• Damjana Kolar

  17. 6. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Klubsko dogajanje za petek in soboto.

 • Neža Mlakar, STA

  16. 6. 2016  |  Svet

  Trump ima dovolj kritik s strani republikancev

  Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je voditelje stranke v četrtek pozval, naj ga nehajo kritizirati in se raje ojunačijo, sicer bo moral stranko sam povesti do zmage na splošnih volitvah novembra. Republikanski voditelji namreč bežijo pred novinarskimi vprašanji o njihovem predsedniškem kandidatu. Skrbi jih Trumpovo govoričenje o tem, da predsednik Barack Obama podpira teroriste.

 • Darja Kocbek

  16. 6. 2016  |  Svet

  Francozi so izgubili veselje do življenja

  V Parizu je v tem tednu spet več deset tisoč Francozov demonstriralo proti reformi trga dela. Demonstrantom so se pridružili tudi zaposleni na Eifflovem stolpu, zato so morali ta magnet za turiste zapreti za oglede. »Boj še zdaleč ni končan,« je po poročanju Die Zeita dejal Philippe Martinez, vodja sindikata CGT. V Guardianu opozarjajo, da so protesti v Franciji pomembni za druge evropske države. Gre za to, ali bodo delodajalci tudi v Franciji – kjer so ponosni na delavske pravice in na socialno varnost, ki jo zagotavlja država – v prihodnje lahko tako zlahka odpuščali zaposlene in spreminjali delovne pogoje, kot jih lahko v Veliki Britaniji po spremembah, ki jih je uvedla vlada Margareth Thatcher.

 • Damjana Kolar

  16. 6. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Izbor dogodkov od 16. do 19. junija.

 • AL, STA

  16. 6. 2016  |  Politika

  Karamarko odstopil s položaja podpredsednika hrvaške vlade

  Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je danes sporočil, da odstopa s položaja v vladi, kot so v stranki napovedali že prej. Karamarko je na novinarski konferenci na sedežu HDZ k odstopu znova pozval premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova. Kot je pojasnil, je njegov odstop posledica odnosov v vladi, ter da se je zanj odločil prejšnji teden. Poudaril je, da odstop ni povezan z ugotovitvijo komisije za ugotavljanje navzkrižja interesov, ter da je do tega prišlo, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.

 • AL, STA

  16. 6. 2016  |  Politika

  Ob neuspeli interpelaciji vse ostrejši toni v koaliciji

  Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ostaja na položaju. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Večina včerajšnje razprave, ki so jo predlagali v SDS, se je sicer nanašala na primer odvzema dveh otrok starim staršem. Predlagatelji so ministrici očitali odgovornost za nezakonita in neustavna ravnanja pristojnih institucij, skupaj z ostalimi podporniki interpelacije pa med drugim tudi kadrovanje po politični liniji in neučinkovitost delovanja ministrstva. Čeprav je za interpelacijo glasovalo več poslancev kot proti, pa predlagatelji nazadnje niso uspeli prepričati zadostnega števila poslancev. Za razrešitev ministrice bi jih namreč interpelacijo moralo podpreti vsaj 46.

 • Darja Kocbek

  15. 6. 2016  |  Svet

  Aktualni trgovinski sporazumi so zgolj podeljevanje oblasti velikim korporacijam

  Zaradi sporazumov o prosti trgovini med EU in Kanado (CETA) in med EU in ZDA (TTIP) je vse več napetosti med evropsko komisijo in članicami EU. Poznavalci opozarjajo, da evropska komisija celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma s Kanado CETA, ki ga je že podpisala, ne želi poslati v ratifikacijo kot »mešani sporazum«, ampak kot »čistega«, poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung. »Mešani sporazum« pomeni, da o njegovi ratifikaciji ne bi odločali parlamenti držav članic vključno s slovenskim državnim zborom, ampak samo evropski parlament. Evropska komisija namerava svoj predlog objaviti v začetku julija.

 • Anže Lebinger

  15. 6. 2016  |  Politika

  »Najprej so prišli po Assangea ...«

  Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je že več kot štiri leta »ujet« na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je bil prisiljen zaprositi za politični azil. Tja se je zatekel pred pregonom ZDA, zatem ko ga je podpredsednik Joe Biden označil za »digitalnega terorista«. Zlasti mediji v ZDA Assangea pogosto uvrščajo v isto skupino kot žvižgače, čeprav je dejansko urednik in založnik. 19. junija se bodo v Bruslju zbrali zagovorniki svobode govora in se hkrati zavzeli za končanje tega nesmiselnega političnega pregona. Med govorniki so med drugimi tudi Noam Chomsky, Patti Smith, Michael Moore, Ken Loach, Srećko Horvat, Laibach in Slavoj Žižek.

 • Damjana Kolar

  15. 6. 2016  |  Kultura

  Jazzlent-več kot jazz

  Oder Jazzlenta, ki domuje na letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor, bo 27. junija ob 22.00 odprl nosilec letošnjega programa Jazz Podij, mednarodno priznani jazz kitarist in skladatelj Samo Šalamon, ki bo nastopil skupaj s kitarskim orkestrom Takt Ars. Posebna gosta na saksofonu: Vasko Atanasovski in Achille Succi 

 • AL, IK

  15. 6. 2016  |  Družba

  Rog in nezadovoljni etažni lastniki

  Na naslovnici aktualne številke Mladine je zapisano »Rog, naš najboljši sosed«. S tem se očitno ne strinjajo vsi. Poleg mestnih oblasti, ki imajo z Rogom svoje načrte, so sedaj svoje mnenje izrazili še bližnji stanovalci. SPL Ljubljana d.d. je kot upravnik objektov na Trubarjevi cesti 77, 79 in 81 na kabinet župana naslovil pritožbo etažnih lastnikov. Ti rogovcem očitajo, da so slabi sosedje. Izpostavljajo »konstantno povzročanje močnega hrupa (monotono udarjanje po bobnih, glasno vpitje), kurjenje odpadkov, uničevanje objektov, grafitiranje, slabe sanitarne razmere, in še kaj. Etažni lastniki se sicer strinjajo z raznimi dejavnostmi uporabnikov Roga, a opozarjajo na pravice prebivalcev soseske.

 • AL, STA

  15. 6. 2016  |  Politika

  Hrvaška vlada sklicala sejo za petek

  Hrvaška vlada je za petek, 17. junija, sklicala redno sejo, čeprav bodo verjetno že dan prej v saboru glasovali o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću, kar bi lahko pomenilo tudi padec vlade. V tem primeru bo v petek seja vlade, ki opravlja tehnične posle. Na Hrvaškem sicer danes pričakujejo odstop prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, o poteku dogajanja pa sproti obveščajo na spletni strani Indexa. Hrvaška vlada, ki je bila oblikovana januarja letos, je svoje redne seje imela praviloma ob sredah, a so današnjo prestavili, ker je na sporedu seja komisije za odločanje o navzkrižju interesov. Komisija bo odločala, ali je Karamarko kršil zakon o navzkrižju interesov in načela ravnanja javnih uradnikov, ko je njegova soproga Ana Karamarko poslovala z njegovim prijateljem in glavnim lobistom madžarskega Mola Josipom Petrovićem. Hrvaška vlada je v sporu z Molom zaradi Ine.

 • Damjana Kolar

  15. 6. 2016  |  Kultura

  Peti festival plesnih perspektiv

  Plesni teater Ljubljana med 16. in 19. junijem pripravlja festival plesnih perspektiv, ki so ga letos poimenovali Ukrep Za, na njem pa se bo zvrstilo 15 dogodkov, 18 avtorjev, 49 nastopajočih. Na festivalu pod umetniškim vodstvom Žive Brecelj, Andreje Koapč, Sinje Ožbolt in Katje Somrak, se bodo predstavili avtorji in avtorice, ki vztrajajo v razvijanju lastne ideje; s čimer (kljub vsemu) ustvarjajo perspektive za sodobni ples.

 • Igor Mekina

  15. 6. 2016  |  Svet

  ZDA še naprej z ruskimi motorji v vesolje

  Ameriški senat je dosegel sporazum o nakupu 18 raketnih motorjev RD-180. Razlog za to odločitev, s katero se po mnenju nekaterih strokovnjakov in medijev celo kršijo ameriške sankcije zoper Rusijo, je preprost: ameriška podjetja lahko zamenjavo za raketne motorje naredijo šele leta 2021. Odstop od nakupa ruskih raketnih motorjev bi menda lahko celo preprečil polete satelitov in naprav ameriškega ministrstva za obrambo.

 • Izak Košir, STA

  15. 6. 2016  |  Politika

  Slovenija podpira okrepitev Natove navzočnosti na vzhodu

  Slovenija podpira predlagano okrepitev navzočnosti zavezniških sil na vzhodu, kar vključuje tudi vzpostavitev večnacionalnih bataljonov v baltskih državah in na Poljskem, je ob robu zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju povedala obrambna ministrica Andreja Katič. O slovenskem prispevku je po njenem še prezgodaj govoriti.

 • Uredništvo

  14. 6. 2016  |  Politika

  Sodišče ugodilo uporabnikom Roga in začasno prepovedalo rušenje

  Po poročanju Dnevnika je sodišče ugodilo uporabnikom Roga in sprejelo začasno odredbo, s katero je varnostnikom prepovedano z območja tovarne Rog odstranjevati uporabnike, hkrati pa odločitev zahteva, da se začasno na območju ne smejo pričeti rušitvena dela. "Odločitev sodišča je kljub ugodnemu razpletu za uporabnike zgolj začasna in namenjena ustavitvi del, dokler sodišče o sporu med uporabniki in mestno občino Ljubljana ne odloči v celoti," so še zapisali v omenjenem časniku. 

 • Damjana Kolar

  14. 6. 2016  |  Kultura

  Večerov oder na Lentu

  Na Večerovem odru na Lentu bo 26. junija nastopila avstralska folk punk skupina The Rumjacks, ki je lani v okviru evropske turneje doživela prelomnico v svoji karieri, saj je navdušila več kot 50.000 obiskovalcev. Velik uspeh doživlja tudi letošnja turneja, v okviru katere se bodo ustavili tudi v Mariboru, zato jih že uvrščajo ob bok dvem največjim tovrstnim folk punk skupinam Dropkick Murphys in Flogging Moly.

 • Darja Kocbek

  14. 6. 2016  |  Ekonomija

  Glavni ekonomist Deutsche Bank: »Skrbi me prihodnost Evrope«

  Tri otroke, ki odraščajo v Evropi, ima David Folkerts-Landau, glavni ekonomist Deutsche Bank. Zaradi tega nima zadržkov, ko go govori o razmerah v Evropi. »Skrbi me prihodnost Evrope,« je povedal za Handelsblatt. Razlog za to njegovo skrb je denarna politika Evropske centralne banke (ECB). Ta je na napačni poti. Na začetku je bilo prav, da je na trg poslala sveže natisnjen denar, sedanje pošiljke pa so vse bolj dejanje iz obupa, zato so začeli prevladovati negativni učinki te politike. ECB sledi »dogmi« in tako zapravlja ime in zaupanje, opozarja David Folkerts-Landau.

 • Damjana Kolar

  14. 6. 2016  |  Kultura

  Portreti iz Shoreditcha

  Od 15. do 30. junija bo v Kinu Šiška na ogled razstava britanskega fotografa Mika Crawforda, ki dokumentira več kot štiri leta gostovanj slovenskih umetnikov v Londonu. Rezultat je 52 portretov likovnih umetnikov in pesnikov kot modnih oblikovalcev in filmskih režiserjev, ki jih je fotograf posnel na različnih lokacijah v Shoreditchu in bližnji okolici, zato izražajo raznolikost tega živahnega in zgodovinskega predela vzhodnega Londona.

 • Tea Wutte

  14. 6. 2016  |  Politika

  Ksenofobna sporočila z romunskimi manekeni

  Nemška stranka Alternativa za Nemčijo, ki je znana po svojih ostrih stališčih do (ne)sprejemanja tujcev, se je ob pripravi svoje zadnje propagandne akcije zapletla v novo nerodnost. Stranka, ki ji javnomnenjske raziskave dajejo okoli 15-odstotno podporo volivcev je znana po tem, da neprestano kritizira nemške in evropske politike zaradi preveč "popustljive" politike, preveč odprtosti do državljanov iz vzhodnega dela Evrope ter se zavzema za odrekanje gostoljubja tudi beguncem. Obenem pa je ta stranka pripravila tudi nov plakat in spletno reklamo s pozivom za včlanitev v stranko. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če mlajši moški in dekle, ki se smejita s plakata in spletne reklame ter v svetlo modrih majicah (zaščitnem znaku AfD) pozivata, da se ljudje priključijo "spremembam", ne bi bila iz Romunije. "Pridružite se nam! Spremenite politiko!" pozivata oba romunska manekena.

 • Tea Wutte

  13. 6. 2016  |  Svet

  Erdogan: "Ženske brez otrok so le polovične osebe"

  Turški predsednik Tayyip Erdogan je znan po svojih nazadnjaških pogledih na vlogo ženske v družbi. Te dni je javnost znova razburil s trditvijo, da ženska, ki nima otrok, ni popolna in je v resnici nezadostna in pomanjkljiva. Takšne ženske naj bi bile po oceni turškega predsednika samo "polovične osebe", ne pa celovite osebnost. Njegove ocene so že sprožile vrsto kritik predvsem s strani pripadnikov organizacij za zaščito človekovih pravic ter komentatorjev, ki ocenjujejo, da Erdogan vodi državo v smer konservativnega islama. Erdoganova politika temelji na zagovarjanju tradicionalnih vrednot. A po mnenju kritikov to pomeni tudi vse večje zmanjševanje sekularnih načel turške države in postopnega uvajanja islama v državne zadeve. Po podatkih svetovne banke jih je zaposlenih le okoli 29 odstotkov. Za primerjavo, v Nemčiji jih zaposlenih 54 odstotkov, v ZDA pa 57 odstotkov.

 • Damjana Kolar

  13. 6. 2016  |  Kultura

  Mladinin oder na Lentu

  Na obrežju reke Drave bo med 24. junijem in 2. julijem potekal 24. Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd v Jazz klubu Satchmo, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki šele začenjajo svojo pot. Na njem bodo 24. junija nastopili: Emiljo A. C., Naji & Sunny & Sun, Mitja Miklič, scottsmvnsion, Amo in Lang.

 • IK, STA

  13. 6. 2016  |  Svet

  Strelski napad v Orlandu najhujši v zgodovini ZDA, v Los Angelesu preprečili napad na parado ponosa

  Floridsko mesto Orlando je pretresel najbolj krvav strelski napad v zgodovini ZDA. Umrlo je najmanj 50 ljudi, več kot 50 je ranjenih. Napadalec je za tarčo izbral nočni klub Pulse, kamor večinoma zahaja LGBT-populacija. Policija je posredovala in ga ubila. Dozdajšnje informacije kažejo na to, da je šlo za zločin iz sovraštva. Ameriški predsednik Barack Obama je v nagovoru strelski napad, ki velja za najhujšega v zgodovini ZDA, ostro obsodil. Še posebej zato, ker gre za napad na manjšino. Včeraj pa so v Los Angelesu preprečili napad na tradicionalno parado ponosa, ki je nato sicer minila brez incidentov. 

 • Damjana Kolar

  13. 6. 2016  |  Kultura

  Festival filmov z migrantsko tematiko

  Festival  migrantskega filma, ki ga ob svetovnem dnevu beguncev že sedmo leto zapored organizira Slovenska filantropija, bo v Ljubljano in nekatere druge kraje po Sloveniji ponovno pripeljal projekcije in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje." Potekal bo med 15. in 20. junijem v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani, festivalske filmske projekcije pa si bodo lahko ogledali tudi v Črnomlju, Murski Soboti, Vipavi, Žalcu, Metliki, Logatcu in Novem mestu.

 • Anže Lebinger

  13. 6. 2016  |  Politika

  Politični program v obliki Ikeinega kataloga

  Španska levo usmerjena stranka Podemos želi, da bi ljudje dejansko prebrali njihov politični program. Svoj program so v ta namen oblikovali kot katalog, ki smo ga sicer bolj vajeni videti na reklamnih policah trgovin Ikea. Ob tem upajo, da bi izboljšali lanskoletni izkupiček z volitev, na katerih so zbrali nekaj manj kot 21 odstotkov glasov. V 192 strani dolgem programu lahko volivci vidijo Podemosove kandidate, bodisi v kuhinji bodisi v dnevni sobi, kako predstavljajo politični program stranke. V oblačkih so namreč namesto cen in podatkov o pohištvu zbrane ključne informacije o finančnih predpisih, pokojninskih spremembah in (recimo) obnovljivi energiji.

 • IK, STA

  13. 6. 2016  |  Svet

  Umrl republikanski senator slovenskih korenin

  Dan potem, ko je opravil govor na proslavi 25. obletnice slovenskega dneva državnosti v mestni hiši Clevelanda, je v soboto v spanju umrl 79-letni upokojeni zvezni senator iz Ohia George Voinovich, katerega mati je bila Slovenka. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija.

 • IK, STA

  12. 6. 2016  |  Družba

  Adria Airways s cenejšimi vozovnicami za potnike, ki bodo imeli le ročno prtljago

  Slovenski letalski prevoznik Adria Airways od zdaj naprej ponuja letalske vozovnice tudi za potnike zgolj z ročno prtljago. Te bodo cenejše kot tiste, ki vključujejo tudi oddano prtljago. To je prvi korak v prenovi storitev, ki bo omogočila, da potniki plačajo le to, kar zares potrebujejo, so sporočili iz družbe. 

 • Izak Košir

  12. 6. 2016  |  Kultura

  Boj za enakopravnost v Hollywoodu

  Geena Davis je še ena v vrsti igralk, ki bo kot producentka dokumentarca povzdignila glas proti spolni diskriminaciji v Hollywoodu. Danes 60-letna igralka je na močne, uporne ženske opozorila z vlogami v filmih Thelma in Louise in Ženska liga, a, kot pravi, se v 20 letih ni kaj dosti spremenilo.

 • Uredništvo

  11. 6. 2016  |  Družba

  Skupina nasilnežev napadla Rog

  Uporabnice in uporabniki Tovarne Rog so bili včeraj med 23.30 in polnočjo izpostavljeni napadu organizirane skupine nasilnežev. Tako poročajo na svoji strani na Facebooku. "Šlo je za najmanj trideset zamaskiranih oseb, ki so bile oborožene s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. Pred Tovarno Rog so poškodovali vsaj pet oseb, od tega eno huje, ki je bila odpeljana na urgenco UKC. Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami ter granitnimi kockami. V Tovarni Rog je bilo ob času napada približno 150 oseb. Po posredovanju policije se je situacija umirila," so še zapisali.

 • IK, STA

  11. 6. 2016  |  Politika

  Opozicijska SDP bi bila relativna zmagovalka predčasnih volitev na Hrvaškem 

  Največja hrvaška opozicijska stranka SDP bi zmagala na parlamentarnih volitvah, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava. Približno dve tretjini vprašanih menita, da so na Hrvaškem zaradi vladne krize čim prej potrebne predčasne parlamentarne volitve. Anketo so izvedli v desetih hrvaških volilnih enotah, kjer je v vsaki sodelovalo po 700 anketirancev.

 • N'toko

  N'toko

  10. 6. 2016  |  Mladina 23  | 

  Rogoviljenje

  Težko je skeptiku razložiti, kaj je tako privlačnega na Rogu. Če bi moral kot režiser posneti reklamni oglas, ki naj bi širšo množico navdušil nad okupirano tovarno, bi res težko našel uporabne prizore. V vsak kader bi se verjetno vsilila kakšna propadajoča fasada, prazna piksna uniona, lokalni čudak ali »sumljiv« tujec. Lažje bi v njem posnel prizor za mafijski film – morda tisti del, kjer gangsterska tolpa v zapuščenem skladišču mrcvari kako nesrečno žrtev. Težko se je otresti trapastih prepričanj, ki jih ima javnost o Rogu, in verjamem, da se marsikdo res ne bi dobro počutil v njem.