• 24. 6. 2016  |  Politika

  Jure Trampuš o tem, kako je Slovenija plesala na tanki meji med vojno in mirom

  Pogovor je nastal na podlagi članka Čas vojne in čas miru>>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/270472286&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Jure Trampuš

  24. 6. 2016  |  Mladina 25  |  Politika

  Čas vojne in čas miru

  Tistega četrtka, 27. junija 1991, se je izredna seja tedanjega predsedstva Slovenije začela že ob sedmih zjutraj. Na ulicah so bili tanki, prodirali so proti mejnim prehodom, proti letališču Brnik, primorske mejne prehode je vojska že zasedla, teritorialna obramba in milica pa barikad še nista branili. Armadni tanki so brez resnih težav hrumeli po državi.

 • Damjana Kolar

  24. 6. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Klubsko dogajanje za petek in soboto.

 • Damjana Kolar

  24. 6. 2016  |  Kultura

  Mladinin oder na Lentu

  Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bodo 29. junija ob 23.00 nastopile tri skupine: duet Plastic Knjives iz Zagreba, madžarska instrumentalna zasedba Makrohang, ki smo jo letos že lahko videli na festivalu MENT in slovenska skupina Prelude.

 • Grega Repovž

  23. 6. 2016  |  Politika

  In kaj bo 24. junija?

  Danes je že malo pozabljeno, a ko je razpadala Jugoslavija, so bili najbolj neverjetni ljudje, ki so živeli v Beogradu in so od časa do časa obiskali domačo republiko. Daleč od Beograda je bilo vse jasno, procesi v jugoslovanski federaciji vidni, toda tisti v Beogradu, kot da jih niso videli. Zdelo se je, kakor da se delajo, kakor da nočejo videti, kaj se dogaja v državi – vendar se danes zdi, da res niso videli. Ko pa so v nekem trenutku dojeli, da je konec, je bil šok zanje res hud. Nenadoma so se zavedeli, da se jim je v temelju zamajalo življenje, da se morajo odseliti, da se je njihova prihodnost temeljito spremenila. Tako je v prejšnjih mesecih strlo tudi britanske uslužbence v Bruslju – nenadoma se je nekaj tisoč zaposlenih zavedelo, da se bo morda čez nekaj mesecev zanje začelo vse zapletati. Pač osebno so se zavedeli, o čem se sploh vsi pogovarjajo. Saj bo trajalo, a lahko, da je zanje nekega življenjskega obdobja konec. Nenadno spoznanje pač.

 • Darja Kocbek

  23. 6. 2016  |  Svet

  Velika Britanija danes pred zgodovinsko odločitvijo. Oditi ali ne oditi, to je zdaj vprašanje.

  Volivci v Veliki Britaniji bodo danes (23. junija) na referendumu odločali, ali naj njihova država ostane v Evropski uniji (EU) ali naj iz nje izstopi. Izid referenduma je negotov. Veliko Evropejcev s skrbjo gleda v Veliko Britanijo, ki je šele leta 1973 pristopila k Evropski skupnosti, prednici Evropske unije, in do zdaj ostala evroskeptična. Bodo zmagali razumni Evropejci, ki članstvo v EU podpirajo predvsem iz ekonomskih razlogov? Ali se bodo Britanci odločili za negotovost in tako prisluhnili tistim, ki izpostavljajo nacionalno identiteto, EU pa občutijo kot prisilni jopič?

 • Darja Kocbek

  23. 6. 2016  |  Ekonomija

  Skrivnost izjemnega bogastva Billa Gatesa

  Pomembno je, da vsakdo razume enega od glavnih razlogov, zakaj je ustanovitelj družbe Microsoft Bill Gates izjemno bogat. Ta razlog je »varstvo avtorskih pravic«. Če se to sliši čudno, si je treba predstavljati svet, v katerem bi lahko vsakdo brezplačno naredil toliko kopij računalniškega programa Windows in drugih programov družbe Microsoft kot bi želel. Bill Gates je brez dvoma zelo pameten in ambiciozen človek, toda zelo verjetno je, da v svetu brez zaščite avtorskih pravic ne bi bil najbogatejši človek, na portalu Truthout piše ekonomist Dean Baker.

 • Damjana Kolar

  23. 6. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Izbor dogodkov od 23. do 26. junija.

 • Izak Košir, STA

  23. 6. 2016  |  Politika

  Med Putinovim obiskom v Sloveniji bodo veljali strogi varnostni ukrepi 

  Organizatorji letošnje spominske slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice, ki bo 30. julija, so opozorili, da bodo ob napovedanem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina obiskovalci lahko prišli le s predhodno prijavo. Upoštevati bo namreč potrebno visoke varnostne ukrepe, ki bodo veljali na prizorišču. Akreditirati se bo mogoče zgolj še do 30. junija.

 • Damjana Kolar

  23. 6. 2016  |  Kultura

  Odprtje Mini poletja in Dan Križevniškega soseda

  Križevniška ulica v Ljubljani je bila nekoč siva ljubljanska ulica. Ko se je pred sedmimi tja preselil Mini teater, je na pobudo direktorja Roberta Waltla oživela in nastala je nova kulturna četrt, ki je povezala stanovalce in ustvarjalce na Križevniški. Danes, 23. junija bo potekal že 4. Dan Križevniškega soseda ter otvoritev 18. mednarodnega festivala Mini poletje.

 • IK, STA

  23. 6. 2016  |  Kultura

  Tržaški gledališčniki kritični do umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja

  Igralski ansambel Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je v izjavi za javnost izrazil nestrinjanje z "nesprejemljivimi in za igralski ansambel žaljivimi odločitvami" umetniškega koordinatorja gledališča Eduarda Milerja za novo sezono. Člani ansambla so upravni svet SSG Trst o nestrinjanju z Milerjevimi odločitvami opozorili že 18. maja. Tedaj so v pismu, naslovljenem na predsednico sveta Bredo Pahor zapisali, da so v gledališču za umetniškega koordinatorja, ki ima nalogo projektiranja gledališke sezone, "postavili človeka, ki po lastnih besedah razume to funkcijo zgolj kot koordiniranje in sestavlja repertoar mimo umetniškega ansambla, ki ga ima".

 • Igor Mekina

  22. 6. 2016  |  Svet

  Britanci večinoma za obstanek Velike Britanije v EU

  Vsaj trije znaki kažejo, da se bo večina Britancev na usodnem referendumu 23. junija o (ne)obstanku v EU vendarle odločila, da ostanejo del evropskih integracij. Ne sicer z veliko večino, pa vendar. Dve javnomnenjski raziskavi sta namreč pokazali, da se je po umoru britanske laburistične poslanke Jo Cox, ki si je prizadevala za obstanek Velike Britanije v EU (in je bila referendumska kampanja zaradi njenega krutega umora za tri dni celo ustavljena), število tistih, ki so za obstanek VB v EU, dvignilo za nekaj odstotkov. Ne morda samo zaradi umora poslanke, pač pa tudi zaradi različnih ksenofobičnih izjav in nespretnih potez, ki so si jih v zaključku kampanje privoščili vodja stranke UKIP Nigel Farage in drugi zagovorniki "odcepitve".

 • Igor Mekina

  22. 6. 2016  |  Svet

  Združeno kraljestvo iz EU, Škotska iz Združenega kraljestva

  Odločitev volivcev Velike Britanije o Brexitu (obstanek v EU ali odhod) v zadnjem tednu pred zgodovinskim referendumom skrbi za napetost na borzah in med vodilnimi političnimi elitami. Ne zgolj v Veliki Britaniji, temveč tudi v Evropi. Po vrsti raziskav, ki so v zadnjih dnevih pokazale na prednost zagovornikov izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU, je zadnja telefonska raziskava podjetja BMG Research za Scottish Herald sicer pokazala, da je za obstanek v EU 53,5 odstotka vprašanih, za odhod pa 46,7 odstotka, 11 odstotkpv pa je neodločenih. Raziskava, ki je bila narejena na spletu pa kaže, da je 51 odstotkov vprašanih za odhod, 41 odstotkov pa za obstanek.

 • IK, STA

  22. 6. 2016  |  Svet

  Hekerji napadli bitcoinu sorodni ether in ukradli za 50 milijonov dolarjev sredstev

  Hekerji so projektu, katerega cilj je dokazati varnost digitalnih valut, ukradli za 50 milijonov dolarjev sredstev, shranjenih v digitalni valuti ether. Gre za hitro uveljavljajočo se digitalno valuto, podobno sicer najbolj znani digitalni valuti bitcoin, ki je prisotna tudi v Sloveniji. 

 • Damjana Kolar

  22. 6. 2016  |  Kultura

  Interdisciplinarni projekt Mete Grgurevič in Urše Vidic

  Lutkovno gledališče Ljubljana bo sezono sklenilo 23. junija s premiero večmedijskega projekta V zavetrju časa, ki je nastal v okviru projekta BiTeater. Prostorska postavitev gibljivih podob, objektov, glasbe, svetlobe in performansa avtoric Mete Grgurevič in Urše Vidic je nastala po motivih knjige K svetilniku, ene najpomembnejših predstavnic evropskega modernizma in feminističnega pisanja Virginie Woolf. V zgodbi, ki jo nekateri razumejo kot obrat od tradicionalnih literarnih žanrov, se pojavljajo tri (med seboj prepletajoče se) teme, ki jih avtorici vključita v svoj projekt: intima in družinske vezi, pomen umetniškega ustvarjanja, minljivost in cikličnost časa.

 • Uredništvo

  22. 6. 2016  |  Družba

  "Potniki imajo pravico do neoviranega pogleda iz avtobusa"

  Uporabniki avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) so se vse pogosteje prisiljeni voziti v premikajočih se oglasnih panojih. Trideset odstotkov avtobusov je že v celoti, z okni vred, prelepljenih s posebno plastično folijo z natisnjenimi oglasi. Ta je sicer perforirana in prepušča nekaj svetlobe, a hkrati okrni pogled iz avtobusa, sploh v dežju.

 • Izak Košir

  17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Politika

  SLS in (ne)kultura

  Kulturni dom Krško (KDK) je pomembna regijska in državna kulturna institucija, ki upravlja štiri enote: Kulturni dom, Mestni muzej, Galerijo in Grad Rajhenburg. Pred kratkim je bil objavljen novi razpis za petletni direktorski mandat KDK, ki ga je do zdaj 10 let vodila direktorica Katja Ceglar, umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture, ki je na ta položaj ni »imenovala« nobena od političnih strank. KDK je posloval uspešno in tudi razvijal svoja področja, ki pokrivajo glasbo, gledališče, film, likovno dejavnost, muzealstvo in varovanje kulturne dediščine. Gre torej za enega vzornejših primerov, kako lahko kulturna ustanova, ki deluje zunaj Ljubljane in Maribora, izvaja vrhunski program in sodeluje s številnimi nacionalnimi institucijami.

 • Izak Košir, STA

  22. 6. 2016  |  Kultura

  Prenovljeni londonski muzej sodobnih umetnosti Tate z rekordnim obiskom

  Londonski muzej sodobnih umetnosti Tate Modern je z novim prizidkom in prenovljeno stalno postavitvijo konec tedna pritegnil rekordno število obiskovalcev. Kot so sporočili iz galerije, so jih zabeležili kar 143.000, od tega več kot 54.000 v soboto, kar je enkrat več, kot jih sicer naštejejo v dnevih največje obiskanosti.

 • Darja Kocbek

  21. 6. 2016  |  Svet

  Kako je ameriška velebanka Goldman Sachs za zajtrk pojedla Dance

  Znano je, da ameriška velebanka Goldman Sachs na kratek rok ustvarja dobičke na račun dela drugih. Novo je, da je žrtev njene pogoltnosti postala Danska, ena najbogatejših držav v Evropski uniji (EU). Pred dvema letoma je banka Goldman Sachs od danske države kupila 19-odstotni delež v nacionalni energetski družbi Dong Energy. Zanj je plačala 8 milijard kron, kar je 1,2 milijarde dolarjev. V času nakupa je bila družba Dong Energy ocenjena na 6,7 milijarde dolarjev, kar pomeni, da je banka Goldman Sachs svoj delež dobila poceni.

 • IK, STA

  21. 6. 2016  |  Politika

  "Če bi ostali v Jugoslaviji, bi bili ujetniki Miloševiča"

  Predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle je prepričan, da je bila odločitev za samostojnost prava. "Če bi ostali v Jugoslaviji, bi bili ujetniki koncepta Slobodana Miloševića o veliki Srbiji, pod katerim si ne predstavljam nobenega pametnega razvoja," je dejal za STA. Meni tudi, da brez Demosa ne bi bilo osamosvojitve.

 • Damjana Kolar

  21. 6. 2016  |  Kultura

  Raznolike tematike fotozgodb Jožeta Suhadolnika

  V Galeriji Vžigalica v Ljubljani bo od 23. junija do 28. avgusta na ogled fotografska razstava Jožeta Suhadolnika z naslovom Fotozgodbe: 35, ki predstavlja strnjen pregled njegovega petintridesetletnega fotoreporterskega dela. Suhadolnik, ki je zaznamoval tako slovenski medijski prostor kot tudi sfero avtorske fotografije, nam skozi izbrane fotozgodbe razkriva raznolike tematike; nekatere so ga zaposlovale skozi celotno obdobje, druge pa le v posameznih projektih aktualnega dogajanja.

 • NM, STA

  21. 6. 2016  |  Svet

  Pozivi k integraciji beguncev

  Včerajšnji dan je bil pred 16 leti razglašen za svetovni dan beguncev. V Evropi je begunska kriza že postala najhujša kriza po drugi svetovni vojni. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) namreč ugotavlja, da po svetu še nikoli ni bilo toliko ljudi na begu, kot jih je bilo lani. Število beguncev, notranje razseljenih in prosilcev za azil se je lani povzpelo na 65,3 milijona ljudi. Leta 2014 so po svetu zabeležili manj – 59,9 milijona beguncev, notranje razseljenih in prosilcev za azil.

 • NM, STA

  21. 6. 2016  |  Politika

  Hrvaški sabor se bo razpustil, sledijo predčasne volitve

  Hrvaški poslanci so včeraj z veliko večino odločili, da se bo parlament razpustil 15. julija. Takrat bo začel teči ustavni rok za izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih bo razpisala predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Pričakovati je, da se bodo hrvaški volivci na volišča odpravili v prvi polovici septembra.

 • Damjana Kolar

  21. 6. 2016  |  Kultura

  Mlada londonska zasedba The Ephemerals na odru Jazzlenta

  Na letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor bo 28. junija ob 22.00 prvič v Sloveniji nastopila mlada londonska zasedba The Ephemerals, za katero pravijo, "da igra soul in funk iz nekih drugih časov, ko so kraljevali Otis Redding in Marvin Gaye." Skupina, ki je do sedaj izdala dva albuma Nothing is Easy (2013) in Chasin Ghosts (2015), bo dva dni pred mariborskim koncertom nastopila na slovitem Glastonbury Festivalu.

 • Neža Mlakar, STA

  20. 6. 2016  |  Družba

  Po ZDA potekale številne parade ponosa

  Junij je mesec za parade ponosa skupnosti LGBT in konec minulega tedna so festivali in parade potekali po številnih večjih mestih – od Denverja, Chicaga, Columbusa, New Orleansa in Syracusa do Providenca v Rhode Islandu. Prireditve so, predvsem zaradi dogodka v Orlandu, potekale ob strogih varnostnih ukrepih. Po ZDA so nosili tudi transparente z imeni in fotografijami pobitih.

 • Borut Mekina

  17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Politika

  Podlegli tobačnemu lobiju

  Štiri največje tobačne multinacionalke, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco in Japan Tobacco International, so združile moči proti Sloveniji. Že leto dni usklajeno stopnjujejo pritisk na državne ustanove, predvsem ministrstvo za zdravje, finančno ministrstvo, finančno upravo (FURS) in gospodarsko ministrstvo, pa tudi politične stranke, kot je SMC. Njihovi lobisti iz Ljubljane, Zagreba ali Londona so se v zadnjem letu srečali z več kot 50 funkcionarji in uradniki. Poleg tega so tobačne multinacionalke v Sloveniji naročile celo vrsto raziskav in pravnih mnenj. Njihov cilj je preprečiti strožjo tobačno zakonodajo, ki nastaja v okviru slovenske zdravstvene reforme. Dve ministrstvi, ministrstvo za finance in ministrstvo gospodarstvo, sta očitno pod pritiski že klonili. V uradnih stališčih do predloga zakona, ki smo jih pridobili, ministrstvi ponavljata, kar sta slišali od tobačne industrije.

 • Damjana Kolar

  20. 6. 2016  |  Kultura

  Mladinin oder na Lentu

  Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bo 28. junija ob 23.00 nastopili dvojec Stereo Banana iz Niša, za ogrevanje in after v zvokih beata, trip hopa in lo-fija pa bosta poskrbela Bajc in .čunfa, člana glasbenega laboratorija Bora.

 • NM, STA

  20. 6. 2016  |  Svet

  V Nemčiji množične demonstracije proti rasizmu

  Konec preteklega tedna so v Nemčiji potekale množične demonstracije proti rasizmu in desničarskim populističnim skupinam, na katerih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so se začele v soboto v Bochomu, v nedeljo pa nadaljevale v Berlinu, Leipzigu, Münchnu in še 16 manjših mestih. Velika demonstracija se je v nedeljo odvila tudi v Hamburgu.

 • Damjana Kolar

  20. 6. 2016  |  Kultura

  Absurdna karikatura moške tekmovalnosti

  V atriju Slovenskih železnic (letni kino Kinodvorišče) bo od 22. junija dalje na ogled film Chevalier, tretji celovečerec prve dame mladega grškega filma Athine Rachel Tsangari, ki pod drobnogled vzame moško tekmovalnost, skupinsko dinamiko in "krizo srednjih let." Igralska šesterica Yorgos Kendros, Panos Koronis, Vangelis Mourikis, Makis Papadimitriou, Yorgos Pirpassopoulos, Sakis Rouvas je na sarajevskem filmskem festivalu prejela skupno srce Sarajeva za najboljšo moško vlogo.