• Uredništvo

  12. 1. 2020  |  Politika

  »Neplačilo davkov v tujini velja za greh, v Sloveniji pa za iznajdljivost«

  "V Sloveniji se premalo zavedamo škode, ki jo državi povzroča finančni kriminal. A če neplačilo davkov v tujini velja za greh, v Sloveniji še vedno velja za iznajdljivost. Problem je predvsem v mentaliteti ljudi."

 • DK, STA

  12. 1. 2020  |  Kultura

  Bowie dobil svoj strip, kmalu pa tudi svojo ulico

  Ob 4. obletnici smrti je pod okriljem založbe Insight Comics izšla stripovska biografija legendarnega britanskega glasbenika in umetnika Davida Bowieja. Besedilo, v katerem je popisana Bowiejeva kariera, od začetkov do vzpona na sam vrh svetovne glasbe, sta napisala Michael Allred in Steve Horton, podobe pa je ustvarila Laura Allred.

 • IK, STA

  11. 1. 2020  |  Družba

  1,25 milijona državljanov Slovenije ima profil na vsaj enem družabnem omrežju

  Profil na vsaj enem družabnem omrežju ima 82 odstotkov prebivalcev Slovenije v starosti od 16 do 74 let, je v okviru raziskave Media+ ugotovila družba Valicon. V Valiconu dodajajo, da to pomeni 1,25 milijona ljudi oz. okoli 60 odstotkov vseh prebivalcev v državi. Na družabnih omrežjih ljudje preživijo vsaj eno uro na dan. 

 • Uredništvo

  11. 1. 2020  |  Politika

  Dr. Božo Repe: »Rupnik je vojni zločinec in vojni zločini ne zastarajo«

  »Rupnik je vojni zločinec in vojni zločini ne zastarajo.« (Dr. Božo Repe, zgodovinar, o razveljavitvi obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je pričakovano razburila javnost. Rupnik je namreč eden najbolj negativnih likov sodelovanja z nacističnim okupatorjem med drugo svetovno vojno. Repe sicer dodaja, da razveljavitev njegove obsodbe ne pomeni tudi njegove rehabilitacije; via Dnevnik.)

 • Uredništvo

  11. 1. 2020  |  Politika

  Janez Janša: »Ponovna uvedba vojaškega roka? Da!«

  "Levičarske vlade so tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več. Vsaj za prihodnjih 10 let je tako nujna uvedba obveznega vsaj 6 mesečnega vojaškega usposabljanja." (Janez Janša, predsednik SDS in nekdanji obrambni minister, bi rad ponovno militariziral slovensko državo; via Facebook)

 • STA

  11. 1. 2020  |  Svet

  Kartonaste postelje bodo zdržale tudi seks

  Posebnost olimpijskih iger v Tokiu 2020 so tudi ekološke postelje, narejene iz kartona. Številne športnike je zaskrbelo, da te ne bodo primerne za posteljne vragolije, ki se pojavijo ob vsakem druženju velikega števila mladih. Proizvajalci jim sporočajo, naj si oddahnejo, saj so dovolj trdne za vse vrste nočnih dejavnosti, poroča agencija AFP.

 • DK, STA

  11. 1. 2020  |  Družba

  Lani rekordno število filmov z ženskami v glavnih vlogah

  Po podatkih raziskave je imelo leta 2019 kar 40 odstotkov največjih hollywoodskih filmskih uspešnic v glavni vlogi žensko, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2011. Po pisanju časnika The Guardian je bila ključnega pomena za rekordno leto udeležba žensk za kamerami.

 • Danes je nov dan

  11. 1. 2020  |  Družba

  #goals

  Začetek leta vidimo kot priložnost za uvajanje novih navad in uveljavljanje sprememb. V neki švedski raziskavi je 70 % respondentov navedlo zaobljubo na področju fizičnega zdravja, 10 % se jih je podalo na pot osebnih izboljšav, 5 % pa se je odločilo izboljšati psihično zdravje.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Uvodnik

  Manipulator Pahor

  Predsednik republike Borut Pahor je imel 30. decembra lani tradicionalni intervju v Odmevih na TV Slovenija, vodila ga je novinarka Tanja Starič. Predsednik republike ja v svojem sicer zmuzljivem slogu, a ne brez samovšečne vzvišenosti, zelo jasno nakazal, da ne mara predsednika vlade Marjana Šarca, da mu ni všeč, kakšna koalicija oblikuje slovensko vladno politiko in da bi moral Šarec položaj prepustiti Janezu Janši. Šlo je za predsednikovo grobo manipulacijo in za poskus, da bi razmere v državi prikazal za zaostrene, nenormalne. Poskus predsednika republike, da bi vnesel negotovost in prespraševanje o legitimnosti vlade in koalicije, je bil sicer neuspešen in brez odziva. Vendar to ne spreminja dejstva, da gre za zelo nenavadno predsednikovo vedenje.

 • Ameriški taliban

  Ka-buuum! Trump je zapovedal brezpilotni letalski atentat na generala Kasema Solejmanija, poveljnika posebnih enot iranske revolucionarne garde. In res – 2. januarja ga je sredi Bagdada, kamor je prispel na pogreb žrtev ameriškega napada, razstrelil MQ-9 Reaper. Slišalo se je po vsem svetu. Od kralja gverilskega, asimetričnega vojskovanja, junaka iransko-iraške vojne, borca proti Islamski državi in arhitekta protiameriških paravojaških milic je ostal le prstan.

 • Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Družba

  Simona Semenič: »Ko je ženska v intimnem razmerju z moškim, njun odnos dirigira patriarhalna družba«

  Simona Semenič (1975) je pri nas ena najpomembnejših, če ne najpomembnejša sodobna dramatičarka. To potrjujejo njen izjemno bogati in opevani opus, nenehna zmagoslavja na gledaliških festivalih in zavidanja vreden nabor častnih nagrad. Med njimi so tudi nagrada Prešernovega sklada, tri Grumove nagrade, Šeligova nagrada in nagrada občinstva na festivalu Teden slovenske drame, ki jih je prejela za svoja radikalna besedila, ki jih mnogi opisujejo kot postdramska, »ona pa vztraja, da ne ve, kaj naj bi to pomenilo«, kot je v Mladininem portretu zapisala Katja Perat. še ni naslova v režiji Tonija Janežiča, ki je bila na zadnjem Borštnikovem srečanju izbrana za najboljšo uprizoritev, je nastala na podlagi njenega besedila. Njena dela pogosto črpajo iz osebnih izkustev, a skozi avtobiografsko pisanje pravzaprav odražajo izrazito politično in družbenokritično držo. »Menim, da je vsa umetnost politična,« pravi v pogovoru za Mladino.

 • Prvo dejanje razpada Jugoslavije

  Že zdaj so vidni obrisi, kako bodo stvari potekale v »zdravljičarskem« obdobju, ki se v prihodnjih dveh letih napoveduje ob različnih obletnicah, povezanih z osamosvojitvijo. Kakšnih velikih presenečenj pač ni pričakovati. V ospredju bo, kot vedno doslej, boj za osamosvojitvene zasluge, ki je hkrati še zmeraj boj za politični vpliv. Ne pa več za politični monopol. No, tudi boj za politični vpliv z menjavo generacij slabi in se s političnega odra seli na splet, poteka pa med veteranskimi organizacijami na eni strani in strankarskimi derivati na drugi. Te druge po inerciji še vedno obilno financira država, politično podporo pa jim dajejo desne stranke in predsednik države, ki pri tem nima težav niti z legitimiranjem ponarejanja zgodovine. Seveda lahko ponovno pričakujemo tudi fragmentarne prikaze zgodovine z obrnjeno piramido: v središču sveta bo Slovenija.

 • Kakšne davke naj plačujejo športniki?

  Odkar pomnim, se vsaj enkrat na leto v medijih pojavi razprava o davkih športnikov. Ali plačujejo preveč ali premalo? Ali požrešna država zatira naše junake ali nehvaležni športniki izigravajo domovino? Lani sta bila na tapeti Roglič in Dončić, pred tem Tina Maze, Dejan Zavec in drugi … Ne glede na osebo pa je razprava vedno enaka: nekdo razkrije, da trenutno vroči športnik seli svoje premoženje v ugodnejše davčno okolje, in v sekundi skočijo v zrak domoljubni desničarji (»slovenski komunajzarski sistem je pregnal našega prvaka!«) in domoljubni levičarji (»izdal je državo, ki mu je uspeh sploh omogočila!«). Nazadnje seveda slavijo neoliberalci – najbolj nedomoljubni ljudje v enačbi.

 • Peter Petrovčič  |  Ilustracija: Tomaž Lavrič

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Družba

  »Od malega sem vedel, kaj sem in kdo sem«

  Viktor je na prvi pogled čisto navaden, veder fant, malo starejši od trideset let, poln energije in upanja, čeprav na trenutke komaj zadržuje solze, ko opisuje svoje življenjske izkušnje. Rodil se je namreč »z napako, okvaro, motnjo, kot se temu uradno reče,« pojasnjuje, čeprav z njim ni nič narobe – rodil se je kot transspolna oseba. Torej kot človek, katerega spolna identiteta je drugačna od spola, ki mu je bil pripisan pri rojstvu.

 • Imperializem

  Trumpov atentat na visokega predstavnika Irana je sprožil plaz različnih komentarjev in prepirov o upravičenosti takih dejanj, o vlogi ZDA v svetu in o naravi iranskega režima. Slovenska desnica, ki se rada poistoveti z interesi ZDA in prek njenega mačizma celo podoživlja neki čuden patriotizem, se je odzvala v predvidljivem navijaškem slogu, precej bolj pa me medejo reakcije levosredinskega komentariata. Kaj točno naj si mislimo o ljudeh, ki so zadnje štiri leta kričali proti ogabnosti diktatorja Trumpa, ob njegovem samovoljnem, protizakonitem in izredno nevarnem atentatu tujega državnika pa niso zmožni izjaviti niti medle obsodbe, ne da bi jo prej potopile v relativiziranje »obe strani sta krivi«? Kako je mogoče, da največji protitrumpovci v svetovni tvitosferi te dni uporabljajo svoje profile za lekcije o tem, da »Iran tudi ni nedolžna ovčka« in da »levičarji pretiravajo s svojim antiimperializmom«? Veliko raje imam desne navijače, ki si vsaj upajo naglas izraziti, da podpirajo ameriško vladavino v svetu in da jim je vseeno za človeške posledice. Ne prenesem pa te vzvišene kvazistrokovne drže domnevnih demokratov, ki svoje politične preference poskušajo predstaviti kot nevtralne politične analize.

 • Izak Košir

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Politika

  Manjvredni

  »S prvim letošnjim dnem pozdravljamo štiri nove sodelavke – čistilke, prej ’outsourcane’ preko zunanjega izvajalca, zdaj torej z redno zaposlitvijo v državni upravi. Do konca januarja bomo zaposlili še 5 prej ’outsourcanih’ delavcev.« Tako so 4. januarja letos zapisali na uradnem profilu ministrstva za javno upravo na Twitterju, minister Rudi Medved pa je dodal: »Dobrodošle, ker želimo, da ste del našega kolektiva.«

 • Erik Valenčič

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Politika

  Varčevalni ukrepi ubijajo

  Leto 2019 se bo v zgodovino Združenega kraljestva zapisalo kot eno najpogubnejših – vsaj v njegovo sodobno zgodovino. Po treh letih dezorientiranega natezanja z Evropsko unijo glede brexita se je julija poslovila splošno zasmehovana premierka Theresa May, a nadomestil jo je Boris Johnson, sam po sebi karikatura pompoznega demagoga. Johnson je dokaz, da v zahodni družbi populisti ne potrebujejo več niti karizme, da bi bili uspešni. Zadnji dan predvolilne kampanje se je pred novinarji zatekel v hladilnico neke mlekarne v angleškem kraju Pudsey. Kljub temu in neštetim drugim ’spodrsljajem’ je svoji konservativni stranki priboril »zgodovinsko večino« v novem parlamentu.

 • Stanka Prodnik

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Kultura  |  TV

  Svetovalna oddaja, v kateri raje plešejo kot postavljajo podvprašanja

  »Kakšni izzivi v novem letu čakajo Zvezo društev upokojencev Slovenije?« se je v torek vprašala Ana Tavčar Pirkovič, voditeljica oddaje Dobro jutro na TV Slovenija. Že naslednji trenutek smo se lahko prepričali, da nobeni, ki jih ne bi veselo premostili. Predsednik Zveze Janez Sušnik se je navdušeno pridružil voditeljici, ki je zaplesala ob taktih uvodne pesmi oddaje: »Dobro jutro, življenje, lahko noč, negativa. Kaj bo jutri, ne vem, ta moment tukaj šteje. Dobro jutro, veselje, lahko noč, slabe misli, generacija poje, nosi nas tale ritem,« sta se živahno zavrtela v nov dan.

 • Saša Eržen

  10. 1. 2020  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Hudo

  Trump med iztrebki

  Petinštiridesetemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki je trenutno v postopku parlamentarnega odpoklica oziroma impičmenta, se – če senat ne bo odločil drugače – predsedniški mandat izteče 20. januarja prihodnje leto. To je tudi datum, ki je napisan na toaletnem papirju s predsednikovim portretom, s katerim si lahko posamezniki, ki se ne strinjajo z njegovo despotsko vladavino in upajo, da na volitvah 3. novembra ne bo ponovno izvoljen, med vsakodnevnim brisanjem zadnjice nudijo vsaj nekaj zadoščenja. Druga različica toaletnega papirja pod štirimi različnimi predsednikovimi črno-belimi grimasami prinaša napis »Dump Trump!«, kar bi lahko prevedli kot »Dol s Trumpom!«, tretja različica pa vsebuje portretno fotografijo našobljenega Trumpa. Najslavnejši slovenski zet, katerega predsedovanje najvplivnejši svetovni velesili je sicer vse prej kot zabavno, bo tako poljubil marsikatero zadnjico in končal med iztrebki. Zavitke vece papirja z 250 potiskanimi dvoslojnimi lističi je mogoče kupiti posamezno ali v kompletih. Papir je izdelan na Kitajskem, uporabniki pa se pritožujejo le nad tem, da ni ravno najmehkejši.

 • Damjana Kolar

  10. 1. 2020  |  Kultura

  REJVikend

  Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 se bosta predstavila ustanovitelja londonske založbe Cartulis Music in DJ-ja Unai Trotti in Raphael Carrau, ki se jima bodo pridružili domači Eliaz, Limc in Thomas L, v Channel Zeru pa člani kolektivov Spejs in Nimaš Izbire v družbi prijateljev iz lokalne scene (artificial passenger x Ayit, Softskinson, Pinta, Junker, FOMO, Terranigma).

 • IK, STA

  9. 1. 2020  |  Kultura

  Borisu Kobalu 15 mesecev pogojne zaporne kazni

  Sodnica celjskega okrajnega sodišča je danes igralca in režiserja Borisa Kobala, ki ga je doletela obtožba o plagiatu komedije Profesionalci espe, obsodila na 15 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Kobal, ki dejanje obžaluje, je s tožilstvom pred tem podpisal sporazum o priznanju krivde.

 • Uredništvo

  9. 1. 2020  |  Družba

  Zgorel slovenski kip Donalda Trumpa

  V Moravčah je zgodaj zjutraj zagorela osem metrov visoka lesena skulptura, ki je spominjala na Donalda Trumpa in so jo poimenovali Kip svobode. Požar so pogasili prostovoljni gasilci iz Moravč, policija pa za zdaj dodatnih informacij še nima.

 • Uredništvo

  8. 1. 2020  |  Svet

  Razveljavljena obsodba kolaboranta in domobranskega generala Rupnika

  Več kot 70 let po tem, ko je vojno sodišče 30. avgusta 1946 domobranskega generala Leona Rupnika obsodilo na smrt s streljanjem, je slovensko vrhovno sodišče sprejelo sklep o razveljavitvi te sodbe, poroča časnik Dnevnik

 • Uredništvo

  9. 1. 2020  |  Politika

  Igor Lukšič: »Da so nam zminirali Janševo vlado, je bilo za Slovenijo slabo«

  »Jaz sem zainteresiran, ne glede na to, kakšna barva vlade je, tudi recimo takrat, ko je bila Janševa vlada, pa so denimo potem s tistimi poročili začeli. Jaz sem takrat kot predsednik stranke, ki je bila v opoziciji, z Virantom in Erjavcem govoril, naj ne gresta ven iz koalicije, naj počakata, ker je glavna stabilnost. Ravno v tistem času je bila stabilnost vlade pomembna. In to, da so nam zminirali Janševo vlado, je bilo za Slovenijo slabo. In če rečemo zdaj za nazaj – in ni bilo v nacionalnem interesu. Vsaj po moji oceni. Kar se je pokazalo tudi kasneje. Mi smo to drago plačali. Pet milijard smo morali dati na mizo.«

 • IK, STA

  9. 1. 2020  |  Družba

  2019 drugo najbolj vroče leto v zgodovini 

  Leto 2019 je bilo drugo najbolj vroče v zgodovini merjenja, minulo desetletje pa je bilo najbolj vroče doslej, je danes decembrske napovedi potrdil program EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus. V Evropi je bilo medtem lansko leto najbolj vroče doslej.

 • IK, STA

  9. 1. 2020  |  Družba

  Enakost med spoloma bo dosežena šele čez 100 let

  Svetovni gospodarski forum (WEF) v najnovejšem poročilu ugotavlja, da bo človeštvo ob trenutni hitrosti sprememb v prid ženskam enakost med spoloma na področju politike, gospodarstva, izobraževanja in zdravja doseglo v devetindevetdesetih letih in pol. To je sicer osem let in pol prej v primerjavi z izračunom iz leta 2018.

 • Danes je nov dan

  9. 1. 2020  |  Družba

  Prednost kolesarjem

  Od prvega januarja imajo Nizozemci pravico do uveljavljanja potnih stroškov za poslovne poti s kolesom ter dostop do brezobrestnega nakupa kolesa ali najema od delodajalca. Podobne ugodnosti za kolesarje ter delodajalce, ki z opremo in ukrepi omogočajo vožnjo na delo s kolesom, poznajo tudi v drugih evropskih državah, v Belgiji že od 1999.

 • Uredništvo

  9. 1. 2020  |  Svet

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica, oblikoval jo je Ivian Kan Mujezinović. Na prodajnih mestih od 10. januarja in tudi na naši spletni strani. #Mladina2

 • DK, STA

  9. 1. 2020  |  Kultura

  Lani najbolj prodajane knjige v Sloveniji

  Spodaj objavljamo lestvice najbolj prodajanih knjig v Sloveniji. Decembrski lestvici sta oblikovani ločeno za knjige za odrasle in knjige za otroke ter mladino, letna lestvica pa zajema celoto. Vsi trije seznami veljajo za knjigarne Mladinske knjige.