• IK, STA

    8. 1. 2019  |  Politika

    Bodo brexit preložili?

    Britanski in evropski uradniki spričo bojazni, da dogovor o brexitu ne bo potrjen do 29. marca, ko naj bi Velika Britanija zapustila unijo, razpravljajo o preložitvi brexita, danes piše britanski dnevnik Daily Telegraph. Britanski minister za brexit Stephen Barclay je sicer zatrdil, da si Združeno kraljestvo ne prizadeva za preložitev brexita.

  • Damjana Kolar

    8. 1. 2019  |  Kultura

    Nezanesljivost obstoja v sodobni družbi

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani bodo 9. januarja ob 20.00 odprli razstavo Nezanesljiva okolja - 17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji, na kateri se predstavlja 17 avtorjev (Uroš Abram, Jaka Babnik, Goran Bertok, Vanja Bučan, Jon Derganc, Tomaž Gregorič, Klemen Ilovar, Peter Koštrun, Borut Krajnc, Tanja Lažetić, Peter Rauch, Matjaž Rušt, Bojan Salaj, Jane Štravs, Aleksandra Vajd in Hynek Alt, Tadej Vaukman, Tanja Verlak). Skupna lastnost razstavljenih del so podobe in situacije, ki dajejo vtis nezanesljivega okolja in s tem odražajo tudi nezanesljivost obstoja v sodobni družbi. Kustosinja razstave: Ana Mizerit.

  • IK, STA

    7. 1. 2019  |  Politika

    Popovičeva pritožba zavrnjena

    Franci Matoz, odvetnik nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, je za STA potrdil, da so prejeli sklep koprskega občinskega sveta o zavrnitvi Popovičeve pritožbe in potrditve županskega mandata Alešu Bržanu. Ob tem je Matoz pojasnil, da bodo najkasneje do četrtka vložili pritožbo na upravno sodišče.

  • Darja Kocbek

    7. 1. 2019  |  Družba

    Če bi imeli na voljo dovolj delavcev, bi na leto ustvarili 65 milijard evrov več prometa

    Pomanjkanje delovne sile ogroža gospodarsko rast, so prepričani številni strokovnjaki. Raziskava hiše PricewaterhouseCoopers (PwC) je pokazala, da so tudi v nemških srednje velikih podjetjih prepričani, da je pomanjkanje delovne sile največja ovira za njihovo rast. Pravijo, da bi na leto ustvarili 65 milijard evrov več prometa, če bi imeli na voljo dovolj delavcev. V EU po teh podatkih srednje velika podjetja na leto zaradi pomanjkanja delovne sile ustvarijo 270 milijard evrov manj prometa. Achim Dercks iz nemške industrijsko-gospodarske zbornice razlaga, da podjetja zaradi pomanjkanja delovne sile vlagajo v nove tehnologije manj, kot bi lahko.

  • IK, STA

    7. 1. 2019  |  Svet

    Vse več Američanov se želi preseliti v tujino

    Anketa inštituta Gallup je ugotovila, da se je v letih 2017 in 2018 želelo preseliti v tujino 16 odstotkov Američanov, pri čemer je najbolj priljubljena Kanada. Povprečna želja po izselitvi je bila doslej najvišja v osmih letih vlade republikanca Georga Busha mlajšega, in sicer si je odhoda želelo 11 odstotkov Američanov.

  • Uredništvo

    7. 1. 2019  |  Kultura

    Zlati globus za najboljši film zgodbi o skupini Queen

    Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je sinoči na 76. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus za najboljša filma leta razglasilo Bohemian Rhapsody v kategoriji drame in Green Book v kategoriji glasbenih filmov ali komedij. Odmeva tudi zmaga Glenn Close oziroma poraz Lady Gaga v tekmi za najboljšo dramsko igralko.

  • Uredništvo

    7. 1. 2019  |  Svet

    "Če bi bile volitve danes, bi dobil 99-odstotno podporo"

    »Če bi bile volitve danes, bi dobil 99-odstotno podporo,« je časniku Delo zaupal Aleksander Čeferin, saj so delegati Uefe, torej predsedniki 55 nacionalnih nogometnih zvez, očitno zadovoljni z delom 51-letnega odvetnika iz Grosuplja v »prvem« mandatu. Prihodnji mesec mu bo namreč potekel mandat.

  • Damjana Kolar

    7. 1. 2019  |  Kultura

    Takle mamo 

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo 8. januarja ob 17. uri odprli razstavo triptiha Manuela Fabrisa z naslovom Preskoki. Gre za šesto iz cikla razstav "Takle mamo ... / So it has come to this..." v organizaciji TAM-TAM ter Muzeja in galerij mesta Ljubljana. Kuratorki razstave: Ajda Kocutar in Lara Mejač.

  • Izak Košir

    4. 1. 2019  |  Politika

    Kakšen človek za politični boj izpostavlja dijake?

    Ob obletnici plebiscita so se samostojnosti slovenske države poklonili tudi dijaki ljubljanske Gimnazije Bežigrad in pripravili več skečev, v katerih so nastavili ogledalo družbi. Še posebej je izstopal skeč, v katerem pisatelj Ivan Cankar z materjo razpravlja o političnih preferencah. Že dan po proslavi je Nova24TV objavila anonimko, ki naj bi jo bil spisal eden  od ogorčenih dijakov, v njej pa je vodstvo gimnazije in avtorje programa obtožil blatenja stranke SDS in agitiranja za Levico."Dopisa, s katerim so mahali na Nova24TV, vsekakor ni napisal kateri izmed naših dijakov, temveč je manipulacija," je za Mladino povedal profesor filozofije na tej gimnaziji Jani Kovačič, ki je prepričan, da so anonimko sestavili zunaj šolskih zidov in jo nato podtaknili namišljenemu dijaku. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Uvodnik

    345 tisoč ljudi

    Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada živi v Sloveniji pod pragom tveganja revščine 13,3 odstotka ali 268 tisoč ljudi. Podatki so seveda za leto 2017. Pred gospodarsko krizo je bil v Sloveniji relativno reven skoraj vsak deveti, ob začetku krize vsak osmi, vmes vsak sedmi, v zadnjem letu pa ponovno vsak osmi prebivalec. Vendar je treba osebam pod pragom tveganja revščine prišteti še resno materialno prikrajšane in osebe, ki živijo v gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo. Tako dobimo število vseh, ki so dejansko izpostavljeni tveganju socialne izključenosti: gre za 345 tisoč prebivalcev te države. Vsakega šestega.

  • Damjana Kolar

    7. 1. 2019  |  Kultura

    Med življenjem in igro

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 9. januarja ob 20.00 premiera filmskega triptiha Igram, sem v režiji Miroslava Mandića, ki govori o tem kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Film je sestavljen iz treh zgodb, v katerih so protagonisti vedno igralci (filmski, gledališki, televizijski). Vsaka zgodba na svoj način razmišlja o odnosu med življenjem in igro, med realnostjo in fikcijo, vsaka se odvija v svojem mestu (Sarajevo, Ljubljana, Zagreb) in poleg osrednje tematike razpira tudi številna vprašanja o vsakdanjem življenju v sodobnem svetu.

  • Izak Košir

    4. 1. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Na vsakem koraku smo pod nadzorom

    Prisluhnite pogovoru, več pa si preberite v novi številki Mladine >> #Mladina1 #Google #BigBrother

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/553489296&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Uredništvo

    7. 1. 2019  |  Kultura

    Tu je razpis za Mladinin oder na Lentu!

    Mladinin oder poziva vse glasbene ustvarjalce, skupine, elektronske producente, live-acte, didžeje in vidžeje, da se s svojimi deli in življenjepisi prijavijo na 14. izvedbo odra in tako dobijo priložnost, da zaigrajo na Festivalu Lent 2019. Prijave zbirajo z obrazcem na njihovi spletni strani do vključno 28. februarja.

  • Borut Mekina

    4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Družba

    Veliki brat vas opazuje

    Privolitve, ki jih dajemo Facebooku ali Googlu, so videti malo pomembne in abstraktne. Zaprosila za dostop do naših podatkov, ki se prikazujejo na zaslonih in zaslončkih, so moteča, ponavljajo se, dokler ne pritisnemo »da«. Sicer se zavedamo, da smo s tem nekomu omogočili dostop do svojih osebnih podatkov, celo najintimnejših, kot je kraj, kjer smo, a se nam zdijo koristi zaradi te izmenjave večje od škode. Kaj pa si bodo pomagali z menoj, z enim od tisoč in tisoč uporabnikov, se verjetno sprašujemo. Toda velikani, ki v namenske programe vgrajujejo mamljive nove funkcije, računajo prav na to utvaro. Ali so minusi za nas nazadnje večji od plusov? Za Facebook, Google, Amazon, Airbnb, Uber … za danes največja podjetja na svetu, ni dvoma, da jim je internetna revolucija prinesla več dobrega kot slabega. Kaj pa vsem drugim?

  • Vasja Jager

    4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Družba

    Bi Cankar volil Janšo?

    V valu proslav ob obletnici plebiscita so se samostojnosti poklonili tudi dijaki ljubljanske Gimnazije Bežigrad. Pripravili so več skečev, v katerih so nastavili ogledalo družbi – to pa ni bilo pogodu tistim, ki so v zrcalu prepoznali odsev svojega obraza.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Politika

    Ksenija Klampfer, ministrica: Gospodarsko rast morajo občutiti tisti, ki k njej prispevajo. Torej predvsem delavci.

    V Sloveniji smo ponosni na raven socialnih pravic, saj so te, če jih primerjamo s tistimi v drugih postkomunističnih državah, ostale na zavidanja vredni ravni. A socialni sistem se je v zadnjem obdobju znašel v precejšnjih težavah. Četudi pogosto beremo o težkih razmerah v zdravstvu ali šolstvu, so dejansko prav zaposleni v socialnem varstvu najbolj na udaru: po zaposlenih na prebivalca smo tukaj na najnižjih mestih na mednarodni lestvici. Ker hkrati dejanske potrebe prebivalstva naraščajo, sociologi opozarjajo na možnost zloma sistema in privatizacijo številnih področij. Na čelo tega zahtevnega resorja je koalicija imenovala nekdanjo vodjo mariborske upravne enote, nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo in predsednico lokalnega odbora SMC v Slovenskih Konjicah, 42-letno Ksenijo Klampfer. Klampferjeva se je pred novim letom že morala ukvarjati z zvišanjem minimalne plače in stavko zaposlenih v centrih za socialno delo (CSD).

  • Izak Košir

    4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Politika

    Orbán nagovarja Slovence

    Če ste zadnje tedne med brskanjem po Facebooku opazili protimigrantski oglas, ki ga je plačala madžarska vlada, niste edini. Z vsebino meri tudi na slovenske uporabnike, stare 32 let ali več. Oglas madžarske vlade je do danes videlo že več kot devet milijonov ljudi. V njem nastopa Guy Verhofstadt, vodja liberalne in demokratske koalicije ALDE v evropskem parlamentu; avtorji videa so iz konteksta vzeli njegovo izjavo, v kateri pravi, da potrebujemo migracije. Verhofstadt je od Facebooka, ki ga je v javnem sporočilu imenoval Fakebook, zahteval, da sporni video umakne, a je ta zahtevo zavrnil.

  • Dva floora in favna

    Nočne klube zaznamuje minljivost: z zatonom scen izginjajo tudi zatočišča rejverjev in od vznika klubske kulture smo pri nas videli delovati že neštete diskoteke z omejenim rokom trajanja, to so bili Turist, Valentino, Subsub, Hound Dog, Palma, B51, Dakota, Bellevue, Lipa, Babilon, Eldorado, Black Jack, Fun Factory, The Cube … Vse to so imena ljubljanskih klubov, ki bodo z novimi generacijami rejverjev potonila v pozabo. Delujočih diskotek, ki se lahko pobahajo s kar tremi (in pol) desetletji delovanja, po svetu ni veliko, pri nas pa je zgolj ena. Gre seveda za najglasnejšo klet v Ljubljani, legendarni Klub K4.

  • V suženjstvo zakleti

    Kaj obljubi populist? Tole: zgradili bomo zid, postavili bomo ograje, zaprli bomo meje – nobenih beguncev ali ekonomskih priseljencev ne bomo sprejemali! Ljudstvo je navdušeno. Še toliko bolj, ko populist obljubo izpolni. Meje zapre. Nobenih beguncev, sploh pa nobenih ekonomskih priseljencev, nobenih ekonomskih migrantov. Ljudstvo je navdušeno. Populistova politika se itak glasi – ekonomski migranti so le navadni paraziti, ki se šlepajo na begunce! Zato nimajo vstopa. Ljudstvo je navdušeno. In tako v deželo ni ne beguncev ne ekonomskih migrantov. Ljudstvo je še kar navdušeno in navdušeno.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Hrvaška

    Predsedniške laži

    V prazničnem času je bila gneča v priljubljeni zagrebški slaščičarni Torte in to precejšnja. Kljub temu sta se odločila sestati prav v njej, da bi prigriznila kaj sladkega in si nekoliko osladila grenko politično življenje. Prvi je bil svetovalec predsednice države za notranjo politiko in bla bla …, drugi pomembnež iz obveščevalne agencije – težaško delo, vražja vsakodnevna skrb za varnost nacije. Tako sta ta pomembna možaka sedla skupaj.

  • Damjana Kolar

    4. 1. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Božidarju bosta nastopila DJ-ja Dojaja in Zhe, v Terminal Clubu Lab Doctors, v Klubu Monokel Lara & Jesusonecstasy, v Gala hali pa bodo predstavili novo kompilacijo spletne založbe Snif recs, ki letos praznuje 3. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo nastopili DVMIR, Kanomotis, Simonok in Proove.

  • Uredništvo

    4. 1. 2019  |  Kultura

    V spomin na Amosa Oza (1939-2018)

    Ob smrti Amosa Oza, enega največjih literatov današnjega časa, bodo 7. januarja ob 20.00 v ljubljanskem Mini teatru pripravili umetniški večer v njegov spomin, na katerem bodo nastopili slovenski gledališki igralci, študenti AGRFT in drugi, ki bodo brali odlomke iz negovih del. Dogodek je nastal v sodelovanju Judovskega kulturnega centra Ljubljana, Mini teatra in Slovenskega Pena.

  • Darja Kocbek

    3. 1. 2019  |  Družba

    Kako oglaševalci nadzirajo naše misli

    Če bi živeli pred 500 leti, bi bil naš pogled na svet povsem drugačen, posledično bi tudi naše odločitve bile povsem drugačne. Kdo oziroma kaj torej vpliva na naše odločitve? So res povsem naše? Na naše misli vpliva družbeno okolje, zlasti prepričanja, ki nam jih posredujejo tisti, ki imajo moč. Včasih so to bili monarhi, aristokrati, verski voditelji. Danes pa nam koncerni, milijarderji in mediji sporočajo, kaj naj mislimo. Ljudje smo etične in intelektualne gobe, kar pomeni, da v naše dobro in slabo podzavestno vpijamo vplive, ki nas obkrožajo, v Guardianu piše George Monbiot.

  • Uredništvo

    3. 1. 2019  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite v jutrišnji Mladini! Avtor naslovnice je Tomaž Lavrič. Dobrodošli v novem letu! #Mladina1 

  • Darja Kocbek

    2. 1. 2019  |  Politika

    Demokratične vlade v povprečju na oblasti ostanejo tri leta, populistične pa kar šest let in pol

    Ko je desničarski populist Jair Bolsonaro, ki je javno povedal, da občuduje vojaško diktaturo, ki je v državi vladala med letoma 1964 in 1985, oktobra 2018 zmagal na predsedniških volitvah v Braziliji, so bila mnenja o posledicah te odločitve deljena. Nekateri strokovnjaki so svarili, da je grožnja za demokracijo, drugi so bili prepričani, da bodo močne institucije vključno z močnimi mediji in neodvisnim sodstvom njegove avtoritarne težnje držale na vajetih.

  • Uredništvo

    31. 12. 2018  |  Družba

    Mladina vam želi srečno 2019!

    Drage bralke, dragi bralci, v novem letu vam želimo vse dobro in da nas boste še naprej spremljali, mi pa se bomo trudili, da vam še naprej nudimo kakovostne novinarske vsebine! Srečno 2019! 

  • Uredništvo

    31. 12. 2018  |  Politika

    Najbolj brani članki v letu 2018

    Leto 2018 se bliža h koncu, zato smo za vas pripravili lestvico najbolj branih člankov na spletni Mladini. Gre za vsebine, do katerih ste najraje dostopali v iztekajočem se letu. Vabimo vas k ponovnem branju. Uredništvo spletne Mladine vam želi vse dobro v prihajajočem letu!

  • Dominik Šik Vukovič

    31. 12. 2018  |  Družba

    Rdeči karton za rasizem v nogometu

    V sredo, 26. decembra, so v italijanski Serie A odigrali 18. krog nogometnega prvenstva. Praznični dan, ki je po zaslugi sv. Štefana dela prost, so številni preživeli v družbi nogometa. V živo na stadionih širom Italije si je tekme ogledalo 254.052 gledalcev, po televiziji pa je tekme spremljalo več milijonov navijačev. A dogajanje na igriščih žal so žal zasenčili rasistični izpadi na tribunah in nasilje med radikalnimi navijači po večerni tekmi med Interjem in Neapljem (Napolijem).

  • Damjana Kolar

    31. 12. 2018  |  Kultura

    Šarmantni bančni ropar

    V slovenskih kinematografih bo od 3. januarja dalje na ogled film Starec in pištola v režiji Davida Loweryja, ki je nastal po članku Davida Granna v reviji The New Yorker. V filmu spremljamo resnično zgodbo o šarmantnem bančnem roparju Forrestu Tuckerju, ki se je odločil živeti po svojih pravilih in se pri tem tudi zabavati.