• Maja Novak

    11. 8. 2016  |  Družba

    Je kaj čudnega, da postajamo shizofreni?

    Nekje v Anatoliji, je povedal kanal Viasat History, so ljudje v zgodnjem srednjem veku prebivali v jamah in seveda so v jami imeli tudi cerkev – ne vem, kako se kraj imenuje in kje natanko leži, saj so vse mnogotere osebnosti mojega razcepljenega jaza oddajo poslušale z enim ušesom. Vse pa so opazile tole: na eno od dragocenih bizantinskih fresk, s katerimi je poslikana notranjost cerkve v jami, se je podpisala turistka; z ogromnimi črnimi črkami je čez obraze svetnikov naškrabala svoje ime: JESSICA. Škoda, da ni dodala še priimka in naslova stalnega prebivališča, da bi ves svet vedel, kdo je in kje živi gos, ki si je privoščila tak vandalizem. 

  • Damjana Kolar

    11. 8. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 11. do 14. avgusta.

  • Monika Čvorak

    11. 8. 2016  |  Svet

    Corbyn utrdil svoj položaj v laburistični stranki

    Bil je kar dober teden za Jeremyja Corbyna. Najprej se je bitka na višjem sodišču o pravilih glede bitke za vodstvo laburistične stranke odvila v njegov prid, potem pa so bili še na volitvah za National Executive Committee (nacionalni izvršni odbor, najvišje telo laburistične stranke, NEC) izvoljeni izključno Corbynovi podporniki, poroča Guardian. V vrstah Corbynovih kritikov znotraj stranke je mogoče slišati, da se njegov položaj zdaj zdi neizpodbiten.

  • Uredništvo

    10. 8. 2016  |  Politika

    Predsednikov selfie z delfinčkom

    Brez komentarja.

  • Darja Kocbek

    10. 8. 2016  |  Ekonomija

    Neoliberalni ekonomisti potrebujejo psihiatre, ne nezadovoljni državljani

    Ameriški nobelovec za ekonomijo Joseph Stiglitz je pred petnajstimi leti napisal knjigo Globalization and its Discontents, v kateri je napisal, da ljudje v razvijajočih se državah vse bolj nasprotujejo reformam v imenu globalizacije. To nasprotovanje je bilo videti nerazumno, saj so jih prepričevali, da bo globalizacija prinesla splošno blaginjo. Zdaj globalizaciji nasprotujejo tudi milijoni ljudi v razvitih državah. Javnomnenjske ankete kažejo, da je trgovina glavni razlog za nezadovoljstvo velikega dela Američanov. Podobno je v Evropi.

  • STA

    10. 8. 2016  |  Družba

    Trump kot varnostna grožnja

    Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je doživel nov hladen tuš. 50 pomembnih predstavnikov stranke, predvsem strokovnjaki za nacionalno varnost, mu je v javnem pismu odreklo podporo in ga označilo za veliko grožnjo nacionalni varnosti. 

  • Katja Perat

    10. 8. 2016  |  Kultura

    Knjige, ki jih priporočamo za poletno branje

    Saj vem, prekarno ste zaposleni in spet vam nihče ne bo privoščil dopusta, med katerim bi dejansko lahko karkoli prebrali. A dovolite si za trenutek sanjati: Dubrovnik, plaža dva metra od lokacij, na katerih so posneli ključne trenutke nadaljevanke Igra prestolov, lična poletna brisača, neproblematične kopalke, senčnik pod ustreznim kotom, mobitel izklopljen, hladilna torba polna, ob vas pa kup knjig. Ne gre? Sanjarjenje je tisto, kar nas ohranja pri življenju. To je navsezadnje ena velikih dodanih vrednosti literature. Da zagotavlja pobeg in jo lahko uporabimo za pribežališče, ni res? Zato si lahko v predahu med enim podplačanim delom in drugim vseeno predstavljate, da vas topel pesek greje v hrbet, medtem ko vas prijetno hladi veter s prostranega morja. In čisto zares sežete po kakšni knjigi. Na spodnji povezavi je nekaj predlogov.

  • Damjana Kolar

    10. 8. 2016  |  Kultura

    Kamfest - festival z razgledom

    Na osmih različnih prizoriščih v Kamniku bo med 12. in 20. avgustom potekal 13. Kamfest, ki po besedah organizatorja KD Priden možic velja za največji poletni kulturni festival v širši regiji. V devetih dneh se bo odvilo več kot 100 različnih dogodkov - od koncertov ter gledaliških predstav za otroke in odrasle, pa vse do uličnih predstav, filmskih projekcij in športnih dogodkov.

  • Vesna Teržan

    10. 8. 2016  |  Kultura

    Kako dobro poznate beneške festivale, ki so od nas oddaljeni le nekaj ur vožnje?

    Pod »blagovno« znamko La Biennale di Venezia se skriva šest festivalov in bienalov, ki so se rojevali drug za drugim. Kako dobro jih poznate in s tem tudi mesto, ki jih prireja, od nas le nekaj ur vožnje oddaljene Benetke? Nekateri menijo, da vsa ta količina kulturnih prireditev Benetkam koristi, drugi spet, da jim škodi, saj se zaradi tega mesto utaplja v množici turistov in v ogromnih količinah smeti. Zagotovo pa Benetkam festivali in bienali dajejo poseben mednarodni pomen in jim prinašajo znatne prihodke. Statistika za leto 2015 kaže, da je mesto vsak dan obiskalo več kot 60 tisoč turistov, prenočilo jih je (vsaj eno noč) več kot deset milijonov in skupaj z enodnevnimi obiskovalci je to slikovito mesto obiskalo več kot 27 milijonov turistov.

  • Marjan Horvat 

    9. 8. 2016  |  Družba

    Volivci si želijo nove politike, a jih nove leve stranke (še) ne prepričajo

    Evropska levica, stara in nova, je že desetletja v krizi. Ne zmore zasnovati novega in celovitega alternativnega programa družbenega razvoja, ki bi bil kot politična ideologija in praksa privlačen za širše množice in bi se kot razvojna paradigma sistematično postavil po robu ideologiji neoliberalizma. Slednji se je zajedel v vse pore evropskih družb in politike.

  • Jure Trampuš

    5. 8. 2016  |  Mladina 31  |  Politika

    Kdo je nasilen?

    Kdor bere površne medijske zapise ali posluša neuke politike z jasno politično agendo, bo hitro sprejel tezo, da je današnji islam največja grožnja svetovnemu miru in civilizaciji človekovih pravic, kakršno naj bi poznali na Zahodu. Kot vedno pa površne zaključke sklepajo tisti, ki so nevedni, in tisti, ki namenoma zavajajo. Ni res, da je islam kot religiozno gibanje sam po sebi nasilen idejni sistem, ki želi dominirati svetu; ima svoje težave, povezane z odnosom do modernosti, skuša se reformirati, a izhodiščna ideja Korana ni nasilje. Prav tako ni res, da so teroristični napadi, četudi storjeni z besedami preroka na ustih, doktrinarno pogojeni, zapovedani z domnevnim božjim ukazom.

  • Monika Čvorak

    9. 8. 2016  |  Svet

    V Italiji cveti trgovina z ljudmi

    Nigerijski trgovci z ljudmi izkoriščajo trenutno begunsko krizo v Evropi, saj sprejemne centre za migrante uporabljajo za novačenje Nigerijk, ki jih nato prisilijo v prostitucijo. Čeprav je trgovina s spolnimi sužnji med Nigerijo in Italijo preko Libije stara že tri desetletja, je v zadnjem času dosegla krizno raven – samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta je v Italijo z ladjami prispelo 3600 Nigerijk, poroča Guardian. To je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) skoraj dvakrat več kot v istem obdobju lani. Od začetka leta 2015 jih je v Italijo prišlo vse skupaj okoli 9000, IOM pa ocenjuje, da jih bo več kot 80 odstotkov prisiljenih v prostitucijo.

  • Tea Wutte

    9. 8. 2016  |  Svet

    Trump vztraja, da ni obrambe brez plačila

    Donald Trump je tudi po kritikah na račun svoje izjave glede »pogojne« obrambe članic zveze NATO, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do zavezništva ostal pri svojem prepričanju. »Želim obdržati NATO, toda želim od njih, da plačajo. Nočem, da nas izkoriščajo…Mi ščitimo države, za katere večina v tem prostoru še nikoli ni slišala in lahko zato končamo celo v tretji svetovni vojni. Ma, dajte mi že mir!« je dejal Donald Trump v mestu Scranton v Pensilvaniji. Še pred tem je samo v zadnjih nekaj dnevih še z nekaj drugimi v izjavi poskrbel za pozornost medijev – najbolj seveda s prošnjo »Rusiji, »če posluša, naj najde tistih 30.000 izbrisanih elektronskih sporočil z zasebnega strežnika Hillary Clinton, ki jih ameriški preiskovalci niso uspeli najti«.

  • Monika Čvorak, STA

    9. 8. 2016  |  Svet

    Objavili seznam politikov in sodnikov, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili 

    Na Filipinih je bilo že več kot 500 mrtvih in 4400 aretiranih odkar je predsedniški stolček zasedel Rodrigo Duterte. Slednji je te dni objavil seznam imen več kot 150 politikov, sodnikov in pripadnikov varnostnih agencij, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili. Duterte je ob tem priznal, da vpletenost nekaterih morda ni resnična, a da se je za objavo odločil, ker je to njegova »zaprisežena naloga«. Njegov govor je prenašala nacionalna televizija.

  • Damjana Kolar

    9. 8. 2016  |  Kultura

    Raziskovanje klasične grafične tehnike linoreza

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo danes, 9. avgusta ob 20.00 odprli razstavo Aleksandre Zalokar, predstavnice najmlajše generacije umetnic, ki se intenzivno posvečajo raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza. Na razstavi bo predstavljen izbor najnovejših grafik, nastalih v zadnjih dveh letih, ki jih je natisnila tudi v grafičnih ateljejih MGLC. Kustos razstave je Božidar Zrinski.

  • Darja Kocbek

    8. 8. 2016  |  Družba

    Malia Obama rada pleše, Melania Trump pa je pozirala gola. Pa kaj!

    Če ste mlado dekle in je vaš oče predsednik ZDA, za medije očitno ne velja nobeno pravilo o varovanju zasebnosti in spoštovanju, tudi zdrav razum je pobegnil. Zaradi tega so po spletu zaokrožili posnetki in fotografije hčerke predsednika ZDA Malie Obame, kako pleše na koncertu. Ne samo to, da so bili prestavljeni kot sramotenje, nekateri uporabniki socialnih omrežij so takoj začeli opozarjati, da je Malia Obama odšla na festival v času, ko je demokratska stranka imela svojo konvencijo, na kateri so delegati odločali o kandidatki stranke za predsednico ZDA.

  • Darja Kocbek

    8. 8. 2016  |  Družba

    Se nam ponavljajo 30. leta prejšnjega stoletja?

    Stvari se dogajajo z bliskovito naglico: referendumska odločitev Britancev o izstopu iz EU, poskus državnega udara v Turčiji, islamistični pokoli v Franciji, obkolitev sirskega mesta Aleppo, nominacija milijarderja iz New Yorka Donalda Trumpa za kandidata republikanske stranke za predsednika ZDA. Zaradi visoke stopnje rasizma in ksenofobije, ki se kaže v izjavah politikov z visoko podporo javnosti, od ZDA do Francije in poreferendumske Velike Britanije so se ljudje začeli spraševati, ali se nam ponavljajo 30. leta prejšnjega stoletja, v Guardianu piše Paul Mason.

  • Monika Čvorak

    8. 8. 2016  |  Svet

    V boj proti ziki z gensko spremenjenimi komarji

    Ameriška uprava za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) je izdala obvestilo, v katerem je dovolila izpust gensko spremenjenih komarjev na Floridi,  poroča časnik The Guardian. Na ta način želijo oblasti zaustaviti širitev virusa zika, po tem ko so v Miamiju zabeležili 15 primerov okužb.

  • Damjana Kolar

    8. 8. 2016  |  Kultura

    V Sarajevu kar 53 svetovnih filmskih premier

    22. Sarajevo Film Festival, ki velja za enega najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope, bo letos potekal med 12. in 20. avgustom. Na festivalu se bo zvrstilo kar 53 svetovnih premier in 120 filmov iz regije, kar ponovno potrjuje, da je sarajevski filmski festival eden od vodilnih kulturnih dogodkov v regiji. V programu Posvečeno bodo predvajali filme enega vodilnih sodobnih filmskih ustvarjalcev, mehiškega režiserja, scenarista in producenta Amata Escalanteja, ki bo tudi gost festivala. Častno srce Sarajeva bodo podelili britanskemu režiserju Stephenu Frearsu, Robert de Niro pa bo prejel prvo Častno srce Sarajeva za življenjsko delo in izjemen prispevek k filmski umetnosti. 

  • Prestopili smo mejo, ko bi še lahko rekli, da nismo v vojni

    Možnosti sta le dve: ali bodo Američani, ki so trenutno brez razloga v treh vojnah (Afganistan, Irak, Sirija), prvi, ki bodo priznali Islamsko državo, ali pa bo v Trumpov Tower priletelo sporočilo. Trump, avti bombe, brexit in turizem so le napačni odgovori na pravilno vprašanje: kaj bomo z elitami, ki se imajo fajn, ker se imajo drugi slabo?

  • Uredništvo

    8. 8. 2016  |  Politika

    "V resnici mi ni žal, da ni prišlo do prodaje Telekoma"

    Zdravko Počivalšek je energičen gospodarstvenik in pragmatičen minister – med intervjujem so morali njegovi sodelavci dvakrat povečati moč klime. Po izobrazbi je agronom, zadnjih 15 let je delal v turizmu, bil je na čelu Term Olimia v Podčetrtku, kjer si je leta 2010 prislužil naziv menedžer leta. V vladi sicer predstavlja interese gospodarstva, ki pa jih razume precej široko. Če je potrebno, je tudi proti privatizaciji Telekoma, Žita ali za državni prevzem hotelske divizije Sava. Ta mesec je celo postal prvi sindikalist v državi, ko se je zavzel za pravice delavcev v Luki Koper.

  • Marjan Horvat

    7. 8. 2016  |  Svet

    Iz cvetoče države, bogate z nafto, v lakoto

    V Venezueli, ki ima nekaj več kot 30 milijonov prebivalcev, vodi pa jo socialistični predsednik Nicolas Maduro, naslednik očeta venezuelske socialistične revolucije Huga Chaveza, se že nekaj časa spoprijemajo s hudimi gospodarskimi težavami in pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin. Država se je zaradi nizkih cen nafte in zmanjšanja povpraševanja po njej – izvoz te surovine sestavlja večino venezuelskega izvoza – znašla v hudi gospodarski recesiji. Odgovornost za takšne razmere opozicija pripisuje slabemu Madurovemu upravljanju gospodarstva in nesposobnosti njegove administracije.

  • IK

    7. 8. 2016  |  Kultura

    Seznam najbolje plačanih pisateljev 2016

    Revija Forbes je objavila seznam najbolje plačanih pisateljev na svetu za leto 2016, na katerem pa so se znašla večinoma ista imena kot lani. Edina letošnja novinka je britanska avtorica Paula Hawkins, ki se je podpisala pod psihološki triler Dekle na vlaku. Na prvem mestu že tretje leto ostaja mojster žanrske literature James Patterson, ki je ustvaril lik Alexa Crossa, nekdanjega agenta FBI, o katerem so posneli tudi nekaj hollywoodskih filmov. 

  • Damjana Kolar

    6. 8. 2016  |  Kultura

    Festival urbane kulture

    Med 8. in 14. avgustom bo na območju Tobačne v Ljubljani ponovno zaživel festival Urbano Dejanje (UD), ki je lani uspešno povezal raznolikost urbanih kultur. Dober obisk je potrdil, da si mesto Ljubljana želi festival, ki je plod povezovanja mladih in kreativnih umov. V tednu dni se bodo zvrstili številni dogodki, festival pa se bo zaključil v nedeljo z nastopom skupine Hamo & Tribute 2 Love.

  • IK, STA

    6. 8. 2016  |  Kultura

    V Rimu snemajo nov film o Benu Huru

    V studijskem kompleksu Cinecitta v Rimu te dni snemajo novo različico zgodovinskega spektakla o Ben Huru z britanskim igralcem Jackom Hustonom v glavni vlogi. V ta namen so za prizorišče slavne dirke z vozovi zgradili 500 metrov dolgo areno. V igralski zasedbi filma, ki bo stal 90 milijonov evrov, je tudi oskarjevec Morgan Freeman.

  • Višje plače funkcionarjev

    Predsednik vlade, generalni in državni sekretarji, ministri, poslanci ali sodniki bodo letos deležni dveh zvišanj rednih mesečnih prejemkov in drugih dodatkov v ne tako zanemarljivih zneskih. Prvo »sproščanje« varčevalnih ukrepov pri najvišjih politikih bo na vrsti že čez dober mesec. Septembra bo vlada sprostila ukrep t. i. kompresije plačne lestvice, ki je bil sprejet zaradi varčevanja leta 2013. Drugo povišanje bo sledilo predvidoma na začetku prihodnjega leta.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 8. 2016  |  Mladina 31  |  Uvodnik

    Dvojni kriteriji

    Dve leti Slovenija ni več v krizi, a varčevanje se nadaljuje. Pri čemer argument vlade, da s trdim nadzorom proračuna zagotavlja stabilnost javnih financ, načeloma drži: v trenutku, ko bi se trošenje države že delno nesorazmerno povečalo, bi to pograbile ocenjevalne agencije kot negativen in alarma vreden podatek, slovenski mediji bi v svoji znani maniri to razpihnili, omenjene agencije bi nato citirale medije in domnevno črno stanje slovenske ekonomije in še zaostrile negativne ocene, ker tako pač poročajo slovenski mediji itd. Spirala neumnosti, tako danes deluje ta svet. V tem smo že bili.

  • Anže Tomić

    5. 8. 2016  |  Politika

    Grega Repovž o tem, da si bodo vodilni politiki dvignili dohodke

    Pogovor je nastal na podlagi članka Odcepljena elita>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/276860401&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Damjana Kolar

    5. 8. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.