitare in po daljšem zatišju se je tudi v mainstreamu ponovno pojavila beseda »punk«. To sicer ni bil punk v slogu Sex Pistols in The Clash, pa tudi kitare niso donele tako kot pri zasedbi Pearl Jam ali bendih iz Seattla, zibelke grungea. Skupina Green Day pač ne prihaja iz deževnega mesta, temveč iz sončne Kalifornije. In temu primeren je tudi njen »punk«.

 • Damjana Kolar

  5. 6. 2017  |  Kultura

  V Kinoteko prihaja večkrat nagrajeni japonski umetnik Takashi Makino

  V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 6. junija ob 20.00 v okviru cikla Kino-integral gostoval Takashi Makino, večkrat nagrajeni japonski avtor sodobnega eksperimentalnega filma. O njegovem delu je Alejandro Bachmann zapisal, da ne ustvarja preprosto filmov, temveč omamne ekscese. Ti nam v trenutku projekcije omogočijo izkušnjo, ki je običajno prestavljena na "potem": kakor da bi se podob spominjali, medtem ko jih gledamo.

 • Brisanje imen z domobranskih spomenikov

  Šestega aprila pred tremi leti, na obletnico napada nacistične Nemčije na Jugoslavijo, so v Grahovem pri Cerknici odkrili nov, impresiven spomenik domobrancem. Po pisanju časnika Dnevnik pa bo Nova slovenska zaveza, društvo za ohranjanje spomina na domobranstvo, ki je dala spomenik postaviti, morala v skladu s pravnomočno odločitvijo višjega sodišča z njega zbrisati ime enega od »domobrancev«.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Uvodnik

  V imenu davkoplačevalcev

  Vlada si zasluži pohvalo. Ravna modro, pokončno in že druge družbe s seznama nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca iz leta 2013 ne želi po nizki ceni spustiti iz rok. Najprej je taktično izpeljala čisto resen poskus prodaje Telekoma – in ko ni dosegla spodobne cene in spodobnega kupca, je s pogajanji in tudi pogojevanjem kupcu, naj prevzame tudi tveganja, ki izhajajo iz preteklih let poslovanja Telekoma, dosegla, da do prodaje ni prišlo. In čisto nihče iz evropske komisije vladi ni mogel očitati, da ni storila čisto vsega, da bi našla verodostojnega kupca Telekoma, ki bi bil za nacionalnega telekomunikacijskega operaterja pripravljen plačati spodobno ceno.

 • 2. 6. 2017  |  Družba

  Radio Mladina: Staš Zgonik o posledicah požara na Vrhniki

  Podkast je nastal na podlagi članka Posledice onesnaženja >>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/325667499&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Staš Zgonik

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

  Posledice onesnaženja

  Prve meritve onesnaženosti so se začele, ko je na pogorišču še tlelo. Takoj zjutraj po požaru, v torek, 16. maja, so na teren prišli prvi strokovnjaki za merjenje onesnaženosti. Uprava za zaščito in reševanje je na teren poslala mobilno enoto za meritve onesnaženja okolja z Instituta Jožef Stefan. Agencija za okolje je aktivirala svojo mobilno enoto.

 • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Politika

  Marjan Šarec, kandidat za predsednika republike

  Marjan Šarec je že dobrih šest let župan Kamnika, prej je veliko delal na radiu, znan je bil po sodelovanju v oddaji Radio Ga-Ga in oponašanju slovenskih politikov. Danes se s tem ne ukvarja več. Pravi, da mora biti meja med zabavo in politiko jasno postavljena, zdaj, ko je župan, ne more popoldne prebrati žalnega govora na pokopališču, zvečer pa kot Ivan Serpentinšek zabavati množice na gasilski veselici. A odločil se je, da stopi še korak naprej. Kandidiral bo za predsednika republike. Ne le zato, ker je čas za novo generacijo, pač pa predvsem zato, ker misli, da je funkcija predsednika republike preresna, da bi jo prepustili tistim, ki v njej vidijo zabavo in lastno promocijo.

 • Staš Zgonik

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

  Emil Nanut, direktor Kemisa

  Emil Nanut nas je sprejel v zdaj že znameniti Kemisovi delovni uniformi, od katere se v teh dneh skoraj ne loči. Ker želi pokazati, da je na podjetje kljub nesrečnim dogodkom ponosen, pojasni. Torkov pogovor je potekal v prostorih sosede Kemisa, vrhniške komunale, kjer so si po požaru uredili začasen štab, v sobi s pogledom na pogorišče.

 • Damjana Kolar

  2. 6. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  Pred Pritličjem bodo odprli cikel poletnih DJ celovečercev, v K4 bo nastopil Nicolas Lutz, v Channel Zero pa prihaja nemški veteran DJ Mick Wills. V okviru praznovanja 2. obletnice Magnetic Shift bo v Dvorani Gustaf Maribor nastopil avstrijski drum'n'bass DJ Schwarzmarct, na Trnovski plaži pa Symann, Zergon, Utti in Nitz.

 • Darja Kocbek

  1. 6. 2017  |  Svet

  Nemci bi zmanjšali izplačila tistim državam EU, ki ne bi upoštevale priporočil Evropske komisije

  Vlada nemške kanclerke Angele Merkel hoče države članice EU, ki ne spoštujejo pravil pravne države, kaznovati z zmanjšanjem sredstev iz kohezijskih skladov. S tem predlogom želi predvsem ukrotiti predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana in konservativno poljsko vlado pod vodstvom Beate Szydlo, poroča Reuters. Obe državi sta neto prejemnici denarja iz proračuna EU, kar pomeni, da od tam več dobita, kot vplačata.     

 • Izak Košir

  1. 6. 2017  |  Politika

  Ko je absolutni favorit na volitvah aktualni predsednik

  V petek, 2. junija, bo med 10. in 12. uro v Hotelu Union v Ljubljani potekala okrogla miza o predsedniških volitvah v našem političnem prostoru. Glede na do sedaj napovedane kandidature vse kaže, da bomo imeli na prihodnjih predsedniških volitvah v Sloveniji politični spopad, v katerem je absolutni favorit aktualni predsednik republike Borut Pahor. Kakšna politična tekma nas čaka in kakšna bo kampanja za jesenske predsedniške volitve je prvo vprašanje, na katero bodo poskušali odgovoriti udeleženci na okrogli mizi. Razpravljali bodo o potencialnih scenarijih in možnostih posameznih kandidatov ter o pomenu predsedniških volitev za politične stranke.

 • Damjana Kolar

  1. 6. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  V Palači Cukrarna bo potekal drugi sklop razstav festivala Svetlobna gverila. V Channel Zeru bo prvič pri nas nastopil avstrijski dreampop/shoegaze duo Molly. V Dvorani Stožice se bo s spektaklom Varekai predstavila kanadska artistična skupina Cirque du Soleil. V Galeriji Božidarja Jakca bodo odprli razstavo portretov mlajših slovenskih ustvarjalcev, ki jih je Uroš Abram ustvaril med leti 2013 in 2017 za rubriko Portret v tedniku Mladina. V Cankarjevem domu bo nastopil Pat Metheny, z dvajsetimi grammyji nagrajeni kitarist.

 • Izak Košir

  31. 5. 2017  |  Družba

  Igor Pirkovič ni več urednik Tednika, oddajo prevzema Jelena Aščić

  Igor Pirkovič od včeraj naprej ni več urednik oddaje Tednik, so potrdili na RTV Slovenija. "Odgovorni urednici informativnega programa Televizije Slovenija Jadranki Rebernik je namreč podal odstopno izjavo, ki jo je sprejela," pojasnjujejo v službi za odnose z javnostjo RTV Slovenija. Začasno bo v. d. urednice Tednika Jelena Aščić, Igor Pirkovič bo prevzel nove delovne naloge v informativnem programu Televizije Slovenija v skladu s svojo pogodbo, še sporočajo z nacionalke.

 • Darja Kocbek

  31. 5. 2017  |  Svet

  "Pse je tukaj dovoljeno imeti v avtu, beguncev ne"

  Pred več kot pol leta so Francozi begunsko taborišče Džungla pri mestu Calais z buldožerji in ognjem zravnali z zemljo. Za politično elito v Franciji in EU begunski problem tam od takrat ne obstaja več, kar je seveda daleč od resnice.

 • 1. 6. 2017  |  Kultura

  Vsaka nacija se s problemom poslušnosti seznani preko svoje zgodovinske izkušnje

  V gledališču Glej bo nocoj uprizoritev Maruše Majer z naslovom Nikita. Rojena 1985. 

 • Izak Košir

  31. 5. 2017  |  Družba

  Enospolna moška sestava upravnega odbora na ljubljanski univerzi je nedopustna

  Sestava novoimenovanega Upravnega odbora Univerze v Ljubljani (UO UL), objavljena na spletni strani univerze, je povsem moška, brez ene same ženske predstavnice, opozarja Komisija za ženske v znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Ob imenovanju UO UL tako nista upoštevani zakonski določili - 7. člen Zakona o enakih možnostih žensk in moških ter Uredba o kriterijih za upoštevanje načela uravnotežene zastopanosti spolov.

 • Damjana Kolar

  31. 5. 2017  |  Kultura

  Starodavni običaj o ženskah, ki v patriarhalni družbi prevzamejo moško identiteto

  V Plesnem teatru Ljubljana so premierno uprizorili plesno predstavo Tobelija, ki je nastala po motivih istoimenske drame enega najboljših sodobnih črnogorskih dramskih piscev Ljubomirja Đurkovića. Tobelija je ženska, ki po starodavnem običaju (poznan v Albaniji, Črni Gori in na Kosovu) prevzame moško identiteto. Režiser Nick Upper je skupaj s koreografinjo Rosano Hribar ustvaril urbano tragedijo o treh ženskah dveh generacij, usodno zaznamovanih s tragično izgubo ljubljenega. Ponovitev predstave bo 5. junija ob 20.00.

 • Uredništvo

  31. 5. 2017  |  Politika

  V predsedniško bitko se podaja tudi Marjan Šarec, ker meni, da je čas za zamenjavo

  Kamniški župan Marjan Šarec je na svoji spletni strani danes tudi uradno naznanil, da se podaja v bitko za mesto predsednika republike. Med drugim je svojo kandidaturo pojasnil, ker je prepričan, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih. "Pred 26 leti so imeli priložnost ustvariti lepo zgodbo povsem na novo. Ni jim uspelo, zato je čas, da jih nadomesti neobremenjena generacija, ki ima energijo in znanje," je zapisal in dodal, da funkcija predsednika republike ni tako nepomembna, kot nas zadnje čase želijo prepričati, temveč ima lahko veliko avtoriteto, saj je predsednik izvoljen neposredno od ljudi.

 • Uredništvo

  30. 5. 2017  |  Družba

  Nezakonito prejemanje previsokih plač na RTV Slovenija

  Inšpektorat za javni sektor je v mesecu maju ugotovil, da sta predsednik Sveta delavcev Dejan Guzelj in član Sveta delavcev Tom Zalaznik kot poklicna člana Sveta delavcev več let nezakonito prejemala previsoko plačo. Inšpektorat je tako pritrdil Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki je na to nezakonitost kar dve leti opozarjala nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija.

 • Darja Kocbek

  30. 5. 2017  |  Svet

  Industrializacija je še vedno edina pot za izhod iz revščine

  Oblačila, čevlje in drugo blago za vsakdanjo rabo na policah trgovin večinoma izdelujejo v državah v razvoju. Ko se v kateri od teh tovarn zgodi kakšna hujša nesreča ali nevladne organizacije opozorijo na neživljenjske delovne razmere, se hitro oglasijo ekonomisti. Ti priznajo, da so delovne razmere v teh tovarnah slabe, a hkrati zagotavljajo, da ljudem vendarle zagotavljajo boljše življenje, jim pomagajo, da jim ni treba več živeti v revščini. »Trpljenje zaradi izkoriščanja kapitalistov ni nič v primerjavi s trpljenjem brez izkoriščanja,« je dejala britanska ekonomistka Joan Robinson.

 • IK, STA

  30. 5. 2017  |  Družba

  Igralci bodo na odru lahko ponovno kadili zeliščne cigarete

  Poslanci so z 52 glasovi za in 18 proti podprli predlog dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s Sašo Tabakovićem (SMC) na čelu. Po dopolnitvi bo ponovno mogoče kajenje zeliščnih cigaret na gledaliških odrih.

 • Damjana Kolar

  30. 5. 2017  |  Kultura

  Tudi v Sloveniji je čutiti vplive japonske kulture

  V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bo od 31. maja do 5. novembra na ogled razstava z naslovom Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, ki je nastala v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteko SAZU in Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Priprave na razstavo so potekale več let. Avtor razstave dr. Tomaž Lazar pravi, da so v Sloveniji prvič opravili tako obsežno raziskovanje zgodovinskih povezav med državama, k sodelovanju pa so pritegnili tudi druge ustanove in posameznike, ki pokrivajo to področje.