• Staš Zgonik

  16. 8. 2016  |  Družba

  Želatinasti pretendenti za prevlado v svetovnih morjih

  Ljudje imamo meduze najraje, ko nam nanje ni treba misliti. Takoj ko se je treba z njimi ukvarjati, je to praviloma negativna izkušnja. Večina o meduzah ve samo to, da so zdrizaste in potencialno nevarne za kopalce. A daleč od tega, da bi bile vse nevarne, v slovenskemu morju in tudi nasploh v Severnem Jadranu praviloma v večjem številu prebivajo izključno vrste, ki sploh ne pomenijo nevarnosti ožiga ali pa je njihov ožig izjemno blag. Le približno na vsakih deset let morski tokovi k nam zanesejo mesečinke, ki se lahko pohvalijo z najmočnejšim ožigom v Sredozemlju. Prav mesečinke so zaslužne za to, da so se slovenski znanstveniki začeli ukvarjati s preučevanjem meduz.

 • Tea Wutte

  16. 8. 2016  |  Svet

  Teksas se utaplja v viških vetrne energije

  Ameriška zvezna država Teksas kaže, da je mogoče imeti težave tudi zato, ker imaš nečesa - preveč. Takšna dobrina je na primer elektrika in glede na vse večje povpraševanje po njej se sicer zdi, da elektrike nikoli ne bo preveč. Vendar to ne velja za Teksas. Težava seveda ni samo "preveč" elektrike, pač pa predvsem neskladno načrtovanje in vlaganje v energetski sektor. Teksas je namreč v zadnjih letih vlagal velika sredstva v zračne turbine. Okoli 18 000 megavatov moči je tako že priključenih na električno omrežje, 5500 pa jih bo priključenih kmalu. Tu pa se skriva tudi največji problem: težko je v kratkem času zgraditi dovolj infrastrukture, da bi vso to energijo spravili do ljudi. Zato je veliko primerov, ko morajo turbine preprosto izključiti, saj porabnikov električne energije enostavno ni dovolj.

 • Staš Zgonik

  12. 8. 2016  |  Mladina 32  |  Družba

  Rekviem za šibo

  »Ali ni bolje za otroka, ki ima večidel kratek spomin, za njegove nerodnosti kratko malo našeškati, kakor pa, da se mu dolgo pridiguje, kar se počasi privadi, ali kakor pravijo, da se mu ušesa ogladijo?« Tako se je leta 1862 v časniku Učiteljski tovariš spraševal Andrej Praprotnik, eden najuglednejših slovenskih osnovnošolskih učiteljev svoje dobe. »Šiba ne škoduje otrokom, ampak se njihovi naravi prilega. Da se le prepogosto ne rabi, ne škoduje nič, marveč veliko koristi.«

 • Darja Kocbek

  15. 8. 2016  |  Svet

  Absurdne Trumpove izjave niso novice

  Glavne novice v medijih v ZDA so absurdne izjave, ki jih iz dneva v dan stresa kandidat republikanske stranke za predsednika ZDA milijarder iz New Yorka Donald Trump. Avtor Thom Hartmann na portalu Truthout piše, da je sit teh »novic«. Prejšnji ponedeljek je Trump predstavil svoj gospodarski program. Mediji so ignorirali njegove podrobnosti in dejstvo, da je njegov načrt vudu ekonomija 2.0. Osredotočili so se na izjavo, da kandidatka demokratske stranke nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton po njegovem mnenju ni sposobna biti predsednica države.

 • Monika Čvorak

  13. 8. 2016  |  Družba

  Kdo se boji Pokémona?

  Prejšnji teden je Iran postala prva država na svetu, ki je popolnoma prepovedala igrico Pokémon Go. Oblasti so kot razlog navedle varnost, saj jih igra, ki s pomočjo prepoznavanja lokacije igralcu nudi izkušnjo t. i. obogatene resničnosti, milo rečeno – skrbi. »Vsaka igra, ki želi delovati na celotnem območju Irana, mora pridobiti dovoljenje s strani ministrstva za kulturo in islamska vprašanja – Pokémon Go zanj še ni zaprosil,« je dejal Abolhasan Firouzabadi, vodja iranskega vrhovnega sveta za cyberspace. Oblasti so sicer v preteklosti že namignile na to, da bi Nintendovo uspešnico morda celo dovolili, a le pod pogojem, da se relevantni podatkovni strežniki v celoti prenesejo v Iran in da bi določene lokacije iz igre izvzeli. Prošnja, ki je očitno naletela na gluha ušesa. Toda Iran ni edina država, kjer si ne želijo »uloviti vseh«.

 • Damjana Kolar

  13. 8. 2016  |  Kultura

  Jazzinty v Novem mestu

  Novo mesto bo od 15. do 20. avgusta prizorišče že 17. mednarodne glasbene delavnice Jazzinty, ki jo spremlja tudi jazz festival z izbranimi koncerti in jam sessioni. Jazzinty danes predstavlja največji mednarodni festival v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v srednji Evropi. Sestavljajo ga popoldanski sessioni na Glavnem trgu, koncerti mladih slovenskih in mednarodnih zasedb, finalni koncert natečaja za najboljšo slovensko jazz kompozicijo Jazzon LIVE (letošnji zmagovalec natečaja je Blaž Švagan), atraktivni večerni jam sessioni ter zaključni koncert mentorjev in udeležencev delavnice.

 • Monika Čvorak

  12. 8. 2016  |  Družba

  Najbolj seksi Olimpijske igre

  Olimpijske igre so se dobro začele, pa smo že bili priča številnim spodrsljajem novinarjev, ko so med komentiranjem dosežkov ženskih športnic izustili kakšno seksistično pripombo. Tako je, denimo, novinar Jim Watson z ameriške televizijske postaje NBC med nastopom gimnastičarke Simone Biles na dvovišinski bradlji dejal, da misli, »da bo morda celo šla višje od nekaterih moških«. Dejstvo, da je Bilesova trikratna svetovna prvakinja očitno ni bilo dovolj – da bi gledalci razumeli, kako dobra športnica je, se je novinarju očitno zdelo potrebno primerjati jo z moškimi.

   #CoverTheAthlete

 • Staš Zgonik

  12. 8. 2016  |  Mladina 32  |  Politika

  Razkrinkana propaganda

  »To je 11-letni Hans?« se je glasil naslov ponedeljkove novice na spletni strani edine televizije v službi resnice – Nove24TV. »Že več mesecev se predsednik vlade Miro Cerar zgraža nad ’hujskaštvom’ in ’nehumanostjo’ tistih Slovencev in Slovenk, ki so do sprejemanja migrantov, kar tako vse povprek, zadržani. Očita jim ’neutemeljen strah’ in vedno znova poudarja, da vlada ’obvladuje migrantski tok’. Medtem pa ’11-letni migranti’, ki so videti stari najmanj 30 let, s ponarejenimi dokumenti vstopajo na območje EU.«

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  12. 8. 2016  |  Mladina 32  |  Uvodnik

  Obet mogočega

  Dolgoročni trendi v zaposlovanju se ne spreminjajo že zadnjih 20 let. Vse manj je zaposlitev za manj kvalificirane, bolj izobraženi in usposobljeni pa so na trgu prisiljeni sprejemati zaposlitve, za katere imajo presežno znanje in napačne kvalifikacije. Vse to se dogaja zaradi tehnoloških sprememb in vpetosti v danes že globoko globalizirano svetovno ekonomijo. Nobena vlada doslej ni zmogla temeljnega razmisleka o tem, kam usmeriti državno ekonomijo ali kar državo v celoti. Turizem ostaja na primer neverjetno rastoča panoga, ena redkih, ki po vsem svetu zmore ustvarjati vse večjo dodano vrednost in katere obseg se ves čas povečuje. Šele uspeh mestne občine Ljubljana, ki je v zadnjem desetletju iz prestolnice naredila nepričakovano turistično meko, je državni politiki dal misliti vsaj na tem področju. Zadnja vlada je nakazala, da vsaj delno razume pomen turizma, ko se je odločila turistične zmogljivosti v lasti družb Sava in DZS reševati oziroma ne prepustiti stihijskemu razpadanju.

 • Anže Tomić

  12. 8. 2016  |  Politika

  Staš Zgonik o smiselnosti prepovedi telesnega kaznovanja otrok

  Pogovor je nastal na podlagi članka Rekviem za šibo>>

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/277924494&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Damjana Kolar

  12. 8. 2016  |  Kultura

  REJVikend

  Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

 • Uredništvo

  11. 8. 2016  |  Politika

  Zakaj Žižek ob Trumpu postane rasist

  Slavoj Žižek je že pred nekaj meseci na Left Forumu svaril pred Donaldom Trumpom. V posnetku, ki je ponovno zaokrožil po spletu, je poudaril da pri Trumpu ne more pomagati, da ne bi postal rasist - do Trumpa, seveda. Republikanskega predsedniškega kandidata je označil za zmedenega oportunista, saj je v svojih izjavah nemalokrat kontradiktoren - denimo, ko pravi, da se je treba z Rusijo in drugimi državami, do katerih imajo ZDA sicer trdno stališče, pogovarjati. Poleg tega je, čeprav je predstavnik desne politične opcije, za zvišanje minimalne plače in izboljšanje javnega zdravstvenega sistema. Žižek je pri tem opozoril, da pravzaprav podobno populistično retoriko uporabljata tudi Erdogan in Putin.

 • Darja Kocbek

  11. 8. 2016  |  Svet

  Več kot 450 milijonov ljudi ima nižje prihodke kot leta 2005

  Revnejši kot njihovi starši? Nov pogled na dohodkovno neenakost, so analitiki hiše Mckinsey naslovili svojo novo analizo. V njej ugotavljajo, da se je med 65 in 70 odstotkom gospodinjstvom ali več kot 540 milijonom ljudem v 25 razvitih gospodarstvih med letoma 2005 in 2014 realni prihodek zmanjšal ali ostal enak. Med letoma 1993 in 2005 se je realni prihodek še povečal 98 odstotkom gospodinjstev v teh državah. To je še en dokaz, da za današnje mlade ne velja več, da bodo živeli bolje od svojih staršev, kar je veljalo ves čas po drugi svetovni vojni.

 • Izak Košir, STA

  11. 8. 2016  |  Družba

  Od začetka množičnih migracij v Sloveniji le 842 prošenj za mednarodno zaščito

  Od 17. septembra lani, ko so Slovenijo prvič dosegle množične migracije, pa do minulega ponedeljka, 8. avgusta, je po podatkih notranjega ministrstva prošnje za mednarodne zaščito vložilo le 842 ljudi. V slabem letu torej manj kot tisoč. A tu gre zgolj za prošnje, saj so letos mednarodno zaščito po aktualnih podatkih ministrstva priznali le 69 osebam. 

 • Uredništvo

  11. 8. 2016  |  Politika

  Iz Slovenije si? Moraš mi povedati vse o Melaniji Trump!

  "Ker se bom čez nekaj dni preselila v ZDA, sem bila zadnje pol leta deležna izkušnje specifičnega fenomena, kako en narod počasi spoznava drugega," je svojo kolumno za mednarodni portal Versopolis začela pesnica in Mladinina sodelavka Katja Perat. V njej opisuje, kako je med najpogostejšimi odzivi, ko pove, da prihaja iz Slovenije, ta, da mora Američanom povedati vse o Melaniji Trump. "Nisem prepričana, da mi je to všeč," nadaljuje Katja Perat, ki jo moti predvsem lahkotnost posploševanja. Celotno kolumno v angleščini si lahko preberete na tej povezavi

 • Peter Petrovčič

  11. 8. 2016  |  Družba

  Umetnost preživetja po pridobitvi statusa begunca

  V dobrih dveh mesecih od uveljavitve novega, strožjega azilnega zakona oziroma zakona o mednarodni zaščiti je Slovenija priznala 33 statusov mednarodne zaščite, 20 statusov begunca in 13 statusov subsidiarne zaščite, ki je v bistvu časovno omejen begunski status. Vseh teh 33 ljudi pa nima več pravice do enkratne denarne pomoči takoj po dodelitvi statusa, saj je bila ta z zakonom odpravljena. Po svoje se to ne zdi ne vem kako obsežna težava, gre pač zgolj za nekaj deset ljudi … A vsak od njih se zaradi odprave omenjene enkratne pomoči, ki je zanašala 288 evrov, znajde v veliki zagati.

 • Maja Novak

  11. 8. 2016  |  Družba

  Je kaj čudnega, da postajamo shizofreni?

  Nekje v Anatoliji, je povedal kanal Viasat History, so ljudje v zgodnjem srednjem veku prebivali v jamah in seveda so v jami imeli tudi cerkev – ne vem, kako se kraj imenuje in kje natanko leži, saj so vse mnogotere osebnosti mojega razcepljenega jaza oddajo poslušale z enim ušesom. Vse pa so opazile tole: na eno od dragocenih bizantinskih fresk, s katerimi je poslikana notranjost cerkve v jami, se je podpisala turistka; z ogromnimi črnimi črkami je čez obraze svetnikov naškrabala svoje ime: JESSICA. Škoda, da ni dodala še priimka in naslova stalnega prebivališča, da bi ves svet vedel, kdo je in kje živi gos, ki si je privoščila tak vandalizem. 

 • Damjana Kolar

  11. 8. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Izbor dogodkov od 11. do 14. avgusta.

 • Monika Čvorak

  11. 8. 2016  |  Svet

  Corbyn utrdil svoj položaj v laburistični stranki

  Bil je kar dober teden za Jeremyja Corbyna. Najprej se je bitka na višjem sodišču o pravilih glede bitke za vodstvo laburistične stranke odvila v njegov prid, potem pa so bili še na volitvah za National Executive Committee (nacionalni izvršni odbor, najvišje telo laburistične stranke, NEC) izvoljeni izključno Corbynovi podporniki, poroča Guardian. V vrstah Corbynovih kritikov znotraj stranke je mogoče slišati, da se njegov položaj zdaj zdi neizpodbiten.

 • Uredništvo

  10. 8. 2016  |  Politika

  Predsednikov selfie z delfinčkom

  Brez komentarja.

 • Darja Kocbek

  10. 8. 2016  |  Ekonomija

  Neoliberalni ekonomisti potrebujejo psihiatre, ne nezadovoljni državljani

  Ameriški nobelovec za ekonomijo Joseph Stiglitz je pred petnajstimi leti napisal knjigo Globalization and its Discontents, v kateri je napisal, da ljudje v razvijajočih se državah vse bolj nasprotujejo reformam v imenu globalizacije. To nasprotovanje je bilo videti nerazumno, saj so jih prepričevali, da bo globalizacija prinesla splošno blaginjo. Zdaj globalizaciji nasprotujejo tudi milijoni ljudi v razvitih državah. Javnomnenjske ankete kažejo, da je trgovina glavni razlog za nezadovoljstvo velikega dela Američanov. Podobno je v Evropi.

 • STA

  10. 8. 2016  |  Družba

  Trump kot varnostna grožnja

  Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je doživel nov hladen tuš. 50 pomembnih predstavnikov stranke, predvsem strokovnjaki za nacionalno varnost, mu je v javnem pismu odreklo podporo in ga označilo za veliko grožnjo nacionalni varnosti. 

 • Katja Perat

  10. 8. 2016  |  Kultura

  Knjige, ki jih priporočamo za poletno branje

  Saj vem, prekarno ste zaposleni in spet vam nihče ne bo privoščil dopusta, med katerim bi dejansko lahko karkoli prebrali. A dovolite si za trenutek sanjati: Dubrovnik, plaža dva metra od lokacij, na katerih so posneli ključne trenutke nadaljevanke Igra prestolov, lična poletna brisača, neproblematične kopalke, senčnik pod ustreznim kotom, mobitel izklopljen, hladilna torba polna, ob vas pa kup knjig. Ne gre? Sanjarjenje je tisto, kar nas ohranja pri življenju. To je navsezadnje ena velikih dodanih vrednosti literature. Da zagotavlja pobeg in jo lahko uporabimo za pribežališče, ni res? Zato si lahko v predahu med enim podplačanim delom in drugim vseeno predstavljate, da vas topel pesek greje v hrbet, medtem ko vas prijetno hladi veter s prostranega morja. In čisto zares sežete po kakšni knjigi. Na spodnji povezavi je nekaj predlogov.

 • Damjana Kolar

  10. 8. 2016  |  Kultura

  Kamfest - festival z razgledom

  Na osmih različnih prizoriščih v Kamniku bo med 12. in 20. avgustom potekal 13. Kamfest, ki po besedah organizatorja KD Priden možic velja za največji poletni kulturni festival v širši regiji. V devetih dneh se bo odvilo več kot 100 različnih dogodkov - od koncertov ter gledaliških predstav za otroke in odrasle, pa vse do uličnih predstav, filmskih projekcij in športnih dogodkov.

 • Vesna Teržan

  10. 8. 2016  |  Kultura

  Kako dobro poznate beneške festivale, ki so od nas oddaljeni le nekaj ur vožnje?

  Pod »blagovno« znamko La Biennale di Venezia se skriva šest festivalov in bienalov, ki so se rojevali drug za drugim. Kako dobro jih poznate in s tem tudi mesto, ki jih prireja, od nas le nekaj ur vožnje oddaljene Benetke? Nekateri menijo, da vsa ta količina kulturnih prireditev Benetkam koristi, drugi spet, da jim škodi, saj se zaradi tega mesto utaplja v množici turistov in v ogromnih količinah smeti. Zagotovo pa Benetkam festivali in bienali dajejo poseben mednarodni pomen in jim prinašajo znatne prihodke. Statistika za leto 2015 kaže, da je mesto vsak dan obiskalo več kot 60 tisoč turistov, prenočilo jih je (vsaj eno noč) več kot deset milijonov in skupaj z enodnevnimi obiskovalci je to slikovito mesto obiskalo več kot 27 milijonov turistov.

 • Marjan Horvat 

  9. 8. 2016  |  Družba

  Volivci si želijo nove politike, a jih nove leve stranke (še) ne prepričajo

  Evropska levica, stara in nova, je že desetletja v krizi. Ne zmore zasnovati novega in celovitega alternativnega programa družbenega razvoja, ki bi bil kot politična ideologija in praksa privlačen za širše množice in bi se kot razvojna paradigma sistematično postavil po robu ideologiji neoliberalizma. Slednji se je zajedel v vse pore evropskih družb in politike.

 • Jure Trampuš

  5. 8. 2016  |  Mladina 31  |  Politika

  Kdo je nasilen?

  Kdor bere površne medijske zapise ali posluša neuke politike z jasno politično agendo, bo hitro sprejel tezo, da je današnji islam največja grožnja svetovnemu miru in civilizaciji človekovih pravic, kakršno naj bi poznali na Zahodu. Kot vedno pa površne zaključke sklepajo tisti, ki so nevedni, in tisti, ki namenoma zavajajo. Ni res, da je islam kot religiozno gibanje sam po sebi nasilen idejni sistem, ki želi dominirati svetu; ima svoje težave, povezane z odnosom do modernosti, skuša se reformirati, a izhodiščna ideja Korana ni nasilje. Prav tako ni res, da so teroristični napadi, četudi storjeni z besedami preroka na ustih, doktrinarno pogojeni, zapovedani z domnevnim božjim ukazom.

 • Monika Čvorak

  9. 8. 2016  |  Svet

  V Italiji cveti trgovina z ljudmi

  Nigerijski trgovci z ljudmi izkoriščajo trenutno begunsko krizo v Evropi, saj sprejemne centre za migrante uporabljajo za novačenje Nigerijk, ki jih nato prisilijo v prostitucijo. Čeprav je trgovina s spolnimi sužnji med Nigerijo in Italijo preko Libije stara že tri desetletja, je v zadnjem času dosegla krizno raven – samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta je v Italijo z ladjami prispelo 3600 Nigerijk, poroča Guardian. To je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) skoraj dvakrat več kot v istem obdobju lani. Od začetka leta 2015 jih je v Italijo prišlo vse skupaj okoli 9000, IOM pa ocenjuje, da jih bo več kot 80 odstotkov prisiljenih v prostitucijo.

 • Tea Wutte

  9. 8. 2016  |  Svet

  Trump vztraja, da ni obrambe brez plačila

  Donald Trump je tudi po kritikah na račun svoje izjave glede »pogojne« obrambe članic zveze NATO, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do zavezništva ostal pri svojem prepričanju. »Želim obdržati NATO, toda želim od njih, da plačajo. Nočem, da nas izkoriščajo…Mi ščitimo države, za katere večina v tem prostoru še nikoli ni slišala in lahko zato končamo celo v tretji svetovni vojni. Ma, dajte mi že mir!« je dejal Donald Trump v mestu Scranton v Pensilvaniji. Še pred tem je samo v zadnjih nekaj dnevih še z nekaj drugimi v izjavi poskrbel za pozornost medijev – najbolj seveda s prošnjo »Rusiji, »če posluša, naj najde tistih 30.000 izbrisanih elektronskih sporočil z zasebnega strežnika Hillary Clinton, ki jih ameriški preiskovalci niso uspeli najti«.