• Borut Mekina

    20. 3. 2020  |  Politika

    Janšev napad na Nacionalni inštitut za javno zdravje

    Spletni portal Necenzurirano.si danes objavlja elektronska sporočila med Janezom Janšo in zdravstvenim ministrom Tomažem Gantarjem.

  • Vsota vseh strahov

    Italijani so začeli prepevati na balkonih. Kancone. In himno. Il Canto degli Italiani. Kmalu zatem so na balkonih in oknih peli tudi Slovenci. Narodne. In himno. Kaj je zdaj to? Finale Titanika? Smo na Titaniku? Le še dogovoriti se moramo, katera bo zadnja pesem, ki jo bomo zapeli – Bliže k tebi, moj Bog ali My Heart Will Go On.

  • Razmere so preresne, da bi izgubljali čas s paniko!

    Naši mediji v neskončnost ponavljajo frazo Brez panike!, nato pa natresejo samo takšne podatke, ki povzročajo paniko. Razmere me spominjajo na mojo mladost v komunistični državi: ko so predstavniki države javnosti zagotavljali, da ni razloga za paniko, smo ta zagotovila razumeli kot nedvoumna znamenja, da so sami že panični.

  • Svet se je ustavil

    Stop the world - I want to get off (ustavite svet, izstopiti hočem) se glasi besedilo znane skladbe, ki smo se je v zadnjih letih v različnih verzijah lahko obilno naposlušali. No, svet se je ustavil, a izstopiti nimamo kam. Lahko samo ostanemo v njem, ne obstaja nobena varna zunanjost, kamor bi lahko izstopili, pobegnili. To je prvi in temeljni nauk pandemije: je povsod in vsi smo načeloma v njej. In prav to je treba vzeti za izhodišče: namesto da se ji poskušamo panično izogniti, sprejmimo, da je že tu, in naredimo vse, da se od znotraj spoprimemo z njo kot s skupno in resno težavo. Ker težava je vsekakor skupna in samo kot takšno jo lahko rešujemo.

  • Borut Mekina

    20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Politika

    Trček zapustil Levico, ker še ni odrasla

    Na dan, ko je prisegla vlada Janeza Janše, je iz Levice – iz stranke in poslanske skupine – izstopil Franc Trček. Kot je povedal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, so se v njej pred glasovanjem o tretji vladi Janeza Janše odločili, da postopka ne bodo zavlačevali z dodatno obrazložitvijo svojih mnenj. Trček nato te odločitve ni spoštoval in naj bi bil zlorabil čas, ki ga je imel za obrazložitev glasu. Osebno mnenje naj bi bil predstavil, kot da govori o celotni poslanski skupini, pri čemer pa mnenja večine poslancev menda ni predstavil primerno. Videti je namreč bilo, kot da v Levici upajo na sodelovanje z Janezom Janšo.

  • Izak Košir

    20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Politika

    Madžarski gost in novinarska konferenca brez novinarjev

    Novi zunanji minister v tretji Janševi vladi Anže Logar je ta teden v Ljubljani sprejel madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta. Govorila sta predvsem o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa ter dvostranskem sodelovanju med državama. Szijjárto je prvi zunanji minister, ki je obiskal Slovenijo, odkar je Logar v soboto prevzel ministrske posle.

  • Peter Petrovčič

    20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Politika

    Razveljavljena Radonjićeva sodba

    Več kot pet let je minilo od umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Policija je prej kot teden po umoru priprla osumljenca, Milka Noviča, vendar se sojenje temu še ni niti začelo. No, sojenje na različnih stopnjah poteka že leta, a višje sodišče je pred dnevi odredilo ponovno sojenje od samega začetka.

  • Lara Paukovič

    20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Svet

    Amazon prepovedal prodajo večine izdaj Hitlerjevega Mojega boja

    Kot poroča britanski Guardian, je Amazon te dni v svoji spletni trgovini prepovedal prodajo večine izdaj zloglasnega Hitlerjevega dela Moj boj in nekaterih drugih knjig, ki širijo nacistično propagando. Vodilne judovske organizacije in dobrodelne ustanove za izobraževanje o holokavstu so to poskušale doseči že od konca devetdesetih let, a so se odgovorni pri Amazonu sklicevali na pravico do svobode govora in potrebo po dostopnosti Hitlerjevega pisanja za študente, ki naj bi na podlagi prebrane knjige lahko najbolje razumeli njegovo razmišljanje. Izdajanje Mojega boja je poleg tega zakonito, večina nacističnih knjig in publikacij pa je tako ali tako prosto dostopna na številnih spletnih straneh.

  • Lara Paukovič

    20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Kultura

    Postati mati ali ne?

    »Ali si želim otrok, je skrivnost, ki je ne izdam niti sebi - je največja skrivnost, ki je ne izdam niti sebi. Če si v dvomih, je prav, da počakaš. Ampak kako dolgo? Naslednji teden jih bom imela sedemintrideset. Za nekatere odločitve zmanjkuje časa. Kako naj vemo, me sedemintridesetletnice v dvomih, kako bo z nami? Po eni strani radost, ki jo prinesejo otroci. Po drugi strani muka. Po eni strani svoboda, ker nimaš otrok. Po drugi izguba, ker jih nisi imela – ampak kaj pa lahko izgubiš? Ljubezen, otroka in vsa tista materinska čustva, o katerih mame govorijo tako mamljivo, kakor da je otrok imetje, ne početje. Početi je tisto, kar se zdi težko. Imeti se zdi nekaj krasnega. Ampak otroka nimaš, temveč ga počneš.«

  • Slavoj Žižek

    19. 3. 2020  |  Družba

    Je naša usoda barbarizem s človeškim obrazom?

    Te dni se včasih zalotim, da razmišljam, naj se končno okužim z virusom – tako bi bilo vsaj konec živce parajoče negotovosti … Jasen znak, kako se moja tesnobnost stopnjuje, je moj odnos do spanja. Do pred približno tedna dni sem komaj čakal večer: končno sem lahko pobegnil v spanec in pozabil na strahove svojega vsakdanjega življenja … Zdaj je skoraj nasprotno: bojim se zaspati, saj me preganjajo more, zaradi katerih se zbudim v paniki – more o resničnosti, ki me čaka.

  • Jure Trampuš

    19. 3. 2020  |  Politika

    Omejitev gibanja

    Vlada je na pozni popoldanski seji sprejela odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih v Republiki Sloveniji.

  • IK, STA

    19. 3. 2020  |  Politika

    Prvi ukrepi Janševe vlade: ministrom in državnim sekretarjem najvišje možne plače

    Ministri in državni sekretarji nove vlade bodo imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pred današnjo sejo vlade pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

  • IK, STA

    19. 3. 2020  |  Politika

    Janez Janša Sloveniji: »Ne bomo lačni«

    Premier Janez Janša je v nagovoru ob sprejemanju novih ukrepov, med katerimi je tudi dvig plač ministrom in sekretarjem na najvišjo možno raven ter omejitev gibanja za državljane, izpostavil, da nas je kriza zajela v času, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko osiromašeni. Napoveduje popolnjevanje enot Slovenske vojske (SV) s prostovoljno rezervo. Človeška solidarnost je na preizkušnji, pravi, a ugotavlja, da bo zmagala.

  • Ne bomo dovolili, da starejši umirajo v prepričanju, da smo pozabili nanje

    Spoštovani, v Srebrni niti z zaskrbljenostjo spremljamo stanje in razmere v zvezi s koronavirusom, posebej stanje v domovih starejših (socialno varstvenih zavodih) in tudi vseh starejših, ki bivajo sami doma in so prikrajšani za nekatere ustaljene oblike pomoči.

  • IK, STA

    19. 3. 2020  |  Družba

    Trgovine bodo ob nedeljah zaprte, omejen tudi delovni čas med tednom

    Slovenija še naprej zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. S polnočjo se je še zmanjšalo število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo. Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo prednost pri nakupih imele ranljive skupine. Pristojni rešujejo tudi zaplet pri dobavi zaščitne opreme.

  • Uredništvo

    19. 3. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina. V 12. letošnji številki pišemo, da je epidemija še nevarnejša, če začno z njo manipulirati politiki. Od petka, 20. marca, pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. 

  • Oštro.si

    19. 3. 2020  |  Družba

    Skupina prijetih Pakistancev in Sircev ni bila okužena s koronavirusom

    Tujci, prijeti na območju Ilirske Bistrice, po navedbah policije niso kazali nobenih znakov okužbe s koronavirusom, kot je poročal spletni portal Nova24TV. Tam so namreč v ponedeljek zvečer objavili novico, da je policija na območju Ilirske Bistrice v dveh taksijih odkrila sedem nezakonitih migrantov. Kazali so simptome, značilne za covid-19, so poročali.

  • Razredne razmere

    Naša družba se je nenadoma znašla v izrednih razmerah v borbi proti težko obvladljivi epidemiji. To krizno stanje ne predstavlja le velikih organizacijskih izzivov, ampak tudi razkriva vse norosti naše ekonomske ureditve. Nobenega dvoma ni, da bo v tem času večina prebivalstva doživela dramatično krčenje svojih prihodkov in da nas čaka propad nekaterih gospodarskih panog. Zato sedaj ni čas za paniko, ampak razumno skupnostno delovanje. Kajti brez alternativnih političnih strategij in organizacij, ki bi jih izpeljale, bo vladajoči razred začasno krizo kapitalizma izkoristil na enak način, kot vsakič do zdaj: bogastvo bo spet šlo od revnih k bogatim. Lastniki bodo dobili korenček, delavci pa palico. In čeprav je situacija neugodna, nam kot vsaka prelomna točka v zgodovini predstavlja priložnost za korake k bolj humani družbeni ureditvi.

  • Majda Vrhovnik

    19. 3. 2020  |  Politika

    Bernardov rasizem

    V času izrednih razmer, smo ljudje v karanteni, zagotovo podvrženi večjemu strahu in tesnobi, in zato nam te dni kdaj uide tudi kakšna nepremišljena izjava. Ker so naš edini stik z zunanjim svetom družabna omrežja, kakšno neumnost tudi zapišemo, tako da je lahko vsem na ogled. Če dejanje obžalujemo, se kasneje opravičimo, izjavo pa izbrišemo. Nekateri pa nestrpne izjave pišejo ves čas. In se za njih nikoli ne opravičijo, kaj šele, da bi priznali svojo zmoto. Eden od takšnih je Bernard Brščič, sicer sveže poročen s strankarsko kolegico iz Domovinske lige Normo Marijo Korošec, s katero sta postala prvi par ultra konservativne struje v Sloveniji. Njuna stališča so znana, zato jih ne bomo ponavljali.

  • Uredništvo

    19. 3. 2020  |  Družba

    »Nimajo vsi takšnega dela, ki bi ga lahko opravljali od doma«

    "Seveda sem zaznal tudi temne strani, države, ki so kasnile s preventivo in škrtalile s kurativo, kapital, ki se je hotel okoristiti s stisko, socialne neenakosti, zaradi katerih se s pandemijo ne moremo spopadati z enako učinkovitimi sredstvi. Vsi ne morejo ostati doma, ker vsi nimajo takšnega dela, ki bi ga lahko opravljali od doma. Videl sem ljudi, ki se požvižgajo na preventivo, dežurne moraliste, teoretike zarote, sejalce strahu, apokaliptike. Ksenofobe in vojne dobičkarje. Videl sem starizme, sinofobijo in naraščajočo stigmo do obolelih. Tudi sebe sem ujel ob povzdigovanju obrvi, ko so ljudje praznili nakupovalne police. In nisem razumel človeškosti strahov in raznolikosti strategij za spopadanje z njimi. In tudi ta tekst nastaja šele zdaj, ko je virus udaril nas."

  • IK, STA

    19. 3. 2020  |  Svet

    Odpovedana tudi Evrovizija

    Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je na svoji spletni strani objavila obvestilo, da je tekmovanje za pesem Evrovizije 2020, ki bi po napovedih moralo potekati v maju, odpovedano. V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa organizatorji Evrovizije niso našli ustrezne alternativne rešitve za njeno izvedbo. Več bo znanega v prihodnjih dneh.

  • Uredništvo

    19. 3. 2020  |  Družba

    »Naše življenje nikdar, niti v času pandemije, ne bi smelo postati tako resno, da bi se odrekli humorju«

    "Naše življenje nikdar, niti v času pandemije, ne bi smelo postati tako resno, da bi se odrekli humorju. Ko začne oblast prostovoljno presojati, kaj je in kaj ni smešno, ali ko začne določati, čemu se smemo in čemu ne smemo smejati, to nujno zadiši po koncu sveta kakršnega poznamo, po koncu nas, kakršni smo."

  • Danes je nov dan

    19. 3. 2020  |  Družba

    Ali nismo vsi ljudje enaki?

    Načelo samoodločbe omogoča narodom, da svobodno določajo svoj politični status in zagotavljajo svoj razvoj.  A vendar nimajo vse etnije enakih pogojev za uveljavljanje teh pravic, sploh v primeru, ko gre za spor med mednarodno priznano državo ter etnično manjšino.

  • Uredništvo

    19. 3. 2020  |  Družba

    »Opazil sem izjemno solidarnost, prijateljstvo in niti enega sebičnega predloga ali izpada«

    "Težki položaji, težke okoliščine velikokrat poenotijo družbo, v našem primeru je položaj gotovo poenotil nogometno družino. Če bi bili navzoči na današnjih videokonferencah, bi videli, kakšna pozitivna energija je vela iz predstavnikov največjih in najmanjših držav, iz vodilnih mož klubov, poklicnih lig in igralcev. Opazil sem izjemno solidarnost, prijateljstvo in niti enega sebičnega predloga ali celo izpada. To je lahko tudi eden od receptov, poti, načinov, na katerega se lahko začnemo pogovarjati. Evropski nogomet je res pokazal enotnost, všeč mi je, da je Uefa pokazala vodstvo, da je glavna, da je pripravljena nekaj žrtvovati, pomagati celotnemu ekosistemu, ki je izjemno krhek, kot je krhka vsa naša in predvsem celotna zahodna družba."

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    V času pandemije koronavirusa, ko smo pristali v samoizolaciji in imamo več časa za spremljanje televizije, smo za vas izbrali nekaj filmov in oddaj, ki jih ne smete zamuditi.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2020  |  Kultura

    Lutkovne in gledališke predstave na spletu

    Lutkovno gledališče Maribor je v sodelovanju s Televizijo Maribor omogočili ogled lutkovnih predstav na spletu. Posnetki kar desetih predstav Lutkovnega gledališča Maribor so od 16. marca dalje dostopni v arhivu MMC RTV Slovenija. V gledališču Glej pa bodo do nadaljnjega ponujali ogled predstav iz Glejevega arhiva.

  • Uredništvo

    19. 3. 2020  |  Kultura

    Kultura iz naslanjača

    Tudi na Dunaju so kulturne ustanove zaradi epidemije koronavirusa do nadaljnjega zaprte, vendar ljubitelji kulture zato ne bodo ostali prikrajšani. Nekatere od njih so namreč na spletu pripravile vodene oglede razstav, zbirk in muzejskih sob, koncerte in predstave. Tako si je kar iz domačega naslonjača možno ogledati cesarsko grobnico v kapucinski cerkvi, kjer so pokopani Habsburžani, dela Egona Schieleja v Leopoldovem muzeju ali znamenito galerijo Albertina, ki hrani eno največjih in najpomembnejših umetniških zbirk od gotike do sodobnosti na svetu.

  • IK, STA

    18. 3. 2020  |  Svet

    Hrvaška opolnoči zapira mejo

    Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes napovedal, da bodo opolnoči začasno zaprli hrvaške mejne prehode za potniški promet. Na Hrvaškem bodo za 30 dni odpovedali vse javne prireditve, zaprli nakupovalna središča, gostinske lokale in odpovedali vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne. Število okuženih se je danes zvišalo na 87.

  • IK, STA

    18. 3. 2020  |  Kultura

    Umrl je Peter Musevski

    V 55. letu starosti je umrl igralec Peter Musevski, so za STA potrdili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil od leta 2003 član ansambla. Uveljavil se je kot izrazito karakterni igralec, velja tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Nastopil je tudi v filmu Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah, trenutno pa ga lahko na TV Slovenija spremljate v nadaljevanki V imenu ljudstva (v nedeljo bodo predvajali zadnji del serije). 

  • Oštro.si

    18. 3. 2020  |  Politika

    Nova24TV prejela več kot 120.000 evrov javnega denarja

    Nova24TV in in njen spletni portal Nova24TV.si sta prejeli več kot 120.000 evrov javnega denarja. Takratni poslanec in zdajšnji zunanji minister Anže Logar je na odboru za kulturo o financiranju Nove24TV navedel, da za »pisanja nekega privatnega medija ni šel niti evro davkoplačevalskega denarja«.