• IK, STA

    14. 7. 2016  |  Politika

    Britanci imajo po dolgem času spet premierko

    Potem ko je David Cameron po šestih letih odstopil s položaja britanskega premierja, je kraljica Elizabeta II. na zasebnem sprejemu v Buckinghamski palači novo vodjo konservativcev in dosedanjo notranjo ministrico Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade. 59-letna Mayjeva je s tem postala druga premierka v zgodovini države. A prej kot z nekdanjo britansko predsednico vlade "Železno lady" Margaret Thatcher, jo primerjajo z nemško kanclerko Angelo Merkel. Cameron za Thereso May pravi, da je odlična pogajalka, kar bo ključno za prihajajoče pogovore z Evropsko unijo (EU). 

  • Ana Roš kot zvezdnica v ameriški kuharski seriji

    Televizijski program leta 2016 je videti nekako takole – na eni strani so resničnostni šovi kova Big Brother in šovi talentov v slogu X Factorja, na drugi pa oddaje o velikih, bleščečih domovanjih ter ne nazadnje kuharske oddaje. Sploh slednje so pravi hit, čeprav vse seveda niso kakovostne. Med tiste, ki vendarle izstopajo, lahko poleg kakšne redke domače izjeme uvrstimo kar nekaj oddaj tuje produkcije. Denimo oddaje svetovnega kulinaričnega potepina Anthonyja Bourdaina. Ali pa ameriško dokumentarno serijo Chef’s Table (Chefova miza), ki jo lahko od 27. maja spremljamo na televiziji Netflix in v kateri vsakič predstavijo portret svetovno priznanega chefa. To je že druga sezona, za slovenske gledalce pa je zanimivejša predvsem zato, ker je ena od šestih nastopajočih »naša« Ana Roš iz Hiše Franko. Poleg tega je edina ženska chefinja v tej oddaji.

  • IK

    13. 7. 2016  |  Politika

    Minister Mramor odstopil

    Premier Miro Cerar je danes na tiskovni konferenci sporočil, da Dušan Mramor odstopa s položaja ministra za finance. Razlogi so osebni. "Po 22 mesecih intenzivnega dela lahko z zadovoljstvom ugotovim, da je Slovenija naredila ključen napredek," je dodal predsednik vlade in poudaril, da Slovenija napreduje na lestvicah mednarodnih primerjav. Mramorjev položaj bo začasno prevzela Alenka Smerkolj, avgusta pa se pričakuje, da bo na njegovem mestu že sedel novi minister. Mramor pa se, kot je povedal, vrača v profesorske vrste. Na lastno pobudo pa je odstopil tudi državni sekretar Metod Dragonja, Mramor je na tiskovni konferenci poudaril, da strokovnih razlogov za njegov odstop ni.

  • Marjan Horvat

    13. 7. 2016  |  Svet

    Podoba ženske, ki uteleša boj temnopoltih Američanov

    Minulo nedeljo so v ameriških mestih tisoči temnopoltih Američanov, v glavnem združenih v gibanju Črna življenja so pomembna (Black Lives Matter) protestirali proti nasilju policistov, ki so tokrat v Minnesoti in Louisiani ubili temnopolta Philanda Castila in Altona Sterlinga.

     Brandon Friedman on Twitter

  • Darja Kocbek

    13. 7. 2016  |  Svet

    Poceni denar jasno govori, da moramo zdaj vlagati v javno infrastrukturo

    V sedanjih razmerah, ko so v ospredju britanska odločitev o izstopu iz EU ali streljanje v Dallasu, se je težko osredotočiti na dogajanje na finančnih trgih. Še zlasti zato, ker pred vrati ni videti krize. Kljub temu se na trgih v zadnjem času dogajajo izjemne zadeve, kar velja zlasti za trg obveznic. Ker je denar še vedno sveta vladar, moramo biti pozorni, kaj nam trgi skušajo povedati, v New York Timesu piše ameriški Nobelovec za ekonomijo Paul Krugman.

  • Izak Košir

    13. 7. 2016  |  Družba

    Se nevladne organizacije res napajajo pri državi?

    Nevladne organizacije se dnevno borijo za obstanek; prepričanje, ki vlada v javnosti, da jih večinoma napaja državni denar, je zmotno. Zadnja raziskava o več kot 25.000 slovenskih nevladnih organizacijah je namreč pokazala, da delež javnih sredstev glede na vse njihove prihodke v zadnjih letih pada. Lani je bil nekaj manj kot 36-odstoten, kar je štiri odstotke manj kot leta 2010.

  • Nina Korošec

    13. 7. 2016  |  Svet

    V Izraelu sprejeli zakon, ki je ''znak brstečega fašizma''

    Izraelski parlament je včeraj sprejel zakon, po katerem morajo nevladne organizacije javno objaviti, če dobivajo večino finančnih sredstev iz tujine. Nasprotniki in kritiki opozarjajo, da je zakon uperjen proti aktivističnim skupinam, ki se javno borijo za pravice okupiranih Palestincev. Tako imenovani zakon o transparentnosti, sprejet s 57 glasovi za in 48 proti, je vodja opozicije, Isaac Herzog, označil za ''znak brstečega fašizma v izraelski družbi.''

  • Damjana Kolar

    13. 7. 2016  |  Kultura

    Fizično gledališče v Križevniški cerkvi

    V znamenitem newyorškem gledališču La MaMa je bila 3. decembra 2015 premierno uprizorjena tragedija Piera Paola Pasolinija “Pilad” v izvedbi The Great Jones Repertory Company in režiji Ivice Buljana, ki so jo nekateri ameriški kritiki razglasili za gledališki dogodek sezone. Petnajstega julija ob 20.00 bo na ogled v Križevniški cerkvi v Ljubljani v okviru 64. Ljubljana Festivala.

  • IK, STA

    13. 7. 2016  |  Svet

    Arbitražno sodišče: Kitajska nima zgodovinske pravice do otokov v Južnokitajskem morju

    Kitajska nima pravne osnove, da bi zahtevala "zgodovinske pravice" do otokov v Južnokitajskem morju, je danes, kot poročajo tuje tiskovne agencije, sporočilo Stalno arbitražno sodišče v Haagu. Sodišče je razsojalo v sporu med Filipini in Kitajsko glede razmejitve suverenosti v Južnokitajskem morju.

  • IK, STA

    13. 7. 2016  |  Svet

    Evropska komisija potrdila sporazum o izmenjavi podatkov med EU in ZDA

    Evropska komisija je danes potrdila sporazum med EU in ZDA o čezatlantski izmenjavi osebnih podatkov "ščit zasebnosti", ki bo nasledil razveljavljeni "varen pristan". Novi dogovor naj bi omejil nadzor nad zasebnimi podatki uporabnikov interneta v EU. Sporazum bo začel veljati nekaj ur zatem, ko bo komisija uradno obvestila države članice EU.

  • Uredništvo

    12. 7. 2016  |  Družba

    "Obračam se na vas, ki ste tiho oziroma morate biti tiho"

    "Obračam se na vas, ki ste tiho oziroma morate biti tiho. Na vas, dragi slovenski avtorji, ki vam je vodstvo Sazasa odvzelo glasovalne pravice. Na vas, ki ste po besedah predsednika Sazasa Matjaža Zupana rekreativci. Govorim torej vam, slovenski ustvarjalci, ki vam ni dovoljeno niti poslušati, kaj se dogaja na skupščinah Sazasa. Na zadnji skupščini sta bila z grožnjo, da bodo ukrepali varnostniki, odstranjena dva avtorja, ki sta želela samo poslušati razpravo," je peticijo, ki jo najdete tu, uvodoma predstavil avtor in glasbenik Matjaž Jelen. Dodal je, da se obrača na vseh 5.900 članov Sazasa, za katere pravi, da jim je bila odvzeta pravica, da odločajo o tem, kam bo nakazan njihov denar oziroma kako se bo delil. Na spletni strani je poudarjeno tudi, da osebni podatki podpisnikov ne bodo prikazani javno. 

  • Igor Mekina

    12. 7. 2016  |  Svet

    Brexit maje italijanske banke

    Odhod Velike Britanije iz EU maje tudi italijansko gospodarstvo in predvsem banke. Vrednost delnic v najstarejši banki na svetu, italijanski Banca Monte Dei Paschi Di Siena (BMDPF), je v zadnjih desetih dnevih padla za 45 odstotkov. To je prisililo regulatorje, da začasno prepovedo transakcije. Banka bi do petka morala sporočiti načrt o tem, kako bo zmanjšala slabe kredite do leta 2018 za 40 odstotkov.

  • Uredništvo

    12. 7. 2016  |  Politika

    Tobačne multinacionalke proti Sloveniji

    Štiri največje tobačne multinacionalke, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco in Japan Tobacco International, so združile moči proti Sloveniji. Že leto dni usklajeno stopnjujejo pritisk na državne ustanove, predvsem ministrstvo za zdravje, finančno ministrstvo, finančno upravo (FURS) in gospodarsko ministrstvo, pa tudi politične stranke, kot je SMC. Njihovi lobisti iz Ljubljane, Zagreba ali Londona so se v zadnjem letu srečali z več kot 50 funkcionarji in uradniki. Poleg tega so tobačne multinacionalke v Sloveniji naročile celo vrsto raziskav in pravnih mnenj. Njihov cilj je preprečiti strožjo tobačno zakonodajo, ki nastaja v okviru slovenske zdravstvene reforme. Dve ministrstvi, ministrstvo za finance in ministrstvo gospodarstvo, sta očitno pod pritiski že klonili. V uradnih stališčih do predloga zakona, ki smo jih pridobili, ministrstvi ponavljata, kar sta slišali od tobačne industrije.

  • Igor Mekina

    12. 7. 2016  |  Svet

    Švedi nočejo več v Nato

    Na vrhunskem srečanju zveze NATO v Varšavi so članice želele svetu poslati sporočilo o enotnosti in svoji odločenosti, da se uprejo Rusiji. Ne glede na utemeljena opozorila analitikov po potrebi dialoga z Rusijo, je bil tudi tokratni vrh zveze NATO v Varšavi posvečen predvsem politiki "obkoljevanja" Rusije. Rusijo namreč zaradi dogodkov v Ukrajini baltske države, pa tudi Poljska in Romunija, vidijo kot glavno grožnjo njihovi varnosti. Ob tem pa v istih državah nekritično pozabljajo na veliko vlogo pri razplamtevanju vojne, ki so jo v Ukrajini imeli ameriški ter zahodnoevropski politiki in diplomati. Stalnim trditvam zveze NATO o agresivnosti Rusije se je posmehnila tudi ruska televizija RT, ki je pripravila kratek videozapis z naslovom "Rusija hoče vojno - poglejte, kako blizu našim oporiščem so postavili svojo državo." Iz prispevka je jasno razvidno, da ima zveza NATO veliko več orožja in vojaštva kot Rusija in da so zato obtožbe o nevarnosti, ki jo za članice zveze NATO predstavlja Rusija, očitno neutemeljene.

  • Damjana Kolar

    12. 7. 2016  |  Kultura

    Morfoze Neže Jurman

    V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana na Bregu 22 bodo 13. julija ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Morfoze, mlade vizualne umetnice Neže Jurman, ki je letos diplomirala na študiju kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Dvodelno prostorsko instalacijo sestavlja stenska postavitev mavčnih odlitkov otroške igrače in instalacija z najdenimi objekti in animacijo. Umetniško delo je premislek o duševni in fizični preobrazbi posameznika in posameznice, na kar vpliva vrsta notranjih in zunanjih dejavnikov. Kurator razstave: Miha Kelemina

  • Borut Mekina

    11. 7. 2016  |  Politika

    Razkrivamo privatizacijo železnic in luke

    Predsednik vlade Miro Cerar je pri odgovorih na poslanska vprašanja v parlamentu pravkar priznal, da namerava vlada drugi tir železniške proge med Koprom in Divačo zgraditi preko »koncesije.«

  • Izak Košir

    11. 7. 2016  |  Družba

    Slepi za seksizem

    Predsednik slovenskega društva PEN Evald Flisar se je znašel v središču medijske pozornosti, a tokrat ne zaradi katerega od svojih romanov, temveč zaradi svojega seksističnega obnašanja. Na spletu se je pojavila celo peticija, ki ga zaradi tega poziva k odstopu. Od Flisarja pa poleg tega pričakujejo tudi javno opravičilo za besede, ki jih je zapisal v korespondenci z mlado kritičarko Anjo Radaljac, ki se je nato odločila, da bo vse skupaj spravila v javnost. Je Flisarjev seksistični odnos, ki ga je možno razbrati iz objavljenih sporočil in ga sam vidi zgolj kot nedolžno šalo, res le vrh ledene gore na slovenski literarni oziroma kulturniški sceni? 

  • Darja Kocbek

    11. 7. 2016  |  Svet

    Bo sporni sporazum CETA uveljavljen s trikom?

    Kar je kazalo na preobrat, se je izkazalo za trik. Nič ne pomaga, da bodo o ratifikaciji spornega zunanjetrgovinskega sporazuma med EU in Kanado odločali tudi nacionalni parlamenti držav članic, ko pa želi evropska komisija ta sporazum uveljaviti že prej. »Po sprejetju sklepa sveta bo sporazum CETA mogoče začasno uporabljati. V celoti bo začel veljati s pridržkom njegove sklenitve s strani EU, in sicer prek sklepa sveta z odobritvijo evropskega parlamenta, ter s strani vseh držav članic prek ustreznih nacionalnih postopkov ratifikacije,« predlaga evropska komisija.

  • Izak Košir, STA

    11. 7. 2016  |  Politika

    Desus podpira le še 1,4 odstotka vprašanih, Erjavec izpadel z lestvice priljubljenosti 

    Prva poletna anketa časnika Delo kaže na precejšen upad podpore strankam. Na prvem mestu ostaja SDS, druga je SD, tretja po podpori pa NSi. Med politiki je najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, precej podpore je izgubil premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec pa je z lestvice celo izpadel. Nič bolje pa ne kaže njegovi stranki Desus, ki ima trenutno najnižjo podporo doslej. 

  • 11. 7. 2016  |  Družba

    Nogomet

    Card

  • Damjana Kolar

    11. 7. 2016  |  Kultura

    V Ljutomeru bodo zavladali zombiji

    V Ljutomeru bo od 12. do 16. julija potekal Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, od leta 2010 član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF), ki bo že dvanajstič zapored predstavil nekatere najboljše žanrske filme minulega leta. Poleg festivalskih stalnic, bo letos ponudil tudi nekaj novosti, kot so mala delavnica digitalnih posebnih učinkov in delavnica filmskega bojevanja. Festival bo odprl slovenski film Psi brezčasja v režiji Mateja Nahtigala.

  • Igor Mekina

    11. 7. 2016  |  Svet

    Trump hvali Sadama Huseina

    Najverjetnejši predsedniški kandidat republikancev Donald Trump je z nekaterimi svojimi komentarji o iraškem diktatorju Sadamu Huseinu znova izzval pozornost v ZDA. Dejal je, da je bil Sadam Husein "resnično slab človek", vendar mu je priznal veliko kvalitet, ko je šlo za vprašanje ravnanja s teroristi. Trump je namreč nekdanjega ameriškega nasprotnika pohvalil predvsem glede tega, kako "dobro" je znal opraviti s teroristi. Spomnil je, da jim Sadam Husein "ni prebiral njihovih pravic in se z njimi ni pogovarjal". Bili so teroristi in konec, je dodal Trump. Toda sedaj je po njegovem mnenju "Irak Harvard za terorizem" in "če želite biti terorist, potem greste v Irak".

  • Nina Korošec, STA

    11. 7. 2016  |  Družba

    V tem ozračju kmalu ne bo mogel dihati nihče več

    ZDA so v minulem tednu zopet zajeli množični protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi. V Dallasu se je miren protest približno 800 ljudi sprevrgel v streljanje policistov. Pokol ostrostrelca, ki je pobil pet in ranil sedem policistov ter dva civilista, grozi k poglobitvi že tako napetih razprav o rasizmu in zakonodaji glede policijskega nadzora v ZDA. 

  • Uredništvo

    11. 7. 2016  |  Družba

    Slovenija je morda najbolj sovražna do beguncev v vsej EU

    Slovenija ni država, ki bi bila prijazna do prosilcev za azil. Tega nista spremenili niti begunska kriza niti zaveza Evropski uniji, da bo Slovenija odprla vrata vsaj beguncem, ki naj bi jih države članice sprejele v skladu z dogovorom o porazdelitvi »begunskega bremena«.

  • Uredništvo

    10. 7. 2016  |  Družba

    Škof Rožman, rešitelj ali antisemit?

    Kako je škof Rožman »reševal« Jude med 2. svetovno vojno? Hrvaška evropska poslanka Marijana Petiri je v sodelovanju z zagrebško škofijo in hrvaško katoliško univerzo v evropskem parlamentu pripravila razstavo, posvečeno delu in življenju medvojnega hrvaškega kardinala Alojzija Stepinca. Srbsko zunanje ministrstvo se je odzvalo s protestnim pismom in v njem poudarilo, da je nesprejemljivo organizirati razstavo o kardinalu Stepincu, ki je »odgovoren za množične zločine proti srbskemu in drugim narodom na območju Neodvisne države Hrvaške (NDH) v času 2. svetovne vojne«.

  • Jure Trampuš

    8. 7. 2016  |  Mladina 27  |  Družba

    Besnilo

    Glas ljudstva je spregovoril. Potem ko so mediji poročali o tragični zgodbi deklice, ki naj bi jo pretepala in zanemarjala mati in njen partner, zaradi česar je kasneje v bolnišnici umrla, so ljudje ponoreli. Zmešalo se jim je, v navidezni anonimnosti lastne tipkovnice so na Facebooku in drugod pisali sestavke o tem, kaj bi morali storiti z osumljencema.

  • Izak Košir, STA

    9. 7. 2016  |  Kultura

    Slovo glasbenika Bruna Subiotta, člana skupin Borghesia, Hic et Nunc, Incurabili in Roger N. Out

    V Ljubljani je umrl eden najvidnejših rockovskih vokalistov pri nas in član več glasbenih zasedb Bruno Subiotto. Sodeloval je pri skupinah Borghesia, Hic et Nunc, Incurabili in nazadnje Roger N. Out.

  • Damjana Kolar

    9. 7. 2016  |  Kultura

    The Fall na Sajeti

    Na Sotočju v Tolminu bo od 11. do 17. julija potekal 17. Kreativni tabor Sajeta-Art & Music Festival, ki na enem mestu združuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, od katerih osrednje mesto zavzema glasba. Program Sajete je sestavljen po kriterijih, ki sledijo brskanju po manj znanih glasbenih svetovih in preseganju žanrske omejitve ter soočanju domače in tuje produkcije bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Sajeta postavlja na isti oder tako različne glasbene zvrsti, kot so elektronika, jazz, rock, etno, klasika, eksperiment, katerih skupni imenovalec je eksperimentiranje in kreativnost.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 7. 2016  |  Mladina 27  |  Uvodnik

    Kaj pa vedeževalka?

    V senci dogajanja v Luki Koper je predsednik republike Borut Pahor predlagal kandidata za nova ustavna sodnika, Špelco Mežnar in Marka Šorlija. Že ves čas je bilo jasno, da bo predsednik zagotovil mesto kandidatu, ki ga bo podprla SDS, torej Šorliju. Pahorju ne gre pripisovati kakšnega čustvenega vzgiba, naklonjenosti SDS ali Šorliju, gre za preračunljivost. SDS mu je zagotovila tiho podporo pri kandidaturi za predsednika republike, zelo očitno pa na podporo računa tudi ob naslednji, že napovedani kandidaturi, zato pač naredi SDS ali njenemu predsedniku redno kakšno uslugo. Janši Pahor na položaju predsednika republike izrazito ustreza.

  • Anže Tomić

    8. 7. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o razprodaji Luke Koper in delavskem uporu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Delavcem oblast>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/272582688&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false