• Izak Košir

  9. 11. 2016  |  Svet

  Mi smo tisti, ki so v mehurčku, ne oni

  "Dobrodošli v post-liberalnem svetu. Mislim, da natančno vem, kako se počutite – spominjam se jutra po Brexitu in zavedanja, da sem živel v državi, ki je sploh nisem poznal. Gre za pristno revolucijo, čeprav je nismo prepoznali, ker je nismo začeli. Vedno smo mislili, da smo v središču dogajanja, vendar se je izkazalo, da nismo. Mi smo tisti, ki so v mehurčku, ne oni," je na spletni strani gibanja DiEM25 zapisal aktivist in glasbenik Brian Eno in dodaja, da bo se bo morala liberalna Amerika zdaj dobro zazreti v ogledalo, kot je to morala storiti liberalna Anglija.

 • Uredništvo

  9. 11. 2016  |  Svet

  Zahvalni nagovor Donalda Trumpa v celoti

  Ameriška TV mreža Fox News, kjer njihovi novinarji najbrž že od jutra odpirajo šampanjce, je zahvalni nagovor Donalda Trumpa na portalu YouTube objavila v celoti. Republikanski kandidat in bodoči 45. predsednik ZDA, ki je na oder prikorakal s svojo soprogo Melanijo in njunim sinom Barronom, se je na začetku najprej zahvalil tekmici Hillary Clinton za vsa dolga leta, ki jih je vložila v ameriško politiko ter ji priznal, da se je res dobro borila. Omenil je tudi, da mu je Clintonova po telefonu že čestitala za zmago. Kaj vse je Trump povedal v svojem 20-minutnem nagovoru, pa si lahko ogledate na spodnji povezavi. 

 • IK, STA

  9. 11. 2016  |  Politika

  Ameriški veleposlanik v Sloveniji: Dejansko vladanje je nekaj povsem drugega kot kandidiranje

  Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley glede zmage republikanskega kandidata Donalda Trumpa meni, da je treba počakati, kako bo zadeve vodila naslednja administracija. Glede na Trumpove napovedi pa je pričakovati spremembe v ameriški politiki, je dejal. "Vsaj kar se tiče zunanje politike, smo imeli smo dolga leta stalnice v ameriški zunanji politiki, saj smo zagovarjali demokratične vrednote, blagostanje in skupno varnost," je pojasnil Hartley. 

 • IK, STA

  9. 11. 2016  |  Politika

  Pahor: Ameriško ljudstvo ima pravico, da odloči o svojem voditelju

  Predsednik republike Borut Pahor je po zmagi republikanca Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA poudaril, da so ZDA prijateljska država Slovenije: "Imamo zavezništvo v okviru Nata in prizadeval si bom, da bi prijateljstvo, sodelovanje in zavezništvo še poglobili."

 • Darja Kocbek

  9. 11. 2016  |  Svet

  Popolnemu prevarantu je uspelo. In drugi odzivi svetovnih medijev na Trumpovo izvolitev.

  Popolnemu prevarantu je uspelo, da je bil izvoljen v Belo hišo. Donald Trump je zgodovinska katastrofa, spremenil ne bo le ZDA in ameriške demokracije. Ves svet bo čutil posledice te napake, v komentarju za die Zeit Trumpovo izvolitev za predsednika ZDA komentira Carsten Luther.

 • IK, STA

  9. 11. 2016  |  Svet

  Trumpu čestitali evropski desničarji in Putin, ki od novega ameriškega predsednika pričakuje konstruktiven dialog

  Republikanski predsedniški kandidat in bodoči 45. predsednik ZDA Donald Trump že prejema čestitke svetovnih politikov. Najodmevnejša je zagotovo čestitka ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je Trumpu čestital za zmago ter dodal, da od njega pričakuje konstruktiven dialog. Za otoplitve odnosov med ZDA in Rusijo se je republikanski kandidat zavzemal skozi celotno svojo predsedniško kampanjo, kar je šlo v nos predvsem njegovi nasprotnici, demokratski kandidatki Hillary Clinton. Prve čestitke Trumpu pa dežujejo predvsem od evropskih desničarskih politikov, tako je denimo s pozdravi pohitela tudi vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen.

 • 9. 11. 2016  |  Svet

  Donald Trump bo postal 45. predsednik ZDA

  Republikanec Donald Trump bo, kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih raziskav, postal 45. predsednik ZDA. Tako je odločilo več kot 230 milijonov volivcev in volivk, ki imajo ameriško državljanstvo. Demokratka Hillary Clinton je po poročanju televizije CNN Trumpa že poklicala in mu čestitala za zmago. V nagovoru po objavi izidov je Američanom obljubil, da bo predsednik vseh državljanov ter da bo obnovil infrastrukturo in ustvaril milijone novih služb. Glede mednarodnih odnosov je napovedal, da si bo prizadeval za iskanje skupnih točk in ne konfliktov, v nagovoru pa se je zahvalil tudi soprogi Melaniji.

 • Prvi zet Slovenije

  Njegovo veličanstvo Caesar Saint Augustine de Buonaparte se ima za cesarja ameriškega Želvjega otoka, najvišjega boga in vladarja Pangeje. Žal mu je, da ga ljudje ne poslušajo in da internet ne omogoča revolucije. Ima se za ujetnika tega planeta. In za žrtev finančnih elit in sil »novega svetovnega reda«, predvsem Bilderbergov in Trilaterale. Vse mu je jasno, saj zna politiko brati med vrsticami. Toda stvari je pripravljen izboljšati. Če bi bilo po njegovem, človeštvo ne bi zamudilo vsake priložnosti za evolucijski skok, vojn, terorizma, tornadov, hurikanov, poplav, cunamijev in podnebnih sprememb pa ne bi bilo več. Na srečo je v stalnem stiku z višjimi bitji in višjo energijo, tako da prekleto dobro ve, kaj zamujamo. Zato Američane poziva, naj mu dajo svoj glas. Njegovo veličanstvo Caesar Saint Augustine de Buonaparte namreč kandidira za ameriškega predsednika.

 • Med dvema smrtma

  Ko pride ameriška predvolilna kampanja oktobra v sklepno fazo, vsi pričakujejo »oktobrsko presenečenje« – dogodek, s katerim bo skušal nekdo, ena ali druga stran, spremeniti potek volitev in volilni izid. Ko pride oktober, Američani napeto čakajo bombo, neke vrste »razodetje«. Tako je bilo vedno. Leta 2000 so tik pred volitvami razkrili, da so Georgea W. Busha pred leti aretirali, ker je vozil pijan, leta 2008 pa so tik pred volitvami razkrili, da je Obamova teta Zeituni v Ameriki ilegalno.

 • Damjana Kolar

  9. 11. 2016  |  Kultura

  Refleksije o življenju s prepletanjem antičnih mitov

  V Dvorani novomeške pomladi APT Novo mesto bodo 16. novembra ob 20.00 premierno uprizorili gledališko predstavo Fizika žalosti, ki je nastala po romanu Georgija Gospodinova. Uprizoritev v režiji Tjaše Črnigoj na premišljen in edinstven način potuje v labirint prenekaterih življenjskih zgodb in v vsaki odkriva človeštvu nepogrešljivo občutenje – žalost.

 • Darja Kocbek

  9. 11. 2016  |  Družba

  Ko se na spletu kot resno znanost prodaja neresnice in neumnosti

  Takoj, ko je to mogoče, povedati bistvo. To je novinarstvo. To je bilo novinarstvo. Danes se je treba čim dalj časa skrivati, za pritegnitev zanimanja bralcev vse mogoče nakazovati, ne da bi jih zadovoljili. Ta trik se imenuje »clickbait«. Slovaropisci pri Merriam-Websterju so to besedo prvič opazili leta 2010 in jo povezujejo z besedno zvezo »click fraud«. »Clickbait« pomeni poskušati privabiti bralca z neinformacijami. »Click fraud« pa pomeni z umetno ustvarjenimi kliki interesentu predstaviti, da je članek ali spletna stran za zanimiva, piše Stefan Betschon v Neue Züricher Zeitung.

 • IK

  8. 11. 2016  |  Politika

  Varufakis Američanom: Preprečite zmago Trumpa, četudi to pomeni, da podprete Hillary Clinton

  "Kot tudi v primeru Brexita se ne želimo odzvati v slogu "ostani ali odidi, Clintonova ali Trump". Za nas sta Hillary Clinton in Donald Trump dve strani istega kovanca, bledeči iluziji globalnega kapitalizma, ki nas pelje v neoliberalizem. Bitka med njima je kot bitka med Davidom Cameronom in Borisom Johnsonom v primeru Brexita. Gre za masko elite, ki navija za globalizacijo (Clintonova in Cameron), na eni strani, ter populistični protielitizem na drugi (Trump in Johnson). Resnici na ljubi pa se obe strani hranita ena z drugo, skupaj pa preusmerjata pozornost stran od stvari, ki so resnično pomembne za veliko večino ljudi," je v sporočilu za javnost zapisal nekdanji grški finančni minister in vodja gibanja DiEM25 Janis Varufakis, ki sicer dodaja, da to ne pomeni, da bodo nevtralni, čeprav ne bodo podprli nobenega od predsedniških kandidatov na prihajajočih ameriških volitvah.

 • Izak Košir

  8. 11. 2016  |  Politika

  Ko Slovenija prodaja orožje kršiteljem človekih pravic

  Oman je država na Srednjem vzhodu, ki meji na Združene arabske emirate, Jemen in Savdsko Arabijo, prebivalcev ima zgolj za dve dobri Sloveniji oziroma približno štiri milijone in pol. Je ena od zadnjih držav, ki so odpravile suženjstvo (leta 1970), ženske pa imajo volilno pravico od leta 1997. Organizacija Human Rights Watch Oman, ki mu že od leta 1970 z absolutno močjo vlada samooklicani sultan Kabus bin Said Al Said, opozarja, da v državi kršijo človekove pravice; najpogosteje gre za nesvobodo govora in nehumano kaznovanje kritikov sultanovega režima. Iz poročila slovenskega ministrstva za obrambo za lansko leto je razvidno, da je naša država v Oman izvozila osem milijonov kosov pehotnega streliva z gumijasto kroglo različnih kalibrov. Namenjeno je omanski policiji, represivnemu organu, ki je že nekajkrat zadušil različne demonstracije. S tem je Slovenija zaslužila približno 1,8 milijona evrov.

 • Klemen Košak

  8. 11. 2016  |  Družba

  Kako je bilo na prvem taboru Primčevega Gibanja za pravice otrok in družin? Preberite reportažo. 

  Ljudje, ki se v imenu »kulture življenja« borijo proti pravicam manjšin, vedo, da njihov boj ni tako lahko razumljiv. »Ko smo se družili v zvezi z bojem za kulturo življenja, se spominjam, da je bilo kar veliko pomislekov,« je povedala Majda Ganzitti v nedeljo popoldan na prvem taboru Gibanja za pravice otrok in družin. »Spraševali so me, zakaj se s tem ukvarjam in zakaj ni naša stvar samo duhovnost.« »Druženje v zvezi z bojem za kulturo življenja« pomeni druženje z Alešem Primcem in somišljeniki v zvezi z bojem proti pravicam istospolnih parov. Ko se je v nedeljo spominjala teh časov, je Majda Ganzitti stala na odru sredi livade ob cerkvi svetega Jerneja v Slovenski Bistrici. Sivolasa upokojenka, ki je pred dvema letoma kandirala za občinsko svetnico na listi Nove Slovenije, je bila glavna organizatorka prvega tabora Primčevega gibanja, ki bo pred naslednjimi volitvami postalo politična stranka.

 • Damjana Kolar

  8. 11. 2016  |  Kultura

  Trije centri grafike

  V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je do 8. februarja 2017 na ogled razstava Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja, ki jo je MGLC pripravil v sodelovanju s sorodnima institucijama The Print Center iz Philadelphie in Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, ki  je del Fakultete likovnih umetnosti v Beogradu. 

 • Uredništvo

  7. 11. 2016  |  Družba

  Zakaj je oglaševanje slovenskih povojnih pobojev v Evropi obsojeno na večni neuspeh

  Spomnite se, kako je slovenska desnica pred nekaj leti oznanila, da ima zdaj pa res vsega dovolj in da bo evropski in svetovni javnosti povedala, kaj se je v Sloveniji dogajalo takoj po II. svetovni vojni – da bo torej Bruslju in Londonu in Parizu in Washingtonu razkrila povojne poboje. Čas je, da svet izve resnico! Lahko da so prvaki desnice to potem tudi storili. Morda. Težko je reči, kajti kakšnega viharja nismo zaznali. Viharja? Nehajte: v resnici nismo zaznali ničesar. Nobenega odziva. Čudno, boste rekli: povojni poboji so velika zgodba! To bi moralo odmevati! Odgovor na vprašanje, zakaj se Evropa in svet ob »resnici« nista in ne bi stresla in zakaj povojni poboji niso in ne bi postali globalni »škandal«, dobite v knjigi Podivjana celina (Savage Continent, 2012), ki je – v prevodu Brede Biščak – izšla tudi pri nas in v kateri britanski zgodovinar Keith Lowe opisuje, kaj se je v Evropi dogajalo takoj po II. svetovni vojni. Zgodba o Evropi takoj po vojni »ni zgodba o obnovi in rehabilitaciji«, ampak »zgodba o poti v anarhijo«

 • IK, STA

  7. 11. 2016  |  Politika

  Trumpu prepovedali tvitati?

  Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump naj bi imel prepoved tvitanja, poroča The New York Times. Njegova ekipa naj bi ga namreč prepričala, da je bolje, da v zadnjih dneh njegov račun na mikroblogerskem omrežju prevzamejo spletni strokovnjaki. Iz tega se je že ponorčeval odhajajoči predsednik Barack Obama. "Očitno imajo tako malo zaupanja v njegovo samoobvladovanje, da so mu rekli - vzeli ti bomo Twitter," je dejal na predvolilnem zborovanju v podporo Hillary Clinton na Floridi.

 • Darja Kocbek

  7. 11. 2016  |  Svet

  Ključno je imeti e-mail od Johna Podeste

  Elektronska pošta, ki je v teh dneh glavna tema kampanje pred predsedniškimi volitvami v ZDA, je pomembna predvsem zato, ker razkriva, katera klika ljudi vpliva na odločitve v Washingtonu. Za to razkritje je pomembna pošta od Johna Podeste, vodje kampanje kandidatke demokratske stranke Hillary Clinton, ki jo postopno objavlja organizacija WikiLeaks, v Guardianu piše Thomas Frank.

 • IK

  7. 11. 2016  |  Družba

  Ljubljanska občina mora za Kolizej plačati tri milijone evrov 

  Ljubljanska občina mora plačati tri milijone evrov odškodnine za porušeni Kolizej. Višino je namreč zaradi počasne denacionalizacije dedičem prisodilo višje sodišče, poroča TV Slovenija. Gre za rekordno odškodnino zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov. Tri milijone evrov odškodnine in obresti je višje sodišče prisodilo denacionalizacijskim upravičencem, ker sedem let niso mogli uporabljati prostorov.

 • Damjana Kolar

  7. 11. 2016  |  Kultura

  Liffe letos tudi v Celju in Novem mestu

  V Ljubljani in Mariboru ter letos prvič tudi v Celju in Novem mestu bo od 9. do 20. novembra potekal 27. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, na katerem bodo predvajali več kot 100 celovečernih in 19 kratkometražnih filmov. Festival bo odprl film 11 minut, dinamična in igriva filmska sestavljanka številnih usod iz sodobne Varšave v režiji poljskega cineasta Jerzyja Skolimovskega, letošnjega prejemnika zlatega leva za življenjsko delo na beneškem filmskem festivalu. Režiserju se bodo poklonili tudi v sekciji Posvečeno, kjer bo na ogled sedem filmov.

 • Damjana Kolar

  5. 11. 2016  |  Kultura

  Prva predstava mednarodne platforme 1Space

  V Španskih borcih v Ljubljani bo 8. novembra ob 19.30 premiera gledališkega performansa z naslovom Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne., ki se ukvarja s tem, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa, in obratno, kako lahko seks vpliva na našo kulturno in versko prepričanje. Avtorji predstave so priznani domači in tuji umetniki: Chuma Sopotela (JAR), Ahmed Tobasi (Palestina), Gregor Luštek (Slovenija), Borut Bučinel (Slovenija) in Davor Sanvincenti (Hrvaška), ki so se povezali v sklopu mednarodne platforme 1Space, ki združuje kulturne ustvarjalce iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. 

 • IK

  4. 11. 2016  |  Svet

  Žižek bi volil Trumpa

  "Strah me je Donalda Trumpa, vendar mislim, da je resnična nevarnost Hillary Clinton," je za britanski Channel 4 News povedal slovenski filozof Slavoj Žižek in dodal bi, če bi bil ameriški državljan, raje volil Trumpa, saj se mu na prihajajočih ameriških predsedniških volitvah slednji zdi manj nevarna izbira. Med drugim je izpostavil, da se je strinjal s Trumpovo izjavo, ko je Bernie Sanders podprl Hillary Clinton. Ta se je glasila, da je to tako, kot bi nekdo iz Occupy Wall Street podprl Lehman Brothers. Žižek je napovedal, da se bosta morali v primeru zmage Donalda Trumpa obe stranki, demokratska in republikanska, vrniti k svojim temeljem in premisliti o svojem poslanstvu.

  Channel 4 News on Twitter

 • Izak Košir

  4. 11. 2016  |  Politika

  Sindikalist Štrukelj: Iz koga se norčuje minister Koprivnikar?

  "Z zlagano trditvijo, da naj bi sindikati vladi hoteli odvzeti pravico predlagati zakone, minister skuša prikriti dejstvo, da slovenska vlada nima namena spoštovati podpisanih pogodb," je svoje javno pismo začel sindikalist Branimir Štrukelj. Ministru očita, da se je zlagal, ko je izjavil: "Sindikati so zahtevali, da vlada pristane na pogoj, da nima možnosti niti predlagati spremembe, brez da sindikati s tem soglašajo." Štrukelj odgovarja, da sindikati javnega sektorja niso nikoli rekli kaj tako absurdnega. "Minister Koprivnikar si je to trditev izmislil, da bi prikril dejstvo, da vlada odstopa od podpisanega zagotovila o soglasju pri temeljnih vprašanjih plačnega sistema, ki ga je dala sindikatom javnega sektorja. Da bi prikril, da slovenska vlada, ki je svoj mandat nastopila z visokoletečimi obljubami o utrjevanju pravne države, o spoštovanju socialnega dialoga, nima namena spoštovati podpisanih pogodb, nam je pripisal zahtevo, ki žali zdravo pamet," poudarja Štrukelj.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  4. 11. 2016  |  Mladina 44  |  Uvodnik

  Komu se smeji pod vlado SMC?

  Trdna odločenost vlade Mira Cerarja, da zniža obdavčitev najvišjih plač, sprosti cene pogonskih goriv, sprosti trg dimnikarskih in pogrebnih storitev in še bi lahko naštevali, izkazuje neko značilnost vladajoče stranke: da gre za stranko, katere vrh sestavljajo najprej podjetniki in predstavniki višjih dohodkovnih razredov, in da interesu prav te skupine ljudi vlada v svojih odločitvah tudi sledi. Vlada je pri tem prav neverjetno konsistentna. Od v uvodu naštetih odločitev namreč država ne bo imela nobene koristi, nasprotno, zaradi liberalizacije cen pogonskih goriv na avtocestah bo po vseh vladnih (!) analizah država pomembno izgubila pri trošarinah, korist bodo imeli le oba trgovca in pa nosilci franšiz. Prav tako država ne bo imela nobene koristi od znižanja obdavčitve najvišjih plač, korist gre neposredno spet prejemnikom teh plač in seveda podjetjem, ki bodo ob enakih stroških in nespremenjeni masi plač lahko zato dvignila plače najbolje plačanim. Kar v podjetniškem svetu pogosto pomeni, da si bodo dohodke bistveno povišali predvsem lastniki in direktorji v eni osebi. Ukrep, ki je bil namenjen v prvi vrsti tej kategoriji zaposlenih, bodo seveda občutili vsi prejemniki višjih plač.

 • 4. 11. 2016  |  Politika

  Staš Zgonik o nesmiselni liberalizaciji cen goriva

  Pogovor je nastal na podlagi članka Bencinska norost>>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/291389414&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Damjana Kolar

  4. 11. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

 • Uredništvo 

  3. 11. 2016  |  Politika

  Janša izgubil tožbo tudi proti Eugeniji Carl

  Predsednik stranke SDS Janez Janša je izgubil tožbo tudi proti drugi tožeči novinarki. Slednja je namreč danes dobila obvestilo okrajnega sodišča v Velenju, ki je v zamudni odškodninski sodbi zapisalo, da mora Janša novinarki TV Slovenija Eugeniji Car plačati 6.000 evrov odškodnine. In sicer v roku 15. dni pod izvršbo. Poleg tega bo moral vodja največje opozicijske stranke novinarki, ki jo je prek Twitterja žalil z zapisi, povrniti tudi pravdne stroške v višini dobrih 500 evrov. Pred kratkim je enako sodbo proti Janši dobila tudi druga tožeča v zadevi Mojca Pašek Šetinc, prav tako novinarka nacionalne televizije. Sodišče je zamudno sodbo izdalo, ker Janša pošte prvotne sodbe ni prevzel, prav tako pa mu je vročevalec ni uspel vročiti. Sodišče se sicer v vsebino ni spuščalo, kljub temu pa je v zamudni sodbi sklenilo, da so tovrstni zapisi že sami po sebi žalitev, presegajo polje svobode govora in so novinarki povzročile nepopravljivo škodo. 

 • Borut Mekina

  3. 11. 2016  |  Politika

  Zakaj je Slovenija cerkvi vrnila gozdove, če ti dejansko niso bili cerkveni?

  Cerkvi smo podarili gozdove, čeprav ni bila upravičena do njih. Zdaj želi še odškodnino, ker jih ni dobila dovolj hitro. Iz česa izhaja ta aroganca? V Mladini objavljamo pogodbo, ki smo jo pridobili iz Arhiva Slovenije in na podlagi katere je cerkev z dovoljenjem tedanjega papeža Pija IX. omenjene gozdove, z Blejskim otokom vred, pred več kot 150 leti prodala. Pogodba je sicer v strokovnih krogih znana, a še nikoli ni bila objavljena. Pomembna je predvsem zato, ker že od vsega začetka slovenske osamosvojitve odpira vprašanje, na katero ni pravega odgovora: Zakaj je pravzaprav Slovenija v postopku denacionalizacije te gozdove cerkvi vrnila, če ti dejansko niso bili cerkveni? Večina ostalih držav je takšno premoženje fevdalnega izvora upravičeno, zaradi spremenjenih oblastnih razmerij, podržavila, briksenška škofija pa ga je celo prodala. S kakšnim opravičilom lahko danes cerkev zahteva od države še desetine milijonov evrov odškodnine za neuporabo teh gozdov po letu 1991?

 • Damjana Kolar

  3. 11. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  Izbor dogodkov od 3. do 5. novembra.