• Beti Trtorebro

  30. 6. 2017  |  Politika

  Hrvati se nam smejijo

  Dimitrij Rupel pravi, da je treba v Piranski zaliv poslati našo bojno ladjo Triglav. Hrvati se nam smejijo. Prav, mi smo jo poslali. Oj Triglav, moj dom, kako si krasan.

 • 30. 6. 2017  |  Politika

  Radio Mladina: Borut Mekina o meji in sporih med Hrvaško in Slovenijo

  Podkast je nastal na podlagi članka Ne vrag, le sosed bo mejak, ki ga lahko preberete na tej povezavi

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/330878843&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Skrajni čas je, da se z varčevanjem motiviranih posegov v izobraževanje preneha

  Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije in Oddelek za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani izražamo ostro nasprotovanje predlagani noveli Zakona o osnovni šoli (ZOsn), o kateri je 18. maja 2017 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) odprlo javno razpravo.

 • Borut Mekina

  30. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Politika

  Ne vrag, le sosed bo mejak!

  Kako naj se Slovenija odzove na razsodbo arbitražnega sodišča? Obstajata dve možnosti, o katerih bodo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih govorili politiki in ljudje po gostilnah, trgih ali ulicah. Po prvi bi se morala Slovenija odzvati s silo. Grobo in napadalno. Ali kot je nedavno povedal nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, »Slovenija bi morala Hrvaško prisiliti v spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča z uporabo vojske«. Ta predlog gre vštric z razlago, da Hrvaška potrebuje lekcijo, saj se pregovorno ne drži nobenega dogovora, predvsem pa vedno zlorabi ponujeno roko sodelovanja ali prijateljstva. O tej možnosti je govoril celo zunanji minister Karl Erjavec, ko je januarja letos dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije skozi Slovenijo, težave, če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. To je torej ena možnost. Druga je, da Slovenija Hrvaški ponudi roko prijateljstva in sodelovanja.

 • Urša Marn  |  foto: Borut Krajnc

  30. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Politika

  Mateja Vraničar Erman, ministrica za finance

  Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je pred najtežjo nalogo kariere: evropsko komisijo mora prepričati, naj prek svojega pooblaščenca ne proda hčerinskih družb NLB oz. naj ključno slovensko banko ohrani kot celoto. Kakšne alternativne kompenzacijske ukrepe namerava predlagati Bruslju, še ni znano, saj vlada predlog še pripravlja, vendar pa ministrica ne izključuje nobene opcije.

 • Damjana Kolar

  30. 6. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V K4 bosta v okviru Festivala urbane kulture gostovala Ø [phase], londonski producent, čigar stil obsega vse od surovega minimalnega tehna pa do materiala s prizvokom Detroita, najbolj poznan pa je po svojem delu za Token Records ter nizozemski DJ in producent Tom Trago. V soboto Gala hala odpira julijski letni vrt. Nastopila bo Кукла, samooklicana slovanska gangsta gejša, ki spretno vijuga med klišeji in alternativo. Nežni pop, pospremljen z mitraljezi, narodna noša z močnimi ličili in minimalistična besedila, ki lahko delujejo tudi kot ogledalo časa, v katerem živimo. 

 • Intervjuji s Putinom

  Oliver Stone je posnel serijo dokumentarcev o despotskih, avtokratskih voditeljih, še najraje pa je imel Fidela Castra – drug drugemu sta se posvetila trikrat. Dokumentarec Looking for Fidel je posnel leta 2003, takoj zatem, ko so na Kubi usmrtili tri Kubance, ugrabitelje trajekta, s katerim so skušali prebegniti v Ameriko. Stonu se zdi, da je bila eksekucija prenagljena – kaj pa pravica do pritožbe, sprašuje Castra. Niti obiskov staršev in drugih bližnjih jim niste dovolili, še doda. Pri nas gre to drugače! Castro mirno odvrne: »Tudi zapornikom v Guantanamu niso bili dovoljeni obiski!«

 • Borut Mekina

  29. 6. 2017  |  Politika

  Sloveniji 80 odstotkov Piranskega zaliva

  Približno 80 odstotkov Piranskega zaliva predstavlja slovenske teritorialne vode, je pravkar odločilo arbitražno sodišče. Piranski zaliv je za časa Jugoslavije, predvsem pa po letu 1987 predstavljal notranje vode države, je sklenilo sodišče, Slovenija pa je sodišče prepričala, da je do 21. 6. 1991 večinoma izvrševala oblast v zalivu. Zaradi konfiguracije obale na rtu Savudrija, ki ne sledi siceršnjemu poteku obale, je sodišče mejo med slovenskimi, hrvaškimi in italijanskimi teritorialnimi vodami izven zaliva zarisalo deloma v korist Slovenije, torej južneje od standardne pravokotne premice, ki bi jo sicer sodišča moralo potegniti, v skladu z glavnim načelom Konvencije OZN o pomorskem pravu (UNCLOS).

 • Darja Kocbek

  29. 6. 2017  |  Svet

  Nemci bodo jutri najbrž uzakonili istospolne poroke

  Nemški parlament bo predvidoma jutri, v petek, glasoval o uzakonitvi porok za istospolne pare oziroma tako imenovanega zakona o poroki za vse. Kanclerka Angela Merkel je v tem tednu sporočila, da bodo poslanci njene krščansko demokratske stranke (CDU), ki je istospolnim porokam do zdaj nasprotovala, lahko glasovali po svoji vesti.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  29. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Dva leva

  Nosil je rdečo zvezdo

  Stvari se spreminjajo. Za to poskrbi narava. Po osamosvojitvi so bili na čelu večine strank ljudje, ki so imeli za sabo uspešno ali manj uspešno partijsko kariero, postopoma pa so se umaknili generacijam, ki niso obremenjene z »rdečo preteklostjo«. Kar je dobro. Ne zato, ker bi bilo z »rdečo zvezdo« karkoli narobe, ampak ker jih občutek, da njihova nekdanja identiteta ni skladna s sedanjo, sili v neracionalna dejanja, ki ne obremenjujejo samo njih, ampak vse nas.

 • Uredništvo

  29. 6. 2017  |  Politika

  Tudi Janša je nosil rdečo zvezdo

  Preberite si kolumno Vlada Miheljaka Nosil je rdečo zvezdo.

 • IK, STA

  29. 6. 2017  |  Politika

  670 kilometrov meje med Slovenijo in Hrvaško

  Mejo med Hrvaško in Slovenijo bo danes dokončno določilo arbitražno sodišče. Predsednik sodišča Gilbert Guillaume bo sodbo javnosti predstavil v Haagu med 14. in 16. uro, mnogi so mnenja, da gre za zgodovinski dan. V Haagu bo razsodbi prisluhnilo 15 diplomatov (hrvaškega naj med njimi ne bi bilo), akreditiranih pa je približno 30 novinarjev. Meja je sicer v grobem že določena s sklepom Badinterjeve komisije iz leta 1991, da so meje nekdanjih jugoslovanskih republik lahko postale meje osamosvojenih držav. Skupna dolžina celotne slovenske državne meje je 1370 kilometrov, od tega levji delež, 670 kilometrov, pade na mejo s Hrvaško. S Hrvaško meji 32 slovenskih občin, ki imajo skupaj več kot 300.000 prebivalcev. 

 • Uredništvo

  4. 7. 2017  |  Družba

  Po Putinu in Trumpu je Slakonja upodobil tudi Angelo Merkel

  Klemen Slakonja je pod umetniškim vzdevkom The Mocking Bird Man na portalu YouTube končno predstavil že nekaj časa napovedano novo parodijo. Slednja je posvečena nemški kanclerki Angeli Merkel, ki je, po predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, prav tako dobila svojo skladbo. Ta nosi naslov Ruf mich Angela, prisluhnete pa ji lahko na tej povezavi

 • Damjana Kolar

  29. 6. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  V Plesnem teatru bo premiera plesno-glasbene predstave LakeLess v izvedbi Maše Kagao Knez in Murata. V MSUM bodo odprli razstavo Neposlušne, na kateri se predstavljajo Eulàlia Grau in Katalin Ladik ter skupina aktivistk iz Srbije Žene u crnom. V Cankarjevem domu bo potekal 58. Jazz Festival Ljubljana, v Kranju bo nastopila skupina Laibach, na Jazzlentu pa Omar Sosa Quarteto Afrocubano.

 • Darja Kocbek

  28. 6. 2017  |  Svet

  Corbyn presega razredno delitev in je grožnja za elito

  Včasih je veljalo, da levica nikoli ne bo pridobila na svojo stran srednjega razreda, zdaj je obtožena, da pridobiva na svojo stran preveč volivcev iz srednjega razreda. Štirje od desetih volivcev v Veliki Britaniji podpirajo manifest vodje laburistov Jeremyja Corbyna, ki je najbolj levičarski manifest laburistične stranke po letu 1983. Predvsem za tiste, ki svojo politiko gradijo na prepričanju, da bo levičarska politika povzročila splošni pogrom, so te socialistične ideje v nasprotju s politično gravitacijo. Od tod pojasnila, da so volivci laburistov napačni volivci, so preveč premožni, preveč srednjerazredni. Toda socializem ponuja emancipacijo tako za srednji kot delavski razred. To je dejansko edina zmagovita volilna koalicija laburistov, v Guardianu analizira Owen Jones.

 • Uredništvo

  28. 6. 2017  |  Kultura

  Idejni vodja Live Aida Bob Geldof nocoj na mariborskem Lentu

  Mariborski Festival Lent bo danes s koncertom legendarnega irskega glasbenika ter aktivista Boba Geldofa na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja doživel enega od letošnjih vrhuncev. Geldof se v Sloveniji mudi že od nedelje. Projekt, za katerega je zaslužen, je zagotovo eden od vidnejših dobrodelnih dogodkov 20. stoletja. Gre za Band Aid, ki je združil številna znana glasbena imena, da so posnela skladbo Do They Know It's Christmas, ki je nato prerasla v megalomanski koncertni spektakel Live Aid, na katerem so na obeh straneh Atlantika (v Londonu in Filadelfiji) zbirali denar za lačne v Etiopiji. Po ocenah organizatorjev naj bi se takrat nabralo več kot 150 milijonov funtov, koncerta pa so prenašali v 150 državah po svetu z rekordno gledanostjo več kot 1,9 milijarde ljudi.

 • Vasja Jager

  23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Politika

  Jelinčičevi volilni neuspehi vendarle prinašajo (javna) sredstva

  Slovenska nacionalna stranka (SNS) že od izpada iz parlamenta leta 2011 životari na margini slovenske politike. A to ne moti njenega predsednika Zmaga Jelinčiča, da ne bi pred vsakimi volitvami znova napovedoval zmagoslavne vrnitve in odrešitve (bojda) po njegovi močni roki hrepenečega ljudstva. Histerija, ki se že pripravlja pred letošnjimi predsedniškimi in nato v 2018 še lokalnimi in parlamentarnimi volitvami, je za Jelinčiča idealna priložnost za novo dvigovanje prahu.

 • Damjana Kolar

  28. 6. 2017  |  Kultura

  Lublana je urbana

  V Ljubljani bo 30. junija in 1. julija potekal Festival urbane kulture Slovenija, ki bo obiskovalcem ponudil pestro dogajanje na desetih različnih prizoriščih, na katerih bo nastopilo več kot 30 domačih in tujih izvajalcev. Med drugimi bodo na festivalu na nastopili Jazzanova s pevcem Paulom Randolphom, Booka Shade Live, Frank Benbini in nova domača house-jazz-funk-fusion zasedba Icon. Obeta se tudi praznovanje Mednarodnega dneva reaggae glasbe v Parku Tivoli, s čimer se  bomo pridružili 35 mestom po svetu. Za pestro dogajanje bodo poskrbeli Roots in Session, Rockers Dub Master Sound System, Dr. Bancho in drugi.

 • Darja Kocbek

  27. 6. 2017  |  Svet

  Ko je posel pomembnejši od človekovih pravic

  Nevladni organizaciji Germanwatch in Misereor opozarjata, da nemška podjetja v državah v razvoju ne spoštujejo človekovih pravic. To so pokazali rezultati študije Globalno energetsko gospodarstvo in človekove pravice – nemška podjetja in politika na preizkušnji. Podjetja, kot so Siemens, EnBW, Voith in bančna skupina KfW, po teh podatkih sodelujejo pri projektih, s katerimi investitorji in vlade kršijo ali ogrožajo človekove pravice. Nevladne organizacije pozivajo nemško vlado, naj takšne kršitve prepreči, poroča Deutsche Welle.

 • Uredništvo, STA

  27. 6. 2017  |  Družba

  Kaj današnje spremembe na hrvaški meji pomenijo za voznike?

  Hrvaška je danes začela uporabljati schengenski informacijski sistem. S tem bosta Slovenija in Hrvaška lahko izvajali izmenično ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih EU tako, da bo Slovenija kontrolirala osebe na vstopu v Slovenijo, Hrvaška pa osebe na vstopu v Hrvaško.

 • Damjana Kolar

  27. 6. 2017  |  Kultura

  Mutirani ljudje in živali 

  V mariborskem razstavišču Kibla Portal bodo 29. junija ob 19.00 odprli razstavo avstralske vizualne umetnice Patricie Piccinini z naslovom Zavest/Consiousness, ki združuje elemente likovnega z znanostjo, se povezuje z aktualnimi raziskovanji na področju biotehnologij in genskega inženiringa ter to skozi svojo lastno, specifično in prepoznavno avtorsko poetiko združuje v celovito umetnino. Na pregledni razstavi bodo predstavljena vsa področja njenega delovanja - od risb in slik, skulptur in objektov - do instalacij, video umetnosti in digitalnih odtisov. V petek, 30. junija ob 17.00 bo potekalo javno vodstvo po razstavi, v soboto, 1. julija ob 19.00 pa pogovor in druženje z umetnico.

 • Uredništvo

  27. 6. 2017  |  Kultura

  Simbolika rdeče zvezde

  Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo v četrtek, 29. junija od 21.00 dalje potekala prireditev z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, na kateri bo Svetlana Makarovič z več kot sto glasbeniki uprizorila koncert, ki bo poudarjal simboliko rdeče zvezde. Ta ji ne pomeni simbola totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode, upora. 

 • Darja Kocbek

  26. 6. 2017  |  Svet

  Zaščite pred soncem ne potrebujemo le ljudje, ampak tudi jabolka

  Vemo, da preveč sonca škodi. Toda zaščite pred opeklinami od sonca ne potrebujejo le ljudje. Opekline postajajo vse večji problem za pridelovalce jabolk v Južni Afriki. »Če je samo 10 odstotkov sadežev v pošiljki opečenih od sonca, ti avtomatsko postanejo sadje tretje kategorije,« je za BBC povedal Andre Cloete, direktor farme Klein Ezeljacht v Južni Afriki. Cena za takšna jabolka je slaba, saj jih večinoma predelajo v sok, kar se pridelovalcem najmanj izplača. Cloete ocenjuje, da je tretjina letošnjega pridelka rdečih jabolk opečena, pri zelenih jabolkih ta delež znaša celo 60 odstotkov.

 • Damjana Kolar

  26. 6. 2017  |  Kultura

  Jarmuschev poklon skupini The Stooges

  Na Kinodvorišču v atriju Slovenskih železnic bo 27. junija ob 21.30 premiera glasbenega dokumentarca Gimme Danger, v katerem se režiser Jim Jarmusch pokloni eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov, The Stooges z Iggyjem Popom na čelu, ki je leta 2008 nastopila tudi v ljubljanski Hali Tivoli. Eksplozivni in vedno duhoviti motor skupine, legendarni Iggy Pop, nas v filmu skupaj s kolegi popelje po poteh in stranpoteh skupine, ki je zasejala seme punka in alternativnega rocka, Iggyjev dolgoletni prijatelj in sopotnik Jim Jarmusch pa njihovo pripoved podpre z zabavno mešanico različnega avdiovizualnega gradiva.

 • Uredništvo

  26. 6. 2017  |  Kultura

  Cenzura razstave o Kurdih v Siriji

  V petek, 12. maja 2017 so v mariborski Galeriji EPEKA po le tednu dni od odprtja, predčasno zaprli razstavo fotografij z naslovom Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja, ki naj bi bila sicer na ogled do 9. junija. Do zaprtja razstave je prišlo po intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji pri vodstvu EPEKA, ki se je intervenciji in obtožbam, da gre pri razstavi za promocijo prepovedanih terorističnih skupin, uklonilo, ne da bi preverilo resničnost in pomen teh navedb ter brez posvetovanja z avtorji razstave. "Predčasno zaprtje razstave predstavlja nedopustno cenzuro in odkrit pritisk nedemokratičnega, avtoritarnega režima na svobodo izražanja in umetniškega ustvarjanja, zato so se avtorji razstave Jan Babnik, Uroš Abram in Iza Pevec odločili, da v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova od 27. junija dalje predstavijo izbrano spletno in časopisno dokumentacijo o tej cenzuri.

 • IK, STA

  25. 6. 2017  |  Politika

  Levico bo vodil Luka Mesec

  Člani kongresa, na katerem sta se IDS in Trs včeraj združila v stranko Levica, so za koordinatorja stranke potrdili dosedanjega vodjo IDS in vodjo poslancev ZL Luko Mesca. Mesec je bil edini kandidat za ta položaj, v nagovoru zbranim pa je poudaril nov začetek. Za njegovo namestnico so izvolili poslanko in dosedanjo predsednico Trsa Violeto Tomić.

 • Uredništvo

  26. 6. 2017  |  Svet

  Corbyn na Glastonbury privabil skoraj toliko ljudi kot Rolling Stonesi 

  Govoru vodje laburistov Jeremyja Corbyna na Glastonburyju, najodmevnejšem glasbenem festivalu v Veliki Britaniji, lahko v celoti prisluhnete na videoposnetku. Množica, ki se je zbrala na govoru britanskega politika, je po podatkih organizatorjev festivala največja po nastopu skupine The Rolling Stones leta 2013, ko je Glastonbury obiskalo več kot 135.000 ljudi. Letos so na festivalu nastopila velika glasbena imena, kot so Radiohead, Foo Fighters in Ed Sheeran.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Uvodnik

  Velika sramota

  Od uvedbe enotnega plačnega sistema v slovenskem javnem sektorju je preteklo že skoraj deset let. Leta 2008 je tik pred volitvami – z vsaj blago računico, da bo to vplivalo na izid volitev – takratna vlada sprejela nov plačni sistem ministra Gregorja Viranta, ki je povišal velik del plač v javnem sektorju, hkrati pa v dolgoletno nemilost in revščino pahnil tiste, ki so bili za politiko dovolj nepomembni, za katere politiki ne takrat ne kasneje ni bilo res mar – čistilke, kuharice, tajnice, pomočnice vzgojiteljic, hišnike in druge, ki opravljajo poklice s plačnega dna. Nobena vlada ni odpravila teh krivic, ne Pahorjeva, ne naslednja Janševa, ne vlada Alenke Bratušek in tudi sedanja Cerarjeva prav na tej točki zavlačuje in menca.