• Izak Košir

  20. 9. 2016  |  Družba

  V Ljubljani te dni več kot 120 vrhunskih filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta

  Jutri bo ob 11. uri tiskovna konferenca za dogodek REPETITION/S: Performance and Philosophy in Ljubljana. Gre za eno od najodmevnejših filozofskih konferenc v Sloveniji doslej, ki se je bo udeležilo več kot 120 vrhunskih filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta (veliko število udeležencev prihaja tudi iz Avstralije, ZDA in Azije). K odmevnosti konference velik delež prispevajo tudi znana imena vabljenih predavateljev, kot so Mladen Dolar, Alenka Zupančič, Bojana Kunst, Keti Chukrov, Samo Tomšič, Oxana Timofeeva, Andrew Benjamin, Fredie Rokem in Justin Clemens. 

 • Darja Kocbek

  20. 9. 2016  |  Svet

  V Bangladešu še vedno gorijo tovarne

  Ko je pred tremi leti v požaru v tekstilni tovarni v Bangladešu umrlo več kot 1000 ljudi, so mednarodni modni koncerni obljubili izboljšanje delovnih razmer v tovarnah, ki zanje proizvajajo oblačila. Požar v tovarni Rana Plaza je bil največja tovarniška nesreča v Bangladešu. Že tri tedne po požaru so sindikati in predstavniki podjetij podpisali akcijski načrt, s katerim naj bi zagotovili boljšo požarno varnost. Kljub temu v bangladeških tovarnah zaradi požara ali porušitve še vedno umirajo ljudje, poroča die Zeit. Poceni oblačila, ki so na prodaj tudi v slovenskih trgovinah, zaradi izgube teh življenj tako dejansko sploh niso poceni. V požarih pa ne umirajo samo zaposleni v tekstilnih tovarnah.

 • Damjana Kolar

  20. 9. 2016  |  Kultura

  Rekonstrukcija dogodkov, ki se navezujejo na delovanje skupine Laibach v Zagrebu na začetku osemdestih 

  V ljubljanski GalerijiGallery (Trg Prekomorskih brigad 1) bodo v četrtek, 22. septembra ob 19.30 odprli razstavo z naslovom Ausstellung Laibach Kunst: Kontinuiteta čiste forme, ki se navezuje na dogodke, povezane z aktivnostjo skupine Laibach v Zagrebu na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja.

 • IK, STA

  20. 9. 2016  |  Svet

  Arheologi v Kolpi odkrili ostanke antične ladje

  V okviru enega največjih arheoloških izkopavanj na Hrvaškem so v bližini Karlovca na dnu reke Kolpe odkrili ostanke ladje, ki naj bi datirala v čas antičnega Rima. Konstrukcija dobro ohranjenega plovila bo lahko pripomogla k boljšemu razumevanju tehnik ladjedelništva v času rimskega imperija.

 • IK, STA

  19. 9. 2016  |  Družba

  Begunci s protestom v Ljubljani opozarjajo na predolge postopke za ureditev statusa

  Pred azilnim domom na Viču že od 7. ure vztraja okoli 30 beguncev. Kot je za STA povedal Samer iz Sirije, želijo s protestom opozoriti na predolge postopke pri ureditvi njihovega statusa, saj nekateri izmed njih na to čakajo že več kot leto. Po njegovih besedah bodo protestirali, dokler se ne bodo srečali z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

 • IK, STA

  19. 9. 2016  |  Politika

  SMC prehitela SDS v javnomnenjski anketi

  Na volitvah v Državni zbor (DZ) bi po izsledkih ankete Vox Populi, ki jo za časnik Dnevnik in TV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, zmagala stranka SMC. Delo vlade sicer večina še vedno ocenjuje kot neuspešno, a je ta delež v primerjavi z minulimi meseci nekoliko upadel. Več kot polovica vprašanih meni, da naj interpelacija odnese ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. O tem, zakaj je morala slednja zapustiti Vzajemno, v novi Mladini piše Borut Mekina. 

 • Darja Kocbek

  19. 9. 2016  |  Politika

  Avstrijske predsedniške volitve postajajo nevarna opereta

  Avstrijci oktobra še ne bodo dobili novega predsednika države. Ker se kuverte za glasovanje po pošti zaradi slabega lepila odpirajo in novih ni mogoče natisniti in razposlati dovolj hitro, da bi ponovljeni drugi krog volitev lahko izvedli 2. oktobra, bodo odšli na volišča šele 4. decembra. Kabaretisti si po poročanju Handelsblatta ne bi mogli izmisliti boljšega razloga za preložitev volitev, ki je velika blamaža.

 • IK, STA

  19. 9. 2016  |  Svet

  Vladajoča Enotna Rusija z absolutno večino na volitvah

  Vladajoča stranka Enotna Rusija si je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Rusiji zagotovila absolutno večino, kažejo izidi po 80 odstotkih preštetih glasov. V dumo so se uvrstile še tri stranke. Enotna Rusija je po podatkih volilne komisije osvojila 54,28 odstotka glasov, sledijo komunisti s 13,9 odstotka, ultranacionalistična Liberalno-demokratska stranka s 13,7 odstotka in Pravična Rusija s 6,2 odstotka.

 • IK, STA

  19. 9. 2016  |  Svet

  Parada ponosa v Beogradu brez incidentov, med udeleženci tudi Tanja Fajon

  V Beogradu je včeraj pod geslom Ljubezen spreminja svet potekala parada ponosa. Minila je brez incidentov. Eden od organizatorjev Boban Stojanović je ocenil, da to ni bil praznik zgolj za skupnost LGBT-populacije, temveč vseh, ki trpijo zaradi občutka nemoči. Parada ponosa z zastavami mavričnih barv se je začela opoldne pri Slaviji in se zaključila tri ure kasneje s koncertom na Trgu republike. Med vidnimi osebnostmi, ki so prišle podpreti udeležence parade, tudi slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon.

 • IK, STA

  19. 9. 2016  |  Svet

  Angela Merkel izgubila berlinske volitve, velika podpora desničarski Alternativi za Nemčijo 

  Krščansko-demokratska unija (CDU) na čelu z nemško kanclerko Angelo Merkel je na včerajšnjih h volitvah v zvezni deželi Berlin doživela velik udarec. Dosegla je namreč najslabši volilni rezultat do zdaj, saj so volivci CDU podprli le s 17,6 odstotki. Na prvem mestu so ostali socialdemokrati (SPD) z berlinskim županom Michaelom Müllerjem, dobili so 21,6 odstotka. Skrajna desnica Alternativa za Nemčijo (AfD) je dobila 14,2 odstotka. 

 • Damjana Kolar

  19. 9. 2016  |  Kultura

  Biografski triler o najbolj razvpitem žvižgaču

  V slovenskih kinematografih bo od 22.septembra dalje na ogled težko pričakovani film Snowden v režiji Oliverja Stona, ki nas bo popeljal v zakulisje enega najpomembnejših trenutkov sodobne zgodovine. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je z razkritjem na tisoče tajnih vladnih dokumentov razgalil dejanski obseg nadzora telefonskih in spletnih informacij, ki ga ZDA vrši doma in v tujini. Čeprav je bil o mladem konservativnem patriotu, ki je postal zloglasni žvižgač, posnet že z oskarjem nagrajeni dokumentarec in napisanih več knjig, se biografski triler osredotoča predvsem na Snowdnove notranje boje in sprožilce, ki so privedli do epohalnega razkrijta obsega ameriškega obveščevalnega nadzora. Ob tem je v ospredju njegovo razmerje z njegovo dolgoletno ljubeznijo Lindsay Mills.

 • Peter Petrovčič

  19. 9. 2016  |  Svet

  Računalnik vam bo povedal, kdaj vložiti tožbo in kdaj ne

  Tožiti? Ne tožiti? Vas mika odškodnina, a vas skrbi dolgotrajen in drag sodni postopek, katerega razplet je negotov in se utegne končati z izgubljeno tožbo ter obveznostjo plačila sodnih stroškov, stroškov odvetnikov? Brez skrbi, na voljo je računalniški program, ki vam bo »pomagal«. Računalniški program oziroma algoritem so razvili v majhnem zagonskem podjetju Legalist iz Silicijeve doline, ki pa ni več majhno zagonsko podjetje, odkar je vanj sto tisoč dolarjev vložil ameriški vlagatelj Peter Thiel, ustanovitelj PayPala, delničar v Facebooku.

 • IK, STA

  19. 9. 2016  |  Kultura

  Igra prestolov največkrat nagrajena televizijska serija v zgodovini emmyjev

  Televizijska serija Igra prestolov je upravičila vlogo favorita in pobrala naslov najboljše drame na nedeljski 68. podelitvi televizijskih nagrad emmy v Los Angelesu. S skupaj 38 emmyji pa je postala tudi največkrat nagrajena televizijska serija v zgodovini, saj je za en emmy prehitela komično serijo Fraiser.

 • Uredništvo

  18. 9. 2016  |  Politika

  Mokra kot miška

  Brez komentarja. 

 • IK, STA

  18. 9. 2016  |  Politika

  Stranka TRS ovadila Gašperšiča in uradnico z okoljskega ministrstva

  Zaradi nevestnega dela in oškodovanja javnih sredstev v povezavi s prerazporeditvijo namenskih sredstev za projekt gradbenega dovoljenja za predor pod Gorjanci so v stranki Trs kazensko ovadili infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Barbaro Radovan z okoljskega ministrstva pa so ovadili zaradi suma nevestnega dela in ponareditve listin.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Uvodnik

  Prtljaga iz preteklosti

  Pogled v 25-letno zgodovino odločitev slovenskih vlad nam razkriva nekaj ključnih napak, ki še danes ovirajo razvoj države. Vse so bile storjene iz ideoloških razlogov ali pa iz trme, zraven pa je bil nemalokrat tudi pohlep. Prva napaka je bila privatizacija družbenega premoženja. Ne sama privatizacija, temveč način delitve premoženja. Namesto da bi pomemben del premoženja dejansko prenesli v enega ali več varnih pokojninskih skladov in dolgoročno zagotovili stabilnost pokojninskega sistema – seveda bi skladi potem to premoženje lahko odprodajali oziroma spreminjali sestavo naložb –, je bil del razdeljen prebivalstvu in se pretežno prelil v tekočo potrošnjo, pomemben del pa je država prepustila pidovskim baronom, ki so iz tega oblikovali predvsem lastno premoženje. Le tisti del premoženja, ki so ga kupili oziroma pridobili delavci, je bil vsaj nekaj časa dolgoročno v funkciji razvoja podjetij. Pokojninski sistem smo morali zaradi pomanjkanja sredstev prvič reformirati devet let po osamosvojitvi in osem let po začetku prve faze privatizacije.

 • Damjana Kolar

  17. 9. 2016  |  Kultura

  Dokumentarec o življenju otrok na ulicah Katmanduja

  V Kinodvoru v Ljubljani bo 19. septembra ob 17.00 projekcija dokumentarnega filma Khatte: izbira svobode v režiji Mihe Mohoriča, ki prikazuje življenje otrok na ulicah Katmanduja, glavnega mesta Nepala. Po filmu bo sledil pogovor z avtorjem o problematiki uličnih otrok, ki ga bo vodil Erik Valenčič.

 • 16. 9. 2016  |  Družba

  Grega Repovž o kontracepciji in splavu kot neodtujljivi pravici žensk in deklet

  Pogovor je nastal na podlagi članka Prste stran >>

 • Grega Repovž  |  foto: Uroš Abram

  16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Družba

  Prste stran

  Med neizmernimi količinami dokumentov, resolucij, direktiv, ki jih je obravnaval evropski parlament v svoji novejši zgodovini, je mogoče najti tudi kakšno nebirokratsko in izjemno besedilo. Besedilo, ki bi lahko izšlo kot knjiga, kot manifest, besedilo, izjemno po slogu in vsebini. Eno takšnih besedil je poročilo Estrela, to je njegovo neuradno ime, izhaja pa iz avtoričinega priimka, pripravo je namreč vodila portugalska poslanka Edite Estrela, po politični pripadnosti socialistka. V novejši evropski zgodovini bi težko našli bolj sodoben dokument o ženskah oziroma dokument, ki bi ženske obravnaval bolj realistično, spoštljivo in skrbno.

 • Urša Marn

  16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Družba

  Korak nazaj

  Raziskava med srednješolci, izvedena leta 2004, je pokazala, da je 23 odstotkov dijakinj in dijakov prvih letnikov ter 53 odstotkov dijakinj in dijakov tretjih letnikov že imelo spolne odnose. Skorajda enak delež spolno aktivnih v starosti petnajst let je pokazala tudi raziskava 'Spolno vedenje slovenskih srednješolcev' ginekologinje dr. Bojane Pinter in sodelavcev. Mladi so torej spolno aktivni, tega dejstva ne more spremeniti še tako konservativna politika. Naloga države in družine pa je, da jih na ta del življenja čim bolje pripravita in tudi zavarujeta.

 • Izak Košir

  16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Politika

  Norma prihaja

  Najbrž se boste spomnili tistega »zloglasnega« decembrskega televizijskega soočenja, kjer sta tabor ZA in tabor PROTI debatirala o predlogu zakona o zakonski zveziin družinskih razmerjih (ZZZDR). Skupina nasprotnikov je takrat postregla z nekaj cvetkami, iz anonimnosti pa so se rodili tudi novi mladi spletni antijunaki, zagovorniki tradicionalne družine. Tako sta starejši konservativniobčanki Angelca Likovič in Metka Zevnik dobili svoje »junior« različice v svežih obrazih, kot sta Vesna Vilčnik in Norma Korošec.

 • Klemen Košak  |  foto: Uroš Abram

  16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Družba

  Zala Turšič

  Zala Turšič ve, da Sindikat Mladi, ki ga vodi, med sindikati izstopa. Mladi niso posebna poklicna skupina in nimajo svoje kolektivne pogodbe. Kljub temu se na trgu delovne sile z nekaterimi težavami srečujejo pogosteje kot drugi delavci. Oblast te težave rešuje z moraliziranjem in s številnimi, a nikoli zares učinkovitimi ukrepi. Zato je pomembno, da imajo mladi delavci svojega predstavnika.

 • Borut Mekina

  16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Politika

  Ofenziva proti ministrici

  Milojka Kolar Celarc je med letoma 2011 in 2013, preden je postala ministrica, vodila zavarovalnico Vzajemna, ki jo želi zdaj praktično ukiniti. Bistveni element predloga zdravstvene reforme je namreč tudi opustitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovo preoblikovanje v prispevek, ki bi ga glede na socialni položaj posameznika pobirala finančna uprava. V Vzajemni, kjer poskušajo ministričine načrte že od vsega začetka prekrižati, Kolarjevi očitajo dvoličnost in laži. Trdijo, da je Kolarjeva, ki je danes vneta nasprotnica dopolnilnega zavarovanja, tega nekoč podpirala. Ko je še vodila Vzajemno, je zavarovalne premije zvišala, nato pa jih ni hotela znižati, še celo po tem ne, ko so bili dobički Vzajemne že astronomski. To bi naj bil tudi razlog, da so Kolarjevo aprila leta 2013 razrešili z vrha zavarovalnice.

 • Damjana Kolar

  16. 9. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

 • Borka

  27. 5. 2016  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Plošča

  Skepta: Konnichiwa

  Za evropske kitarske bende je preboj v ZDA nadvse težka reč, pomislite pa, kako je šele z raperji. A trenutnemu londonskemu kralju grima Skepti je lani uspelo točno to. Na krilih dveh najpomembnejših himn žanra zadnjih let (That’s Not Me in Shutdown) se je veteran vrnil v velikem slogu in na noge dvignil mladino po vsem svetu.

 • IK

  15. 9. 2016  |  Družba

  Upravni odbor ZZZS podaljšal razpravo o plačljivi kontracepciji

  Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji seji med drugim obravnaval tudi predlog sklepa o določitvi nove terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov. Predlaganega sklepa danes ni sprejel, saj je odločil, da je potrebno nadaljevati razpravo o tem predlogu, v sklopu katere se naj podrobno predstavijo strokovni razlogi za uvedbo novosti ter soočijo z nekaterimi zadržki. Zakaj morata biti in kontracepcija in splav neodtujljivi pravici žensk in deklet pa je tudi osrednja tema nove Mladine, ki izide jutri.

 • Klemen Košak

  15. 9. 2016  |  Družba

  Visoki računi za manj pridne študente

  Deset let po uvedbi bolonjskega sistema študija se izteka zakonsko določeni rok za diplomiranje po starem, nebolonjskem sistemu, zato so konec letošnje jeseni profesorji in zamudni študentje zelo zaposleni.

 • IK, STA

  15. 9. 2016  |  Politika

  Jelinčič oproščen razžalitve tožilca, kar mu vrača upanje v sodni sistem

  Nekdanji dolgoletni poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič je oproščen obtožb, da je pred desetimi leti razžalil tožilca Jožeta Levaniča. Sprva je bil Jelinčič za svoje besede, da Levašiču ne bi zaupal v varstvo niti treh ovac, ker bi dve zanesljivo izgubil, ter da ne ve, kako je tožilcu uspelo končati pravno fakulteto, obsojen, a je uspel na ustavnem sodišču, zato so mu vnovič sodili in tokrat oprostili.

 • Vesna Teržan

  15. 9. 2016  |  Kultura  |  Dogodki

  Koza, kokoš in čebela

  Kaj imajo skupnega z umetnostjo koza, kokoš in čebele? Tako rekoč vse, če jih vzame v roke Polonca Lovšin ter razišče njihov civilizacijski in družbeni kontekst. Sodobna visokotehnološka civilizacija zanemarja naravo in hkrati posega vanjo. Spremembe, ki jih je človek povzročil v naravi v obdobju antropocena, pa že zaznavamo kot usodne, katastrofalne ali celo apokaliptične. Izumiranje številnih rastlinskih in živalskih vrst je za Lovšinovo skrb zbujajoče dejstvo in impulz za njene umetniške akcije. Tri od njih predstavlja na razstavi Človek sit in koza cela. Ali gre za kompromis ali za dilemo, na katero opozarja star pregovor Volk sit, koza cela, in ali lahko umetnost spreminja svet?