• Igor Mekina

  28. 7. 2016  |  Svet

  Turško opravičilo za sestrelitev ruskega letala je učinkovalo

  Opravičilo turškega predsednika za sestrelitev ruskega letala naj bi bile očitno dovolj za ponovno popravljanje odnosov med Turčijo in Rusijo. Tako so prepričani iranski mediji in tudi ruski obveščevalci. Po navedbah prvih naj bi namreč Erdogan izvedel za prevrat zaradi informacij, ki so jih ruske tajne službe prestregle v Siriji. Prav zato naj bi organizatorji prevrata začeli nekaj ur pred predvidenim začetkom zvečer in ne šele zgodaj zjutraj ob tretji uri, ko je na ulicah le malo ljudi.

 • Damjana Kolar

  28. 7. 2016  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

  Izbor dogodkov od 28. do 31. julija.

 • Nina Korošec

  28. 7. 2016  |  Družba

  ''Želim, da me sprejemate kot osebo, ne kot moškega ali žensko''

  Jack Monroe je britanska aktivistka, ki je zaslovela s svojim kuharskim blogom. Potem je oznanila, da je transspolna in postala vzornica. Sedaj jemlje testosteron, počuti se fenomenalno, a ne razmišlja o operacijski menjavi spola. ''Ljudje mislijo, da želim imeti penis in točno določen spol. A to prepričanje je povsem zmotno. Mislijo, da ker sem transspolna, me privlačijo samo zelo feminilne ženske. Trenutno me pravzaprav zelo možat moški. Ne veste vsega,'' pravi Monroe. Za Guardian se je razgovorila predvsem, kako je kot transspolna oseba doživela živčni zlom.

 • Uredništvo

  28. 7. 2016  |  Kultura

  Ko lepe podobe celijo rane

  Lahko bi rekli, da s slikami beleži trenutno razpoloženje. V slikarskem jeziku namreč nastajajo njeni dnevniški zapisi. V podobo zapakiran vsakdan, pretkan s tančico dnevne emocije. Ker je vizualna umetnica Irena Kazazić kritična, tudi do sebe, je v njenih slikah pogosto zaznati primesi ironije in humorja. Prav zdaj nastaja intimna serija slik, s katero se ozira na lastno življenje. Pravzaprav obračunava z njim. Pod drobnogled namreč jemlje trenutke, ki so ji v življenju povzročili bolečino, denimo izguba bližnjega, in se obenem srečuje s svojo minljivostjo. Pravi, da gre pri tem za nekakšno prevajanje v »lepe« podobe in s tem vzpostavljanje distance in posledično celjenje ran. 

 • Izak Košir

  27. 7. 2016  |  Kultura

  Stopnice mestne občine bodo ob četrtkih koncertno prizorišče

  Pritličje, ki domuje poleg ljubljanske Mestne hiše, bo v četrtek, 28. julija, pričelo z brezplačnimi koncerti na prostem, ki so jih poimenovali Selekcija. Za prizorišče jim je Mestna občina Ljubljana odstopila stopnice pred rotovžem, kjer bodo postavili tudi oder. Glasba bo odmevala vsak četrtek do konca poletja, prva pa bo jutri nastopila glasbenica in producentka JUNEsHELEN. Selekcija bo tako mestnemu jedru slovenske prestolnice vidhnila kanček sodobne produkcije.

 • 27. 7. 2016  |  Kultura

  Nov videospot: Matter ~ Anakonda (feat. Napravi Mi Dete)

  Matter ~ Anakonda (feat. Napravi Mi Dete)

 • Darja Kocbek

  27. 7. 2016  |  Svet

  Trump ni dober, ko ne sme biti Trump

  Da je pred delegate republikanske stranke, ko je na konvenciji sprejel nominacijo za kandidata za predsednika ZDA, stopil drugačen Donald Trump, kot je bil na shodih strankarskih volitev, ugotavlja spletni Spiegel. Svoj govor je dobesedno prebral, ni nastopal kot zatohel demagog, odbijajoč mačo, kot brezsramni narcisist. Bil je predsedniški. Ni pa se spremenilo tisto, kar govori: laži, paranoidne napovedi, težko uresničljive obljube, ne prav prikriti apeli beli Ameriki.

 • IK, STA

  27. 7. 2016  |  Svet

  Erdogan: Smrtna kazen je želja turškega ljudstva

  Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal, da je smrtna kazen želja turškega ljudstva, ki ga mora poslušati. Ob tem je evropske voditelje označil za neiskrene. 

 • Damjana Kolar

  27. 7. 2016  |  Kultura

  Koncert v podporo Bobanu Bursaću

  V ljubljanskem Kinu Šiška bo 4. avgusta ob 19.00 potekal benefit v podporo Bobanu Bursaću, ki se bori s hudo boleznijo. Boban velja za enega najbolj prepoznavnih tonskih mojstrov v Sloveniji, ki se je specializiral za koncerte ter oblikoval zvok za več kot 4.000 različnih prireditev.

 • Damjana Kolar

  27. 7. 2016  |  Kultura

  Prvi mednarodni filmski festival v Kranjski Gori 

  Od 28. julija do 6. avgusta bo Kranjska Gora prizorišče 1. mednarodnega filmskega festivala, na katerem bodo prikazali več kot 40 filmov. Festival je nastal z željo oživeti filmsko tradicijo, ki jo je imela Kranjska Gora že od leta 1951 dalje, ko je bil posnet prvi film Kekec. Sledil je film Srečno Kekec leta 1963, ki velja za prvi barvni film pri nas in leta 1968 še Kekčeve ukane. S tem se filmska scena v Kranjski Gori ni končala, saj je sledilo snemanje mednarodno uspešnega filma Heidi in vse do danes Kranjska Gora ostaja priljubljena destinacija za snemanje filmov.

 • IK, STA

  27. 7. 2016  |  Družba

  Kdo kupuje hostel Celica? Na mizi sta dve ponudbi.

  Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je prejeli dve ponudbi za nakup ustanoviteljskega deleža v zavodu ŠOUhostel, ki upravlja z ljubljanskim hostlom Celica. Po poročanju časnika Delo niso hoteli razkriti, kdo je ponudbi oddal, več pa naj bi bilo znanega jutri. Takrat bodo namreč oba ponudnika povabili na predstavitev, tedaj naj bi se z dopusta vrnil tudi direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc. V študentskem društvu Iskra so ocenili, da gre pri izstopu ŠOU v Ljubljani iz Celice le za "novo malverzacijo, ki bo služila ekonomskim interesom peščice".

 • Klemen Košak

  27. 7. 2016  |  Politika

  "CETA je v resnici trojanski konj in manjši brat sporazuma TTIP"

  »Gre za trajni spopad med kapitalom in človekom,«o prostotrgovinski sporazumih TTIP in CETA meni evropski poslanec Igor Šoltes. Slednji razume, da ljudje niso pripravljeni mirno sprejeti spreminjanja razmerij moči v korist velikih korporacij. Vse podrobnosti pogajanj o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP) med Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo niso znane, a jasno je, da gre za odpravljanje standardov, ki prispevajo k blaginji ljudi, v korist dobičkov podjetij. Sporazum sproža množično nasprotovanje, vendar premalo ljudi ve, da je Evropska unija že podpisala podoben sporazum s Kanado, le da ta nosi kratico CETA. Šoltes je prvega julija slovenski vladi in državnemu zboru poslal odprto pismo, naj si pri odločanju o sporazumih prizadevata za čim večjo demokratičnost.

 • Uredništvo

  27. 7. 2016  |  Svet

  ‘Nexit’ naj bi domovino zavaroval pred islamizacijo

  Nizozemski desni populist Geert Wilders načrtuje ‘nexit’, s katerim naj bi domovino zavaroval pred islamizacijo. 52-letni nizozemski politik in ustanovitelj Stranke za svobodo, je strogo varovan, odkar je zaradi sovražnega govora proti islamu postal tarča militantnih skrajnežev. Njegova frakcija v spodnjem domu parlamenta zaseda kar 12 sedežev (od skupno 150). V pisarni s protivlomnimi vrati, urejeni v angleškem kolonialnem slogu, nas je pričakal v tesno krojeni obleki in ročno izdelanih čevljih.

 • Igor Mekina

  26. 7. 2016  |  Svet

  Trump ne bi branil Slovenije?

  Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je znova izzval precej ostrih reakcij javnosti, ko je s svojo zadnjo zunanjepolitično izjavo bistveno odstopil od dosedanje ameriške zunanje politike. V pogovoru za New York Times je namreč dejal, da pod njegovim vodstvom ZDA ne bodo branile baltskih držav zoper »rusko agresijo«, v kolikor te države ne bodo najprej »izpolnile svojih obveznosti do nas.« Donald Trump je že večkrat doslej opozoril, da večina od 28 držav članic zveze NATO ne izpolnjuje svojih obveznosti in za obrambo ne plačuje predvidenih 2 odstotkov bruto družbenega proizvoda vsake posamezne države. Slovenija na primer za obrambne zadeve nameni približno en odstotek bruto družbenega proizvoda letno. Zato je Donald Trump že v preteklosti zahteval, da morajo biti takšne države »pripravljene na to, da se branijo same.«

 • Nina Korošec

  26. 7. 2016  |  Družba

  Je tvit avtorsko delo?

  Ko bo nekdo čez 50 let preučeval teroristični napad ali državni udar, mu pri tem tiskovine ne bodo dovolj. Brez preučevanja spletnih vsebin ne bo imel občutka, kaj se je zares dogajalo. V Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) že od aprila 2013 arhivirajo izbrane tvite, da bo raziskovanje spleta v prihodnosti v čim večjem obsegu na voljo javnosti. Kako pa študenti v raziskovalni nalogi citirajo tvit drugega uporabnika omrežja? Je diplomska naloga plagiat, če zapis z družabnega omrežja prepišeš in ga ne citiraš?

 • Tea Wutte

  26. 7. 2016  |  Družba

  Torino kot prvo vegetarijansko mesto v Italiji

  Chiara Appendino, nova županja Torina, ki je zmagala na listi evroskeptične stranke »Petih zvezd« si je zadala ambiciozen načrt – da Torino spremeni v prvo vegetarijansko mesto v Italiji. Kljub temu, da se mesto nahaja v eni od italijanskih regij, ki je že stoletja svetovno znana po svojih salamah, zrezkih s tunino omako ter drugih dobrotah iz rdečega mesa, naj bi bila za novo administracijo v mestu promocija vegetarijanskega prehranjevanja »prioriteta.« To je v strankinem 62- strani dolgem manifestu tudi natančno opisano, vegetarijanski jedilniki na mizah številnih družin v tem mestu pa naj bi imeli številne blagodejne učinke za zdravje, pa tudi na okolje in živali. Komaj 31-letna Chiara Appendino, ki je junija letos presenetljivo premagala demokrata Piera Fassina, ima tako za svoj program tudi podporo večine.

 • NK

  26. 7. 2016  |  Družba

  Po pobojih v Münchnu

  München je bila nekoč metropola nazora ''tukaj se to že ne more zgoditi'', piše Lena Jakat v Guardianu. Kljub temu, da se je vedno znova uvrščalo med najvarnejša v Nemčiji, leta 2012 ga je župan, Christian Ude, celo oklical za "najvarnejše veliko mesto v Evropi". Stopnja nasilja, kriminala, revščine in brezposelnosti je sicer nizka, tamkajšnja policija in striktna zakonodaja pa uživata sloves učinkovite. Prebivalce Münchna je po javnomnenjskih anketah namreč bolj strah, da jih bo ustavila policija, ker so s kolesom prevozili rdečo luč, kot tega, da bi postali žrtve zločina.

 • Izak Košir, STA

  26. 7. 2016  |  Svet

  Predsednica demokratske stranke bo odstopila

  Na predvečer demokratske konvencije v Philadelphii je svoj odstop napovedala predsednica stranke Debbie Wasserman Schultz. Za odstop se je odločila, potem ko je WikiLeaks objavil elektronska sporočila, ki kažejo, da je vodstvo stranke v tekmi za demokratsko nominacijo med Hillary Clinton in Bernardom Sandersom vseskozi podpiralo Clintonovo. Predsednica demokratov je napovedala, da bo odstopila po štiridnevni konvenciji, ki se je začela včeraj in na kateri bo Clintonova uradno potrjena kot predsedniška kandidatka skupaj s podpredsedniškim kandidatom Timom Kainom.

 • Damjana Kolar

  26. 7. 2016  |  Kultura

  Preplet pesmi in podob, ki govorijo o čudežu ljubezni 

  V Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana bodo danes, 26. julija ob 19.00 odprli razstavo akvarelov Metke Krašovec, ki so nastali za pesniško zbirko Cirila Zlobca "Ljubezen - čudež duše in telesa." V jubilejni izdaji, ki jo je lani ob pesnikovem 90. rojstnem dnevu izdala Mladinska knjiga, se med 90 ljubezenskimi pesmimi tenkočutno prepletajo likovne podobe akademske slikarke Metke Krašovec.

 • NK

  26. 7. 2016  |  Kultura

  Kmalu izid še neizdanega albuma Davida Bowieja

  Očitno bo tudi David Bowie posthumno izdajal albume. Kmalu bo namreč na prodajne police prispela plošča z naslovom The Gouster, sicer v sklopu paketne izdaje Who Can I be Now? (1974-1976). Gre za skladbe, ki jih je Bowie posnel v svojem obdobju soula in funka, izšli pa niso nikoli oziroma je del njih v drugačni obliki pristal na ploščku Young Americans, ki je izšel leto kasneje. Razlog je bil interni zaplet med britanskim glasbenikom in producentom Tonyjem Viscontijem.

 • Darja Kocbek

  25. 7. 2016  |  Svet

  Evropsko politiko zanimajo le pravila, ne pa tudi posledice

  Britanci se najbrž ne bi odločili za izstop svoje države iz EU, če evroobmočje ne bi pred tem tako spektakularno zgrešilo. Prihodnost EU je zdaj, ko smo na začetku preobrata, odločilno odvisna od tega, ali bodo gospodarske in politične napake iz preteklosti odpravljene, v die Zeit piše nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis.

 • Izak Košir, STA

  25. 7. 2016  |  Politika

  Ob Putinovem obisku Slovenije pričakujejo več kot dva tisoč obiskovalcev

  Na sobotni slovesnosti ob Ruski kapelici, ki se je bo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, pričakujejo 2.500 obiskovalcev. Ti bodo lahko pod Vršič prišli le z akreditacijo in po varnostnem pregledu v Kranjski Gori. Putin bo v soboto tudi odkril spomenik na ljubljanskih Žalah, ki bodo kljub visokemu obisku odprte za obiskovalce. Ker je Putinov obisk, njegov tretji v Sloveniji doslej, predvsem pietetno usmerjen, srečanje z gospodarstveniki, ki je sicer običajno ob robu slovesnosti pri kapelici, za zdaj ni predvideno. Ob njegovem prihodu pa so v Sloveniji predvideni tudi protesti.

 • IK, STA

  25. 7. 2016  |  Svet

  V Turčiji nalogi za prijetje 42 novinarjev

  Turške oblasti so po nedavnem spodletelem vojaškem udaru izdale sodne naloge za prijetje za 42 novinarjev, danes poročata turški televiziji NTV in CNN-Turk. Nalog za prijetje so med drugim izdali za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal. Za zdaj ni znano, ali so katerega od novinarjev, za katere so izdali naloge, že prijeli.

 • Damjana Kolar

  25. 7. 2016  |  Kultura

  Na 19. filmskem festivalu v Motovunu kar petnajst premier

  Na idlični lokaciji istrske vasice Motovun bo od 26. do 30. julija že devetnajstič potekal Motovunski filmski festival, ki bo ponudil 60 filmov, od tega v glavnem programu 19 filmov (med njimi tudi Nočno življenje Damjana Kozoleta), v fokusu letošnjega festivala pa bo novi italijanski film. Festival bo odprla neodvisna ameriška kaotična drama Tangerine v režiji Seana Bakerja, ki je bila premierno prikazana na lanskem festivalu v Sundanceu. Film prikazuje zgodbo temnopolte transspolne prostitutke ter je v celoti posnet z mobilnim telefonom.  Dobitnik letošnje nagrade Maverick je srbski režiser Želimir Žilnik, pionir doku drame in eden od začetnikov jugoslovanskega črnega vala.

 • Igor Mekina

  25. 7. 2016  |  Svet

  Analiza EU: počasno odločanje podžiga populizem

  Finančna kriza, begunska kriza, spopadi v Ukrajini, teroristični napadi, odhod Velike Britanije iz EU, poskus državnega udara v Turčiji ... krizne situacije v Evropi so se v zadnjem času kar zgostile. To v članku "O procesu odločanja in neredu v EU" ugotavlja Antonia Colibasanu. V Bruslju se namreč zdi, da poznajo rešitev za vsak problem. Toda zunaj Bruslja te rešitve postanejo hitro problematične. Kompleksnost problemov povzroča da se vsak problem obravnava od primera do primera drugače, to pa "slabi in fragmentira EU". Dodatna posledica takšnega odločanja je, da Evropejci ne razumejo evropskega aparata odločanja, ki ga oskrbuje oddaljeni in elitistični sistem, ki mu zato vse manj zaupajo. To pa podžiga nacionalizem. 

 • Meta Kušar

  25. 7. 2016  |  Družba

  Dominacij nad ženskami je v literaturi in na vsakem koraku dovolj in preveč

  Kaj manjka v »kronosledu dogodkov in odločitev« kot jih beremo v odstopni izjavi pisatelja Evalda Flisarja? Častno razsodišče slovenskega Pena v sestavi Janko Prunk, Marko Kravos in Meta Kušar je 5. julija obravnavalo zahtevo predsednika Evalda Flisarja, da se članici Stanislavi Repar zamrzne članstvo za pet let. Bila je podana tudi Flisarjeva zahteva, da če se ne bomo o tem pozitivno izjasnili v sedmih dneh, bo odstopil.

 • 25. 7. 2016  |  Družba

  KickassTorrents šel rakom žvižgat

  Na naslovnicah se je običajno pojavljal The Pirate Bay in pravne tegobe njegovih upravljavcev, a brez velikega pompa je že pred časom stran KickassTorrents (KAT) prevzela primat najbolj obiskane spletne strani s torrenti. Včeraj se je zgodba leta 2009 ustanovljene strani bržčas končala, saj so zasegli njene domene in aretirali domnevnega ustanovitelja.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Uvodnik

  Bes, bes

  Ker smo leta 2016, ženske ne tolerirajo seksističnih izpadov. Zveni stavek, ukraden z menija kanadskega premiera Justina Trudeauja, neumno? A to je vse, kar je mogoče o tem povedati. Danes se takšne stvari ne tolerirajo. Včasih so ženske zavzdihnile, stisnile ustnice in nekako pozabile. Danes pa ne. Ima kdo s tem težave? Res je, leta 2016 smo. A ko intelektualna elita začne na podlagi primera zavrženega seksizma pozivati k »odstranitvi« starih prdcev, češ problem so ti starejši, se velja zdrzniti. Opala! Vsak ima svojega cigana, kajne? Vsak ima koga, na kogar lahko počez vrže pripombo, eni pač na ženske, drugi na geje, tretji na begunce – a da potem tako spodrsne ravno tistim, ki so glas, na katerega vedno računamo, dejanska intelektualna elita današnjega trenutka?

 • Izak Košir, STA

  23. 7. 2016  |  Svet

  "Clevelandski Slovenci so konservativni, a volijo demokrate"

  Dolgoletni sodelavec nedavno preminulega republikanskega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August Pust pravi, da so ameriški Slovenci v Clevelandu vedno bili konservativni, čeprav volijo demokrate. Melania Trump mu je zelo všeč, a ne verjame, da bo Trump zaradi nje dobil kaj več glasov ameriških Slovencev.

 • NK

  23. 7. 2016  |  Politika

  Danilo Türk za Time: ''Svetovna vladavina namesto Svetovne vlade''

  Organizacija združenih narodov (OZN ali krajše ZN) bo jeseni izbirala novega generalnega sekretarja. Danilo Türk, nekdanji slovenski predsednik, je po diplomatskih virih francoske tiskovne agencije (AFP) trenutno na drugem mestu med 12 kandidati. V prvem od več poskusnih tajnih glasovanj o kandidatih za generalnega sekretarja je v Varnostnem svetu ZN največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres.