• Marcel Štefančič jr.

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Film

    Marcel Štefančič, jr.: Novi filmi, ki si jih lahko te dni ogledate na spletu

    Capital in the Twenty-First Century
    Justin Pemberton (Apple)
    Tale izredno živahni, urni, hiperaktivni doku, posnet po bestsellerju Thomasa Pikettyja, nadaljevanju Marxovega Kapitala, vam sicer ne bo povedal, kaj je alternativa kapitalizmu, toda povedal vam bo, zakaj je kapitalizem postal stroj za ustvarjanje rekordne ekonomske neenakosti – zakaj torej zmagovalci dobijo vse, drugi pa si delijo drobtine, zakaj ima polovico svetovnega bogastva v lasti peščica ljudi in zakaj so nove generacije revnejše od generacij staršev. Srhljiva ekonomska neenakost je posledica kapitalističnih mitov, s katerimi nategujejo ljudi. Recimo: bogati si vse tisto bogastvo zaslužijo! Pa: v našem interesu je, da so bogati čim bogatejši in čim manj obdavčeni, ker potem toliko več »kapne dol«, k nam! Tudi: bogatejši ko so ljudje, raje pomagajo drugim! In seveda: neenakost je dobra, ker poganja tekmovalnost in konkurenčnost! Vse to so laži, a lagala je tudi Jane Austen – bogataš se z njo ne bi nikoli poročil zato, ker je bila inteligentna in duhovita. In ja, vsakič, ko se ljudje naveličajo ekonomske neenakosti, jih začnejo strašiti in polarizirati z begunci, priseljenci, teroristi, virusi – in vse ostane po starem, s prerazporejanjem bogastva navzgor vred. Kot zdaj.

  • Jure Trampuš

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Sveti Jožef, Janez Janša in 1. maj

    Te dni, ko sta minila dva državna praznika, se je zdelo, da za predsednika vlade Janeza Janšo obstaja zgolj eden. Konkretneje, državljanom in državljankam, prebivalcem in prebivalkam Slovenije je voščil zgolj ob 1. maju, prazniku dela. Ob 27. aprilu, dnevu upora proti okupatorju, ni pripravil nobene poslanice ali nagovora, modrih misli ali voščila.

  • Poslednji braniki človekovih pravic

    Vloga ustavnih in vrhovnih sodišč (kadar so ta varuhi ustave) po Evropi kot varuhov demokracije in človekovih pravic zadnja leta postaja vse pomembnejša. Predvsem je to očitno v (vzhodnoevropskih) državah z dolgoletno (skrajno) desno oblastjo. V času epidemije koronavirusne bolezni pa je njihova vloga postala še bolj bistvena, in to ne velja samo za države z avtokratskimi oblastmi.

  • Pia Nikolič

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Sami naši

    Vlada med prednostne naloge v času epidemije šteje tudi menjave direktorjev. Začelo se je na prvi seji vlade, ko so razrešili generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Njeno ime se je v javnosti pojavilo že nekaj tednov prej, ko jo je na delovnem mestu obiskal Žan Mahnič in ji zagrozil z izgubo položaja, ker mu ni hotela razkriti podatkov iz preiskave financiranja SDS. Nadomestil jo je Anton Travner.

  • Jure Trampuš

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Pismo hrvaških županov

    Triindvajset hrvaških županov je poslalo pismo Janezu Janši in Borutu Pahorju ter Andreju Plenkoviću in Zoranu Milanoviću. Ker gre za javni dopis županov obmejnih občin, njegova vsebina ni presenetljiva. Hrvaški župani so zaskrbljeni zaradi zaostrovanja odnosov med državama. V pismu so zapisali, da so presenečeni nad pobudo slovenskih kolegov, ki so predlagali uveljavitev člena 37 a zakona o obrambi. Tistega člena, ki vojski na obmejnem območju podeljuje policijska pooblastila.

  • Uredništvo

    7. 5. 2020  |  Politika

    Marjan Šarec: »Tej vladi ni več mesta v Sloveniji«

    "Sam v svojem mandatu nikoli nisem izrazil nestrinjanja z RTV Slovenija, nisem dal nobenega popravka na nobeno stvar, vedno sem pustil neodvisnost medijev. Tako je tudi prav. A ta vlada ravna točno nasprotno, zato tej vladi ni več mesta v Sloveniji."

  • Uredništvo

    7. 5. 2020  |  Politika

    Peticija za vrnitev vseh učencev in dijakov v šole

    Odločitev vlade, da se v tem šolskem letu v šole vrnejo le vrtičkarji, učenci 1. triade in devetošolci, je nesmiselna, so prepričani podpisniki in podpisnice spletne peticije, ki zahtevajo, da se v šole vrnejo vsi učenci in dijaki. Peticijo je do zdaj podpisalo že več kot 4.000 podpornic in podpornikov. Če se z njo strinjate, lahko svoj glas oddate na tej spletni povezavi

  • Morda bomo kulturni bankrot opazili šele takrat, ko ga bodo morali izkopati arheologi

    Včeraj zvečer sem gledal oodajo Panoptikum na TV Slovenija, podnaslovljeno »Vpliv novega koronavirusa na slovensko kulturo in umetnost«. Direktorica Narodne galerije (NG) je izvajala mehko kulturno diplomacijo s samozavajajočim optimizmom, ki ni nič drugega kot hišica iz kart. Še sreča, da niso stali zunaj na prostem kot nedavno v Tarči, ker bi lahko zapihalo. Bilo je razvidno, da so v NG začeli guglati tuje, vendar samo narodne galerije z njihovimi različnimi spletnimi promo metodami. Verjetno ni potrebno biti posebej poučen o frekvenci spletnih obiskov, da ti je bilo jasno, kako so njene statistične številke smešne (in kako smešne so bile šele številke, ki jih je navajala kot vzorec pred pandemijo). Njen »boosting« pride tam nekje malo čez 50 evrov, vsekakor pa ne več kot 100. 

  • IK, STA

    7. 5. 2020  |  Družba

    Konfliktov v družini je v tem času več, prav tako tudi vlog za denarno pomoč 

    Zaradi posledic ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ki se odražajo na vseh področjih življenja, imajo več dela tudi centri za socialno delo. Opažajo zlasti več vlog za denarno socialno pomoč, več pa je tudi konfliktov v družini, so povedali za STA. Na enotah Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana se je povečalo število telefonskih klicev zaradi različnih stisk, predvsem pa stranke želijo informacije o oblikah gmotne pomoči, je pojasnila direktorica centra Anja Osojnik.

  • Izak Košir

    7. 5. 2020  |  Politika

    Gledalci najbolj verjamejo Knaflju in Galetu, najmanj pa Počivalšku

    Agencija Ninamedia je izvedla javnomnenjsko anketo na vzorcu 2534 ljudi, ki je pokazala, da je oddajo Tarča, ki je bila predvajana v živo 30. aprila na TV Slovenija, gledalo skoraj 70 odstotkov vprašanih. V zadnji Tarči so soočili odzive na razkritja glede izbire dobaviteljev zaščitne opreme. Nastopili so minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, pomočnik direktorja za blagovne rezerve Ivan Gale, poslanka SDS Jelka Godec, predsednik SLS Marjan Podobnik, zdravnik iz UKC asist. dr. Rihard Knafelj in v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. 

  • STA

    7. 5. 2020  |  Svet

    Američan v Venezueli priznal poskus ugrabitve predsednika Madura

    Venezuelska televizija je v sredo prikazala posnetek zaslišanja 34-letnega Američana Luka Denmana, ki je priznal, da je po pogodbi s podjetjem plačancev v ZDA Silvercorp skrivoma prišel v Venezuelo, da zavaruje letališče v Caracasu, s katerega naj bi letalo odpeljalo ugrabljenega predsednika Nicolasa Madura v ZDA.

  • Uredništvo

    7. 5. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    JUTRI IZIDE NOVA MLADINA! To je naslovnica letošnje 19. številke. Fotografijo je prispeval Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Ivan Gale v intervjuju za Mladino o vlogi SDS pri nabavi zaščitne opreme. Več jutri! Ne zamudite nove edicije Mladine pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. Vabljeni k branju!

  • IK, STA

    7. 5. 2020  |  Družba

    V času pandemije novega koronavirusa rekordna prodaja orožja

    V ZDA je prodaja orožja aprila letos v primerjavi z aprilom lani poskočila za 71,3 odstotka. Agencije zvezne vlade ob tem ne morejo dohajati vlog za potrditev nakupov v trgovinah z orožjem. Prodaja orožja v ZDA se običajno poveča v volilnem letu, kot je letos. Tokrat se je povpraševanje po orožju povečalo tudi zaradi pandemije novega koronavirusa.

  • Danes je nov dan

    7. 5. 2020  |  Družba

    Spolno delo in pandemija

    Med prizadetimi delavci v času korona krize so bolj redko omenjeni spolni delavci, katerih življenja so s pandemijo in ukrepi za zajezitev še bolj ogrožena. Problematična je predvsem kriminalizacija spolnega dela, ki je z omejitvijo gibanja še toliko večja, in ki potiska spolne delavce v negotov in šibek položaj.

  • Uredništvo

    7. 5. 2020  |  Družba

    »Oblasti podalpsko idilo spreminjajo v nekakšen Twin Peaks, ki ga je režiral Mr. Bean«

    "Od kod naenkrat ta globalna pripravljenost, da se lotimo Covid-19? Da ne bo pomote! Podpiram, da se lotimo virusa, pa čeprav za ceno pomanjkanja objemov, gospodarske negotovosti, začasne konfinacije, medijske propagande, izpostavljenosti oblastem, ki podalpsko idilo spreminjajo v nekakšen Twin Peaks, ki ga je režiral Mr. Bean. Prav je, da rešujemo življenja!"

  • Damjana Kolar

    7. 5. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo dokumentarni portret Manolo: Kralj čevljev, dokumentarni film Sadar+Vuga XX, ki raziskuje dvajset let arhitekturne produkcije slovenskega biroja, ki sta ga leta 1996 v Ljubljani ustanovila arhitekta Jurij Sadar in Boštjan Vuga, film Veliki Lebowski, kultno komedijo bratov Coen, družbenokritično dramo s političnim pridihom Slava, ki predstavlja tragikomični portret skorumpirane Bolgarije, film Propad, ki v Hitlejevem bunkerju spremlja poslednje izdihljaje Tretjega rajha.

  • Uredništvo

    7. 5. 2020  |  Kultura

    V Dramo ta mesec prek spleta

    "Drama od doma" je platforma, v okviru katere si lahko ogledate spletna predvajanja arhivskih posnetkov iz bogate zakladnice SNG Drama Ljubljana. Maja bodo premierno predvajali devet predstav, deseta pa je bila že prikazana v marčevsko-aprilskem ciklu, ki ga je spremljajo več kot 23.000 uporabnikov. Nadaljevali bodo tudi s tedenskim objavljanjem novih igralskih branj "z domačega kavča" in posebnih branj za ranljive skupine. Na uradni YouTube strani Drame pa bodo 29. maja predstavili tudi repertoar prihajajoče sezone 2020/21.

  • DK, STA

    7. 5. 2020  |  Kultura

    Karantena po rusko

    Eden najbolj znanih ruskih filmskih in gledaliških režiserjev Andrej Končalovski (dobitnik srebrnega leva za režijo filma Raj leta 2016) se je lotil dokumentarca o življenju v karanteni, pri katerem se osredotoča na poetično plat vsakdana, k sodelovanju pa je povabil tudi ruske državljane in državljanke. Po besedah režiserja je ob vsem skupaj najbolj zanimivo to, da smo se vsi znašli na samotnem otoku.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Politika

    Janševa vlada razrešila tudi direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU)

    Kadrovske čistke Janševe vlade se nadaljujejo. Zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so v javnem protestnem pismu izrazili javni protest proti pravkar objavljeni razrešitvi direktorja Darka Muženiča. "Nacionalni preiskovalni urad je specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki je in mora delovati zakonito, strokovno ter neodvisno od katere koli politične opcije. Darko Muženič je od nastopa svojega mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejemo kot nedopustno, saj je izven zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja," so zapisali.

  • Oštro.si

    6. 5. 2020  |  Politika

    Janez Janša je nizal neutemeljene trditve

    Premier Janez Janša je 7. aprila nagovoril javnost o stanju v državi med epidemijo covida-19 in postopnem sproščanju ukrepov. Preverili smo točnost njegovih trditev.

  • Peter Petrovčič

    6. 5. 2020  |  Družba

    Nizka prekuženost

    Danes so bili predstavljeni izsledki nacionalne raziskave o razširjenosti koronavirusa. Pričakovano so pokazali na nizko prekuženost in vlada, njeni politični in strokovni govorci so vsi poudarili nevarnost »drugega vala« oziroma, da nas »najhuje še čaka«, kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

  • JAVNO PISMO

    6. 5. 2020  |  Kultura

    Kriza je čas za ambicioznost in odločnost!

    Kriza je čas za ambicioznost in odločnost! Naš odziv na izredno stanje in na posledice epidemije bo pokazal, kako trdno je naše jedro, kako solidarni smo, kako povezani kot skupnost, kako vizionarski kot država.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Politika

    »Lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo«

    "Predlog za ustanovitev preiskovalne komisije s strani SDS in partnerjev je manever, kako preusmerjati pozornost s svojih ravnanj. Po domače povedano, lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo."

  • Peter Petrovčič

    5. 5. 2020  |  Politika

    Koalicijske stranke bi rade kar same preiskovale lastne domnevne nečedne posle

    Opozicijske stranke z izjemo SNS so pred dnevi napovedale ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije za preiskavo politične odgovornosti nosilcev oblasti pri nabavi zaščitne opreme za potrebe boja z pričujočo epidemijo. Gre za komisijo, ki naj bi dognala odgovornost koalicijskih strank in njihovih predstavnikov ter simpatizerjev v poslih, ki jih je razkril žvižgač z blagovnih rezerv Ivan Gale.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Družba

    »Kot ateist nisem imel nikoli nobene težave z verujočimi bolniki«

    "Opozoril bi na eno pomembno stvar. V tej komisiji sem sodeloval kot strokovnjak s področja mehanske ventilacije. Odkar opravljam svoj poklic, nismo ne jaz ne moji nadrejeni prejeli niti ene pritožbe glede mojega dela. Ne glede mojega strokovnega delovanja, ne glede etike, ne glede morale ali mojih odnosov. Gre za to, da se išče dlaka v jajcu in se me poskuša diskreditirati na vse mogoče načine. Od tega, da sem gej, da imam pobarvane lase, do tega, da me vkalupljajo v neko strankarsko življenje. Po mojih življenjskih nazorih sem, če me že morate dati nekam, očitno res levičar. Zato ker verjamem v svobodo govora, socialno državo, izobraževalni in zdravstveni sistem, a hkrati nisem član nobene stranke. Kot ateist nisem imel nikoli nobene težave z verujočimi bolniki, kot tudi ne s tem, da sem zanje klical duhovnika, tako da so tovrstne diskreditacije izjemno nekorektne in boleče."

  • Danes je nov dan

    6. 5. 2020  |  Družba

    Narobe logika

    V marcu je v Ameriki delo izgubilo kar 43 000 zdravstvenih delavcev, kar je največji padec v posameznem mesecu v zadnjih 30 letih. Kako je možno, da služb v zdravstvu ni ogrozila niti finančna kriza leta 2008, jih je pa globalna pandemija, ko so naša življenja dobesedno odvisna od preobremenjeni zdravstveni delavcev?

  • IK, STA

    6. 5. 2020  |  Družba

    Karantena še posebej vpliva na osebe, ki so se morale vrniti v homofobna okolja

    Slovenske nevladne organizacije skupnosti LGBT+ so bile zaradi epidemije novega koronavirusa primorane prilagoditi svoje delovanje. Aktivistke in aktivisti se zavedajo, da je preventiva ključna, a hkrati opozarjajo, da ukrepi vodijo v izgubo varnih prostorov in hujšo stisko manjšin LGBT+. Pomagati jim poskušajo prek spleta.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Družba

    »Ljudje imajo ali nimajo; jaz sem se odločila za dejavnost, kjer lahko imajo vsi«

    "Začela sem iskati načine, kako pomagati sebi, in ugotovila, da lahko istočasno pomagam tudi drugim. Začeli smo s trgovino v Murski Soboti, kjer so stranke lahko kupovale in prodajale rabljena otroška oblačila in drugo opremo svojih otrok. Ideja se je hitro prijela, saj smo izhajali iz resnične potrebe. Stvari, ki so jih ljudje prinašali v trgovino, so bile zares lepe. Jasno, otroci oblačila hitro prerastejo in kdor nima sorodnikov ali prijateljev, ki bi jim jih podaril, otroška oblačila zavrže, čeprav so še povsem uporabna."

  • Nova priložnost za socializem?

    Prvomajski praznični okviri so običajno obarvani z obujanji družbenih utopij, političnim mešanjem starih razrednih nostalgij in iskanjem novih brezpotij. Sedanji svetovni krizni kaos je to iskanje ogledal zgolj izostril. Covid-19 je razkril vse slabosti globalnega kapitalizma, socialnih in zdravstvenih sistemov, krhkost liberalne demokracije. Namesto odprte družbe smo pristali v zaprtih, globalni trg so nadomestile državne avtarkije. Toda pandemija ni vzrok, temveč bolj posledica ekološke in družbene krize. Kapitalizem nosi kot krovni družbeni sistem temeljno odgovornost za takšno stanje. Zato vrnitev v novo normalnost sodobnega kapitalizma ni rešitev, temveč del problema. Bomo torej živeli drugače, bolj odgovorno, bo problematični kapitalizem zamenjal vzvišen »ekosocializem«? Apokaliptična prihodnost covid19 naplavlja starega Marxa iz Bede filozofije. Zgodovina je bila in je hkrati ni več.

  • DK, STA

    6. 5. 2020  |  Politika

    Trump brez maske tudi v tovarni mask

    Ameriški predsednik Donald Trump je bil v torek na obisku tovarne Honeywell v Arizoni, kjer sedaj zaradi pandemije koronavirusa izdelujejo medicinske maske. Med obiskom, ki je spominjal na predvolilno zborovanje, sam ni nosil maske, vrteli pa so mu pesem Guns'N'Roses z naslovom Živi in pusti umreti (Live and Let Die). Nošenje ali zavračanje mask sedaj v ZDA postaja nova politična delitev na demokrate in republikance. Slednji vse bolj menijo, da je pandemija koronavirusa lažni preplah, demokrati pa z maskami nimajo težav.