• Darja Kocbek

  6. 6. 2018  |  Politika

  Zaradi Janše se je Slovenija znašla na naslovnici časnika The New York Times

  Z zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah je trdorokec Janez Janša pripeljal do oblasti desničarski populizem v še eni evropski državi. Za to se lahko zahvali tudi predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbanu, ki ga je med kampanjo podprl in opozarjal, da se bo na volitvah odločalo o »preživetju slovenskega naroda«, poroča New York Times. Orban je postal junak skrajne desnice s svojimi odkritimi napadi na liberalno demokracijo. Enako kot njegova osebna podpora je pomembna podpora njegovih prijateljev.

 • Uredništvo

  6. 6. 2018  |  Družba

  Oglejte si videoposnetek, kaj se je v resnici zgodilo med policistom in vrhovnim sodnikom 

  Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja je časnik Dnevnik danes prejeli videoposnetek varnostnih kamer na ljubljanskem sodišču na Tavčarjevi, od koder je decembra lani vrhovni sodnik Jan Zobec poročal o napadu pravosodnega policista. Zobec je takrat potožil, da mu je policist »odvzel prostost«, se do njega vedel grobo in ga ponižal. Dogodek je ocenil za napad izvršilne na sodno vejo oblasti, dogodek pa ga je tako šokiral, da se je počutil slabo. Napovedal je, da bo zaradi strahu do nadaljnjega ostal doma. Že na kraju dogodka pa je pravosodnemu policistu grozil, da bo ostal brez službe. »Ravnanje pravosodnega policista je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno,« pa so zatrdili na pravosodnem ministrstvu, potem ko je komisija ugotovila, da nad sodnikom ni bila uporabljena prekomerna sila, ter da je pravosodni policist postopal pravilno, poroča Dnevnik.

 • Uredništvo

  6. 6. 2018  |  Družba

  Metelkova v plamenih

  "Danes ponoči, ob 3:30 uri smo prejeli klic, da gori lokal na Metelkovi ulici v Ljubljani. Izvozili smo s štirimi gasilskimi vozili, alarmirali smo tudi prostovoljno gasilsko enoto Ljubljana-Mesto," so zapisali na spletni strani gasilske brigade Ljubljana.

 • Uredništvo

  6. 6. 2018  |  Politika

  Šarec, Jerovšek in slovnica

  Ping pong na Twitterju >> 

 • Damjana Kolar

  6. 6. 2018  |  Kultura

  Ponovno lahko obiščete the lovest

  V Ravnikar Gallery Space Ljubljana bodo 8. junija ob 18.00 odprli razstavo vizulnega umetnika JAŠE z naslovom the lovest, revisited, ki bo predstavila izbrane umetniške plakate projekta the lovest, ki je med letoma 2011 in 2014 potekal v Moderni galeriji. Ob 21.00 bo v Kinu Šiška sledila še premiera dokumentarnega filma o projektu v režiji Maše Nonković in JAŠE.

 • Uredništvo

  4. 6. 2018  |  Politika

  V slogu zloglasnih brezplačnikov po volitvah ugasnil tudi Škandal24

  Še niti eno leto ni minilo in je vrata že zaprl stranki SDS naklonjen tabloidni tednik Škandal24, katerega prihod je lani septembra veselo naznanil tudi Janez Janša. Ukinitev tiskane edicije so v časniku naznanili zgolj s kratko vestico, kjer je urednica Marjanca Scheicher zapisala zgolj to, da "druženje končano" in da bo od zdaj naprej (brezplačno) delovala le spletna stran Skandal24.si. Tednik, ki ga je izdajala družba Nova obzorja d.o.o., katere lastnika sta SDS in madžarsko ter njenemu premieru naklonjeno podjetje Ripost, je bil plačljiv in na voljo za skromen znesek evra in pol. Njegova urednica Marjanca Scheicher je (bila) hkrati novinarka in voditeljica tudi na »strankarski« televiziji Nova24TV, v preteklosti pa je napisala nekaj knjig, na primer o pornesi La Toyi ter štajerskem »slavčku« Damjanu Murku. Časnik pa je slovel predvsem po tem, da se pisci pod svoje članke niso podpisovali in da so uporabljali fotografije dostopnih fotogalerij.

 • Darja Kocbek

  5. 6. 2018  |  Politika

  Alpski orbanizem

  Močne vlade svojo notranjo politiko podrejajo zunanji politiki. Šibke države počnejo obratno: njihova notranja politika obvladuje zunanjo politiko. Priprave avstrijske vlade na predsedovanje svetu EU v drugi polovici letošnjega leta kažejo, da notranja politika obvladuje zunanjo, na portalu Euractiv piše avtorica in novinarka Barbara Toth.

 • Gospa profesor

  V razgretem tednu pred volitvami se je zgodilo nekaj, kar razgalja značilno simptomatiko sedanjega zgodovinskega trenutka. Na dolgo pričakovano gesto solidarnosti z ženskim delom zaposlenih in študentk na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani se je vsula toča strahov, jezikovnih dovtipov in odkritih predsodkov, ki bi bili, vsaj večinoma, če bi šlo zgolj za nesporazum, skrajno smešni. A ni šlo za nesporazum in zadeva ni prav nič smešna.

 • IK, STA

  5. 6. 2018  |  Kultura

  Film o škandalu Weinstein, ki je sprožil gibanje #MeToo

  Režiser Brian De Palma je izjavil, da piše "grozljiv" scenarij, vezan na škandal okoli nekdanjega hollywoodskega filmskega producenta Harveyja Weinsteina, obtoženega več kaznivih spolnih dejanj. "Poznam veliko ljudi, ki so v zgodbo vpleteni," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal De Palma in dodal, da je v minulih letih slišal mnogo zgodb.

 • Damjana Kolar

  5. 6. 2018  |  Kultura

  Manipulacije zgodovine in sledovi vsakdanjega življenja

  V KC Tobačna 001 v Ljubljani sta na ogled razstavi Anne Zvyagintseve in Nikite Kadana iz Ukrajine, ki sta nastali po njuni dvomesečni rezidenci v Ljubljani. Za umetniško prakso ukrajinskega umetnika Nikite Kadana velja, da nas izpostavlja premisleku o manipulacijah zgodovine, ki se odvijajo v sodobnem političnem in kulturnem diskurzu. Opus Anne Zvyagintseve pa spominja na intuitivni dnevnik, v katerem s skulpturami, risbami in videi beleži sledove vsakodnevnega življenja. Kustosinja razstav je Alenka Gregorič.

 • Kaj pomeni Janša na oblasti?

  Se še spomnite Tomaža Majerja? Danes SDS po svojih medijih, jumbo plakatih, videooglasih in objavah na socialnih omrežjih svari pred begunci. Leta 2011 so v SDS trdili, da so branik pred Neslovenci. Tomaž Majer je bil prototip današnjih avtorjev v Novi24, anonimni pisec, ki je na spletni strani SDS »razkril,« da so Zorana Jankovića izvolili Neslovenci, priseljenska populacija iz blokovskih naselij, ki so jih iz štabov usmerjali »državljani srbskega porekla«. Pred še več leti so bili za sovražnike naše države razglašeni izbrisani, »komunistična kontinuiteta«, »tranzicijska levica«, »dediči Zločina«. Če gremo še dlje v zgodovino, do prvih volitev v državni zbor leta 1992, bomo naleteli na Janševo besedilo »Interpretacija volitev decembra 1992«. Janševa tedanja stranka je komajda prišla v parlament. Krivca za svoj poraz je Janša tedaj našel v Neslovencih. Za vse stranpoti slovenske politike naj bi bili krivi »novi državljani« in »državljani srbskega porekla«, ki so tedaj volili Združeno listo.

 • Grega Repovž

  3. 6. 2018  |  Politika

  Kaj bo (lahko) naredil Marjan Šarec?

  Nastop Janeza Janše je že nakazal taktiko, ki jo nameravata ubrati s predsednikom republike Borutom Pahorjem: če jima bo uspelo manever izpeljati, bo Janša tako ali drugače zavrnil Pahorjevo ponudbo, naj prvi poskusi sestaviti vlado, pravico do »prve noči« pa bosta zaradi domnevnega zavračajočega odnosa ostalih strank do SDS prepustila Marjanu Šarcu, predsedniku druge največje parlamentarne stranke prihodnjega mandata. Taktika ni nelogična: sveže razdeljena nova mesta v državnem zboru bodo namreč – in to smo videli že v nastopih – dvignila želje in samozavest vseh strank, zato bodo pogajanja zelo težka. Poleg tega: na eni strani se bo pogajal Šarec z ekipo neizkušenih svetovalcev, na drugi strani pa strankarski voditelji, ki so tovrstna pogajanja videli že velikokrat. Šarec je podoben Zoranu Jankoviću: stavi na svojo vednost in domnevno sposobnost, da z »moško roko« odpelje stvari. In bolj kot se bo zapletalo, vsakodnevni komentator dogajanja bo namreč Janez Janša, bolj bo predsednik SDS deloval državniški in moder.

 • IK, STA

  4. 6. 2018  |  Politika

  Ljubljana je volila Levico

  Zmagovalka včerajšnjih parlamentarnih volitev stranka SDS je slavila v vseh osmih volilnih enotah in tudi večini volilnih okrajev. Najbolj prepričljivo so jo podprli volivci v volilni enoti Celje, najmanj volivcev pa je prepričala v volilni enoti Postojna. Le v nekaterih od 88 volilnih okrajev so volivci več glasov kot SDS namenili LMŠ, SD oziroma Levici.

 • Uredništvo

  3. 6. 2018  |  Politika

  Janševa SDS zmagovalka volitev

  Na osmih parlamentarnih volitvah je 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo med 25 strankami in njihovimi 1.636 kandidati. V parlament se bo po podatkih vzporednih volitev, ki jih je opravil Inštitut Mediana, uvrstilo devet strank. Največ sedežev je osvojil SDS, kar 25, drugouvrsščeni LMŠ 13, SMC in Levica 10, SD 9, NSi 7, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS 5, SNS pa 4.

 • Darja Kocbek

  4. 6. 2018  |  Politika

  EU čaka soočenje z različnimi tipi populistov

  S prisego nove italijanske vlade pod vodstvom Giuseppeja Conteja se bo območje z evrom prvič po njegovi vzpostavitvi leta 1999 soočilo z vlado v eni od glavnih članic, ki odločno nasprotuje mnogim njegovim pravilom in politikam. Vodja Severne lige Matteo Salvini se je uklonil zahtevi, da ne more biti minister za gospodarstvo nekdo, ki javno zagovarja izstop Italije in območja evra, še vedno pa skupaj z vodjo Gibanja petih zvezd Luigijem Di Maiom odločno vztraja pri spremembi gospodarskih pogodb EU ter odpravi politike varčevanja. V Bruslju, Berlinu in Frankfurtu temu odločno nasprotujejo. John Cassidy v New Yorkerju piše, da za zdaj ni videti, da bi katera stran bila pripravljena od svojih stališč odstopiti.

 • Grega Repovž

  3. 6. 2018  |  Družba

  Najhujše zlo je to, da se delaš, da nimaš nič s tem

  V sodobni povojni zgodovini v Evropi še nikoli nismo bili bliže rekonstrukciji najhujših režimov iz prejšnjega tisočletja. Živi mrtveci hodimo po Evropi.

 • Ivana Djilas

  3. 6. 2018  |  Družba

  Ko rečejo prekleti čefurji

  Ko rečejo prekleti čefurji, to sem jaz.

 • Damjana Kolar

  4. 6. 2018  |  Kultura

  Spregledane zgodbe z vsega sveta

  Med 6. in 10. junijem bo Izola prizorišče 14. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema, od 1. do 20. junija pa bodo s festivalom satelitsko utripala tudi Ljubljana, Koper, Tolmin, Sežana in Idrija. Z izborom filmov na festivalu se po besedah selektorice filmskega programa Varje Močnik posvečajo raziskovanju filma in odkrivanju različnih filmskih izrazov. V središče programa postavljajo svetovni avtorski film, pri čemer vzpostavljajo dialog med filmom kot umetnostjo in filmom kot vplivnim medijem in sredstvom, ki raziskuje in predstavlja raznolike plasti življenja, družbe, sveta in drugih umetniških zvrsti. Filmom se bodo pridružili še pogovori z avtorji, Video na plaži, glasbene noči na izolskem Svetilniku, Podmornica – Otok za mularijo in PRO Otok, obsežen program za filmske profesionalce.

 • IK, STA

  3. 6. 2018  |  Politika

  Manj kršitev volilnega molka kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah

  Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v soboto opolnoči, in do zaključka danes ob 19. uri, prejela 177 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil obravnava 66 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

 • Borut Mekina

  1. 6. 2018  |  Politika

  SDS se spreneveda

  Demokracija in Nova24, medija, ki ju upravlja in nadzoruje SDS, sta danes popoldan objavila odgovore računskega sodišča na njihova vprašanja glede financiranja političnih strank – in ta naj bi SDS oprala vsakega suma. »Računsko sodišče zaprlo usta levičarjem,« so zapisali v Novi24, v Demokraciji pa: »Računsko sodišče o očitkih levice na račun SDS: Zakon o političnih strankah to ne šteje za financiranje političnih strank.«

 • Uredništvo

  1. 6. 2018  |  Politika

  Marjan Šarec razkril manipulacije Janeza Janše 

  Marjan Šarec je danes na svoji Facebook strani objavil pojasnilo okoli dogajanja v televizijskem studiu na nacionalni televiziji. "Sinoči sta mi v dogovorjenem napadu (na prevolilnem soočenju na TV Slovenija, op.p.) novinar in hkrati politik Bojan Požar in Janez Janša očitala, da se tajno srečujem z Janezom Janšo. Logična reakcija na moja ostra stališča do financiranja stranke SDS iz tujine," je zapisal Šarec in dodal, da je, ko se je odločil za vstop v državno politiko, opravil veliko pogovorov z različnimi slovenskimi politiki, predsedniki strank, kandidati za poslance in mnogimi drugimi ljudmi. 

 • Vasja Jager

  31. 5. 2018  |  Politika

  Protest za začetek konca populizma

  Vstajniški duh leta 2012 je znova preplavil ulice slovenske prestolnice; na Trgu republike v središču Ljubljane se je na shodu proti politiki sovraštva zbralo približno 4.000 ljudi. Prišli so, da se postavijo po robu skrajnemu populizmu, ki spodjeda temelje slovenske demokracije, nosilcem izključevanja pa sporočijo, da se jih ne bojijo. Prišli so, ker so bili mnogi med njimi že tudi sami tarče sovraštva, vendar se mu ne mislijo ukloniti.

 • Žan Florjanič

  31. 5. 2018  |  Družba

  Vsi, tako mladi kot stari, imamo dolžnost zoperstaviti se sovraštvu in strahu

  Drage somišljenice, dragi somišljeniki. Pa tudi tisti, ki mislite drugače.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  1. 6. 2018  |  Mladina 22  |  Uvodnik

  Pač Ne

  »Slovenija ima v italijanskem predsedniku Mattarelli velikega prijatelja in zaveznika.«
  —Borut Pahor, predsednik republike, v sredo, 30. maja 2018, za TV Slovenija

 • Uredništvo

  1. 6. 2018  |  Politika

  Toninov kombi misli resno

 • Izak Košir

  31. 5. 2018  |  Politika

  Radio Mladina: Repovž, Mekina in Trampuš o demonstracijah, sovražni politiki in volitvah 2018

  Sprašuje Izak Košir, gostujejo Grega Repovž, Borut Mekina in Jure Trampuš. Več v novi Mladini, ki izide jutri, spremljajte našo spletno stran >> #Mladina22 #volitve2018

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/451686057&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

  1. 6. 2018  |  Mladina 22  |  Družba

  Dr. Metka Mencin Čeplak, psihologinja

  Metka Mencin je bila nekoč političarka, bila je poslanka v prvem sklicu slovenskega parlamenta, že prej se je borila za pravice žensk, za vpis 55. člena o svobodnem odločanju o rojstvu otrok v slovensko ustavo. Če bi parlament junija 1991 sprejel njen amandma, se ne bi zgodili izbrisani. Metka Mencin Čeplak je danes docentka na Fakulteti za družbene vede, je kritična psihologinja, med drugim predava o identitetnih politikah, predsodkih in množični psihologiji.

 • Staš Zgonik

  1. 6. 2018  |  Mladina 22  |  Družba

  Dizelska dilema

  Hamburg, drugo največje nemško mesto, je nedavno postalo prvo mesto v Evropi, ki je na nekaterih cestah v mestnem središču prepovedalo vožnjo vozilom z dizelskim motorjem starejše izdelave. Kmalu mu bodo sledila številna druga nemška mesta. Starejša dizelska vozila so pač smrt za čist mestni zrak. Izpusti trdnih delcev in dušikovih oksidov povzročajo zdravstvene težave prebivalcem in naj bi bili odgovorni za 400 tisoč prezgodnjih smrti na leto. Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) dizelski izpuh uvršča na seznam brez dvoma rakotvornih dejavnikov.

 • Damjana Kolar

  1. 6. 2018  |  Kultura

  REJVikend

  Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Kurzschluss prihaja nizozemski DJ in producent Joris Voorn, nekdanji rezident svetovno znanih ibiških klubov, kot sta Space in Ushuaiaki, ki v svojih setih mojstrsko prestopa meje med house in progressive ritmi. Ob 6. obletnici Innocent Music bodo v Študentskem kampusu nastopili Rodriguez Jr., Aney F., Marina Karamarko, Uno Taman, Luthia, Will Judge.