• Mazanje zgodovine

  Že dolgo se mi moj poklic ni zdel tako brez smisla kot zadnjič, ko sem gledal, kako Slavko Bobovnik s predsednikom veteranske organizacije Miho Butaro in jurišnikom parastrankarske janšistične »veteranske« združbe Hojsom prešteva puške, ki naj bi menda rešile Slovenijo, če ne bi bilo »veleizdaje« tedanjega neposredno izvoljenega predsednika predsedstva Milana Kučana. Kako je mogoče, da mediji vedno znova nasedejo na isti janšistični trik, tokrat pač na to, da če sodijo Tonetu Krkoviču, naj še Milanu Kučanu? No, saj ne gre za trik, gre za politiko in pritisk na sodišča: nacionalna televizija je kmalu zatem »poeta v vojaški uniformi«, kot ga oglašujejo, počastila in vzela v varstvo s preverjeno ideologiziranim možinovskim intervjujem.

 • IK, STA

  27. 5. 2016  |  Svet

  Obama se je v Hirošimi poklonil žrtvam in se srečal s preživelimi

  Barack Obama se je danes kot prvi ameriški predsednik na zgodovinskem obisku v Hirošimi poklonil žrtvam prvega jedrskega napada in pozdravil ostarele preživele. Pred tem je pozval k izgradnji sveta brez jedrskega orožja, v skladu s pričakovanji pa se za atomsko bombo, ki so jo pred 71 leti na mesto odvrgle ZDA, ni opravičil.

 • Damjana Kolar

  27. 5. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Klubsko dogajanje za petek, soboto in nedeljo.

 • Darja Kocbek

  26. 5. 2016  |  Svet

  Nemške desničarje razburjajo nebeli otroci na ovitku čokolade Kinder

  Evropsko prvenstvo v nogometu je pred vrati. Do njegovega začetka se bodo člani nemškega desničarskega gibanja Pegida morali odločiti, ali podpirajo nemške nogometaše ali ne. Medtem ko prezirajo politični sistem, sovražijo vse tuje, se naslova nogometnega svetovnega prvaka ne bi otepali, saj gre le za državno reprezentanco. Toda v prihodnjih tednih se bodo morali soočiti z velikim dvomom.

 • Darja Kocbek

  26. 5. 2016  |  Družba

  Univerze so posel, študenti stranke, namesto izobrazbe pa je glavni cilj dobiček

  Težave zaradi vse več zaposlitev s pogodbami za določen čas, ki so eden glavnih problemov, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji, imajo tudi zaposleni na univerzah v Veliki Britaniji. Takšne pogodbe ima 49 odstotkov ali 75 tisoč zaposlenih, poroča Guardian

 • AL, STA

  26. 5. 2016  |  Politika

  Uporabniki Roga izrazili nestrinjanje nad prenovo območja

  Uporabniki tovarne Rog so izrazili nestrinjanje z načrtom Mestne občine Ljubljana (Mol) za prenovo območja, kot ga je predvidela v okviru evropsko podprtega projekta Second Chance. Skupnost uporabnikov tovarne je nestrinjanje izrazila s sprehodom od Trubarjeve čez središče mesta do Mestne hiše. Na postanku na Prešernovem trgu je kakšnih 500 ljudi ob glasbi, s transparenti in prepoznavnim znakom nekdanje tovarne koles opomnila, da v Rogu že več let potekajo dejavnosti, ki se zoperstavljajo potrošništvu, da Mol ruši samoniklo cono in jo namerava zamenjati za še eno gradbeno jamo v središču mesta ter da Rog ni samo prostor kulture, ampak v časih, ko je zatrta vsakršna kritika obstoječega sistema, tudi prostor številnih aktualnih in aktivističnih pogovorov.

 • Igor Mekina

  26. 5. 2016  |  Svet

  Tekmovalni neuspeh - slovenskih in ameriških tankistov

  Slovenski tankisti so se te dni udeležili pomembnega tankovskega tekmovanja članic zveze NATO. Gre za t.i. "Strong Europe Tank Challenge", prvo takšno tekmovanje po koncu hladne vojne. Tekmovanje je bilo seveda tudi več kot zgolj tekmovanje - bilo je tudi svojevrstna demonstracija sile in pripravljenosti članic zveze NATO ter njihove "superiornosti" ter odločnosti predvsem nasproti Rusije. Tankovska tekmovanja so sicer precej popularna prav v Rusiji.

 • Izak Košir, STA

  26. 5. 2016  |  Kultura

  90. obletnica smrti Srečka Kosovela, pesnika Krasa in revolucije

  Jutri bo minilo 90 let od smrti slovenskega pesnika Srečka Kosovela. Taje v svojem delu prepletal prvine impresionizma in ekspresionizma, nato pa se je seznanjal z zenitizmom, francoskim nadrealizmom in italijanskim futurizmom. Ob obletnici njegove smrti so pripravili več dogodkov v Sežani, Trstu, Tomaju in Mariboru.

 • Damjana Kolar

  26. 5. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Izbor dogodkov od 26. do 29. maja.

 • Neža Mlakar

  26. 5. 2016  |  Svet

  Vračajo se legendarna Rogova kolesa pony

  Gorenje je odkupilo znamko Rog in bo nadaljevalo proizvodnjo koles blagovne znamke Rog. Sprva bodo ponudili izboljšano verzijo zložljivih pony koles, kasneje pa še gorska, mestna in električna kolesa. Prva kolesa se bodo na trgu pojavila leta 2017, poročajo hrvaški mediji.

 • Uredništvo

  26. 5. 2016  |  Družba

  Koga Slovenci ne bi zaposlili

  Koga Slovenci ne bi zaposlili je novejša različica že skoraj tradicionalne raziskave Koga Slovenci ne bi imeli za soseda. Lani avgusta so v Medianini raziskavi anketiranci odgovorili, da bi za soseda v okolju, kjer živijo, najraje imeli Slovenca (25 odstotkov), sledili so Avstrijci (12 odstotkov), Hrvati (9 odstotkov), Srbi (8 odstotkov) in Bošnjaki (6 odstotkov). Kot so takrat pokazali odgovori, bi tudi denar najraje posodili Slovencu (19 odstotkov). Narodnost je za Slovence pomembna. Očitno odloča tudi o tem, ali je človeku vredno zaupati ali ne.

 • Uredništvo 

  25. 5. 2016  |  Politika

  Pahor bo najverjetneje ponovno kandidiral za predsednika republike

  Predsednik republike Borut Pahorju se počasi izteka mandat. Kot je povedal med televizijskim pogovorom voditelju Marjanu Dori, ga bo verjetno želel ponoviti. Slovenija bo novega predsednika izbirala konec prihodnjega leta. "Če bodo ljudje ocenili, da potrebujejo takega predsednika, vedo na kaj lahko računajo. Če bodo ljudje želeli bolj levega, bolj desnega predsednika, imajo to pravico. Kdor se boji porazov, nima pravice, da se veseli zmag! Jaz v neko politiko verjamem," je med drugim povedal aktualni predsednik.

 • Darja Kocbek

  25. 5. 2016  |  Svet

  Če je mama ne bi poslala v Evropo, bi bila plačilo za očetove dolgove

  Nasima je ena od 35.369 otrok, ki so lani brez staršev čez Sredozemsko morje prišli v Evropo. Ko je delala domačo nalogo iz matematike, ji je mama povedala, da bo šla na pot. »Odšla boš nocoj,« ji je rekla. »Nisem vedela, kako naj se odzovem,« pravi 14-letna afganistanska deklica, ki danes živi v Stockholmu s skrbnico. S solzami v očeh razlaga, da se je zgodilo v trenutku, zato se ni imela časa posloviti od bratov in sester.

 • NM, STA

  25. 5. 2016  |  Politika

  Clintonova zavrnila soočenje s Sandersom na televiziji Fox

  Vodilna predsedniška kandidatka demokratske stranke Hillary Clinton je v ponedeljek zavrnila možnost novega in zadnjega soočenja s protikandidatom Bernardom Sandersom na televiziji Fox. Njena kampanja je sporočila, da se bo raje osredotočila na splošne volitve. Sanders je skupaj s Foxom izrazil razočaranje, Clintonovi pa predlagal, naj ne bo tako »domišljava«.

 • Damjana Kolar

  25. 5. 2016  |  Kultura

  Plesni večer skupine Bodhi Project

  V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti, bo 30. maja ob 20.00 v Španskih borcih gostovala plesna skupina Bodhi Project Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga (SEAD). Na ogled bosta dve predstavi: Fragile Matter (Krhka snov), koreografov Christine Gouzelis in Paula Blackmana ter Ubuntu Site Ostheimer.

 • Uredništvo

  25. 5. 2016  |  Družba

  Levičarka, ki graja tisti feminizem, ki se je pustil ujeti v zanke neoliberalizma

  Laurie Penny je 29-letna zvezdnica feminizma. Je hiperaktivna štipendistka na Harvardu, kot borka za ženske pravice je v tujini še slavnejša kot v svoji domovini, Veliki Britaniji. Fenomen Laurie Penny je v celinski Evropi pravzaprav mogočnejši kot v njeni domovini Angliji ali v Združenih državah Amerike, kjer je oseba Penny preteklo leto preživela kot štipendistka na Harvardu. Fenomen Penny v Nemčiji uživa večji ugled kot nemške feministke. Če je Penny torej zvezdnica feminizma, se ji dogaja podobno kot igralcu Davidu Hasselhoffu in Rodriguezu ali eni od fantovskih pop skupin, ki so v Aziji nenadoma bolj znani kot doma. 

 • Igor Mekina

  24. 5. 2016  |  Družba

  Fotografirajte osebo in zgolj v nekaj sekundah ugotovite njeno identiteto

  Facebook je danes svetovno znano podjetje, morda pa podoben svetovni uspeh čaka še nek drug program z nekoliko drugačno, vendar prav tako popularno aplikacijo, ki ima trenutno največ privržencev v Rusiji. Gre za FindFace, program, ki omogoča točno to, kar pomeni njegovo ime v angleškem jeziku - uporabnikom omogoča, da s svojim telefonom slikajo neko osebo, nato pa z njeno pomočjo v samo nekaj sekundah ugotovijo njeno identiteto. Zaenkrat z nekaj več kot 70-odstotno možnostjo točnega zadetka. To seveda po eni strani odpira nekatere nove priložnosti, hkrati pa odpira celo vrsto vprašanj, povezanih z zasebnostjo. Aplikacija hkrati dokazuje, kako blizu smo nekaterim tehničnim rešitvam, ki smo jih doslej lahko gledali le v znanstveno-fantastičnih filmih, ter njihovi vsakodnevni uporabi.

 • IK, STA

  24. 5. 2016  |  Politika

  Sestanek Nataše Pirc Musar in programskih svetnikov RTV minil brez dogovora

  Nataša Pirc Musar je skupini programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes na pogovoru le sporočila, da želi, da se sodba, ki razveljavlja sklep o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTVS, v celoti prizna. Dogovorili se niso ničesar, saj omenjena skupina svetnikov ni imela mandata, je Pirc Musarjeva dejala za STA.

 • IK, STA

  24. 5. 2016  |  Družba

  Istospolni pari bodo lahko od februarja naprej tudi v Sloveniji sklenili partnersko zvezo

  Zakon o partnerski skupnosti, ki je začel veljati z današnjim dnem, za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Zakon se bo začel uporabljati februarja prihodnje leto.

 • Tea Wutte

  24. 5. 2016  |  Svet

  Evrazija od Minska do Kuala Lumpurja

  Sankcije, ki so jih evropske države in ZDA uvedli proti Rusiji, so očitno povzročili zgolj vse tesnejše povezovanje Rusije z drugimi partnerji po svetu. Na vrhunskem srečanju Rusije in držav skupine ASEAN v ruskem Sočiju so voditelji držav tako na primer postavili temelje za nov in precej velik prostotrgovinski prostor. Ne bo se sicer raztezal od Vladivostoka do Lizbone, kot so to še pred časom želeli v Rusiji, bi pa se zagotovo lahko raztezal vsaj od Minska do Kuala Lumpurja. Predsednik malezijske vlade Najib Razak je dejal za RT da je "zgodovinski" vrh v Sočiju pokazal, da so države jugovzhodne Azije skupaj z Rusijo pripravljene oblikovati prostocarinski sporazum med državami ASEAN ter Evrazijsko gospodarsko unijo (EAEU), ki poleg Rusije vključuje še Belorusijo, Kazahstan, Armenijo in Kirgizijo. To organizacijo nekateri analitiki že vidijo kot protiutež ameriškemu sporazumu o transatlantskem partnerstvu oziroma TTIP. 

 • Damjana Kolar

  24. 5. 2016  |  Kultura

  Zaključna razstava šole Svet umetnosti

  V Galeriji Škuc bo od 26. maja do 12. junija na ogled razstava 15. leta Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti Svet umetnosti, edinega programa v Sloveniji in širši regiji srednje, vzhodne in južne Evrope, ki je namenjen praktičnemu in teoretičnemu izobraževanju na področju sodobne umetnosti. Razstava z naslovom Osebno bo predstavila novejšo produkcijo mladih umetnic in umetnikov s področja vizualnih umetnosti. Sodelujejo: Boris Beja, Živa Božičnik Rebec, Nina Čelhar, Neža Knez, Maruša Meglič, Tejka Pezdirc, Pila Rusjan & Dejan Štefančič.

 • Izak Košir, STA

  24. 5. 2016  |  Družba

  Ustavni sodniki še ne bodo presojali o višini odškodnin za izbrisane 

  Ustavno sodišče se ni odločilo za presojo ustavnosti člena zakona o odškodninah za izbrisane. Ta govori o tem, da lahko odškodnina zaradi izbrisa v sodnem postopku znaša največ trikratnih odškodnine, ki bi jo izbrisani dobil v upravnem postopku. Ocenilo je, da za presojo ni izpolnjen pogoj prekinitve postopka na nižjih sodiščih.

 • Izak Košir, STA

  24. 5. 2016  |  Kultura

  Schindlerjev seznam po treh desetletjih tudi v slovenščini

  Roman Schindlerjev seznam, po katerem je nastal tudi istoimenski film, več kot 30 let po izidu izvirnika Thomasa Keneallyja prihaja med slovenske bralce. Izšel je pri Celjski Mohorjevi družbi v prevodu Rudija Medena. Po njegovih besedah ni le pričevanje o zgodovini, temveč sleherniku postavlja vprašanje, kako bi ravnal v trenutku etične dileme.

 • Izak Košir

  23. 5. 2016  |  Politika

  Poslanci zapuščajo Janšo ali on zapušča njih?

  Odhodi iz stranke SDS se nadaljujejo. Danes je na novinarski konferenci svoj odhod pojasnil tudi poslanec Andrej Čuš. Slednji odhaja med samostojne poslance, vsem ljubiteljem zarot pa sporoča, da ga ne pošiljata ne Milan in ne Murgle in da za svojo odločitvijo stoji sam. Dodal je, da so v SDS vsem, ki so bili do nekaterih njihovih ravnanj kritični, želeli preprečiti nastop na naslednjih volitvah. Poleg njega je po naših informacijah vprašljiv tudi status poslanca SDS Zvonka Laha. Ta je za Siol potrdil, da stranke do poletja najverjetneje ne bo zapustil in dodal, da bomo videli, kaj bo prinesel čas. Kot je povedal ga v stranki SDS najbolj moti to, da se ne ukvarjajo s trenutnimi stvarmi in prihodnostjo, temveč s preteklostjo. Lah meni, da to ne bo nič rešilo. Po njegovih besedah pa naj bi se premalo ukvarjali tudi z gospodarstvom.

 • Darja Kocbek

  23. 5. 2016  |  Svet

  Kampanja o brexitu je polna laži, polresnic in spodkopavanja zaupanja

  Britanci bodo čez mesec dni na referendumu odločali, ali naj njihova država ostane v EU ali naj iz nje izstopi. Notranjepolitična razprava o tem, je po poročanju die Zeita zlobna. Država, ki ima za predvolilne kampanje določeno ostro omejitev šest tednov, že nekaj mesecev doživlja vedno bolj strupene spore.

 • Izak Košir, STA

  23. 5. 2016  |  Kultura

  Umrl Bata Živojinović, srbski igralec in politik

  Umrl je legendarni srbski igralec Bata Živojinović. Star je bil 82 let. Zaigral je v več kot 280 filmih in TV serijah, proslavil pa se je v partizanskih filmih v 60. in 70. letih, kot je Valter brani Sarajevo. Ob tem se je ukvarjal tudi s politiko, od začetka 90. let je bil nekaj let poslanec Socialistične stranke Srbije, leta 2002 pa je bil kandidat stranke na srbskih predsedniških volitvah.

 • Damjana Kolar

  23. 5. 2016  |  Kultura

  Ganljiva drama o težavnem najstniku

  Z dvignjeno glavo, otvoritveni film lanskega festivala v Cannesu, prihaja na redni spored slovenskih kinematografov. Film francoske režiserke Emmanuelle Bercot, ki je navdušil kritike, pripoveduje zgodbo o burnem in težavnem odraščanju, najstniški hoji po robu ter iskanju prave poti. Gre za drugi film po Bettie gre, v katerem je združila moči s Catherine Deneuve in posnela ganljivo dramo, ki zagovarja misel, da družba nima pravice obupati nad nobenim izmed svojih mladostnikov – zlasti ne nad tistimi najbolj nasilnimi in "brezupnimi."

 • Igor Mekina

  23. 5. 2016  |  Svet

  Nemško sodišče obsodilo komika zaradi pesmi o Erdoganu

  Kot v Salonu ocenjuje Ben Norton, se je Nemčija glede svobode govora "postavila na isto stran z avtoritarnim predsednikom Erdoganom." Vse to naj bi se dogajalo tudi zato, ker je Evropa zaradi zapiranja begunske poti preko Balkana naredila "koncesije turški vse bolj represivni vladi v zameno za njeno sodelovanje z EU oziroma dogovora o deportaciji beguncev." Svoj sklep Ben Norton opira na odločitev okrajnega sodišča v Hamburgu, ki je v torek obsodilo nemškega komika Jana Böhmermanna zaradi njegove domevno žaljive pesmice in mu prepovedalo tudi njeno ponovno javno recitiranje. Jan Böhmermann je namreč sporno pesem marca letos recitiral na javni televiziji in se pri tem ponorčeval iz turškega predsednika Erdogana. Kmalu zatem je turški predsednik, ki je znan po pregonu novinarjev v Turčiji, v Nemčiji najel odvetnike, ki so tožili nemškega komika.

 • Izak Košir, STA

  23. 5. 2016  |  Kultura

  V Cannesu slavil film, ki je kritika neoliberalizma

  Zmagovalec 69. filmskega festivala v Cannesu je film Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha (Duh leta '45). Socialna drama je nocoj prejela zlato palmo. Film pripoveduje o 59-letnem mizarju, ki mu po srčnem napadu zdravnik začasno prepove delati, on pa se poda v socialno službo po pomoč. Tam mu povedo, da je po njihovem mnenju sposoben za delo.