• Damjana Kolar

    16. 5. 2018  |  Kultura

    Od klasike do sodobne glasbe

    Na različnih prizoriščih v Novem mestu bo med 21. in 26. majem potekal 4. festival klasične in sodobne glasbe Sem glasba, sem mesto (SGSM), ki bo tudi letos ponudil pester glasbeni program - od klasičnih zvokov minulih stoletij - do sodobnih stvaritev. Posebnost festivala je mednarodno pevsko tekmovanje za mlade pevce in pevke do 32 let, ki bo tokrat doživelo drugo ponovitev.

  • Beti Trtorebro

    15. 5. 2018  |  Politika

    SD in straniščna poezija

    Več v aktualni Mladini in vaši najljubši satirični rubriki Mladinamit >> 

  • Vesna Teržan

    15. 5. 2018  |  Kultura

    Zapuščena in zaničevana

    Pirandello je roman napisal na prelomu 19. v 20. stoletje in opisal kruto usodo mlade ženske, ki sta jo njena družina in bližnja okolica obsodili prešuštva in jo izključili iz svoje sredine. Predelave romana v gledališko predstavo so se lotile študentke, članice gledališke skupine Oddelka za romanske jezike in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani skupaj s svojo mentorico Silvio Viviani, italijansko igralko, ki je lanskega septembra skupaj z njimi ustanovila to gledališko skupino. Skupino so poimenovale Maschere nude / Gole maske, kot je tudi Pirandello poimenoval zbirko svojih dram. Pet študentk italijanščine - Lea Anclin, Lucija Bičič, Nataša Cvijanović, Nika Mrak in Nuša Sobočan, kupaj s pianistko Pio Skušek in Silvio Viviani, režiserko in dramaturginjo, je pripravilo presunljivo predstavo v italijanskem jeziku. Videli smo jo na odru Mini teatra v Ljubljani na praznični dan 9.maja 2018, in ne bomo je tako kmalu pozabili.

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2018  |  Kultura

    Kuhanje kave kot časovna enota

    Udeleženci Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti na Zavodu SCCA-Ljubljana bodo svoje dvoletno izobraževanje zaključili z razstavo Nekaj minut kasneje, ki jo bodo odprli 15. maja ob 20.00 v ljubljanski Galeriji Škuc. Skupina šestih kuratorjev (Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec, Adrijan Praznik) se je pod mentorskim vodstvom kuratorke Alenke Gregorič in umetnika Mirana Moharja pri snovanju eksperimentalne razstave odločila, da se osredotoči na eno samo umetniško delo Voranca Kumarja, ga razstavi večkrat in tako izpostavi njegove različne vidike. 

  • Vasja Jager

    14. 5. 2018  |  Politika

    Razkol na inšpektoratu za delo

    Osrednjo državno institucijo, ki bi morala nadzirati spoštovanje zakonsko zagotovljenih delavskih pravic, pretresa konflikt med vodstvom in delom zaposlenih. Napetosti so prejšnji teden dosegle nov vrh z odločitvijo glavne inšpektorice Nataše Trček o vročitvi opomina pred odpovedjo delovnega razmerja sindikalistu Boštjanu Račiču. Ta že nekaj let velja za njenega najbolj glasnega kritika. 

  • Uredništvo

    25. 4. 2018  |  Politika

    Posebna predvolilna edicija Mladine

    Izšla je posebna izdaja Mladina Alternative: Volitve 2018. Pred prihajajočimi volitvami v državni zbor je razmišljajo kar 19 odličnih piscev: kritičarka in antropologinja Svetlana Slapšak, ekonomist Jože Mencinger, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, filozof Samo Tomšič, pisateljica in pesnica Katja Perat, sociolog Rudi Rizman, antropologinja Irena Šumi, zgodovinar Božo Repe, pravnik in publicist Dino Bauk, zdravnik Marko Pokorn, gledališka režiserka Ivana Djilas, ekonomist Tej Gonza in glasbenik ter kolumnist N'toko. Naslovnico je zakrivil nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič.

  • Darja Kocbek

    14. 5. 2018  |  Družba

    Verodostojnosti si mediji ne morejo kupiti

    Boj za vpliv na javno mnenje je v času svetovnega spleta postal manj pregleden. Do iznajdbe spleta so imeli mediji na tem področju nesporno v rokah skoraj vse niti. Zdaj prihajajo na trg novi ponudniki, med njimi so tudi tisti, ki menijo, da so jih klasični mediji slabo obravnavali. Nove tehnologije jim omogočajo, da lahko sami hitro in učinkovito pa tudi z relativno nizkimi stroški širijo svoje sporočila, v Neue Zürcher Zeitung piše Rainer Stadler.

  • Damjana Kolar

    14. 5. 2018  |  Kultura

    Politična kariera kontroverznega ameriškega predsednika

    Na rednem sporedu kinematografov bo od 17. maja dalje na ogled drama LBJ v režiji Roba Reinerja, v kateri spremljamo kontroverznega ameriškega predsednika Lyndona Johnsona ter njegove izjemne pogajalske spretnosti kot tudi osebne negotovosti. Po režiserjevih besedah je bil LBJ poleg Roosevelta verjetno najuspešnejši domači zakonodajni predsednik vseh časov; če ne bi bilo zadeve z Vietnamom, bi se v zgodovino zagotovo vpisal kot eden največjih ameriških predsednikov sploh. Film osvetljuje njegovo politično kariero v zgodnjih šestdesetih ter njegove pogosto spregledane dosežke, predvsem zgodovinski zakon o državljanskih pravicah.

  • Izak Košir

    14. 5. 2018  |  Družba

    Nevarnosti nove tehnologije znotraj kapitalizma

    Četrta industrijska revolucija je pred vrati, zato bo jutri v Kiparni (Zvezdarska 2, Ljubljana) na to temo potekala okrogla miza. Na slednji bodo sodelujoči skušali odgovoriti na vprašanja, kot so, kakšne so nevarnosti nove tehnologije znotraj kapitalizma in kje so alternative. Z gosti se bodo pogovarjali o potencialu socialne države, o univerzalnemu temeljnemu dohodku, o socializmu ter popolnoma avtomatiziranem luksurioznem komunizmu in o možnosti demokratizacije gospodarstva.

  • Uredništvo

    14. 5. 2018  |  Kultura

    Gostovanje Pedagoške fakultete na Kitajskem

    Med 18. in 30. majem se bo v Galeriji  "1895 Nantong Cultural and Creative Industry Park" (razstavni prostor št. 1) z dvema razstavama predstavila Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani. Na prvi razstavi bodo na ogled dela študentk in študentov Oddelka za likovno pedagogiko, na drugi pa se bo predstavil redni prof. Črtomir Frelih.

  • IK, STA

    13. 5. 2018  |  Politika

    Vili Kovačič na referendumu ponovno poražen

    Večina volivcev, ki so na ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru glas oddali predčasno, je zakon podprla. Za je namreč glasovalo 54,48 odstotka, proti pa 45,52 odstotka volivcev. Predčasnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru se je v treh dneh, od torka do četrtka, udeležilo 12.633 volivcev oziroma 0,74 odstotka vseh upravičencev.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Uvodnik

    V mojih možganih ste

    »Nekatere primerjave so morda grobe in na prvi pogled bo tudi ta taka,« je pred nabito polno dvorano konference Re:publica na robu berlinske občine Kreuzberg dejala Danah Boyd, gostujoča profesorica na New York University, sicer pa raziskovalka v podjetju Microsoft Research. »Ko namreč danes opazujemo, kaj se dogaja na internetu, se je treba spomniti na knjigo Hannah Arendt Banalnost zla. In se vprašati – mar se danes tehnološka podjetja in različne platforme, socialna omrežja ne vedejo podobno, kot se je vedel Adolf Eichmann? Mar ne gre za primerljivo odgovornost, kot je bila odgovornost tega nacističnega zločinca, seveda na drugi ravni? Če sledimo Hannah Arendt: mar se danes lastniki in razvijalci platform od Facebooka naprej ne vedejo podobno, ko jih soočimo z njihovo odgovornostjo za sovražni govor, za razrast nedopustnega, laži, manipulacij? Česa pa ne vedo?«

  • Izak Košir

    11. 5. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Jure Trampuš o tem, zakaj izbrati Levico na prihajajočih volitvah

    Pogovor je nastal na podlagi članka Zakaj pa ne Levica?, ki si ga lahko preberete v novi Mladini >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/442042812&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Jure Trampuš

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Politika

    Zakaj pa ne Levica?

    Stranka Levica, ki se je pred štirimi leti ponašala s pridevnikom združena, je bila na volitvah leta 2014 veliko presenečenje. Koalicija civilnih gibanj in strank, zraslih iz časa vstaj in uličnega političnega aktivizma na eni ter teoretičnega premišljevanja o prihodnosti socializma na drugi strani, se je z dobrimi 52.000 glasovi prebila v parlament. Zbrala je le 60 glasov manj kot nekoč velika SD. Kar je bilo po svoje pričakovano, socialni demokrati niso več tisto, kar so bili, njihova politika je skrenila stran od socialne države in zagovarjanja pravic delavstva. Vse to je bilo pred štirimi leti, v času, ko je tretjina volivcev polagala upe v etično prenovo družbe in neizkušenega pravnika Mira Cerarja.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Politika

    Marjan Šarec, predsednik svoje liste

    Politiki, ki jih ne poznamo, imajo v Sloveniji prednost. Ni dvoma, da Marjanu Šarcu z njegovo listo zato na prihajajočih volitvah dobro kaže. Je pač politična neznanka, ki je za zdaj še brez nacionalnih grehov. Šarcu v prid gre veliko zaupanje, ki si ga je pridobil v domačem kraju, kjer je leta 2010 presenetljivo zmagal kot politični novinec v županski tekmi. O njegovi prihodnji vlogi v državni politiki morda pričajo izvedeni projekti v Kamniku, kljub temu pa Šarec ostaja kandidat, na katerega mnogi stavijo in z njim tvegajo. Zdi se, da se tega zaveda tudi sam.

  • Borut Mekina

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Politika

    Oglasi za Nova24

    Televizijo in spletni portal Nova24 je leta 2015 ustanovilo 70 funkcionarjev, članov in simpatizerjev stranke SDS. Nova24 ni klasični medij, ampak propagandno glasilo stranke SDS, ki z nepodpisanimi članki in komentarji, ki jih pišejo uslužbenci stranke, igra pomembno vlogo v sedanji predvolilni kampanji. Nova24 je na papirju sicer samostojno podjetje, zaradi česar SDS izdatkov za njeno razširjanje manipulativnih novic ni treba prijaviti računskemu sodišču, a SDS vlaga v propagando neprimerno več kot druge stranke. Samo lani so v Nova24, ki drugače ne bi mogla preživeti, svetovalci madžarskega premiera Viktorja Orbána vložili 800 tisoč evrov. In čeprav ta medij ne dosega niti osnovnih standardov obveščanja, ga po novem finančno podpirajo tudi nekatere javne ustanove in državna podjetja.

  • Peter Petrovčič

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Politika

    Ženske, političarke ?!

    Da volilne komisije političnim strankam zavrnejo kandidatno listo, ni nič nenavadnega. Ne tako redko se dogaja novim strankam in strankam, ki se s politiko ne ukvarjajo iz dneva v dan, pač pa le od časa do časa na volitvah.

  • Izak Košir  |  foto: Izak Košir

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Dogodki

    »Trump je svinja«

    Obstajajo glasbe ne zasedbe, ki se vedno znajdejo na seznamih bendov, ki jih je treba nujno videti, preden umremo. Pink Floyd praviloma zasedajo eno od prvih petih mest. Je pa to tudi ena tistih redkih legendarnih skupin, kjer si lahko že ob obisku koncerta enega samega člana rečemo, »evo, odkljukani so«. Pri Floydih je to fenomenalni Roger Waters (74), ki je zasedbo vodil v njenem najbolj ikoničnem obdobju, v sedemdesetih. V nedeljo smo ga ujeli le streljaj čez mejo – v Zagrebu.

  • Damjana Kolar

    11. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Cvetličarna bo gostila nizozemskega superzvezdnika Jorna van Deynhovna, ki ga slovensko občinstvo že dobro pozna po njegovi odlični produkciji ter energičnih setih ter srbsko navezo (Zyce & Flegma) TesseracTstudia s skupnim projektom Ectima.  V Gala hali bo v okviru serialke Wave Riders nastopila domača synthwave skupina Futurski, v Božidarju pa londonski DJ Tim Parker in pariški DJ Zaltan.

  • Izak Košir

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Družba

    V imenu Blaža Furjana

    Zunajrazpravni senat ljubljanskega sodišča je zavrgel zasebno tožbo proti nekdanjima pripadnikoma vojaške brigade Moris Mitju Kunstlju in Branetu Prazniku, novinarjema Mateju Šurcu in Cirilu Brajerju ter nekdanjemu poveljniku litijske teritorialne obrambe Avgustu Cvetežarju.

  • Uredništvo

    15. 5. 2018  |  Kultura

    Deportiran

    Kanadski stand up komik Russell Peters bo 18. maja prvič nastopil v Sloveniji. Gre za prvega humorista, ki je na Netflixu dobil svoj "comedy special", tja pa ga je izstrelil njegov viralni uspeh, saj so njegovi videi preplavili splet in družabna omrežja.

  • Milan Kučan

    10. 5. 2018  |  Politika

    Nikoli več

    »Nikoli več.« S to prisego so preživeli taboriščniki zapuščali ta strašni kraj. Vračali so se iz pekla, hujšega od tistega, ki ga je v domišljiji zmogel ustvariti Dante. Hujšega zato, ker je bil resničen. V njem so v komaj predstavljivih mukah umirali ljudje, katerih edini greh je bil, da so sploh bili. Bili so oropani slehernega dostojanstva, izničeni v svojem človeškem bistvu, ponižani v gole številke, vse v imenu nacistične rasistične ideologije o nadčloveku, ki je spočela največjo morijo v zgodovini človeštva.

  • Uredništvo

    10. 5. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Opozicijska stranka, zaradi katere so danes socialni prejemki in minimalna plača višji, revni otroci pa imajo v šoli brezplačna kosila. Več v jutrišnji Mladini! #Mladina19

  • Staš Zgonik

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Družba

    Brezsrčnost

    Slabi odnosi med zdravniki v službi za kardiologijo ljubljanske Pediatrične klinike so starejši od nove zgradbe otroške bolnišnice. Segajo vsaj v leto 2005 in so preživeli številne zamenjave v vodstvu Kliničnega centra in dva strokovna direktorja Pediatrične klinike. Osrednji akterji pa so še danes enaki.

  • Damjana Kolar

    10. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero komične drame Dušana Jovanovića Ekshibicionist, koncert mlade švedske indie rock skupine The Bongo Club, razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO, premiero dokumentarnega filma Električne sanje v režiji Dušana Moravca, koncert ob 49. rojstnem dnevu Radia Študent, na katerem bodo nastopili: Žen, Styröfoam, Warrego Valles ter DJ-ja Luna Nulla in Tritch. 

  • Darja Kocbek

    9. 5. 2018  |  Družba

    Je čaščenje inteligence, ki nas bo nadzirala, res edina pot do odrešitve?

    Umetna inteligenca je postala tako vseprisotna, da jo redko opazimo. Samoumevno je, da nam Siri organizira zmenke in Facebook označuje naše fotografije in spodkopava našo demokracijo. Računalnike uporabljamo za izbiro naložb, prevajanje, diagnozo raka. Logaritmi pišejo glasbo, slikajo, se šalijo, pišejo nove scenarije za Kremenčkove. Kaj še ostane ljudem, sprašuje The New Yorker.

  • IK, STA

    8. 5. 2018  |  Kultura

    Umrl je Miki Muster

    V 93. letu starosti je v ponedeljek popoldne umrl eden najboljših slovenskih ustvarjalcev in risarjev slikanic, stripov ter filmskih risank, poroča časnik Delo. Novico so potrdili v centru starejših Notranje Gorice, kjer je Prešernov nagrajenec iz leta 2015 in oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje prebival zadnja leta.

  • Damjana Kolar

    9. 5. 2018  |  Kultura

    Na trgu za boljšo kariero, status, denar ali samo za en sladoled ali pijačo

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 11. maja ob 20.00 premierno uprizorili dramo Ödöna von Horvátha Kazimir in Karolina v režiji Eduarda Milerja. Ödön von Horváth (1901–1938), ki je v svojem kratkem in burnem življenju ustvaril enega najbolj markantnih dramskih opusov prve polovice 20. stoletja, je kot oster družbenokritični opazovalec v svojih delih z inteligentno jasnovidnostjo pokazal do kakšne splošne zavesti vodijo nastajajoče politične, ekonomske in osebne stiske. Večna aktualnost njegovih besedil pa izhaja predvsem iz njegovega poznavanja človeške narave in družbenih mehanizmov, ki se v zgodovini človeštva nenehno reciklirajo. 

  • Darja Kocbek

    8. 5. 2018  |  Politika

    Podnebna politika po nareku industrije fosilnih goriv

    Evropski politiki in funkcionarji ne izpustijo nobene priložnosti za hvalo, kako je EU vodilna sila v boju proti podnebnim spremembam. Te hvale precej zbledijo ob pravkar objavljenem poročilu o vplivu industrije fosilnih goriv na odločanje o podnebni zakonodaji v 13 državah članicah med katerimi ni Slovenije. Raziskavo je naročila politična skupina Zelenih v evropskem parlamentu kot odgovor na obtožbe, da Evropska unija in njene države članice zavračajo konstruktivno sodelovanje z vladami tretjih držav, ki predlagajo sprejem ukrepov za preprečevanje konflikta interesov pri okvirni konvenciji OZN o podnebnih spremembah (UNFCCC).