• Jure Trampuš

  25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Politika

  Kult spočetja

  Jugoslovanska ustava, ki je bila sprejeta leta 1974, od tega je že več kot 40 let (!), je v 191. členu določila, da je »pravica človeka, da svobodno odloča o rojstvu svojih otrok. Ta pravica se lahko omeji samo iz zdravstvenih razlogov.« Jugoslavija je takrat postala ena od prvih držav, ki so v ustavo zapisale pravico do svobodnega odločanja. Nekaj let kasneje, 26. aprila 1977, je v Sloveniji začel veljati zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, v njem pa so bile podrobno predstavljene različne politike, s katerimi naj bi se uravnavalo rojstvo – vse od kontracepcije, prekinitve nosečnosti pa do zdravljenja neplodnosti.

 • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

  25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Politika

  Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov in minister za kmetijstvo

  Socialni demokrati so že več kot leto najbolj priljubljena koalicijska stranka, zato njihov predsednik Dejan Židan v tem intervjuju napoveduje, da bo naslednji predsednik vlade. V stranki se na prevzem oblasti že pripravljajo, čeprav je do pomladi prihodnje leto, ko bi lahko bile redne volitve, še pol leta. Če mu bo uspelo, bo za njim zanimivih deset let. Po letu 2007 je sprva opravljal funkcijo predsednika uprave skupine Panvita, leta 2010 pa je že postal minister za kmetijstvo, tedaj še v vladi Boruta Pahorja. Sedaj prihaja kot njegov naslednik. Pravi, da z naučeno lekcijo, ki so jo Socialni demokrati dobili po padcu Pahorjeve vlade.

 • Marjan Horvat

  25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Družba

  Prekmurski Slomšek. Antisemit?

  Predsednik Borut Pahor se že od začetka mandata ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom odpravi v Črenšovce in tamkaj položi venec pred spomenikom narodnega buditelja, duhovnika, politika, založnika in urednika Jožefa Klekla st. (1874–1948). Klekl st. je bil, poleg Ivana Jeriča, svojega malega bratranca Jožefa Klekla ml. in že prej Franca Temlina ter Števana in Mikloša Küzmiča, med tistimi narodno zavednimi Slovenci, ki so na prehodu iz 19. stoletja v 20. stoletje, v času hudega vala madžarizacije, utrjevali narodno zavest Slovencev med Muro in Rabo. Klekl st. je v svojih časopisih, zlasti v Novinah, v prvi polovici prejšnjega stoletja seznanjal prekmurske Slovence z dogajanjem v Slovenski krajini (kakor se je tedaj imenovalo Prekmurje), z razmerami v matici in drugod po svetu, posebno pozornost pa je namenjal prekmurskim izseljencem, saj je objavljal zapise ali pričevanja o njihovem življenju v tujini.

 • Damjana Kolar

  25. 8. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  Za vse ljubitelje underground eleketronike 777music predstavlja drugi dogodek na Trnfestu pod imenom Technological, na katerem se bodo predstavili: Luxia, Lucky Left, Erik Gross. V Pritličju bo v okviru Poletnega celovečerca nastopil DJ Shekuza, v K4 Dojaja, Schrauff in Thon Kland, Ambasada Gavioli pa bo gostila Hommega Productions iz Izraela, ki praznuje 20. letnico,

 • Jure Trampuš

  24. 8. 2017  |  Kultura

  Strip o padli gazeli

  V Mladini bo začel izhajati strip Zadnji let Tonija Mrlaka. Strip, ki sta ga ustvarila Marijan Pušavec in Zoran Smiljanić, tandem, ki je naredil tudi kultne Meksikajnarje, naš naobsežnejši strip, opisuje življenjsko zgodbo pilota helikopterja, ki je bil sestreljen med osamosvojitveno vojno v središču Ljubljane. Helikopter je na svojem zadnjem letu prevažal kruh, sestrelili pa so ga s stolpnice na Trgu republike. V Ljubljani se je pač »premalo pokalo«.

 • Darja Kocbek

  24. 8. 2017  |  Svet

  Kako tehnološka podjetja podpirajo sovražne skupine

  Zaradi »skrajne sovražnosti do Muslimanov« sta nevladna organizacija Southern Poverty Law Center in judovska organizacija Anti-Defamation League spletno stran Jihadwatch.org označili za aktivno sovražno skupino. Britansko notranje ministrstvo je leta 2013 direktorju strani Robertu Spencerju zaradi njegovih stališč glede Islama prepovedala vstop v državo. Ta stališča pa ne motijo tehnoloških podjetij PayPal, Amazon in Newsmax, ugotavljajo novinarji ProPublice.

 • Damjana Kolar

  24. 8. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  V Cankarjevem domu bo gostovala Kitajska nacionalna opera s Puccinijevo opero Madama Butterfly. V UGM Studiu Maribor bodo odprli razstavo Silvana Omerzuja z naslovom Risbe, lutke, avtomati. V MSUM Metelkova bo na ogled dvojna predstava Kako umirajo zajci in Privatni inventar, poljskih performerk Magde Tuka in Anite Wach. V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo potekalo druženje ob zaključku 20. festivala Mladi levi. 

 • Neža Oder

  23. 8. 2017  |  Družba

  Živali, ženske in Hollywood

  Zmaji, ki jih gledamo v priljubljeni nanizanki Igra prestolov, so resda ustvarjeni s pomočjo posebnih efektov, a druge živali na ekranih so ponavadi kar resnični živalski igralci. Jakoba, navihanega novofundlandca iz Sreče na vrvici (1977) je igral pes po imenu Ron, orki iz filma Svobodni Willy (1993) je v resnici ime Keiko, v vlogi pujska Babe pa je v otroški franšizi (1995-1998) nastopilo kar 46 različnih prašičkov.

 • Darja Kocbek

  23. 8. 2017  |  Svet

  OZN bi morala prepovedati oboroževalno tekmo z ubijalskimi roboti

  Prvi mož družbe Tesla Elon Musk in prvi mož družbe Alphabet, ki je lastnica Googla, Mustafa Suleyman, sta med 116 menedžerji tehnoloških podjetij iz 26 držav, ki po poročanju Guardiana v odprtem pismu pozivajo OZN, naj prepove razvoj in uporabo robotov ubijalcev oziroma avtonomnega orožja.

 • Damjana Kolar

  23. 8. 2017  |  Kultura

  Noči v stari Ljubljani v znamenju slovanske kulture

  Med 24. in 26. avgustom bo v starem mestnem jedru slovenske prestolnice potekal 29. mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani, na katerem se bodo predstavili številni vrhunski domači in tuji glasbeniki, rdeča nit letošnjega programa pa bo slovanska kultura. Poleg koncertov bo potekal tudi bogat spremljevalni program in mednarodno obarvana kulinarična ponudba. Festival, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae, vsako leto pritegne več kot 60.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi tujine, zato ima evidentne učinke na razvoj kulture in kulturnega turizma v mestu. 

 • Darja Kocbek

  22. 8. 2017  |  Svet

  Nobelovci svarijo pred novo finančno krizo

  Guvernerka ameriške centralne banke Janet Yellen je konec junija dejala, da v našem življenju ne bo več nobene finančne krize. Tega mnenja ne deli Bengt Holmström, lanski Nobelov nagrajenec za ekonomijo. »Vedno, ko smo mislili, da ne bo več množičnih dvigov denarja iz bank, se je tveganje, da se bo to zgodilo, povečalo,« je povedal za die Welt. Še bolj jasen je Edward Prescott, Nobelov nagrajenec za ekonomijo leta 2004. Po njegovih besedah je zelo verjetno, da bomo v ne tako daljni prihodnosti spet imeli finančno krizo. Eric Maskin, Nobelov nagrajenec za ekonomijo leta 2007, pravi, da se bo verjetnost za novo krizo povečala, če bo administracija v Washingtonu spet ublažila regulativo.

 • Urša Marn

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

  (Raz) prodaja

  Začeli so velikopotezno. Leta 2013 je ministrstvo za notranje zadeve na javni dražbi prvič skušalo prodali vilo Tamara na Bledu, počitniški objekt policije. Izklicna cena: 995 tisoč evrov. Ker zanimanja ni bilo, je leta 2014 poskusilo znova, in to kar dvakrat, naprej z izklicno ceno 840 tisoč evrov, nato še z izklicno ceno 714 tisoč evrov, vendar sta bili tudi ti dražbi neuspešni. Četrtič je ministrstvo dražbo razpisalo januarja letos. Tokrat je bila zaprta za javnost (ministrstvo je pozneje trdilo, da je šlo za pomoto), izklicna cena pa je bila občutno okleščena, tako da je znašala le še 295 tisoč evrov. Varščino za nakup vile je vplačalo kar 11 dražiteljev, nazadnje pa jo je za 451 tisoč evrov kupila družba Rastoder v lasti »balkanskega kralja banan« Izeta Rastoderja.

 • Neža Oder

  22. 8. 2017  |  Družba

  Škuc, JAK in homofobija

  Soočanje s homofobijo na Javni agenciji za knjigo (JAK) za društvo Škuc ni nič novega. Pred komaj letom dni je agencija sicer podprla društveni literarno-glasbeni festival Živa književnost, ne pa tudi sklopa, v katerem bi se prebirala literatura z LGBT+ vsebinami.  Letos je JAK svojo nedavno napako ponovila - na javnem razpisu za sofinanciranje projektov poklicnega usposabljanja na področju knjige je društvu namenila slabšo oceno in za več kot polovico znižana sredstva kot v lanskem letu. Medtem ko lahko vzroke za nižji znesek iščemo v zmanjševanju komisijskih sredstev, pa to ni bil razlog za pritožbo Škuca na odločbo. Pritožili so se na »zlasti homofobne ter skrajno ponižujoče argumente,« pojasnjuje društvo.

 • Damjana Kolar

  22. 8. 2017  |  Kultura

  Odprto pismo Evropi na Dnevih poezije in vina

  Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji, ki bo potekal med 23. in 26. avgustom na Ptuju, je od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, zato bo festival tudi letos obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov z vseh koncev Evrope: Laura Accerboni (Ita), Nikolina Andova Šopova (Mak), Helwig Brunner (A), Julia Szychowiak (Pol) in Yekta (Fra). Častna pesniška gosta bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita. Ob tej priložnosti bodo izšla Brvarjeva zbrana dela z naslovom Transverzala ter prvi izbor poezije Raúla Zurite v slovenskem jeziku z naslovom Daleč stran. Letošnje pesniške goste sta izbrali selektorici Tina Kozin (Slovenija) in Sharmistha Mohanty (Indija), ki bo na festivalu nastopila tudi v vlogi pesnice. 

 • Darja Kocbek

  21. 8. 2017  |  Svet

  ZDA nikoli niso bile imune na fašizem

  ZDA se trenutno soočajo z vse bolj agresivno skrajno desnico in neofašizmom. Opazovalci so fašizem ves čas obravnavali kot ideologijo, ki je za ameriško družbo tuja. Dejansko pa ima v njeni zgodovini globlje korenine, kot je večina od nas pripravljena priznati, v Guardianu piše David Motadel, profesor mednarodne zgodovine na London School of Economics and Political Science.

 • Damjana Kolar

  21. 8. 2017  |  Kultura

  Filmske klasike na Kongresnem trgu 

  Med 22. in 24. avgustom bodo v letnem kinu na Kongresnem trgu v Ljubljani že četrto leto zapored potekale brezplačne filmske projekcije vrhuncev sedme umetnosti. Letošnjo edicijo bodo 22. avgusta ob 21.00 odprli s projekcijo restavriranega in digitaliziranega filma Nebo nad Berlinom. Hipnotična simfonija velemesta na predvečer padca berlinskega zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo, je režiserju Wimu Wendersu prinesla nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

 • Borut Mekina

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

  Janković in farmacevtka

  Policija lahko na podlagi utemeljenega suma proti vsakomur uvede tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe. Lahko nam sledi, aranžira fiktivno predajo podkupnine, prisluškuje našim telefonskim pogovorom ali SMS-sporočilom. Kaj se zgodi s tako zbranim gradivom? V drugem odstavku 154. člena kazenskega zakonika jasno, da bolj to ne bi bilo mogoče, piše, da odločitev o tem sprejme državni tožilec: »Če državni tožilec izjavi, da ne bo začel kazenskega pregona zoper osumljenca ali če v roku dveh let po koncu izvajanja ukrepov (…) ne poda takšne izjave, se gradivo iz prejšnjega odstavka pod nadzorstvom preiskovalnega sodnika uniči.«

 • Neža Oder

  21. 8. 2017  |  Kultura

  Drugo mnenje vabi avtorje k sodelovanju

  Društvo slovenskih literarnih kritikov že tretje leto organizira projekt Drugo mnenje, s katerim si prizadevajo za sodelovanje med avtorji in literarnimi kritiki pri pripravi in izgradnji novih slovenskih knjižnih del. Projekt sofinancira Javna agencija za knjigo. 

 • Izak Košir

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Družba

  Komunajzer

  »V Lidlu ogorčenim kupcem želeli prodati pivo Komunajzer s podobo rdeče zvezde«. Tako se je glasil naslov članka na portalu Nova24TV, ki je poročal, da je nekaj naključnih kupcev na Lidlovih prodajnih policah zmotilo pivo z imenom Komunajzer in podvrstami, ki se imenujejo Josip, Broz, Tito in tudi Jovanka. »Kako se lahko 26 let po slovenski osamosvojitvi na trgovskih policah pojavi pivo, ki je poimenovano po nekdanjem jugoslovanskem diktatorju, enem večjih zločincev 20. stoletja?« so se spraševali. Morda je šlo avtorjem članka najbolj v nos to, da gre pivo Komunajzer, poimenovano po slabšalnem izrazu za komunista, dobro v prodajo in ga je v nekaterih prodajalnah celo že zmanjkalo.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Uvodnik

  Prihodnost bo moja

  Pa nas je res kaj šokiralo, ko smo gledali marširati bele fante in moške po ulicah Charlottesvilla? Kaj pa? Morda le to, da so bili na kupu res predvsem beli postavni moški. Ja, rasizem je zagatna stvar. Ko začneš izbirati, hitro nihče ni več dober. Najprej ni dober temnopolti, Mehičan, nato Jud (ki je vsega kriv), potem tudi Čeh in Slovenec, čez nekaj dni pa tudi majhen in debel, da o ženskah ne govorimo – v tem svetu so te pač doma in občudujoče kimajo.

 • Vasja Jager

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

  Kralj Instagrama

  Borut Pahor je politik, do katerega imajo ljudje povsem različen odnos, ljudje ga bodisi obožujejo bodisi se ob njem živcirajo, ravnodušen ostane le malokdo. V času množičnega razočaranja nad politiko in razmahom populizma je to dovolj za bleščečo politično kariero. Vprašanje pa je, ali je dovolj za uspešno opravljanje predsedniške funkcije.

 • Staš Zgonik

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

  Odvečni turisti

  Slovenski turizem je v razcvetu. Kombinacija povečevanja prepoznavnosti, lahke dostopnosti, relativne cenovne ugodnosti in vse pomembnejše visoke ravni varnosti je povzročila pravi naval obiskovalcev. Skoraj ne mine mesec, da ne bi poročali o novih rekordnih številkah. Junija letos smo na primer po podatkih Statističnega urada zabeležili kar 27 odstotkov več prihodov turistov kot junija lani. Število Nemcev, naših najbolj številnih tujih gostov, se je v primerjavi z lanskim junijem skoraj podvojilo.

 • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

  18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Družba

  Dr. Kozma Ahačič, jezikoslovec in literarni zgodovinar

  Predstavljajte si, da odraščate v času, ko učenje slovnice pri pouku slovenščine ne pomeni agonije. Da odraščate v času, ko imate namesto suhoparnega učbenika, ob katerem se vam z vso silo zapirajo težke veke, pred sabo prijazno knjigo, ki tudi različna priredja, podredja in stavčne člene predstavi kot poglavje slovnice, ki smo mu zlahka kos. Tudi če se vse skupaj morda sliši kot utopija, je resničnost na strani učencev. Vse zasluge za to gredo Kozmi Ahačiču – leksikografu, profesorju, literarnemu zgodovinarju, poznavalcu zgodovine slovenskega jezika, raziskovalcu in namestniku predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki je učno gradivo osnovnošolcev in dijakov obogatil s knjigama Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat.

 • Damjana Kolar

  18. 8. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  Po četrtkovem koncertu pred Pritličjem, bosta Farai & Tone z DJ setom nastopila še v Klubu Monokel. V Gala hali se bosta predstavila domača tehno DJ-ja Skeletonium in Shekuza, na Trnfestu Ekipi Bojler in SNIF, v K4 pa rezidenta Alex Ranerro in Evident.

 • Darja Kocbek

  17. 8. 2017  |  Svet

  Deset let po finančni krizi ima Wall Street novo kovnico denarja

  Ni res, da se v finančnem središču New York ne učijo na napakah. Problem je, da delajo vedno nove. Pred desetimi leti so finančno krizo povzročili vrednostni papirji, ki so jih finančni inženirji ustvarili s hipotekami. Danes ima Wall Street nov priljubljen produkt: ETF – Exchange Traded Funds (indeksne investicijske sklade), poroča die Zeit.

 • Damjana Kolar

  17. 8. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  V Pritličju bo nastopila londonska pesnica in glasbenica Farai. V Mestni galeriji bodo odprli prvi shirting info point – prostorsko lokacijo, ki bo ozaveščala javnost o bolj odgovornem načinu oblačenja. V Španskih borcih bo otvoritev 20. mednarodnega festivala Mladi levi s plesno-gledališko predstavo Zasledovalci sreče, ki ji bo sledila tradicionalna mladolevovska zabava. 

 • Darja Kocbek

  16. 8. 2017  |  Svet

  Skrite Amazonove blagovne znamke

  Večina potrošnikov, ki nakupujejo pri spletnem trgovcu Amazonu, pozna njegovo lastno blagovno znamko Amazon Basics, nekateri poznajo še Amazon Essentials. Toda Amazon ima v lasti še veliko drugih blagovnih znamk, ugotavljajo na spletnem portalu Quartz. Pregledali so več kot 800 trgovskih znamk, ki jih ima Amazon registriranih oziroma je zanje prosil registracijo pri ameriškem uradu za patente in blagovne znamke. Tako so odkrili 19 znamk, ki so njegove, pa potrošnikom to ni znano.

 • Damjana Kolar

  16. 8. 2017  |  Kultura

  Mladi levi že dvajset let zaznamujejo poletno dogajanje v Ljubljani

  Mednarodni festival Mladi levi, ki ga od leta 1997 organizira zavod Bunker, vsako poletje v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Po besedah direktorice festivala Nevenke Koprivšek jih ob jubileju bolj kot pogled nazaj zanima, kaj so izzivi prihodnosti, kakšna je usoda festivalov in komu so namenjeni. 

 • Neža Oder

  16. 8. 2017  |  Družba

  Skvot Inde le še čez poletje

  Nova lastnika prostorov nekdanjega koprskega industrijskega objekta sta svetovno znani kaskader Rok Cvetkov in Valter Krmac iz izolskega podjetja KMK Box. Z dotedanjo lastnico, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), sta konec maja podpisala pogodbo za nakup dobrih 12.000 kvadratnih metrov velikega kompleksa. Cvetkov načrtuje postavitev filmskega studia, Krmac pa proizvodno halo za izdelavo plastične transportne embalaže. Del prostorov, kjer je dobri dve leti delovala Ustvarjalna platforma Inde (UPI) je padel pod lastništvo slednjega, ki konec leta načrtuje selitev proizvodnje v Koper.