• IK, MMC

  6. 9. 2018  |  Politika

  Policija naj bi danes zjutraj aretirala Andreja Šiška

  Policija je na družbenem omrežju Twitter objavila, da je zjutraj odvzela prostost dvema osumljenima osebama in ju pridržala zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, poroča MMC.

 • IK, STA

  6. 9. 2018  |  Družba

  "Pri odpadkih je velika odgovornost tudi na strani proizvajalcev"

  Društvo Ekologi brez meja 15. septembra pripravlja nacionalno prostovoljsko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo. Gre za tretjo tovrstno akcijo v zgodovini Slovenije, potem ko so leta 2010 izvedli prvo in dve leti pozneje drugo, le da tokrat ne bo osredotočena le na pobiranje odpadkov, pač pa bo vključevala še vrsto drugih aktivnosti.

 • Uredništvo

  6. 9. 2018  |  Politika

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Avtor naslovnice je Tomaž Lavrič, več pa si preberite v jutrišnji številki Mladine >> #Mladina36 

 • Damjana Kolar

  6. 9. 2018  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  Tokrat priporočamo skupinsko razstavo fotografij Prepovedani šepeti. Laibach in Severna Koreja, ki so nastale ob gostovanju skupine Laibach v Severni Koreji, premiero baletne pravljice Kekec, ki je nastala v sodelovanju Edwarda Cluga in skupine Katalena, koncert skupine Laibach in Filharmoničnega orkestra iz Lvova, koncert ameriškega kitarista in pevca Eugena Chadbourna in razstavo intermedijske umetnice Tanje Vujinović.

 • Možina v vseh svojih oddajah ne ugotavlja zgodovinskih dejstev

  V 144 oddajah Pričevalcev Jože Možina sistematično širi neresnice in konstruira zgodovino.

 • Protest proti beguncem v Metliki bo še en politični dogodek

  Od leta 2015 in časa nastopa zadnje velike begunske krize v Evropi smo tudi pri nas priča številnim protestom proti beguncem. V tem času se je del političnih strank zatekel k odkritemu in sistematično razvitemu načrtu vzpodbujanja sovraštva in nestrpnosti med državljankami in državljani, širjenju strahu in ksenofobnih čustev, da bi dosegel svoje politične cilje ali se zavihtel na tako želeno oblast. Pri tem pohodu je žal izjemno uspešen – zalomilo se mu je zgolj ob zadnjih volitvah, vendar ne zaradi volilnega rezultata.

 • Darja Kocbek

  5. 9. 2018  |  Svet

  Manipulacija lastnih pravil

  Evropska komisija pri imenovanju Nemca Martina Selmayrja za generalnega sekretarja februarja letos ni pravilno uporabila pravil in s tem spodkopala zaupanje javnosti, je pokazala preiskava evropske varuhinje človekovih pravic Emily O’Reilly. Po poročanju Reutersa je kritizirala tudi »obrambne, izmikajoče se in včasih napadalne« odgovore na vprašanja medijev. Evropske komisarje je varuhinja kritizirala, ker se niso pritožili zaradi Junckerjevega ravnanja, ker je poskrbel, da je vodja njegovega kabineta postal najpomembnejši uradnik v evropski komisiji.

 • Uredništvo

  4. 9. 2018  |  Družba

  O kulturi posilstev na naslovnici Demokracije

  "Naslovnica tednika Demokracija, dne 29. avgusta 2018, ki prikazuje doprsje belopolte ženske, pri čemer jo grabijo temnopolte roke, odpira enega najstarejših stereotipov. S pripisom na naslovnici: “Z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev” si je uredništvo Demokracije privoščilo nekaj, česar si v normalni demokratični družbi, ki skrbi za kakovost pravne države in zaščito človekovega dostojanstva, ne bi smelo. Pri tem pa ne gre zgolj za to, da naslovnica objektivno izkazuje rasno sovraštvo, saj se posilstva povezuje s temnopoltimi migranti, pač pa gre tudi za dojemanje žensk v tej družbi," so v javnem pismu zapisali v Društvu slovenskih pisateljev (DSP).

 • Damjana Kolar

  5. 9. 2018  |  Kultura

  V znamenju govoric

  Od 5. do 7. septembra bo na Trgu francoske revolucije, Križevniški, Gosposki, Gregorčičevi in Vegovi ulici ter Novem trgu potekala 3. edicija festivala sodobnih idej Indigo, ki se bo letos ukvarjala z govoricami, ki vplivajo na javno mnenje in vedenje, na osebne odločitve, odnose med ljudmi in skupnostmi. Njihove posledice so nepredvidljive, saj smo hote ali nehote del njih in se tičejo nas vseh. Festival v produkciji MGML in Marsh Creative Production iz Beograda bo v znamenju govoric z obiskovalci delil ustvarjalne razmisleke skozi razstave, koncerte, predstave, predavanja ter strokovne debate s priznanimi domačimi in tujimi umetniki ter teoretiki.

 • Darja Kocbek

  4. 9. 2018  |  Družba

  Sedanji sistem kapitalizma je na poti izumrtja

  Kapitalizem, kakršnega poznamo, se približuje h koncu, ker ne služi dolgoročnim potrebam ljudi, ampak se osredotoča na kratkoročne dobičke, skupina raziskovalcev opozarja OZN. Gospodarska rast že desetletja temelji na porabi velikih količin poceni virov in energije, ko bodo ti pošli, se bo rast upočasnila, po poročanju New Zealand Herald. Znanstveniki finskega inštituta BIOS so ga pripravili za OZN in bo del poročila o globalnem trajnostnem razvoju, ki ga bo OZN objavila prihodnje leto.

 • Damjana Kolar

  4. 9. 2018  |  Kultura

  Od umetniških praks do družbeno-političnih vprašanj

  V sredo, 5. septembra ob 20.00 bodo v Palači Cukrarna v Ljubljani odprli retrospektivno razstavo ob 10. obletnici Akademije za vizualne umetnosti AVA. Na ogled bo izbor del najuspešnejših študentk in študentov, ki so nastala od leta 2008 do 2018. Razstavo bo odprl gledališki režiser in kurator David Gothard, ustanovitelj znamenitega umetniškega centra Riverside Studios v Londonu, kjer je kot umetniški vodja sodeloval s pomembnimi imeni svetovne umetnosti, med katere spadajo: Samuel Beckett, Italo Calvino, Victoria Chaplin in Jean-Baptiste Thierree, Joseph Chaikin, Dario Fo, Philip Glass, Tadeusz Kantor, Hanif Kureishi, Andrej Tarkovski in drugi. Po njegovem nagovoru bo ob 21.00 sledil performans Olje Grubić z naslovom Fake News.

 • Uredništvo

  3. 9. 2018  |  Politika

  "Tudi če se vsi Slovenci naenkrat odločijo, da ne bodo več kupovali mojih avionov, bom preživel"

  "Dolžnost vsakega Slovenca je, da poskrbi najmanj za svojega naslednika, ne glede na zakonski stan," je v intervjuju za Mladino leta 2005 dejal Ivo Boscarol, podjetnik, ki je bil takrat član strateškega sveta Janševe vlade in idejni oče morebitnega zakona o rodnosti.

 • Izak Košir

  3. 9. 2018  |  Politika

  Radio Mladina: Zakaj nekateri podjetniki grozijo z izselitvijo iz Slovenije

  Novinar Mladine Borut Mekina v pogovoru pojasnjuje izračune iz članka Skrbi 1022 najpremožmnejših >> #Mladina35

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/494502723&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Darja Kocbek

  3. 9. 2018  |  Družba

  Ukrepi proti Airbnb

  »Barcelona ni na prodaj,« je pisalo na plakatu, ki ni bil prvi tovrstni plakat, ki ga je kolumnistka Guardiana Gaby Hinsliff opazila samo v eni uri, ko se je sprehajala po ulicah v starem delu mesta. To je povezano z ameriškim podjetjem Airbnb, prek katerega ljudje turistom oddajajo prenočišča. Gaby Hinsliff pojasnjuje, da je še iz stare šole, zato je bivala v hotelu, avtobus, s katerim se je peljala z letališča, pa je bil poln mladih družin, katerih člani so se pogovarjali, kje bodo dobili ključe od prenočišč, ki so jih najeli.

 • Tudi vrhunski športniki so le ljudje in potrebujejo počitek. Tudi Luka Dončić.

  Moško košarkarsko izbrano vrsto septembra čakata dve kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019. Nogometna reprezentanca pa bo pričela z nastopi v novoustanovljeni Ligi narodov pod okriljem Uefe, kjer so reprezentance razvrščene v skupine glede na kakovost, kar naj bi vodilo v bolj izenačene obračune. Obe ekipi bosta nastopili brez številnih najboljših športnikov. Odpovedi reprezentančnega vpoklica so v športu nekaj povsem običajnega, bodisi zaradi (celjenja) poškodb, bodisi zaradi prepotrebnega počitka ali pa zaradi kateregakoli drugega osebnega vzroka, kot je npr. spor med trenerjem in športnikom.

 • Damjana Kolar

  3. 9. 2018  |  Kultura

  Neverjetna, a resnična zgodba

  Od 6. septembra dalje bo v slovenskih kinematografih na kriminalna drama Črni KKKlanovec, za katero je režiser Spike Lee dobil veliko nagrado žirije na letošnjem festivalu v Cannesu. Film je nastal po knjižni uspešnici Black Klansman, resnični zgodbi o temnopoltem policistu Ronu Stallworthu, ki se je konec 70. let prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo Ku Klux Klan. 

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  31. 8. 2018  |  Mladina 35  |  Uvodnik

  O Boscarolu

  Seveda je bilo jasno, da bo Rosvita Pesek ob prvi priložnosti v Odmeve pripeljala Iva Boscarola, da bo povedal svoje o Šarčevi vladi in njenih načrtih. Dobro, bila je velika verjetnost, da jo bo Pop TV prehitel, da ga bo imel prvi v studiu Uroš Slak. Da bo prišel in grmel, kako bo odpeljal svoje podjetje iz Slovenije, ker bodo davki tu previsoki, pa je bilo popolnoma jasno. To je že folklora.

 • Staš Zgonik

  31. 8. 2018  |  Svet

  Zmaga poletnega časa

  Julija je Evropska komisija zagnala spletno anketo, s katero so se prebivalci EU lahko izrekli o smiselnosti nadaljnjega premikanje ure z zimskega na poletni čas in nazaj, o zastarelem brezsmiselnem režimu, ki je v zadnjem času imel vse več nasprotnikov.

 • Borut Mekina

  31. 8. 2018  |  Mladina 35  |  Politika

  Skrbi 1022 najpremožnejših

  Kdor nima kapitala – delnic, depozitov ali nepremičnin – prodaja svoje delo. Del »dobička«, ki ga zaposleni za »prodajo dela« prejmejo, si vzame tudi država prek dohodnine. Lani so davkoplačevalci v povprečju državi plačali 34 odstotkov od svojih dohodkov. A poleg nas, ki prodajamo svoje delo, so tudi tisti, ki živijo od kapitala. Sodeč po podatkih, ki so nam jih poslali z ministrstva za finance, je v letu 2016 točno 1022 prebivalcev Slovenije večino svojih dohodkov prejelo – ne od dela, ampak od dobičkov svojih podjetij, delnic ali nepremičnin. Tudi ti so seveda morali del teh dohodkov odškrniti državi, ki za nas gradi ceste, plačuje filharmonični orkester ali kupuje oklepnike. A teh najbogatejših 1022 prebivalcev, ki so skupaj leta 2016 na ta način prejeli 191,1 milijona evrov, ni državi plačalo 34 odstotkov, kot so jih učitelji, medicinske sestre ali vojaki. Temveč zgolj 20,2 odstotka. Njim je država priznala ogromno olajšavo. Je to pravično? Večina ekonomistov, s katerimi smo govorili, pravi, da ne. Le da je teh 1022 posameznikov v razmerah globalnega trga tako močnih, da lahko oni narekujejo pravila igre. Čeprav državi odškrnejo zgolj petino svojih dohodkov, je to leta 2016 vendarle pomenilo 38,7 milijona evrov.

 • Greh in pokora

 • Zadnji dnevi pekla

  Senator John McCain, »politični titan«, »vojni heroj«, »patriot«, »neposnemljivi lik«, »ikona«, »figura ameriške odrešitve« in »maverick« ( ja, kot Tom Cruise v filmu Top Gun), ki je umrl te dni, je posnel svoje zadnje besede (»Vsem vam želim velike pustolovščine, dobro družbo in srečno življenje, kot je bilo moje«) in splaniral svoj pogreb. Do zadnjega detajla: napisal je, kdo vse naj mu poje hvalo (George W. Bush, Barack Obama), kje vse naj bodo spominske slovesnosti, kje naj ga pokopljejo, kako naj ga tja pripeljejo.

 • Jure Trampuš

  31. 8. 2018  |  Mladina 35  |  Politika

  Žlahtni ministrski izbor

  Sedemnajstega septembra 2014, skoraj pred natanko štirimi leti, je prisegla vlada Mira Cerarja. Cerar je imel takrat veliko podporo javnosti, pa tudi solidno parlamentarno večino.

 • Izak Košir

  31. 8. 2018  |  Mladina 35  |  Družba

  Narobe svet

  Območni odbor Nove Slovenske zaveze Rovte je prejšnjo nedeljo, 26. avgusta, v Rovtah pripravil »spominsko mašo za domobrance in druge žrtve totalitarnih režimov«, ki ji je nato sledila spominska slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve domobranstva. Slavnostni govornik je bil zgodovinar dr. Stane Granda, ki je teden prej v oddaji Intervju na TV Slovenija, kamor ga je povabil voditelj Jože Možina, sicer avtor Pričevalcev, dejal, da so si domobranci »najbolj prizadevali za to, da bi Slovence ohranili skupaj, da ne bi bili spet razdeljeni,« in so »zato iskali rešitev pri Nemcih, pri Italijanih, da bi ja Slovenci ostali vsaj pod enim okupatorjem, ker bi potem laže preživeli«.

 • Golota pred oltarjem

  Več si preberite v novi številki Mladine >> #Mladina35 

 • Damjana Kolar

  31. 8. 2018  |  Kultura

  REJVikend

  Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V CSK France Prešeren bosta za ljubitelje underground elektronike poskrbela soustanovitelja organizacije 777music in rezidenta festivala Luxia in Lucky Left, v Pritličju se bo v okviru Poletnega celovečerca predstavil BLN, v klubu Monokel pa bosta v okviru Sindikata odklonskih entitet nastopili DJ-ki Noir in Kamasutra.

 • Darja Kocbek

  30. 8. 2018  |  Družba

  Umrla je pravna država

  V spopadih po smrti 35-letnega Nemca kubanskega izvora v vzhodnonemškem mestu Chemnitz je bilo ranjenih 20 ljudi, med njimi tudi dva policista. Ovadbe so bile vložene proti 43 ljudem, 10 ljudi se mora zagovarjati zaradi prepovedanega Hitlerjevega pozdrava. Notranji minister dežele Saške Roland Wöller (CDU) po poročanju die Welt pravi, da to še niso dokončni podatki.

 • Uredništvo

  30. 8. 2018  |  Politika

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Več si preberite v jutrišnji izdaji Mladine. Avtor naslovnice je Tomaž Lavrič. #Mladina35 #Trumputin 

 • Damjana Kolar

  30. 8. 2018  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Tokrat priporočamo festival kratke zgodbe Novo mesto short, projekcijo dokumentarnega filma Monterey Pop, ljubljansko premiero drame Naš razred poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianeka, ki temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med 2. svetovno vojno, gostovanje Davida Hoyla s predstavo Diamant, v kateri je predstavljen pregled zgodovine gibanja za osvoboditev LGBT oseb v Veliki Britaniji od leta 1957 do danes.

 • IK, STA

  29. 8. 2018  |  Politika

  Nova vlada naj bi postala operativna že v dveh tednih 

  Predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so danes podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca. Ta je po podpisu ocenil, da bodo kljub naporom, ki jih čakajo in ne bodo lahki, naredili nekaj dobrega za Slovenijo in da ima vsak od njih iskren namen.