• IK, STA

  29. 11. 2016  |  Politika

  Cerarjeva SMC: 2. januar naj bo spet dela prost dan!

  V luči stabilnih javnofinančnih razmer bo poslanska skupina SMC jutri v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan. Pobudo so posredovali poslanskim skupinam in njihov odziv pričakujejo do srede opoldne.

 • Borut Mekina

  29. 11. 2016  |  Politika

  Slovenija vzdržana pri obsodbi desnega ekstremizma

  V tretjem odboru Generalne skupščine Združenih narodov so prejšnji teden države članice OZN glasovale o resoluciji Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k spodbujanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in sorodnih oblik nestrpnosti. Gre za resolucijo, katere pobudnica je Rusija, ki jo skrbijo zadnji poskusi relativiziranja protifašističnega boja. Resolucijo s podobnimi naslovi in členi predlaga že od leta 2005, letos jo je podprlo že več kot 140 držav, nasprotovali so ji ZDA, Palau in Ukrajina, države članice EU, tudi Slovenija, pa so se glasovanja vzdržale. Zakaj? 

 • Gregor Kos

  30. 11. 2016  |  Svet

  Odgovor na članek Kaj se zgodi, če država ukine bankovce

  »Preseneča nas objava glede aktivnosti ene najpomembnejših svetovnih družb, iz katere izvira »ocena«, da naj bi vlada Narende Modija s svojim ukrepom ukinitve določenih bankovcev čez noč »povzročila zgolj kaos«. Kot avtorica sicer pravilno izpostavlja, gre za eno najradikalnejših in posledično najpomembnejših monetarnih reform v največji demokraciji na svetu v zadnjih 70. letih. Na osnovi česa sloni trditev, da obljub in reform predsednik Modi »gotovo ne bo dosegel«, češ da naj bi imeli premožnejših Indijci svoje premoženje v davčnih oazah (v oazah po navadi ni »shranjena« lokalna temveč mednarodna valuta), oziroma, da novih bankovec »dejansko ni težko ponarediti«, seveda ni možno ugotoviti.

 • Vanja Gligorović

  29. 11. 2016  |  Kultura

  Kako je "antiknjiga", parodija na slovenske klasike, postala knjiga leta

  Ne samo odlično prodajano, sedaj tudi nagrajeno knjigo Slolvenski klasiki 1 novopečenega avtorja, sicer pa znanega prevajalca in stand-up komika Boštjana Gorenca – Pižame, ob podrobnejšem pregledu zaznamuje »večopravilnost«. Parodična predelava izbranih klasičnih del je predvsem zabavna, a kot pravi avtor je knjiga obenem ogledalo nam samim in naših navadam na spletu, ima pa tudi didaktično vrednost, kot pripomoček za učenje književnosti se že uporablja v nekaterih osnovnih in srednjih šolah.

 • IK, STA

  29. 11. 2016  |  Svet

  Trump napoveduje poslabšanje odnosov s Kubo

  Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je danes, ko so se na Kubi začele žalne slovesnosti za umrlim očetom revolucije Fidelom Castrom, zagrozil, da se bodo odnosi z ZDA poslabšali, če ne bo napredka pri človekovih pravicah in odpiranju ekonomije. Fidel Castro je leta 2006 predal oblast v roke svojemu nekaj mlajšemu bratu Raulu, ki je konec leta 2014 s predsednikom ZDA Barackom Obamo začel pot v smeri normalizacije odnosov. Obama je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, za popolno normalizacijo pa je potreben ukrep kongresa. To je odprava embarga oziroma sankcij, ki so jih ZDA uvedle zaradi premika Kube v komunizem.

 • Damjana Kolar

  29. 11. 2016  |  Kultura

  Pixxelpoint postal festival sodobnih umetniških praks

  Mestna galerija Nova Gorica bo letos že sedemnajsto leto zapored gostila mednarodni festival Pixxelpoint, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju. Letošnji festival je dobil novo dimenzijo in se preimenoval v festival sodobnih umetniških praks. V osmih dneh se bo zvrstilo 28 dogodkov, na katerih se bo predstavilo 78 umetnikov, študentov in znanstvenikov.

 • IK, STA

  29. 11. 2016  |  Svet

  Sodišče zavrnilo pritožbo 95-letnika o sokrivdi v pobojih v Auschwitzu

  Sodba nemškega zveznega sodišča proti nekdanjemu pripadniku SS Oskarju Gröningu zaradi njegove pomoči pri množičnih pobojih v nacističnem taborišču Auschwitz je pravnomočna, je danes odločilo prizivno sodišče s sedežem v mestu Karlsruhe v zvezni deželi Baden-Württemberg. Gröning je bil v taborišču zadolžen za upravljanje z denarjem zapornikov.

 • IK, STA

  28. 11. 2016  |  Družba

  Na RTV danes o odstopu varuha pravic gledalcev in razpisu za novega generalnega direktorja

  Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes obravnaval končni predlog programsko produkcijskega načrta za prihodnje leto in ga predvidoma tudi potrdil. Prav tako bo obravnaval predlog razpisa za novega generalnega direktorja zavoda, seznanil pa se bo tudi z odstopom varuha pravic gledalcev in poslušalcev Lada Ambrožiča.

 • Stanka Prodnik

  25. 11. 2016  |  Mladina 47  |  Kultura  |  TV

  Se gremo zdaj lahko novinarstvo?

  Prejšnji četrtek smo dočakali več mesecev nastajajočo Tarčo o nabavi medicinske opreme, ki je sicer nadaljevala že načete zgodbe drugih, a hkrati prvič sistematično, s podatki in primerjavami, predstavila razsežnost preplačevanja opreme in zdravil v zdravstvu. Mega projekt, zaradi katerega je Lidija Hren postala ime tedna na Valu 202, je seveda dobrodošel in nujen, a težava je v tem, da ga sploh obravnavamo kot izjemen novinarski dogodek.

 • Darja Kocbek

  28. 11. 2016  |  Svet

  Kaj se zgodi, če država čez noč ukine bankovce

  Indija je država, kjer so na preizkusu trditve, da je korupcijo in ponarejanje denarja mogoče preprečiti z ukinitvijo bankovcev čez noč. Za zdaj kaže, da je vlada Narendra Modija s tem ukrepom povzročila zgolj kaos. Kriminalci in skorumpirani uradniki denar večinoma prejemajo v gotovini, da zabrišejo sled. Zaradi tega je smiselno razmišljanje, da je to mogoče preprečiti z nenadno ukinitvijo gotovine. Ljudje v skandinavskih državah recimo uporabljajo zelo malo gotovine in tam je tudi korupcije zelo malo.

 • Uredništvo

  25. 11. 2016  |  Politika

  Janševa prošnja za službo

  Leta 1985 je aktualni predsednik SDS Janez Janša, takrat še kot "družbenopolitični delavec" in član nekaterih organov Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), poslal prošnjo za službo odgovornega urednika časopisa Pavliha. Še posebej zanimiv pa je priloženi življenjepis. Oba dokumenta objavljamo v celoti. 

 • Damjana Kolar

  28. 11. 2016  |  Kultura

  Glasbeno popotovanje skozi Ježkove pesmi

  Po premieri na festivalu Liffe, je film Moj narobe svet v režiji Petre Seliškar, na ogled tudi na rednem sporedu Kinodvora. Glasbeni dokumentarec nas skozi priredbe priznanih domačih in tujih alternativnih glasbenikov popelje v svet vsestranskega umetnika Franeta Milčinskega – Ježka.

 • IK, STA

  26. 11. 2016  |  Svet

  Komunist, ki se je zoperstavil desetim ameriškim predsednikom in preživel več kot 600 poskusov atentatov

  V Havani je včeraj  v starosti 90 let umrl dolgoletni kubanski predsednik in oče kubanske revolucije Fidel Castro. Gre za eno od najvidnejših zgodovinskih osebnosti 20. stoletja, ki je bil številnim vzor neomajnega upora proti kapitalizmu in prevladi močnejših držav, še posebej ZDA, Nemalo pa je tudi tistih, ki so ga imeli za diktatorja, saj na Kubi ni dopuščal opozicije oziroma večstrankarskega sistema.

 • IK, STA

  26. 11. 2016  |  Svet

  Kakšna bo Kuba po smrti Fidela Castra?

  Na Kubi so od danes razglasili devetdnevno žalovanje za bivšim dolgoletnim predsednikom in očetom komunistične revolucije Fidelom Castrom, ki je umrl včeraj v starosti 90 let. Pogrebna slovesnost, na kateri pričakujejo tudi številne tuje državnike, bo 4. decembra v drugem največjem kubanskem mestu Santiago de Cuba. Kot so danes sporočile kubanske oblasti, do 4. decembra ne bo nobenih javnih dejavnosti in dogodkov, zastave na javnih stavbah in vojaških objektih bodo spuščene na pol droga. Državna radio in televizija bosta predvajala domoljuben in zgodovinski informativen program.

 • IK, STA

  26. 11. 2016  |  Svet

  Trump: Fidel Castro je mrtev!

  Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je po smrti dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra sporočil, da svet obeležuje smrt surovega diktatorja, ki je skoraj šest desetletij zatiral lastno ljudstvo: "Castrova dediščina so strelski vodi, kraja, nepredstavljivo trpljenje, revščina in zanikanje temeljnih človekovih pravic."

 • Darja Kocbek

  26. 11. 2016  |  Svet

  Dan zahvalnosti v luči protestov domorodcev proti naftovodu Dakota

  S težkim srcem grem v Standing Rock, da se zahvalim in postrežem hrano zaščitnikom voda, ki so bili v mrazu napadeni s psi, solzivcem, vodnimi topovi, slepimi naboji in drugimi nasilnimi sredstvi države, na portalu Truthdig piše Medea Benjamin. Letos so Američani praznovali dan zahvalnosti tri dni potem, ko je bilo ranjenih 150 aktivistov, ki so mirno protestirali proti naftovodu Dakota. Ena od aktivistk Sophia Wilansky je na ta praznik imela tretjo operacijo roke, ki ji jo je raztrgala bomba.

 • Damjana Kolar

  26. 11. 2016  |  Kultura

  Festival LGBT filma

  Med 26. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 32. festivalu LGBT filma, na katerem se bo zvrstilo 22 dolgometražnih in 18 kratkih filmov iz 22 držav. Kot vsako leto bodo projekcije nekaterih filmov še v Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Bistrici ob Sotli. Osrednji gost festivala bo nemški režiser Jochen Hick, ki bo predstavil najnovejši dokumentarni film Vzhodni kompleks, v času festivala pa bo vodil tudi dvodnevno filmsko delavnico.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  25. 11. 2016  |  Mladina 47  |  Uvodnik

  Dr. Kuštrin Pogoltnež

  Kot gre razumeti javno mnenje ob zaključku zdravniške stavke, so zdravniki pogoltni. Čeprav imajo visoke plače, tako javno mnenje, so zahtevali še več, pri tem pa je prvi pogoltnež, Pogoltnost osebno, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Konrad Kuštrin osebno. Poglejmo na to mnenje z druge strani: zdravniški sindikat je zaradi zavesti in dejansko tudi izobraženosti zdravnikov (podobno velja za šolnike in javne uslužbence) še vedno zelo močan sindikat. V nasprotju z večino drugih poklicev se zdravniki niso odločili za kritikastrstvo znotraj lastnega sindikata in njegovo množično zapuščanje, ampak so vztrajali pri plačevanju sindikalne članarine in visokem odstotku včlanjenosti v svoj sindikat. Enako velja na primer za šolski sindikat, ki ga vodi Branimir Štrukelj. Naj ob tem poudarimo še tole: sindikat je po pravni naravi oseba zasebnega prava, financira se iz članarine in dobri sindikati po vsem svetu za svoje prve pogajalce imenujejo močne in profesionalne osebnosti. Da, sindikalnim vodjem plačo dajejo njegovi člani – od lastnih plač. Zato naj ministri in časnik Finance nikar ne preštevajo plač sindikalnim voditeljem – naj delavcem pustijo vsaj to pravico, da sindikalnim voditeljem dajejo plače, kakršne želijo.

 • 25. 11. 2016  |  Politika

  Staš Zgonik o raku med Slovenci

  Pogovor je nastal na podlagi članka Rakava dežela>>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/294701876&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Petja Grafenauer

  25. 11. 2016  |  Kultura

  Čudežni svet Delphine Vaute

  Pri Zavodu za literarno založništvo in druge svobode VigeVageKnjige je nedavno izšel grafični roman ali risoman Yvonne, otrok dvorec (Yvonne, l’enfant chateau, 2014) francoske umetnice Delphine Vaute. Gre za prav posebno knjigo, ki nas z besedo in podobo vodi v svet med otroštvom in adolescenco.

 • Damjana Kolar

  25. 11. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

 • Barack Obama, ameriški predsednik

  Dogovoriti se za intervju z odhajajočim ameriškim predsednikom Barackom Obamo je pravi podvig; s tujimi mediji se redko pogovarja. Televizijska postaja ARD in tednik Spiegel sta se zato odločila, da bosta ameriškega predsednika skupaj zaprosila za intervju. Besedilo je daljša različica pogovora, ki je potekal v četrtek, 17. novembra 2016, in ga je postaja ARD zvečer predvajala v krajši različici.

 • Izak Košir

  24. 11. 2016  |  Družba

  Bodeča žica in njena politična zgodovina

  V soboto, 26. novembra, bo v Atriju ZRC SAZU, predavanje francoskega filozofa Olivierja Razaca, ki od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča predvsem načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta. V zadnji v slovenščino prevedeni knjigi piše o bodeči žici, kateri je posvečen tudi sobotni dogodek. Bodeča žica ima za razmejevanje prostora čisto poseben položaj, pravi Razac. Na prvi pogled je namreč zgolj poljedelski instrument, orodje za uresničevanje pradavne funkcije: ograjevanja polja. Toda njena odločilna vpletenost v treh največjih modernih katastrofah naznanja, da je tudi privilegirani objekt za prostorski vpis oblastnih razmerij, značilen za moderni čas.

 • Damjana Kolar

  24. 11. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  Izbor dogodkov od 24. do 26. novembra.

 • Urša Marn 

  24. 11. 2016  |  Politika

  Najemnine v zadružnih stanovanjih tudi za tretjino nižje od tržnih  

  Slovenija je ena od treh držav v Evropi (poleg Italije in Malte) z največjim deležem mladih, ki živijo pri starših. Večina stanovanj v Sloveniji je lastniških, najemniški trg je skromen, tržne najemnine so visoke, najem pa negotov. A rešitev obstaja: stanovanjske zadruge. V številnih evropskih državah, zlasti v Švici, Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem, so stanovanjske zadruge poleg javnih stanovanjskih skladov glavne pobudnice neprofitne stanovanjske preskrbe. Švica ima na tem področju že več kot stoletno tradicijo. »Stanovanjske zadruge so utemeljene na zasebni pobudi, a so usmerjene neprofitno. To ne pomeni neekonomičnega obnašanja, pač pa odpovedovanje profitu,« pravi sociologinja dr. Srna Mandić. Prav ta naravnanost omogoča, da so najemnine v zadružnih stanovanjih tudi za tretjino nižje od tržnih. Slovenija je nekoč že imela stanovanjske zadruge, prve so bile ustanovljene na začetku 20. stoletja (Dom in stan, Hera), še več jih je nastalo po drugi svetovni vojni. Večinoma so bile lastniške, ni pa to edini mogoči model.

 • Klemen Košak

  18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Družba

  Novi delavski boji

  izboljševanju razmer na trgu delovne sile politiki govorijo že vsaj tri leta in pol, torej odkar je število registriranih brezposelnih doseglo vrhunec pri 124.258. V resnici pa je od takrat raslo predvsem število prekarnih delovnih mest, saj se število zaposlitev za nedoločen čas in polni delovnik skoraj ni spreminjalo. Šele letos spomladi se je prvič po osmih letih povečalo tudi število najvarnejših delovnih mest.

 • Izak Košir

  24. 11. 2016  |  Družba

  Vpliv medijev in družabnih omrežij na izid volitev

  V glavni dvorani Fakulteti za družbene vede (FDV) se bo danes ob 14. uri odvila okrogla miza z naslovom Ameriška kriza identitete. V diskusiji bodo sodelovali dr. Boštjan Udovič (Katedra za mednarodne odnose), red. prof. dr. Igor Lukšič (Katedra za teoretsko analitsko politologijo), doc. dr. Andrej Škerlep (Katedra za medijske in komunikacijske študije), izr. prof. dr. Uroš Svete (Katedra za obramboslovje) in Domen Kos (magister, direktor Inštituta za politični menedžment). Govorili bodo o prihodnosti mednarodne skupnosti, pomenu republikanskega kongresa in senata ter o ameriški zunanji politiki.

 • Darja Kocbek

  23. 11. 2016  |  Svet

  Snowden: Ne gre osredotočati zgolj na to, kdo je predsednik

  Edward Snowden, žvižgač in nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ostaja tudi po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA begunec. »Donald Trump je samo predsednik. To je pomemben položaj, a je le eden od mnogih,« pravi.

 • Damjana Kolar

  23. 11. 2016  |  Kultura

  Letošnji CoFestival se ukvarja z vprašanji kolektivnosti in individualnosti

  Od 25. novembra do 4. decembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal CoFestival-mednarodni festival sodobnega plesa, ki ga pripravljata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. Na festivalu se bo zvrstila vrsta tujih in domačih sodobnoplesnih del in dogodkov, ki se na različne načine ukvarjajo z vprašanji kolektivnosti in individualnosti ter njunimi simptomi na meji med javnim in zasebnim.