• Damjana Kolar

  12. 6. 2017  |  Kultura

  Evropa, kontinent človekovih pravic, ostaja nema za klice po boljši zaščiti beguncev

  Osma edicija Festivala migrantskega filma, ki bo potekal med 15. in 20. junijem, v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. "Prinaša podobe in glasove mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. Gre za filme in zgodbe preganjanih, ki niso pripovedovane od zunaj; glasove pozabljenih, spregledanih, utišanih in premalokrat slišanih, ki si od življenja želijo več kot le kruto brezizhodnost."

 • Staš Zgonik

  9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Družba

  Vzpon GHB

  Število zastrupitev s prepovedanimi drogami narašča. Letos izdano poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje o stanju na področju prepovedanih drog navaja, da se je število obravnavanih primerov v Centru za zastrupitve ljubljanskega Kliničnega centra med letoma 2011 in 2015 več kot potrojilo. Velik delež povečanja prispeva porast zastrupitev s »klasičnimi« drogami, kot so konoplja, heroin in kokain. Leta 2013 pa je na sceno stopil še en igralec – GHB.

 • NLB, vredna tri milijarde, država pa jo prodaja za trikrat manj

  Vsa velika, težka vprašanja, ki smo si jih zadnja leta postavljali glede sanacije slovenskih bank leta 2013, so se minuli teden razblinila ob primeru Italije. Tako kot NLB v Sloveniji je tudi znana italijanska banka Monte dei Paschi di Siena zašla v težave. A Italija je pri njenem reševanju ubrala veliko bolj suvereno pot. Medtem ko je Slovenija sprva zaprosila evropsko komisijo za državno pomoč, da bi lahko banke dokapitalizirala, je Italija banke enostavno dokapitalizirala in ukrep poimenovala »previdnostna dokapitalizacija«. Italija je storila tisto, kar naj bi bilo nemogoče in nedopustno. Slovenija je morala ob dokapitalizaciji zadostiti strogim pogojem evropske komisije – izvesti drage stresne teste, omejiti konkurenčnost bank, zapirati poslovalnice in obljubiti privatizacijo –, Italija pa nič od tega.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Uvodnik

  Krema za čakre

  V državi, ki je tako zelo nagnjena k avtorasizmu in slikanju lastne usode in navad kot najslabših vsaj na celini, če ne celo na svetu, je seveda novica, da smo v nečem izpostavljeni kot izrazito dobri, popolnoma spregledana. Pa čeprav smo hkrati dežela, kjer se – ne glede na to, da si je ta slogan prilastila ena politična opcija – vsi izkazujejo v zaklinjanju, da nam gre v prvi vrsti za otroke. Če bi šlo za raziskavo konkurenčnosti, bi bila to v marsikaterem mediju prva novica. Poptevejev foksnjuz novičar Uroš Slak bi imel verjetno vklop kar v živo z doseženega mesta na lestvici konkurenčnosti – sploh če bi nazadovali.

 • Izak Košir

  9. 6. 2017  |  Družba

  Radio Mladina: Staš Zgonik o porastu droge GHB

  Podkast je nastal na podlagi članka Vzpon GHB >> 

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/327258402&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

  9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Politika

  Dežela norcev

  Slovenija je država, ki izdela največ laserjev na prebivalca. V podjetju Fotona v ljubljanski industrijski coni Stegne, kjer je zaposlenih 250 delavcev, izdelajo tretjino vseh t. i. trdninskih laserjev na svetu; to je laserjev, ki za izvor svetlobe izkoriščajo kristale. Poleg Fotone laserje izdelujejo še v drugih obratih, ki so jih ustanovili nekdanji njihovi kadri. V ljubljanskem tehnološkem parku podjetje Optotek izdeluje laserje, namenjene očesnim operacijam, podjetje LPKF v Naklem na Gorenjskem pa laserje, namenjene izdelovanju elektronskih vezij. »V Sloveniji je res zelo veliko laserskega znanja. In to je posledica zgodbe o Fotoni. Gre za tehnologijo, ki ni serijska in v kateri lahko naša država tekmuje globalno,« pravi Matjaž Lukač, sedanji direktor Fotone, ki smo ga obiskali na sedežu podjetja. Razkazal nam je proizvodne linije, podzemne proizvodne prostore in hodnike, ki so nekoč, zaradi njihovih povezav z obrambno industrijo, veljali za nedostopne.

 • Jure Trampuš

  9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Politika

  Jože Pirjevec, zgodovinar

  Igor Omerza, ki je v zadnjih letih postal raziskovalec arhivov in polpretekle zgodovine, je pred tedni izdal knjigo o »obveščevalnem spremljanju« tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Med drugim je Omerza v knjigi objavil dokumenta, ki naj bi dokazovala, da je za obveščevalce, ne za jugoslovanske, pač pa italijanske, delal tudi tržaški zgodovinar Jože Pirjevec. Tako naj bi Pirjevec sodeloval z italijansko službo Digos in tam poročal o dogajanju med slovenskimi zamejci ter o Borisu Pahorju. Z drugimi besedami, kot prepričani Slovenec naj bi Italijanom ovajal svoje slovenske prijatelje in znance. V intervjuju Pirjevec pojasnjuje svoj pogled na sporne dokumente iz arhiva.

 • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

  9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Družba

  Dragica Korade, novinarka

  Dragica Korade je ena tistih redkih novinark, ki živijo v skladu z Orwellovo mislijo, da je govoriti resnico v času laži revolucionarno dejanje. Z vsako besedo, ki jo zapiše, z vsako kolumno in analizo, s katero zbode oblastnike, se upira nestrpnosti, manipulaciji in izkoriščanju. Vsak dan, že več kot trideset let. Gospa z veliko začetnico, ki se v imenu javnosti in skupne dobrobiti ne boji zameriti nikomur, ne pokojnemu Janezu Drnovšku, ne nekdanjemu sošolcu Borutu Pahorju, ne Janezu Janši ali mariborskemu županu Andreju Fištravcu. Eni, kot Drnovšek, so jo zato spoštovali še bolj, drugi je najraje ne bi več poznali. Premakniti pa je ne more nihče. Komentatorka Večera in urednica njegove priloge V soboto je videla in doživela preveč, da bi jo lahko utišali – od razpada Jugoslavije do podivjane slovenske tranzicije in zdaj drsenja na periferijo globalnega kapitalizma. Še dlje kot v preteklost pa se iz njenega Maribora vidi v prihodnost naše države.

 • Damjana Kolar

  9. 6. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V Channel Zeru bo nastopil Akito, eden od najbolj vročih londonskih producentov in DJ-ev. Poleg njega se bo v klubu premierno predstavil še .čunfov dark alter-ego Kanomotis, za ostalo glasbeno podporo bodo poskrbeli Bojler rezidenti, za vizualne užitke pa VJ-ka Smech. Na zaključnem večeru letošnje sezone dogodkov Analogue/Digital na Mostovni bo kot glavni gost nastopil Christian Kroupa, pridružila pa se mu bosta še Nico in Roli. 

 • IK, STA

  8. 6. 2017  |  Svet

  V Veliki Britaniji največ glasov konservativcem, a brez absolutne večine

  V Veliki Britaniji so na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah glede na izide vzporednih volitev, ki jih objavljajo britanski mediji, največ glasov dobili konservativci premierke Therese May, a kaže, da ne bodo več imeli absolutne večine. Torijci naj bi glede na izide vzporednih volitev dobili 314 sedežev v 650-članskem parlamentu. Za absolutno večino je potrebnih 326 sedežev, konservativci pa so jih doslej imeli 330.

 • Darja Kocbek

  8. 6. 2017  |  Svet

  Bomo dobili finančnega ministra za območje z evrom?

  Nemško-francoska delovna skupina ima do julija čas za pripravo predlogov za reformo območja z evrom. Z njo naj bi to območje dobilo svojega finančnega ministra, ki bo moral po besedah nemške kanclerke Angele Merkel zagotoviti, da bo Evropa svojo usodo močneje »vzela v svoje roke«. Toda predloga za uvedbo finančnega ministra območja z evrom ne bo enostavno uresničiti. Kot vedno, je zaplete pričakovati, ko se bo treba dogovoriti o podrobnostih, saj Nemci in Francozi funkcijo novega finančnega ministra vidijo vsak po svoje, navaja die Zeit.

 • Uredništvo

  8. 6. 2017  |  Kultura

  Slovenska animatorka ustvarila animacijo za serijo Orange Is The New Black

  Špela Čadež, avtorica animiranih filmov, ki je z Bolesom postala svetovna zvezda, je skupaj s svojo ekipo Finta ustvarila novi animirani promocijski film za TV-serijo Orange Is The New Black, ki jutri pričenja peto sezono. Portret Špele Čadež smo pred časom objavili v Mladini in si ga lahko preberete na tej povezavi. Lani pa se je avtorica predstavila tudi na prestižnem filmskem festivalu Sundance, kjer so zavrteli njen film Nočna ptica, s katerim je, podobno kot z Bolesom, segla po nagradah doma in na tujem. 

 • IK, STA

  8. 6. 2017  |  Svet

  V Černobilu odprli hostel

  Ukrajinska vlada je znotraj kontaminiranega območja v Černobilu odprla hostel, s čimer so turistom omogočili raziskovanje žarišča največje jedrske katastrofe v zgodovini človeštva.

 • Damjana Kolar

  8. 6. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Na Ljubljanskem gradu bodo odprli fotografsko razstavo Arneta Hodaliča in Katje Bidovec z naslovom Izginjajoče kulture, katere namen je predstaviti ljudstva, ki še vedno živijo tako kot pred stoletji. Na letnem vrtu Hostla Celica bo od 8. do 10. junija potekal festival Godibodi, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana pa bo od 9. do 12. junija pripravila tradicionalno razstavo študentskih del ob zaključku študijskega leta. 

 • Darja Kocbek

  7. 6. 2017  |  Družba

  Kako dogme spodkopavajo demokracijo

  »V skupini za načrtovanje ni soglasja, ali naj vas povabimo,« je profesorju novinarstva na univerzi v Teksasu Robertu Jensenu spomladi letos povedal organizator enega od dogodkov. Jensen naj bi govoril na prireditvi o »raznolikosti in vključevanju«. Vedel je, da sta razloga za pomisleke, ali mu pustiti nastopiti ali ne, lahko le dva: njegovo kritično pisanje o ameriškem imperiju po 11. septembru 2001 in eseji o transspolnem gibanju z vidika radikalnega feminizma.

 • Uredništvo

  2. 6. 2017  |  Politika

  Laž, dezinformacija, propaganda, manipulacija

  Mladinine Alternative tokrat obravnavajo fake news. O laži, dezinformaciji, propagandi in manipulaciji pišejo Božo Repe, Hannah Arendt, Jože Vogrinc, Boris Vezjak, Katja Perat, Ivana Djilas, Janez Polajnar, Kornelija Ajlec, Samo Tomšič, Marcel Štefančič, jr. in Jure Trampuš. 

 • Staš Zgonik

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

  Opuščanje kovancev za cent in dva centa

  Italija naj bi z novim letom opustila kovanje evrskih kovancev za cent in dva centa, po novem pa bodo tam, če bo zakon sprejet, vsi zneski zaokroženi na najbližjih pet centov. Ker se realna vrednost kovancev najnižje nominalne vrednosti z inflacijo zmanjšuje, jih ljudje vse manj jemljejo kot resno plačilno sredstvo. Kovancev za cent in dva centa, ki jih dobijo pri blagajnah, pogosto ne porabijo za nadaljnje plačevanje, temveč se nalagajo v kozarcih, škatlicah in avtomobilskih predalčkih. Zaradi tega imata država in gospodarstvo s sortiranjem in zagotavljanjem zadostne količine teh kovancev, ki jih na leto iz obtoka izgine več kot šest odstotkov, nepotrebne stroške.

 • Uredništvo

  7. 6. 2017  |  Kultura

  Green Day v Ljubljani: "Fuck you, Donald Trump!"

  Vzkliku "Fuck you, Donald Trump!" lahko na spodnjem videoposnetku prisluhnete na 29. sekundi. Članek Vrnitev ameriškega idiota iz aktualne Mladine pa si lahko preberete na tej povezavi

 • Izak Košir

  2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

  Pozor, Sova!

  Ameriški senat je svojim članom dovolil, da uporabljajo aplikacijo za pametne naprave Signal. Ta je po mnenju strokovnjakov ena od najboljših rešitev za varno oziroma skrito komunikacijo. Signal postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji, predvsem med policisti ter med nekaterimi nekdanjimi in sedanjimi ministri, znanimi odvetniki, poslanci, novinarji, lobisti …

 • Damjana Kolar

  7. 6. 2017  |  Kultura

  Revolucionarne zabave v različnih povojnih obdobjih

  Na 1. programu TV Slovenija bodo v soboto, 10. junija ob 21.35 predvajali dokumentarni film Revolucionarne zabave naših mladosti, avtorja Zvezdana Martiča, ki je nastal v okviru dokumentranega programa TV Slovenija. Je bil punk bolj revolucionaren od rocka? Je bilo bolj nevarno poslušati jazz ali plesati tržačana? So bili mladi v šestdesetih pogumnejši od ostalih generacij mladih? Je narodno zabavna glasba punk današnjega časa?

 • STA

  7. 6. 2017  |  Družba

  Nagrajeni tudi fotografiji Mladininih sodelavcev

  Na sklepnem dogodku natečaja Slovenia Press Photo (SPP) so podelili nagrade za najboljše fotografije. Podelili so nagrade v kategorijah Šport, Novice, Ljudje, Narava in Kultura. Žiranti najboljše fotografije in foto zgodbe niso izbrali, saj naj bi bile fotografije pod pričakovanji žirantov, njihovi opisi pa površni, so sporočili iz Zavoda SPP.

 • Damjana Kolar

  7. 6. 2017  |  Kultura

  Sodobno-plesni deli Trishe Brown in Josefa Nadja v novi preobleki 

  Letošnjo sezono v Španskih borcih bodo 8. junija ob 20.00 zaključili s premiero ene največjih produkcij Zavoda EN-KNAP. Gre za predelavo dveh legendarnih sodobno-plesnih del iz 80ih, in sicer za prelomno delo nedavno preminule ključne figure postmodernega plesa, Trishe Brown z naslovom Set and Reset/Ponastavitev in prvo delo koreografa Josefa Nadja z naslovom Canard Pekinois/Mračna zveza, ki s svojimi osebnoizpovednimi deli navdušuje že trideset let. Premiero bosta spremljali dve predavanji s pomočjo filmov, ki ju bo vodila Denise Luccioni in pogovora s Kathleen Fisher iz Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem.

 • Darja Kocbek

  6. 6. 2017  |  Svet

  Skrivno srečanje svetovne elite

  Recite, kar hočete o interesni skupini Bilderberg, priznati je treba, da ima smisel za humor. Dnevni red za letošnje tajno srečanje pripadnikov svetovne elite, ki je bilo od 1. do 4. junija v ZDA, je polno internih šal. Širok nasmeh si zasluži samopoimenovanje, da so »raznolika skupina političnih voditeljev in izvedencev«. Skupina Bilderberg trdi, da je njena konferenca srečanje »raznolikosti«, pri tem je ne moti, da je med udeleženci manj kot 25 odstotkov žensk, pa več visokih menedžerjev velebanke Goldman Sachs kot ljudi, ki niso bele polti, navaja Guardian.

 • Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Politika

  "Borut Pahor je zlorabil funkcijo predsednika države"

  Videoizsek nedavne okrogle mize novinarjev in strokovnjakov, ki je potekala na temo predsedniških volitev v Sloveniji.

 • Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Svet

  Svoboda izražanja ali nespoštljiva provokacija?

  Založnik Larry Flynt (74), o katerem je bil posnet tudi film (Ljudstvo proti Larryju Flyntu), se je vedno zavzemal za napredne in liberalne poglede v ameriški družbi. Kljub temu, da je nekoč sicer želel kandidirati na listi republikanske stranke, je v svoji karieri večkrat podprl demokratske kandidate, predvsem Billa Clintona in nenazadnje lani njegovo soprogo Hillary Clinton, ki je nato ameriško predsedniško tekmo izgubila proti Donaldu Trumpu. Slednji pa je morda Flyntu služil kot navdih pri njegovi nedavni provokaciji. 

 • Damjana Kolar

  6. 6. 2017  |  Kultura

  Zemlja v odnosu do vesolja in Marsa

  V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo 9. junija pripravili 2. mednarodni simpozij Zemlja brez ljudi, kjer bodo poleg predstavitev znanstvenikov in umetnikov, odprli tudi tri razstave: Somnium Dannyja Baze, Marka Peljhana in Karla Yerkesa, Cosmologicus Katarine Petrović in ElektroMagnetikSpektrum Braneta Zormana. Predstavili bodo tudi delo skupnosti na hibridnem biotopu Zelena stena ter tri delavnice, ki tematizirajo Zemljo v odnosu do vesolja in Marsa. 

 • Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Kultura

  Javno branje prvega slovenskega epa Borisa A. Novaka

  V kavarni Narodne galerije v Ljubljani bo 7. junija med 17. in 22. uro potekalo javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka. Pri branju se mu bodo pridružili gostje Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot. Dogodek bo tudi hommage slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

 • IK, STA

  5. 6. 2017  |  Politika

  SDS povečala prednost, Janša ponovno tudi na lestvici najbolj priljubljenih politikov

  Junijska javnomnenjska raziskava časnika Delo kaže velik porast podpore opozicijskima strankama SDS in NSi, obe sta dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu. Največji vladni stranki SMC pa je podpora padla na 5,4 odstotka, s čimer je dosegla novo dno. Prejšnji mesec je SD namreč že skoraj prehitela SDS

 • Darja Kocbek

  5. 6. 2017  |  Družba

  Ko ima peščica podjetij nadzor nad našimi osebnimi podatki

  Internet danes povezuje več kot 3 milijarde ljudi in omogoča dostop do informacij prek naprav, ki jih nosimo v žepih. Slovenec Aleks Jakulin, ustanovitelj in direktor podjetja Ganxy s sedežem v New Yorku, je objavil analizo razvoja interneta v zadnjih 20 letih.