• Grega Repovž

  Grega Repovž

  14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Uvodnik

  Na videz nevtralno

  Nobena družbena bolezen se ne loti razkrajanja družbe tako kot tisto, kar je na videz nevtralno, neideološko, celo nepolitično. Mar nismo tudi kapitalizma na evropskem vzhodu vpeljevali v nekem splošnem javnem prepričanju, da gre za nekaj, kar je – končno! – razbremenjeno političnega, ideološkega? Seveda smo. In čeprav smo vedeli, da se (takratni) pretežni evropski in anglosaški kapitalizem zelo razlikujeta, da je ameriška družba na primer veliko bolj razslojena itd., smo prav ameriški neoliberalizem uvajali z enako predpostavko domnevne odsotnosti ideologije – ravno zato, ker je ideološko neobremenjen, naj bi bil dober, to naj bi bilo tisto dobro v njem.

 • Izak Košir

  14. 4. 2017  |  Politika

  Radio Mladina: Borut Mekina o 12 let stari napaki z Mercatorjem, ki jo je potrebno popraviti

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/317493848&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Od bedaka do junaka

  Ko so Slovenci te dni obtičali v neskončnih kolonah na slovensko-hrvaški meji, so ponoreli. Kaj takega! Nezaslišano! Grozno! Strašno! Že tri ure čakamo! Že pet ur čakamo! Zakaj se to dogaja! Javkali so, stokali, penili. Šokirani smo! To je nečloveško! Nekateri so šli celo tako daleč, da so se primerjali z begunci. Še več: zdelo se jim je, da so begunci na boljšem, ker lahko mejo prečkajo brez nadzora in čakanja. Ko Slovenci v dragih avtomobilih – in z vikendom v Dalmaciji ali Kvarnerju – svoje trpljenje primerjajo s trpljenjem sirskih beguncev, to ni le nečloveško, temveč že kar komično.

 • Dr. Igor Saksida, literarni zgodovinar

  Profesor Igor Saksida je ugleden raziskovalec mladinske književnosti srednje generacije, ki v svojih delih nova dognanja in spoznanja predhodnikov združuje s sodobnimi teoretskimi izhodišči. Za diplomsko delo iz književnosti je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani prejel študentsko Prešernovo nagrado in se kot mladi raziskovalec posvetil preučevanju različnih literarnih zvrsti. V magistrski nalogi se je ukvarjal s poezijo (Komunikacijski modeli v slovenski mladinski poeziji, 1992), v doktorski disertaciji pa je obravnaval dramska dela (Umeščenost mladinske dramatike v slovensko književnost, 1996). Ne ukvarja pa se le z zgodovino in teorijo mladinske književnosti, ampak tudi z didaktiko književnosti. Je avtor številnih del o literaturi in poučevanju (med njimi so Mladinska književnost med literarno vedo in književno didaktiko, Slovenska mladinska dramatika in Bralni izzivi mladinske književnosti). Je dolgoletni predavatelj na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru.

 • N'toko

  N'toko

  14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Žive meje

  Vsi smo Tina

  Biografije športnikov so vedno dolgočasne. Pravzaprav je težko upravičiti obstoj žanra, znotraj katerega že vnaprej poznamo uvod, zaplet in zaključek vseh zgodb. Videli smo pomembne tekme naših športnih junakov, njihov preboj na svetovni vrh smo spremljali v živo, njihove zmagovite zaključke so nam ponovili iz vseh zornih kotov. Bilo je napeto in navdihujoče. Toda še preden ugasnejo luči nad igriščem, se pod žarometi začnejo zbirati drugorazredni komentatorji, avtorji in režiserji, ki kričijo: »Kdaj se bodo vsi Slovenci naučili razmišljati kot zmagovalci?!« S stadiona nas presedejo v šolsko klop in nam pridigajo o duhovnih krepostih, potrebnih za uspeh v družbi. »Vidiš, tako zgleda duh šampiona! Uči se od njega, pa boš morda kam prišel!« Naše junake spremenijo v poštirkane poslovneže, ki nam z naslovnic in ekranov podajajo generične nasvete o tem, kako naj živimo. Če so športni spektakli, v katerih se merijo vrhunski atleti, eden večjih užitkov, ki nam jih ponuja zabavna industrija, so filmi, knjige in članki o teh istih junakih ena sama dolgočasna vaja v propagandi. Športna biografija je žanr, ki ne bi smel obstajati.

 • Damjana Kolar

  14. 4. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  Klub K4 bo gostil prvi slovenski Boiler Room, eno največjih svetovnih platform za podporo DJ sceni (video prenašanje DJ nastopov po spletu). V Kavarni Sputnik bo nastopil DJ Yoda, angleški hip hop DJ in producent, ki je navdušil s svojim zadnjim albumom Breakfast of Champions. Za gramofoni se mu bosta pridružila Zeds in K'Pow. V Kurzschlussu se bo z mešanico housa in techna premierno predstavil švicarski producent in DJ Luciano ter petkratni dobitnik nagrade DJ Awards.

 • Darja Kocbek

  13. 4. 2017  |  Politika

  Desničarski populizem v Avstriji vse bolj skrbi Bruselj

  Avstrijska vlada pod vodstvom socialnega demokrata Christiana Kerna vse pogosteje nasprotuje zahtevam EU. Nazadnje je Kern poslal v Bruselj pismo, s katerim je obvestil Evropsko komisijo, da Avstrija ne bo sprejela manjšega števila mladoletnih beguncev, ki so zdaj nastanjeni v begunskih centrih v Grčiji in Italiji. Avstrijska vlada je leta 2015 soglašala s programom za premestitev beguncev, a si hkrati izposlovala tudi, da nekaj časa beguncev ne bo sprejemala. Zdaj evropska komisija od vlade na Dunaju spet zahteva, naj sprejme dodatne begunce.

 • Damjana Kolar

  13. 4. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  V SNG Opera in balet Ljubljana bodo premierno uprizorili balet Simfonija otožnih pesmi, ki ga je leta 2010 v Državnem baletu Berlin režiral Tomaž Pandur. V Pritličju bo nastopil nizozemski elektro/post kraut/pop dvojec Hexenschuss. V Slovenskem mladinskem gledališču bo premiera predstave Idioti v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala po filmu Larsa von Trierja. V Gala hali na Metelkovi bo nastopil losangeleško-chicaški dvojec JP Moregun: PBDY na beatih in Jeremiah Jae za mikrofonom.

 • Darja Kocbek

  12. 4. 2017  |  Svet

  Življenje po izumrtju pametnega telefona

  Nekega dne, ne kmalu, a prej kot mislimo, bo pametni telefon izginil, enako kot sta se poslovila pozivnik in telefax. Ne se bati, z nami bo vsaj še deset let. Korak za korakom bodo temelje za slovo pametnega telefona postavili prvi mož družb Tesla in SpaceX Elon Musk, Microsoft, Facebook, Amazon in več zagonskih podjetij, v Independentu piše Matt Weinberger.

 • Kako, da Kenda še ni razrešen?

  Težko je biti direktor. Še posebej v teh časih in še zlasti v zdravstvu. Funkcijo strokovnega direktorja novo zgrajene Pediatrične klinike sem prevzel poleti leta 2009, dolgih 16 let je poteklo od osnutkov do trenutka, ko so slavnostno prerezali trak. In kot da bi s tem rezom spustili tudi dušo iz države, začelo se je težkih sedem let suhih krav, vse je drvelo po klancu navzdol, trojka je bila pred vrati, ZUJF je brutalno zarezal v javni sektor. Pa vendar, Pediatrična klinika je rasla, se razvijala, postajala vsak dan boljša, bolj strokovna, bolj mednarodno uveljavljena. Dokazovali smo, da je naša izguba posledica neustreznega vrednotenja našega dela in dejstva, da vsako leto sprejmemo približno 12.500 otrok, plačajo pa samo prvih 10.000. Kot da bi plačali deset hrenovk in dobili dvanajst dunajskih zrezkov. In so moji kolegi še vedno zdravili tako, kot so menili, da je strokovno upravičeno. In sem to stališče branil povsod in ves čas, kljub temu da so nam za zgled dajali direktorje, ki poslujejo uravnoteženo. Na kakšnem nivoju uravnoteženo, pa se je pokazalo, ko se je dvignil zastor v UKC Maribor.

 • IK, STA

  12. 4. 2017  |  Svet

  Kitajski predsednik Trumpa poziva k mirnemu reševanju napetosti s Severno Korejo

  Kitajski predsednik Xi Jinping je v telefonskem pogovoru pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa k mirnemu reševanju napetosti zaradi severnokorejskega jedrskega programa, poročajo kitajski mediji. Kitajski predsednik je Trumpu prav tako zagotovil, da je Kitajska pripravljena ohraniti "komunikacijo in koordinacijo z ameriško stranjo" glede Korejskega polotoka. Ameriški predsednik je izpostavil pomen tesnih stikov z obema voditeljema in da bi morali obe strani poglobiti "pragmatično sodelovanje na številnih področjih". 

 • Tožilstvo nad tožilko

  Razvpitih kazenskih postopkov zoper državne tožilce, ki sicer sami v kazenskih postopkih preganjajo druge, v sodobni zgodovini Slovenije ni bilo ravno veliko. Morda je še najodmevnejši primer sedanji pregon zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki je pred leti javnosti postala znana po tem, da je v zadevi Bulmastif (kjer so psi do smrti pogrizli svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča) iskala zaroto tranzicijske levice in zlorabo policije.

 • Damjana Kolar

  12. 4. 2017  |  Kultura

  Grumova nagrajenka na odru Male drame

  Kot zadnjo premiero letošnje sezone v Mali drami bodo 12. aprila ob 20.00 uprizorili dramo Simone Hamer z naslovom Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, ki je na 47. Tednu slovenske drame v Kranju dobila nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Dramsko besedilo v režiji Ajde Valcl, je nastalo na pobudo ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja. Osrednja tema je premagovanje strahov, prestopanje mej (dobesednih in metaforičnih) ter vprašanje odgovornosti.

 • Darja Kocbek

  11. 4. 2017  |  Svet

  Radikalni islamisti lahko vedno računajo na Zahod, da bo ukrepal in jih reševal

  Vojna odpre Pandorino skrinjico zlobe, ki je potem, ko pride ven, ni mogoče več nadzorovati. ZDA so napadle Afganistan z argumentom, da hočejo premagati Al Kajdo, zdaj, po 16 letih, pa izgubljajo boj s Talibi. Irak so Američani napadli zato, ker so iz njega želeli narediti zahodno demokracijo in oslabiti moč Irana v regiji. Danes je Iran najpomembnejša sila v regiji, Irak pa je razsuta država. V Siriji so zahodne sile skušale strmoglaviti predsednika Bašarja Al Asada, ko jim s podporo upornikom to ni uspelo doseči, so te iste upornike začele napadati. Vojno proti terorizmu so zahodne države razširile v Jemen, Libijo in Sirijo, da bi strle upor oblasti v regiji. Namesto, da bi izkoreninile terorizem, so ustvarile nove sesute države in enklave brezpravja, ki so jih zavzele skupine skrajnežev, ki so jih želele premagati, na portalu Truthdig piše Pulitzerjev nagrajenec Chris Hedges.

 • Izak Košir

  11. 4. 2017  |  Družba

  V imenu zaščite delavcev

  "Včeraj smo lahko brali o izkoriščanju delavcev agencije za posredovanje dela Podjetje Tehnika d.o.o., ki opravljajo delo v podjetju Magneti Ljubljana d.d.; če citiramo; Čeprav Albert Erman (direktor podjetja) trdi, da nadur v podjetju sploh ne prakticirajo in da morebiten presežek 40 tedensko določenih ur kompenzirajo s prostimi dnevi (enako zagotavljajo tudi v Podjetju Tehnika), pa pravijo agencijsko delavci drugače," so v svojem javnem pozivu zapisali Goran Lukić in Zlatko Hernčič iz Delavske svetovalnice, Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije ter Regijska organizacija SKEI Ljubljana in okolica.

 • Damjana Kolar

  11. 4. 2017  |  Kultura

  Mlada ženska umetnost v Šiški

  GalerijaGallery v sodelovanju z galerijami Kino Šiška, Univerzalni atelje uličnih umetnosti, Photon - center za sodobno fotografijo in MOTA - Muzej tranzitornih umetnosti, ki tvorijo Galerijsko četrt Šiška, vabi na prvi del razstave Mlada ženska umetnost, ki jo je kuriral Žiga Kariž. Na razstavi se predstavljata dva umetniška tandema in enajst umetnic, ki segajo od bolj prepoznavnih imen sodobne slovenske umetnosti npr. Sanele Jahić, dobitnice priznanja Riharda Jakopiča 2016 in Nike Autor, ki bo letos Slovenijo zastopala na Beneškem umetniškem bienalu, pa vse do tistih, ki zaključujejo študij umetnosti in šele gradijo svojo prepoznavnost. Otvoritveni dogodek bo potekal 12. aprila v obliki romanja od galerije do galerije z brezplačnim avtobusom Magical Misery Tour Bus.

 • Borut Mekina

  7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

  Holokavst ni problem

  V Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) so februarja, na mednarodni dan spomina na holokavst, na policijo vložili ovadbo zoper slovenskega uporabnika Twitterja (@ staroverec), ki je namesto o holokavstu pisal o »holohoaxu« in trdil, da so »vsi glavni elementi holokavsta popolni nateg«, da so plinske celice »laž« in da »plinskih celic, 6M (milijonov pobitih Judov – op. a.) in nazi politike masovnega pobijanja ni bilo … tifus je pa bil«. V 297. členu kazenskega zakonika namreč piše, da se z dveletno zaporno kaznijo kaznuje tisti, ki »… zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst…«.

 • Darja Kocbek

  10. 4. 2017  |  Svet

  Begunce pretepajo, slačijo, ropajo in mučijo z elektrošoki

  Begunce in migrante, ki skušajo priti v EU, v državah Zahodnega Balkana pretepajo, slačijo do golega, ropajo in jih mučijo z elektrošoki, v novem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Oxfam. Najhujše zlorabe so zabeležili v Srbiji in Makedoniji. »Zaprli so nas v kletko in nam tri dni niso dali za jesti. Hudo so nas pretepli, celo z elektrošoki so nas mučili,« je o mučenju v Bolgariji povedal Afganistanec Issaq.

 • Staš Zgonik

  7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Družba

  Vrste za cepljenje

  Kdor se je v soboto dopoldne sprehodil mimo mariborskega zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, je naletel na dolgo vrsto ljudi, ki so potrpežljivo čakali na svoj odmerek cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu, hudemu virusnemu vnetju možganske ovojnice, ki je lahko tudi smrtna. Razlog: akcijska cena cepljenja. Namesto običajnih 32 evrov je odmerek stal le 20 evrov. Glede na to, da so za najboljšo možno zaščito potrebni trije odmerki, se je lahko štiričlanska družina na ta dan zaščitila za približno 150 evrov ceneje kot sicer.

 • Damjana Kolar

  10. 4. 2017  |  Kultura

  Kulti, klasike in žanrski odpadniki

  V organizaciji Društva Kurja polt bo od 19. do 23. aprila v Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 4. festival žanrskega filma Kurja polt, ki se posveča kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom ter razmisleku o pomenu in definicijah žanrskega in kultnega filma, eksploatacije in grindhousa ter po krivem spregledanih in pozabljenih filmskih mojstrovin. V okviru festivala bosta potekali tudi dve delavnici: delavnica izdelave žanrskega fanzina Naredi si fanzin in filmsko-kritiška delavnica Naježimo dlako, ostrimo pogled!

 • Za dom spremni?

  Hrvaška je dežela absurdov. Ne verjamete? Vzemite za primer Marka Perkovića Thompsona, to prav posebno hardrockersko pojavo, ki je na Hrvaškem na začetku devetdesetih let vzniknila iz pastirskega rocka, za katerega je zaslužna skupina Bijelo dugme.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Uvodnik

  Sodobna kolaboracija

  V tokratni Mladini objavljamo izredno nenavadno pismo, dejansko gre za grožnjo državi oziroma vladi. Pismo je oktobra lani poslal guverner Boštjan Jazbec na finančno ministrstvo, v njem pa grozi finančnemu ministrstvu z novo dokapitalizacijo NLB, če država ne bo prodala te banke: »Če NLB ne bo prodana, vas prosimo za odgovor na vprašanje, na kakšen način bi država zagotovila dodatno vplačilo v delniški kapital NLB, če bi se za to izkazala potreba.« Potreba po dokapitalizaciji je izmišljena, lažna. NLB ne potrebuje dokapitalizacije, kapitala ima celo preveč.

 • 6. 4. 2017  |  Družba

  Razpis za Proglas

  Rok za oddajo je 29. maj 2017, pošta pa mora prispeti na naslov Mladina (Proglas), Dunajska 51, 1000 Ljubljana

 • 7. 4. 2017  |  Politika

  Radio Mladina: Borut Mekina o banksterjih, ki so Sloveniji speljali milijardo in pol evrov

  Pogovor je nastal na podlagi članka Banksterji >>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/316386218&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Jure Trampuš

  7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Družba

  Ničelna toleranca

  Ni naključje, da je na blogu Kavarne Hayek, slovenskem spletnem portalu, kjer se zavzemajo za ekonomsko svobodo in svobodo posameznika (za absolutni liberalizem, pravzaprav), objavljen članek, ki brani napovedani nastop hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru. »Ne gre za to, da bi Thompsonove pesmi opevale hrvaško domoljubje. Ne, težava je domoljubna pesem kot taka. Levičarji sovražijo vse, kar diši po patriotizmu, sovražijo vse pesmi, ki opevajo žrtvovanje in boj za svojo državo ali narod,« so zapisali (in pozabili na celoten opus partizanskih pesmi). Nato so nadaljevali, da je nasprotovanje ustaškemu pozdravu »Za dom spremni« povsem enako nasprotovanju historičnemu grbu dežele Kranjske, modremu orlu s krono na glavi, ki so ga med drugo svetovno vojno domobranci uporabljali kot svoj znak. »Globalistični levičarji iz Slovenije se bojijo Slovencev, ki bi tako kot Thompson razmišljali o domoljubju, svobodi, narodu.«

 • Borut Mekina

  7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

  Banksterji

  Evropska protikorupcijska organizacija Transparency International je prejšnji teden objavila poročilo o vse večji vlogi nedemokratičnih, neformalnih organizacij, ki v EU sprejemajo ključne razvojne odločitve. Pod drobnogled so vzeli delovanje Evropske centralne banke (ECB). ECB, so zapisali, postaja »dominantna sila evropskega ekonomskega upravljanja«, ki sprejema vse pomembnejše politične odločitve, čeprav zanje nima mandata.

 • Peter Petrovčič  |  foto: Uroš Abram

  7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

  Drago Šketa, novi generalni državni tožilec

  Od dosedanjih generalnih državnih tožilcev je Drago Šketa v mnogočem drugačen. Je precej mlajši. Je precej manj politično profiliran od svojih predhodnic in predhodnikov, ki so bili včasih celo vidni predstavniki političnih strank. In zdi se, da bo tožilstvo pod njegovim vodstvom tudi bolj odprto javnosti, kot je bilo doslej. Za petletni mandat, ki ga bo prevzel v začetku prihodnjega meseca, si je poleg večne prioritete uspešnejšega pregona gospodarskega in bančnega kriminala ter korupcije zastavil tudi nekatere skorajda pozabljene ideale, recimo pravice delavcev. Kot osnovno zavezo pa si je kljub vsemu postavil dvig ugleda pravosodja kot celote, ki je, tega se zaveda, žal najbolj odvisen od obsodilnih sodb v najodmevnejših primerih.

 • Damjana Kolar

  7. 4. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V K4 bo potekal prvi letošnji Chlli Space, na katerega so povabili Christian Kleina iz Berlina, pridružili pa se mu bodo še Vid Vai, Mint, Zergon, Quasar in Dulash. V Channel Zeru pripravljajo uradni launch party pred festivalom Outlook, ki bo med 6. in 10. septembrom v Puli. Glavni gost večera bo Rahmanee, eden najbolj znanih kreatorjev drum'n'bass scene na Balkanu.