• Beti Trtorebro

  10. 7. 2017  |  Politika

  Tudi Vinko Gorenak je nosil rdečo zvezdo

  Še pomnite, tovariši? Tone Krkovič je recimo vodil postroj strumnih Slovencev, ki so korakali na zadnji vojaški paradi v Jugoslaviji v Beogradu leta 1985. Bili so najboljši. Drugi, genetsko bolj vojaški narodi bivše skupne bratske države, so pozeleneli od zavisti. Janez Janša, ki je v Mladini sicer takrat pisal proti tej paradi in zato tudi tvegal zamero JNA, kar ga je konec koncev tri leta pozneje pripeljalo v vojaški zapor, je nekaj let prej, leta 1978, vodil mladinsko brigado, ki se je peš odpravila po poteh slovenskih odposlancev na 2. zasedanje Avnoja v Jajce.

 • IK, STA

  10. 7. 2017  |  Družba

  Pop TV in Kanal A v roke novim lastnikom, ki imajo tudi Telemach

  Skupina United Group, ki je v lasti globalnega naložbenega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj, je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa vključuje POP TV in Kanal A. Prevzem morajo potrditi še pristojni regulatorji, so prek agencije sporočili iz KKR.

 • Darja Kocbek

  10. 7. 2017  |  Svet

  Vsakemu desetemu zaposlenemu grozi revščina

  Zaposlitev tudi v Nemčiji ne zagotavlja več izhod iz revščine. Skoraj deset odstotkov zaposlenih Nemcev je namreč revnih, je pokazala študija fundacije Hans-Böckler, ki so jo izvedli v 18 državah. Kot zaposlene so šteli ljudi, ki v posameznem letu delajo več kot šest mesecev. Za ogrožene z revščino pa so šteli ljudi, ki živijo v gospodinjstvih, ki imajo na voljo manj od 60 odstotkov povprečnega prihodka. V Nemčiji je za samske osebe to manj kot 869 evrov, poroča die Zeit.

 • Staš Zgonik

  7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Družba

  Ideologija proti realnosti

  Slovenija je bila prejšnji teden zelo blizu popolni liberalizaciji cen naftnih derivatov na bencinskih servisih. Še sredi junija je ministrstvo za gospodarstvo napovedovalo, da je državna regulacija cen bencina »nesistemska rešitev in je zato skrajni čas, da jo presežemo«.

 • Peter Petrovčič

  10. 7. 2017  |  Politika

  "Nobena država ni tako bogata, da bi lahko financirala dovolj sodnikov, ki bi rešili vse prepire"

  V posebni Mladinini izdaji Intervju 2017, ki je že naprodaj, smo se pogovarjali tudi s predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat. Kljub temu da je prva med enakimi, se ji še vedno vse prevečkrat dogaja, da se znajde v preglasovani manjšini, kar je bilo skorajda pravilo, ko je imela na ustavnem sodišču večino skupina sodnikov, izvoljenih v času prve vlade Janeza Janše.

 • Damjana Kolar

  10. 7. 2017  |  Kultura

  Ljutomer v znamenju grozljivk in vina

  Med 11. in 15. julijem bo v Ljutomeru potekal Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki že trinajsto leto zapored prinaša pregled najboljšega iz aktualne ponudbe žanrskih filmov ob poklonu večnim klasikom ter tudi bogat spremljevalni program s strokovnimi srečanji, delavnicami, razstavami in glasbo, seveda ob obiskih številnih gostov in pokušinah vrhunskih tekmovalnih vin. Od leta 2010 je Grossmannov festival član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF). Na festivalu, ki vsako leto privabi okoli 8000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, se bo letos zvrstilo 41 celovečernih in 41 kratkih filmov iz 29 držav. 

 • IK, STA

  10. 7. 2017  |  Družba

  Bodo danes na programskem svetu RTV razrešili Ljerko Bizilj?

  Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc bo na današnjo sejo programskega sveta zavoda prišel s predlogom za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj. "Stališče sveta za direktorja ni zavezujoče, vendar bi bilo nelogično, da prosi za soglasje, potem pa če ga dobi, tega ne naredi," je za STA dejal Kadunc. 

 • Neža Oder

  10. 7. 2017  |  Kultura

  Nenasilna komunikacija ni veščina vljudnosti 

  Na Pohorju se bo med 22. in 29. 7. zgodil, prvič v Sloveniji, Evropski festival nenasilne komunikacije. V okviru festivala bo četrtek, 27. julij, dan odprtih vrat z možnostjo obiska zunanjih udeležencev, na ta dan pa bo ponujena tudi uvodna delavnica v slovenskem jeziku. Festival bo gostil do 150 participantov iz cele Evrope, po načelu odprtega prostora pa se bo vzporedno dogajalo več dogodkov in delavnic v angleščini.

 • Franco Juri

  7. 7. 2017  |  Politika

  Že drugič v koalicijo voljnih?

  Še pomnite? Leta 2003, tik pred ameriškim napadom na Irak, je tudi Slovenija pristopila k tako imenovani "Vilenski izjavi". Takrat nas je prepričal, po telefonu, nek obskurni ameriški trgovec z orožjem in lobist ter svetovalec Busheve administracije; Bruce Jackson. Dr. Dimitrija Rupla pač ni bilo posebno težko prepričati o smiselnosti udeležbe Slovenije v "koaliciji voljnih", ki je, na podlagi kasneje razkritih ameriških laži o domnevnem Sadamovem kemičnem orožju, podprla napad na Bagdad. Ta koalicija je v Evropi zajemala približno isto regijo in države, ki so se te dni v Varšavi, prek njihovih predsednikov, veselo fotografirale z velikim botrom iz Washingtona, Donaldom Trumpom.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Uvodnik

  Hamburg 2017

  Vsi poznamo zgodbe okorelih kadilcev (alkoholikov …), ki so se zaklinjali, da nikoli ne bodo nehali kaditi, da bodo umrli s cigareto v ustih, da je to njihov življenjski slog, to so oni – raje živijo kratko, a zares, kot da bi postali eden od tistih ljudi, ki se vsak dan brigajo za svoj vrtiček in stanovanje ter neomadeževano karoserijo avtomobila. Do tistega dne, ko so stopili iz ambulante s kakšno smrtno diagnozo: nenadoma so vsi njihovi veliki nazori zgrmeli na tla in popolnoma brez težav niso prižgali niti zadnje cigarete. Ker so se nenadoma zavedeli, da od tega trenutka pač šteje vsak dan, vsaka ura – in da bi neizmerno radi še naprej živeli, da jim je življenje neprimerno pomembnejše od domnevnega užitka, ki jim ga je zagotavljala cigareta. Ja, tako pač je: vse je drugače, ko dobiš diagnozo, ko ti napovejo, koliko dni še imaš.

 • Izak Košir

  7. 7. 2017  |  Družba

  Radio Mladina: Jure Trampuš o rdeči zvezdi in Svetlani Makarovič

  Pogovor je nastal na podlagi naslovnega članka aktualne Mladine in intervjuja s Svetlano Makarovič. 

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/331678578&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Jure Trampuš

  7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Družba

  Upor zoper gnusobo tega sveta

  V Ljubljani, v njeni okolici, po vsej Sloveniji je na stotine spomenikov, spominskih plošč, velikih ali skromnih pomnikov preteklosti. Na njih so rdeče zvezde, pod njimi imena, verzi, pozivi k spoštovanju tistih, ki so padli v boju za svobodo. Dokler je spomin na njihovo žrtev živ, so živi tudi oni.

 • Jure Trampuš

  7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Družba

  Svetlana Makarovič: Vsak sistem sloni na slinarjih

  Kratkoviden je včasih pogled tistih, ki dejstvo, da se Svetlana Makarovič danes razglaša za komunistko, povezujejo s tistim, kar je komunizem pomenil v socialistični Jugoslaviji. Pomenil je nekaj dobrega, a tudi nekaj slabega. Svetlana Makarovič, ko je bila mlada umetnica, pri oblasti ni bila priljubljena, nasprotno, nadzirali so jo, omejevali so jo, silili so jo, naj vstopi v komunistično partijo. Nazadnje so se namenoma spravili še na njenega tedaj že nekdanjega sopotnika, pesnika Gregorja Strnišo, ki je umrl v prepričanju, tako so mu dejali, da je Makarovičeva delala za Udbo. »To je eden od najbridkejših spominov v mojem življenju,« pravi Makarovičeva danes.

 • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

  7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Politika

  Dr. Mirjam Škrk, slovenska agentka pri arbitražnem sodišču

  Dr. Mirjam Škrk je bila glavna predstavnica Slovenije pred arbitr ažnim sodi -ščem. Priprava slovenske argumentacije in priprava odgovorov Slovenije na hrvaška stališča glede morske in kopenske meje sta bili v zadnjih osmih letih njeni glavni službeni nalogi. Ali pa še več. Škrkova se namreč s temi vprašanji ukvarja že vso kariero. V devetdesetih, preden je postala ustavna sodnica, je sodelovala v skoraj vseh strokovnih forumih, komisijah in skupinah na temo slovensko-hrvaške meje. Od komisij, ki so iskale kompromise glede mejne črte, do skupine strokovnjakov, ki je pred leti skušala najti kompromis glede pomoči tretjega. Profesorica mednarodnega prava in prava morja zdaj upa, da je z zadnjo odločitvijo arbitražnega sodišča to delo za vedno zaključeno. In da po mejni komisiji in komisiji za iskanje kompromisa glede mejnih skupin ne bo potrebna še skupina za iskanje kompromisa glede rešitve.

 • Modra življenja so pomembna

  Ko so policisti na nedavni prireditvi Svetlane Makarovič na Kongresnem trgu v Ljubljani skrbeli za varnost, je bilo moč na uniformah nekaterih predstavnikov specialne enote opaziti smrtno glavo oziroma lobanjo, pa tudi slovensko zastavo v nenavadni, črno-beli izvedbi. Gre za smrtno glavo, logotip stripovskega antijunaka Punisherja, ki brez postavljanja vprašanj, sojenja in po lastni presoji pobija domnevne zločince. Čemu se je Punisher znašel na prsih slovenskih policistov, ki naj bi počeli prav nasprotno – kršitelje zakonov in tudi vse druge obravnavali v skladu z jasnimi pravili, ki jih postavlja zakon?

 • Stanka Prodnik

  7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Kultura  |  TV

  Stara fora, nov bedak

  Jože Možina, prvi v službi resnice nacionalne televizije, je v oddaji Intervju gostil Rada Pezdirja, ki se je iz neoliberalnega teoretika zarote prelevil v ljubiteljskega zgodovinarja. Voditelj je uvodoma povedal, da je Rado Pezdir »izvrsten raziskovalec slovenskih arhivov«, v čemer se je bržkone izmojstril kot član komisije Anžeta Logarja (SDS), ki raziskuje bančno luknjo. Pezdir v njej očitno opravlja predvsem funkcijo arhivskega krta, ki je rumeno-modri stranki od nekdaj blizu. Ista komisija je nedavno privlekla na plan teorijo zarote o »pranju iranskega denarja« v NLB. Radi bi verjeli, da je do te »afere« po naključju prišlo v času, ko želi vlada prodati delež naše največje banke, in v resnici ne gre za to, da si SDS kot morebitna prihodnja največja koalicijska stranka želi NLB prodajati pod lastnimi pogoji.

 • Damjana Kolar

  7. 7. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V Klubu K4 bo otvoritev poletne sezone z dogodkom, na katerem se bodo predstavile vse 4x4 ekipe: Kvalitat, Sezam, Just a Dance, Just Us, Phi in Synaptic. Na letnem vrtu in v Gala hali bo potekal zaključni dogodek serialke Zeleno sonce v sezoni 2016/2017. Nastopil bo hrvaški DJ Bijan, ki si v zadnjih letih utira pot tudi na mednarodno sceno. Družbo mu bosta delala Bayo in Udo Brenner, za vizualne vragolije pa bo poskrbel FŠK.

 • Neža Oder

  7. 7. 2017  |  Družba

  Detektorja lisic bo financiral Google

  Ko je Google s fundacijo Digital News Initiative (Iniciativa za digitalne medije) lani podprl Parlameter inštituta Danes je nov dan, je Slovenija obenem dobila prvi vložek spletnega velikana, hkrati pa najboljše digitalno analiziran parlament na svetu. V letošnjem krogu razpisa DNI je bil slovenski inštitut, ki se osredotoča na politično participacijo, transparentnost in nadzor – znova uspešen. Projekt Detektor lisic, ki ga je Danes je nov dan pripravil z Evropskim inštitutom za vedenjske študije, bo z metodo SCAN šest mesecev analiziral izjave gostov oddaje Odmevi z vidika njihove verodostojnosti.

 • Borut Mekina

  6. 7. 2017  |  Politika

  Blamaža hrvaškega akademika

  Ugledni in vplivni hrvaški akademik Davorin Rudolf, bivši glavni hrvaški pogajalec glede meje s Slovenijo, je bil eden izmed prvih hrvaških strokovnjakov, ki so komentirali nedavno razsodbo arbitražnega sodišča. Za hrvaško tiskovno agencijo HINA je 29. julija izredno kritično dejal, da je odločba arbitrov »totalni amaterizem in pristranskost«, pri čemer je Rudolf v prvi vrsti mislil na način, na katerega so razsodniki potegnili mejo v dolini Dragonje. Ta meja je namreč bila tudi odločilna za mejo na morju, saj je bila s tem določena izhodiščna točka na obali.

 • Darja Kocbek

  6. 7. 2017  |  Svet

  Zaničevanje v sodobni Veliki Britaniji

  Ko je v Londonu pogorela stolpnica Grenfell Tower in pokopala vsaj 80 ljudi, med njimi tudi otroke, je eden od aktivistov za časopis Financial Times dejal, da ni bil problem v tem, da niso opozarjali, da je nevarna, ampak, to, da jim pristojni za rešitev tega problema nikoli niso odgovorili. »Niso nas samo ignorirali, ampak so na nas gledali z zaničevanjem,« je dejal.

 • Urša Marn

  6. 7. 2017  |  Družba

  "Je nekaj narobe z ušesi slovenskih otrok ali z očmi slovenskih zdravnikov?"

  »V Sloveniji je še enkrat višja pojavnost vnetja srednjega ušesa kot v sosednjih državah. To lahko pomeni le dvoje: ali je nekaj narobe z ušesi slovenskih otrok ali pa z očmi slovenskih zdravnikov,« v intervjuju za posebno Mladinino izdajo Intervju 2017 pravi pediater in infektolog dr. Marko Pokorn. Čeprav zdravniški poklic opravlja že več kot dvajset let in v svojo ambulanto na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana vsako leto sprejme vsaj tisoč otrok, priznava, da ga je še vedno strah.

 • Neža Oder, STA

  6. 7. 2017  |  Družba

  Odločitev o Thompsonovem koncertu po mnenju vrhovnega sodišča nezakonita

  Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Milana Trola, organizatorja prepovedanega koncerta hrvaškega pevca Thompsona. Odločilo je, da je upravno sodišče nezakonito zavrglo tožbo, s katero je Trol zatrjeval, da je ministrstvo za notranje zadeve njemu, Thompsonu in kupcem kart kršilo pravice s tem, da je zavlačevalo z odločitvijo o pritožbi.

 • Damjana Kolar

  6. 7. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  V borovem gozdičku nad Trnjem pri Pivki bo od 6. do 8. julija potekal 20. festival drugačne glasbe Trnje 2017. V Plečnikovi hiši bodo odprli razstavo Jože, na kateri se predstavlja deset umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki skozi umetniška dela kažejo svoje lastno doživljanje slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. V Dominikanskem samostanu na Ptuju bodo odprli 15. Festival sodobne umetnosti Art Stays.

 • Neža Oder

  6. 7. 2017  |  Svet

  Seksizem v znanosti

  Ko je Microsoft v lanskem letu zasnoval pogovornega robota z osebnostjo najstnice – Tay, program za interakcijo na medmrežju, je ta izrazil »navdušenje« nad družabnimi omrežji in označil ljudi za »super fajn.« Manj kot 24 ur interakcije z uporabniki Twitterja je bilo potrebnih, da se je Tay iz prijaznega robota spreobrnil v rasističnega bigota, ki je naznanjal, da se zavzema za genocid nad Mehičani in sovraži feminist(k)e.

 • Darja Kocbek

  5. 7. 2017  |  Svet

  Trgovina med Kitajsko in Afriko cveti

  Gabonec Isaac ima več kot sedem let majhno trgovsko podjetje v južnokitajski trgovinski metropoli Guangzhou. Je eden od številnih Afričanov, ki so prišli v to mesto zaradi številnih tekstilnih tovarn, tovarn igrač in elektronike. Isaac nima niti dovoljenja za bivanje na Kitajskem za daljši čas. Kot večina Kenijcev, Južnoafričanov, Kameruncev in Nigerijcev vsakih nekaj tednov odide domov s kovčki, polnimi majic, kavbojk, pametnih telefonov in druge drobne elektronike.

 • Urša Marn

  5. 7. 2017  |  Družba

  "Civilne iniciative v Ljubljani vzniknejo že skoraj ob vsakem načrtovanem posegu"

  »Slovenska družba je zelo okostenela in neodločna. O izgradnji drugega tira se pogovarjamo že 22 let, o poglobitvi železnice 120 let, na izgradnjo nove stolpnice je bilo treba čakati 45 let, odkar je arhitekt Milan Mihelič načrtoval zazidavo na Bavarskem dvoru v središču Ljubljane,« v intervjuju za posebno Mladinino izdajo Intervju 2017 pravi arhitekt in podžupan Ljubljane Janez Koželj. Po njegovem je naložba v javni prostor najbolj logična naložba občine.

 • Damjana Kolar

  5. 7. 2017  |  Kultura

  Slovenska cesta bo postala dnevna soba Ane Desetnice

  Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica letos praznuje 20. rojstni dan. Gre za vseslovenski in mednarodno referenčen festival, ki je z urbano umetnostjo spontano posegel v življenja že skoraj milijon ljudi, in jim popestril vsakdan ter poživil ulice, parke, trge in mostove njihovih domačih mest. Festival je do zdaj gostoval v 22 slovenskih mestih ter gostil več kot 5000 uličnih umetnikov s 6 kontinentov in več kot 40 držav sveta, obiskovalci pa so si lahko ogledali že skoraj 1000 različnih predstav.

 • Neža Oder

  5. 7. 2017  |  Družba

  Glas ljudstva

  Theresa May je utrpela presunljiv upad popularnosti, poroča The Guardian. Nove javnomnenjske raziskave kažejo, da jo kar 61 odstotkov volivcev vidi v negativnejši luči, medtem ko javna naklonjenost laburistu Jeremyju Corbynu vztrajno raste. Pa se na javnomnenjske raziskave res še lahko zanesemo? 

 • Darja Kocbek

  4. 7. 2017  |  Svet

  Osem od desetih koncernov z največjo tržno vrednostjo je iz ZDA

  Osem od desetih koncernov na svetu, ki imajo na borzah največjo vrednost, prihaja iz ZDA. Preostala dva sta s Kitajske. Z borzno vrednostjo 749 milijard dolarjev (656 milijard evrov) na prvem mestu ostaja ameriški Apple, kažejo pravkar objavljeni podatki svetovalne hiše Ernst & Young.