• Damjana Kolar

  30. 3. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  V četrtek bo v Slovenski kinoteki projekcija nemega filma 14 kolutov, ki ga bo v živo spremljal kvartet ZOC. V petek bo v Kinu Šiška bo nastopila irska kantavtorica Lisa Hannigan, ki bo predstavila najnovejši album At Swim. V Galeriji Božidarja Jakca bodo odprli retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja, v Galeriji Vžigalica pa razstavo slovensko-švicarskega umetniškega tandema Velija in Amosa. V K4 bodo v soboto nastopili kamniški raperji Matter.  

 • Staš Zgonik

  29. 3. 2017  |  Družba

  Ošpice na novem pohodu

  Februarja lani so v Romuniji izbruhnile ošpice. Izbruh še vedno traja, od takrat pa je zbolelo že 3800 ljudi. 17 otrok je umrlo.

 • Darja Kocbek

  29. 3. 2017  |  Svet

  Avtorja člena v lizbonski pogodbi, ki omogoča izstop iz EU, brexit žalosti

  Britanski upokojeni diplomat Lord Kerr, avtor člena 50 lizbonske pogodbe, na podlagi katerega države lahko izstopijo iz EU, pri pisanju ni pričakoval, da bo njegova država tista, ki ga bo uporabila. Člen s postopkom za izstop iz EU je napisal v prvi polovici prejšnjega desetletja, ko je bila v pripravi evropska ustava, ki je padla na referendumih na Nizozemskem in Franciji. Po tej zavrnitvi je bila sprejeta lizbonska pogodba in člen 50 je ena od določb, ki so jo vzeli iz zavrnjene ustavne pogodbe.

 • Damjana Kolar

  29. 3. 2017  |  Kultura

  Pretresljiv prikaz propada mlade ženske

  V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 1. aprila ob 19.30 gostovalo SLG Celje z dramo Rose Bernd (1903), nemškega pisatelja in dramatika Gerharta Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik. Drama, v kateri spremljamo zgodbo mlade ženske, ujete v tradicionalno in zaprto okolje, ki zaradi svojih nekonvencionalnih, za družbo nesprejemljivih dejanj pade v nemilost okolice, je pretresljiv prikaz propada mlade ženske, ki si od življenja želi več, kot ji nameni družba, v katero je vpeta.

 • Darja Kocbek

  28. 3. 2017  |  Svet

  Senator Sanders se vrača

  Senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je politik z največ podpore v ZDA, je napovedal, da bo po zavrnitvi predloga predsednika Donalda Trumpa za odpravo zdravstvene reforme Baracka Obame pripravil svoj predlog zakona. Napovedal je, da je pri pripravi zakona, ki bi zagotovil »zavarovanje za vse«, pripravljen sodelovati tako s svojo demokratsko stranko kot z republikanci. Po Sandersovih besedah bi ZDA morale po zgledu drugih industrijskih držav zagotoviti, da bi zdravstveno zavarovanje postalo pravica za vse.

 • Klemen Košak

  24. 3. 2017  |  Mladina 12  |  Politika

  Sam si si kriv!

  Oseba, katere ime ni tako pomembno kot težava, na katero opozarja, je pred kratkim po več letih šla prvič k zdravniku, tam pa so jo presenetili z zahtevo, naj stroške storitve poravna iz svojega žepa. Ta oseba si v času, ko je bila samostojni podjetnik, ni plačevala zdravstvenih prispevkov, zaradi česar Zavodu za zdravstveno zavarovanje dolguje več kot štiri tisoč evrov. Ko je zaprla status samostojnega podjetnika, pa je vplačevala v zdravstveno blagajno, prepričana, da si s tem zagotavlja tudi zdravstveno zavarovanje.

 • Damjana Kolar

  28. 3. 2017  |  Kultura

  Arhitekturna fotografija Damjana Galeta

  V Galeriji Jakopič v Ljubljani bodo danes, 28. marca ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Arhitekt svetlobe. Gre za prvo retrospektivno razstavo arhitekturne fotografije Damjana Galeta (1946-1993) – arhitekta, ki je med letoma 1974 in 1993 ustvaril impozanten fotografski opus, ki zajema interpretacije sodobne slovenske arhitekture, baroka na Slovenskem ter arhitekture Jožeta Plečnika, še posebej Plečnikovih stebrov, s katerimi je postal redni gost razstav doma in v tujini. Če Janez Kališnik velja za pionirja arhitekturne fotografije pri nas, je Damjan Gale tisti fotograf, ki je omogočil teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru. 

 • Darja Kocbek

  27. 3. 2017, 06:00  |  Svet

  Zakaj Trump povečuje že tako največjo vojsko na svetu?

  Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem predlogu proračuna predlagal zmanjšanje postavk za varstvo okolja za 31 odstotkov, zdravje in pomoč revnim za 18 odstotkov in za pomoč revnim tujim državam za 28 odstotkov. Večino tega denarja je prerazporedil za vojsko, ki ji namerava proračun povečati za 54 milijard dolarjev. Po Trumpovih besedah mora biti »varnost naših ljudi prva prioriteta vlade, ker brez varnosti, ni blaginje«. Predlaganje povečanje proračuna za vojsko je po njegovih besedah »eno največjih povečanj postavke za nacionalno obrambo v zgodovini ZDA«.

 • Damjana Kolar

  27. 3. 2017  |  Kultura

  Pozabljeni junaki delavskega razreda

  V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 28. marca ob 21.00 slovenska premiera dokumentarnega filma Proletariat na poti v raj v režiji Marka Cvejića, ki je nastal v srbsko-slovenski koprodukciji Mandragora filma iz Zrenjanina in Luksuz produkcije iz Krškega. V dokumentarcu so predstavljene zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe. Film dokumentira vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v Zrenjaninu, ki je bil nekoč eden najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. 

 • Anja Filippini, London

  27. 3. 2017  |  Svet

  Pohod proti brexitu 

  V Londonu se je odvil pohod na parlament v podporo obstanku Velike Britanije v Evropski uniji (EU).  ​​​​​​​​

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  24. 3. 2017  |  Mladina 12  |  Uvodnik

  Kdo tepe protestnike?

  Nasilni policisti? Pretepamo protestnike? Do sem smo prišli pod vlado Mira Cerarja?

 • Borut Mekina

  24. 3. 2017  |  Mladina 12  |  Ekonomija

  Ekonomska samostojnost za telebane

  Leta 2012 smo iz Hrvaške uvozili 119 ton klobas in njim podobnih suhomesnih izdelkov. Po odprtju meja, ob vstopu Hrvaške v EU julija 2013, se je uvoz klobas iz Hrvaške povzpel na 145 ton letno. Leta 2015 smo iz Hrvaške uvozili 475 ton klobas. Lani, kažejo najnovejši podatki statističnega urada, pa že 757 ton. Na šestkratni skok uvoza klobas in suhih izdelkov iz Hrvaške v zgolj štirih letih je sicer vplival padec administrativne meje, a zares visok skok teh statistik sovpada s trenutkom, ko smo Mercator prodali Agrokorju. Eno najpomembnejših podjetij znotraj koncerna Agrokor je namreč največji hrvaški proizvajalec mesnih proizvodov PIK Vrbovec. Zaradi česar v Agrokorju njihovo prodajo po svoji trgovinski mreži spodbujajo. Tako deluje trgovina. Kdor kupi trgovino, kupi trg. In to življenjsko najpomembnejši segment trga.

 • Damjana Kolar

  25. 3. 2017  |  Kultura

  Tretja edicija festivala na temo strpnosti

  V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana bo med 26. marcem in 1. aprilom potekal 3. mednarodni festival Hiša strpnosti. Program festivala se dotika pomembnih tem, ki so ključne za obravnavo v današnji družbi in obsega filmska dela, s katerimi želijo organizatorji spodbuditi večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter spoštovanja do različnosti v družbi, ki je vse bolj prežeta z moralno krizo in krizo vrednot. 

 • Klemen Košak  |  foto: Uroš Abram

  24. 3. 2017  |  Mladina 12  |  Ekonomija

  Dr. Marko Kržan, sociolog in politični delavec

  Marko Kržan je doktor sociologije, a si je želel, da ga opišemo kot političnega delavca. »Rad bi rehabilitiral ta izraz,« pravi. Z njim smo se pogovarjali, ker je pred kratkim izšla njegova knjiga z naslovom »Marxova teorija vrednosti in razredov«. Napisal jo je na podlagi disertacije, s katero je doktoriral na ljubljanski filozofski fakulteti, in se najizčrpneje ukvarja s transformacijskim problemom. Gre za vprašanje znotraj marksistične teorije o tem, kako se vrednosti blaga spreminjajo v cene in presežne vrednosti v dobiček, vendar knjiga ni suhoparna akademska razprava. Rešitev transformacijskega problema je pomembna pri dokazovanju izkoriščanja v kapitalizmu in je tako podlaga za razbijanje vladajoče ideologije ter načrtovanje boljše družbe. »Kritika kapitalizma je pogoj za nastanek družbe, v kateri ne bomo živeli zato, da delamo, ampak bomo delali tako, da bomo lahko bolje živeli in preprečili okoljsko katastrofo,« so pri založbi Sophia predstavili knjigo. Kržan sicer hodi v službo v državni zbor, kjer je strokovni sodelavec poslanske skupine Združena levica.

 • Kako je nastal Laibach

  Leta 1979 se je v Sloveniji – ob »šestdesetletnici ustanovitve Zveze komunistov Jugoslavije, združenih sindikatov in SKOJ« – odvrtela velika, pompozna, masivna samozaščitna akcija »Nič nas ne sme presenetiti«. Tovrstne samozaščitne akcije – simulacije izrednih razmer (nesreča, katastrofa, vojna, invazija ipd.) – so imele, kot so tedaj rekli, »množičen, politično-mobilizacijski pomen«, preverjale so »obrambno-varnostno pripravljenost« in krepile »poglabljanje podružbljenih odnosov na področju ljudske obrambe in družbene samozaščite«. Te akcije, ki so preverjale budnost najširših ljudskih množic, so vedno znova potrdile, da je ljudstvo budno in pripravljeno, da ga torej ne more nič presenetiti. Niti zunanji niti notranji sovražnik.

 • Damjana Kolar

  24. 3. 2017  |  Kultura

  REJVikend

  V Kibli Maribor bo v petek nastopila Trick-C, pionirka slovenske elektronike in prva dama slovenskega techna. Leta 2007 je ustanovila projekt Urban Divas, družbeno angažirano mednarodno pobudo za osebni razvoj in promocijo talentov, ki je tako postal dom in odskočna deska za številna mlada, nadarjena in motivirana dekleta kot tudi osnova za gostovanja uglednih umetnic. Na odru se ji bo pridružila mlada, nadarjena DJ-ka iz Zagreba – Teychee (aka Insurgency Industrie). V K4 bo gostovala ekipa SOLVD z nastopi Alex Ranerra, Evidenta in DJ dvojca Bossu. Na Metelkovi se bodo predstavile štiri najmočnejše slovenske drum’n’bass ekipe z gostoma iz založb Eatbrain in Viper.

 • Staš Zgonik

  23. 3. 2017  |  Družba

  Konopljini vršički na recept

  Zdravniki bodo po novem lahko na podlagi jasnih in strogih strokovnih smernic bolnikom predpisovali ne samo izvlečke iz konoplje, kar je vlada omogočila lani jeseni, temveč po novem tudi neobdelane vršičke rastline. Rastlina konoplja je končno uvrščena v drugo skupino prepovedanih drog, ki se jim priznava uporabnost v medicini. V to skupino je že vrsto let na primer uvrščen tudi kokain.

 • Darja Kocbek

  23. 3. 2017  |  Politika

  V Avstriji podjetja spet kupujejo domači kupci

  Leto 2016 je bilo v Avstriji tretje zapored, ko se je povečalo število nakupov podjetij s strani domačih kupcev. Število nakupov podjetij z avstrijsko udeležbo se je lani povečalo za 18 odstotkov na 390, poroča Der Standard. Na podlagi do zdaj napovedanih nakupov izvedenec podjetja Boston Consulting Tibor Merey tudi letos pričakuje vsaj »aktivno prvo četrtletje«.

 • Damjana Kolar

  23. 3. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  V četrtek na redni spored slovenskih kinematografov prihaja dokumentarni muzikal Dan osvoboditve o zgodovinskem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji. V petek bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana koncert šansonov Svetlane Makarovič z gosti. V soboto bo v Kinu Šiška nastopila Michelle Gurevich (Chinawoman), ki bo predstavila zadnji album New Decadence. V nedeljo bo v Mini teatru otvoritev mednarodnega festivala Hiša strpnosti, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center, s katerim želijo spodbuditi večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter spoštovanja do različnosti v družbi, ki je vse bolj prežeta z moralno krizo in krizo vrednot.

 • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

  22. 3. 2017  |  Politika

  Deportacija

  Zjutraj je skupina protestnikov poskušala ustaviti deportacijo družine Korba-Sulejman na Hrvaško, ker so slovenski pravosodni organi odločili, da družina v Sloveniji ne more zaprositi za azil. To so storili kljub temu, da je bil otrok rojen v Sloveniji in da ima njegova mati zdravstvene težave.

 • Uredništvo

  22. 3. 2017  |  Politika

  Brez komentarja

  Spoštovani, z veseljem vas vabiva, da se nam pridružite na ustanovnem kongresu stranke Glas za otroke in družine – stranke, ki Sloveniji prinaša nov zagon in optimizem. Ustanovni kongres bo na materinski dan, v soboto, 25. marca 2017 v Jurjevi dvorani v Stari Loki, Stara Loka 64, 4220 Škofja Loka. Metka Zevnik in Aleš Primc, predstavnika iniciativnega odbora

 • Darja Kocbek

  22. 3. 2017  |  Svet

  V Uberju se kopičijo problemi in odstopi

  Predsednik ameriškega ponudnika prevozov prek mobilne aplikacije Uber Jeff Jones je v nedeljo odstopil s položaja. Drugi mož družbe za glavnim izvršnim direktorjem Trevorjem Kalanickom je položaj pol leta po imenovanju zapustil, ker se ni strinjal s načinom vodenja v tem podjetju. Kalanick je v pismu zaposlenim dejal, da so Jonesa razburili načrti, po katerih bi družba imenovala izvršnega direktorja za poslovanje, ki bi bil po položaju nad njim.

 • Uredništvo

  22. 3. 2017  |  Družba

  Miro Cerar, al’ še spiš?!

  "Se tudi tebi zdi, da naša Vlada prisluhne le interesom fosilne industrije in velikih energetskih igralcev, pred pozivi ljudi pa si zatiska ušesa? Morda je čas, da smo malce glasnejši!" pozivajo organizatorji protesta, ki bo 29. marca pred vladno palačo. 

 • Uredništvo

  21. 3. 2017  |  Politika

  Gorenak in kondomi 

  "Hvala lepa. V začetku je nastalo malo nerodne situacije, ko sem govoril o kondomih, pa mislim, da je gospod predsednik mislil, da se hecam. Glejte, v javnem naročilu Ministrstva za notranje zadeve iz januarja letos ste naročili in kupili 1350 kondomov za migrante. Oprostite! Oprostite! Ampak, gremo po vrstnem redu. V Republiki Sloveniji, po poročilu Računskega sodišča zapravimo 1936 evrov na enega prosilca za azil. Na enega prosilca za azil. S tem, da je minimalna plača, kot veste, tam okoli 660 evrov ali minimalna pokojnina za polno delovno dobo 440 evrov.  Seveda boste rekli, da so tu štete plače in vse ostalo, seveda so štete, ampak če prosilcev za azil ne bi bilo, tam zaposlenih ne bi bilo. Potem bi bil strošek nič. Tako pa je strošek 1963 evrov," je v svojem govoru, ki ga je zabeležil tudi Parlameter, poudaril Vinko Gorenak.

 • Izak Košir, STA

  21. 3. 2017  |  Kultura

  Danes je svetovni dan poezije

  Po svetu bo danes odzvanjala pesniška beseda. Na pobudo Unesca je namreč 21. marec svetovni dan poezije. Po mnenju generalne direktorice organizacije Irine Bokove ima poezija moč, ki nima tekmeca. "To je moč, ki nas predrami iz vsakdanjika, da bi nas opomnila na lepoto, ki nas obdaja, in na trdoživost človeškega duha," je zapisala v poslanici.

 • Staš Zgonik

  17. 3. 2017  |  Mladina 11  |  Družba

  V Nuklearno elektrarno Krško so vgradili del, ki je bil natisnjen s 3-D tiskalnikom

  Vodna črpalka požarnega sistema v Nuklearni elektrarni Krško ima prav poseben del. Na prvi pogled ne gre za nič nenavadnega: kovinski rotor premera približno 10 centimetrov, katerega naloga je vzdrževanje nadtlaka v protipožarnem sistemu. Poseben pa je način njegove izdelave. Gre namreč za prvi del, vgrajen v katero koli jedrsko elektrarno na svetu, ki je bil izdelan s pomočjo dodajalne proizvodnje oziroma tako imenovanega 3-D tiska.

 • Damjana Kolar

  21. 3. 2017  |  Kultura

  Monument Luni in zvezdam na Ljubljanskem gradu

  Po uspešnem enomesečnem gostovanju na Trgu republike decembra leta 2015, se Moonolith-Monument Luni in zvezdam Martina Briclja Barage, seli na Ljubljanski grad. Za tokratno priložnost so razvili dnevno interaktivno verzijo Moonolitha, ki se odziva na premike ljudi skozi surround sound zvočni sistem. Na odprtju instalacije 21. decembra ob 19.00 bo nastopil francoski glasbeni producent, umetnik in avtor zvočne podobe Moonolitha Eric Raynaud-Fraction.

 • 20. 3. 2017  |  Svet

  V Franciji si želijo sprememb, a ne s skrajno desnico

  Po Nizozemcih bodo prihodnji mesec odšli na volišča še Francozi, ki bodo odločali, kdo bo nov predsednik države. Ekonomist Ludovic Subran v die Welt piše, da je za Francijo izgubljeno desetletje, ko govorimo o gospodarski rasti, zaposlenosti in naložbah. Zaradi tega so razmere ugodne za širjenje populizma.

 • Peter Petrovčič

  17. 3. 2017  |  Mladina 11  |  Politika

  Žaljenje po evropsko in po slovensko

  Poljski evropski poslanec Janusz Korwin-Mikke, ki je prejšnji teden dejal, da je prav, da so ženske plačane manj kot moški, saj so »šibkejše, manjše in manj inteligentne kot moški«, bo za svoje besede kaznovan. Zasegli mu bodo dnevnice za trideset dni (9210 evrov), deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta. Čeprav je kazen med najvišjimi izrečenimi, poslanca, ki je bil v preteklosti zaradi svojih izjav kaznovan že večkrat, ne bo utišala. Temu niti ni namenjena. Bo pa v prihodnje morda včasih razmislil, preden bo kaj izrekel, drugi poslanci »brez dlake na jeziku« pa tudi.