• Damjana Kolar

    21. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V soboto v K4 prihaja Phil Weeks, DJ in producent ter lastnik založbe Robsoul Recordings. Njegov glasbeni spekter vsebuje preplet čikaškega in francoskega housa. V Ambasadi Gavioli bodo nastopili Art Department, Matador, Tomy DeClerque, Marina Karamarko...V Klubu Tiffany in Klubu Monokel bo potekal IX. Pride Fundraiser s posebnim gostom iz Velike Britanije Cheddar Gorgeous, ki ga bo spremljala ekipa Cabaret Tiffany.

  • Uredništvo

    20. 4. 2017  |  Politika

    Kaj je Janša povedal o svojem premoženju neznanega izvora?

    Specializirano državno tožilstvo naj bi po poročanju Dela na sodišče vložilo tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora. Po neuradnih podatkih gre za skoraj 400.000 evrov. Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb - njegove soproge Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe soproge Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša.

  • Vanja Gligorović

    20. 4. 2017  |  Svet

    Kdo potrebuje novinarje, parlament, opozicijo, če pa imamo predsednika?

    Neuradni rezultati nedeljskega referenduma (51,4 % za) so pokazali, da je turška javnost zelo razdeljena. Referendumsko vprašanje se je nanašalo na 18 ustavnih dopolnil, ki bodo vodila do okoli 70 zakonskih sprememb. Ustavne spremembe naj bi stopile v veljavo 3. novembra 2019 z naslednjimi predsedniškimi volitvami.

  • Darja Kocbek

    20. 4. 2017  |  Svet

    Američan vsako leto dela 27 dni za davke, ki jih vlada nakaže vojnim dobičkarjem

    V ZDA se skupina aktivistov proti vojni upira plačilu davkov. To počnejo zato, ker vsak Američan na leto dela 27 dni za davke, ki jih vlada porabi za vojsko in s tem za podporo korporacijam, ki z vojnami, ki jih vodijo ZDA po svetu, ustvarjajo mastne dobičke. Večina progresivistov in mnogi z desnega političnega pola pogodbenim dobaviteljem orožja nikoli ne bi prostovoljno napisali čeka ali podprli orožja za jutrišnje raketne napade in napade z brezpilotnimi letali. Če bi bila družba Lockheed Martin, ki je največji pogodbeni dobavitelj orožja ZDA, trgovina ali restavracija, bi jo mnogi bojkotirali. Zakaj torej tej družbi prek davkov dati vsako leto 170 dolarjev, kolikor ji prek davkov da povprečni ameriški davkoplačevalec, na portalu Truthout piše Lindsay Koshgarian.

  • Damjana Kolar

    20. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo premierno uprizorili senčno predstavo Virginija Volk po motivih istoimenske slikanice avtoric Kyo Maclear in Isabelle Arsenau. V Kinu Šiška bo nastopil Volker Bertelmann alias Hauschka, zvočni mag, ki klavir preparira v generator eksperimentalne plesne glasbe in na različne načine ruši meje med sodobno klasiko, elektro-akustičnimi eksperimenti ter popularno glasbo. V Cankarjevem domu bo nastopil vodilni jazzovski vokalist Gregory Porter, prejemnik nagrade grammy 2017 za najboljši vokalni jazz album Take Me To The Alley.

  • Darja Kocbek

    19. 4. 2017  |  Svet

    Dvolični kanadski premier Justin Trudeau je katastrofa za planet

    Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau odlično obvlada politiko vključevanja. Izraža sočutje do priseljencev, vztraja pri imenovanju žensk na položaje na vseh ravneh vlade. Na mnogih področjih je nasprotje predsednika ZDA Donalda Trumpa, zato so ga Kanadčani sprejeli z navdušenjem, ko je prevzel vodenje vlade. Toda, ko govorimo o podnebnih spremembah je Trudeau enaka katastrofa za planet kot Trump, v Guardianu piše ameriški okoljevarstvenik Bill Mckibben.

  • Uredništvo

    18. 4. 2017  |  Politika

    Po Travolti še Pahor 

    Kot smo lahko najprej prebrali na blogu Had, se je predsednik republike Borut Pahor pojavil na brazilskem blogu Não Intendo. A ne v kakšnem resnem političnem kontekstu, temveč kot potencialna viralna senzacija. Zaradi svojih številnih fotografij na Instagramu, na katerih opravlja nešteta vsakdanja dela in se znajde v tisoč in eni situaciji, si je prislužil mesto med tako imenovanimi spletnimi memi. Za osnovo so si na omenjenem blogu vzeli podobo predsednika, kjer v delavskem kombinezonu pomaga asfaltirati cesto. Photoshop izziv zahteva, da Pahorja izrežete iz fotografije in ga postavite v neko drugo situacijo, najboljše ideje pa bodo nato dobile objavo na blogu. 

  • Damjana Kolar

    19. 4. 2017  |  Kultura

    Dvajset let festivala Exodos

    Od 19. do 23. aprila bo v Ljubljani potekal 20. mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos, ki bo letos v znamenju mladih umetnikov z vseh koncev sveta - od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana - do Burkine Faso in Južne Afrike. Skupen jim je visok ustvarjalni potencial, evropska publika pa jih še ne pozna. Poleg izrednega talenta jih druži zavezanost ideji, da nas različnost bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem, enotnem svetu. V šestih dnevih se bo na različnih lokacijah predstavilo 34 umetnikov iz štirinajstih držav in treh kontinentov.

  • Vanja Gligorović

    17. 4. 2017  |  Svet

    Vse oblike protesta v Srbiji

    Že dva tedna po več mestih v Srbiji potekajo protesti, ki se okvirno samoorganizirajo preko družabnih omrežij Facebook in Twitter. Protesti so se zgodili kot spontana reakcija na zmago Aleksandra Vučića na predsedniških volitvah.

  • Darja Kocbek

    17. 4. 2017  |  Svet

    Begunska zgodba o prevari, dolgovih in prostituciji

    Novinar New Yorkerja Ben Taub se je odločil napisati zgodbo o dveh najbolj nevarnih delih poti, po katerih begunci in migranti iz Afrike prihajajo v Evropo. To sta puščava Sahara in Sredozemsko morje. Odšel je na reševalni čoln organizacije Zdravniki brez meja, ki v Sredozemskem morju rešuje begunce, ki prihajajo iz Libije v Italijo. Večina migrantov mu je želela povedati, kaj vse so doživeli v Libiji. Skupino mladoletnih deklic iz Nigerije je bila tiho. Prisedel je in se začel pogovarjati z eno izmed njih, ki ji je bilo ime Blessing.

  • Damjana Kolar

    18. 4. 2017  |  Kultura

    Plečnikovo stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika

    V Plečnikovi hiši v Ljubljani bodo 21. aprila ob 13.00 odprli razstavo Plečnik in Praški grad: stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika. S prenovo praškega gradu za sedež českoslovaškega predsednika Tomáša G. Masaryka, je arhitekt Jože Plečnik dosegel vrh svojega ustvarjanja. Razstava se osredotoča na Plečnikovo snovanje preureditve in opreme zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu in osvetljuje povezanost Plečnika s češkim predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice. Avtorja razstave: mag. Martin Halata, Michal Šula

  • Izak Košir

    14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Družba

    Najstniki ne seksajo

    Portal Nova24TV pravi, da je v službi resnice, sodeč po nekaterih prispevkih pa se bolj zdi, da je v službi morale. Tokrat jih je zmotil dve leti (!) star nasvetni članek iz najstniške revije Pil. Zapis Nova24TV, ki je nosil naslov Poglejte, kako javno »posiljujejo« vaše otroke: Mamica! Očka! Kaj je to oralni, vaginalni in analni seks?, je bil sicer povzet s še enega portala, »V službi morale«, 24kul.si. Tam je članek z isto vsebino in obveznim slikovnim gradivom naslovljen Je to normalno za 4. razred osnovne šole? Oboji so se spraševali, »ali je primerno otroke v 4. razredu spodbujati k razmišljanju o spolnih odnosih, med drugim tudi z osebami istega spola ali takih, kjer je udeleženih več oseb kot dve« in »ali je primerno otrokom v 4. razredu dajati kot enakovredno izbiro spolnih praks ’seks’ dveh oseb različnega spola, ’seks’ dveh oseb istega spola in ’seks’ več kot dveh oseb«.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Uvodnik

    Na videz nevtralno

    Nobena družbena bolezen se ne loti razkrajanja družbe tako kot tisto, kar je na videz nevtralno, neideološko, celo nepolitično. Mar nismo tudi kapitalizma na evropskem vzhodu vpeljevali v nekem splošnem javnem prepričanju, da gre za nekaj, kar je – končno! – razbremenjeno političnega, ideološkega? Seveda smo. In čeprav smo vedeli, da se (takratni) pretežni evropski in anglosaški kapitalizem zelo razlikujeta, da je ameriška družba na primer veliko bolj razslojena itd., smo prav ameriški neoliberalizem uvajali z enako predpostavko domnevne odsotnosti ideologije – ravno zato, ker je ideološko neobremenjen, naj bi bil dober, to naj bi bilo tisto dobro v njem.

  • Izak Košir

    14. 4. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o 12 let stari napaki z Mercatorjem, ki jo je potrebno popraviti

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/317493848&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Od bedaka do junaka

    Ko so Slovenci te dni obtičali v neskončnih kolonah na slovensko-hrvaški meji, so ponoreli. Kaj takega! Nezaslišano! Grozno! Strašno! Že tri ure čakamo! Že pet ur čakamo! Zakaj se to dogaja! Javkali so, stokali, penili. Šokirani smo! To je nečloveško! Nekateri so šli celo tako daleč, da so se primerjali z begunci. Še več: zdelo se jim je, da so begunci na boljšem, ker lahko mejo prečkajo brez nadzora in čakanja. Ko Slovenci v dragih avtomobilih – in z vikendom v Dalmaciji ali Kvarnerju – svoje trpljenje primerjajo s trpljenjem sirskih beguncev, to ni le nečloveško, temveč že kar komično.

  • Dr. Igor Saksida, literarni zgodovinar

    Profesor Igor Saksida je ugleden raziskovalec mladinske književnosti srednje generacije, ki v svojih delih nova dognanja in spoznanja predhodnikov združuje s sodobnimi teoretskimi izhodišči. Za diplomsko delo iz književnosti je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani prejel študentsko Prešernovo nagrado in se kot mladi raziskovalec posvetil preučevanju različnih literarnih zvrsti. V magistrski nalogi se je ukvarjal s poezijo (Komunikacijski modeli v slovenski mladinski poeziji, 1992), v doktorski disertaciji pa je obravnaval dramska dela (Umeščenost mladinske dramatike v slovensko književnost, 1996). Ne ukvarja pa se le z zgodovino in teorijo mladinske književnosti, ampak tudi z didaktiko književnosti. Je avtor številnih del o literaturi in poučevanju (med njimi so Mladinska književnost med literarno vedo in književno didaktiko, Slovenska mladinska dramatika in Bralni izzivi mladinske književnosti). Je dolgoletni predavatelj na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru.

  • N'toko

    N'toko

    14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Žive meje

    Vsi smo Tina

    Biografije športnikov so vedno dolgočasne. Pravzaprav je težko upravičiti obstoj žanra, znotraj katerega že vnaprej poznamo uvod, zaplet in zaključek vseh zgodb. Videli smo pomembne tekme naših športnih junakov, njihov preboj na svetovni vrh smo spremljali v živo, njihove zmagovite zaključke so nam ponovili iz vseh zornih kotov. Bilo je napeto in navdihujoče. Toda še preden ugasnejo luči nad igriščem, se pod žarometi začnejo zbirati drugorazredni komentatorji, avtorji in režiserji, ki kričijo: »Kdaj se bodo vsi Slovenci naučili razmišljati kot zmagovalci?!« S stadiona nas presedejo v šolsko klop in nam pridigajo o duhovnih krepostih, potrebnih za uspeh v družbi. »Vidiš, tako zgleda duh šampiona! Uči se od njega, pa boš morda kam prišel!« Naše junake spremenijo v poštirkane poslovneže, ki nam z naslovnic in ekranov podajajo generične nasvete o tem, kako naj živimo. Če so športni spektakli, v katerih se merijo vrhunski atleti, eden večjih užitkov, ki nam jih ponuja zabavna industrija, so filmi, knjige in članki o teh istih junakih ena sama dolgočasna vaja v propagandi. Športna biografija je žanr, ki ne bi smel obstajati.

  • Damjana Kolar

    14. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Klub K4 bo gostil prvi slovenski Boiler Room, eno največjih svetovnih platform za podporo DJ sceni (video prenašanje DJ nastopov po spletu). V Kavarni Sputnik bo nastopil DJ Yoda, angleški hip hop DJ in producent, ki je navdušil s svojim zadnjim albumom Breakfast of Champions. Za gramofoni se mu bosta pridružila Zeds in K'Pow. V Kurzschlussu se bo z mešanico housa in techna premierno predstavil švicarski producent in DJ Luciano ter petkratni dobitnik nagrade DJ Awards.

  • Darja Kocbek

    13. 4. 2017  |  Politika

    Desničarski populizem v Avstriji vse bolj skrbi Bruselj

    Avstrijska vlada pod vodstvom socialnega demokrata Christiana Kerna vse pogosteje nasprotuje zahtevam EU. Nazadnje je Kern poslal v Bruselj pismo, s katerim je obvestil Evropsko komisijo, da Avstrija ne bo sprejela manjšega števila mladoletnih beguncev, ki so zdaj nastanjeni v begunskih centrih v Grčiji in Italiji. Avstrijska vlada je leta 2015 soglašala s programom za premestitev beguncev, a si hkrati izposlovala tudi, da nekaj časa beguncev ne bo sprejemala. Zdaj evropska komisija od vlade na Dunaju spet zahteva, naj sprejme dodatne begunce.

  • Damjana Kolar

    13. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V SNG Opera in balet Ljubljana bodo premierno uprizorili balet Simfonija otožnih pesmi, ki ga je leta 2010 v Državnem baletu Berlin režiral Tomaž Pandur. V Pritličju bo nastopil nizozemski elektro/post kraut/pop dvojec Hexenschuss. V Slovenskem mladinskem gledališču bo premiera predstave Idioti v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala po filmu Larsa von Trierja. V Gala hali na Metelkovi bo nastopil losangeleško-chicaški dvojec JP Moregun: PBDY na beatih in Jeremiah Jae za mikrofonom.

  • Darja Kocbek

    12. 4. 2017  |  Svet

    Življenje po izumrtju pametnega telefona

    Nekega dne, ne kmalu, a prej kot mislimo, bo pametni telefon izginil, enako kot sta se poslovila pozivnik in telefax. Ne se bati, z nami bo vsaj še deset let. Korak za korakom bodo temelje za slovo pametnega telefona postavili prvi mož družb Tesla in SpaceX Elon Musk, Microsoft, Facebook, Amazon in več zagonskih podjetij, v Independentu piše Matt Weinberger.

  • Kako, da Kenda še ni razrešen?

    Težko je biti direktor. Še posebej v teh časih in še zlasti v zdravstvu. Funkcijo strokovnega direktorja novo zgrajene Pediatrične klinike sem prevzel poleti leta 2009, dolgih 16 let je poteklo od osnutkov do trenutka, ko so slavnostno prerezali trak. In kot da bi s tem rezom spustili tudi dušo iz države, začelo se je težkih sedem let suhih krav, vse je drvelo po klancu navzdol, trojka je bila pred vrati, ZUJF je brutalno zarezal v javni sektor. Pa vendar, Pediatrična klinika je rasla, se razvijala, postajala vsak dan boljša, bolj strokovna, bolj mednarodno uveljavljena. Dokazovali smo, da je naša izguba posledica neustreznega vrednotenja našega dela in dejstva, da vsako leto sprejmemo približno 12.500 otrok, plačajo pa samo prvih 10.000. Kot da bi plačali deset hrenovk in dobili dvanajst dunajskih zrezkov. In so moji kolegi še vedno zdravili tako, kot so menili, da je strokovno upravičeno. In sem to stališče branil povsod in ves čas, kljub temu da so nam za zgled dajali direktorje, ki poslujejo uravnoteženo. Na kakšnem nivoju uravnoteženo, pa se je pokazalo, ko se je dvignil zastor v UKC Maribor.

  • IK, STA

    12. 4. 2017  |  Svet

    Kitajski predsednik Trumpa poziva k mirnemu reševanju napetosti s Severno Korejo

    Kitajski predsednik Xi Jinping je v telefonskem pogovoru pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa k mirnemu reševanju napetosti zaradi severnokorejskega jedrskega programa, poročajo kitajski mediji. Kitajski predsednik je Trumpu prav tako zagotovil, da je Kitajska pripravljena ohraniti "komunikacijo in koordinacijo z ameriško stranjo" glede Korejskega polotoka. Ameriški predsednik je izpostavil pomen tesnih stikov z obema voditeljema in da bi morali obe strani poglobiti "pragmatično sodelovanje na številnih področjih". 

  • Tožilstvo nad tožilko

    Razvpitih kazenskih postopkov zoper državne tožilce, ki sicer sami v kazenskih postopkih preganjajo druge, v sodobni zgodovini Slovenije ni bilo ravno veliko. Morda je še najodmevnejši primer sedanji pregon zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki je pred leti javnosti postala znana po tem, da je v zadevi Bulmastif (kjer so psi do smrti pogrizli svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča) iskala zaroto tranzicijske levice in zlorabo policije.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2017  |  Kultura

    Grumova nagrajenka na odru Male drame

    Kot zadnjo premiero letošnje sezone v Mali drami bodo 12. aprila ob 20.00 uprizorili dramo Simone Hamer z naslovom Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, ki je na 47. Tednu slovenske drame v Kranju dobila nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Dramsko besedilo v režiji Ajde Valcl, je nastalo na pobudo ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja. Osrednja tema je premagovanje strahov, prestopanje mej (dobesednih in metaforičnih) ter vprašanje odgovornosti.

  • Darja Kocbek

    11. 4. 2017  |  Svet

    Radikalni islamisti lahko vedno računajo na Zahod, da bo ukrepal in jih reševal

    Vojna odpre Pandorino skrinjico zlobe, ki je potem, ko pride ven, ni mogoče več nadzorovati. ZDA so napadle Afganistan z argumentom, da hočejo premagati Al Kajdo, zdaj, po 16 letih, pa izgubljajo boj s Talibi. Irak so Američani napadli zato, ker so iz njega želeli narediti zahodno demokracijo in oslabiti moč Irana v regiji. Danes je Iran najpomembnejša sila v regiji, Irak pa je razsuta država. V Siriji so zahodne sile skušale strmoglaviti predsednika Bašarja Al Asada, ko jim s podporo upornikom to ni uspelo doseči, so te iste upornike začele napadati. Vojno proti terorizmu so zahodne države razširile v Jemen, Libijo in Sirijo, da bi strle upor oblasti v regiji. Namesto, da bi izkoreninile terorizem, so ustvarile nove sesute države in enklave brezpravja, ki so jih zavzele skupine skrajnežev, ki so jih želele premagati, na portalu Truthdig piše Pulitzerjev nagrajenec Chris Hedges.

  • Izak Košir

    11. 4. 2017  |  Družba

    V imenu zaščite delavcev

    "Včeraj smo lahko brali o izkoriščanju delavcev agencije za posredovanje dela Podjetje Tehnika d.o.o., ki opravljajo delo v podjetju Magneti Ljubljana d.d.; če citiramo; Čeprav Albert Erman (direktor podjetja) trdi, da nadur v podjetju sploh ne prakticirajo in da morebiten presežek 40 tedensko določenih ur kompenzirajo s prostimi dnevi (enako zagotavljajo tudi v Podjetju Tehnika), pa pravijo agencijsko delavci drugače," so v svojem javnem pozivu zapisali Goran Lukić in Zlatko Hernčič iz Delavske svetovalnice, Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije ter Regijska organizacija SKEI Ljubljana in okolica.

  • Damjana Kolar

    11. 4. 2017  |  Kultura

    Mlada ženska umetnost v Šiški

    GalerijaGallery v sodelovanju z galerijami Kino Šiška, Univerzalni atelje uličnih umetnosti, Photon - center za sodobno fotografijo in MOTA - Muzej tranzitornih umetnosti, ki tvorijo Galerijsko četrt Šiška, vabi na prvi del razstave Mlada ženska umetnost, ki jo je kuriral Žiga Kariž. Na razstavi se predstavljata dva umetniška tandema in enajst umetnic, ki segajo od bolj prepoznavnih imen sodobne slovenske umetnosti npr. Sanele Jahić, dobitnice priznanja Riharda Jakopiča 2016 in Nike Autor, ki bo letos Slovenijo zastopala na Beneškem umetniškem bienalu, pa vse do tistih, ki zaključujejo študij umetnosti in šele gradijo svojo prepoznavnost. Otvoritveni dogodek bo potekal 12. aprila v obliki romanja od galerije do galerije z brezplačnim avtobusom Magical Misery Tour Bus.

  • Borut Mekina

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

    Holokavst ni problem

    V Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) so februarja, na mednarodni dan spomina na holokavst, na policijo vložili ovadbo zoper slovenskega uporabnika Twitterja (@ staroverec), ki je namesto o holokavstu pisal o »holohoaxu« in trdil, da so »vsi glavni elementi holokavsta popolni nateg«, da so plinske celice »laž« in da »plinskih celic, 6M (milijonov pobitih Judov – op. a.) in nazi politike masovnega pobijanja ni bilo … tifus je pa bil«. V 297. členu kazenskega zakonika namreč piše, da se z dveletno zaporno kaznijo kaznuje tisti, ki »… zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst…«.