• Uredništvo

    1. 3. 2019  |  Družba

    Posebna številka Mladine: FAŠIZEM

    Posebno številko Mladina ZGODOVINA: FAŠIZEM si lahko zagotovite na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini na tej povezavi. V posebni izdaji Mladine strokovnjaki pojasnjujejo, kdo so bili fašisti, ki so pred skoraj 100 leti prišli na oblast v Italiji. Med drugim boste prejeli odgovore na vprašanja, kako se je njihov vodja Benito Mussolini iz borca za delavske pravice prelevil v nacionalističnega diktatorja, kako so uspeli nagovoriti tako revne kot bogate in kako so razpustili demokracijo ter odstranili drugače misleče.

  • Nejc Černigoj, arhitekt  |  foto: Borut Krajnc

    1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Družba

    Do starostnikov prijazna mesta

    Prebivalstvo v razvitem svetu se že nekaj desetletij stara. Za primer hitro starajoče se družbe že dolgo velja japonska, demografske težave pa zaradi nizke rodnosti pretijo tudi številnim evropskim državam, med njimi Sloveniji. Celo nekatere države, ki smo jih še do nedavna uvrščali v »tretji svet«, na primer Kitajska, se utegnejo zaradi hitre rasti življenjske ravni in daljšanja življenjske dobe kmalu spoprijeti s podobnimi težavami. Obenem je za te države značilna hitra urbanizacija, v mestih oziroma v urbanih naseljih živi že več kot polovica svetovnega prebivalstva. V ne tako daljni prihodnosti se bodo številna mesta po svetu znašla v položaju, ko bo večji del njihovih prebivalcev starejši od 65 let, bistveno pa se bo povečal tudi delež 90- in celo 100-letnikov.

  • Borut Mekina

    1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Politika

    Orban se širi na Hrvaško

    Letos bodo na Hrvaškem predsedniške volitve, prihodnje leto pa še parlamentarne. Madžarski premier Viktor Orban očitno želi poseči tudi vanje, tako kot je posegel v volitve v Sloveniji. Hrvaški mediji so prejšnji teden objavili, da je Madžar Peter Schatz, ki ga v Sloveniji poznamo kot nekdanjega solastnika medijev SDS Nova24 in Demokracija in ki zdaj dela za madžarski državni medijski konglomerat, izrazil namero o nakupu hrvaške televizije Z1.

  • Kako so agresorji postali žrtve svojih žrtev

    Franco Nero, originalni Django, je pred petdesetimi leti prestopil k partizanom. V Bitki na Neretvi, največjem antifašističnem spektaklu vseh časov, je namreč igral italijanskega oficirja, ki se po zlomu italijanske vojske pri Prozoru prostovoljno priključi partizanski vojski. “K vam prihajam zato, ker se hočem boriti za Italijo brez fašizma,” pravi Bati Živojinoviću, ki v njem vidi le fašista. In nič drugega. “Če si streljal na nas, potem si fašist kot vsi drugi.”

  • Jože Vogrinc

    1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Komentar

    Kraja kitajske intelektualne lastnine

    Čudni časi so. Tu in tam se moraš uščipniti v lice, da bi se za nekaj časa prepričal, da ne sanjaš. Najmočnejši človek na svetu obtožuje Kitajsko kraje intelektualne lastnine, obenem pa na meji Združenih držav Amerike gradi najsodobnejšo različico Kitajskega zidu. Nič se ne boji, da bo zid začel zapirati navznoter namesto navzven in da bo prišel čas, ko bodo Američani prosili: »Sezam, odpri se! Hočem ven!«

  • N'toko

    N'toko

    1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Žive meje

    Kaj pa Nigerija?

    Kaj bi morala storiti mednarodna skupnost, ko se na čelo neke države povzpne sporen voditelj? Kako gledati na volitve, ki se dogajajo v senci nasilja in goljufij? Kaj naj si mislimo o aktualnem predsedniku, ki med volilno kampanjo zlorablja svojo moč, odstavlja neubogljive funkcionarje in zapira politične nasprotnike? Kako podpreti prizadevanja besnih množic, ki kljub naftnemu bogastvu svoje države živijo v totalni bedi? Kako pomagati regiji, da se izvije iz spirale slabega ekonomskega upravljanja, hiperinflacije in korupcije? Skratka: Kaj bi bilo treba storiti z Nigerijo?

  • Damjana Kolar

    1. 3. 2019  |  Kultura

    Pustni vodič po klubskih dogodkih

    V Channel Zero prihaja legenda čikaške klubske scene Traxman, ki se mu bodo na odru pridružili še Bakto, SunnySun in Terranigma. V Cvetličarni bosta na pustni ediciji serije Old Kitchen nastopili techno legendi Cristian Varela in Marko Nastić, v Gala hali pa bosta v okviru serialke Zeleno sonce specialka: Pustna slovenska popevka vrtela Udo Brenner in Funkenstein.

  • Uredništvo

    28. 2. 2019  |  Družba

    Koliko gorja in uničenih življenj še, da bo cerkev duhovnikom končno dovolila ljubezen in spolnost?

    Jutri izide nova Mladina! Vabljeni k branju. #Mladina9 #CERKVENOpriznanje 

  • Uredništvo

    28. 2. 2019  |  Politika

    Lokalni NSi: Tudi nacizem se je rodil kot strah pred komunizmom

    Pred kratkim se je pod objavo poslanca Levice Mihe Kordiša na Facebooku odvila burna debata, ki je bila odziv na to, da so ameriški mediji govor prve dame ZDA Melanie Trump pospremili s komentarjem, da se je rodila v "komunistični Sloveniji". Gre za nastop Melanie in Donalda Trumpa, ameriškega predsednika, ki smo ga opisali v članku na tej povezavi (Melania Trump o zatiranju v socializmu in komunizmu). Pričakovano je bilo, da se bodo komentatorji in komentatorke kmalu obregnili ob partizane in domobrance. Nismo pa pričakovali, da se bo v debato vmešala celo lokalna izpostava stranke NSi in med drugim zapisala, da je bilo "domobranstvo posledica terorja s strani komunistčnih partizanov" in da "pomenilo predvsem branjenje lastnega". Grosupeljski del stranke NSi je šel s svojim nepoznavanjem zgodovine celo dlje in dodal, da se je "tudi nacizem rodil kot strah pred komunizmom". 

  • Darja Kocbek

    28. 2. 2019  |  Družba

    Beton, ki je še bolj problematičen od plastike, je za vodo druga najpogosteje uporabljena snov na svetu

    Beton je za vodo druga najpogosteje uporabljena snov na svetu. Če bi bila industrija cementa država, bi bila za Kitajsko in ZDA tretji največji povzročitelj izpustov ogljikovega dioksida. V časopisu Guardian trdijo, da je cement najbolj uničevalen material na svetu. Obenem pa je osnova za sodobni razvoj, saj milijardam ljudi zagotavlja streho nad glavo, varuje nas pred naravnimi nesrečami, zagotavlja infrastrukturo za zdravstvo, izobraževanje, transport, energijo, industrijo. A z betonom prav tako uničujemo rodovitno zemljo in habitate ter rekel, ko postavljamo jezove.

  • Damjana Kolar

    28. 2. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje 

    Tokrat priporočamo premiero predstave Mazohistka po romanu Katje Perat in v režiji Nejca Gazvode, gostovanje Nacionalnega baleta iz Marseilla in ICK Amsterdam z diptihom Pojavitev / Izginotje, avdiovizualno instalacijo Emila Memona z naslovom Three Steps to Madness. Social Sculpture and Other Short Stories,premiera Molièrove komedije Tartuffe v režiji Tina Grabnarja, projekcijo Eisensteinove neme mojstrovine Oklepnica Potemkin z glasbeno spremljavo avstrijskega dvojca Innode.

  • AS, STA

    27. 2. 2019  |  Politika

    Šarec sprejel Lebnov odstop, pričakuje pa tudi odstop šefa direkcije za infrastrukturo Topolka

    Predsednik vlade Marjan Šarec je na tiskovni konferenci danes ob 16. uri javnosti sporočil, da sprejema ponujeni odstop ministra za okolje in prostor Jureta Lebna. Povedal, da ministra Lebna in njegovo delo sicer izjemno ceni in da sta odločitev o odstopu sprejela z Lebnom skupaj. Poudaril je tudi, da pričakuje odstop Damjana Topolka, direktorja direkcije za infrastrukturo, in prevzem odgovornosti s strani vseh, ki so bili kakorkoli vpleteni v afero. Če odstopa Topolko ne bo ponudil sam, predsednik vlade pričakuje ukrepanje trenutne ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

  • Uredništvo

    27. 2. 2019  |  Družba

    Plestenjak z največ nominacijami za seksistično izjavo leta

    Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo vsako leto že tradicionalno podeljujeta bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Za bodečo nežo v obdobju 2018-2019 je nominiranih 28 izjav, ki so jih sodelujoči prijavili preko spletnega obrazca in za katere je delovna skupina presodila, da ustrezajo merilom seksističnega govora. Vzorec zato predstavlja le majhen del seksizma, ki ga širijo javno prepoznavne osebe v Sloveniji.

  • Žana Erznožnik, STA

    26. 2. 2019  |  Svet

    Severna Koreja prosi za pomoč

    Po podatkih Združenih narodov (ZN) je v Severni Koreji lačnih več kot 10 milijonov oziroma več kot 40 odstotkov prebivalcev. Pred današnjimi in jutrišnjimi pogajanji med predsednikom Združenih držav Amerike (ZDA) Donaldom Trumpom in predsednikom Severne Koreje Kim Jong Unom, je zato Severna Koreja agencije ZN prosila za pomoč. Iz Pjongjanga sporočajo, da jim primanjkuje 1,4 milijona ton hrane. Kot razloga za primanjkljaj navajajo sankcije ZN proti državi in že drugo zaporedno slabo letino, ki jo pripisujejo suši in poplavam.

  • Uredništvo

    27. 2. 2019  |  Politika

    Za Evropo brez fašizma s Tanjo Fajon, Milanom Kučanom in Kajo Širok

    Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) prireja omizje z naslovom ZA Evropo brez fašizma!, ki bo danes ob 18. uri v prostoru EDVARD na Igriški ulici 5 v Ljubljani. Dogodek je del aktivnosti Lokalno (Go Local), ki jo skupina S&D izvaja od oktobra 2017 in je namenjena interakciji z državljani v neformalnem, sproščenem okolju.

  • IK, STA

    27. 2. 2019  |  Politika

    Minister Leben ponudil svoj odstop. Ga bo premier Šarec sprejel?

    Premier Marjan Šarec bo danes popoldne javnosti sporočil svojo odločitev glede ponujenega odstopa ministra za okolje in prostor Jureta Lebna. Doslej se o očitkih glede naročila makete drugega tira, ki letijo tudi na Lebna, Šarec še ni jasno izrekel, saj je menil, da gre predvsem za stvar stranke SMC in prejšnje vlade. Leben pa se je včeraj odločil, da Šarcu ponudi svoj odstop, saj ne želi, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral dvom, ki se je zasejal glede makete. Prepričan je, da je projekt drugi tir kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu vodil dobro, zakonito, v skladu s pristojnostmi ter predvsem z veliko mero odgovornosti.

  • Uredništvo

    27. 2. 2019  |  Družba

    Na nacionalko se z novo oddajo vrača tudi Jonas

    Na TV Slovenija se je v teh dneh nanizalo kar nekaj povsem novih oddaj (denimo Zadnja beseda! in Joker). Komercialna konkurenca prav tako ne počiva, saj je nacionalki prevzela (sicer upokojenega) nekdanjega voditelja Odmevov Slavka Bobovnika, ki bo na Planet TV vodil kviz Milijonar, kar je presenetilo marsikaterega gledalca in gledalko. Presenečeni pa boste morda tudi nad novico, da se na nacionalno televizijo vrača Jonas Žnidaršič, ki bo ob sobotah vodil oddajo Kaj dogaja?. Začel bo že 9. marca ob 21.20. Kot je mogoče razbrati iz sporočila za javnost gre za nekakšno satirično oddajo.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2019  |  Kultura

    Pregled sodobnega slovenskega plesa

    Od 27. februarja do 2. marca bo v Ljubljani potekal 9. bienale sodobne slovenske plesne umetnosti Gibanica v organizaciji Društva za sodobni ples Slovenije, ki letos praznuje 25. letnico delovanja. Gibanica od leta 2003 predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa, tokrat v sestavi: Ivana Ivković (Hrvaška), Petra Pikalo (Slovenija) in Claire Verlet (Francija). Izmed 38 prijav so selektorice izbrale devet predstav v tekmovalni program ter eno v spremljevalnega. Izbrane predstave tekmovalnega programa se bodo potegovale za nagrado Gibanice 2019 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2019 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

  • Uredništvo

    26. 2. 2019  |  Družba

    Miša Molk: Ne da se mi. Gabi se mi.

    Voditeljica in nekdanja urednica razvedrilnega programa Miša Molk, ki jo mnogi še danes označujejo kot "prvo damo nacionalne televizije", je danes na Facebooku objavila pojasnilo, zakaj se tokrat ni prijavila na razpisa za mesto direktorice TV Slovenija. Rok za oddajo se je namreč iztekel včeraj ob polnoči. "Nisem se prijavila. Minilo me je. Pa še koga, ki pa je verjetno kaj več potegnil od odstopa," je začela svoje pismo in dodala, da je celotna RTV Slovenija trenutno, kar se vodstva tiče, na trhlih nogah, zato bi si morala tudi sama najprej "podpajsat bergle, potem pa takoj resetirati možgane, vendar ne na nulo, temveč na minus toliko in toliko". Dodala je, da tega pač ne bi bila zmožna.

  • Darja Kocbek

    26. 2. 2019  |  Politika

    Lahko v politiki uspeš brez stricev iz ozadja?

    Da niso posebej pametni, je ena od prvih stvari, ki jih opazi, kdor poroča o ameriških politikih. Da so vrhunski šahisti, je čisti mit, rezultat preveč novinarskih hagiografij kot je Game Change in hollywoodskih fantazij, kot sta Hiša iz kart in Zahodno krilo. Povprečnega ameriškega politika bi v namizni igri Dama premagala gorila. Na položaju so običajno iz samo enega razloga: tja jih je poslal nekdo, ki ima denar, večinoma zato, da vložijo in glasujejo za enega ali dva zakona, ki ju potrebuje za lastne koristi, v reviji Rolling Stone piše Matt Taibbi.

  • Damjana Kolar

    26. 2. 2019  |  Kultura

    Berlinski zid in drugi zidovi med nami 

    Od 27. februarja do 9. marca bo potekal 16. festival Literature sveta - Fabula, ki velja za največji in najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in širši regiji, v zadnjih letih pa je v Slovenijo privabil številne sodobne klasike. V fokusu letošnjega festivala in slovenskih prevodov knjig osrednjih gostov je tema Zidovi med nami, ki po besedah umetniške vodje festivala Mance G. Renko ni povezana le s 30. obletnico padca berlinskega zidu, ampak tudi z zidovi med resničnostjo in fikcijo, preteklostjo in sedanjostjo, zidovi med kulturami, med čustvi ljudi, ki se le s težavo sporazumevajo in nenazadnje tudi s pravimi zidovi, ki zaznamujejo našo arhitekturno krajino.

  • IK, STA

    25. 2. 2019  |  Kultura

    Film Bohemian Rhapsody prejel štiri oskarje, po tri pa Zelena knjiga, Roma in Črni panter

    Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je včeraj na 91. podelitvi filmskih nagrad oskar odmerila štiri pozlačene kipce biografskem filmu o glasbeni zasedbi Queen in njenemu pevcu Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody, za najboljši film pa je bil izbran celovečerec Zelena knjiga, ki je sicer prejel še dva druga oskarja.

  • Darja Kocbek

    25. 2. 2019  |  Družba

    Bo Applov Netflix za novice res rešil digitalno novinarstvo?

    Ameriški tehnološki koncern Apple namerava vzpostaviti »Netflix za novice«. Za pavšalno plačilo namerava naročnikom prek brezplačne aplikacije ponujati vsebino več večjih časopisov in revij. Novo ponudbo namerava predstaviti na posebnem dogodku marca. Naročnina naj bi znašala 10 dolarjev na mesec. Sidin Vadukut v The National piše, da je na prvi pogled ta načrt razumen, če pa ga pogledamo malo podrobneje, hitro postane jasno, zakaj so medijske družbe in njihovi zaposleni zaskrbljeni. Apple namreč namerava obdržati zase kar 50 odstotkov denarja od naročnine. Wolfgang Blau, predsednik družbe Conde Nast International, je cinično tvitnil, da ima Apple novinarstvo očitno tako rad, da medijskim hišam ponuja še slabši dogovor, kot ga je ponudil glasbeni industriji. Od naročnine za glasbo namreč obdrži "zgolj" 30 odstotkov.

  • Uredništvo

    25. 2. 2019  |  Družba

    Bobovnik: Če kaj znam, znam zastavljati vprašanja

    Licenčni TV kviz Milijonar, ki se je v Sloveniji pred leti predvajal tudi pod imenom Lepo je biti milijonar, je že 20 let na sporedu televizijskih hiš po vsem svetu. Na naše male zaslone se vrača 4. marca, in sicer na komercialno televizijo Planet. Format petnajstih vprašanj, na katera morajo tekmovalci pravilno odgovoriti na poti do denarnih nagrad, ostaja nespremenjen. Novost pa je, da bo tekmovalke in tekmovalce pri tem vodil pred kratkim upokojeni televizijski voditelj, ki je še nedavno vodil informativno oddajo Odmevi na nacionalni televiziji. 

  • Damjana Kolar

    25. 2. 2019  |  Kultura

    Kaj se dogaja na temni strani mesta?

    V Kinu Šiška bo 25. februarja ob 20.00 slovenska premiera projekcije in performansa Unknown Fields: Zgodbe s temne strani mesta. Studio Unknown Fields Division iz dela, nastalega na njihovih odpravah izdeluje provokativne predmete in filme, skozi katere raziskuje razpršene pripovedi, ki se združijo v podobo sodobnega mesta. Njihovi filmi vključujejo dokumentarno snemanje, animacijo in infografije, ki jih spremlja komentar in predavanja članov kolektiva.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Uvodnik

    Zmaga neke ideologije

    Velika priljubljenost predsednika vlade Marjana Šarca, njegove stranke in vlade si zasluži resnejšo obravnavo: to, kar vidimo, ni popularnost, ni všečnost, ampak je uspeh ideologije neke oblasti, ki se je zelo dobro ulegla na razmere v družbi. Da bomo razumeli, kaj se dogaja, bo treba uporabljati politična in ideološka očala, ne trženjskih ali kakšnih drugih, ki so jih ta teden na plano klicali mediji. Za politiko in ideologijo gre. Mimogrede: TV Slovenija postaja res bizaren medij. Naroči raziskavo pri Ninamedii, potem pa v Odmevih priredi trganje te raziskave na koščke. Pripravi izbor popevke za Evrovizijo, potem pa gostje v Odmevih razpravljajo, ali je bilo vse skupaj lažirano. Kdo na tem svetu to počne? Kdo sebe daje ves čas v nič in pri tem še misli, da je dober?

  • Izak Košir

    22. 2. 2019  |  Politika

    Radio Mladina: Ozadje slovenskih interesov pri vprašanju Venezuele

    Zakaj slovenska vlada podpira ameriške gospodarske interese v Venezueli? Pojasnjuje novinar Mladine Borut Mekina. Prisluhnite pogovoru! Več pa v članku Poklon Ameriki >> #Mladina8

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/579483012&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Politika

    Zakaj slovenska vlada podpira ameriške gospodarske interese v Venezueli?

    Venezuela je daleč. Druga celina, drug svet. Če bo tam izbruhnila vojna, nov Irak, če bo tam potrebna še ena humanitarna intervencija, to ne bo naš problem. Če si zaradi Venezuele, ki je ne poznamo, malce zatisnemo oči, pozabimo na naša načela in iz tega potegnemo še kak dobiček, ne bo škode. Venezuela res ne more postati notranjepolitično vprašanje, je ta mesec dejal zunanji minister Miro Cerar presenečeno. Toda Venezuela je bližje, kot se nam zdi. In v to novo krizo je Slovenija vpletena bolj, kot je videti na prvi pogled.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Politika

    Venezuelski veleposlanik za Mladino: Nočemo vojne. Se bomo pa branili.

    Jesse Alonso Chacón Escamillo je veleposlanik Venezuele na Dunaju, ki je pristojen tudi za Slovenijo. Bil je eden ključnih sodelavcev Huga Cháveza, je tudi nekdanji visoki vojaški oficir, pravosodni minister, minister za notranje zadeve in minister za telekomunikacije in informacije v venezuelski vladi. V Ljubljani se je udeležil dogodka Slovenija v podporo Venezueli.