• Janševa vlada želi finančno uničiti RTV Slovenija

    Temu lahko po pravici rečemo trojni cinizem oblasti: predsednik vlade v imenu vlade republike Slovenije na svoji strankarski televiziji grozi, da so neki drugi, namreč javni radioteleviziji, zdaj res šteti dnevi. »RTV je s plačilom prispevka s strani državljanov bogato financirana, ukvarja pa se s tem, kako postaviti eno vlado in zrušiti drugo. To pa ni tisto, za kar ljudje plačujejo 12.75 evra na mesec,« je na Nova24TV dejal predsednik vlade Janez Janša. 

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Politika

    Ukrepi proti policijskemu nasilju

    Protesti proti policijskemu nasilju po smrti 46-letnega Georgea Floyda v Minneapolisu so v ZDA že prerasli v konkretne ukrepe za spremembe policijskih postopkov v smeri zmanjšanja nasilja. Čeprav se policijski sindikati temu upirajo, jih trenutno nihče ne upošteva. Kongres zvezne države New York je v 9. junija potrdil predlog zakona, po katerem bodo kartoteke nasilnih policistov javno objavljene. V pripravi so tudi druge spremembe, kot so obvezne kamere na telesih policistov, zagotavljanje zdravniške oskrbe in psihološke pomoči aretiranim, prepoved davljenja in podobnih prijemov, po drugi strani pa tudi olajšanje tožb proti tistim, ki lažno prijavljajo zločine iz rasizma.

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Kultura

    FOTO: Za kulturo ležali na cesti

    Včeraj se je pred ministrstvom za kulturo odvil poslednji protestni dogodek aktiva delavk in delavcev v kulturi. V akciji za kulturo, na kateri so kulturnice in kulturniki opozorili na pomanjkljiv odziv ministrstva za kulturo v času epidemije novega koronavirusa, so se protestno ulegli na cesto ter tako simbolno uprizorili "smrt kulture". 

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    5. 6. 2020  |  Mladina 23  |  Kolumna

    Slabo zunaj, slabo znotraj

    Stanje v Sloveniji je zagatno in nestabilno, hkrati pa ne vemo, kako se bo izteklo. To velja tudi za zunanje okolje, svet. Oboje je prepleteno.

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Svet

    VIDEO: Pogrebna slovesnost za žrtev policijskega nasilja

    V Houstonu so se na spominski slovesnosti in pogrebu 9. junija poslovili od 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je 25. maja med aretacijo v Minneapolisu zadušil policist, kar je v ZDA in drugod po svetu sprožilo velike proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu. Pogrebne slovesnosti so trajale šest dni, končale pa so se na pokopališču v predmestju Pearland, kjer je pokopan poleg matere. Od Floyda, ki je postal zadnji v vrsti simbolov do temnopoltih krivičnega ameriškega kazensko-pravnega sistema in institucionalnega rasizma v policiji, so se najprej poslovili v Minneapolisu, nato še v Severni Karolini, kjer je bil rojen.

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    »Moja odločna drža ima visoko ceno, ki jo že dolgo plačujem«

    "Vem, da ima moja trdna, odločna in neomajna načelna drža ceno. Visoko ceno. Že dolgo jo plačujem. Del te cene je tudi, da me politika ne mara. In ker je ona tista, ki voli ustavne sodnike, dobro vem, da ne bom ustavna sodnica. Takih sodnikov si namreč politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel. Med njimi je osrednje tisto, ki zapoveduje, da smo pred zakonom vsi enaki in da človekove pravice pripadajo vsem, tako levim kot desnim, rdečim in črnim, naprednim in konservativnim, domobrancem in partizanom."

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Svet

    Hoteli na Hrvaškem ne bodo nižali cen

    Hoteli ob hrvaški obali so junija večinoma obdržali lanske cene, posamični popusti pa niso zadostni, da bi pritegnili večje število domačih turistov, ocenjuje spletni portal Index. Primerjava cen hotelov različnih kategorij v hrvaški Istri in Dalmaciji, vključno z otoki, kaže tudi ohranjanje lanskih cen v glavni poletni sezoni.

  • Danes je nov dan

    10. 6. 2020  |  Družba

    Nismo nedolžni!

    Sistemski rasizem in beli privilegij nista relevantna le v ZDA. Po protestih, ki so se odvili v različnih britanskih mestih, in opozarjanju, da "Združeno kraljestvo ni nedolžno", vladno zanikanje kakršnih koli težav sproža burne odzive.

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    Romana Tomc: »Ne, ne sramujem se!«

    "Ne, spoštovani gospod Mazzini, v zapisu, ki ga omenjate in sem ga objavila na svoji facebook strani, glasbe ansambla Modrijani nisem označila za “najvišji, zaključni stadij slovenskega ustvarjanja”. Ne razumem, kako lahko tako zelo obrnete moje besede, popolnoma spregledate poanto celotnega sporočila in napišete popolno laž. V povezavi z Modrijani sem zapisala, da jih ljudje radi poslušajo in predpostavila, da bo njihov naslednji koncert, ko ga bodo imeli, razprodan. Morda ni res?"

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Družba

    »Če sodišče v besedi prostitutka ne prepozna žalitve, sodniki pišejo sodbo sami sebi«

    "Če morajo sodišča o grobih etičnih kršitvah odločati na podlagi formalnosti in postopkovnih interpretacij (ne na podlagi vsebine), je dovolj žalostno za sodišče, ne za odvetnika, ki pač dela po naročilu in za denar obrača resnico. Če sodišče v besedah prostitutka za poklic, ki zahteva kar najvišjo stopnjo neoporečnosti, ne prepozna žalitve z najočitnejšo namero uničevanja prizadetih, če se mora sklicevati na neživljenjske paragrafe in iz petnih žil vleče izgovore za svojo nepravično odločitev, sodniki, ki to počnejo, pišejo sodbo sami sebi. Sodbe morajo biti logične in jasne, mar ne!"

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Družba

    Odprtje romske knjižnice

    V prostorih romske manjšine v središču Zagreba so odprli osrednjo romsko knjižnico na Hrvaškem, v kateri je več kot 4000 knjig v romskem, hrvaškem in drugih evropskih jezikih. Romska skupnost je ob knjižnici dobila tudi prizorišče za različne dogodke, kot so izobraževanje, predavanja in razstave. Osrednja knjižnica Romov Kali Sara v Zagrebu je tudi prva romska knjižnica na Hrvaškem in edina tovrstna v Evropi.

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Politika

    Prekinjene komunikacijske povezave Severne in Južne Koreje

    Severna Koreja je naznanila, da z 9. junijem prekinja vse komunikacijske povezave z Južno Korejo, potem ko je Pjongjang prejšnji teden večkrat kritiziral Seul zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih v Severno Korejo pošiljajo prebežniki. Popolnoma naj bi prenehale delovati osrednja komunikacijska povezava, ki poteka prek posebnega urada za zveze, vojaške povezave in komunikacijska zveza med severnokorejsko Delavsko stranko in uradom južnokorejskega predsednika.

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Kultura

    Izkupiček od prodaje mask bo namenjen boju za človekove pravice

    Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei je oblikoval obrazne maske, ves izkupiček od prodaje bo šel v dobrodelne namene in bo namenjen ohranjanju človekovih pravic v izrednem stanju v času pandemije novega koronavirusa. Prejele ga bodo organizacije Human Rights Watch, Refugees International in Zdravniki brez meja. "Pandemija covida-19 je humanitarna kriza. Izpodbija naše razumevanje 21. stoletja in opozarja na prihodnje nevarnosti. Zahteva udejstvovanje vsakega posameznika, tako individualno kot skupinsko," je dejal.

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Svet

    Odkrili zakopano antično mesto

    Severno od Rima so znanstveniki s pomočjo štirikolesnega vozila ATV in georadarja odkrili obrise dolgo zakopanega antičnega mesta Falerii Novi v dolini Tibere. Rezultati, ki so jih objavili v reviji Antiquity, so osvetlili vidike rimske arhitekture in urbanističnega načrtovanja. Namesto izkopavanj so strokovnjaki iz univerz v Cambridgeu in belgijskem Gentu pri raziskovanju uporabili satelitsko navigacijo in georadarje, ki prodrejo v tla ter tako ustvarili napredne 3D slike nekdaj izgubljenega mesta. Tehnologija georadarjev bi lahko znanstvenikom pomagala začrtati tudi druga starodavna mesta.

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Kultura

    150 let od smrti pisatelja Charlesa Dickensa

    Britanski pisatelj in družbeni kritik Charles John Huffam Dickens se je rodil 7. februarja 1812 v bližini pristaniškega mesta Portsmouth očetu uradniku in materi gospodinji. V družini je bilo osem otrok, zato so se borili z revšino. Kot 12-letnik je po selitvi v London pustil šolo in se zaposlil v tovarni. 

  • Uredništvo

    9. 6. 2020  |  Družba

    VIDEO: Zgodovina biciklizma

    Prva knjiga: ZEMLJEVIDI DOMOTOŽJA.

  • IK, STA

    9. 6. 2020  |  Politika

    Novinarka v primeru Janševega tvita vložila pritožbo na ustavno sodišče

    Novinarka Mojca Šetinc Pašek je na ustavno sodišče vložila pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo na višjem sodišču dosojeno odškodnino zaradi tvita Janeza Janše, poroča Dnevnik. Po njihovih navedbah novinarka pri tožbi vztraja, ker meni, da gre za eklatantno žalitev ne samo nje kot novinarke, temveč tudi osebno.

  • IK, STA

    9. 6. 2020  |  Politika

    Policija zbira informacije v zvezi s kazensko ovadbo Anžeta Logarja

    Potem ko je ZZB NOB Savsko naselje zoper zunanjega ministra Anžeta Logarja sredi maja vložila kazensko ovadbo, ker naj bi z dopisom Bruslju k poročilu o vladavini prava sramotil slovenski narod in obrekoval, ljubljanska policijska uprava po navodilu ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva zbira dodatne informacije v zvezi s tem primerom.

  • Pia Nikolič

    9. 6. 2020  |  Družba

    Trend želje po močnem voditelju v Sloveniji vztrajno pada

    Prejeli smo prve rezultate raziskave Slovensko javno mnenje 2020/2021, ki so jo v Centru za raziskovanje javnega mnenja izvedli med 2. aprilom in 30. majem. Poleg zrcaljenja javnega mnenja so se tokrat ukvarjali tudi z življenjem in stališči v času epidemije covid-19. Raziskava je tokrat, za razliko od preteklih let, namesto na domu potekala prek spleta, kar je rezultiralo v malo višji izobrazbeni strukturi izpraševancev in večji odzivnosti mladih. Starejše izpraševance so kontaktirali prek navadne pošte. Skupno je na anketo odgovorilo 853 izpraševancev.

  • Oštro.si

    9. 6. 2020  |  Družba

    Kako je karantena vplivala na duševno zdravje mladih 

    Epidemija novega koronavirusa je marsikoga pahnila v duševno stisko. Že pred njo je vse več mladih jemalo antidepresive. Toda mnogi med njimi pomoči ne dobijo, ko jo potrebujejo, kaže analiza neprofitnega medija Oštro.

  • DK, STA

    9. 6. 2020  |  Politika

    Hrvaškega zunanjega ministra ne moti »velika Madžarska«

    Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je izjavil, da Madžarska nima teženj do hrvaškega ozemlja, saj v Budimpešti dobro vedo, kje je državna meja, ker so tam postavili žico v času migrantske krize v letih 2015 in 2016. Pred tem je Hrvaška poslala Madžarski protestno noto zaradi spornega zemljevida.

  • DK, STA

    9. 6. 2020  |  Svet

    J. K. Rowling: »Če spol ni resničen, je realnost žensk po svetu izbrisana«

    Transspolna skupnost, LGBT+ aktivisti in številni drugi uporabniki družabnih omrežij so opozorili na sporne zapise avtorice knjig o Harryju Potterju. J. K. Rowling se je v svojem tvitu obregnila ob frazo 'osebe, ki imajo menstruacijo'. "Prepričana sem, da je obstajala beseda za te ljudi. Naj mi nekdo pomaga," je zapisala ter dodala tri različice angleške besede ženske (women): "Wumben? Wimpund? Woomud?" Omenjene besede so tvorjenke, sestavljene iz besede ženske (women) in maternica (womb), mevža (wimp) ter blato (mud). 

  • Uredništvo

    9. 6. 2020  |  Politika

    Stojan Auer: »Thompsonovega koncerta v Festivalni dvorani ne bo«

    "Mi smo do zdaj dali koncertno dvorano v najem vsem, verskim skupnostim, političnim strankam, glasbenikom ... v vsebino se nismo vpletali nikoli. Kdor najame dvorano, pač mora vedeti, kaj ga zakon obvezuje. Tokrat pa so stvari prerasle glasbene okvirje, tu gre za nek drug obračun, pri katerem mi ne želimo sodelovati. Zato smo se že pred časom, ko nas je organizator vnovič poklical, če bi bili pripravljeni to izpeljati, odločili, da se tega ne gremo. Tega koncerta pri nas ne bo."

  • Uredništvo

    9. 6. 2020  |  Kultura

    Poslednja akcija za kulturo

    Danes ob 15.00 bo na Muzejski ploščadi v Ljubljani potekala Poslednja akcija za kulturo. Zbrali se bodo zato, ker Ministrstvo za kulturo nezadostno skrbi za umetnost in kulturo. 

  • Podobnosti janšizma s fašizmom rastejo iz dneva v dan

    Zverinski umor Georga Floyda je sprožil proteste po vsej Ameriki. Vendar pa je to, kar je sledilo, bilo še hujše. Vpletene policiste so zaščitili namesto, da bi jih obtožili, zdravnik, ki je naredil obdukcijo, pa je zaključil, da je George umrl zaradi predhodno obstoječih težav in ne zaradi zadušitve. Pljunek v obraz. Morala so zagoreti mesta, da so sploh obtožili policiste. Amerika, ki ni nikoli rešila (ali sploh reševala) problema rasizma, že desetletja ciklično bruha v jeznih izpadih ob pomanjkanju osnovne pravičnosti do deprivilegiranih. Ampak odziv Trumpa na proteste je bil povsem nov. Dominacija, oborožitev prebivalstva in evokacija državljanske vojne, postavitev najprej policije s popolno svobodo, nato nacionalne garde, in morda še redne vojske. RED in MIR. Senator Tom Cotton, vzhajajoča zvezda trumpizma in potencialni naslednik, je krvoločno dodal naj ne bo milosti, ko pride vojska.

  • Uredništvo

    9. 6. 2020  |  Politika

    Jelko Kacin: »Ni res, da smo bili brez novinarjev, saj nisem sam sebe spraševal«

    "To je bila odlična odločitev vlade, ker smo jo pripravili za to, da bi delovali v veliko težjih pogojih, ko bi bila epidemija veliko bolj razširjena. Mi smo vlada, ki ni – nisem član vlade – imela nobenega pozitivnega, tudi vi ste jo odnesli relativno dobro. Ampak ni res, da bi bili brez novinarjev, saj nisem sam sebe spraševal. Novinarji ste me spraševali. Tisto, kar je najbolj zanimivo in vem, da se težko sliši, je pa dejstvo, da ko smo odprli novinarsko konferenco, nenadoma ni bilo več nikogar:"

  • Danes je nov dan

    9. 6. 2020  |  Družba

    Militarizacija policije

    Medtem ko v ZDA množice protestirajo proti rasizmu in policijskemu nasilju, tamkajšnje ulice "varujejo" do zob oboroženi policisti, ki s svojo opremo bolj spominjajo na vojake. To je posledica t. i. programa 1033, s katerim ameriško Ministrstvo za obrambo lokalnim policijskim postajam brezplačno deli odvečno vojaško opremo.

  • Uredništvo

    9. 6. 2020  |  Družba

    »Počivalšek nam je naročil morteratorje«

    Bralec nam je poslal fotografijo grafita na Vodovodni ulici v Ljubljani. Zid krasi napis: "Počivalšek nam je naročil morteratorje" ... 

  • Uredništvo

    9. 6. 2020  |  Kultura

    Večer LGBT+ proze in poezije

    V Galeriji Škuc v Ljubljani bo 10. junija ob 20.00 potekal Večer LGBT+ proze in poezije, ki ga Društvo Škuc organizira že sedemnajsto leto. Gre za skupinski LGBT+ literarni dogodek, na katerem svojo poezijo in prozo predstavljajo že uveljavljene_i in novejše_i avtorice_ji. Številne in številni med njimi so že izdali svoja dela tako pri Škucovih zbirkah Lambda in Vizibilija kakor pri drugih založbah, nekateri so se kalili tudi na delavnicah LGBT+ pisave, ki jih občasno organizira Društvo Škuc. 

  • DK, STA

    9. 6. 2020  |  Svet

    VIDEO: Beograd pod vodo

    Po hudem neurju z obilnimi padavinami, ki je Beograd prizadelo v ponedeljek zvečer, je bilo več delov srbske prestolnice pod vodo. Številni Beograjčani so na družbenih omrežjih poročali o apokaliptičnih razmerah, narasla voda pa je med drugim odnašala avtomobile. V treh urah je padlo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, nato pa so se razmere začele umirjati.