• IK, STA

    16. 3. 2020  |  Družba

    Zaprtje lokalov in nenujnih prodajaln, za ostale omejitev hkratnega obiska ljudi

    Od polnoči v Sloveniji velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim to velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Bodo pa tudi v slednjih omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

  • IK, STA

    16. 3. 2020  |  Družba

    Jutri se ukinja tudi letalski promet

    Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu včerajšnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Zatrdil je, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Opozarja, da je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati.

  • IK, STA

    16. 3. 2020  |  Družba

    Iz Slovenije na Hrvaško samo ob privolitvi na 14-dnevno samoizolacijo

    Hrvaška je razširila seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško, zavrnjeni na mejnem prehodu, če se ne bodo odločili za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu. Na seznamu je zdaj celotna Slovenija, potem ko je v preteklih dneh ukrep veljal za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine.

  • IK, STA

    16. 3. 2020  |  Svet

    Zbirka Žižkovih esejev o virusu

    Ob pandemiji novega koronavirusa v Italiji so pri založbi Ponte alle Grazie v elektronski različici objavili knjigo slovenskega filozofa Slavoja Žižka z naslovom Virus. Izdaja prinaša pet v Italiji doslej še neobjavljenih Žižkovih esejev, v katerih filozof razmišlja, kako mutira človeško življenje v obdobju razmaha koronavirusa po svetu.

  • Danes je nov dan

    16. 3. 2020  |  Družba

    Živel Euroleaks!

    Evroskupina je neformalno telo, v okviru katerega ministrice in ministri držav evrskega območja razpravljajo o vprašanjih, ki močno vplivajo na naš vsakdan. To so na svoji koži najbolj občutili Grki, ki so jih sprejete odločitve v Evroskupini najbolj prizadele v času restrukturiranja državnih dolgov do Trojke.

  • IK, STA

    14. 3. 2020  |  Družba

    V ponedeljek ukinitev javnega prevoza, kmalu tudi prepoved obratovanja lokalov

    Vlada Janeza Janše je danes ob seji kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa nocoj po pričakovanjih že sprejela prve ostre ukrepe. Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov.

  • Uredništvo

    16. 3. 2020  |  Družba

    »Časa in prostora za paniko preprosto ni, ohranite le zdravo pamet«

    "Zdaj ni čas, da ostanemo nebogljeni doma. Končno lahko odidete v naravo, na zrak, ampak ne v prvi park v mestu. Pojdite v naravo, nekam, kjer se lahko nadihate svežega zraka. Ostanite zunaj ves božji dan, vmes pa naj vas zebe, naj vam je vroče, bodite veliko na soncu, bodite umazani od zemlje, igrajte se z otroki do onemoglosti in na koncu dneva odprite oči. Verjamem, da boste spoznali, da nam je prav hudičevo lepo, pa tako malo potrebujemo."

  • Uredništvo

    15. 3. 2020  |  Družba

    »V resnici je okuženih od petkrat do desetkrat več, najbolj so ogroženi starejši in tudi kadilci«

    "Razlog, da virus zaide v spodnja dihala, je v oslabljenem sluzničnem imunskem odzivu, je v pogovoru za Val 202 povedal priznani imunolog dr. Alojz Ihan (Laboratorij za celično imunologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani) in opozoril, da je novi koronavirus s hujšim potekom značilen predvsem za starejšo populacijo in kronične bolnike. "Za uspešen sluznični odziv so pomembne dobro hidrirana sluznica in zdrave migetalčne celice, ki sluz neprestano usmerjajo navzgor. Pri mlajših ljudeh je ta proces učinkovitejši kot pri starejših, zato starejši tudi pogosteje obolijo za pljučnico," je dodal. Kot je poudaril, je ta sistem lahko oslabljen tudi pri kadilcih. "Ko kadimo, si migetalčne celice pospešeno uničujemo. Kadilci imajo zelo slabo celiarno dvigalko, zato so tudi veliko bolj izpostavljeni pljučnim zapletom po virusnih okužbah."

  • Karantenski dnevnik z druge strani goriškega zidu

    9. marec 2020: Odhajajoči slovenski minister za zdravje Šabeder je napovedal, da bodo na meji z Italijo uvedli nadzor. S tem ukrepom naj bi upočasnili naraščanje števila okuženih z virusom covid-19. S tem ukrepom pa bodo močno otežili življenje vsem, ki živimo na obeh straneh slovensko-italijanske meje in večkrat dnevno prečkamo mejo.

  • Uredništvo

    15. 3. 2020  |  Družba

    »Množično zbiranje kupcev presega omejitev najnovejših odredb na javnih prostorih«

    Sindikat delavcev trgovine Slovenije ponovno poziva vlado in vse delodajalce v dejavnosti trgovine, da zaščitijo zaposlene pred nevarnostjo koronavirusa. "V večjih trgovinskih centrih smo te dni zaznali množično zbiranje kupcev, ki presega omejitev najnovejših odredb glede zbiranja ljudi na javnih prostorih zaprtega tipa in na prostem v Republiki Sloveniji, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Prav tako nekateri delodajalci niso poskrbeli za primerno zaščito svojih zaposlenih, ob znatno povečanem povpraševanju prebivalstva po osnovnih dobrinah pa smo na Sindikat delavcev trgovine Slovenije prejeli tudi številne prijave glede kršitev redne delovnopravne zakonodaje, od prekoračitve zakonsko določenega delovnega časa in nadur do občutne preobremenjenosti zaposlenih v tem času," so zapisali v sporočilu za javnost. 

  • V ponedeljek bo življenje v Sloveniji drugačno

    Težke razmere iz nas potegnejo najslabše in najboljše. Po zgolj nekaj dneh tega se pri nas že kaže, da bo tudi tokrat tako. Ali je čas za razmislek o naši odgovornosti in dolžnosti, da ostanemo človeški? Vsekakor.

  • Uredništvo

    15. 3. 2020  |  Kultura

    Tudi v Sloveniji se bo danes ob 18. uri z oken in balkonov slišala glasba

    Danes, v nedeljo, 15. marca 2020, se bo ob 18. uri, odvil drugačen koncert, in sicer takšen kot smo jih v zadnjih dneh vajeni z videoposnetkov iz Italije, na katerih z balkonov in oken odmeva glasba. Po spletu namreč kroži poziv oziroma obvestilo, da bodo glasbeniki v Sloveniji poprijeli za instrumente in "kot darilo za tiste, ki upoštevate navodila in ostajate doma, ker vam ni vseeno" na njih zaigrali skozi okna in balkone. 

  • Uredništvo

    15. 3. 2020  |  Kultura

    Gledališke predstave si lahko zdaj ogledate na spletu

    Dvorane Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v naslednjih dneh prazne, zato bodo nekaj najuspešnejših predstav pokazali preko spleta. Prvi med njimi sta predstava za najstnike in njihove starše Vihar v glavi in predstava za otroke Ti loviš!. Obe bi morali biti na sporedu prav v teh dneh. Seznam predstav, ki si jih bo mogoče ogledati preko spleta, bodo v naslednjih dneh in tednih dopolnjevali. Ogled je mogoč preko spletne strani www.lgl.si ali preko družabnih omrežij.

  • Borut Mekina

    13. 3. 2020  |  Mladina 11  |  Politika

    Janša proti Spieglu

    Noam Chomsky je eden najprepoznavnejših ameriških intelektualcev. Je svetovno znan lingvist, filozof, zgodovinar in aktivist. Je avtor več kot 100 knjig iz lingvistike, mirovništva ali politike. Poleg tega je tudi prijatelj slovenskega sociologa Rudija Rizmana. Rizman in Chomsky sta se spoznala v času protestov proti vojni v Vietnamu, med letoma 1969 in 1972, ko je Rizman poučeval na oddelku za sociologijo univerze v Harvardu. Od tedaj sta prijatelja in si občasno tudi dopisujeta.

  • Uredništvo

    15. 3. 2020  |  Družba

    »Starši, ostanite mirni, ne pa brezbrižni, kot tudi ne panični«

    "Ekstremna odziva 'naj te ne skrbi' ali pa 'res je hudo in ne vemo, kako in kaj' ne bosta prispevala k zmanjševanju zaskrbljenosti otrok," o trenutni problematiki okrog koronavirusa, o katerem se verjetno pogovarjate tudi pri vas doma."

  • Nagrada za pridnost

    Na prvi seji Janševe vlade je bilo opravljenih kopica imenovanj. Nekaj je bilo logičnih, saj vsak minister potrebuje svojega sekretarja, nekaj pričakovanih, menjave na čelu policije, vojske in obveščevalnih služb pa so se čutile že vnaprej.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2020  |  Kultura

    Zgodba o zadnjih prebivalcih otoka Biševo

    Na TV Slovenija bodo v nedeljo, 15. marca ob 22.15 premierno predvajali dokumentarni film iOtok v režiji Mihe Čelarja, ki pripoveduje zgodbo o zadnjih trinajstih prebivalcih kultnega jadranskega otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila boju prebivalcev otoka Biševo in ga v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Razplet zgodbe zdaj prinaša dokumentarni film.Ob novembrski premieri v Cankarjevem domu je pri založbi Beletrina izšla tudi knjiga Mateta Dolenca Kako dolg je čas.

  • Korona v razredni družbi

    Izbruh nepredvidljivega virusa nas hitro pelje v veliko skupno spoznanje, da "živimo v družbi". Kot se ponavadi zgodi v krizah, je to na površje prineslo vse naše slabe lastnosti (nezaupanje, kopičenje dobrin na račun drugih, stigmatizacija bolnih, rasizem do tujcev…) in tudi vse dobre (solidarnost, odgovornost do soljudi, medsebojno obveščanje…). Če nič drugega, je virus z interneta odplaknil še poslednje libertarce, ki so nas še nedolgo nazaj prepričevali, da tržne sile rešijo vse probleme človeštva. Močno javno zdravstvo, zanesljive institucije in državno vodena alokacija nujnih dobrin so nenadoma spet popularne ideje. O makro-učinkih krize bom napisal kaj več v prihodnjih dneh, zaenkrat pa bi namenil nekaj besed problemu družbene odgovornosti v trenutni situaciji.

  • Ljuba mladina v času korone!

    Vaš čas, da zasijete in se izkažete, je zdaj. Čas je, da se popolnoma sprostite in delate eno od stvari, ki vam jo ves čas omejujemo tako starši kot izobraževalne institucije: začnite viset na netu. Ne se odklopit, nasprotno. Zaprite se v svoje sobe in četajte, srčajte, šerajte. Ni se vam treba preoblačit vsak dan. Če bojo zbolele vaše »mtke«, boste itak vi morali prat in obešat perilo. Zato je prav, da preudarite, kako nujno je, da se vaše umazane cunje kopičijo po sobah. Ne, sobe so zdaj izključno vaša svetišča, tam se zadržujte, ker bomo mi v dnevni sobi in ne, ne bo nas motilo, da ste tam.

  • IK, STA

    14. 3. 2020  |  Politika

    Janša že začel z menjavami na vodilnih položajih, tudi na čelu policije in vojske

    Vlada premierja Janeza Janše je na ustanovni seji razrešila direktorico policije Tatjano Bobnar, načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc in direktorja obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Dejana Matijeviča. Policijo bo začasno prevzel Anton Travner, vojsko Robert Glavaš, OVS bo v prihodnje vodil Andrej Osolnik.

  • Uredništvo

    14. 3. 2020  |  Družba

    »Koronavirus nas sili, da izberemo med globalnim komunizmom ali zakonom džungle«

    "Naši mediji brezkončno ponavljajo frazo Brez panike!, nato pa sledijo poročila, ki ne morejo sprožiti drugega kot paniko. Situacija spominja na čas iz mladosti v komunistični državi: ko so vladni uradniki zagotovili javnosti, da ni razloga za paniko, smo vsi ta zagotovila razumeli kot jasne znake, da so v paniki."

  • Uredništvo

    14. 3. 2020  |  Svet

    »Tudi najbolj zadrti neoliberalci se bodo težko spomnili, da so bili za privatizacijo zdravstva«

    "In globalizacija se bo začela osipati. Multinacionalke si ne morejo privoščiti negotovosti glede dobav in možnih zamikov. Če pri avtu manjka eden izmed 20,000 sestavnih delov, se proizvodnja zaustavi. Verjetno je, da bodo multinacionalke skrajšale oskrbovalne verige in proizvodnjo inputov preselile bližje k sebi. Če k temu prištejemo še trumpovske carinske vojne, je za multinacionalke najbolj varno imeti oskrbovalne verige organizirane znotraj domačega carinskega območja. In kot kaže izkušnja s koronavirusom, najraje znotraj nacionalnega ozemlja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 3. 2020  |  Mladina 11  |  Uvodnik

    Janševa vlada v času tesnobe

    Če bi ne bilo pandemije koronavirusa, bi bila Slovenija zdaj v šoku: ministrska ekipa Janeza Janše se izkazuje namreč točno taka, kot so nakazovale črnoglede napovedi. Ministru za obrambo Mateju Toninu se je že na nastopu pred poslanci zareklo, da nima prav nič proti vardam in da bi jih vključil kar v nekakšne dopolnilne enote vojske; minister za notranje zadeve Aleš Hojs je nemudoma napovedal dodatne ograje na slovensko-hrvaški meji in zapiranje južne meje; minister za zunanje zadeve Anže Logar napoveduje, da bodo Slovenijo poskušali priključiti višegrajski skupini držav, torej tistim, ki za razsvetljeno Evropo s svojo nazadnjaško politiko, poseganjem v sodno vejo oblasti, preganjanjem medijev in intelektualcev ter zavračajočim odnosom do manjšin pomenijo problem: Madžarski, Poljski, Slovaški.

  • Uredništvo

    13. 3. 2020  |  Družba

    Pediatri sporočajo: otroci in mladostniki naj bodo doma!

    Slovenski pediatri pozivajo vse prebivalce Slovenije, še posebno pa starše vseh otrok in mladostnike, da zaradi hitrega širjenja okužb z virusom covid-19 v naslednjih tednih skrbno spremljajo javna opozorila s strani države in se dosledno držijo vseh podanih navodil.

  • IK, STA

    13. 3. 2020  |  Politika

    Slovenija ima novo vlado

    Državni zbor je z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik SDS Janeza Janša. S tem je Slovenija dobila 14. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, njena prednostna naloga pa bo spopadanje z epidemijo koronavirusa.

  • Vasja Jager

    13. 3. 2020  |  Mladina 11  |  Politika

    V cerkvi svetega Janeza

    S selitvijo v vladno palačo, v pisarno premiera, se predsednik Janez Janša umika iz državnega zbora. Lahko si predstavljamo njegovo olajšanje; funkcija poslanca je bila ambicioznemu Janši pod častjo, česar niti ni pretirano skrival – po evidenci aplikacije Parlameter se je v svojem mandatu udeležil le 73 vseh odstotkov sej, s čimer je bil med najmanj aktivnimi predstavniki ljudstva, na 84. mestu med 90 poslankami in poslanci. Veliko praznino, ki bo v državnem zboru zazijala z odhodom predsednika SDS, pa bo v strankini poslanski skupini kot Janševa zamenjava skušal nadomestiti 41-letni Janez Moškrič.

  • Izak Košir

    13. 3. 2020  |  Mladina 11  |  Politika

    Vrnitev Alenke Paulin?

    Alenka Paulin je bila pred leti ena od najpomembnejših članic stranke SDS, kasneje pa se je od nje (morda začasno) oddaljila. Bila je njena piarovka oziroma vodja službe za odnose z javnostmi, v času vlade Andreja Bajuka je vodila urad za informiranje, med mandatom prve vlade Janeza Janše je bila direktorica Slovenske tiskovne agencije (STA), v času druge vlade predsednika SDS pa je vodila zunanjepolitično uredništvo spletnega portala Siol.net.

  • IK, STA

    14. 3. 2020  |  Družba

    Operaterji za čas koronavirusa uporabnikom nadgradili dostop do TV vsebin 

    Telekomunikacijski operaterji Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in A1 so uporabnikom ob epidemiji novega koronavirusa brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin. Kot so poudarili, so se za potezo odločili zaradi posebnih okoliščin, zaradi katerih bodo morali ljudje več časa preživeti doma.

  • DK, STA

    14. 3. 2020  |  Kultura

    ZDA niso sposobne opraviti večjega števila testov

    Direktor Nacionalnega inštituta ZDA za nalezljive bolezni Anthony Fauci je potem, ko je predsednik Donald Trump uvedel prepoved potovanj iz Evrope, priznal kongresu, da niso sposobni opraviti večjega števila testov za koronavirus, ker nimajo delujočega sistema. Po nekaerih ocenah bi se sicer v ZDA lahko okužilo celo do 150 milijonov ljudi.

  • IK, STA

    13. 3. 2020  |  Družba

    »Osnovnih živil je dovolj«

    Takoj po tem, ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine z živili po večjih nakupih. Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj.