• Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    »S Tarčo je nekaj zelo narobe«

    Miša Molk: Enkrat ste sami rekli, da pridevnik "programski" v izrazu "programski svet" nima smisla. Da bi lahko bil samo svet. Večkrat gre namreč za politični boj, kot za strokovno diskusijo?

  • Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    Minister Hojs: »Policija bo ukrepala zoper organizatorje protestov«

    "Policija je ali pa bo na podlagi zakona in njegovih usmeritev ukrepala zoper organizatorje. Čeprav gre za neprijavljene shode, pričakujem ukrepe zoper organizatorje. To so tisti, ki so po javnih družbenih omrežjih ali studiih televizij pozivali na proteste, v to so bile vključene celo politične stranke. Zakon o javnih zbiranjih tudi nalaga, da morajo organizatorji kriti stroške, ki jih je pri varovanju ljudi na neprijavljenih shodih imela policija. Ta zakon velja že dolgo, ni bil sprejet zdaj. Pričakujem, da bo tudi to policija uveljavila."

  • Danes je nov dan

    26. 5. 2020  |  Družba

    Brezposelnost v času epidemije

    Število obolelih in umrlih po svetu za koronavirusom je le del grozljivih statistik v času epidemije – kolateralna škoda bo precej vidna tudi na trgih dela. 

  • DK, STA

    26. 5. 2020  |  Svet

    Bodo tudi hrvaške trgovine ob nedeljah zaprte?

    Hrvaška vlada pripravlja predlog sprememb zakona o trgovini, s katerimi bi delno prepovedali obratovanje trgovin ob nedeljah. Po besedah ministra za gospodarstvo Darka Horvata (HDZ) bodo predlagali, da lahko trgovci od 52 nedelj v letu izberejo 14 takih, ko bodo odprti. Napoved o zapiranju trgovin so na Hrvaškem ocenili kot predvolilno potezo HDZ, ki želi okrepiti vezi stranke s katoliško cerkvijo in pridobiti volivce desnice.

  • Lara Paukovič

    26. 5. 2020  |  Kultura

    Spedenaj mi stene

    »Karantena in dolgočasna stena? Vsako zase je zanič, skupaj pa sploh nesprejemljivo. Na srečo v Sloveniji živi skrita armada ustvarjalcev, ki v kleteh, podstrešjih, ateljejih, studijih in spalnicah dela na točno takih zadevah, ki jih potrebuješ za popestritev stene in karantene!« pravijo ustvarjalci projekta »Pimp my walls« - ime je aluzija na nekdaj priljubljeno MTV-jevo oddajo »Pimp my ride« (Spedenaj mi avto). Po približno mesecu karantene so dobili idejo, da bi čas za štirimi stenami izkoristili za dviganje zavedanja o pomenu umetnosti. Organizirali bodo facebook dražbo, so sklenili: na njej bodo slovenski ustvarjalci, ki so bili med karanteno zaradi nedelovanja kulturnih institucij in drugih platform za prodajo umetnin v posebej ranljivem položaju, lahko prodali svoja dela, ljubitelji umetnosti, ki jih epidemija koronavirusa ni prizadela v finančnem smislu, pa bodo na ta način dobili možnost, da svoje stene polepšajo z izvirnimi »underground« umetninami.

  • DK, STA

    26. 5. 2020  |  Kultura

    Dražba 40 del nekaterih največjih umetnikov 20. stoletja

    Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo na dražbi ponudila 40 del nekaterih največjih umetnikov 20. stoletja. Med deli iz zbirke zbiratelja Albina Schrama (1926-2005) so predvsem skice in risbe umetnikov, kot so: Edgar Degas, Paul Klee, Emil Nolde, Camille Pissarro in Alfred Kubin. 

  • LP

    26. 5. 2020  |  Kultura

    V sredo se začenjajo 25. Slovenski dnevi knjige

    Slovenski dnevi knjige vse od svoje ustanovitve dalje pozornost posvečajo širitvi pomena knjige in pisane besede ter opozarjajo na pomembnost branja. Festival, ki bo letos obeležil 25. obletnico, se zaradi zaostrenih razmer v Evropi in svetu trenutno sooča z izrednimi in nepredvidljivimi izzivi, ki so posledica pandemije koronavirusa (COVID-19). Zavoljo tega večji del dogajanja seli v virtualne svetove.

  • DK, STA

    26. 5. 2020  |  Kultura

    Vatikanski muzeji bodo ponovno odprti 1. junija

    Vatikanski muzeji, ki so zaradi  pandemije novega koronavirusa zaprti od 8. marca, bodo svoja vrata ponovno odprli 1. junija. Obvezno bo nošenje obraznih mask, obiskovalci bodo morali upoštevati ustrezno medsebojno razdaljo, ob vstopu v muzej pa jim bodo izmerili telesno temperaturo. Vstopnice bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa potrebno rezervirati vnaprej.

  • Luka Mesec

    25. 5. 2020  |  Politika

    Luka Mesec: »Janšizem bomo ustavili še preden se razraste v polnokrven fašizem«

    Janez Janša je pravkar takole odgovoril Violeti Tomić: "Pravite, da geslo 'smrt janšizmu' ni napad na človeka. Glejte, v tridesetih letih prejšnjega stoletja so po Nemčiji vzklikali 'Juden Raus' pa vemo, kako se je končalo".

  • Pia Nikolič

    25. 5. 2020  |  Družba

    Tuji mediji o kolesarskem videohitu in nesmiselnih spletnih odzivih Janeza Janše

    Protestniški video Prešernih misli z naslovom »10.000 biciklov« je postal viralni hit na področju Balkana. Slovenska protestna pesem je priredba skladbe Devet milijonov koles (Nine Million Bicycles) Katie Melua, ki jo je leta 2005 napisal in produciral Mike Batt. V desetih dneh je slovensko različico videa pogledalo okoli 21.000 posameznikov, angleško, ki je na spletu nekaj dni manj kot slovenska, pa okoli 31.000.

  • Uredništvo

    25. 5. 2020  |  Družba

    Izšla je nova posebna številka Mladine 

    Nova posebna številka Mladine Alternative: Novi svetovni red je že na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov, naročite pa jo lahko tudi prek naše spletne trgovine na tej povezavi. Razmišljanja in tekste so za posebno edicijo prispevali Slavoj Žižek, Svetlana Slapšak, Mladen Dolar, Lučka Kajfež Bogataj, Jože Vogrinc, Rudi Rizman, Renata Salecl, Dan Podjed, Katja Perat, Gorazd Kovačič, Igor Feketija, Emil Erjavec, Iztok Tiselj, Branko Gradišnik in Ivana Djilas. Mladinine Alternative so poglobljeno branje, ki vam bo pomagalo razumeti prostor in čas, v katerem se nahajamo. 

  • LP, Global

    25. 5. 2020  |  Družba

    Je jedrna družina preživeta?

    Sestava družine se je v zadnjem stoletju spreminjala, a te spremembe so v glavnem olajšale življenje posamezniku in ga otežile družinam. Za odrasle je zdaj bolje, za otroke slabše. Od velikih, povezanih razširjenih družin, ki so najranljivejše pripadnike družbe varovale pred udarci življenja, smo prešli k manjšim, ločenim jedrnim družinam (zakoncev in otrok), ki najbolj privilegiranim pripadnikom družbe zagotavljajo prostor za razvoj darov in širše možnosti. Ta prehod je nazadnje pripeljal do tipa družine, ki osvobaja premožne in uničuje pripadnike delavskega razreda in siromašne.

  • Uredništvo

    25. 5. 2020  |  Politika

    »Na kateri kriterij se Janša sklicuje pri trditvi, da smo pri obvladovanju epidemije najboljši v Evropi?«

    "Ne vem, na kateri kriterij se predsednik vlade sklicuje pri svoji trditvi, da smo v Sloveniji pri obvladovanju epidemije najboljši v Evropi. Nemara zato, ker je brez posvetovanja s stroko prvi razglasil njen konec? Drugih dosežkov ne vidim. Po številu umrlih na milijon prebivalcev nismo prvi: v EU smo na dvanajstem mestu, v celotni Evropi pa na dvajsetem. Res pa je, da imamo med državami ne samo evropski, temveč tudi svetovni rekord po deležu umrlih v domovih za stare. Upam, da ga ne bomo želeli ponoviti pri morebitnih novih zagonih bolezni."

  • Uredništvo

    25. 5. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Politika kadruje, to se je dogajalo in se bo«

    "Se vam zdim človek, ki bi mu lahko kdo predpisoval, koga naj zaposli? Ne bova pa se sprenevedala, da politika kadruje, to se je dogajalo in se bo."

  • Uredništvo

    25. 5. 2020  |  Politika

    »Ustavite prodajo narave in naše prihodnosti«

    "V sredo na vladi potrjeni tretji protikoronski zakon do konca leta 2021 izničuje tako rekoč vse naravovarstvene in okoljevarstvene varovalke pri gradnji velikih objektov," opozarjajo podpisniki peticije, ki jo je podpisalo že skoraj pet tisoč državljank in državljanov. Svoj podpis lahko oddate na tej spletni povezavi

  • Danes je nov dan

    25. 5. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: fake news

    Še vedno velja: medij je sporočilo. Fake news ali lažne novice se od klasične propagande bolj kot po vsebini ali namenu ločijo po značilnostih, ki jih določa njihov medij – splet. Propagando poganja enosmerna komunikacija, od zgoraj navzdol. Gre za ideološko intepretacijo dogodkov in prikrajanje dejstev. Šolski primer, Goebbelsov medijski stroj, je gradil celoto na podlagi izključevanja iz nje: s širjenjem soražnosti do arbitrarno izbranih skupin prebivalstva.

  • DK, STA

    25. 5. 2020  |  Svet

    Nova srhljivka dvojca Clinton-Patterson

    Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in eden najbolj priljubljenih piscev kriminalk James Patterson, bosta po knjigi Kje je predsednik? (2018) ponovno združila moči. Skupaj bosta napisala novo politično srhljivko z naslovom The President's Daughter, ki naj bi v ZDA izšla junija leta 2021. V njej bo nastopil nekdanji predsednik, ki po porazu na volitvah upa na to, da se bo umaknil iz javnega življenja, a ga ugrabitev njegove hčere prisili, da se ponovno aktivira. Ob pripravi na novo izdajo je Patterson na twitterju zapisal, da je bilo zanj sodelovanje s Clintonom vrhunec kariere, zato se veseli ponovnega sodelovanja z nekdanjih ameriškim predsednikom.

  • Staš Zgonik

    22. 5. 2020  |  Mladina 21  |  Družba

    V Sloveniji ne bomo razglasili podnebne krize

    V senci razprave o predlogu sprememb zakona o ohranjanju narave, ki močno zaostruje pogoje nevladnim organizacijam za pridobitev statusa organizacije, ki deluje v javnem interesu, je prejšnji teden na seji parlamentarnega odbora za okolje potekala razprava o razglasitvi podnebne in okolijske krize v Sloveniji.

  • Jure Trampuš

    22. 5. 2020  |  Mladina 21  |  Družba

    O zagatah z besedo janšizem in zmotah, povezanih z njo

    Prejšnji četrtek je v parlamentu govoril predsednik vlade Janez Janša. Med drugim se je obregnil ob proteste. Zmotili so ga predvsem napisi »Smrt janšizmu, svoboda narodu«. Besedi smrt in janšizem se na teh ali onih protestih nista pojavili prvič, a predsednik vlade ima prav. Kakršnekoli grožnje s smrtjo so absolutno nedopustne. Janševa politična misel je nato dobila nadaljnje izpeljave, nekateri, namenoma uporabljamo to oznako, režimski mediji pa so zaradi spornih besed pisali celo o grožnjah z atentatom in državljansko vojno.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo prodajno razstavo fotografij Joca Žnidaršiča z naslovom Tito in fotoparat, 13. Festival Godibodi, na katerem bodo nastopili: pesnica in kantavtorica Sandra Erpe z gosti. Mala mestna muzika z Žalostinkami po razkriško. Rudolf Gas & The Family in Batista Cadillac, koncert zasedb Dežurni krivci in Nina Bulatovix v okviru interaktivnih spletnih prenosov koncertov Štream v Kinu Šiška.

  • DK, STA

    25. 5. 2020  |  Družba

    Na pogrebih brez pevcev in kropljenja

    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na pogrebih med drugim odsvetuje prisotnost pevcev in uporabo kropilnika z blagoslovljeno vodo. Če bodo pevci vseeno prisotni, naj se med njimi in svojci zagotovi največja možna razdalja. Odsvetujejo tudi izražanje sožalja z rokovanjem in objemanjem.

  • Pia Nikolič

    24. 5. 2020  |  Politika

    Čigav je Trst?

    Nacionalistična čustva so v Trstu tudi po več kot sto letih še vedno močno prisotna in vzrok brezštevilnim sporom, ki posebej radi vzniknejo ob nacionalnih praznikih. Spomenik razkola med Slovenci in Italijani je v Trstu Narodni dom, ki bo 13. julija praznoval sto let od požiga. Ob stoletnici naj bi se tam srečala predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarela ter simbolno potrdila dogovor o vrnitvi Narodnega doma v roke krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji. Po navedbah Primorskega dnevnika je tržaški župan izjavul, da Narodni dom pripada slovenski narodni skupnosti v Italiji in da to določa zaščitni zakon iz leta 2001.

  • LP, Global

    24. 5. 2020  |  Svet

    Teorija zarote o teoriji zarote

    Teorije zarote imajo dolgo zgodovino, malo drugače pa je z izrazom »teorija zarote«, ki ne obstaja prav dolgo – šele pred nekaj desetletji pa je dobil današnji slabšalni podton. Obstaja teorija zarote, da naj bi si ta izraz izmislili pri Cii leta 1967, to pa zato, da bi diskvalificirali vse, ki so oporekali uradni različici razlage atentata na Johna F. Kennedyja.

  • IK, STA

    24. 5. 2020  |  Politika

    Čeferin: »Včasih so ljudi pretepli na cesti, zdaj z njimi obračunavajo na Twitterju«

    Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv izrazil upanje, da bi se nogomet s prisotnostjo gledalcev na tribunah lahko vrnil do jeseni. Odgovarjal je tudi na vprašanja glede razmer v Sloveniji, pri tem pa zanikal, da bi ga zanimal položaj v slovenski politiki.

  • Pia Nikolič

    22. 5. 2020  |  Mladina 21  |  Politika

    »Žalostno je, da smo mi tisti, ki moramo državo spominjati, kaj so pogodbene obveznosti«

    Delavska svetovalnica je društvo za zagovorništvo, varstvo, promocijo in razvoj delavskih in socialnih statusnih pravic ranljivih skupin. Kot še 14 drugih nevladnih organizacij je pred tedni prejela poziv Urada vlade za komuniciranje (Ukom), naj zaradi spremenjenih okoliščin v času epidemije podpiše aneks, s katerim bi se odpovedala že podpisanim pogodbam za izvedbo komunikacijskih projektov. 

  • 22. 5. 2020  |  Mladina 21  |  Politika

    Angela Merkel: »Novinarjem mora biti zmeraj dovoljen kritičen pogled na vlado in politike«

    Le nekaj dni po tem, ko je slovenski premier Janez Janša na spletni strani vlade objavil besedilo »Vojna z mediji«, s katerim napoveduje obračun s slovenskimi novinarji in mediji, je na spletni strani nemške vlade o medijih spregovorila kanclerka Angela Merkel. Opraviti ima z zelo neizprosnimi nemškimi mediji, ki jih nekateri ostro napadajo, sama pa je odgovorila na tri vprašanja o medijih in njihovem pomenu.

  • Uredništvo

    24. 5. 2020  |  Politika

    »Je predsednik vlade kaj tvitnil? Za predsednika države pa raje ne vprašam.«

    "Slovenije ni na seznamu schengenskega območja. Moji dragi nemški prijatelji? Gre za provokacijo, ignoranco ali draženje?"

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    22. 5. 2020  |  Mladina 21  |  Dva leva

    Janšizem

    Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije.«
    — Po košarki smo postali evropski prvaki tudi v koronavirusu (STA, 14. 5. 2020)

  • Uredništvo

    24. 5. 2020  |  Družba

    »Politiki, ki že desetletja živijo od davkoplačevalskega denarja, krivijo nevladnike«

    "Religije, katerih svete knjige narekujejo ljubi svojega bližnjega, so v prevladujočih delih svojih institucionalnih različic postale globalni inkubatorji prizadevanj proti človekovim pravicam izbranih manjšin. Sekularizem, nastal iz stoletnih bolečih izkušenj mešanja sakralnih in profanih oblasti, je zdaj zlo. Kritika zmot verskih institucij, religiofobija. Javni uslužbenci (seveda ne vsi) na oknih upravnih enot, na ministrstvih, na občinah, ki so tam, da služijo prebivalcem, so postali naš strah in trepet. Na soočanja z njimi se pripravljamo z goro dokumentov, da bi potem izvedeli, česa se žal ne da urediti. Namesto da bi nam pomagali. Za to so tam. Politiki, ki že desetletja živijo od davkoplačevalskega denarja, izčrpavanja državnega proračuna krivijo nevladne organizacije. Civilna družba, sodstvo, mediji, stebri med varuhi demokracije, so postali moteči ... Ne razumem sveta. Ne razumem. Razumem pa otroka, ko reče: cesar je nag."

  • Uredništvo

    24. 5. 2020  |  Svet

    Festival Exit prestavljen na avgust

    Organizatorji festivala Exit so pred kratkim objavili, da letošnji festival ne bo potekal v pričakovanem formatu in terminu, a jih je srbska premierka Ana Brnabić pozvala, da festivala ne odpovejo, ampak prestavijo na avgust. Po mnenju epidemiologov se tudi v Srbiji zdravstvene razmere izboljšujejo, tako kot v celotni regiji in večini evropskih držav.