• Peter Petrovčič

  16. 4. 2020  |  Svet

  Mamila, orožje in zaščitne maske

  Dandanes je (začasno) najdonosnejši posel postala (pre)prodaja zaščitne opreme za potrebe spopada z epidemijo koronavirusa, predvsem gre za obrazne zaščitne maske, pa tudi drugo opremo, kot so razkužila za roke, rokavice, zaščitna medicinska opremo, respiratorji … Kadar pa je povpraševanje neznansko večje od ponudbe, je v poslih še posebej veliko umazane igre, zlorab, prevar … Te dni je recimo Europol, evropski policijski urad, sporočil, da je preprečil več milijonov evrov vredno prevaro z zaščitnimi maskami.

 • Ni učencev, ki doma nimajo svojih sob

  Če ste v preteklih tednih kaj viseli na FB, ste prav gotovo naleteli na posnetek osnovnošolca, ki ustvarja kuharsko mojstrovino v čudoviti kuhinji, ki bi jo lahko dali v pohištveni katalog. Otrok je bil lepo oblečen, frizura na mestu, sproščen, videlo se je, da uživa. Njegov vrstnik na drugem koncu Slovenije je na leseni terasi ustvarjal likovno umetnino ali na prostranem vrtu poligon, ki ga je potem izvedel še v družbi simpatičnega hišnega ljubljenčka ter si, če je imel srečo, prislužil všeček same ministrice za šolstvo, ki se ji je šola na FB zahvalila za to pozornost in jo povabila na obisk, ko bodo razmere dopuščale. Na TV ste videli posnetke otroških sob, ki bi jih zavidali Ikeini oblikovalci, in nasmejane otroke, ki se v videokonferenci pogovarjajo s svojim učiteljem, nemara z njim celo telovadijo … Vse to je t. i. pouk na daljavo, kot ga vidite na družabnih omrežjih.

 • Uredništvo

  16. 4. 2020  |  Politika

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Uroša Abrama. Nova številka bo na prodajnih policah (in tudi na naši spletni strani) od petka, 17. aprila dalje. Mladino dostavimo tudi v karanteno, naročite se lahko na tej spletni povezavi, ponujamo tako tiskano kot tudi spletno različico. 

 • Lara Paukovič

  16. 4. 2020  |  Družba

  »Kapitalizem je v resnici najmočnejši virus«

  Kakšno bo gledališče po pandemiji covida-19? »Fascinantno se mi zdi, da v tem trenutku ni možnosti za premikanje, ki je za gledališče, za prisotnost izvajalcev in gledalcev, za to, da gledališče poteka “v živo”, nujno potrebno. Kaj bo s tem konceptom "v živo", ko vse to mine, kako se bo nadaljevalo? Bomo v dvorani sedeli na pet metrov narazen, bo fizični kontakt sploh še dovoljen?Bodo ljudje prihajali v gledališče več ali manj kot prej in na kakšen način?« se je v pogovoru s filozofom Srećkom Horvatom prejšnji teden spraševal režiser Oliver Frljić, gost prve sezone serije pogovorov Filozofski teater, ki jih vodi Horvat in ki so se iz gledališča zdaj preselili na splet. »Situacija, v kateri smo, je zanimiva, ker nas sili v digitalno, virtualno realnost. Toda tam so možnosti socialnega nadzora večje in nevarnejše,« je še dodal Frljić. Na vprašanje, ali je napaka, da so gledališča pristala na online premiere v času koronavirusa, če pa je občinstvo tako integralen del gledališča, je odvrnil, da je po njegovem to bolj politično vprašanje – v gledališču se je mogoče izogniti nadzoru, ko gledamo posnetek predstave, pa ne. Sicer pa gre v glavnem za neprofesionalne posnetke, ki ne morejo biti prikaz gledališke realnosti, služijo samo za premostitev v času, ko so gledališča zaprta.

 • Luka Mesec, Levica

  16. 4. 2020  |  Politika

  »To je načrtna strategija vlade: opoziciji vzeti vso legitimnost, jo označiti za izdajalsko, protidržavno«

  Po Twitterju, pa tudi med komentarji na Facebooku vse pogosteje opažam, da se vse, ki nasprotujemo podelitvi policijskih pooblastil vojski, zmerja z izdajalci. To je načrtna strategija vlade: opoziciji vzeti vso legitimnost, jo označiti za izdajalsko, protidržavno. Stvar postaja nevarna, zato sem se odločil, da spišem nekoliko daljši tekst o tem, kar počno in o ciljih takega delovanja.

 • Danes je nov dan

  16. 4. 2020  |  Družba

  Lažni izenačevalec

  Verjetno ste iz ust kakšnega politika ali zvezdnika že slišali, da korona ne prizanaša nobenemu in da smo v tem čolnu skupaj? 

 • Uredništvo

  16. 4. 2020  |  Družba

  »Nekateri bodo hoteli, da plačajo še drugi, zahtevali bodo glave«

  "Kmalu bomo dobili lekcijo. Ne smemo verjeti, da bo, takoj ko bomo lahko odšli iz hiše, na ulicah in po kavarnah, v restavracijah in nočnih lokalih vladalo enako veselje kot ob osvoboditvi. To bo tudi čas obračunavanja in žalostnih strasti: sovraštva, maščevanja, zamer, mržnje, vendete, kaznovanja – tisti, pri katerih se je nakopičilo veliko besa in jeze, bodo vračali milo za drago. Nekateri bodo hoteli, da plačajo še drugi, zahtevali bodo glave. V kakšni obliki se bo vse to dogajalo? Ne vem. Toda bolj se je bati izgredov, kakor pričakovati vzpon Célestevilla, utopije, popisane v slikanici o slončku Babarju."

 • Uredništvo

  16. 4. 2020  |  Kultura

  Cankar za maturante

  SNG Nova Gorica se je odločilo, da maturantom v času epidemije pomaga pri učnih pripravah na eno najpomembnejših  prelomnic v življenju. Dijakom, ki se v tem obdobju soočajo s posebnimi učnimi izzivi, bi radi olajšali učenje na daljavo in zahtevne priprave na maturo, Zato so v njihovem arhivu 15. aprila odprli dostop do vseh tistih predstav Ivana Cankarja, ki jih je uprizorilo SNG Nova Gorica in ki so zajete v letošnje priprave na splošno maturo iz slovenščine.

 • Damjana Kolar

  16. 4. 2020  |  Kultura

  TV napovednik od četrtka do nedelje

  Tokrat priporočamo kriminalko Rdeči krog, v kateri blestijo nekatere največje zvezde evropskega filma 60. let, film Sicario 2: Vojna brez pravil o mamilaški vojni na meji med ZDA in Mehiko, brezkompromisni vestern Django brez okovov v režiji Quentina Tarantina, dokumentarec o meteorskem vzponu in tragičnem padcu britanske kraljice soula Amy Winehouse.

 • DK, STA

  16. 4. 2020  |  Kultura

  Filmski festival v Cannesu v novem formatu

  Letošnji 73. filmski festival v Cannesu zaradi pandemije novega koronavirusa najverjetneje ne bo potekal v svoji običajni obliki, so sporočili organizatorji in dodali, da iščejo alternativne pristope. Najprej so še upali, da bodo lahko festival, ki je bil načrtovan od 12. do 23. maja, v njegovi običajni obliki izpeljali konec junija in v začetku julija. Vendar je francoski predsednik Emmanuel Macron v ponedeljek 13. aprila napovedal, da večji javni dogodki v Franciji ne bodo dovoljeni pred sredino julija.

 • Uredništvo

  16. 4. 2020  |  Kultura

  Tehno na daljavo

  Iniciativa #ŽURAMDOMA po dobrem mesecu dni vsak petek virtualno povezuje vse ljubitelje elektronskih ritmov. V petek, 17. aprila ob 20.00 bo na Facebook strani Kurzschlussa svoje tehno vibracije širil DJ Psiho, ki je svojo kariero začel v zlati dobi rave kulture v devetdesetih. 

 • DK, STA

  16. 4. 2020  |  Kultura

  Spletni koncert Metropolitanske opere

  Metropolitanska opera v New Yorku je za 25. april napovedala spletni gala koncert, na katerem se bo predstavilo okoli 40 opernih pevk in pevcev z vsega sveta. Med napovedanimi zvezdniškimi imeni so med drugimi Ana Netrebko, Renee Fleming, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Bryn Terfel in Elina Garanča.

 • Izak Košir

  15. 4. 2020  |  Politika

  »Vse največje diktature so nastale v času krize«

  Dr. Rajko Pirnat, profesor prava in eden od soavtorjev slovenske ustave, je včeraj nastopil v informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija. V svojih izjavah se je osredotočil predvsem na kritiko do depeše, ki jo je zunanje ministrstvo pod vodstvom Anžeta Logarja poslalo Svetu Evrope kot vladni odgovor na prijave o pritiskih na medije v Sloveniji. "To je uradni dokument, ki mora izražati določeno uravnoteženost pogledov, gre pa za zelo enostranski ideološki dokument, ki po moje ne zasluži oznake vladni," je poudaril. 

 • Uredništvo

  15. 4. 2020  |  Politika

  Pravila za predsednika in ministre očitno ne veljajo

  Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal vojake 72. brigade Slovenske vojske v Črnomlju in skupno vojaško-policijsko patruljo na slovenski južni meji. 

 • Peter Petrovčič

  15. 4. 2020  |  Politika

  Kdo bo nova ustavna sodnica?

  Danes se izteka rok za prijavo kandidatur za prosto mesto ustavnega sodnika ali sodnice, ki je nastalo z iztekom mandata dr. Dunji Jadek Pensa. Prijave na razpis za novega sodnika ali sodnico, kot je to v navadi, zbirajo na uradu predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo čez čas državnemu zboru v izvolitev predlagal novo ustavno sodnico.

 • Izak Košir

  15. 4. 2020  |  Družba

  »Masovni nadzor je nekaj, kar je evropski pravni kulturi in pravnemu redu tuje«

  Na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani budno spremljajo razvoj tehnologij za nadzorovanje gibanja prebivalstva z namenom zajezitve novega koronavirusa. V ta namen tako zasebna podjetja, nevladne organizacije kot tudi države in EU, ki so prepoznale potencial digitalnih tehnologij in velikega podatkovja kot orodja za spopadanje z nastalo krizo, tudi v Evropi razvijajo ali celo že uporabljajo najrazličnejše mobilne aplikacije. Uporaba tovrstnih orodij za ozaveščanje prebivalstva o znakih bolezni, postopkih ob potencialni okužbi ter sprejetih ukrepih je dobrodošla in ima lahko pozitivne učinke ob predpostavki, da so posredovane informacije točne in ažurne. Pri inštitutu pa opozarjajo, da je uporaba za nadzorovanje gibanja prebivalstva bistveno bolj problematična v prvi vrsti z vidika (komunikacijske) zasebnosti in pravice do varstva osebnih podatkov, posredno pa lahko glede na učinke izbrane tehnološke rešitve vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v naši družbi.

 • IK, STA

  15. 4. 2020  |  Politika

  »Vrtoglava preplačila in kraja mask drugim državam«

  Iz opozicije prihajajo pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme. Da bodo v LMŠ predlagali ustanovitev preiskovalke, je na Twitterju napovedala njihova poslanka Jerca Korče. Za takšno preiskavo se zavzemajo tudi v Levici. V SAB pa so spomnili, da so že predlagali nadzor nad dodeljevanjem javnih sredstev.

 • IK, STA

  15. 4. 2020  |  Svet

  Trump prekinil financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), stroka zaskrbljena

  Ameriški predsednik Donald Trump je krivdo za širitev novega koronavirusa po ZDA naprtil Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in naznanil, da je svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje te organizacije, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo.

 • Danes je nov dan

  15. 4. 2020  |  Družba

  Janezova vojska čivkarjev

  Twitter je s svojega družbenega omrežja pred kratkim odstranil 20 000 lažnih računov, povezanih z vladami nekaterih držav, ki so širile politično propagando. Čeprav je bila to predvsem simbolična gesta, saj je lažnih računov na Twitterju malo morje, pa bi bila podobna čistka dobrodošla tudi pri nas.

 • IK, STA

  15. 4. 2020  |  Svet

  VIDEO: Svarilo pred epidemijo dezinformacij o koronavirusu

  Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je posvaril pred nevarno epidemijo dezinformacij o izbruhu novega koronavirusa. Poudaril je, da je sedaj čas za znanost in solidarnost in ne za laži, ki se širijo.

 • Oštro.si

  15. 4. 2020  |  Politika

  Zavod za blagovne rezerve razveljavil za 53 milijonov evrov naročil

  Ko je zavod za blagovne rezerve prejšnji mesec prevzel naročanje zaščitne opreme, potrebne za zajezitev epidemije covida-19 v Sloveniji, in v prvem tednu oddal za 80 milijonov evrov naročil za posplošeno opisano »nabavo zaščitne opreme (covid-19)«, je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel za Oštro.si opozoril, da je treba tudi v izrednih razmerah zagotoviti gospodarnost porabe javnih sredstev.

 • Heni Erceg

  Heni Erceg

  10. 4. 2020  |  Mladina 15  |  Hrvaška

  Psihologija karantene

  Pred časom sem bila v Dubrovniku na neki prireditvi v tamkajšnjih Lazaretih. Mogočni sklop zdaj obnovljenih poslopij so na pečinah tik nad morjem zunaj mestnega obzidja postavili že davno, vanj pa so v strogo karanteno zaprli bolnike z lepro, torej gobavce, izobčence in nevarne prenašalce neozdravljive bolezni. Gledala sem te razpotegnjene prostore z le nekaj okenci brez šip, samo z rešetkami, odprtinami, skozi katere so iz družbe izobčeni odpadniki lahko ugledali košček svobode, majhno zaplato morja, in slišali zamolklo bučanje valov, ki so butali ob skalne stene, na katerih stojijo Lazareti.

 • N'toko

  N'toko

  10. 4. 2020  |  Mladina 15  |  Žive meje

  Pripravimo se na šokterapijo

  V zadnjih tednih je močno porastlo zanimanje za deset let staro knjižno uspešnico z naslovom Doktrina šoka. Udarna teorija avtorice Naomi Klein, ki je celi generaciji predstavila povezavo med naravnimi nesrečami in kapitalističnim plenjenjem, je očitno postala orodje, po katerem posegamo tudi med epidemijo koronavirusa. Ponovno imamo namreč pred sabo hudo krizo, ob kateri so vsa pravila normalnega življenja suspendirana, na njihovo mesto pa vstopajo težko sledljivi koraki vladnih funkcionarjev in podjetniških združenj. Velike vsote javnega denarja krožijo z vrtoglavo hitrostjo, prej nemogoči posegi v naša življenja postajajo nekaj povsem normalnega. Nihče ne zna točno povedati, kaj imajo za bregom vladni svetovalci, vemo le to, da si med krizno zmedo nekdo zagotovo polni žepe.

 • Uredništvo

  15. 4. 2020  |  Družba

  »Nekateri Kacina ne prenašajo in jih prime, da bi ravnali ravno nasprotno kot on govori«

  "Po družbenih omrežjih berem izjave ljudi, ki gospoda Kacina ne prenašajo, ki jim je zoprn in ob katerem jih kar prime, da bi ravnali ravno nasprotno, kot govori. Skratka, na simbolni ravni jim vzbudi čisto realne energije, ki se jim začnejo premetavati po telesu in umu."

 • Uredništvo

  15. 4. 2020  |  Družba

  »Nismo več sposobni, da virus prestanemo na nogah, kot so naši dedje prestali špansko gripo«

  "Tako imenovana stroka, se mi zdi, je nemočna zato, ker se proti covidu-19 bori s srednjeveškimi sredstvi karantene in prerokb, kdaj neki bi lahko epidemija prešla. Zgodilo se je nekaj zelo zanimivega, nekaj, česar še nismo videli v nobenem znanstvenofantastičnem filmu: svet so napadli mongolski konjeniki iz razvitega srednjega veka, oboroženi z najbolj primitivnim orožjem. Toda pokazalo se je, da se jim civilizacija, ki je proizvedla medcelinske rakete, supersonična letala in atomsko orožje, nima s čim upreti. Postmoderna civilizacija se je soočila z izzivi srednjega veka, na katere ne najde odgovorov. Med drugim smo tudi kot človeška bitja postali preobčutljivi, tudi čustveno, to je v smislu življenjskega udobja. Nismo več sposobni, da naval nekega niti ne tako zelo smrtonosnega virusa prestanemo na nogah vsaj tako, kakor so naši dedje prestali špansko gripo."

 • Uredništvo

  15. 4. 2020  |  Kultura

  Slovenski film na festivalu v Los Angelesu

  Kriminalna drama Korporacija režiserja Mateja Nahtigala v produkcijiLignit Filma, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih in kakšna je moč posameznika, da kaznuje odgovorne, se je uvrstila v tekmovalni program filmskega festivala SEE FEST 2020 - South East European Film Festival v Los Angelesu. Festival vsako leto predstavi jagodni izbor filmov držav za nekdanjo železno zaveso. Letošnji, od 22. do 26. junija, bo zaradi zaradi pandemije koronavirusa potekal prek spleta

 • Uredništvo

  15. 4. 2020  |  Družba

  Razpis za e-Proglas

  Mladinin Proglas objavlja izredni odprti razpis za spletno stran in Facebook s temo KORONAVIRUS. Prijavljena dela naj obravnavajo sedanje razmere v državi in širom po svetu (kako se ljudje prilagajamo spremenjenemu načinu življenja, kako se oblasti odzivajo na razmere in jih rešujejo, kako si ljudje zapolnjujemo čas in kakšen je naš karantenski vsakdanjik), pa tudi, kakšni bodo učinki koronskih časov na naše življenje po karanteni (kako se bodo spremenile gospodarske, politične in družbene ureditve, kakšne bodo duševne posledice, kaj nam bo odslej v življenju pomembno in čemu se bomo izogibali) oziroma kako bi bil lahko videti naš postkarantenski vsakdanjik.

 • Peter Petrovčič

  14. 4. 2020  |  Politika

  Ustavna presoja prepovedi gibanja zunaj lastne občine

  Ustavno sodišče bo odločalo o zakonitosti odloka vlade Janeza Janše, ki omejuje gibanje ljudi na lastno občino, poroča spletni portal Podčrto. Odločali naj bi o sorazmernosti tega iz več vidikov vprašljivega ukrepa, ki ga vsebuje vladni odlok, na podlagi katerega zadnje tedne (predvsem za vikende) policija stiska obroč predvsem okoli Ljubljane, da prebivalci glavnega mesta ne bi slučajno odšli v narav na izlet v polhograjsko hribovje ali, bog ne daj, celo na obalo ali na Gorenjsko z njenimi prelepimi gorami.

 • Uredništvo

  14. 4. 2020  |  Politika

  Ministrstvo daje policistom neuporabne maske

  Sindikat policistov Slovenije (SPS) notranje ministrstvo (ministra Aleša Hojsa) in šefa policije Antona Travnerja poziva, da zaradi neustreznosti nemudoma preverijo dobavo in razdelitev mask ter iz uporabe izločijo vse higienske maske, ki ne izpolnjujejo ustreznih standardov za zagotavljanje in varnosti pri delu policistov. SPS zahteva, da notranje ministrstvo maske nemudoma nadomesti z zaščitnimi maskami, ki so certificirane za preprečevanje okužb skladno s priporočili stroke.

 • Peter Petrovčič

  14. 4. 2020  |  Politika

  Prihajajo paralizatorji

  Med represivnimi ukrepi, ki se nesorazmerno glede na vedenje ljudi v času epidemije uvajajo zadnji mesec dni, so tudi električni paralizatorji, ki naj bi jih policisti v kratkem začeli nositi za pasom. In seveda uporabljati v primeru, da ljudje ne bodo spoštovali policijskih ukazov glede (zdravstvenih) ukrepov za zajezitev epidemije. S paralizatorji pa bodo policisti lahko streljali tudi v otroke, nosečnice, vidno bolne, stare, invalide, … V teh primerih so sicer v zakonu določeni nekoliko strožji pogoji za uporabo, kot v primeru, ko gre za odraslega zdravega posameznika ali posameznico.