• MS, STA

    14. 9. 2017  |  Svet

    Renzo Piano praznuje 80 let

    Renzo Piano, mednarodno priznani arhitekt, je zaslovel v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je skupaj z britanskim arhitektom Richardom Rogersom načrtoval Center Pompidou v Parizu. Od tedaj si je izmislil mnogo arhitektur, od poslovnih stavb do muzejev, pa tudi letališča in šole, ki so bile deležne mnogo kritik.

  • Damjana Kolar

    13. 9. 2017  |  Kultura

    Vstajniški zombiji kot živi mrtveci

    Novo sezono bodo v Prešernovem gledališču Kranj odprli 16. septembra ob 19.30 s premiero črne komedije Matjaža Zupančiča Pesmi živih mrtvecev, ki je nastala v koprodukciji s SLG Celje, leta 2015 pa je bila nominirana za Grumovo nagrado na 45. Tednu slovenske drame. Povod za nastanek drame je bila zgodba vstajniškega gibanja leta 2012 oziroma reakcija takratne vladajoče politike, ki je množice demonstrantov označila za zombije. Najbolj množični protesti v samostojni Sloveniji so se začeli v Mariboru, od tam pa so se razširili še v Ljubljano in druga mesta. Zbiranje ljudi je bilo organizirano prek družabnih omrežij, glavna vzroka za vstaje pa sta bila predvsem nezadovoljstvo zaradi korupcije in nepotizma v lokalni politiki in gospodarstvu ter vedno slabše socialne razmere.

  • MS, TZ, STA

    13. 9. 2017  |  Kultura

    Novo rojstvo Cukrarne 

    Prenova bo potekala na osnovi projekta za gradbeno dovoljenje, ki so ga leta 2013 izdelali v arhitekturnem biroju Scapelab, gradbeno dovoljenje je bilo izdano leta 2014, ter na osnovi izvedbene projektne dokumentacije, ki jo je letos izdelal isti projektant. Projekt biroja Scapelab je bil izbran v okviru javnega natečaja, ki ga je za rešitev ureditve območja Cukrarne z Ambroževim trgom in nabrežjem Ljubljanice ter zasnovo novega upravnega središča za celotno območje Ljubljane - Ene hiše - na območju Cukrarne Mol razpisala leta 2009.

  • Staš Zgonik

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Družba

    Nesposobni za vrtec?

    Ker otrok ni opravil obveznih cepljenj, ni sposoben za vstop v vrtec. Tako je sklenil neznani pediater iz jeseniškega zdravstvenega doma. Fotografija potrdila je v minulih dneh zaokrožila po Facebooku. Na otroškem oddelku jeseniškega zdravstvenega doma na naša vprašanja, poslana po elektronski pošti, niso odgovorili.

  • Darja Kocbek

    12. 9. 2017  |  Svet

    Temnopolti in belopolti živijo v istih mestih, a v različnih svetovih

    Ko Chris Smiley govori o Detroitu, mesto imenuje »džungla«, kjer se »temnopolti streljajo kot živali«. Smiley (53 let), gradbenik, lastnik več najemniških hiš in volivec republikanske stranke, je belopolt in živi v predmestju Detroita Royal Oaku, natančneje v »vanilja predmestju«. To so predmestja, kjer so se v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja naselili belopolti prebivalci Detroita. Mnogi pravijo, da so takrat belopolti zbežali iz centra mesta, v die Zeit piše Milena Hassenkamp.

  • Ni (več) moralna avtoriteta?

    »Nisem popoln in tudi nisem moralna avtoriteta in se to ne trudim biti,« je pred dnevi dejal predsednik republike Borut Pahor, ki se poteguje za še en mandat na čelu države.

  • Damjana Kolar

    12. 9. 2017  |  Kultura

    Prispevek k izboljšanju družbe

    V organizaciji Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje bo med 14. in 16. septembrom 2017 potekal 9. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium, katerega namen je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami. Tema letošnjega festivala je Umetnost in znanost za opolnomočenje, ki problematizira deviantnost potrošniške družbe in zaslepljenost posameznika - konzumenta. Tudi sodobna vizualna umetniška praksa je močno vpeta v tržni sistem in posledično prevzema formo potrošnega blaga. Festival bo že sedmo leto popestril tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen.

  • Izak Košir

    11. 9. 2017  |  Politika

    Tudi SDS s svojo predsedniško kandidatko

    "Z veseljem in s ponosom sporočamo, da je Svet Slovenske demokratske stranke za kandidatko za predsednico Republike Slovenije izbral go. Romano Tomc," so zapisali na spletni stranki stranke SDS in Romano Tomc označili kot "ugledno političarko, ki se je državljankam in državljanom vtisnila v spomin kot poslanka in podpredsednica Državnega zbora". Stranka Janeza Janše je tako tudi uradno razblinila dvome, da naj bi, kot so trdili v nekaterih krogih, podprla Angelco Likovič, sicer kandidatko Primčeve stranke GOD. Slednja glede na zadnjo javnomnenjsko anketo Dela sicer ne bi niti prestopila parlamentarnega praga, Angelca Likovič pa je kampanjo začela celo s svojimi zapovedmi, med katerimi izstopa ta, da je proti nepremičninskemu davku.

  • Darja Kocbek

    11. 9. 2017  |  Svet

    Kako je lažni vojni fotograf pretental tudi največje medije

    Zaradi t.i. lažnih novic je bil po poročanju Guardiana pred kratkim razkrit tudi lažni vojni fotograf Eduardo Martins. Predstavljal se je kot 32-letni brazilski jadralec, ki je preživel levkemijo, nato pa našel smisel življenja v fotografiranju konfliktov. Njegove fotografije z vojnih območij sta objavila tudi Wall Street Journal in BBC.

  • Uredništvo, STA

    11. 9. 2017  |  Politika

    Primčev GOD ne bi prišel v parlament

    Časnik Delo je ponovno opravil vsakomesečno javnomnenjsko anketo in tako kot vse mesece v zadnjem letu je na vrhu opozicijska SDS, ki je tokrat po anketi Dela povečala prednost pred zasledovalci za šest odstotnih točk in bi jo volilo 18,6 odstotkov vprašanih. Sledi SD, ki je rezultat izboljšala za dve odstotni točki in ima 12,5-odstotno podporo, na tretjem mestu je SMC, ki bi jo volilo devet odstotkov vprašanih, piše Delo. Sledita Levica s 7,7-odstotno podporo in NSi, ki si je v primerjavi z avgustom tudi povečala podporo za dve odstotni točki na 7,3 odstotka.

  • MS, STA

    11. 9. 2017  |  Kultura

    Med nominiranci za Rožančevo nagrado tudi Marcel Štefančič, jr. in N'toko 

    Žirijo, ki je izbrala letošnje nominirance za 25. Rožančevo nagrado, sestavljajo predsednica Ifigenija Simonović ter člani Peter Kovačič Peršin, Marko Golja, Tomo Virk in Mateja Komel Snoj. Izbor bodo utemeljili na torkovi novinarski konferenci. Popoldne bo ob 17. uri v Volčah potekalo srečanje ob spominski plošči Rožancu, ob 19. uri pa bo sledil tradicionalni večer z nominiranci za nagrado v Knjižnici Komen.

  • Uredništvo, STA

    11. 9. 2017  |  Družba

    Okoljevarstvena organizacija se ne bo pritožila na soglasje Magni

    Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, katere upravni odbor je minuli teden izglasoval pritožbo na okoljevarstvo soglasje za investicijo Magne v Hočah, se na odločbo Agencije za okolje ne bo pritožila, poroča Večer. Po njihovih informacijah se je večina članov upravnega odbora na vnovičnem glasovanju izrekla proti pritožbi.

  • Damjana Kolar

    11. 9. 2017  |  Kultura

    Rekordna filmska bera v Portorožu

    Jubilejni, 20. Festival slovenskega filma, ki bo potekal od 12. do 16. septembra v Avditoriju Portorož, bo ponudil bogato bero izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. Uradni tekmovalni program filmov, ki se potegujejo za nagrade vesna, letos sestavlja kar 52 del, od tega 16 celovečernih, v uradni pregledni program pa se je uvrstilo 33 del: 6 celovečernih, 8 srednjemetražnih, 12 kratkih in 7 študentskih filmov. Badjurovo nagrado za življenjsko delo bo prejel producent Franci Zajc.

  • V službi varuh človekovih pravic, v prostem času šovinist

    Vlada je nekdanjemu ustavnemu in evropskemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču odrekla poprej že podeljeno podporo k kandidaturi za mesto v odboru Združenih narodov za človekove pravice, in sicer zaradi njegovih spornih izjav glede enakopravnosti spolov in pravice do splava oz. pravic žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok.

  • MS, STA

    11. 9. 2017  |  Svet

    V zavestiščih na Floridi je 160.000 ljudi, škode za okoli 100 milijard dolarjev 

    Orkanski vetrovi pustošijo po ozemlju širokem do 640 kilometrov in čeprav se je Irma od otočja Keys proti severu pomikala po zahodni obali Floride, so njeno moč čutili tudi na vzhodni atlantski obali v Miamiju in drugih mestih južne Floride. V Miamiju so vetrovi podrli dva gradbena žerjava, v Fort Lauderdalu enega.

  • Borut Mekina

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Politika

    Jelinčičev denar

    Novinarji mednarodne organizacije OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) so začeli razkrivati prejemnike nakazil iz t. i. azerbajdžanske pralnice denarja. Sodeč po njihovih ugotovitvah naj bi azerbajdžanski politični vrh preko štirih slamnatih podjetij denar med letoma 2012 in 2014 nakazoval tudi nekaterim evropskim opazovalcem njihovih parlamentarnih volitev. Med prejemniki sredstev so novinarji zasledili tudi Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Jelinčič je bil tedaj parlamentarec, član parlamentarne skupine prijateljstva z Azerbajdžanom. Tudi Jelinčič je v mednarodnih medijih volitve v tej državi hvalil kot »vzorne«.

  • MS, STA

    11. 9. 2017  |  Kultura

    Film Oblika vode je prejel zlatega leva na Beneškem festivalu

    Zlatega leva za najboljši film na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil film Oblika vode mehiškega režiserja Guillerma del Tora. Srebrnega leva za režijo je pa francoski režiser Xavier Legrand, za najboljšo žensko in moško vlogo sta bila nagrajena Charlotte Rampling in Kamel El Basha. 

  • Ob 11. septembru: To se pri nas ne more zgoditi!

    Predstavljajte si prgišče Slovencev, ki se že leta dobivajo v istem bifeju. Stalno omizje. Vse jim je jasno. Vsi jim grejo na živce. Vse bi zaprli, izgnali ali pobili. Vse bi spucali. Elite, lenuhe, zajedavce, strice iz ozadja. Tu ni cenzure. Le še tu vlada svoboda govora! Vsi ostali lažejo! Potem pa eden izmed njih – kot recimo Srečko Novak iz Rovšnikovega filma Kolega (2013) – na lepem kandidira in postane premier. To se je zgodilo Ameriki. Donald Trump je Slovenec iz bifeja. Bifejski trol. Američan s slovenskega spletnega foruma.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Uvodnik

    Prijatelji za vedno

    Javna podpora SD in tiha podpora SDS vnovični kandidaturi Boruta Pahorja odpirata več vprašanj o teh dveh strankah in njuni dejanski naravi kot pa o predsedniku in vnovičnem kandidatu. Kdor bo namreč od daleč pogledal, bo kljub pomembnim razlikam v vzorcih političnega delovanja zaznal, da sta si stranki neverjetno podobni. In njune podobnosti nič ne razkriva bolj kot prav odnos do Pahorja.

  • Izak Košir

    8. 9. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Jure Trampuš o tem, zakaj država dopušča, da se v javnih šolah izvaja katoliški obred

    Pogovor je nastal na podlagi članka Vsiljeni verski obredi, ki si ga lahko preberete v novi številki Mladine

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/341303312&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Marcel Štefančič jr.  |  foto: Uroš Abram

    2. 1. 2016  |  Družba

    Ljubiša Samardžić (1936 - 2017) 

    Z Ljubišo Samardžićem, trademarkom Jugoslavije, sva se pogovarjala pred živo publiko in na odprti sceni, na Škrabčevi domačiji, kamor se je zgrnila truma njegovih fenov vseh starosti, ki so dobesedno viseli z lustrov, kar pa mu dajanja avtogramov ni otežilo

  • Hvalnica norosti

    Kim Džong Un je detoniral vodikovo bombo. Vsi so se spraševali: Zakaj? Oh, zakaj: ker jo je slišati zelo daleč. Ker vedno pritegne pozornost. Ker je vedno viralna. In Kim hoče pritegniti pozornost. Ko je gledal Zahod, ki se koplje v dekadenci viralnosti, je očitno sklenil, da se bo v viralnosti – zadnjem stadiju neoliberalnega kapitalizma – okopal še sam, jasno, na perverzen in sarkastičen način, navsezadnje, njegovo viralno sporočilo – njegov tvit, če hočete – je podzemska detonacija vodikove bombe, ki pa resnici na ljubo v viralnosti in sporočilnosti ne zaostaja niti za »materjo vseh bomb«, s katero je Trump kmalu po inavguraciji zastrašil Afganistan in svet, niti za obsežnimi ameriško-južnokorejskimi vojaškimi vajami (simulacijo invazije na Severno Korejo in dekapitacije režima!), ki so tiste dni potekale v Južni Koreji, nedaleč od meje s Severno Korejo, in pred katerimi sta tako energično svarili Kitajska in Rusija.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Politika

    Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje

    Ko smo bili pred približno letom dni zadnjič na obisku pri ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, je zraven sejne mize v njenem kabinetu samevala klop. Danes je ni več videti. Zastirajo jo kupi papirjev, skupaj več kot dvajset. Vsak izmed njih predstavlja eno od simuliranih verzij učinkov prihajajočega zakona o zdravstvenem varstvu, ki ima že sam po sebi, brez izračunanih učinkov na raznovrstne javne blagajne v prihodnjih letih, 500 členov. Poleg tega zakona je še kakšnih pet drugih, ki morajo biti sprejeti bolj ali manj sočasno. Ti so razdeljeni po drugih delih pisarne, po delovni in sejni mizi. Če ministrstvu za zdravje zdravstvene reforme tokrat, po 15 ali 25 letih poskusov, ne uspe pripeljati do konca, se zdi, da Sloveniji nikoli ne bo uspelo. To je odgovornost, ki jo je prevzela nase.

  • Jure Trampuš

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Politika

    Izsiljeni verski obredi

    Peter Verlič je bil nekoč poslanec SDS. Leta 2010 je postal župan Grosuplja. Prejšnji teden, 1. septembra, je bil na Polici, naselju nedaleč od Grosuplja, pomemben dan. Odprta je bila nova stavba podružnične osnovne šole. 98 učencev je dobilo nov dom. Kot se za velik in svečan dogodek spodobi, je bila ob odprtju v novi telovadnici organizirana prireditev s plesno predstavo otrok, otroško gledališko skupino, recitacijami, govori pomembnežev. Prišla sta tudi dva duhovnika: nekdanji vojaški kurat dr. Jože Plut in domači župnik Slavko Judež.

  • Izak Košir

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Kultura

    Vse najboljše, Metelkova!

    Metelkova te dni praznuje 24. obletnico delovanja. Pester kulturni in družbeno angažirani program bo potekal v duhu avtonomnih prostorov v regiji in težav, s katerimi se spopadajo. Na okrogli mizi z naslovom Konflikti in avtonomni prostori, ki bo potekala v soboto, 9. septembra, se bodo sodelujoči spraševali, kaj je nevarnejše za obstoj avtonomnih prostorov: država, turisti ali ljudje, ki se pretvarjajo, da takšni prostori niso politični. Odpirali bodo tudi vprašanja, kako lahko gradijo vezi s sorodnimi projekti in kakšna je vloga avtonomnih prostorov v širših družbenih bojih.

  • Damjana Kolar

    8. 9. 2017  |  Družba

    REJVikend

    V Gala hali bosta nastopila beograjska Dj-ja Lule in Schwabe, domače barve pa bosta zastopala stara znanca Dojaja in Dulash. V Channel Zeru bo koprski beatmaker .čunfa predstavil EP Venture, v Ambasado Gavioli pa se ponovno vrača nemški DJ in producent Sven Väth, ki se mu bosta na glavnem odru pridružila še hrvaški DJ Petar Dundov in slovenski DJ Veztax.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    8. 9. 2017  |  Hrvaška

    Smokvica (v hrvaščini) 

    Sve je počelo kada je predsjednik Franjo Tuđman pred masom uzviknuo „Imamo Hrvatsku!“, pa svoj san odmah pretočio u stvarnost, uselivši se u ogromnu vilu u elitnom dijelu Zagreba iz koje je prethodno iselio tadašnje stanare. I danas u tom skrivenom zdanju živi njegova familja: sinovi, žena, kćer, unučad, praunučad. Po tom je modelu uskoro i njegov najdraži trgovac dobio od države dvorac čije se fotografije objavljuju tek danas kada je Agrokor omirisao vonj propasti. A koliko jučer sanjao je Ivica Todorić da u svojim dućanima ubere još malo novca, dodajući im priručne ambulante, pa kad se dođe po kruh i mlijeko, e da se na istom mjestu može iz-vaditi krv i izmjeriti tlak, ali su mu nekako objasnili da to ipak nije zgodno. Naučio je plivati i kupio besramno skupu jahtu, potom i helikopter, kako bi mogao skoknuti do svoje nove vile Medeja blizu Opatije, velikog zdanja na kilometarskoj parceli i nepristupačnim morskim sikama.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Hrvaška

    Smokvica

    Vse se je začelo, ko je predsednik Franjo Tuđman pred zbrano množico vzkliknil: »Imamo Hrvaško!« in si nemudoma uresničil sanje – preselil se je v ogromno vilo v elitnem delu Zagreba, seveda pa je iz nje najprej izselil tedanje stanovalce. Še danes v tem skritem poslopju živi njegova družina: sinova, žena, hči, vnuki, pravnuki. Po istem modelu je kmalu tudi njegov najljubši trgovec od države dobil dvorec, katerega fotografije so se v medijih začele pojavljati šele zdaj, ko se je po Agrokorju razširil vonj po propadu. Še včeraj je Ivica Todorić sanjal, kako bo v svojih trgovinah iz ljudi izmolzel še kako kuno več s tem, da bo v njih uredil priročne ambulante, da bi tisti, ki bi prišli po kruh in mleko, lahko na istem kraju dali še kri, si izmerili tlak … Nekako so mu le dopovedali, da to ni najprimernejša rešitev. Ko se je naučil plavati, si je privoščil nesramno drago jahto, potem še helikopter, da bi bil čim hitreje v svoji novi vili Medeji v bližini Opatije, veliki zgradbi na kilometrski parceli in nedostopnih morskih čereh.

  • Borut Mekina

    7. 9. 2017  |  Politika

    V parlamentu že vojna retorika

    Žan Mahnič, poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, je v spor s Hrvaško glede uveljavitve arbitražnega sporazuma tudi uradno vključil Slovensko vojsko. Za danes je namreč sklical nujno sejo odbora za obrambo za obrambo z eno samo točko – pripravljenost Slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Danes ob 16. uri bo tako generalmajor Andrej Osterman, načelnik generalštaba, poslancem in nacionalno-varnostnim institucijam poročal o morebitnih pripravah vojske na konflikt s Hrvaško. Na seji bo prisotna tudi obrambna ministrica Andreja Katič, predstavnik predsednika vlade in predstavnika obeh varnostno-obveščevalnih služb, Sove in vojaške OVS.