• Uredništvo

  5. 9. 2016  |  Družba

  Jože Možina med novimi voditelji Tarče?

  Kot kaže bodo na nacionalki ponovno rošade pri voditeljih oddaj. Po naših informacijah iz uredniških krogov naj bi informativno-pogovorno oddajo Tarča kmalu vodilo pet novih imen: voditelja TV Dnevnika Dejan Ladika in Manica Janežič Ambrožič, voditeljica gospodarskih oddaj in omizij Lidija Pak, voditeljica Polnočnega kluba Vida Petrovčič in avtor Pričevalcev Jože Možina. Menjavali naj bi se tedensko. Urednica  Tarče Ilinka Todorovski nam je potrdila, da bo imela že v četrtek oddaja novo voditeljico - Vido Petrovčič. Kdo ji bo sledil v prihodnje, ne ve. Obžaluje pa dejstvo, da Tarča ne bo več imela zgolj enega prepoznavnega obraza, ki je do zdaj pripadal Jasmini Jamnik. "Vem le, da je v igri za Tarčo več voditeljev in voditeljic," je odgovorila urednica oddaje. 

 • Darja Kocbek

  5. 9. 2016  |  Svet

  Čudež na nemškem trgu dela sploh ni čudež

  V največjem gospodarstvu v EU in območju evra, v Nemčiji, ima vse manjši delež zaposlenih pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, prekerne oblike zaposlovanja so v glavnem problem za mlajše od 25 let, poroča die Zeit.

 • Uredništvo

  5. 9. 2016  |  Družba

  Janković toži Rogovce, ti pa odgovarjajo, da gre za ustrahovanje 

  Napeto ozračje, ki so ga v Rogu v noči 6. junija povzročili varnostniki in prihod bagra, se je po začasni odredbi, s katero je sodišče občini prepovedalo začetek rušenja tovarne, umirilo. A spor med občino ter uporabnicami in uporabniki Roga ni končan, zdaj je zasebne tožbe proti sedmim osebam vložila občina. Kmalu po občinskem bagrskem pohodu na Rog se je sedmerica uporabnic in uporabnikov Roga odločila, da proti občini vloži tožbo zaradi motenja posesti. S tožbo zaradi motenja posesti se je sedem oseb izpostavilo z imeni in priimki, kar je zdaj izkoristila občina, saj je nanje naslovila tožbe.

 • Damjana Kolar

  5. 9. 2016  |  Kultura

  Bogata bera dokumentarcev v Mariboru

  V Sodnem stolpu Maribor bo med 7. in 11. septembrom potekal 5. mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki ga organizira MITRA, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. V Maribor prihajajo svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov in koprodukcije. Leto 2016 zaznamujejo ljudje na begu in izgubljena življenja v krajih, ki so nam vedno bližje. Festival odpirajo s temo, ki se ji nihče ne more več ogniti, kljub vse večjemu pomanjkanju empatije v primežu pomanjkanja časa. Novi sosedje prihajajo.

 • Monika Čvorak

  5. 9. 2016  |  Kultura

  Vsakemu Italijanu ob polnoletnosti 500 evrov

  Italijanska vlada želi mladim približati kulturo. V ta namen bo vsakemu, ki letos dopolni 18 let, namenila »kulturni bonus« 500 evrov. Upravičenci ga bodo lahko do konca leta 2017 porabili za kupovanje knjig in obiskovanje kulturnih ustanov. Za uveljavljanje kulturne žepnine se bodo morali registrirati na spletni platformi in si naložiti aplikacijo 18app. Prek nje si bodo na mobilnike naložili vavčerje, ki jih bo mogoče unovčiti na spletu ali v trgovinah. Država namerava v ta namen odšteti 290 milijonov evrov. Akcija je stekla na pobudo podsekretarja italijanske vlade Tommasa Nannicinija, ki je za Corriere della Sera dejal: »18app pošilja mladim jasno sporočilo – opominja jih, kako ključna je kulturna poraba za osebno obogatitev in za utrjevanje vezivnega tkiva celotne družbe.«

 • IH, STA

  5. 9. 2016  |  Svet

  V hongkonškem zakonodajnem svetu prvič tudi zagovorniki neodvisnosti

  Na nedeljskih volitvah v Hongkongu so se v zakonodajni svet prvič uvrstili tudi mladi hongkonški politiki, ki se zavzemajo za neodvisnost od Kitajske. Volitev se je udeležilo 2,2 milijona ljudi, kar je najvišja volilna udeležba od leta 1997, ko je Hongkong spet postal del Kitajske.

 • IK, STA

  4. 9. 2016  |  Družba

  Mati Tereza bo danes postala svetnica, številni pa opozarjajo, da njen red ni prispeval k odstranjevanju vzrokov revščine

  Papež Frančišek bo danes v Vatikanu za svetnico razglasil pokojno albansko redovnico mater Terezo, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim. Na kanonizaciji "angela revnih" na Trgu sv. Petra pričakujejo več sto tisoč vernikov, v Vatikanu in Rimu pa bodo veljali močno poostreni varnostni ukrepi. Razglasitev matere Tereze za svetnico bo eden od vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki se bo izteklo 20. novembra. Čeprav jo katoliška cerkev postavlja za vzor drugim vernikom, so številni kritični do njenega dela. Med drugim ji očitajo, da je najranljivejšim vsilila krščansko vero ter z vztrajnim zavračanjem splava in kontracepcije še povečala trpljenje najrevnejših. Zdravniki, ki so obiskali njene ustanove, pa so poročali o pomanjkanju higiene ter tem, da bolnim niso dajali protibolečinskih sredstev za lajšanje trpljenja.

 • IK, STA

  3. 9. 2016  |  Svet

  V Indiji stavkalo več deset milijonov delavcev

  Več milijonov javnih uslužbencev v Indiji se je včeraj udeležilo celodnevne stavke proti predsedniku vlade Narendra Modiju in njegovim reformam za večjo privatizacijo in predlogu glede nove ureditve minimalne plače. Zaradi stavke je bilo zaprtih več bank, trgovin in šol po celotni državi. 

 • Damjana Kolar

  3. 9. 2016  |  Kultura

  Na Sound Explicit 2016 bo nastopilo devet glasbenikov

  V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo 5. in 6. septembra potekal Sound Explicit, ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki obsegajo širok razpon žanrov - od zvočnih raziskav in improvizacije - do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je leta 2003 zasnoval Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z namenom, da bi podprl neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Uvodnik

  Kdo je tukaj nor?

  Najbolje je začeti s preprostim primerom. Z nepomembnim prometnim zamaškom, sicer eni izmed najpomembnejših tem v teh državi. Torej: ceste popravljajo po vsem svetu. In, še več, vsi jih popravljajo, ko je vreme lepše. Po navadi poleti. Enkrat tu, enkrat tam. Presenečenje: to ni slovenska posebnost, še več, ni dokaz korumpirane družbe. In ne gre za ostanke komunistične preteklosti ter balkanske nesposobnosti niti sodobnega kapitalizma. Nič od tega. Prometni zamašek je najbolj normalna zadeva na svetu. Nenormalno je le to, da je prometni zamašek v središču prestolnice tema osrednjih poročil in naslovnic časopisov. Če hočeš narediti nov odcep, moraš cesto zapreti. Ni znanost, je pa očitno v Sloveniji o tem malo znanega.

 • 2. 9. 2016  |  Politika

  Borut Mekina o moteči ministrici

  Pogovor je nastal na podlagi članka Moteča ministrica>>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/280902650&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Borut Mekina

  2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Politika

  Moteča ministrica

  Nevenka Lekše, predsednica ljubljanskega Rdečega križa, vodja organizacije ZaNas, združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva, in članica sveta Onkološkega inštituta, je bila ta konec tedna na počitnicah v Dolenjskih Toplicah. Tam je bila z znanko, ki je zbolela in potrebovala zdravniško pomoč. Kot veleva zdravstveni red, sta poklicali izbrano zdravnico, sicer koncesionarko, zasebnico. »In ta ji je rekla, naj jo peljemo na urgenco. To je bil zame še en dokaz, kako delujejo koncesionarji. Za zasebnike je bistveno, da dobijo glavarino. Če pa so potrebni kakšni posegi, ki dejansko bremenijo njihov proračun, breme prevalijo na javno službo,« pove Lekšetova.

 • Urša Marn  |  foto: Borut Krajnc

  2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Politika

  Jože P. Damijan

  Prof. dr. Jože P. Damijan spada med največkrat navajane slovenske ekonomiste, njegov blog pa med najbolj brane v domači blogosferi. Mogoče tudi zato, ker je eden redkih, ki si upajo javno priznati, da so se v nekaterih mnenjih motili, denimo glede enotne davčne stopnje. V politiko je vstopil samo enkrat, v času prve vlade Janeza Janše, ko je bil minister za razvoj. Toda že po treh mesecih, marca 2006, je odstopil in se vrnil na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, kjer je danes redni profesor. Hkrati je sodelavec inštituta Vives na Univerzi v Leuvnu, od letos pa tudi gostujoči profesor na tej belgijski univerzi.

 • Jure Trampuš

  2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Družba

  Vojna na plažah

  Aheda Zanetti ima libanonske korenine, živi z Avstraliji, ukvarja se z modo. Leta 2004 je ustvarila »hijood«, pokrivalo za muslimanke, ki se ukvarjajo s športom. Na olimpijskih igrah v Pekingu ga je uporabljala Rukaja Al Ghasra iz Bahrajna. Aheda Zanetti je oblikovala tudi burkini, posebno plavalno obleko, namenjeno tistim, ki na plažah ne želijo razkazovati svojega telesa. Burkini je postal uspešnica, Zanettijeva naj bi jih doslej prodala več kot 700.000. Burkini, kot pravijo na spletni strani trgovine, naj bi bil oblikovan v skladu z islamskimi pravili oblačenja, kar naj bi potrdile številne islamske skupnosti, hkrati pa predstavlja »svobodo, prilagodljivost, zaupanje«. »To je najboljša obleka, ki sem jo kupila zase in za hčerko,« lahko na spletni strani podjetja Ahiida preberemo izpoved neke Asme Adam iz Portugalske. »Bila sem zelo vesela, da sem spoznala nekoga, ki je oblikoval aktivna oblačila za ženske, ki poudarjajo skromnost in dostojanstvo. Nisem muslimanka, sem katoliške vere, a se vseeno ne oblačim kot večina ljudi v mojem okolju,« je dodala neka Sophia iz ZDA.

 • Damjana Kolar

  2. 9. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Izbor dogodkov za petek in soboto.

 • Darja Kocbek

  1. 9. 2016  |  Politika

  Prekinitev pogajanj o sporazumu z ZDA je jalova, če bo uveljavljen sporazum s Kanado

  Francoska vlada bo ta mesec Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj med EU in ZDA o trgovinskem sporazumu (TTIP), je napovedal državni sekretar na francoskem ministrstvu za trgovino Matthias Fekl. Pred njim je pogajanja za »de facto propadla« označil nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel. Evropska komisija ob tem zatrjuje, da ima soglasen mandat vseh 28 članic EU, torej tudi Slovenije, za nadaljevanje pogajanj, ki jih želi zaključiti do konca leta.

 • Monika Čvorak

  1. 9. 2016  |  Svet

  Resnična cena varovanja narave

  Območje naravnega rezervata Central Kalahari v osrednji Bocvani je še stoletja dom in starodavno lovišče avtohtonega plemena San. Toda zdaj jim grozi izgon, poroča Guardian. Bocvanski minister za divje živali Tsekedi Khama (brat predsednika Iana Khame) je namreč pred kratkim uvedel zakon, po katerem lahko oblasti ustrelijo divje lovce na licu mesta, če jih zalotijo pri lovu. Zdaj nad rezervatom letijo močno oboroženi helikopterji, po njem pa se sprehajajo varnostniki. Ukrep, ki ga podpirajo tudi mnogi okoljevarstveniki, naj bi po besedah ministra omejil divji lov in tako ohromil ilegalno trgovino z divjimi živalmi, ki jo tako Evropa kot Združene države Amerike vidita kot katastrofalno za biodiverziteto teh območij. Toda tam, kjer lovi pleme San, ni ogroženih vrst, kot sta denimo slon ali nosorog. Ukrep je tako zadnji izmed mnogih, ki jih je bocvanska vlada sprejela v svoji tihi vojni nad plemenom, enim najranljivejših na svetu. Toda Bocvana ni edina, ki se je pod pretvezo okoljevarstva spravila nad avtohtono prebivalstvo - podobni primeri se vrstijo po celem svetu.

 • Uredništvo

  1. 9. 2016  |  Politika

  Danes protest proti napotitvi slovenskih vojakov na rusko mejo

  Danes ob 17.uri bo pred Ministrstvom za obrambo protest proti napotitvi slovenskih vojakov v okviru misije NATA v Ukrajino. Več o protestu na tej povezavi. 

 • Damjana Kolar

  1. 9. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Izbor dogodkov od 1. do 4. septembra.

 • Tjaša Kosar

  1. 9. 2016  |  Družba

  Povej mi, kako lahko preživiš takšne zime brez alkohola in pomirjeval

  Dobimo se pri Robbovem vodnjaku, a ga kot znamenitost nismo niti omenili. Skupina sedmih Erasmusovih študentov iz Nemčije, Litve, Nizozemske in ZDA, ki so prišli na začasen študij v Ljubljano, ni prišla na turističen ogled “najlepšega mesta na svetu”, pač pa so se preko Fakultete za družbene vede (FDV) ali Facebooka prijavili na ogled Nevid(e)ne Ljubljane. Ta poteka v angleščini. V slovenskem jeziku se zaenkrat dogajajo še bolj potiho, saj so izkušnje najprej želeli pridobiti z manjšimi ciljnimi skupinami otrok iz osnovnih in srednjih šol, fakultet, ki se tako ali drugače dotikajo tega področja. Kot dopolnitev k študijskemu delu. Imeli pa so tudi že skupine iz podjetij, mi povedo pri Kraljih ulice, znanega društva za pomoč in samopomoč brezdomcem, pod okriljem katerega se odvijajo te "ture".

 • Kdor ne skače, ni Sloven’c

  Narodno-zabavno oddajo Slovenski pozdrav, ki se na male zaslone spet vrača jeseni, najbrž poznate. Tudi če je ne gledate, veste, da obstaja. Tam nekje – med tistimi dežniki, v tisti oštariji in z istimi slabimi šalami o taščah. Oddaje tega formata so trend, ki ga je začela Raketa pod kozolcem in nadaljeval Na zdravje! Narodno-zabavno glasbo je treba pač nekam stlačiti tudi na nacionalki, ker je ljudska, pravijo, in ker si tega ljudje želijo, vztrajajo. In ker pač moramo ob nečem vriskat, jodlat in na vse pretege kričat »Kdor ne skače, ni Sloven’c«. Znotraj produkcije Slovenskega pozdrava pa že dobro leto nastaja tudi polurna tedenska lestvica desetih narodno-zabavnih videospotov, naslovljena preprosto 10 domačih. Slednja naj bi predstavljala aktualno videoprodukcijo na področju tega žanra. Je ta torej prišel kaj dlje od senikov, gasilskih veselic in statičnih kadrov ansamblov nekje v gorah?

 • Monika Čvorak

  31. 8. 2016  |  Družba

  Osvoboditi bradavičke za ženske pravice

  Te dni so v okviru mednarodnega dneva »zgoraj brez« (International Topless Day) v 60 mestih po celem svetu potekale parade, v katerih so bili udeleženci – zgoraj brez. S tem so želeli opozoriti na pogosto institucionalizirano spolno diskriminacijo, saj je v mnogih delih sveta ženskam prepovedano razkriti prsi, medtem ko za moške to ne velja.

 • IK, STA

  31. 8. 2016  |  Politika

  Po izključitvi Marjana Podobnika z izstopom iz SLS grozi tudi njegov brat Janez

  Po odločitvi razsodišča SLS, da iz stranke izključijo nekdanjega predsednika Marjana Podobnika, so po poročanju Dela in Dnevnika svoje izstope napovedali še nekdanji minister in vodja poslanskega kluba SLS Jakob Presečnik, nekdanji poslanec  Stanislav Brenčič in nekdanji predsednik DZ Janez Podobnik. Slednji je za Dnevnik dejal, da je izključitev njegovega brata "škodljiva" za prihodnost SLS.

 • Klemen Košak

  31. 8. 2016  |  Ekonomija

  V Sloveniji je več kot tisoč ponudnikov, ki iščejo stranke prek Airbnb-ja

  Težave s stanovanji in stanovanjsko politiko v Sloveniji so tako velike, da bi jih morali reševati že veliko pred pojavom Airbnb-ja. Airbnb je spletna platforma, ki omogoča, kar prej ni bilo izvedljivo. Zdaj lahko turisti najdejo prenočišče v stanovanjskih blokih, torej ceneje kot v hotelu, lastniki stanovanj v blokih pa lahko služijo s turisti bolj kot s stalnimi najemniki. Airbnb pa je hkrati ustvaril nekaj novih težav.

 • IK, STA

  31. 8. 2016  |  Družba

  Jutri svoja vrata odpira tudi 11 zasebnih šol

  Z novim šolskim letom bo poleg 453 osnovnih in 111 srednjih javnih šol svoja vrata odprlo tudi 11 zasebnih šol, med njimi pet osnovnih in šest srednjih. Država lahko javni program v zasebni šoli financira v višini 100 ali 85 odstotkov, za ustanovitev pa mora šola izpolnjevati predpisane pogoje.

 • Damjana Kolar

  31. 8. 2016  |  Kultura

  Tretja edicija združenih festivalov Performa & Platforma

  Tudi letos svoje moči združujeta 21. Festival sodobnih performativnih praks Performa (v produkciji MKC Maribor) in 10. Platforma sodobnega plesa (v produkciji Plesne izbe Maribor), ki bosta med 31. avgustom in 4. septembrom poskrbeli za pestro petdnevno dogajanje na različnih lokacijah v Mariboru.

 • Izak Košir

  30. 8. 2016  |  Družba

  Jelena Aščić nov obraz Tednika, urednik oddaje ostaja avtor besedila himne SDS

  Informativno tedensko oddajo Tednik na Televiziji Slovenija bo od ponedeljka, 5. septembra, vodila Jelena Aščić. Dolgoletni voditelj oddaje Janko Šopar se namreč po 566 oddajah poslavlja z voditeljskega mesta. Tednik, ki je na programu Televizije Slovenija že 33 let, ostaja mozaična oddaja. Prvi Tednik je bil na sporedu 6. januarja 1983, takratne zgodbe pa so spremljale gospodarsko, kulturno in politično dogajanje v nekdanji Jugoslaviji ter kasneje njen razpad.

 • Darja Kocbek

  30. 8. 2016  |  Družba

  Proizvodi iz pravične trgovine imajo vse več kupcev

  Promet od prodaje proizvodov iz pravične trgovine je lani v Nemčiji z 1,14 milijarde evrov dosegel nov rekord. Eden od razlogov za to so nove skupine kupcev, ki vse pogosteje segajo po teh izdelkih, v svojem letnem poročilu ugotavlja Forum Fairer Handel, ki je združenje pravične trgovine v Nemčiji.

 • Uredništvo

  30. 8. 2016  |  Družba

  Muslimanka v heavy metal bendu

  Al Jazeera Plus je objavil videozgodbo o Gisele Marie, ženski, ki je pred leti prestopila v islam. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi v nikab odeta glasbenica podirala stereotipe in igrala kitaro v heavy metal bendu. Svojo elekrično sopotnico je poimenovala Polka, skupina v kateri trga strune pa se imenuje Eden Seed