• Borut Mekina

  21. 10. 2016  |  Mladina 42  |  Politika

  Zakaj je Slovenija cerkvi vrnila gozdove, če ti dejansko niso bili cerkveni?

  Več kot 160 kvadratnih kilometrov gozdov v Triglavskem narodnem parku, v okolici Radovljice, na Jelovici in Pokljuki, je bilo pred drugo svetovno vojno že desetletja v državni lasti. Nekoč so bili ti gozdovi, skupaj z najrazličnejšimi pritiklinami, graščinami, gradovi, ribogojnicami, funkcionalnimi potmi in drugimi nepremičninami, res v lasti rimskokatoliške cerkve (RKC) oziroma nekdanje briksenške škofije, a je ta leta 1858 te gozdove, do katerih je prišla še v času fevdalizma, prodala jeseniškim fužinarjem. Ti so jih čez čas prodali Kranjski industrijski družbi, ki je bila odgovorna za jeseniško železarstvo in je bila leta 1895 zaradi gospodarskih težav podržavljena.

 • Damjana Kolar

  21. 10. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

 • Darja Kocbek

  20. 10. 2016  |  Politika

  Zahod oborožuje Savdsko Arabijo, namesto da bi od nje zahteval konec vojne v Jemnu

  Kaj če so ZDA šle v vojno in tega tam nihče ni opazil? Vprašanje je grozno, a prav to se je zgodilo prejšnji teden, v Guardianu piše Moustafa Bayoumi, profesor na univerzi New York. Medtem ko so se Američani ukvarjali z izjavami kandidata republikanske stranke za predsednika ZDA Donalda Trumpa, je ameriška mornarica raketirala tri radarske postaje, ki so pod nadzorom uporniških Hutijev v Jemnu. To je bil v jemenski državljanski vojni prvi neposredni napad ZDA na upornike.

 • Damjana Kolar

  20. 10. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  Izbor dogodkov od 20. do 22. oktobra.

 • Uredništvo

  20. 10. 2016  |  Kultura

  Sekuoia v ljubljanskem Pritličju

  Nocoj ob 21. uri bo v ljubljanskem Pritličju na Mestnem trgu nastopil danski producent in električni virtuoz Sekuoia. Po nizu odmevnih izdaj EP-ploščkov bo predstavil svoj debitantski album Flac, ki je izšel prejšnji mesec. Občinstvo bo ogreval Antik. Več o dogodku si lahko preberete na tej povezavi

 • Darja Kocbek

  19. 10. 2016  |  Svet

  Britanska vlada zanika, da bi bilo zaprtje računov ruski TV postaji Russia Today del novih sankcij

  Britanska banka NatWest je napovedala zaprtje računov ruski televizijski postaji RT (Russia Today), ki oddaja v angleškem jeziku. Odgovorna urednica Margarita Simonyan je po twitterju sporočila: »Naše račune v Veliki Britaniji so zaprli. Vse račune. Na odločitev se ni mogoče pritožiti«. Dodala je še: »Naj živi svoboda govora«, poroča The Independent. V pismu, ki so ga na RT dobili od banke piše, da skupina Royal Bank of Scotland, katere del je NatWest, nočejo več poslovati z RT.

 • Uredništvo

  19. 10. 2016  |  Družba

  Odziv Mojce Pašek Šetinc na korespondenco med uredniki o Tarči

  Glede korespodence med profesorjem za medije na FDV Markom Milosavljevićem in odgovorno urednico informativnega programa na TV Slovenija Jadranko Rebernik, ki je bila objavljena na spletni strani varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, se je z dodatnimi pojasnili odzvala urednica dnevno-informativnih oddaj Mojca Pašek Šetinc. Njeno pismo objavljamo v celoti.

 • Uredništvo

  19. 10. 2016  |  Družba

  Predsednica DNS meni, da so v Tarči padli standardi profesionalnega novinarskega dela

  Zaradi polemike o četrtkovi oddaji Tarča, v kateri so spregovorili o (ne)pravici do splava, se je zdaj oglasila tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek, ki je odgovorni urednici informativnega programa Jadranki Rebernik poslala pismo, v katerem pravi, da tudi sama deli mnenje več izrečenih kritik na račun zadnje Tarče, namenjene konstruiranju moralne dileme/dihotomije med pravico do življenja in pravico do splava.

 • Damjana Kolar

  19. 10. 2016  |  Kultura

  Éva Duda Dance Company v Ljubljani

  V okviru mednarodnih programov Uvoz-izvoz in Plesna Vesna Zavoda EN-Knap, bo v Španskih borcih v Ljubljani 25. oktobra ob 20.00 gostovala Éva Duda Dance Company, ki velja za enega ključnih neodvisnih plesnih ansamblov v Budimpešti. Na ogled bosta dve predstavi: Dihaj! (lirična koreografija Éve Duda na glasbo Nilsa Frahma in Pétra Kunerta ter na temo nenehnega hitenja v življenju) ter Ali se začne s poljubom?, v kateri koregrafski dvojec Rosane Hribar in Gregorja Luštka duhovito preigrava klišeje baleta in tanga.

 • Izak Košir

  18. 10. 2016  |  Družba

  Do Tarče kritični tudi generalni direktor Fili, direktorica Biziljeva in varuh pravic gledalcev Ambrožič

  Na polemiko o četrtkovi oddaji Tarča se je odzval tudi varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Lado Ambrožič. V kolumni z naslovom Zgovoren molk po četrtkovi Tarči je razkril, da se je na pomenljivim naslovom oddaje »Splav – svobodne v odločanju« usula toča ogorčenih odzivov, z enotno in nedvoumno poanto: v vseh pogledih velik uredniški spodrsljaj. Varuh pravic gledalcev pravi, da se na to ni odzval že dan po oddaji, torej v petek, saj je na RTV zakrožila informacija, da bo sporočilo za javnost še istega dne napisalo programsko vodstvo. Kar pa se ni zgodilo. Po Ambrožičevih besedah so nekateri lahko prebrali zgolj kratko pojasnilo enega od urednikov, ki pa ga direktorji niso objavili. Opredelil se je tudi generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki pravi, da ima urednica Tarče na bolniški Ilinka Todorovski prav in da je šlo še za spodrsljaj informativnega programa. Dodal je tudi, da je bila oddaja še posebej problematična zaradi Angelce Likovič, ki je pred Tarčo na nacionalni televiziji že izražala stališča, ki so" nestrpna in mejijo na sovražni govor in ne bi smela imeti še ene priložnosti". Z njim pa se deloma strinja tudi direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj, ki je dodala, da gre v informativnem programu predvsem za "pomanjkanje strokovne avtoritete, profesionalnega načina dela in komunikacije, o čemer se bodo morali temeljito pogovoriti".

 • Darja Kocbek

  18. 10. 2016  |  Svet

  Ker je hotela posneti protest, ji grozi do 45 let zapora

  V Severni Dakoti v ZDA so med snemanjem protesta proti naftovodu, po katerem Kanada dobavlja nafto v ZDA, aretirali Deio Schlosberg, producentko dokumentarnega filma How to Let Go of the World And Love All the Things Climate Can't Change. Skupaj z aktivistoma Samuelom Jessupom in Michaelom Fosterjem so jo obtožili kraje premoženja in storitev, poroča Reuters.

 • Darja Kocbek

  18. 10. 2016  |  Družba

  Računalnik, ki zna povedati, ali je nekdo stric ali oče

  Ljudje bodo brez dvoma ostali nadzoriki sistema, tiste, ki se bojijo, da jim bodo v prihodnosti vladali računalniki in jim bodo roboti odvzeli delo, tolaži izvedenec za umetno inteligenco Mustafa Suleyman. Pred leti je ustanovil podjetje Deep Mind, ki ga je pred dvema letoma odkupilo Googlovo hčerinsko podjetje Alphabet za 400 milijonov dolarjev, poroča Frankfurter Allgemeine. Preden bo umetna ineligenca lahko v res omembe vrednem obsegu povsem nadomestila ljudi, bo po Suleymanovih besedah trajalo še veliko let, najbrž desetletij. Bo pa nam tehnologija olajšala delo.

 • Damjana Kolar

  18. 10. 2016  |  Kultura

  Skupni projekt Romana Uranjeka in Radenka Milaka

  V Galeriji Fotografija v Ljubljani bo od 21. oktobra do 26. novembra na ogled z naslovom razstava Dates 7. Gre za skupni projekt dveh umetnikov - Romana Uranjeka in Radenka Milaka, ki se je začel pred skoraj dvema letoma, s tokratno razstavo pa je dosegel prelomnico-novo stopnjo in interakcijo med časom, zgodovino in politiko.

 • Izak Košir

  17. 10. 2016  |  Družba

  Ko urednica izjavi, da smo gledali eno od boljših Tarč

  Po četrtkovi oddaji Tarča o pravici do splava se je zdelo, da odgovorni, torej urednice in uredniki na nacionalni televiziji, "modro" molčijo. A pojasnila tičijo skrita stran od družabnih omrežij, namreč v rubriki Varuha pravic gledalcev in poslušalcev Odzivi in odgovori, kjer je objavljena korespondenca med profesorjem za medije na FDV Markom Milosavljevićem in urednicama Jadranko Rebernik (odgovorna urednica informativnega programa) ter Mojco Pašek Šetinc (urednica dnevno-informativnih oddaj). Prvi je odgovorno urednico in njeno ekipo pozval k takojšnjem kolektivnem odstopu. Milosavljević je zapisal, da bi moral odstopiti tudi urednik oddaje Dobro jutro, ki je prejšnji teden prav tako organiziral razpravo o splavu, po profesorjevem mnenju gre namreč za "neprimerno umeščenost tematike v programski čas in v programski kontekst". Pri zadnji tematiki Tarče pa za "neustrezno posvečanje osrednjega programskega časa eni temeljnih ustavnih in ženskih pravic".

 • Darja Kocbek

  17. 10. 2016  |  Svet

  Oče evra pravi, da se bo hiša iz kart nekega dne sesula

  Nemec Otmar Issing je eden od očetov evra. Njegova je celotna struktura Evropske centralne banke (ECB). Njegova je odločitev o vzpostavitvi ECB po vzoru nemške Bundesbanke in določitvi nizke ciljne inflacije (malo pod 2 odstotkoma) za države v območju evra. Kar po krizi počnejo Evropska unija, ECB in evroobmočje ne odobrava, die Presse povzema njegov pogovor za strokovni bančni časopis Central Banking Journal. Če ne bo sprememb, ima malo upanja.

 • Klemen Košak

  14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Politika

  Zagnani predsednik

  sredo zvečer ste si lahko prek spleta ogledali, kako je predsednik Borut Pahor v studiu podjetja OnlineGym4me vneto telovadil s strokovnjakinjo za hujšanje Natasho. Podjetje je že pred predsednikovo pomočjo računalo na hitro rast in velike dobičke zaradi prepričanja, da so ljudje pripravljeni plačevali za spletne oglede vadb osebnih trenerjev. Slovenskim uporabnikom ponuja tri mesece brezplačnega dostopa in predsednik države je častni pokrovitelj te ponudbe. Pahor akcijo za privabljanje strank podpira, ker gre za »originalno in globalno zamisel, ki spodbuja bolj aktiven in zdrav življenjski slog«, bolj »vitalni« ljudje pa »lažje rešujemo stare in nove življenjske izzive«.

 • Uredništvo

  17. 10. 2016  |  Politika

  Kako je intervju v Mladini pripomogel k rahljanju določb o volilnem molku

  Andrej Fištravec, v tistem času še vzhajajoča zvezda mariborske politike, je teden ali dva pred lokalnimi volitvami leta 2014 spregovoril v intervjuju za Mladino. Obljubil je marsikaj, to pač počnejo politiki. V soboto, dan pred volitvami, je Sašo Pelko, član predvolilnega štaba mariborskega župana, na profilu na Facebooku spomnil na ta intervju. Napisal je: »Odličen intervju, vabljeni k branju.« Zaradi kršitev določb o volilnem molku mu je inšpektor za notranje zadeve izrekel globo 125 evrov. Šlo naj bi za nedopustno politično agitacijo na dan, ko naj bi bila ta prepovedana. »Vsebina intervjuja govori proti ostalim kandidatom za župana Maribora in propagira kandidata za župana Andreja Fištravca,« so zapisali na inšpektoratu. Pelko se je na odločitev pritožil, a na višji instanci, na okrajnem sodišču, ni dosegel nič. Intervju v Mladini naj bi bil navadna politična propaganda.

 • IK, STA

  17. 10. 2016  |  Politika

  Pahor bo danes v Vatikanu papeža ponovno povabil v Slovenijo

  Predsednika republike Boruta Pahorja bo danes v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Pahor se bo srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Na uradnem obisku v Vatikanu ga spremlja zunanji minister Karl Erjavec. Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bo Pahor papežu ponovil vabilo za obisk Slovenije.

 • IK, STA

  18. 10. 2016  |  Politika

  Zelena luč podpisu sporazuma CETA in njegovi začasni uporabi

  Odbora DZ za zadeve EU in za gospodarstvo sta po večurni razpravi, ki je večinoma potekala za zaprtimi vrati, prižgala zeleno luč podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) ter njegovi začasni uporabi. Temu sta, preden so sejo odbora že dopoldne zaprli za javnost, nasprotovala predvsem poslanca ZL. Po vnosu nekaterih sprememb, tudi na zahtevo Slovenije, je podpis sporazuma v četrtek potrdila vlada. O sporazumu bodo v torek najprej odločali ministri držav EU, pristojni za trgovino, med njimi tudi Zdravko Počivalšek. Podpisali pa ga bodo predvidoma na vrhu EU - Kanada 27. oktobra.

 • IK, STA

  17. 10. 2016  |  Politika

  SDS spet na vrhu ankete, višja tudi podpora vladi

  Anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia, je pokazala, da je na vrhu strankarske lestvice SDS, sledita ji SD in SMC. Podpora vladi je nekoliko višja kot prejšnje mesece. Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor. Pomembno pa je dodati, da je večina vprašanih proti sporazumoma TTIP in Ceta.

 • Damjana Kolar

  17. 10. 2016  |  Kultura

  Simpozij o vidikih pojma postjugoslovanski film

  V Slovenski kinoteki bo od 18. do 20. oktobra potekala Jesenska filmska šola, mednarodni simpozij filmske teorije, ki ga organizira Slovenska kinoteka v sodelovanju z revijo Ekran in Društvom za širjenje filmske kulture KINO! Priznani strokovnjaki bodo skozi 8 predavanj in 8 filmskih projekcij razmišljali, kaj se je v 25 letih v kontekstu filmske ustvarjalnosti zgodilo oziroma spremenilo na območjih, ki so nekdaj sestavljala skupno državo. Letošnji simpozij v ospredje postavlja dva problemska sklopa. Prvi predstavlja vprašanje fenomena "postjugoslovanski film" kot koncepta, ki se je uveljavil za obravnavanje filmske ustvarjalnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Drugi sklop pa se ukvarja z vprašanjem, ali je že napočil čas, ko je mogoče v kontekstu postjugoslovanske kinematografije zaslediti vidike preseganja tragične dejanskosti vojne in njenih grozodejstev, ali pa je prav dejstvo nemožnosti preseganja travmatske izkušnje ključnega pomena za sam koncept oziroma njegovo legitimnost.

 • Izak Košir

  14. 10. 2016  |  Družba

  Življenje po Tarči 

  Če niste skriti pod kakšnim kamnom, ste najbrž včeraj gledali oddajo Tarča. Če je niste gledali, vam tega ne zamerimo, ste pa o včerajšnji oddaji zagotovo kaj slišali, ali pa vsaj prebrali na družabnih omrežjih. Nacionalna televizija se je namreč odločila, da bo tudi glede splava odprla debato pro-et-contra in goste razdelila na dva tabora. Leta 2016 se torej na nacionalki še vedno pogovarjajo o temeljni pravici žensk - 64 let po legalizaciji splava in 25 let po vpisu pravice do splava v ustavo RS. Če bi v oddajo povabili zgolj strokovnjake, bi to še nekako razumeli, a so kot sogovornico izbrali tudi nasprotnico pravic žensk do samoodločanja Angelco Likovič, ki je nastopila kot predstavnica Gibanja za otroke in družine Aleša Primca. In to le nekaj dni pred prvim taborom tega novoustanovljenega konservativnega gibanja, ki bo v nedeljo v Slovenski Bistrici (na livadi ob župnijski cerkvi).

 • Izak Košir

  14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Družba

  Jutranja demagogija

  V oddaji Dobro jutro na TV Slovenija so 11. oktobra že navsezgodaj začeli pogovor o (ne)pravici do splava. Leta 2016 se torej na nacionalni televiziji še vedno pogovarjajo o temeljni pravici žensk, 64 let po legalizaciji splava in 25 let po vpisu te pravice v ustavo RS. Če bi v oddajo povabili zgolj strokovnjake, bi to še morebiti razumeli, a so kot nasprotnico pravic žensk do odločanja o sebi izbrali upokojeno konservativko Angelco Likovič, ki je nastopila kot predstavnica Gibanja za otroke in družino Aleša Primca.

 • IK

  14. 10. 2016  |  Družba

  Al Jazzeera o Sloveniji kot o obljubljeni deželi 

  "Kakšne lepote vse skriva ta mala država? Kdo so njeni uspešni ljudje? Športni prvaki? Proizvodi in znamke, ki jih je bilo tam vedno več kot v drugih državah nekdanje Jugoslavije? Pogovarjali smo se z legendarnim urednikom Mladine Robertom Botterijem, katerega Mladina je prva demontirala Titov kult osebnosti, z najbogatejšim Slovencem Samom Loginom, ki je s svojo soprogo Izo ustvaril Talking Toma, bili pa smo tudi v kuhinji Svetozarja Raspopovića - Popa. Vse to v Sloveniji, kjer 80 odstotkov študentov pravi, da je zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z življenjem v svoji državi." Tako se glasi napovednik iz 1. dela oddaje Alhemija/Alkemija Balkana u Sloveniji na televiziji Al Jazzeera. Serijo oddaj, v kateri nastopajo tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, Jani Novak iz skupine Laibach, alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, je pripravil dolgoletni novinar Goran Milić.

 • Anže Tomić

  14. 10. 2016  |  Politika

  Grega Repovž o tem, ali bo dovolj sprava, ali bi še prepoved splava?

  Pogovor je nastal na podlagi članka Bo dovolj sprava, ali bi še prepoved splava?>>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/287485174&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Uvodnik

  Suvereni premier?

  intervjuju, ki ga je v sredo objavil poslovni portal Bloomberg, je predsednik slovenske vlade Miro Cerar napovedal, da bo Slovenija »zaradi negotovosti glede brexita ter nestabilnosti na finančnih trgih verjetno preložila prodajo Nove Ljubljanske banke«. Iz te izjave še ni mogoče sklepati, da vlada res začenja bolj suvereno sprejemati odločitve, ki brez dvoma lahko vplivajo na dolgoročno moč te države, da je torej konec vnetega prikimavanja finančnim trgom, evropski komisiji in Evropski centralni banki. A ker so finančni špekulanti in nanje vezani posredniki, ki računajo na zaslužke tudi pri tej prodaji, že začeli rožljati zoper vlado – češ da bo Slovenija izpadla neresno in druge floskule –, velja Cerarjevo izjavo podpreti.

 • Damjana Kolar

  15. 10. 2016  |  Kultura

  Umetnost 80. let v Moderni galeriji

  V Moderni galeriji Ljubljana so odprli razstavo z naslovom Novi prostori, nove podobe. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del, ki se posveča predvsem klasičnim likovnim medijem, arhitekturi ter oblikovanju z vidika novih bienalnih prireditev in novih razstavnih strategij. Razstava, ki sta jo pripravili kustosinji Asta Vrečko in Martina Malešič, bo na ogled do 1. januarja 2017.

 • Javno pismo

  15. 10. 2016  |  Družba

  Jezikovna pravila so tako zadeva družbenega dogovora kot njegovih sprememb

  Članice skupine FemA v medijskih objavah – apelih, komentarjih, izjavah, praviloma uporabljamo slovenščino tako, da z njo utrjujemo »prisotnost žensk v jeziku«. Dosledno upoštevanje pravila generičnega moškega slovničnega spola in njegove navidezne nevtralnosti ženske namreč umesti na podrejeni položaj. Osebe, ki so izven družbene delitve na moške in ženske po telesnosti in opredelitvi pa izključuje. Jezik namreč kaže, se nanaša na stvarnost in je obenem sredstvo njene kreacije. Tako učinkovanje velja tudi za nazaj, ko se obuja zgodovinski spomin. Ob tem naše pozorno in premišljeno verbalno izražanje spolov ostaja pretežno v predpisanih slovničnih okvirih, onkraj njih uporabljamo tiste jezikovne oblike, ki so del emancipacijskega govora obravnavanih robnih skupin.