• Darja Kocbek

  6. 7. 2017  |  Svet

  Zaničevanje v sodobni Veliki Britaniji

  Ko je v Londonu pogorela stolpnica Grenfell Tower in pokopala vsaj 80 ljudi, med njimi tudi otroke, je eden od aktivistov za časopis Financial Times dejal, da ni bil problem v tem, da niso opozarjali, da je nevarna, ampak, to, da jim pristojni za rešitev tega problema nikoli niso odgovorili. »Niso nas samo ignorirali, ampak so na nas gledali z zaničevanjem,« je dejal.

 • Urša Marn

  6. 7. 2017  |  Družba

  "Je nekaj narobe z ušesi slovenskih otrok ali z očmi slovenskih zdravnikov?"

  »V Sloveniji je še enkrat višja pojavnost vnetja srednjega ušesa kot v sosednjih državah. To lahko pomeni le dvoje: ali je nekaj narobe z ušesi slovenskih otrok ali pa z očmi slovenskih zdravnikov,« v intervjuju za posebno Mladinino izdajo Intervju 2017 pravi pediater in infektolog dr. Marko Pokorn. Čeprav zdravniški poklic opravlja že več kot dvajset let in v svojo ambulanto na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana vsako leto sprejme vsaj tisoč otrok, priznava, da ga je še vedno strah.

 • Neža Oder, STA

  6. 7. 2017  |  Družba

  Odločitev o Thompsonovem koncertu po mnenju vrhovnega sodišča nezakonita

  Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Milana Trola, organizatorja prepovedanega koncerta hrvaškega pevca Thompsona. Odločilo je, da je upravno sodišče nezakonito zavrglo tožbo, s katero je Trol zatrjeval, da je ministrstvo za notranje zadeve njemu, Thompsonu in kupcem kart kršilo pravice s tem, da je zavlačevalo z odločitvijo o pritožbi.

 • Damjana Kolar

  6. 7. 2017  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  V borovem gozdičku nad Trnjem pri Pivki bo od 6. do 8. julija potekal 20. festival drugačne glasbe Trnje 2017. V Plečnikovi hiši bodo odprli razstavo Jože, na kateri se predstavlja deset umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki skozi umetniška dela kažejo svoje lastno doživljanje slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. V Dominikanskem samostanu na Ptuju bodo odprli 15. Festival sodobne umetnosti Art Stays.

 • Neža Oder

  6. 7. 2017  |  Svet

  Seksizem v znanosti

  Ko je Microsoft v lanskem letu zasnoval pogovornega robota z osebnostjo najstnice – Tay, program za interakcijo na medmrežju, je ta izrazil »navdušenje« nad družabnimi omrežji in označil ljudi za »super fajn.« Manj kot 24 ur interakcije z uporabniki Twitterja je bilo potrebnih, da se je Tay iz prijaznega robota spreobrnil v rasističnega bigota, ki je naznanjal, da se zavzema za genocid nad Mehičani in sovraži feminist(k)e.

 • Darja Kocbek

  5. 7. 2017  |  Svet

  Trgovina med Kitajsko in Afriko cveti

  Gabonec Isaac ima več kot sedem let majhno trgovsko podjetje v južnokitajski trgovinski metropoli Guangzhou. Je eden od številnih Afričanov, ki so prišli v to mesto zaradi številnih tekstilnih tovarn, tovarn igrač in elektronike. Isaac nima niti dovoljenja za bivanje na Kitajskem za daljši čas. Kot večina Kenijcev, Južnoafričanov, Kameruncev in Nigerijcev vsakih nekaj tednov odide domov s kovčki, polnimi majic, kavbojk, pametnih telefonov in druge drobne elektronike.

 • Urša Marn

  5. 7. 2017  |  Družba

  "Civilne iniciative v Ljubljani vzniknejo že skoraj ob vsakem načrtovanem posegu"

  »Slovenska družba je zelo okostenela in neodločna. O izgradnji drugega tira se pogovarjamo že 22 let, o poglobitvi železnice 120 let, na izgradnjo nove stolpnice je bilo treba čakati 45 let, odkar je arhitekt Milan Mihelič načrtoval zazidavo na Bavarskem dvoru v središču Ljubljane,« v intervjuju za posebno Mladinino izdajo Intervju 2017 pravi arhitekt in podžupan Ljubljane Janez Koželj. Po njegovem je naložba v javni prostor najbolj logična naložba občine.

 • Damjana Kolar

  5. 7. 2017  |  Kultura

  Slovenska cesta bo postala dnevna soba Ane Desetnice

  Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica letos praznuje 20. rojstni dan. Gre za vseslovenski in mednarodno referenčen festival, ki je z urbano umetnostjo spontano posegel v življenja že skoraj milijon ljudi, in jim popestril vsakdan ter poživil ulice, parke, trge in mostove njihovih domačih mest. Festival je do zdaj gostoval v 22 slovenskih mestih ter gostil več kot 5000 uličnih umetnikov s 6 kontinentov in več kot 40 držav sveta, obiskovalci pa so si lahko ogledali že skoraj 1000 različnih predstav.

 • Neža Oder

  5. 7. 2017  |  Družba

  Glas ljudstva

  Theresa May je utrpela presunljiv upad popularnosti, poroča The Guardian. Nove javnomnenjske raziskave kažejo, da jo kar 61 odstotkov volivcev vidi v negativnejši luči, medtem ko javna naklonjenost laburistu Jeremyju Corbynu vztrajno raste. Pa se na javnomnenjske raziskave res še lahko zanesemo? 

 • Darja Kocbek

  4. 7. 2017  |  Svet

  Osem od desetih koncernov z največjo tržno vrednostjo je iz ZDA

  Osem od desetih koncernov na svetu, ki imajo na borzah največjo vrednost, prihaja iz ZDA. Preostala dva sta s Kitajske. Z borzno vrednostjo 749 milijard dolarjev (656 milijard evrov) na prvem mestu ostaja ameriški Apple, kažejo pravkar objavljeni podatki svetovalne hiše Ernst & Young.

 • IK, STA

  4. 7. 2017  |  Svet

  Srbija bi raje kot zvesto zaveznico Rusijo izbrala EU

  Če bi se Srbija morala odločati med tesnejšimi vezmi z Rusijo ali vstopom v EU, bi izbrala slednje, je v pogovoru za ameriški Bloomberg dejala nova predsednica srbske vlade Ana Brnabić. Kljub temu, da je Srbija z Rusijo tesno povezana, je EU njihova strateška usmeritev, je poudarila.

 • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Kultura

  Matter

  Matter je slovenska rap skupina, v kateri so Dacho, Tunja in Levanael. V zadnjih dveh letih je predvsem na ljubljanski alternativni sceni postala izjemno opazna – po eni strani je tako zelo oboževana, po drugi pa tako zelo osovražena, da postaja že pravi družbeni fenomen. Skupina je osrednja tema številnih razprav, spletnih »memejev« in celo grafitov. Prodala je vse izvode svoje prve plošče, podobno kot proda vse vstopnice za čisto vsakega od svojih koncertov. Z akcijami, kot je javno podpisovanje plakatov za oboževalce, počasi upravičuje samooklicani naziv »boybanda«. Do njene glasbe ljudje težko vzpostavijo nevtralen odnos. Tisto, kar je nekaterim pri njeni glasbi noro všeč, je drugim popolnoma grozljivo. Vendar so ti zadnji odzivi seveda samo koristni za »hype«.

 • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

  30. 6. 2017  |  Politika  Za naročnike

  Tine Hribar

  Tine Hribar je eden izmed pobudnikov ustanovitve Nove revije, njen prvi glavni urednik, pisec v 57. številki, član kolegija Odbora za človekove pravice, redaktor pisateljske in Demosove ustave. Bil je med pobudniki za razpustitev Demosa, je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, avtor številnih knjig o etiki, narodu, veri, odnosu do sveta in svetega, je oster kritik vsakršnega totalitarizma, tako z leve kot desne, vztrajen zagovornik sprave in pokopa vseh mrtvih.

 • Peter Petrovčič  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Politika  Za naročnike

  Jadranka Sovdat

  Jadranka Sovdat živi, diha in je ustavno pravo. Na ustavnem sodišču je že več kot dvajset let. Zdaj je približno na polovici triletnega mandata predsedovanja ustavnemu sodišču ter le še leto in pol oddaljena od izteka mandata ustavne sodnice. Kljub temu da je prva med enakimi, se ji še vedno vse prevečkrat dogaja, da se znajde v preglasovani manjšini, kar je bilo skorajda pravilo, ko je imela na ustavnem sodišču večino skupina sodnikov, izvoljenih v času prve vlade Janeza Janše. Sovdatova, ki je nasledila dr. Cirila Ribičiča, z njim nekako deli tudi usodo, in sicer usodo sodnika, ki se v boju za obrambo, krepitev in zagotavljanje človekovih pravic znajde v manjšini. To se ji je samo v zadnjih letih zgodilo glede zakona o obrambi, ki je vojski podelil policijska pooblastila za nadzor nad begunci, pa v obeh primerih odločanja o pravicah istospolnih oseb in tudi v zadevi Grims proti Mladini.

 • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Politika  Za naročnike

  Janez Zemljarič

  Čeprav je Janez Zemljarič danes sinonim za nekdanjo tajno policijo, Službo državne varnosti (SDV), ki jo je vodil med letoma 1973 in 1978, to ni bila najpomembnejša vloga, ki jo je imel v času Jugoslavije. Zemljarič je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja eden najpomembnejših slovenskih politikov, v letih 1978–1980 je bil notranji minister, potem do leta 1984 predsednik izvršnega sveta oziroma tedanje slovenske vlade, med letoma 1984 in 1989 pa podpredsednik jugoslovanskega, zveznega izvršnega sveta. Lahko se pohvali s številnimi projekti, ki jih je uspešno zaključil, od gradnje Cankarjevega doma do ljubljanskega kliničnega centra. Še pomembnejše pa je, da je v njegovem času Slovenija z velikimi in tehnološko naprednimi podjetji, na primer Iskro ali Litostrojem, prodrla na svetovne trge. O tem smo se z njim pogovarjali. Sestali smo se večkrat. Kmalu bo star 90 let, ponosen je, da so mu veljavnost vozniškega dovoljenja znova podaljšali za leto dni. Čeprav se je upokojil leta 1989, še zmeraj hodi v »službo«. Vsak dan pride »delat« v WTC, kjer ima svojo pisarno navadno v okrepčevalnici Zoki.

 • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Politika  Za naročnike

  Miro Cerar

  Intervju s predsednikom vlade Mirom Cerarjem je potekal v sejni sobi, zraven njegove pisarne. Za mizo sta poleg predsednika sedeli še svetovalki za odnose z javnostmi. Ni imel veliko časa, zgolj 45 minut med sestankom s svojim svetovalcem, državnim sekretarjem Antonom Žuničem, in srečanjem s sindikati javnega sektorja. Kljub temu se je na pogovor dobro pripravil, lahko zapišemo, da profesionalno. Pred njim je bila mapa z naslovom »Intervju za Mladino«, v njej pa več strani teksta, ki sta mu ga pripravila druga dva svetovalca.

 • Vanja Pirc  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  Peter Movrin

  Je naš mednarodno najbolj uveljavljen modni oblikovalec v zgodovini – poleg Nataše Čagalj, seveda, ki jo tudi sam neizmerno ceni. Njegovo delo poznajo najpomembnejši modni poznavalci in narekovalci trendov, poznajo ga stilisti največjih zvezd, njegove stranke so med drugim Lady Gaga, Beyonce in Björk. Sploh s slednjo zadnje čase veliko sodeluje. Tesno ju je povezala njegova zadnja kolekcija, s katero je na ugledni londonski šoli Central Saint Martins zaključil svoj drugi magistrski študij, in to z odliko. Kot enemu najboljših študentov mu je pripadla čast, da je kolekcijo februarja predstavil na londonskem tednu mode.

 • Bernard Nežmah  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  Aleš Berger

  Književni urednik, ki je pri MK desetletja urejal zbirki Kondor in Lirika, ki sta polnili knjižne police ljubiteljev literature, prevajalec nadrealizma, Becketta, Apolinaira, mož, ki je Slovencem pripeljal Queneauja, stripe Asterixa, zbirko Borgesa, poeme Lorce in številne gledališke igre, medtem dve desetletji spremljal teater kot gledališki kritik, nato pa po desetletjih prevajanja tujih stavkov začel pisati svoje v jeziku onkraj kanonov in žargona, ki jim je našel redko formo krokijev, zapiskov in vinjet v knjigah Povzetki, Omara v kleti, Zagatne zgodbe, Arles, večkrat. O tem, kako je iskal besede, kako mislimo stavke, kaj je prinesla v prevajanje tehnologija in kaj mu je odvzela, kako je cele zgodbe strnil v en sam stavek ter o duhu pošiljanja razglednic smo se s starosvetnežem, ki goji svojsko zvrst humorja, pogovarjali v posebnem intervjuju za Mladino.

 • Bernard Nežmah  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  Judit Polgar

  Najprej so jo poznali kot čudežnega otroka: pri d e v et i h letih je v New Yorku igrala na odprtem turnirju, pri enajstih je premagala velemojstra, pri dvanajstih, ko so bili njeni vrstniki v šestem razredu, se je uvrstila med najboljših sto šahistov na svetu. Potem je bila znana kot ena od sester Polgar, ki so veljale za čudo: Zsuzsanna, Zsofia in najmlajša Judit so tekmovale na moških turnirjih, postale dvakrat zapored olimpijske prvakinje, in ko je George Bush, st. leta 1989 obiskal Madžarsko, se je sestal tudi z družino Polgar. Nato je razblinjala mit o moški superiornosti v inteligenci: pri petnajstih letih je zmagala na prvenstvu Madžarske pred legendarnim Portischem ter Saxom in Riblijem, kar ji je prineslo naziv velemojstrice, in to nekaj mesecev prej, kot je uspelo največjemu – Bobbyju Fischerju.

 • Stane Koblar  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  2Cellos

  Zgodba o 2Cellos se doživlja kot pravljica o uspehu. Pa je zgodba o zasedbi, ki jo sestavljata tradicionalno akademsko izobražena violončelista Mariborčan Luka Šulić in Puljčan Stjepan Hauser, res tako pravljično preprosta? Je pred naglim pohodom na svetovne, tudi najbolj prestižne odre kar štirih celin, med katerim sta iz vzhajajočih zvezd postala eden globalnih fenomenov, potekalo vse tako pravljično, lahkotno in gladko? Dvomim. Kajti pred njunim uspehom je bilo tako rekoč vse nared, da se zgodi čudež: nadpovprečna glasbena nadarjenost, leta trdega dela z inštrumentom, vrhunsko obvladovanje metjeja, prevetreno z nizom tekmovanj in nagrad na področju klasike, samosvoja habitusa, ki se dopolnjujeta z robustnostjo in rafinmajem kakor jin in jang, ne nazadnje pravi odmerek samozavesti, da brez zadržkov stopita korak dlje od vseh drugih – do uresničitve lastne vizije, kaj naj bo njuna glasba!

 • Katja Perat  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  Manca G. Renko

  Manca G. Renko je zgodovinarka, urednica spletnega portala Airbeletrina in direktorica literarnega festivala Fabula. Čeprav še vedno vztraja, da so bile vse najlepše pesmi že napisane, je z Lastnim življenjem, knjigo o liku in delu Zofke Kveder, ki sta jo letos za mladino spisali in izrisali z ilustratorko Semiro Kentrić, zdaj postala tudi pisateljica.

 • Urša Marn  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  Marko Pokorn

  Dr. Marko Pokorn (l. 1966) je specialist pediatrije in infektologije. Od leta 1994 dela na otroškem oddelku Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. V prostem času je tudi odličen scenarist, dramatik in glasbenik. Umetniški talent je podedoval po očetu, muzikologu in pravniku Danilu Pokornu, zdravniškega po mami, pediatrinji Vilmi Pokorn. Poročen je z Nike Kocijančič Pokorn, prevodoslovko in profesorico na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in je oče dveh odraslih otrok. Intervju z njim je čustveni tobogan. Nekaj časa se smrtno resno pogovarjaš o mesojedih bakterijah in drugih nevarnih okužbah, že v naslednjem hipu pa si brišeš solze smeha, ko ti zamrmra pesem Borelija, od kod strahote tvoje, ki jo je po Avsenikovi Slovenija, od kod lepote tvoje priredil za svoj bend. A to je logično, saj gre za zdravnika, ki je med drugim napisal scenarij za mega TV-uspešnico Naša mala klinika.

 • Urša Marn  |  foto: Uroš Abram

  30. 6. 2017  |  Družba  Za naročnike

  Janez Koželj

  Janez Koželj (l. 1945) je profesor za arhitekturo mesta na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, od leta 2006 pa tudi podžupan Ljubljane in prvi mestni arhitekt. V prvem mandatu župana Zorana Jankovića je v sodelovanju s skupino strokovnjakov začrtal vizijo dolgoročnega prostorskega razvoja Ljubljane do leta 2025. V enajstih letih je bilo uresničenih veliko od napovedanih projektov. Obnovljenih ali na novo zgrajenih je bilo enajst mostov in brvi. Iz propadlega kina Šiška je zrasel sodobni center urbane kulture. Ožje mestno središče je osvobojeno avtomobilske pločevine. Prenovljeno je mestno kopališče Kolezija. Postajališča mestnega potniškega prometa so dobila nadstrešnike in elektronske prikazovalnike voznega reda. In še in še.

 • IK, STA

  4. 7. 2017  |  Svet

  Severna Koreja izstrelila balistično raketo

  Severna Koreja je danes, ko v ZDA praznujejo dan neodvisnosti, izstrelila balistično raketo, je potrdila južnokorejska vojska. Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu Kitajsko že pozval, naj "enkrat za vselej konča to neumnost". Po oceni nekaterih analitikov bi lahko izstreljena raketa dosegla Aljasko. A pri ocenah si niso vsi enotni, nekateri namreč trdijo, da je grožnja neupravičena, spet drugi širijo paniko. 

 • Damjana Kolar

  4. 7. 2017  |  Kultura

  Letošnji Exit bo odprla zasedba The Killers

  Od 5. do 9. julija bo v Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu potekal Festival Exit, ki je prejel številne svetovne in evropske nagrade za najboljši festival. Redno se uvršča na najpomembnejše lestvice poletnih glasbenih festivalov, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju. Letošnji festival bo obeleževal 50 let slovitega Leta ljubezni (Summer of Love), ko je nastalo revolucionarno hipi gibanje. K temu bodo pripomogle velike svetovne zvezde, kot so The Killers, Liam Gallagher, Years & Years, Lost Frequences, Roisin Murphy, The Jesus and Mary Chain, Jeff Mills, Robin Schulz, Hardwell, Solomun B2B Dixon in drugi.

 • IK, STA

  4. 7. 2017  |  Svet

  Trump ne more do informacij o volivcih

  Ameriški predsednik Donald Trump je maja z izvršnim ukazom ustanovil posebno komisijo, ki mora raziskati njegove lastne obtožbe o "velikih volilnih prevarah" na lanskoletnih splošnih volitvah. Težava, ki se je pojavila, pa je ta, da večina zveznih držav s Trumpovo komisijo ne želi sodelovati. Demokrati pravijo, da gre za Trumpovo izmišljotino, in da je v ozadju druga agenda.

 • Damjana Kolar

  4. 7. 2017  |  Kultura

  Sodobna umetnost na Ptuju

  Na Ptuju bo od 7. julija do 15. julija potekal 15. Festival sodobne umetnosti Art Stays, ki spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in tem delu Evrope. Tokratna edicija z naslovom Natur-al(l), se osredotoča na umetnike, ki se angažirano ukvarjajo z naravo, posledicami malomarnega človeškega ravnanja z njo in s črno prihodnostjo, ki nas vse skupaj morebiti (že) čaka za naslednjim vogalom. Festival, ki že od leta 2003 predstavlja produkcijo domačih in tujih umetnikov, je do danes gostil več kot 600 umetnikov, med njimi velika imena sodobne umetnosti, kot so Yoko Ono, Gilbert & George, Allora & Calzadilla, Ivan Navarro, Ann & Patrick Poirier in Hannah Collins.

 • Neža Oder, STA

  4. 7. 2017  |  Kultura

  Ustvarjalni dopust, ne klasično pozabljiva veselica

  V Tolminu se je včeraj s filmom o Pankrtih in glasbenim večerom začela Sajeta, žanrsko neulovljiv festival, poimenovan po neulovljivem mitološkem bitju. Enotedensko dogajanje na sotočju Tolminke in Soče pripravlja zveza MINK že 18. leto zapored, letošnjo »polnoletnost« pa zaznamuje še bogatejši program. Ta ponuja obilo glasbe, multimedijskih projektov, razstav in delavnic za kreativno ustvarjanje, pa tudi pester izbor delavnic za otroke.

 • Izak Košir

  30. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Politika

  O Džamijski ulici

  S poimenovanjem ulic so velikokrat težave. Najbolj razvpit primer je iz leta 2009, ko naj bi novo cestno vpadnico in del Štajerske ceste, na odseku med krožiščem Tomačevo in Dunajsko, na predlog mestnega svetnika Petra Božiča znova poimenovali po Josipu Brozu Titu, nekdanjem jugoslovanskem predsedniku. Stvar je navsezadnje pristala na ustavnem sodišču, ki je 4. oktobra leta 2011 razsodilo, da je poimenovanje ceste po Titu protiustavno.

 • IK, STA

  3. 7. 2017  |  Politika

  Poslanka SDS zlorabila parlamentarno preiskovalno komisijo za diskreditacijo Mladine 

  Odgovorni urednik tednika Mladina Grega Repovž je v pričanju pred zdravstveno preiskovalno komisijo DZ predsednici komisije Jelki Godec (SDS) očital, da Mladino vpleta v zgodbo o žilnih opornicah z namenom diskreditacije tednika. Jelka Godec iz SDS pa ga je opozorila, naj pričanja ne izkorišča za politično obračunavanje z njeno stranko in njenim predsednikom.