• Miha Turšič

    10. 5. 2017  |  Politika

    Vesel sem, da ste tudi vi v preteklem letu spoznali blaznost ministrice Mlakarjeve

    Preden pojasnim poizkus gospodarskega plenjenja kulture, bom na kratko obnovil zgodovino Ksevta. Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij je bilo formalno ustanovljeno novembra 2010, kot zasebni zavod za raziskeve in razvoj na področju humanistike, z namenom razvoja in upravljanja s programom kulturalizacije vesolja in kozmifikacije umetnosti v takrat še nezgrajenem objektu v Vitanju.

  • Darja Kocbek

    10. 5. 2017  |  Svet

    Po Brexitu na nova pogajanja z EU upajo tudi evroskeptični Norvežani

    »Plačati, ubogati in molčati,«, to je po besedah enega od gospodarskih komentatorjev v Oslu formula za članstvo Norveške v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Tako ne misli samo on. Anketa, ki jo je gibanje Ne za EU objavilo ob 25. obletnici pridružitve Norveške EGP, je pokazala presenetljivo močan evroskeptizem Norvežanov.

  • IK, STA

    10. 5. 2017  |  Svet

    Trump odpustil direktorja FBI

    Bela hiša je sporočila, da je predsednik Donald Trump obvestil direktorja ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja o odstavitvi s položaja. Trump je to odločitev sprejel na priporočilo pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina. "FBI je ena od najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI se začenja nemudoma," je sporočila Bela hiša, še preden so informacije o tem ušle v medije.

  • Damjana Kolar

    10. 5. 2017  |  Kultura

    Ljudožerci na odru mariborske Drame

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 12. maja ob 20.00 premierno uprizorili poetično dramo Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana. "Drama je izrazito slovenska, obenem pa tudi svetovljanska, saj prek osrednjega motiva uprizori križišče svetov: narodnostnih, političnih, pa tudi metafizike in konkretne stvarnosti, vulgarnosti in poezije. Ta velikopotezna freska, katere dogajanje je postavljeno v čas druge svetovne vojne, pa obenem srhljivo prepričljivo govori o svetu, v kakršnem živimo danes," pravi dramaturginja Diana Koloini.

  • Miha Turšič

    9. 5. 2017  |  Politika

    Kultura, umetnost in humanistika so postale privesek posla in turizma

    Republiko Slovenijo sem zapustil pred tremi meseci, ko je bilo videti, da bo ustanovitev državnega javnega zavoda KSEVT zgolj še ena groteska. Motil sem se. Šele tukaj na Nizozemskem se mi je natančno izostrila velika slika ostudne kraje v Republiki Sloveniji, ki ima svoje ime in obraz.

  • Darja Kocbek

    9. 5. 2017  |  Svet

    Trdovratna slaba posojila italijanskih bank

    Italijanski finančni sistem ostaja eden od šibkih členov evropskega gospodarstva, ki je končno začelo kazati znake okrevanja. Italijanski vladi namreč ne uspe najti rešitve za dolgoletno stagnacijo, zaradi katere italijanska podjetja in potrošniki ne morejo vračati posojil, poroča Financial Times.

  • Uredništvo

    9. 5. 2017  |  Družba

    "Naslov eseja o samomoru ni imel slabega namena, a je bil neposrečen"

    Naslov letošnjega maturitetnega eseja – Samomor kot izhod iz družbenega kolesja – je po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) neprimeren. "Naj poudarimo, da se nimamo namena vpletati v kakovost dela slovenistov (ali vrednotiti vsebinsko/jezikovno ali umetniško kvaliteto posameznega dela), ampak se na izbiro naslova odzivamo z javnozdravstvenega vidika problematike (preprečevanja) samomora, s katero se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že desetletja poglobljeno ukvarjamo in poznamo možne znanstveno dokazane učinke v zvezi s komuniciranjem samomora. Zato menimo, da bi bili za sloveniste oziroma tiste, ki so izbirali tematiko za naslov letošnjega naslova, kompetenten sogovornik," so zapisali pri NIJZ.

  • Damjana Kolar

    9. 5. 2017  |  Kultura

    Na 57. Beneškem bienalu bo Slovenijo zastopala Nika Autor

    Projekt sestavljata obzornik Nike Autor z naslovom Obzornik 63 – Vlak senc in zbornik, ki so ga uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc se naslanja na formo obzorniškega filma oziroma njegovega nasprotnega pola - antiobzornika ter na formo esejističnega, eksperimentalnega in angažiranega filma. Preizprašuje teme, kot so begunstvo, potovanja, sreča in vlak kot podoba, ki je bila večkrat predstavljena skozi zgodovino filma.

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Politika

    Italija ponovno uvaja mejni nadzor 

    Italijansko veleposlaništvo v Ljubljani je slovensko generalno policijsko upravo obvestilo, da bo Italija med 10. in 30. majem v okviru vrha G7, ki bo 26. in 27. maja potekal v Taormini na Siciliji, ponovno začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah. Ta bo potekal na vstopnih točkah na kopnem, zraku in morju. Na policiji na ta račun pričakujejo občasne zastoje, poroča Primorski dnevnik.

  • IK, STA

    8. 5. 2017  |  Politika

    SD lovi SDS

    Stranka SDS po tokratni anketi Dela ostaja na prvem mestu s 13,8 odstotka, tesno za petami ji z eno odstotno točko manj podpore sledi SD, ki se je s tem utrdila na drugem mestu. Na tretjem mestu je z najboljšim rezultatom v zadnjem letu pristala ZL (9,2 odstotka), vladna SMC pa je pristala šele na četrtem (7,3 odstotka).

  • Darja Kocbek

    8. 5. 2017  |  Družba

    Ko ponudnik spletnih storitev pomaga širiti sovraštvo

    Neonacistična spletna stran The Daily Stormer je hitro po vzpostavitvi leta 2013 postala priljubljeno spletno mesto za rasiste. Ženske so tam cipe, temnopolti manjvredni, sumljiv judovski kabalist pa organizira genocid nad belopoltimi ljudmi. Med bralci te spletne strani sta Dylann Roof, belopolti najstnik, ki je leta 2015 v Charlestonu pobil devet Afroameričanov, in James Jackson, ki je letos na ulicah New Yorka z mečem umoril starejšega temnopoltega moškega. Obisk v zadnjem času raste tudi spletnim stranem belopoltih supremacistov, kot so The Right Stuff, Iron March, American Renaissance in Stormfront. Slednja je ena najstarejših spletnih strani belopoltih nacionalistov.

  • IK, STA

    7. 5. 2017  |  Svet

    Macron zmagovalec predsedniških volitev v Franciji

    V današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev zmagal sredinski kandidat Emmanuel Macron. Po poročanju francoske televizije France 24 je dobil 65,1 odstotka glasov in je tako premagal protikandidatko Marine Le Pen, za katero je glasovalo 34,9 odstotka volivcev.

  • Borut Mekina

    5. 5. 2017  |  Mladina 18  |  Politika

    Ni vseeno, kdo je predsednik

    27. aprila smo praznovali dan OF, dan upora proti okupatorju. Na ta dan obeležujemo dogodek iz aprila 1941, ko je bila v Ljubljani, v hiši književnika Josipa Vidmarja, ustanovljena protiimperialistična oziroma Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF). Z njo je bil upor prebivalcev Slovenije proti okupatorju postavljen v formalne in nadstrankarske okvire, saj so koalicijo proti zavojevalcem med seboj sklenili komunisti, sokoli, krščanski socialisti in slovenski kulturni delavci.

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2017  |  Kultura

    Popotovanje po robovih ameriške družbe

    V Kinodvoru bo od 10. maja dalje na ogled film Ameriška ljubica, surovo in neolepšano, a hkrati lirično in upanja polno popotovanje po robovih ameriške družbe. Filme Andree Arnold zaznamuje surov, naturalističen pristop do perečih socialnih problematik današnjega časa. S tem se suvereno vpisuje v tisto tradicijo britanskega filma, ki so jo proslavili Lindsay Anderson, Tony Richardson, Ken Loach in Mike Leigh.

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Družba

    Zakaj davčnim oazam še nikoli ni šlo tako dobro

    V torek, 9. maja, ob 19. uri bo v Atriju ZRC potekal pogovor o knjigi Skrito bogastvo narodov Gabriela Zucmana. Slednji je s konkretnimi izračuni »skritega bogastva narodov« v davčnih oazah pokazal, da davčnim utajevalcem, čeprav so jim vsi napovedali vojno, še nikoli ni šlo tako dobro. Na videz zapleteno in težko rešljivo vprašanje je po branju Zucmanove knjige nadvse enostavno in zdravila tako rekoč pri roki. Zato popustljivost do davčnih utaj ni opravičljiva, zlasti ker je zastavek v tej igri izjemno visok: ali bomo uspeli odpraviti ta pomembni vzrok finančne in proračunske krize ali pa bo davčno utajevanje spodkopalo »demokratične režime«.

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Družba

    Mladi junaki

    Opolnomočenje otrok, ki lahko samostojno prispevajo k izboljšanju svojih lokalnih skupnosti – to je cilj mednarodnega programa Young Heroes, ki pod okriljem Helen Doron English skuša izboljšati svet okoli nas. Slovenski mali junaki so zato stopili skupaj v pomoč otrokom iz Ugande. Druženje s člani društev Streha za vse in Srečna hiša bo organizirano v soboto, 13. maja, ob 10. uri v centru Helen Doron English Ljubljana (Šmartinska cesta 106). 

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Kultura

    Erik Valenčič bo nocoj zaslišal N'toka

    V Klubu Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani bo danes, 8. maja ob 21.00 potekal pogovor Erika Valenčiča z Miho Blažičem - N'tokom, hip hop glasbenikom, kolumnistom Mladine in aktivistom, ki je pri založbi Mladinska knjiga nedavno izdal knjigo Samoumevni svet. Tema pogovora bo seciranje aktualnega družbenega stanja z umetniškega, s političnega in, razumljivo, človeškega vidika.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 5. 2017  |  Mladina 18  |  Uvodnik

    Cerar ima (spet) prav

    Kot grd cinizem je bila v preteklih dneh dojeta objava Stranke modernega centra: »Spoštovane članice in člani, simpatizerke in simpatizerji Stranke modernega centra, vljudno vas vabimo, da se skupaj udeležimo pohoda – Pot ob žici, v soboto, 6. maja 2017, v Ljubljani. Pohod je ena največjih športno-rekreativnih prireditev pri nas, prvič organiziran leta 1957. Prireditev je namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, prijetnem vzdušju ter spoznati Ljubljano še iz druge perspektive. Pot je prijetna in ravno prav dolga za pohod ter prijeten klepet.« Seveda je bilo vabilo kot cinično dojeto zato, ker je to pač stranka, ki vodi vlado in je postavila okoli Slovenije veliko več žice, kot so je postavili fašisti in nacisti okoli Ljubljane. In seveda, cinično je zato, ker je SMC pohod ob nekdanji bodeči žici, ki je med 23. februarjem 1942 in 26. majem 1945 obkrožala okupirano mesto, opredelila kot le športno-rekreativno prireditev za ljudi, »ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja«.

  • Konec prihodnosti

    Ko sta se nekoč, v socializmu, privrtela 27. april in 1. maj, so imeli politiki vedno velike in dolge govore. In govorili so tako, kot da smo že v prihodnosti. Preteklost – revolucija, NOB ipd. – je bila itak tako močna, svetla in slavna, da je bila prihodnost neizbežna. Preveč smo žrtvovali, so poudarjali, da bi se odpovedali prihodnosti. In ker so na teh oefovsko-prvomajskih proslavah vedno omenjali tudi prihodnje rodove (mladino, našo prihodnost), se je zdelo, da bomo večno živeli v prihodnosti. Bolj ko so nam opisovali vojne grozote, klavnico druge svetovne vojne, bolj smo se oklepali prihodnosti. Stopnje žrtvovanja, ki jo je terjala vojna, si nismo želeli.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    5. 5. 2017  |  Mladina 18  |  Družba

    Igor Kadunc, novi generalni direktor RTV Slovenija

    Po treh letih zapletov je RTV Slovenija končno dobila pravega generalnega direktorja. To je postal Igor Kadunc, ekonomist, ki se je na vrh RTV Slovenija vrnil iz pokoja, češ da mu za prihodnost zavoda »ni vseeno«. Med letoma 1996 in 2000 je že opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja RTV; to je bilo obdobje, ko smo plačevanje RTV-prispevkov vezali na električne števce in ko je RTV Slovenija kupila delnice Eutelsata. Za projekt, s katerim je nacionalka zaslužila več kot sto milijonov evrov, je bil pristojen prav Kadunc, a zaradi tega ob odhodu ni dobil posebne pohvale. Leta 2010 je za krajši čas postal direktor filmskega sklada, dokler se ni upokojil. Pravi, da se vrača le za en mandat, v upanju, da bo potem junakov, ki si bodo upali prevzeti vodenje RTV Slovenija, kaj več.

  • Igor Jurekovič

    6. 5. 2017  |  Svet

    Francoska nova levica pozablja na svojo zgodovinsko dolžnost boja proti fašizmu

    Stavek »Marine Le Pen niti enega glasu« je po prvem krogu francoskih predsedniških volitev ustoličen kot slogan razočaranih francoskih levičarjev, ki v drugem krogu ne bodo imeli svojega kandidata – niti medlega Benoita Hamona, kandidata socialistične stranke, niti neodvisnega Jeana-Luca Melenchona. A levih volivcev ne gre metati v isti koš. V bitki proti skrajno desni Marine Le Pen se je za Emmanuelom Macronom oblikovala antifašistična volilna koalicija, ki je pripravljena žrtvovati svoja proti neoliberalna načela v zameno za poraz rasizma ter fašizma Le Penove. Podporo tovrstni koaliciji je v britanskem Guardianu podal tudi nekdanji grški finančni minister v Syrizini vladi Yanis Varoufakis. Za primerjavo navede francoske predsedniške volitve 2002, ko sta se v drugem krogu pomerila Jacques Chirac in Jean-Marie Le Pen. Tedaj se je levica v boji proti fašizmu združila za konzervativnim Chiracom, ki je volitve prepričljivo dobil.

  • Vasja Jager

    5. 5. 2017  |  Mladina 18  |  Politika

    Sindikati in trenutek resnice?

    Mlaji, ki so se pretekle dni dvigali po Sloveniji, so spomin na zlate čase delavskega gibanja, na njegove boje in zgodovinske dosežke, kot so socialna država, osemurni delovnik in minimalna plača. Toda za donečimi parolami o delu in njegovi oblasti, za praporji in pisanimi trakovi, za ožganimi ostanki kresov se skriva neprijetna resnica o napadih na delavske pravice in vse bolj skrb zbujajočem stanju institucij, pristojnih za njihovo obrambo.

  • Darja Kocbek

    4. 5. 2017  |  Družba

    Luksuznih stanovanj je dovolj, primanjkuje dvo- in trisobnih

    Gradbena panoga v Nemčiji spet cveti. V letu 2017 skoraj vsako drugo gradbeno podjetje načrtuje povečanje dobička. O rekordih še vedno ni mogoče govoriti, saj se je panoga ravnokar dvignila z dna, kamor je zdrsnila sredi 90. let prejšnjega stoletja, poroča die Zeit.

  • Staš Zgonik

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Družba

    Joc Plečnik

    Jocu Pečečniku je po desetih letih uspelo – Agencija za okolje mu je izdala okoljevarstveno soglasje za projekt Bežigrajski športni park, ki obsega prenovo Plečnikovega stadiona ter gradnjo poslovnih in stanovanjskih objektov v njegovi neposredni okolici.

  • Vanja Gligorović

    3. 5. 2017  |  Svet

    Pipa se počasi zapira

    V Venezueli že od začetka aprila potekajo množični protesti proti predsedniku države Nicolásu Maduri, ki občasno izbruhnejo v nerede, najmnožičnejši pa so v glavnem mestu Caracas. Po poročanju medijev in različnih tiskovnih agencij je venezuelska oblast v tem času aretirala več kot 1.500 ljudi, nekaj sto jih je še vedno v priporu. Protesti so do sedaj zahtevali 29 smrtnih žrtev – 18 je bilo ubitih med samimi protesti, 11 ljudi pa je življenje izgubilo med nočnimi nemiri –, več kot 400 ljudi je bilo ranjenih.

  • Damjana Kolar

    3. 5. 2017  |  Kultura

    Jagodni izbor mladinskih filmov s svetovnih filmskih festivalov

    Film na oko (FNO), vseslovenski festival za otroke in mlade, prikazuje filme z vsega sveta, ki bolj redko dobijo distributerje v posameznih državah in tako le posredno dosežejo večje število ljudi. V ospredju je želja po prikazovanju izzivov odraščanja in dozorevanja mladih po vsem svetu. Njihov vsakdan zaznamuje kultura, v kateri živijo, družinsko in politično okolje, osebna doživetja, užitki in preizkušnje. 

  • Marjan Horvat

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Svet

    Pohod »skrajnega centra«

    Na francoskih predsedniških volitvah minulo nedeljo sta se v skladu z napovedmi javnomnenjskih anket v drugi krog volitev, ki bo 7. maja, uvrstila skrajno desna voditeljica Nacionalne fronte Marine Le Pen z 21,4 odstotka in »sredinski« liberalec Emmanuel Macron s 24 odstotki glasov. Prvič po 2. svetovni vojni sta se v drugem krogu znašla kandidata, ki ne pripadata republikancem ali socialistom.

  • Uredništvo

    2. 5. 2017  |  Družba

    V Avstriji prepovedali Thompsonov koncert

    Oblasti mesta Kremsmünster v Avstriji je prejšnji četrtek prepovedala nastop hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu, ki bi se moral zgoditi v soboto v lokalni športni dvorani, poročajo mediji.

  • Damjana Kolar

    5. 5. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali bo v okviru serialke Zeleno sonce nastopil avstrijski funk in soul DJ Sugar Cane, družbo pa mu bosta delala DJ Ubu in Udo Brenner. CFSN DJs, eden glavnih projektov CFSN-ja, ekipe, ki od leta 2005 organizira festival avdio vizualnih umetnosti Illectricity ter skupaj že petnajsto leto prepričuje s svojim delovanjem, se v okviru rojstnodnevne mini turneje vrača v Ljubljano v Klub Monokel na Metelkovi.