• MS, STA

  5. 9. 2017  |  Kultura

  Na dražbi doslej neobjavljeni posnetek nekdanjega Beatla Georgea Harrisona

  Pesem Hello Miss Mary Bee je leta 1968, približno v času, ko je izšel njegov prvi solo album Wonderwall Music, nastala za Harrisonovo dobro prijateljico Mary Bee. Posneta je na trak skupaj s še nekaterimi uspešnicami Beatlov. Na dražbi Omega Auctions, ki bo potekala v nedeljo, bodo ponudili tudi nekaj pisem zakoncev Harrison za Mary Bee, ki so nastala v času, ko sta bila v Indiji. V enem od pisem je Harrisonova žena Patti Boyd zapisala, da je George pravkar vstopil v kuhinjo, prepevajoč "Mary Bee, Mary Bee about to make a lovely cup of tea".

 • MS

  5. 9. 2017  |  Kultura

  Nocoj bo v Ljubljani nastopil Benjamin Clementine 

  V CUK Kino Šiška so pevca, multiinstrumentalista in poeta Benjamina Clementina s pravim imenom Benjamin Sainte-Clementine opredelili za vokalista "v rangu Leonarda Cohena in Nine Simone s strastjo Edith Piaf".

 • IK; STA 

  4. 9. 2017  |  Politika

  Bo vlada prisluhnila sindikatom?

  Na današnjem srečanju vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo najprej dogovorili o načinu poteka pogajanj, v katerih jih poleg odprave plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom med drugim čaka tudi dogovor o sproščanju varčevalnih ukrepov in dveh novelah zakonov.

 • Damjana Kolar

  4. 9. 2017  |  Kultura

  Najbolj srhljiva zgodba Stephena Kinga 

  Od 7. septembra dalje bo v slovenskih kinematografih na ogled grozljivka Tisto v režiji Andyja Muschiettija, posneta po istoimenskem romanu Stephena Kinga, ki že trideset let navdušuje in predvsem ustrahuje bralce po vsem svetu. Gre za zgodbo o skupini sedmih otrok iz Maina, ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Zlobni klovn Pennywise, ki je bil leta 1990 upodobljen že v miniseriji, se tokrat vrača v še bolj strašljivi in nepozabni podobi.

 • MS

  5. 9. 2017  |  Kultura

  Decembra v Ljubljani Sarah Brightman 

  Slovita britanska sopranistka Sarah Brightman bo 22. decembra 2017 v dvorani Stožice prvič nastopila v Sloveniji na velikem Royal Christmas Gala koncertnem spektaklu s simfoničnim orkestrom. Na tem največjem božično-novoletnem koncertu, ki bo prava glasbena poslastica za vse ljubitelje klasične glasbe, bodo ob britanski pevki Sarah Brightman zapeli tudi grški tenorist Mario Frangoulis, svetovno najbolj znan po skladbi »Vincero, Perdero«, nato tenorist Fernando Varela, znan tudi iz slovite zasedbe Forte Tenors in pa romunski kontra tenorist Narcis, dolgoletni pevec v zasedbi Gregorian. Vstopnice za ta gala klasični božični koncert so že na voljo.

 • Pogovoriti se moramo o županu

  Predvidljivost je tisto, kar najbolj zmoti v zgodbi o objavljenih prisluhih županu Jankoviću. Predvidljivo prazno moraliziranje na eni in prav tako predvidljiva zadrega z molkom, gledanje v čevlje in v tla, na drugi strani medijske krajine. Na eni strani je to »zgodba o županu in farmacevtki«, na drugi legalistična »zgodba o zlonamerni tožilki«. Gre pa za zgodbo o dvojnosti. In zgodbo o vlogah, ki jih igramo v življenju, in o tem, kako nas lahko v nekem trenutku ena izmed naših vlog začne resno ovirati ali celo onemogočati naše nastopanje v neki drugi vlogi, ki nam je sicer morda v celoti pisana na kožo. Pri vsem tem je vloga uslužbenke ljubljanskih Lekarn v tej zgodbi postranske, epizodne narave, glavni sta namreč vloga župana (glavna moška) in vloga državne tožilke (glavna ženska).

 • IK, STA

  4. 9. 2017  |  Svet

  Svet obsoja nov severnokorejski jedrski poskus

  Iz sveta se vrstijo obsodbe novega severnokorejskega jedrskega poskusa. Peking je preizkus vodikove bombe ostro obsodil in kritiziral Pjongjang, ker ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. Južna Koreja je zahtevala najostrejše sankcije proti Pjongjangu, poskus so najostreje obsodili tudi zveza Nato, Rusija, Japonska in EU.

 • Jure Trampuš

  1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Politika

  Tabloidna politika

  V času dolgih priprav na še ene prelomne volitve stranka SDS ne počiva. Deluje kot dobro naoljen stroj, njeni predstavniki in predsednik Janez Janša potujejo po Sloveniji in prepričujejo svoje člane, da vsak glas šteje. Slovenijo lahko »osvobodijo« le volivci, ki podprejo njega in njegovo stranko.

 • MS

  4. 9. 2017  |  Kultura

  Mladi ne berejo več klasikov

  Knjižnice so prostor za knjige, ampak tudi za ljudi: za tiste radovedneže, ki jih združuje ljubezen do branja. Narodna in študijska knjižnica, ki že desetletja spodbuja in oblikuje slovensko narodno zavest v Trstu in Gorici, praznuje letos svojo 70-letnico, poroča Primorski dnevnik. Na Trgu Hortis se je v petek zvečer zbralo nad sto ljudi, prisluhnili so pogovoru med zgodovinarko Marto Verginella ter pisateljem in novinarjem Paolom Rumizem o vlogi knjižnic in njunem odnosu do njih, do branja, pa tudi do jezika. Pogovor je vodil Štefan Čok, ob priložnosti 70-letnice NŠK pa so odprli tudi multimedijsko razstavo o zgodovini knjižnice, ki je na ogled v vitrini čitalnice Fulvio Tomizza na Trgu Hortis.

 • MS, STA

  4. 9. 2017  |  Kultura

  10. obletnica Pavarottijeve smrti

  Z Verdijevim rekviemom se bo v Modeni v torek začel sklop dogodkov ob 10-letnici smrti svetovno priznanega tenorista Luciana Pavarottija. Na programu bo tudi koncert zbora Rossini, srečanje z maestrom Leonejem Magierom in glasbeni kritiki, na Pavarottijev dan rojstva 12. oktobra pa bo na sporedu koncert učencev Mirelle Freni in Raine Kabaivanske.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Uvodnik

  Čustva

  Milojka Kolar Celarc je ministrica resorja, znotraj katerega se sicer ne obrne največ sredstev, se jih pa skozi javne razpise in sistem financiranja zdravstva razdeli največ. Lobiji so izredno močni in politične stranke ter mediji so izrazito prepredeni s temi interesi – ne nazadnje tudi Mladina in z njo povezana podjetja dobivajo po glavi zato, ker Mladina izmed vseh medijev v državi praktično edina zagovarja, da je treba demontirati lažni zavarovalniški sistem (tako imenovano dodatno zavarovanje). To je namreč dejansko le obvod javnega denarja, od katerega si posredniki – tri zavarovalnice – že desetletja vzamejo vsako leto svoj odstotek, saj plačila in pogajanja na strateški in odločevalni ravni vodi zavod za zdravstveno zavarovanje. Njim je prepuščena le smetana, nanje ne padajo nobena resna tveganja.

 • Izak Košir

  1. 9. 2017  |  Družba

  Radio Mladina: Dr. Božo Repe o Črni roki, tajni morilski organizaciji

  Pogovor je nastal na podlagi članka Črna roka, ki si ga lahko preberete v novi Mladini >> 

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/340275844&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Črna roka

  Zastopniki Cerkve, ki so pri nas dopustili, da so si borci za stari red nadeli videz borcev za krščanstvo, niso storili samo taktične napake, ampak so se težko pregrešili proti osnovnemu krščanskemu načelu. Njihovo ravnanje bi bilo škodljivo za religijo tudi tedaj, če bi bili z orožjem zmagali. Kdor širi ali brani krščanstvo z nasiljem, ta ga notranje razkraja« (teolog dr. Janez Janžekovič, Nova pot, št. 1-2, 1952, str. 16, citirano po Franček Saje, Belogardizem).

 • Gen iz žegnane vode

  Aprila 2014 je tedanji ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli pri stavbi ameriškega veleposlaništva v Republiki Sloveniji v Ljubljani odkril spominsko ploščo v čast slovenskim žrtvam »vseh treh totalitarnih režimov«, torej fašizma, nacizma in komunizma. Od tedaj t. i. evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov – ki so ga predlagale vzhodnoevropske države, evropski parlament pa je predlog leta 2009 sprejel in za praznik določil 23. avgust, ker je bil na ta dan leta 1939 sklenjen t. i. pakt Molotov-Ribbentrop – v Sloveniji počastijo pred ameriškim veleposlaništvom. (Ideološki konstrukt praznika in raznih podobnih resolucij sem že analiziral v Mladini, seveda ne edini ne v Sloveniji in ne v EU.)

 • Uredništvo

  1. 9. 2017  |  Družba

  RTV Slovenija obsodila Reporter v primeru Eugenije Carl

  RTV Slovenija obsoja poskus profesionalne in osebne diskreditacije novinarke Eugenije Carl, ki jo je bila ta deležna v zadnji številki revije Reporter, so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo svoje novinarke in novinarje, ki so zavezani profesionalnim normam, spoštovanju splošnega kodeksa novinarjev Slovenije ter hkrati spoštujejo etična merila in programske standarde javnega medijskega servisa RTV Slovenija, javno in po vseh možnih pravnih poteh zaščitili pred neosnovanimi profesionalnimi in osebnimi diskreditacijami. "V kolikor kdorkoli ocenjuje, da so slednja pravila kršena, ima vedno možnost, da ustrezno reagira," še dodajajo.

 • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

  1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Kultura

  Stefan Hertmans, književnik

  Belgijski pisatelj Stefan Hertmans, ki se je rodil leta 1951 v flamskem Gentu, je avtor več kot dvajsetih leposlovnih del, v svetovni javnosti pa je najbolj znan po romanu Vojna in terpentin. V romanu, izšel je leta 2013, je na podlagi obsežnih spominov svojega dedka, flamskega slikarja, slikovito opisal kulturne, politične in družbene razmere v Belgiji na prehodu iz 19. stoletja v 20. stoletje in grozodejstva 1. svetovne vojne skozi oči navadnega vojaka. Dobitnik najpomembnejših literarnih nagrad na nizozemskem govornem območju je prejšnji teden kot častni gost festivala Dnevi poezije in vina prebral Odprto pismo Evropi in v njem Evropejce pozval k oblikovanju strpne, socialne in demokratične Evrope, ki bi znala iz globalizacije prevzeti najboljše in se postaviti po robu silam nacionalizma.

 • Damjana Kolar

  2. 9. 2017  |  Kultura

  Petnajst let Sound Explicit

  V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo 4. in 5. septembra potekal Sound Explicit, cikel zvočnih in avdio eksperimentalnih performansov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Center in Galerija P74 zasnoval leta 2003 z namenom, da bi podprl neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti. Petnajsta edicija bo ponudila kar šest brezplačnih koncertov vrhunskih mednarodno uveljavljenih izvajalcev.

 • Vanja Pirc

  1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Kultura

  Zmajev in iger

  Le kaj mi je bilo tega treba, sem se spraševala, ko sem v majhni, tesni jami, pred katero se je drenjala gruča turistov, vendarle prišla na vrsto, da sem se po skalah spustila na ozko ploščad za enega, največ dva človeka in ob tem trepetala, da ne bi čofnila v vrelo vodo, ki je brbotala po skoraj celotni površini jame. Nad vodo so se vile čudovite meglice iz sopare, res je bilo lepo, saj je šlo za enega od mnogih naravnih čudes, ki jih skriva okolica jezera Myvatn na severu Islandije. A ta država ima še neskončno veliko naravnih znamenitosti in mnoge so še precej bolj dih jemajoče od te majhne jame. Zato sem si, medtem ko sem se zelo nejunaško oklepala skal, morala priznati, da sem se tam v resnici znašla samo zaradi nadaljevanke Igra prestolov.

 • Damjana Kolar

  1. 9. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V Gala hali bodo obeležili 10. obletnico serialke Zeleno sonce. Nastopili bodo Udo Brenner, DJ Borka in DJ Pips, eden glavnih ustanoviteljev Hrvatske funk delegacije ter kreativna glava osiješkega kolektiva Big Mama Sessions. V K4 in Moderni bo potekal Od:vod festival, na katerem se bodo predstavili: Octex, Evano, Mayell, Zergon, Dojaja, Mantain, Woo-d, Disco Durum in drugi, v Canteri Baia di Sistiana pa bo gostoval DJ Umek.

 • IK, STA

  31. 8. 2017  |  Politika

  Vlada umaknila kandidaturo Boštjana M. Zupančiča

  Vlada je danes umaknila podporo kandidaturi Boštjana M. Zupančiča za mesto v odboru Združenih narodov za človekove pravice. Vlada se je za to odločila zaradi Zupančičevih spornih zapisov na spletnih družabnih omrežjih glede enakopravnosti spolov in pravice do splava oz. pravic žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok.

 • Darja Kocbek

  31. 8. 2017  |  Svet

  Google, Facebook in Amazon je treba nacionalizirati

  Tehnološke družbe, kot so Google, Facebook in Amazon, ki jim poslovni model omogoča, da služijo velike denarje in na veliko zbirajo podatke, ne proizvajajo stvari, kot so jih tradicionalna podjetja. Facebook povezuje uporabnike, oglaševalce in razvijalce, Uber ponuja povezavo med vozniki in potniki, Amazon med kupci in prodajalci. Kritična masa je tisto, zaradi česar so ta podjetja uspešna. Njihova značilnost je tudi, da so monopolisti. Google, Facebook in Amazon so na Zahodu najpomembnejši, v Guardianu piše Nick Srnicek.

 • Damjana Kolar

  31. 8. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  V Vodnikovi domačiji bodo odprli mednarodno skupinsko razstavo z naslovom Arbitrarnost v besedi in v vsakdanu, ki sta jo pripravila kustosa Petja Grafenauer in David Kranzelbinder. Pred Pritličjem bo potekal zaključni koncert cikla Selekcija, na katerem no nastopila Katja Šulc. V Cankarjevem domu bo nastopil Orkester Mariinskega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva. V Judovskem kulturnem centru v Ljubljani bo potekal Evropski dan judovske kulture, v Športnem parku Breza v Straži pri Novem mestu pa koncert v podporo legendarnemu Mladininemu kolporterju in punkerju Branetu Koncilji.

 • Darja Kocbek

  30. 8. 2017  |  Svet

  Več držav resno razmišlja o uvedbi lastne virtualne valute

  Estonija, ki ima od leta 2011 evro, razmišlja, da bi uvedla lastno virtualno valuto estcoin. Njena prednost pred drugimi državami, ki prav tako razmišljajo o uvedbi svoje digitalne valute, je, da ima v javnem sektorju že vzpostavljeno digitalno infrastrukturo. Z digitalno valuto bi omogočila ljudem po vsem svetu, da bi lahko neposredno investirali v njeno digitalno gospodarstvo prihodnosti.

 • Peter Petrovčič

  25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Politika

  Nekdanji  član

  V eni izmed nedavnih številk revije Reporter je bil objavljen intervju z Radom Pezdirjem, ekonomistom, ki se je v zadnjih letih lotil zgodovinarskega dela oziroma preučevanja polpretekle zgodovine, točneje skrivnosti Udbe.

 • Damjana Kolar

  30. 8. 2017  |  Kultura

  Med sodobnim in urbanim plesom

  Murska Sobota bo med 31. avgustom in 2. septembrom prizorišče mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa, ki bo dvanajsto leto zapored gostil vrhunske tuje in domače plesne predstave. Festival, ki nastaja v produkciji zavoda Flota in v koprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota, se odvija od leta 2006 v Murski Soboti, s čimer prispeva tudi k decentralizaciji sodobnega plesa v Sloveniji. 

 • Darja Kocbek

  29. 8. 2017  |  Svet

  Pri patentih za samovozeče avtomobile sta družbi Tesla in Apple nepomembni

  Velika tehnološka podjetja v ZDA in na Kitajskem razvijajo samovozeče avtomobile in sisteme, ki naj bi omogočili, da bi tovrstne avtomobile lahko postavili na ceste. Največ idej za to pa ima nemški dobavitelj avtomobilski industriji Bosch. To je mogoče sklepati po številu patentov, ki jih je registriral od leta 2010. Nasploh pa imajo nemška podjetja v lasti 52 odstotkov vseh patentov s področja avtonomne vožnje, ugotavljajo na Inštitutu nemškega gospodarstva.

 • Damjana Kolar

  29. 8. 2017  |  Kultura

  Različne oblike tišine na internetu

  V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bodo 30. avgusta ob 20.00 odprli razstavo švicarskih umetnikov Christopha Wachterja in Mathiasa Juda z naslovom "…" arheologija tišine v digitalni dobi. Umetnika posvečata posebno pozornost različnim oblikam tišine, ki prevladujejo na internetu; s svojim delom skušata spodkopati strukture moči, hkrati pa tudi razviti komunikacijsko orodje in sisteme za ljudi, ki to potrebujejo. Pred odprtjem razstave bosta umetnika na predavanju predstavila širši pogled na koncept razstave, ki sega do izoliranih in skritih globin. "Zlasti v digitalni dobi običajno pozabljamo na izključitve in vrzeli, ker v našem svetovnem razgledu niso vidne. Če se zazremo v naše komunikacijske pogoje, lahko uresničimo nove strategije in načine doseganja soljudi." Kustosinja razstave: Daphne Dragona

 • Vasja Jager

  25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Politika

  »Slovenskost« na izpitu

  Podmladek zunajparlamentarne Slovenske ljudske stranke (SLS) se zavzema za spremembo zakonodaje in zaostritev pogojev za vstop in bivanje prosilcev za azil. Kot je na novinarski konferenci povedal podpredsednik glavnega odbora Nove generacije (NG SLS) Alexander Crowther, bi morali kandidati za azil v letu po prihodu dokazati, da zadovoljivo obvladajo slovenščino in poznajo slovensko zgodovino. »V primeru, da ne izpolnijo te obveznosti, bi sledila repatriacija v državo izvora ali v državo, ki je pripravljena te državljane vzeti.« Pri tem so opozorili na primera Avstrije in Norveške, ki sta sprejeli podobne ukrepe omejevanja pritoka beguncev. Pozabili so omeniti, da gre, v nasprotju s Slovenijo, za ciljni migrantski državi, ki sta doživeli neprimerno večji naval prosilcev za azil ...

 • IK, STA

  28. 8. 2017  |  Politika

  Na vrhu še vedno Pahor in SDS

  Vlado premiera Mira Cerarja podpira 36,6 odstotka vprašanih, najbolj priljubljen politik pa ostaja predsednik republike Borut Pahor. Če bi danes potekale državnozborske volitve, bi 13,1 odstotka vprašanih volilo SDS, sledita ji SD s 7,3-odstotno podporo in SMC s 5,1-odstotno podporo, je pokazala anketa, ki jo za Pop TV izvaja Mediana Pulse.