• Miha Turšič

  16. 5. 2017  |  Politika

  Nimate pravne podlage biti Ksevt

  Preden vam razkrijem osrednje ime in obraz te večmilijonske prevare, vam želim pokazati, da se naša odgovornost do vesoljskega kulturnega programa niti po moji gladovni stavki niti po dogovoru z vami ni prenehala.

 • IK, STA

  16. 5. 2017  |  Svet

  Največ najstnikov umre v prometnih nesrečah

  Največ najstnikov v svetovnem merilu umre zaradi posledic prometnih nesreč, je razvidno iz podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Leta 2015 je umrlo 1,2 milijona najstnikov, od tega vsak deseti zaradi vpletenosti v prometno nesrečo. Največ smrtnih žrtev prometnih nesreč je bilo fantov, starih med 10 in 19 let, piše britanski BBC.

 • Damjana Kolar

  16. 5. 2017  |  Kultura

  Letošnja Svetlobna gverila se ozira v preteklost

  Od 17. maja do 17. junija bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 11. mednarodni festival Svetlobna gverila, ki se letos osredotoča na temo Spomini, s katero izpostavljajo pomen in vlogo spomina, kot se ta kaže bodisi na ravni posameznikove subjektivne izkušnje bodisi na širši družbeni ravni. Spominjanje je svojstvena človeška lastnost: z njeno pomočjo posameznik osmišlja in konceptualizira pretekle izkušnje, hkrati pa marsikdaj utemeljuje sedanjost in celo prihodnost. S pomočjo spominjanja človek gradi svojo individualnost in določa svoj položaj v svetu. 

 • Borut Mekina

  15. 5. 2017  |  Politika

  Evropska centralna banka s tajnim pismom nad Slovenijo

  Evropska centralna banka (ECB), natančneje član njenega izvršilnega odbora Yves Mersch, je 9. maja predsedniku slovenskega parlamenta Milanu Brglezu poslal pismo, v kateri v imenu Evropske centralne banke nasprotuje aktualnemu spreminjanju Zakona o Banki Slovenije. In kaj je v tem pismu zapisano? Čeprav je ena od pomembnih elementov zakonodajnega postopka njegova demokratičnost in transparentnost, je ECB v tem primeru poslala dopis z oznako tajnosti, zaradi česar pisma v parlamentu ne smejo objaviti, kot so nam odgovorili iz Brglezovega kabineta. Javnosti dostopen je le Brglezov odgovor predsedniku ECB Mariu Draghiju, v katerem Brglez omenja, da Evropska centralna banka »zahteva… ponovno posvetovanje z ECB.«

 • Uredništvo

  15. 5. 2017  |  Politika

  Janša spet potvarja zgodovino

  Roni Kordiš je na svojem blogu Had razkril, kako Janez Janša in Franc Breznik z objavo fotografije na Twitterju o domnevnih žrtvah komunizma potvarjata zgodovino. 

 • Darja Kocbek

  15. 5. 2017  |  Svet

  Uberjevi vozniki bi morali imeti licence

  Elektronska platforma Uber, ki je inovativna zamisel, spada na področje prevoza, tako da države od Uberja lahko zahtevajo pridobitev licenc in odobritev, ki jih zahteva nacionalno pravo, meni generalni pravobranilec sodišča EU Maciej Szpunar. Uber ne more uveljavljati načela svobode opravljanja storitev, ki ga pravo Unije določa za storitve informacijske družbe.

 • Borut Mekina

  12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Politika

  Kdo bo naš sovražnik letos?

  Judov v slovenski novejši zgodovini praktično ni. Njihova dejanja ne vplivajo na javnomnenjske zaznave. Po zadnjih popisih prebivalstva živi v Sloveniji okoli 20 Judov. A kljub temu se tudi po zadnji raziskavi Slovensko javno mnenje, s katero na Centru za raziskovanje javnega mnenja Fakultete za družbene vede že več kot 20 let med drugim merijo tudi »nestrpnost«, v Sloveniji ljudje Judov bojijo. Skoraj 15 odstotkov vseh vprašanih je namreč lani izjavilo, da si Judov ne želi za soseda, kar je, tudi v mednarodnih primerjavah sorazmerno visoka številka – kar je več kot v naših sosednjih državah.

 • Damjana Kolar

  15. 5. 2017  |  Kultura

  Ženski upor proti moški nadvladi

  V ljubljanskem Kinodvoru bo od 17. maja dalje na ogled film Služkinja, romantična drama z mnogimi nepričakovanimi obrati v režiji korejskega mojstra Parka Chan-wooka. Film je svobodna priredba romana Žeparka (Fingersmith, 2002) valižanske pisateljice Sarah Waters, ki je leta 2009 izšel tudi pri založbi Sanje v prevodu Alenke Ropret. Romaneskno dogajanje film prestavi iz viktorijanske Anglije v Korejo v času japonske kolonialne okupacije. 

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Uvodnik

  Seveda so lažnivi

  Tit Turnšek, predsednik zveze združenj borcev, že od imenovanja ne doseže ugleda, ki ga je imel njegov predhodnik Janez Stanovnik. In za to obstajajo utemeljeni razlogi. Najprej mu seveda manjka elementarna kredibilnost, ki izhaja iz dejanske udeležbe v drugi svetovni vojni. A to ni tako velik problem, dejanski udeleženci so danes prestari za to čisto organizacijsko funkcijo, logično je, da te funkcije (povsod je tako) opravljajo mlajši. Večji problem je njegov ugled: gre pač za človeka, ki je bil slab minister za obrambo (bil je minister v Drnovškovi vladi iz kvote SLS Marjana Podobnika), že takrat je bil prostaški, prevzeten in ošaben, kariero pa je neslavno končal leta 1998, ko so Hrvati zaplenili zablodeli pregrešno drag vohunski kombi vojaške obveščevalne službe, katerega »potniki« niso vedeli, da so na ozemlju tuje države.

 • Izak Košir

  12. 5. 2017  |  Družba

  Radio Mladina: Jure Trampuš o problematiki devetletke in zanikanju holokavsta

  O devetletki je za Mladino spregovorila učiteljica Bojana Potočnik >>, o zanikanju holokavsta pa je pisal Borut Mekina >>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/322241658&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Vasja Jager

  12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Politika

  V naročju tobačnega lobija

  Mlad, simpatičen in sposoben slovenski izobraženec.« S temi besedami je predsednik SDS Janez Janša med volilno tekmo pred nastopom svoje prve vlade leta 2004 opisal Jerneja Pavlina. Ta je kmalu zatem prevzel položaj vladnega tiskovnega predstavnika, njegov mandat pa je prekinilo razkritje navodila, v katerem je piarovcem vseh ministrstev naložil, naj ne odgovarjajo na novinarska vprašanja. Ter da »do nadaljnjega ne komunicirate s tednikom Mladina«.

 • Borut Mekina

  12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Politika

  Zanikanje holokavsta

  Bernard Brščič, eden od pomembnih podpornikov stranke SDS, nekdanji državni sekretar v kabinetu premiera Janeza Janše in predsednik sveta strankinega Inštituta Jožeta Pučnika, je konec aprila nastopil na zasavski lokalni televiziji ETV. Ta je prav tako v lasti vidnega člana SDS, Janeza Vidmarja, pogovor z Brščičem pa je vodil Boris Cipot, ki se predstavlja kot »zagovornik lustracije in ljubitelj živali«. Najprej sta se pogovarjala o francoskem predsedniškem volilnem boju med skrajno desno kandidatko Nacionalne fronte Le Penovo in konservativnim Macronom. Brščič je gledalcem sprva predstavil širše evropske razmere, zaradi katerih Le Penova ne more zmagati.

 • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

  12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Družba

  Bojana Potočnik, učiteljica

  Bojana Potočnik v Osnovni šoli Franja Malgaja v Šentjurju uči slovenščino. Že pred leti je javno govorila o nesmiselnosti varčevanja v šolstvu, o napakah politike in stroke, a se zdi, da je niso poslušali, stvari se v šolstvu niso bistveno spremenile. »Ni mi vseeno,« pravi. »Nočem biti Angelca Likovič, nikakor, a v šoli je narobe preveč stvari.« Kaos, ki naj bi grozil devetletki, jo lahko pokoplje. Bojana Potočnik ima svoj poklic rada, dejavna je v gledališkem krožku, njena predstava Prosto po Gorencu je nedavno dobila laskave pohvale na območnem srečanju gledaliških skupin. Rada ima tudi poezijo, predvsem Srečka Kosovela. V njeni učilnici je veliko citatov angleškega pisatelja Roalda Dahla. »Duhovit je, nagajiv, s srcem na strani otrok.«

 • Miha Turšič

  12. 5. 2017  |  Politika

  Ksevt sem bil prisiljen zaščititi pred še enim ministrskim blaznežem

  V času moje gladovne stavke ste skupaj s številnimi posamezniki in državnimi inštitucijami priznali, da je Ksevt dosežek, ki ga je potrebno obdržati ter mu omogočiti nadaljnje delo. Zato sva 14. oktobra 2015 v prostorih Moderne galerije sklenila dogovor, da boste omogočili nadaljnje delovanje zavoda in izvajanje zastavljenega kulturnega ter razširjenega medresorskega vesoljskega programa. Dali ste “besedo predsednika vlade”. Ni bilo razloga, da vam ne bi zaupal.

 • Vanja Pirc

  12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Kultura

  Oblačila za vse, ne glede na spol

  Prejšnji četrtek se je na zvoncu enega od vhodov v kompleks ljubljanskega Nebotičnika znašel napis Petja Zorec. Enak napis nas je pričakal na vratih v četrtem nadstropju, kjer nam je vrata odprla kar sama Petja Zorec, zadnjih nekaj let ena najbolj izstopajočih med našimi modnimi oblikovalkami in oblikovalci. S svojimi zdaj že prepoznavnimi oblačili ni prepričala le stroke, temveč vse bolj prepričuje tudi široko občinstvo, sploh mlado generacijo moških in žensk, med katerimi se kot požar širi vest, da so njene kolekcije nekaj, na kar je treba biti pozoren. To je sredi aprila potrdil tudi množičen obisk njene prve samostojno organizirane predstavitve modne kolekcije v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, ki je bila hkrati ena redkih samostojno organiziranih modnih revij pri nas.

 • Samomor kot izhod iz kolesja sistema

  Razgreti javni interes za maturo ali zrelostni izpit je indikator težav, ki jih ima nacija s svojim odraščanjem. Kdaj se lahko reče, da je odrasla, da se je pripravljena soočiti s posledicami svojih dejanj in odgovarjati zanje? Sploh hoče odrasti? Vprašanje o primernosti knjig za maturo iz slovenščine spada med sezonska novinarska vprašanja. Te dni so jih zastavljali v pričakovanju, da bodo vprašani povedali kaj kritičnega o izboru ali o tistih, ki so knjige izbrali, v duhu benigne krilatice, ki jo ponavljajo neduhoviti ljudje, da slovenščine pač ni dobro zaupati v varstvo slovenistom. Nezaupljivost je ta narod doslej ohranjala pri življenju: ne le učiteljem, tudi zdravnikom ne zaupamo, sumničavi smo do pravnikov, da ne govorimo o oblastnikih in politikih, novinarjem pa itak nihče nič ne verjame. Za naprej je ta zadrta slovenska nezaupljivost problematična: nezaupljive skupnosti niso zrele za suvereno odločanje o svoji usodi.

 • Damjana Kolar

  12. 5. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V Ambasado Gavioli se po štirih letih vrača John Digweed, ena največjih ikon elektronske glasbe, prvič pa bo pri nas nastopil eden najbolj iskanih producentov in didžejev zadnjih let Kölsch. V K4 bo nastopil v Berlinu živeči Bruno Schmidt, ki je glasbeno pot začel v Leedsu, kot rezident znamenitih večerov Louche. 

 • Darja Kocbek

  11. 5. 2017  |  Svet

  Univerzalni temeljni dohodek zmanjšuje stres

  Finska je prva država v Evropi, ki se je odločila poskusno uvesti univerzalni temeljni dohodek (UTD). Po 560 evrov na mesec dve leti prejema 2000 državljanov. Prejemnikom ni treba povedati, ali iščejo zaposlitev in kako porabijo ta denar, saj univerzalni temeljni dohodek ne vpliva na višino in vrsto socialnih pomoči, ki jo prejemajo. Marjukka Turunen, ki je na agenciji za socialno zavarovanje pristojna za UTD, je po poročanju Independenta pojasnila, da ima shema posredno ugoden vpliv tudi na duševno zdravje prejemnikov.

 • IK, STA

  11. 5. 2017  |  Svet

  Michael Moore bo Trumpa postavil na gledališki oder

  Filmar Michael Moore bo poleti na Broadwayu v New Yorku postavil gledališko predstavo o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. Monodrama The Terms Of My Surrender bo od 28. julija 12 tednov na sporedu gledališča Belasco, ki se nahaja le nekaj ulic stran od nebotičnika Trump Tower.

 • Damjana Kolar

  11. 5. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo premierno uprizorili predstavo Nekje drugje, v kateri spremljamo deklico, ki se znajde v osrčju vojne. Na Metelkovi bo potekalo praznovanje 48. rojstnega dneva Radia Študent s koncerti skupin Dubzilla, Persons from Porlock, The Hoax Program... V Cankarjevem domu bo nastopila Anoushka Shankar, virtuozinja na sitarju in hčerka legendarnega Ravija Shankarja, v Dvorani Stožice pa britanska skupina Depeche Mode in danski duo The Raveonettes.

 • Miha Turšič

  10. 5. 2017  |  Politika

  Vesel sem, da ste tudi vi v preteklem letu spoznali blaznost ministrice Mlakarjeve

  Preden pojasnim poizkus gospodarskega plenjenja kulture, bom na kratko obnovil zgodovino Ksevta. Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij je bilo formalno ustanovljeno novembra 2010, kot zasebni zavod za raziskeve in razvoj na področju humanistike, z namenom razvoja in upravljanja s programom kulturalizacije vesolja in kozmifikacije umetnosti v takrat še nezgrajenem objektu v Vitanju.

 • Darja Kocbek

  10. 5. 2017  |  Svet

  Po Brexitu na nova pogajanja z EU upajo tudi evroskeptični Norvežani

  »Plačati, ubogati in molčati,«, to je po besedah enega od gospodarskih komentatorjev v Oslu formula za članstvo Norveške v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Tako ne misli samo on. Anketa, ki jo je gibanje Ne za EU objavilo ob 25. obletnici pridružitve Norveške EGP, je pokazala presenetljivo močan evroskeptizem Norvežanov.

 • IK, STA

  10. 5. 2017  |  Svet

  Trump odpustil direktorja FBI

  Bela hiša je sporočila, da je predsednik Donald Trump obvestil direktorja ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja o odstavitvi s položaja. Trump je to odločitev sprejel na priporočilo pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina. "FBI je ena od najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI se začenja nemudoma," je sporočila Bela hiša, še preden so informacije o tem ušle v medije.

 • Damjana Kolar

  10. 5. 2017  |  Kultura

  Ljudožerci na odru mariborske Drame

  V Stari dvorani SNG Maribor bodo 12. maja ob 20.00 premierno uprizorili poetično dramo Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana. "Drama je izrazito slovenska, obenem pa tudi svetovljanska, saj prek osrednjega motiva uprizori križišče svetov: narodnostnih, političnih, pa tudi metafizike in konkretne stvarnosti, vulgarnosti in poezije. Ta velikopotezna freska, katere dogajanje je postavljeno v čas druge svetovne vojne, pa obenem srhljivo prepričljivo govori o svetu, v kakršnem živimo danes," pravi dramaturginja Diana Koloini.

 • Miha Turšič

  9. 5. 2017  |  Politika

  Kultura, umetnost in humanistika so postale privesek posla in turizma

  Republiko Slovenijo sem zapustil pred tremi meseci, ko je bilo videti, da bo ustanovitev državnega javnega zavoda KSEVT zgolj še ena groteska. Motil sem se. Šele tukaj na Nizozemskem se mi je natančno izostrila velika slika ostudne kraje v Republiki Sloveniji, ki ima svoje ime in obraz.

 • Darja Kocbek

  9. 5. 2017  |  Svet

  Trdovratna slaba posojila italijanskih bank

  Italijanski finančni sistem ostaja eden od šibkih členov evropskega gospodarstva, ki je končno začelo kazati znake okrevanja. Italijanski vladi namreč ne uspe najti rešitve za dolgoletno stagnacijo, zaradi katere italijanska podjetja in potrošniki ne morejo vračati posojil, poroča Financial Times.

 • Uredništvo

  9. 5. 2017  |  Družba

  "Naslov eseja o samomoru ni imel slabega namena, a je bil neposrečen"

  Naslov letošnjega maturitetnega eseja – Samomor kot izhod iz družbenega kolesja – je po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) neprimeren. "Naj poudarimo, da se nimamo namena vpletati v kakovost dela slovenistov (ali vrednotiti vsebinsko/jezikovno ali umetniško kvaliteto posameznega dela), ampak se na izbiro naslova odzivamo z javnozdravstvenega vidika problematike (preprečevanja) samomora, s katero se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že desetletja poglobljeno ukvarjamo in poznamo možne znanstveno dokazane učinke v zvezi s komuniciranjem samomora. Zato menimo, da bi bili za sloveniste oziroma tiste, ki so izbirali tematiko za naslov letošnjega naslova, kompetenten sogovornik," so zapisali pri NIJZ.

 • Damjana Kolar

  9. 5. 2017  |  Kultura

  Na 57. Beneškem bienalu bo Slovenijo zastopala Nika Autor

  Projekt sestavljata obzornik Nike Autor z naslovom Obzornik 63 – Vlak senc in zbornik, ki so ga uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc se naslanja na formo obzorniškega filma oziroma njegovega nasprotnega pola - antiobzornika ter na formo esejističnega, eksperimentalnega in angažiranega filma. Preizprašuje teme, kot so begunstvo, potovanja, sreča in vlak kot podoba, ki je bila večkrat predstavljena skozi zgodovino filma.

 • Uredništvo

  8. 5. 2017  |  Politika

  Italija ponovno uvaja mejni nadzor 

  Italijansko veleposlaništvo v Ljubljani je slovensko generalno policijsko upravo obvestilo, da bo Italija med 10. in 30. majem v okviru vrha G7, ki bo 26. in 27. maja potekal v Taormini na Siciliji, ponovno začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah. Ta bo potekal na vstopnih točkah na kopnem, zraku in morju. Na policiji na ta račun pričakujejo občasne zastoje, poroča Primorski dnevnik.